![]() |
Merhaba ben geçen seneden yetiştiremediğim mısırların tohumlaştırdım. deneme amaçlı ektiğim tohumlar çimlenmiş. normal bir mısır yetiştirmek istiyorum ist çatalcada toprağım killi ne yapmamı öneririsiniz. mısırı fide olarak ekim yapabilirmiyiz?
|
mısaırın fidesi ile yetiştireni hiç duymadım
|
Cumhur Bey sorunuzu görmemişim.
Silajı küçük baş ve büyük başta kullandım. Yıl boyunca düzenli veriyordum.Koyunlar için, ilk kez dışarıdan silaj aldığımda, 30 kg'lık naylon torbalara doldurmuştum. Her zaman önlerinde olacak, fakat ertesi güne artmayacak kadar veriyordum. Ve silajı vermeden, kepek ve kuzu büyütme yemi ile karıştırıyordum. Çobana çıktığım gün çok nadirdir. Ağırlıklı olarak kendi bahçemde beslerdim. Bu yüzden silaj ve fiğ benim için tüm sene ihtiyacım olan ürünlerdi. Daha sonra büyük baş beslemeye başlayınca da silaj vermeye devam ettim. Silajı ilk hazırlarken ton başına 2,5 kg tuz ekliyordum. Hayvanın durumuna göre silaja süt yemi, buzak büyütme ve/veya pancar posası katıyordum. Tüm yıl silaj yedikleri için, herhangi bir yem değişikliğinden kaynaklanan sorun yaşamadım. Tüm gün önlerinde, kuru ot, silaj, yalama taşı ve taze su bulunuyordu. Önlerinde devamlı yiyecek bulunması yağlanmaya sebep olabilir gibi görünsede, kuru madde oranı iyi ayarlandığı zaman böyle bir sorun yaşanmıyor. Şimdi ne koyun ya da sığır beslemiyorum. Fakat 3-4 tane koyun veya saanen keçisi almak istiyorum. Sütümü kendim üretince, köpeklerin bakımı çok ucuza geliyor.:) |
Sayın Todor,
Koyun ve büyükbaş çiftlik içinde yetiştirmeye uygu olsa da keçi ne yazık ki ve illa ki çıkıp turlamak ister hatta öyle düz yerde istemez azıcık ağaca çıkmak kayaya tırmanmak ister :D |
Saanen keçisi için, küçük sürüler halinde beslemeye uygundur, genelde ot yer, çalıyla fidanla işi olmaz diyorlar. Daha önce maltız beslemiştim ve çok pişman olmuştum.Ama saanenlerin günde 7 kilo süt verdiklerini öğrendiğimden beri epey bir hevesim var. :)
|
Günde 7 litre pik döneminde verdiği süttür. Ayrıca beslenmek bir kenara keçi illa hoplayıp zıplamak ister. Saanen keçilerinin özelliği memelerinin sarkık olmayışı.Bu nedenle dağa taşa ağaca çıkarken memelerini sürtüp yara bere ya da mikrop yapmazlar :D Ot ve süt yemi dışında beslenmezler ancak gezdirirken dikkatli olun ne kadar meyve gözü varsa hepsini uçururlar.
|
arkadaşlar mayıs aynda haşlamak için mısır bulabilir miyim..? bana bilgisi olanlar cevap yazabilir mi?
|
İstanbulda Haşlanmış mısır satanları görmeye başladım. Bu mevsimde haşlayıp satabildiklerine göre mısır var. Saygılar...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Sevgilerimle. |
Alıntı:
|
arkadaşlar merhaba
konu başlığı mısır silajı olmasına karşı soruma en iyi burada cevap bulabileceğimi düşünüyorum. ben özel bir okulda çalışıyorum.yaklaşık 1200 dönüm bir arazi üzerine kurulmuş ve takribi 80-100 dönümlük bir bölümü çimlendirilmiş.eski çim.sürekli sulanıp biçiliyor.bazen günde 6-7 römork atılıyor.acaba diyorum içinde çokça yonca bitkiside gördüğüm bu çimlerin hayvan yemi olarak değerlendirilebilme şansı olabilirmi?besin degeri ilgilenmeye değermi?eger ekonomik bir değeri var ise silaj olarak değerlendirilebilirmi ? saygılar |
Sn mucit75
Ben yaklaşık 2 yıldır sizin bahsettiğiniz sekilde çim ve yonca karışımını biçildikten hemen sonra yeşil olarak ya da kurutup koyunlara veriyorum ve de buyuük bir keyif le yiyorlar. 80 -100 dönümlük bir yerden çıkacak 5 ya da 6 römork ( ki tepeleme değildir )malzeme ile silaj yapmak bana çok uygun gibi gelmiyor. Biz her 10 günde yaklaşıö 1500-2000 kg yaş biçimi ilk gün taxe takip eden günlerde gölgeye kurumaya serdiğimiz ve devamlı havalandırdığımız yerden alıp koyunlara veriyoruz zatende 4 **** 5 inci gün bitiyor Sevgiyle kalın |
Alıntı:
|
cevaplarınız için teşekkür ederim.
peki bu zehirli ot durumu nedir.büyükbaş hayvanları olumsuz etkiliyecek bir durum sözkonusu olabilirmi ? birde günlük 5-6 romork çıkıyor :) kolaygelsin |
Alıntı:
Küçükken aynı bahçeye rahmetli babaannemle beraber dikerdik,kumru,kuş dadanmazdı ama artık rahat bırakmıyorlar.Kendimce sebebim ise,evimizin bulunduğu muhit geçmişte bağ,bahçe,tarlayken şimdi tam bir yerleşim yerine dönmüş olması,canlıların yaşam alanlarını kısıtlayınca,yiyeceklerine de mani olduk,haliyle onlar da bizimkine dadanıyor. Küçük çaplı bahçeler için viyollü mısır uygulaması olabilir kısaca,şimdi 20 cm.'i geçtiler bakalım umarım güzel ürün alabilirim. |
sevgili arkadaşlar hangi çeşit hayvancılık yaparsanız yapın mısır slajınız olmadan asla gelir eldeniz olamaz sebze fabrikalarına yakın olanlar dışında. slaj olmadığı zaman hem saman girdiniz stopaj nakliye hemde kesif yemlemde artış yapmak zorunda kalırsınız bu da maliyetlerinizi uçurur. son dönemde mısır slajından daha ekonomik hatta 5 te 1 maliyetle olan bir yem var o da kırılmış mısır tanesi slajı. yapımı bilgi isteyen fakat yapıldığında çok yararlı bir içeriği oluyor. ben 8 yıldır slajlık mısır üretiyorum her konuda merağı olanlara yardımcı olmak isterim.
|
Mümkünse kırılmış mısır danesi silajı hakkında biraz açıklama yapabilir misiniz? Çok merak ettim. Hem de 5 te 1 i oranında maliyetle.
Şimdiden teşekkür ediyorum. |
Sayın etxeberria
''evimizin bulunduğu muhit geçmişte bağ,bahçe,tarlayken şimdi tam bir yerleşim yerine dönmüş olması,canlıların yaşam alanlarını kısıtlayınca,yiyeceklerine de mani olduk,haliyle onlar da bizimkine dadanıyor'' açıklamanızla aslında çok haklı bir konuya parmak basmışsınız. Hayvanların yaşam alanlarını git gide daraltıyoruz. Viyolde çimlendirip ekmeniz cidden pratik bir yol. Uygulanması küçük bahçeler için tohum ekimi kadar kolay. Kolay gelsin diyorum. |
Sayın tonba ben oranı yanlış vermişim afedersiniz biraz da karışık olmuş.
ben şu an bir ineğe 25 kg mısır slajı veriyorum. maliyeti 2.5 lira eder son piyasaya göre. bir arkadaşım kırık mısır tane slajı yaptı benim verdiğimi karşılamak için sadece 2.5 kg veriyor yani 10 katı fazla oluyor benim verdiğim. yalnız mısır slajı 10krş iken tane mısır kgını arkadaşım 30 krş aldı. yani ben 2.5 lira slaj masrafı ederken arkadasım 60 krs masraf ediyor diğer verdiklerimiz aynı her hayvan için. slaj olması için normal slajdan farkı yok tek ekleme rutubetle ilgili yüzde 36 rutubetli olarak silo edilmesi gerekiyor. mısır fiyatlarını arkadaşımın aldığı geçtiğimiz sezona ait |
tabi şöyle de bir artısı var. biz aynı randıman için 10 kat fazla nakliye ücreti ödüyoruz. sadece nakliye bile bu durumu avantajlı hale getirmeye yeterli ıoluyor diye düşünüyorum..
|
benim bir sorum olcak 1 yılda toplam bir arziden tek yıllık bitkilerden silaj bitkilerinden en fazla nasıl yararlanabilrim yane kaç ekim yapabilirim
|
Mısırlarım ( Darı; zea mays) iyi gelişiyorlar gibi geldi bana. İlk ektiklerimin boyları 60-80cm oldu. Bunlar dibten, anagövdeden 1 veya 2 tane yeni "sürgünler" verdi. Acaba bu sürgünleri yok edebilirmiyim? Şimdiden teşekkür ederim.
Hal edildi, kesiliyormuş. |
.
Merhaba arkadaşlar,
4 dönüm kadar olan tarlama 2. ürün olarak silajlık mısır ekicem. Deneme amaçlı. Dönüme bildiğim kadarı ile 4 kg. tohum atılmakta Dönüme werimi ne kadar ve güncel fiyat/kg hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. |
dekardan 10 ton sılajlık mısır alınabildiğinden bahsedilmiş.
bu gerçekden mümkünmüdür? ve senede tek bir sefer ekimlemi bu miktarda sılajlık mısır alınabiliyor? damla sulama ile, sılajlık mısır ekmeye karar verdiğim, 30 dekar düz bir arazim var. bende dekardan en az 10 ton sılajlık mısır almak isterim. ne gerekiyorsa yapmayada hazırım. 30 dekardan nasıl 300 ton ürün alınabilecek. herhalde bir senede iki sefer ekmek gerekir değilmi? birde sılajlık mısır ekip, mısır sıra aralarına farklı bir baklagiller bitkisi eken varmı? bu şekilde bir kaç yazı gördüm. uygulanabilir birşeymidir? arkadaşlar toprağı işlemek için gecikmek istemiyorum. bir an önce çalışmaya başlıyayım istiyorum. yorumlarınız nedir? alabilirmiyim. bu konuda çalışma yapmış deneyimli arkadaşların değerli fikirlerini, görüşlerini bekliyorum. |
Merhabalar
yaklaşık 500 dönüm mısır sılajı ktığım tarlamın hasatının bı kısmı yapıldı, sonra 1 hafta kadar yağmurdan dolayı tarlaya gırılemedı bı kaç gunde çok ıslak dıye gırılmedı şimdi ise kupkuru olmuş sararmış denılıyor tarlam viranşehırde ben mersındeyım henuz kendım görmedım son durumu ama bırazdan yola çıkacam böyle bı durumda sılajımı en az zararla nasıl değerlendırebılırım bılgısı olan arkadaşlar yardımcı olabılırse çok sevınırım sılaj işine bu sene ılk defa gırdım normalde tarımla uğrasıyorum ama sılaj konusunda acemı sayılırım.
şimdiden teşekkurler. |
Daneye biçtirebilirsiniz. Bu saatten sonra acele etmenize gerek yok, mısırların koçanları olgunlaştıktan sonra ters döner ve içine yağmur girmez. Bu sebeple ilk bahara kadar ne zaman müsait olursanız biçerdöverle daneye biçebilirsiniz.
|
Arkadaşlar iyi geceler,
Benim soracağım şey bir fantezi gibi gelebilir herkese farkındayım ama, malum toprak kıtlığı yaşanıyor. Tarımsal arazi bölgelerine kat çıkamayacağız anlaşılan imar olaylarından dolayı. Acaba çilek yetiştirmede olduğu gibi merdiven usulu ile mısır ve yonca ekilebilir mi? Üsttekilerin ya da alttakilerin ışık alması engellenir mi? 40*25 lik bir alan için düşünecek olursak bize kazandıracağı fazladan bir alan olur mu? Bunu hiç düşünmüş biri var mı? Teşekkürler. |
Konyada silaj yapan bir yakınım dönümden (Konya dönümü 2500 m) 24-26 ton silaj yaptığını söylüyor. Ve bu son derece normal bir rakammış. Ben bilmem.
Ancak bu silaj için tek traktör yeterli mi? Onu merak ediyorum.Siz nasıl yapıyorsunuz silajı? |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025