agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tarla Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/)
-   -   Kinoa (Quinoa) (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/4644.htm)

Jezebel 24-06-2012 14:04

Farklı kaynaklardan azar azar tohum alalım.
Tohum bayat olabilir.
Tohumu Hindistan, Tayland veya 3 cü dünya ülkelerinden almak GDO ve kimyasal kullanımı yönünden daha emniyetli.
Bununla ilgileneyim ben...
Saygılar.

Mete Tiren 24-06-2012 17:14

Çimlendirme konusunda biraz araştırma yapılsa erken ekim yapıldığı gözlemlenebilir. İzmir koşularında bu zamanlarda ekimin sıfır çekmesi normal benim kudzunun çeliklerinde olduğu gibi sanırım eksik bilgi var... Saygılar

Mete Tiren 24-06-2012 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 989026)
Üç yıldır uğraşıyorum.Başarılı olamadım.Yukarıda uygulamayı deniyeçeğim.
Saygılar

Sn hk50 bu mevsimde denemenizi tavsiye etmeyeceğim.

hk50 24-06-2012 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mete Tiren (Mesaj 989195)
Sn hk50 bu mevsimde denemenizi tavsiye etmeyeceğim.

Şubat, Mart ve Nisan da Viyole ve Toprak olarak.Torf Vermikulit Perlit Pomza, baltık torfu.

Ben başarılı olamadıysam,bir başkasıda olaçak anlamı çıkmaz.
Belkide benim tohum hatalı idi.

hk50 24-06-2012 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 989156)
Farklı kaynaklardan azar azar tohum alalım.
Tohum bayat olabilir.
Tohumu Hindistan, Tayland veya 3 cü dünya ülkelerinden almak GDO ve kimyasal kullanımı yönünden daha emniyetli.
Bununla ilgileneyim ben...
Saygılar.

Hevesim kursağımda kaldı.Akıla ziyan bitkileri çimlendirdim.İnka tahılında başarılı olamadım.Netiçeyi bekliyeçeğim.

hk50 24-06-2012 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 989131)
Bir tohum bile çimlenmedi ise ya fırınlanarak kurutulmuştur,**** ilaç atılarak filizlenmesi önlenmiştir diye düşünüyorum.Tohum maksatlı satılan bir ürün niçin çimlenmez yoksa....

Bilemiyorum.

hk50 24-06-2012 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mete Tiren (Mesaj 989193)
Çimlendirme konusunda biraz araştırma yapılsa erken ekim yapıldığı gözlemlenebilir. İzmir koşularında bu zamanlarda ekimin sıfır çekmesi normal benim kudzunun çeliklerinde olduğu gibi sanırım eksik bilgi var... Saygılar

Sn Mete Tiren
Bilgiler tamamlanırsa memnun oluruz.

Mete Tiren 24-06-2012 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 989297)
Sn Mete Tiren
Bilgiler tamamlanırsa memnun oluruz.

Tamamlayalım elbet sadece kendi yaptığım bir çalışma değil aynı zamanda akademik çalışma yapan prof.ların çalışmalarını takip ediyorum. Bitkinin tarla ekimlerinde biraz sorun çıkıyor. Daha önce saksıda çimlendirilen (erken bahar) tohumlar şu anda 40 50 cm boylarında. Ama daha yeni yaptığımız çalışmalardan hiç bir verim alınamıyor.

Bunun sebebini Prof.lar havaların sıcak olması olarak açıkladı. Bitki aynı zamanda sirken olan bir tarlaya ekilirse yandığınızın resmidir bunu söylemek isterim sirkenler ile karışık qinoa bakıyorum. 25 kök civar bitki var ayırt etmek sanırım imkansıza yakın. Ben bu mevsimde (3-4 denemenin sonucu) tohumlarınızı heba etmenizi tavsiye etmem. Bitki serin zamanda çimlenip sıcakta büyüyor. Saygılar

Jezebel 25-06-2012 06:15

Üzülmeye değmez, vakti zamanında Goji için çok uğraştık durduk, "çimlendi"
"büyüdü" gözünün içine baktık:D
Atmaya kıyamadığım 1 metre boyunda Goj dalını toprağa sapladım, köklendi ;) 1 metre...
Bu bildiğimiz ot aslında, kızılderililer tarım aracı kullanmadan elde etmiş...
Ama her şey mevsiminde olmalı.
Doğa kanunlarını kaale almazsak Doğa bizi hiç kaale almaz;)
Bahara inşallah;)

Hatice Tarhan 25-06-2012 08:05

Olgunlaşması uzun süreceği için, en mantıklı ekim zamanının, buğdayların ekildiği zaman ekim yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum.

hk50 25-06-2012 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 989426)
Olgunlaşması uzun süreceği için, en mantıklı ekim zamanının, buğdayların ekildiği zaman ekim yapılmasının doğru olduğunu düşünüyorum.

İster sonbaharda Buğdaylar ekilirken ek.İster İlkbaharda Arpalar ekilirken ek.Mesele Açlığa çare olaçak bitkiyi saksıda yetiştiremedikkki.Hiçde rastlamadım.Koyduğum fotoğraflarda yabancı. Türkiyeden Diğer sitelerdede araştırdım uğraşdım.Netice herkes biliyor ama yetiştiren yok.Önce yetiştirip
karşısında bir dursakda sonra faydalarından (zararlarından bahseden yok) bahsedip yazsak derim.
Saygılar.

Mete Tiren 25-06-2012 22:26

Saksıdaki fotoğrafları elimde yok ama bitkilerin yanına gidersem resimlerim. Hastalık zararlı derseniz bu bitkiye sirken gözüyle bakın yapraklarından ayırt edilemiyor latince olarak adları da aynı yani çok sorun yapacak bir bitki değil sorunları tohum dökmesi ve ekim zamanı sanırım.

Jezebel 26-06-2012 11:12

2 Eklenti(ler)
Almışken kırmızısını alayım dedim.

Eklenti 312324


Ürün kargo dahil fiyatı 6.5$ 100 tohum.
Tohumları iki part'a ayırıp birini sonbaharda , birini de baharda ekeceğim ;)
3-4 tanesini de bekletmeksizin ekmeyi düşünüyorum.

Eklenti 312322


Sirken otunun bir alt çeşidi, neden yetişmiyor anlam veremedim...
Renk farkı olunca ayırtetmek kolay olur;)
Siyahı da var.

Mete Tiren 26-06-2012 12:07

Sirkenin de farklı renklerde olanları var onu pas geçmeyelim ;)

Jezebel 26-06-2012 12:17

Benim tarlam yok, steril karışıma saksıya ekeceğim.
Karışması mümkün değil.
12.31 T.L. tuttu. ;)

agozce 27-06-2012 01:47

Güle güle kolaylıkla büyüsünler sevgili Jezabel,

Benim tohumlarda çimlenmedi. Muhtemelen sorun tohumlarda.

Mete Tiren 27-06-2012 06:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 990328)
Güle güle kolaylıkla büyüsünler sevgili Jezabel,

Benim tohumlarda çimlenmedi. Muhtemelen sorun tohumlarda.

Sn agozce o tabakta filizlenen tohumları steril bir malzemeye aktardım bir kısmını toprağa ama o halde iken bile biri toprağı delip çıkmadı halbuki üzerinde 1-2 mm kapak ya vardı ya yoktu nemini devamlı kontrol ettim ama sıcağı görünce olmuyor anlıyacağımız. Saygılar

hk50 27-06-2012 07:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 989990)
Benim tarlam yok, steril karışıma saksıya ekeceğim.
Karışması mümkün değil.
12.31 T.L. tuttu. ;)

Tarla istersen veriyim.Sn Jezebel. veya Sizin adınıza 3*10 m2 yer ayırıp, Ekim ayında tohumları gönderin ekiyim.

gambet 27-07-2012 11:00

sanirim burada yazacagim bilgiler deneme yapanlara yardimci olacak.
bu bitki bu topraklarda yetisiyor fakat bizim tum uretim aliskanliklarimiz bugdaya gore dizayn edildigi icin makine kullanma sansimiz ortadan kalkiyor.
onerim amatorler icin insan gucuyle sinirli uretim icindir.
oncelikle bunu bahar aylarinda ornegin mart sonunda nisan ortalarina kadaki surede ekmek gerekiyor.tipki misir eker gibi 70 santim sira aralarina 7cm araliklarla ekmek gerekiyor.bu arada bu tohum icin uygun delikli havali bir mibzer bulma sansiniz olmadigi icin bunu elle basarmak zorundasiniz.tohumlar topraga 0.5-2 cm derinlige kadar inmeli mutlaka ekim sonuda yagmuru beklemelisiniz.uygulamayi mibzer degil elle yaptigim icin internetten hava durumunu takip edip tohumlari siralara elle serptim sansima tohumlari siralara attigimda yagmur yagdi.dolayisiyla o az yagmur tohumlarin uzerine gerekli topregi tasidi.yaklasin 2 veya 3 gun icinde cimlenme saglandi.yaklasik 3 haftada boylari 15 santimi buldu daha sonra toprak fazla gecirgen oldugu icinde 2 haftada bir suladim.uygulama750 m2 bir alanda yapildi urunler elle toplandi ve simdide tohumlarin ayiklanmasi icin uflemeli tohum makinasi gerekiyor.fakat oradada bir sorun tohumlar yaygin diger tohumlara gore hafif olduklari icin ufleme en dusuk seviyede bile fazla gelip tohumlari cope gonderiyor.
bu ulkede bu urun yetistirilecekse oncelikletarim makineleri uretim ve tasarincilarindan yardim almak gerekiyor **** bu aletleri peruden ithal etmek gerekiyor(deneme balikesirde 2011 yilinda yapilmistir.)2010 yilindaki denememde tarlaya ektigim tohumlari tumden kaybetmis karagun stogu olarak ayirdigim bir avuc tohumdan 2011 yilinda ekecegim tohumlari elde etmistim.birde adanadaki calismalarin konusu bildigim kadariyla bir avrupa birligi projesi olup daha ziyade tuz orani artan topraklarda alternatif urunler konulu bir projedir.

gambet 27-07-2012 11:06

bu arada bana gelen bir 2013 yili bm tarafinda quinoa yili ilan edilecegi yonundedir.(bu bilgiyi henuz dogrulatma sansim olmadi)dogrulamaya gerekde yok bu urunun bilinirligi ve tuketimi her gecen gun arttigini yakin cevremizde gozluyebiliyorum.

hk50 27-07-2012 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gambet (Mesaj 1002897)
bu arada bana gelen bir 2013 yili bm tarafinda quinoa yili ilan edilecegi yonundedir.(bu bilgiyi henuz dogrulatma sansim olmadi)dogrulamaya gerekde yok bu urunun bilinirligi ve tuketimi her gecen gun arttigini yakin cevremizde gozluyebiliyorum.


Vatana millete hayırlı olsun Sn gambet.
Bana taze tohum gerekli,bulabilirmiyiz? Madem bu iş bu şekle dönüşdü.Bunu mutlaka yetiştirelim.
Saygılar.

agozce 27-07-2012 20:56

1 Eklenti(ler)
Sayın Gambet, susam tohumlarıda hafiftir. Bizimkiler eskiden ekerdi. Adanada hala ekiliyor. O makinalarda denenebilir diye düşünüyorum.

Bir Şili afişinde de ...Geleceğin gıdası diyor.

Eklenti 321646

Mete Tiren 27-07-2012 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gambet (Mesaj 1002889)
sanirim burada yazacagim bilgiler deneme yapanlara yardimci olacak.
bu bitki bu topraklarda yetisiyor fakat bizim tum uretim aliskanliklarimiz bugdaya gore dizayn edildigi icin makine kullanma sansimiz ortadan kalkiyor.
onerim amatorler icin insan gucuyle sinirli uretim icindir.
oncelikle bunu bahar aylarinda ornegin mart sonunda nisan ortalarina kadaki surede ekmek gerekiyor.tipki misir eker gibi 70 santim sira aralarina 7cm araliklarla ekmek gerekiyor.bu arada bu tohum icin uygun delikli havali bir mibzer bulma sansiniz olmadigi icin bunu elle basarmak zorundasiniz.tohumlar topraga 0.5-2 cm derinlige kadar inmeli mutlaka ekim sonuda yagmuru beklemelisiniz.uygulamayi mibzer degil elle yaptigim icin internetten hava durumunu takip edip tohumlari siralara elle serptim sansima tohumlari siralara attigimda yagmur yagdi.dolayisiyla o az yagmur tohumlarin uzerine gerekli topregi tasidi.yaklasin 2 veya 3 gun icinde cimlenme saglandi.yaklasik 3 haftada boylari 15 santimi buldu daha sonra toprak fazla gecirgen oldugu icinde 2 haftada bir suladim.uygulama750 m2 bir alanda yapildi urunler elle toplandi ve simdide tohumlarin ayiklanmasi icin uflemeli tohum makinasi gerekiyor.fakat oradada bir sorun tohumlar yaygin diger tohumlara gore hafif olduklari icin ufleme en dusuk seviyede bile fazla gelip tohumlari cope gonderiyor.
bu ulkede bu urun yetistirilecekse oncelikletarim makineleri uretim ve tasarincilarindan yardim almak gerekiyor **** bu aletleri peruden ithal etmek gerekiyor(deneme balikesirde 2011 yilinda yapilmistir.)2010 yilindaki denememde tarlaya ektigim tohumlari tumden kaybetmis karagun stogu olarak ayirdigim bir avuc tohumdan 2011 yilinda ekecegim tohumlari elde etmistim.birde adanadaki calismalarin konusu bildigim kadariyla bir avrupa birligi projesi olup daha ziyade tuz orani artan topraklarda alternatif urunler konulu bir projedir.

Hocam bilgiler için teşekkürler bende Ege üniversitesinde yapılan susuzluk ve gübreleme aynı zamanda tuzluluk çalışmalarına yardımcı oluyorum verileri zaman zaman aktarmayı düşünüyorum...

gambet 28-07-2012 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hk50 (Mesaj 1002933)
Vatana millete hayırlı olsun Sn gambet.
Bana taze tohum gerekli,bulabilirmiyiz? Madem bu iş bu şekle dönüşdü.Bunu mutlaka yetiştirelim.
Saygılar.

2011 uretiminden tohum mevcut saklama kosullari ve fide usulu ile %95 cimlenme garantilidir.bu konunun detaylarini ozelden goruselim.yoksa malinda beni hemen sigaya ceker ozel alandan uyarir.

gambet 28-07-2012 09:39

[QUOTE=agozce;1003099]Sayın Gambet, susam tohumlarıda hafiftir. Bizimkiler eskiden ekerdi. Adanada hala ekiliyor. O makinalarda denenebilir diye düşünüyorum.

sayin agozce balikesirde tohum uretimi yapan sirketler var onlarla yaptigim gorusmede yapamiyacaklarini belirttiler.sirket sirrimidir tam olarak anliyamadim fakat ****** bunada bir cozum bulunacak

gambet 29-07-2012 03:30

quinoa icerigi
---- ----
Ca 0,19
P 0,47
Mg 0,26
K 0,87
Na 115
Fe 205
Cu 67
Mn 128
Zn 50

gambet 30-07-2012 01:52

bu arada 250 ile 500 arasi uyeye sahip colyak hastalari istanbulda bir dernek catisi altinda birlesmisler genelde karabugday unundan yapilan gidalari tuketiyorlar eger bunu uretmeyi ve yayginlastirmayi basarirsak onlarada daha lezzetli bir alternatif saglanmis olacaktir.

Jezebel 30-07-2012 09:17

1 Eklenti(ler)
Kırmızı Quinoa tohumum geldi, Mete Arkadaşımızın da verdiği beyaz Quinoa tohumları da elimde.


Eklenti 322179


Artık sonbaharda ekime hazırım.
Bunlar hep güzel şeyler de bu Quinoa' nın lezzeti konusunda bilgisi olan var mı.
Bazen çok faydalı olarak tanıtılan gıdaların tadları pek içaçıcı olmuyor da...
Saygılar.

gambet 31-07-2012 20:08

quinoa sonucta bir tahildir oyle aman aman bir damak tadi aramayin.hashas tanelerinin kiyir kiyir haline benzer bir tadi var.cnbe-e bir dizide dizinin kahramani bunu kumlu olarak tanimlamisti.yalniz bunun yaygin kullanilani red quinoa degildir.

nil 31-07-2012 20:15

Kinoa lezzetli birşey değil kesinlikle. Besleyici, o kadar.
Çölyak hastaları saf çavdar unundan ekmek-çörek yapabilirler. Karabuğdaydan sadece bulgur pilavı gibi birşey oluyor ama ekmeği olmuyor. Ama çavdar ekmeği mümkün ve ayrıca lezzetli de.

Jezebel 31-07-2012 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gambet (Mesaj 1004595)
quinoa sonucta bir tahildir oyle aman aman bir damak tadi aramayin.hashas tanelerinin kiyir kiyir haline benzer bir tadi var.cnbe-e bir dizide dizinin kahramani bunu kumlu olarak tanimlamisti.yalniz bunun yaygin kullanilani red quinoa degildir.

Rizzoli & Isles dizisinde o yorumu ben de duydum da...
Zaten yaygın olarak kullanılanlarla pek alakamız yok;)

gambet 03-08-2012 03:21

blogta okudugum kadariyla sayin nil bu bitkiyi yetistirmek istemis ama sanirim basarili olamamis.bir gercege daha parmak basiyor.metro marketde bu urun varsa (nereden ithal edildigi onemli) bu urunle ilgili rekabet maliyetleri yakalanabilirmi . nil hanimin blog baslarinda yazdigi tavsiyeleri onemsiyorum.sinirli bir alanda amatorce denenebilir.bunun bir adi olacaksada bence naturel koskos yakistirmasi bana en uygun olani gibi geliyor.

Jezebel 03-08-2012 06:13

"Naturel koskos " iyi bir tanım;)
Tutar umarım.

Hatice Tarhan 03-08-2012 13:32

Metro markette var bu ürün almak için özellikle gittim,2010 tarihli idi ben tadına bakmak birazınıda tohum olarak kullanmak için alacaktım.Paketleme tarihinde 2010 yazınca bayatlamış olacağı düşüncesi ile almadım..

gambet 12-08-2012 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hatice Tarhan (Mesaj 1005623)
Metro markette var bu ürün almak için özellikle gittim,2010 tarihli idi ben tadına bakmak birazınıda tohum olarak kullanmak için alacaktım.Paketleme tarihinde 2010 yazınca bayatlamış olacağı düşüncesi ile almadım..

2010 urunun paketleme yilidir.muhtemelen 2009 urunudur.cimlenme orani dusuk olmasi muhtemeldir.

nil 12-08-2012 22:34

Kinoa daneleri işlenmeden yenmiyor. Bunun için defalarca kaynar sudan geçiriliyorlar, ilk postamda yazmıştım. Dolayısıyla, yenmek üzere paketlenen danelerden tohumluk olarak bir değer beklememek lazım değil mi?

Not: Ben kinoa yetiştirmeyi hiç denemedim. Meraklı bir vatandaş olarak hakkında biraz okudum, biraz da buraya yazdım, o kadar.

Hatice Tarhan 13-08-2012 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nil (Mesaj 1008446)
Kinoa daneleri işlenmeden yenmiyor. Bunun için defalarca kaynar sudan geçiriliyorlar, ilk postamda yazmıştım. Dolayısıyla, yenmek üzere paketlenen danelerden tohumluk olarak bir değer beklememek lazım değil mi?

Not: Ben kinoa yetiştirmeyi hiç denemedim. Meraklı bir vatandaş olarak hakkında biraz okudum, biraz da buraya yazdım, o kadar.

Sayın Nil kinoa tanelerinin kaynatılıp paketlenmesine tohum bulma ihtimalim sıfıra düştüğü için çok üzüldüm.Hani başka bir yerlerde yeni paketlenmiş bir ürün bulurum düşüncesindeydim.Bilgi için çok teşekkürler....

nil 13-08-2012 08:16

Benim kinoa ile ilgilenmem besin değeri ve çölyaklılar için önemli bir alternatif besin olmasından ötürü idi. Ama artık biliyorum ki besin değeri bakımından alternatif birçok tarım ürünü zaten yetiştiriyoruz ve günlük diyetimizde de var.

Ayrıca ekmek olarak da çavdar ekmeği seçeneği var çölyaklıların. Çavdar ekmeği derken çavdarlı ekmeği kasdetmiyorum. %100 çavdardan yapılan ekmekten bahsediyorum.

Bugün tükettiğimiz buğday GDO'ludur sadece GDO diye bir kavramın bilinmediği yıllarda laboratuvarda değil tarlada değişltirilmiştir buğdayın genetiği -bkz Şubat Bilim Teknik. Bu yüzden çölyak gibi buğday alerjisi belirtilerine neden oluyor yediğimiz buğday. Ama çavdarın verimini artırmaya kimse zahmet etmedi. Bu sayede korundu çavdar. Sağlıklı olmak istiyorsanız çavdar ekmeği yiyin.

Sevgiler

Mete Tiren 13-08-2012 09:20

Kinoa taneleri paketlenirken kaynatılmıyor nitekim Ege üniversitesinde deneme yapılan ürünlerden bir tanesi yenmek üzere hazırlanan bir üründü. Yurt dışından getirilmiş yiyecek ürünü olduğu içinde havaalanında fazla sorun çıkmamıştı yani tohumlar canlı oluyor bilgilerinize.

nil 14-08-2012 20:24

Tabii kaynatılmıyor kinoa taneleri!? Ben kaynar suda yıkanıyor demiştim.
Artık ondan sonra tohumlar canlı mıdır değil midir; biz burada ne desek spekülasyondan öteye gitmez.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025