agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tarla Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/)
-   -   Karabuğday (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/32930.htm)

akçabardak 18-11-2014 23:44

Sayın MeyveliTepe geçen sene bu paketi aldığımda GOOGLE de araştırma yaparken bir iki yerde rastlamıştım, biraz evvel tekrar araştırdım ama bulamadım.

MeyveliTepe 19-11-2014 00:32

Kısa vegetasyon süresi sebebiyle soğuk ülkelerde yüzlerce yıl çok önemli besin kaynağı olmuş bir bitki.

Rastladığınız bilgi büyük ihtimal yapraklarıyla ilgiliydi. Karabuğdayın yaprakları tüketilirse güneşe maruz kalan deride aşırı hassasiyet yaratarak fototoksik bir etki yapıyormuş. Yani yaprakları ve yeşil aksamı yenmemelidir. Bir çok bitkide böyle etkiler var. Söz gelimi rhubarb (yabanisine ışgın deniyor sanırım), pembe sapları yeniyor ama yaprakları toksik.

Satın aldığınız paketi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gluten içermediği için gluten allerjisi olanlar için bulunmaz nimet. Pilav vs. gibi kullanım şekillerine bir ilave de ben söyliyeyim, Yayla çorbası gibi pişirildiğinde (pirinç yerine kullanılacak) çok güzel oluyor.

akçabardak 19-11-2014 10:45

Teşekkür ederim Sayın MeyveliTepe şimdi rahatladım. Çorbasını deneyeceğim.

Paketi açtığımda bir kaç tanesini ekeceğim bakalım çimlenecek mi.

MeyveliTepe 19-11-2014 11:12

Tüketim için hazırlanmış olanlar genelde çimlenmiyor ama deneyin.

akçabardak 22-11-2014 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1334539)

Satın aldığınız paketi rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gluten içermediği için gluten allerjisi olanlar için bulunmaz nimet. Pilav vs. gibi kullanım şekillerine bir ilave de ben söyliyeyim, Yayla çorbası gibi pişirildiğinde (pirinç yerine kullanılacak) çok güzel oluyor.

Biraz geç olmakla beraber nihayet karabuğdayın tadına bakabildim, Sayın MeyveliTepe sizin ilavede bulunduğunuz yayla çorbasından bu gün yaptım, eşim de ben de çok beğendik gerçekten lezzetliymiş.

Almış olduğum bu değerli niğmeti şimdiye kadar neden bekletmişim diye de kendime ayrıca kızdım. Teşekkür ederim.

celalim01 22-11-2014 16:53

Merhaba ailemizde çöl yak hastalığına yakalanan oldu.Birçok yerde glutensiz ürünler satılıyor,un bile satılıyor ama onlarla bir şey yapıldığında tatsız ,tuzsuz,birazda odunsu bir katılıkta bir şeyler oluyor.Ekmek gibi yapıp pişirince çok sert oluyor.Bu sayfayı yeni gördüm ve yukarıdan aşağı okudum.Ben ilçe'deyim bakalım burada bu ürün satılıyor mu.Satılıyor ise gerçekten mükemmel,hatta kendisi bahçesinde yetiştirip kendi ürününü rahatlıkla sağlayabilir.Bilgiler için teşekkürler.

Eser İlhan 23-11-2014 11:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1334521)
Sayın pria merhaba, bu başlıkta karabuğday hakkında yazılanları geçen seneden bu yana takip ediyorum, geçen sene büyük bir markette dolaşırken tesadüfen karabuğdayla tanışmış oldum ve hemen bir kiloluk bir paket aldım.

Almasına aldım ama nasıl pişirileceğini bilmediğim için nette tarifleri araştırdım ve bir kaç yerde zehirli olduğu yazıyordu, kafam karıştı tabii... şimdi ben ikilemde kaldım... aldığım paket o günden bu yana hala duruyor ve ben korkudan hala tadına bakamadım, son kullanma tarihi devam ediyor... atmaya da kıyamıyorum.

Size sorum şu... gerçekten zehirleme gibi bir durum söz konusu mu? genelde salatası ve pilavı olarak tüketildiği yazıyor bazı yerler de ama yine de tam emin olamıyorum.
Dönüp kendime de soruyorum böyle bir şey olsa marketlerde neden satılsın ki diye ama paketin üzerinde menşeyi Çin yazınca tekrar düşündürüyor beni.

Eklenti 526777

Hiç korkmayın, rahatça tüketin. Biz ailecek ayda birkaç kere tüketiyoruz. Mide barsak sistemim hassas olmasına rağmen hiçbir zararını görmedim. Çok seviyorum. Daha ocakta pişerken pişse de yesem diye bekliyorum başında. :p
Ben sebzeyle karışık pişiriyorum. Havuç ve patlıcan koyuyorum içine. Burası yemek tarifleri için çok uygun olmadığından mutfak bölümüne eklerim tarifini. İsterseniz oradan bakın. Çok lezzetli oluyor...
Ayrıca sadece salata ve pilav olarak değil, haşlanıp elma rendesi ve tarçınla karıştırarak zayıflama diyetlerinde tatlı yerine ya da yoğurtlu çorba yaparken pirinç yerine de kullanıldığını biliyorum.. Ben bunları henüz denemedim. Ama sanırım onlar da çok lezzetli olacaklardır ;)

pria 23-11-2014 12:42

Dün bir aktardan yarım kilo kadar daha karabuğday tohumu aldım..Taneler daha küçük ve daha bir karamsı..sanki işlemden geçmemiş gibime geldi..
Başka yerlerden de bulursam alacağım..İnşallah yerli üretim olanına ve işlemden geçmemiş olanına denk gelirde fidanlığımda bol bol ekip çimlendirmek kısmet olur..
Az birşey çimlense de tohum alabilsem bu bile yeter..

akçabardak 23-11-2014 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan (Mesaj 1335499)
Hiç korkmayın, rahatça tüketin. Biz ailecek ayda birkaç kere tüketiyoruz. Mide barsak sistemim hassas olmasına rağmen hiçbir zararını görmedim. Çok seviyorum. Daha ocakta pişerken pişse de yesem diye bekliyorum başında. :p
Ben sebzeyle karışık pişiriyorum. Havuç ve patlıcan koyuyorum içine. Burası yemek tarifleri için çok uygun olmadığından mutfak bölümüne eklerim tarifini. İsterseniz oradan bakın. Çok lezzetli oluyor...
Ayrıca sadece salata ve pilav olarak değil, haşlanıp elma rendesi ve tarçınla karıştırarak zayıflama diyetlerinde tatlı yerine ya da yoğurtlu çorba yaparken pirinç yerine de kullanıldığını biliyorum.. Ben bunları henüz denemedim. Ama sanırım onlar da çok lezzetli olacaklardır ;)

Teşekkür ederim Sevgili Eser İlhan bana cesaret verdiniz bundan sonra soframdan eksik olmayacakların listesinde yer alacak karabuğday.

Şimdilik ilk olarak Sayın MeyveliTepenin söylediği yayla çorbasından başlamış oldum, eşim de ben de çok beğendik, nette biraz araştırma yaptım çok şifalı olduğunu okudum.

Mutfak bölümüne de bakarım, tarif için şimdiden teşekkür ediyorum. Sevgiler saygılar

MeyveliTepe 23-11-2014 14:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1335508)
Dün bir aktardan yarım kilo kadar daha karabuğday tohumu aldım..Taneler daha küçük ve daha bir karamsı..sanki işlemden geçmemiş gibime geldi..
Başka yerlerden de bulursam alacağım..İnşallah yerli üretim olanına ve işlemden geçmemiş olanına denk gelirde fidanlığımda bol bol ekip çimlendirmek kısmet olur..
Az birşey çimlense de tohum alabilsem bu bile yeter..

Evde 3-5 tohum ile çimlenme testi yapın, çimlenmezler ise yazın çoğaltacağınız şekilde tohum gönderirim.

pria 23-11-2014 18:21

İki yerden aldığım karabuğdayları evde daha ılıman olan kapalı balkonda bir saksıya ektim sayın MeyveliTepe..
Umarım içlerinden çimlenenler olur..
Aslında çimlenmezlerse benim de aklımdan siz geçiyordunuz.. :)
Adeta içimden geçenleri okumuşçasına beni sevindirdiğiniz için çok çok teşekkür ediyorum..
Sağolun.

pria 15-12-2014 20:21

Aradan 20 günden fazla geçti..Saksıya iki yerden aldığım karabuğday tohumlarından hiç cücüklenen yok..Çürümüşler hamur gibi..
Sanırım bunların hepsi işlem görmüş tohumlar.

uyap 07-01-2015 18:56

Markette karabuğday paketlerini incelerken hangi marka hatırlamıyorum ama kavrulmuş diye üzerinde yazıyordu. Paketli ürünlerden ekerseniz çimlenmez bu durumda.

pria 08-04-2015 22:57

1 Eklenti(ler)
Köyden yeni döndüm..
Geçen gidişimde, yani mart başında sayın MeyveliTepe'nin gönderdiği karabuğday tohumlarının bir kısmını erken sayılsa da, deneme amaçlı olarak fidanlığıma ekmiştim..Çıkmışlar..
Bu gidişimde de bir kısmını daha ektim..Üstüne de güzel bir yağmur yağdı; sanırım hiç fire vermeden çıkar onlar da..

pria 26-05-2015 16:44

2 Eklenti(ler)
Köyde mart başında ektiğim karabuğday tohumlarının çoğunluğu çimlenmişti fakat bu gidişimde gördümki, nisan başlarında ektiklerimin hiçbiri çıkmamış..
Ayrıca, çıkan karabuğdaylar nedense gelişmemiş, güdük kalmış ve o halleriyle çiçeklenmiş.. Sanırım, deniz kenarında olan ve oldukça fakir olan benim fidanlık toprağını pek sevmemişler..

Yine, nisan başında İstanbul'da saksılarıma da birkaç tohum ekmiştim..Onlar da boylanamıyor pek..15 santim boyunda çiçek açmaya başladılar.. (Alttaki foto)

Kerem Örenç 15-02-2018 20:57

Karabuğday yetiştiriciliğ
 
KARABUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
KARABUĞDAY TARIMI

Karabuğday iklim istkleri bakımından hassas bir bitkidir. Nemli ve serin iklim şartlarını sevmekle beraber dona da duyarlı bir bitkidir. 60 ile 100 gün arasında yetişmektedir. Çiçeklenme döneminde görülecek yüksek sıcaklıklar ve soğuklardan da etkilenmektedir.

Dona hassas olduğundan ilkbahar donlarından sonra ekilmelidir. Bir yılda iki defa ekilebilir. İlk ekinm Nisan ayında, ikinci ekim ise temmuz ayının ortasında yapılabilir.

Toprak seçiciliği yoktur. Her türlü toprak yapısında tarımı yapılabilir. Yatmaya hassas olduğu için verimli topraklarda yatmaktadır. Killi topraklarda çimlenmesi zayıf olmaktadır. Yabancı ot mücadelesi için, ekim zamanı, yabancı otların çıkış sonrasına denk getirilmelidir. Dekara ortalama 5 kg tohum kullanılır, serpme ekimlerde ortalama 10 kg tohum kullanılır ve çimlenme bir haftada gerçekleşir. Ekim derinliği 2-3 cm olmalıdır. Yabancı otlarla mücadele yeteneği iyidir.

Fazla bir gübre isteği yoktur. Hatta toprakta bulunan fazla azot verim kaybına neden olabilmektedir. Çok az bir fosforlu ve potasyumlu gübre yeterlidir.



Bir ay içinde çiçeklenmeye başlar. Çiçeklenme ile tohum verme beraber devam eder. Hasat zamanına kadar da çiçeklenme devam edebilir.



Hasadı biçerdöverle yapılabilir. Bunun için yapraklarının iyice kuruması beklenir. Verimi 60 ile 230 kg arası değişmektedir. Ülkemizde ortalama verim 100 - 140 kg arasıdır. Sulu şartlarda verim 200 kg civarındadır

hakanhamsa 02-03-2020 13:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1209041)
Kara buğday (Fagopyrum esculentum, cultivated buckwheat)
bitkisine giden arılarda zehirlenme görülmektedir.

http://www.veterinerx.com/dosyalar/z...kiler%2012.pdf

bende de aynı soru celb etti? Lütfen kaynak veriniz.

kaknus 24-06-2020 09:58

1 Eklenti(ler)
[ATTACH]
710860
[/ATTACH]
Bu yıl karabuğday tohumu ekip bir avuç kadar ürün elde ettim. Tohumların dışında sert bir kabuk var. Yemek için acaba bu kabuğu çıkartmak gerekiyor mu?Eğer gerekiyorsa kabukları nasıl çıkartacağım?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025