agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Tarla Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/)
-   -   Tatlı Patates (https://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/28097.htm)

Jezebel 18-09-2019 05:33

1 Eklenti(ler)
Köklendirdiğim bir çeliği de doğruca toprağa diktim.
Sandıkta ve saksıda olanlardan çok daha fazla boy attı.
Tek endişem topraktan sökme konusu, toprak çok sert çünkü.

Eklenti 698697

Tek kök olunca uğraşıp sökeceğim artık

AkisSoftware 18-09-2019 08:02

Benim bu seneki tatlı patates hevesim kursağımda kaldı. Bir çok arkadaşımın yardımına rağmen tecrübesizlik ve başka sebeplerle başarılı olamadım.

Önümüzdeki sene için epey sağlam bir çalışma yapacağım inşallah.

MeyveliTepe 18-09-2019 18:50

3 Eklenti(ler)
Eklenti 698730
Eklenti 698731

Bizdeki sandıkların durumu böyle.

Eklenti 698732

Yaprakları araladığımda da görünenler. Bazıları sığmamış toprağa yukarı çıkmış. Hasat fena olmayacak gibi.

AkisSoftware 18-09-2019 19:40

Bu işin üstadı olarak size de bu yakışırdı zaten. Tebrikler!

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1574866)
Eklenti 698730
Eklenti 698731

Bizdeki sandıkların durumu böyle.

Eklenti 698732

Yaprakları araladığımda da görünenler. Bazıları sığmamış toprağa yukarı çıkmış. Hasat fena olmayacak gibi.

acemi25 16-10-2019 15:22

Merhaba, tatlı patatesleri şimdi alıp saklamak mı gerek acaba? Nasıl yapıyorsunuz? Önceki sayfalarda Ekim ayı gibi alınıp saklandığı yazılmış ama sonra gelişmeler yok.

AkisSoftware 16-10-2019 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1576145)
Merhaba, tatlı patatesleri şimdi alıp saklamak mı gerek acaba? Nasıl yapıyorsunuz? Önceki sayfalarda Ekim ayı gibi alınıp saklandığı yazılmış ama sonra gelişmeler yok.

Saklama konusunda diğer patatesler gibi yapabilirsiniz. Ama çimlendirme konusuna gelince Nisan-Mayıs gibi faaliyetlere başlamak uygun bana göre.

Hasat edildikten sonra ancak bulunabilir diye düşünüyorum. Şuan pek bir yerde yok

acemi25 16-10-2019 15:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1576150)
Saklama konusunda diğer patatesler gibi yapabilirsiniz. Ama çimlendirme konusuna gelince Nisan-Mayıs gibi faaliyetlere başlamak uygun bana göre.

Hasat edildikten sonra ancak bulunabilir diye düşünüyorum. Şuan pek bir yerde yok

Teşekkür ederim cevap için, peki hasat zamanı şimdi değil mi? Ben sonbahar gibi anladım da.

AkisSoftware 16-10-2019 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1576153)
Teşekkür ederim cevap için, peki hasat zamanı şimdi değil mi? Ben sonbahar gibi anladım da.

Dediğim gibi ben hiç yetiştiremedim o yüzden bilgili arkadaşlar cevap verirse daha iyi olacaktır.

Lakin bulunulan mevsim durumuna göre değişeceğini düşünüyorum.

MeyveliTepe 16-10-2019 18:50

Hasat zamanı gece sıcaklıklarının 10 derecelere düştüğü zaman. Marmarada Kasım ortası gibi.

Saklarken, hava alan selelerde, 13-15 derecede, havadar ve karanlık bir yerde saklanması gerekiyor.

MeyveliTepe 31-10-2019 21:02

Hazine bulmak gibi olur :)

Jezebel 01-11-2019 22:00

1 Eklenti(ler)
Havalar serinleyince korktum ve bu gün ben de söktüm.
İlk sene için fena değil diyorum, 8 kilo 180 gram.
Bakkalda tarttırdım;)
Çamuruyla eve getirdim, biraz akıtıp öyle tarttırdım.

Eklenti 700363

Benimkiler irili ufaklı bazıları düz bazıla garip şekilli.
Mini minnacık olanları bile topladım, seneye ekmek için hazır olsunlar.:)
Tabi ki bu akşam tadına baktım, güzel:D

Jezebel 01-11-2019 22:19

1 Eklenti(ler)
Bu arada söktüğüm patates köklerini tekrar başka saksılara diktim.
Atmaya kıyamadım, ne yapayım...

5 saksı oldu. Hepsini seraya yerleştirdim.

Bahara çıkarlarsa erken başlangıç olur, çıkmazlarsa da "ben elimden geleni yaptım" derim.

Eklenti 700364

Bazı köklerde çok minnak patatesler vardı, bıraktım öyle.

Muda 02-11-2019 07:23

1 Eklenti(ler)
Benim bahçeye diktiğim tatlı patatesler. Havalar soğuduğu için söktük. Tır getirip yükleyeceğiz derken minik minik patateslerimiz olmuş. Gelecek yıl daha iyi olur herhalde. Bu yıl deneyim kazandık. Bir tanesini rainac arkadaşım aldı. İkisini de ben saksıya diktim.

Eklenti 700369

MeyveliTepe 03-11-2019 20:49

Büyük ihtimal çürürler.

MeyveliTepe 21-11-2019 22:45

2 Eklenti(ler)
Eklenti 701074
Eklenti 701075

Toplam 5 metrekarelik iki sandıktan yaklaşık 60 kg.

piyon_go 13-12-2019 19:54

vallahi şu yazdıklarınızı hayretle ve zevkle okudum.. o kadar odaklanmışsınız ki hepiniz..herkes hedefe kilitlenmiş.. ben hatay da yaşıyorum.. bizim buralarda bu mevsimde her manavda oluyor arkadaşlar.. ama kırmızısına turuncusuna moruna filan hiç dikkat etmemiştim.. aslında sadece bu taraflara has bir bitki olduğunu da bilmiyordum...izlediğim bir patates videosuyla bende patates yetiştirmeye heveslendim . ordan tatlı patateste yetiştireyim bari dedim.. ne zaman ekiliyo bu filan derken işte buradayım...yumru bulma konusunda çok çaresizlik yaşayan arkadaşlar... adreslerinizi verin..kırmızımı mor mu bilmem ama bizim manavdan aldığımdan göndereyim .. gönderim konusunda ciddiyim..yeni yıl hediyesi olarak... birer ikişer yumru:))
süpersiz.. bayıldım herbirinize:)

MeyveliTepe 13-12-2019 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi piyon_go (Mesaj 1578957)
vallahi şu yazdıklarınızı hayretle ve zevkle okudum.. o kadar odaklanmışsınız ki hepiniz..herkes hedefe kilitlenmiş.. ben hatay da yaşıyorum.. bizim buralarda bu mevsimde her manavda oluyor arkadaşlar.. ama kırmızısına turuncusuna moruna filan hiç dikkat etmemiştim.. aslında sadece bu taraflara has bir bitki olduğunu da bilmiyordum...izlediğim bir patates videosuyla bende patates yetiştirmeye heveslendim . ordan tatlı patateste yetiştireyim bari dedim.. ne zaman ekiliyo bu filan derken işte buradayım...yumru bulma konusunda çok çaresizlik yaşayan arkadaşlar... adreslerinizi verin..kırmızımı mor mu bilmem ama bizim manavdan aldığımdan göndereyim .. gönderim konusunda ciddiyim..yeni yıl hediyesi olarak... birer ikişer yumru:))
süpersiz.. bayıldım herbirinize:)

Yeni hasat yapıldığı için bulunur. Biz de ilk kez yetiştirmeye başladığımızda içi beyaz dışı kırmızı olan yumruları hataydan temin etmiştik. Orada içi turuncu olanları yetiştirmiyorlar diye biliyorum ama belki başlayan olmuştur.

piyon_go 14-12-2019 06:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1578960)
Yeni hasat yapıldığı için bulunur. Biz de ilk kez yetiştirmeye başladığımızda içi beyaz dışı kırmızı olan yumruları hataydan temin etmiştik. Orada içi turuncu olanları yetiştirmiyorlar diye biliyorum ama belki başlayan olmuştur.

ben hiç dikkat etmemiştim..bu renk olayına ancak bundan sonra özellikle turuncu olanları seçeceğim..farklı bir renk görürsem fotoğrafını çekip gösteririm ..tamam budur !! dediğiniz olursa gönderirim :))

piyon_go 14-12-2019 06:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şehirliköylü (Mesaj 1578172)
Eklenti 701091

Benim 4 m2lik adadan tüm hasatım bu kadar, yaklaşık 13 kg. herhalde. Bir kısmını püre yaptım, yedik :) Hepsi içi beyaz çeşit olandan. İlk deneyim olarak benim için gayet yeterli oldu. Belki seneye gübrelemeye dikkat edip verimi arttırabilirim.

işte bundan bizim manavlardaki.. arada sarı renkliler var ama hastalıklı olduğunu filan düşünüyoruz.. almıyoruz... demek başka bir cinsmiş..çok enteresan yaa:)

MeyveliTepe 14-12-2019 09:19

Yukarıdaki #292 nolu mesajda görünen sele resimlerine bakın. Ortadaki selede, dış rengi kırmızıya çalanların içi beyaz, kenarlardaki selelerde rengi daha sarımtırak olanların iç rengi havuç gibi turuncu. İçi turuncu olanların beta-karoten ve A vitamini bakımından besin değeri daha yüksek.

piyon_go 14-12-2019 14:12

https://hizliresim.com/M1j4aN

heralde direkt foto yüklenmiyor..

https://hizliresim.com/2Op4Jq ..

MeyveliTepe 14-12-2019 15:54

1 Eklenti(ler)
Foruma resim yükleniyor tabii. Kalıcı olması açısından foruma yüklemek gerek.

Paylaştığınız resimlerde görünen sarımtrak olanların kabuğunu tırnağınızla kazıyıp iç renginin ne olduğunu görebilirsiniz.

Eklenti 701653

meltem81 08-03-2020 12:23

arkadaşlar babam çok istedigi için tatlı patates tohumu nereden bulabilirim tarlamıza ekmek istiyoruz deneme amaçlı

AkisSoftware 18-03-2020 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meltem81 (Mesaj 1583297)
arkadaşlar babam çok istedigi için tatlı patates tohumu nereden bulabilirim tarlamıza ekmek istiyoruz deneme amaçlı

Tohum değilde yumru temin etmeniz lazım. Bu yumruyu temin ettikten sonra bir bardağa, yanlarından kürdanlarla askıya alarak koymanız lazım. Patatesin ucu suya dokunsun yeter. Bir kaç günde bir suyu yenilemeniz lazım. Bir süre sonra sağından solundan sürgünler çıkacak. 5-10 santim olduktan sonra patatesten ayırıp, bu yumruları kendi başına köklerini suya daldırın. Bu sayede kolayca kökleneceklerdir.

Sonrasında bu köklü fideleri dikeceksiniz...

Jezebel 31-03-2020 16:19

Bu gün tohumluk diye ayırdığım yumruları yarıya kadar suya koydum.
Bu yıl daha iyi bir hasat bekliyorum.:)
Bu bitkiyi edinme ve yetiştirme konusunda maddi manevi desteği olan arkadaşlara teşekkürler.:)

Greenandbrown 09-05-2020 23:06

Migros macro center ve metrodan denediklerim kesinlikle koklenmiyorlar. Tatli patates hayalim galiba baska yazlara kaldi gorunen o ki. Arkadaslar elinizdekilerin kiymetini bilin :) macrocenterda 3 tanesine 40 tl verdim...

saleri 10-05-2020 23:28

3 Eklenti(ler)
Ben metrodan almıştım 3 tanesinden biri çimlenmişti. Geçen sen Hataydan arkadaş gönderdi. Onların hepsi çimlendi.

Bu sene patatesleri saksıda torfa ektim.

Eklenti 707831

İlk budamasını yaparak köklendirmeye başladım. Uzun slipleri ortadan keserek uç kısmını suya koydum. kalan kısmı patates kökünde uç sürgünü verdimi onları da dibinden keserek suda çimlendireceğim. Böylece bir sürgün 2 slip olacak.

Eklenti 707832

Çok çabuk kökleniyorlar. Bu hafta toprakla buluşturacağım.
Eklenti 707830

MeyveliTepe 11-05-2020 01:27

Henüz toprağa ekmeyin, gece sıcaklıklarının biraz daha yükselmesini beklemek emniyetli olur.

Muda 30-05-2020 22:25

23 mayıs 2020 tarihi itibari ile gece arkadaşıma verdiğim fideden yaptığı ve toprağa diktiği fideler nerede ise soğuktan donmuş durumda idi. Gece konteyner içerisinde getirmiş olduğum fideler de soğuktan yaprakları buruştu. Bu durumda nasıl tatlı patates yetişir. Halen gece sıcaklıkları artmadı. Dün 30 km uzaklıkta bir ilçemizin dağ kesimine kar yağmış durumda. Arkadaşımın ekmiş olduğu ikinci fideler de gitti. Bizim burası için komşumun söylediği 25 mayıstan önce dikim yapmak büyük risk.

MeyveliTepe 30-05-2020 23:26

Haziran ortasını beklemek çok daha emniyetli olur. Ben henüz yeltenmedim bile.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025