![]() |
Kavunlar meyve tuttuktan sonra aşırı gübreleme ve sulama meyvelerin lezzetinde yavanlaşmaya neden olabiliyor. Bir de havaların kapalı gitmesi, bulutlu günlerin fazlalığı tatta olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Kavunlar meyve tuttuktan sonra potasyum ağırlıklı gübre vermeli sulamayı da azaltmalısınız. |
Bağrıbütün'ün kabuk desenini tarif ettiler mi? Size gelen kırçıllı mı oluyormuş düz mü?
Alıntı:
|
Sn birnefestoprak, meyve şekil, renk, doku vb. hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Meyve tutumu sağlayabilirsem belli olacak artık.
|
Bağrıbütün kavun çekirdeklerini domates çekirdekleriyle birlikte viyollere ekmiş ancak bakmak konusunda sıkıntılarım olduğundan köyde serası olan komşuya bırakmıştım. Geçen hafta sonu ancak alabildim viyolleri ve aynı gün bahçede yer hazırlandı ve olan fideler dikildi. Bunları bir gün içine sığdırmak büyük telaşa ve yorgunluğa neden oldu. Domates biber patlıcanlar dikildi ancak bir viyolde yanyana yeşermiş olan 4 adet benim kokulu kavun diye isimlendirdiğim fideleri ne yaptım farkında değilim. Dikilmediği kesin, bozuk fidelerle atılmamıştır ümidindeyim, vakit kalmadığından dikilemeyen salatalık acur gibi fideleri bir kasaya dizerek komşuya emanet ettim onların yanına koymuşumdur mutlaka diye avunuyorum. Ancak öyle değilse ve bulamazsam bu fideleri ihtiyaten sakladığım çekirdeklerden bu vakitte hangi usulle kavunu üretmem iyi olur ? Gene viyollere mi dikeyim yoksa direkt toprağamı...Toprağa dikilecekse tek çekirdek mi dikmek iyi bir kaçını aynı yere dikip sonra ayıklamak mı?
|
Alıntı:
Bahsettiğiniz potasyum ağırlıklı gübre için somut bir isim verebilir misiniz? Bu gübreyi granül olarak toprağa mı serpeceğiz, suya katıp öyle mi kullanacağız? |
Alıntı:
2-3 tohum ekip sonra seyreltirsiniz; tohum çok az ve değerliyse viyollere ekip her daim gözünüz gibi de bakabilirsiniz :) Yine de bir ara öneri: Viyol yerine 10 veya 15 cm'lik bir saksıya ekip ilk gerçek yapraklarla birlikte dikkatlice toprağa şaşırtırsanız daha iyi olur. |
Teşekkür ederim sn.Taşlıbahçe...Bol miktarda boş 5 lt.lik pet su şişem var, onlara ekeceğim bir kaç tane. Bahçede yer müsait gibi bir kaç çekirdeği de direkt toprağa. Kabakgiller demişsiniz henüz kabak fidem yok, kabak çekirdeklerimi de direkt bahçeye ekeceğim. Şu anda hazırlıklarımı tamamlamaktayım sabah gün ağarsın çıkarım yola...Yarın nasipse dikim işini bitireceğimi umuyorum.
|
Alıntı:
5 lt'lik boş şişelere ektikten sonra toprağa aktaracağınız sırada kökleri zedelememeye dikkat edersiniz, kenarları bombeli olduğundan şişeleri maket bıçağıyla kesip bitkilerin toprağını, köklerini dağıtmadan çıkarmak ta çözüm olabilir. Kolaygelsin... |
Kavun fidelerimi buldum ve yerlerine dikildiler. Kabakları ise damla sulamanın devreye girmiş olması sebebiyle direkt toprağa ektim. Çekirdekleri nasıl dikeceğimi bilemedim ( sivri taraf mı tombul taraf mı toprağa önce girmeli meselesi) soracak kimse de yoktu, yan olarak koydum geçtim. Sonra kahvede sordum sivri taraf aşağıda olacak dediler, yan da olsa sorun olmazmış.
Fotoğraf çektim fazlaca daha sonra koyarım buraya. |
1 Eklenti(ler)
Fideler yerlerinde.
Benim damla sulamaya teslim etme dışında seçeneğim yok. Onları lezzetli olmaları için susuz bırakma riskine giremem kaybetmek korkusuyla (geçen yılkiler de devamlı sulandılardı ancak lezzet ve koku mükemmeldi). |
2 Eklenti(ler)
Bağrıbütün (taşın üzerindeki ufacık yumru) ve Çeşme kavunu kendini gösterdi nihayet.
|
2 Eklenti(ler)
Dünkü durumlar ( arada sadece 8 gün var, bir de keçi gübresi verildi bu arada...)
|
2 Eklenti(ler)
Dün Çeşme kavununu sarardığı için kopardım. Kesince anladım ki daha bir hafta bekleyebilirmiş ama o zamanda tadından yenemeyebilirmiş...Şu haliyle bal gibi ve hoş kokulu sulu bir kavun yedik. Bu kavunu geçen yıl satın aldığım bir kavundan ayırdığım çekirdeklerden ürettim. Bunun tüm çekirdeğini alıkoyuyorum zamanı gelince dağıtıma sokmak için.
Bağrı bütünün en irisinde maalesef alttan çürüme oldu onu attım, diğerleri hala büyümekteler... |
4 Eklenti(ler)
Dün Bağrıbütün kavunu kopardım. Daha bekleyebilirdim ama alttan karıncalar delmeye başlamışlar kavunu, beklesem içine gireceklermiş. Bu kavunu geçen yıl bahçede ismini bilmeden yetiştirdiğim kokulu kavundan ayırdığım çekirdeklerden ürettim. Kavun aynı kavun değil gibi geldi. Benim bildiğim kavun çok kokuluydu, çok lezzetli ve çok suluydu. Ayrıca çekirdekler gövdeye yapışık haldelerdi ve de olgunlaşınca kendisi saptan ayrılıyordu ancak belki bir hafta daha bekleyebilsem ana kavun özelliklerini ( çekirdek yapısı dışında) görebilecektim. Lezzet olarak sıradan bir kavundan çok iyi gene de.
Bundan sonrakilerde alt çürümesi gibi olumsuzluklar yaşamamak için altlarına toprak yoğurt kabı koydum. |
Bahçede çekirdekten ürettiğim iki ayrı kavun cinsinde bazı değişiklikler meydana geldi düşüncesindeyim.
Çeşme kavununda daha önce rastlamadığım bağrıbütün kavununa has güzel koku bu gün ikincisini yediğimiz Çeşme kavununda da vardı. Bağrıbütün kavunda ise gövdeye yapışık çekirdek dokusu yok olmuş aynı Çeşme kavunu görüntüsünde çekirdek gelişimi görülüyor ( üstteki fotoğrafta olduğu gibi). Kavun fideleri yanyana dikildiler ve dalları birbirine kavuşmuş haldeler. Domateslerde olduğunu burada okuduğum etkileşme kavunlarda da oluyormu acaba. Yani bilmeden Çeşme kavununa Bağrıbütüne ait o güzel kavun kokusunu mu ekledik... Bu oldu ise Çeşme kavununa zarar mı verdim yoksa iyi bir şey mi yapmış oldum ? |
4 Eklenti(ler)
Bağrıbütünler olgunlaşmaya devam ediyorlar. İki kök kavunda şu anda 8 adet meyve olgunlaşmakta.
Kavunların yanında büyüyen karpuzun tek meyvesini de fotoğrafladım. Olağanüstü bir karpuz çıktı. Çekirdeklerinin tümünü ayırdım paylaşım için, başka karpuz ile uğraşmamak lazım. |
5 Eklenti(ler)
Bağrıbütün kavun olgunlaşınca sapından kendiliğinden kopuyor. Bu işlem ekteki fotoğraflardan gözle görülebiliyor. Olgun kavunu siz almazsanız yerinden, kavun sap dibinden köpüklenerek kavun ile sapın bağlantısına son veriyor.
|
Bayram tatili sonunda kopardığım Çeşme kavunu olağanüstü güzeldi. Baklava yanında halt etmiş demek abartı olmayacak kadar tatlı-sulu ve yumuşaktı. Bu hafta sonu aynı kökten ve önceki ile yanyana büyümüş olan kavunu aynı olgunlaşmış halde kopardım. Dün akşam kestim ama sanki bu başka bir kavun. Kavun aynı yumuşaklıkta ve sululuğu yerinde ama o baklava gitmiş yerine sıradan bir kavun gelmiş. Ne oldu da bu kavun lezzette öncekini yakalayamadı diye düşününce tek sebep görünüyor: hava durumu.
Kavunun olgunlaşma sürecinde hava değişti, serinleme başladı, yağmur oldu, bulutlanma sebebiyle güneş ile olan irtibatı azaldı. Olta balıkçılığında ustaya neden balık vurmuyor bu günlerde dediğimizde söylediği tek şey " havadan havadan...." olurdu. |
Bu kavun size Bağrıbütün adıyla mı verilmişti? Çok büyük ihtimalle değil de onun için soruyorum.
Alıntı:
|
Son mesajımdaki kavun Çeşme kavunudur ( 54 numaralı mesajda sandalyede fotoğrafı bütün olarak mevcut).
Bağrıbütün dediğim kavun 58 numaralı mesajdaki fotoğraflarda yer alan kavundur. Alıntıladığınız mesajdaki fotoğrafta yer alan kavunda Çeşme olmalı çünkü dilimleri var. Bağrıbütünde dilim hiç olmadı, o elips görüntüde yeşil olarak gelişip sonradan sararan bir kavun ve büyüklük olarak Çeşme kavundan küçük oldu hep. |
2 Eklenti(ler)
Hafta sonu çektiğim fotoğrafta her iki kavunda mevcutmuş. Duvar üzerinde soldaki Çeşme ( tadı az diye yazdığım kavun) sağda küçük olan ise Bağrıbütün diye adlandırdığım kavun...
İkinci fotoğraftaki kavun da Bağrıbütün ( kırmızı kabın içindeydi yağmurla su dolmuş kap, oradan alıp yere karton üzerine koydum.). |
Bir gözlemimi ilave edeyim : Üstteki ikinci resimde yer alan kavunun üstünde ve çevresinde görülen yabani ot nerede çoksa orada kavun çiçek döktü ve meyvesi oldu. En başta bu otları köklüyordum ama ne zaman bu durumu farkettim hiç ellemedim o otları. Kavunmu otu seviyor otmu kavunu bilemedim ama çok sayıda kavun almama yardımcı olduğunu sanıyorum o otların.
|
Bağrıbütün adını siz mi verdiniz? Geleneksel Bağrıbütün'ün tohumları tek bir kitle halinde bütünleşik şekilde çıkmalı.
Alıntı:
|
Ananas kavunu değil mi bu çeşit?
|
Bağrıbütün neden dediğimi daha önce yazdım ancak tekrar yazayım ( sanırım geçen seneki tohum paylaşıma ait yazışmalarda önceki yazdıklarım) :
Köyde fide yetiştiren köylüden evvelki yıl aldığım fideler içinde bu kavunda vardı. Kavun büyük bir ayva kadar olduğunda sarararak olgunlaşıyor aynı zamanda da kendiliğinden sapından kopuyordu. Kavunun çekirdekleri tamamen gövdeye yapışık ve bütün halde olduğundan nasıl bir kavun diye düşündürdüydü. Diğer özellikleride, kesildiğinde yaydığı enfes koku ile tadı ve aromasıydı. Ben bu kavuna kokulu kavun adı takarak çekirdeklerini kuruttum. Köylüye sordum nerden bu kavunu buldun diye, net hatırlamadı ancak bir tohum paylaşım etkinliğine gittiydim oradan almış olabilirim dedi, onların geçmişinden gelen bir kavun değilmiş. Bu yılki paylaşım öncesi Bağrıbütün kavun hakkında bazı bilgiler yazdı üyelerimizden bir arkadaş ben onları okuyunca bu kavunun çekirdeği bende var diye aynı yere yazdım ve benden talep edildi paylaşımda. En büyük işaret kavunun olgunlaşınca kendini toprağa bırakması, başka bir kavunda ben bunu duymadım. Ben de o günden sonra bu kavunu tesadüfen buldum dediğim bu isimle yazdım. Bu kavun bu yıl Çeşme kavunlarla sarmaş dolaş büyüdüler... Tahminim çekirdek yapısında bir tozlaşmayla oluşan değişim yaşadık. Kavunun tadı ve kokusu aynı geçen yılkiyle. Geçen hafta yeşilden sarıya dönmüş bir tanesini koparıp getirdim balkonda olgunlaşsın diye bekletmekteyim. Küçük bir kavun o, akşam keseceğim bakalım nasıl çıkacak içi... Hikayesi budur kavunun isminin, yanlış bir yayılmaya meydan vermemek için bundan böyle kokulu kavun deyebilirim eskisi gibi.... |
2 Eklenti(ler)
Bir saat önce kestiğim kavun ( makinamın pili bitmiş cep telefonu ile çektim fotoğrafları).
|
Sn. birnefestoprak, sitede fidan, fide ve bitki üretim kısmında Bağrıbütün kavun adıyla bir konu açılmış 17.04.2009 tarihinde. İlk mesajda yer alan iki fotoğraftan ikinci fotoğraftaki kavunlar Bağrıbütün ise bendekiler de Bağrıbütün. Hiç fark yok aralarında. Ancak ilk fotoğraftaki kavunlar ile ikinci mesajdaki küçük fotodaki kavun Bağrıbütünse o zaman bendekiler başka kavun...
Orayı bulup okuyun lütfen, neden Bağrıbütün dediğimi de oraya yazmışım. |
Baktım şimdi. Dikkat ederseniz, sizin kavununuz muskmelon (ağ örgülü). Bahsettiğiniz mesajdaki kavunun yüzeyiyse ağ örgülü değil ve benekli. Bağrıbütün olarak bana gelen bir kavunun tohumunu geçen mevsim ektim. Bitkiyi kaybettim dolayısıyla olgunlaşmış hali için birşey söyleyemeyeceğim ama tutan meyvenin yüzeyi bende de benekliydi.
Bir de diğer mesajdaki tohum göbeğine bakın, yekpare duruyor ve tohumların yapıştığı göbek, etli ve sert gözüküyor. Bu ayrıca bence Bağrıbütün Kavunu'nun su oranının görece düşük olduğuna da işaret ediyor. Sizinki odur diyemem ama bence de Ananas Kavunu'na benziyor. Farklı çeşit bir ağ örgülü kavun da olabilir. Alıntı:
|
Ananas kavunu tanımıyorum ve görsellere baktım bazılarında dış görünüm bizimkiyle aynı. Ancak iç kısım benzemiyor. Ananasın içi yeşil ve Çeşme kavun gibi yumuşak dokulu kavuna benzettim. Bizim kavunun içi (çekirdek çevresi bilhassa) ise koyuya yakın kavuniçi renkte ve dokusu aşırı sert. Bu akşam evdeki son kavunuda kestim. Muhteşem bir koku ve lezzet vardı ama ağızda eriyen bir yumuşaklık yoktu. Hanıma bunu bir hafta daha bekletebilsek iyi olurmuş dedim hatta. Birde ananas acaba olgunlaşınca sapından kendini koyveriyormu yere, onu bilmek lazım. Bizimki olgunlaşınca sapında durmuyor bırakıyor kendini.
Bu yılki çekirdeklerde tozlaşma ile karışıklık olmuş olabilir diyerek, geçen yılki çekirdeklerden az miktarda da olsa bulabilirim, arzu ederseniz size ve diğer arkadaşlara vereyim. İzole edilerek yetişenini görelim nasipse gelecek yaza. |
5 Eklenti(ler)
Bu gün son kavunu sarardıysa koparırım derken sürpriz yeni ufaklıklarla karşılaştım. Hala yavru dökmeye devam ediyor kavunumuz.
Kendi biten bir diğer Çeşme kavununu asarak kış kavunu yaptım. |
|
3 Eklenti(ler)
Eklenti 727527
Eklenti 727528 Eklenti 727529 Evet, kavun konusuna epeydir paylaşım yapılmamış. Kırkağaç kavunu, ananas kavunu, ve bizim yöremize ait dilimli kavun. Dilimli kavun aromalı ve çok lezzetlidir. Çocukluğumuzdan bildiğimiz ve aradığımız bir tat. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025