12-06-2015, 10:15 | #31 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Akçabardak; Burası arkadaşın bahçesi. Çilekler arasında çıkanlar. İleride yol kenarında bir tane bunlardan biraz daha büyük çıkmış var. Pazartesi günü yağan dolu nedeni ile hemen hemen her şey parçalanmış durumdalar. Bunlar benim daha önce çekmiş olduğum fotoğraflar. Bu yıl dolu ve yağmur nedeni ile fidelerde çok büyük sıkıntı var. Benim komşudan fide halinde alıp diktiğim üç tanenin fotoğrafları. Nedense delik deşik olmuş durumdalar. |
12-06-2015, 12:59 | #32 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Sayın Muda, o yaprakları sanki bir şeyler yemiş, salyangozlar çok sever bir de yeşil renkte kurtçuklar var onlar çok sever, bazen bendekilerde de oluyor bu delikler. |
16-06-2015, 17:25 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach) Kayganası Sıcaklar arttıkça iyice kartlayıp tohuma durmadan dibinden kesildi daha önce iri yaprakları toplanıp sarması yapılmıştı, geriye kalan ufak yaprakları ile kayganası yapılmak üzere toplanıp hazırlıklara başladık. Malzemeler: Yapraklar temizlenip iyice yıkandıktan sonra doğranıp derin bir cam kabın içine alındı. 3 yumurta, 10 tepeleme ç. kaçığı un, 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe göre) yarım çay kaşığı kara biber 1 kahve fincanı sıvı yağı (z.yağı da olabilir) 1 çay bardağı süt (fotoğrafta sütü unutmuşum sonradan ilave ettim) yarım paket hamur kabartma tozu 1 adet iri kuru soğan ince ince doğranmış ve tuzla iyice ovuşturuldu. Yukarıdaki bütün malzemeleri doğradığımız yaprakların üzerine ilave ettikten sonra hepsini iyice kaşıkla karıştırıldı, Isıtılmış kapaklı teflon tavaya 1 kaşık sıvı yağı koyuldu ve elde ettiğimiz karışımı tavaya hepsini aktardık ve üzerini düzleyip kapağı kapalı kısık ateşte altı kızarana kadar pişirdik, sonra alt üst edildi ve kapağı kapandı kısık ateşte kızarıncaya kadar pişti. Buyurun hep beraber 5 çayına yetişti hemen tadına bakıldı, pek lezzetli olmuş, umarım beğenirsiniz. |
16-06-2015, 20:37 | #34 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
|
Alıntı:
|
|
16-06-2015, 21:00 | #35 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Tarifi bulmak için de çok kolay, kullanıcı adımın üzerine tıkladığınızda profilimden bulabilirsiniz, ya da Arama'dan İstanbul ıspanağı olarak bile arasanız yine çıkar. |
|
16-06-2015, 21:39 | #36 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
|
Alıntı:
Elinize sağlık, afiyet olsun. |
|
16-06-2015, 23:24 | #37 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Teşekkür ederim, umarım beğenirsiniz, bu aralar çok yoğunsunuz sanırım, sıcaklar da artmaya başlayınca daha da yorucu oluyor size şimdiden kolay gelsin. |
|
17-06-2015, 09:42 | #38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
|
Beyeneceğimden eminim, nefis gözüküyor. Aşırı yoğunum, şu yerleşme bir bitse üç ay tatil yapacağım |
18-06-2015, 08:54 | #39 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2013
Şehir: muğla bodrum
Mesajlar: 2,020
|
sevgili alçabardak, ben hiç görmedim ilk kez istanbul ıspanağını duyuyorum.görüntüsü hoş tadı da güzeldir. bu tarifi normal ıspanakla denesek nasıl olur acaba? veya başka bir sebze yeşil yapraklı sebze, pazı ısırgan gibi önerinize göre bende denemek istiyorum. çok pratik |
18-06-2015, 11:42 | #40 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Ben bir daha ki sefere fırında pişirmeyi deneyeceğim, ocakta alt üst ederken biraz çökme oluyor, biraz kabarsın istiyorum, üzerine de biraz kaşar rendesi koyulursa çok daha güzel olur bence. |
|
18-06-2015, 22:40 | #41 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-02-2013
Şehir: muğla bodrum
Mesajlar: 2,020
|
Alıntı:
sevgili akçabardak, teşekkür ederim.kısa zamanda denemek istiyorum. bir şey daha merak ettim. bu istanbul ıspanağı bir sirken türü müdür? acaba yaprakları çok benziyor. dokununca elinde bir serinlik hissediyor musunuz? belki akrabalıkları vardır. bizde de sirkenin bazı türleri ile gözleme börek yapılır. ama ne yalan söyleyeyim hiç denemedim ve tadını da bilmiyorum. fakat salatası güzel olur bol sarımsaklı ve ekşili yaparsam bende sizinle paylaşırım.sevgiler. |
|
19-06-2015, 00:57 | #42 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Bunun dışında bildiğimiz ıspanak gibi yemeği yapılır ve çok lezzetli olur, yumurtalısı olur. Aynı bitkinin kırmızısı Sn. heyyamola'nın bahçesinde var, ilk sayfada fotoğrafı da var. Bitki konusunda Sevgili Lonicera'nın araştırmaları var detaylı olarak ön sayfaya yazıldı sevgili münevver48 Düzenleyen akçabardak : 19-06-2015 saat 14:07 |
|
26-08-2015, 08:48 | #43 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
26-08-2015, 18:16 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Çok güzel tohum vermişler sayın Muda, bende kiler de bu şekilde ağaç gibi oldular, havanın geç ısınmasından tohumların sararmaları en azından 15-20 gün gecikti geçen seneye göre, şimdiye kadar yarı sararmış olmalıydılar. |
21-04-2016, 08:47 | #45 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-04-2016
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 10
|
Merhaba sayın akçabardak, Şaşırtıcıdır ki aynı şekilde tanışmışız bitki ile. Dün komşum İstanbul ıspanağı diyerek bir poşet kadar kökleyip verdi bahçesindeki ıspanaklardan. Bahçesinde çokça var. İlk kez gördüm. Nette araştırdım ancak çok az bilgiye rastladım. Kütahya'dayız. Kuru havalardan dolayı sanırım, sizin eklediğiniz fotoğraftakilerden daha çelimsiz ve daha sağlıksız görünüyorlardı. Sormak istediğim iki soru var. Ispanaklar saksıda yetiştirilebilir mi? Eğer saksıda yetiştiriliyorsa komşumun bahçesinden şimdilerde birkaç kök alıp saksıya diksem yaşamına devam eder mi? Gelecek yıl tohumdan yetiştirmeyi denememi mi önerirsiniz? |
21-04-2016, 12:07 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Sevgili telve öncelikle sitemize hoş geldiniz, üyeliğiniz hayırlı olsun. Çok ilginç şu anda bende şaşırmış durumdayım, bu bitki konusunda İstanbul ıspanağı diye başka bilenler de varmış. 1. sorunuz, saksıda hiç yetiştirmedim fakat denemekte fayda vardır derim her zaman. Biraz büyükçe bir saksı ve ahır gübresi takviyesiyle olur diye düşünüyorum, aynı şekilde bahçede de gübre takviyesiyle olur. Komşunuzun size getirdiği ıspanaklar cılız olmasının sebebi çok sık olmalarından olsa gerek, seyrek olursa daha güzel gelişiyorlar, (Ankara'daki bahçemde gözlemlemiştim). Komşunuz büyük bir ihtimal seyreltme yapmıştır diye düşünüyorum. 2. soru, Mutlaka yetiştirmek istiyorsanız köklerini oynatmadan biraz toprağı ile alırsanız yaşamına devam edecektir, ayrıca denemek için, tecrübe kazanmak için bir iki fide topraksız alıp dikin ve gelişmeleri gözlemleyin derim, gözlemlediklerinizi bu başlıkta fotoğraflayıp paylaşırsanız bilmeyenler için faydalı bilgiler olur. Seneye tohumdan da ekebilirsiniz sizin tercihinizdir. Size kolay gelsin şansınız bol olsun. |
21-04-2016, 13:34 | #47 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-04-2016
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 10
|
Sayın akçabardak, hoşbulduk. Hızlı yanıtınız için de ayrıca teşekkür ederim. Böylesine kaliteli bir ortamda, değerli insanlardan tavsiye alabilmek beni mutlu etti. Akdeniz ikliminde doğmuş büyümüş bir insan olarak çok çeşit ot tanırım. Açıkçası bitkinin ıspanak olduğuna önce inanmamıştım. Yabancı sitelerde fotoğrafını gördükten sonra ve agaclar.net üzerinden sayenizde inandım. Sabırsız davranıp diktim birkaç kök. Umudum yok, solup giderler diye düşünüyorum. Yine de deneyim olacak. Sonucu sizlerle paylaşırım. Çok teşekkür ederim. |
28-05-2017, 23:53 | #48 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Benim de bir İstanbul ıspanağım oldu sanırım, bahcedenn arkadaşımızdan aldığım tohumları ekmiştik çocuklarla, sanırım malabar ıspanağı diye diktik, bir kırmızı bir yeşil. Önce anlamadık ancak sayın Selma_321 ne olduğunu söyleyince hatırladım. Sağolun sevgili akçabardak ve bahcedenn. |
29-05-2017, 09:51 | #49 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Rica ederim sevgili Ölem A, güle güle büyütün çok güzel gelişmiş, yapraklar şimdi tam sarmalık olmuş, ben bu büyüklükte ki ilk yapraklarından sarma sarıyorum, daha sonra ufaldıkça yemeği, çorbası, böreği şeklinde değerlendiriyorum. Umarım siz de seversiniz. |
|
29-05-2017, 11:12 | #50 |
Ağaç Dostu
|
Çeşitleri de varmış. https://www.wildgardenseed.com/index.php?cPath=47 https://www.seedman.com/orach.htm iki çeşidi üyelerimizde oldu. http://www.agaclar.net/forum/1414274-post10.htm |
29-05-2017, 12:21 | #51 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Akcabardak basligı görünce şu İstanbul ıspanağı nasıl oluyor diye bir bakıyım dedim bilindik çıktı ya Bizim ilcede komsumuz 4-5 sene öncesinden bey mancarı diye vermisti.O sene ekip bir daha da ekmemistim.Gecen sene bir köken kendiliginden cıkmıs epeyce büyümüstü..Ne kadar seyrek olursa büyümesi o kadar güzel oluyor.Buralarda nedense ot türü bitkilere pek önem verilmiyor.Aslinda o kadar cok kıymetli bitki var ki etrafımızda.. |
31-05-2017, 14:25 | #52 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Sn. Zekoş evet bilmediğimiz daha bir çok bitki var, bildiklerimizin de maalesef sizin dediğiniz gibi kıymetini bilmiyoruz, oysa ne kadar faydalı olduklarını göz ardı ediyoruz, üstelik te bildiğimiz ıspanaktan daha lezzetli ve değerli bana göre. Elinizde tohumu var ise bence değerlendirin, ben tohumları hiç ekmiyorum, ama tohumsuz da kalmıyorum, bir kök tohum için mutlaka bırakırım, olgunlaştıktan sonra dipten kesip bahçenin bir köşesine toprağa sağlam bir şekilde saplıyorum, bütün kış orada rüzgar, fırtına yağmur tohumları oradan oraya savuruyor. Kendi kendine ne zaman nerede isterse çimleniyor, çok sık olan olursa aralarından çekip seyreltiyorum, dediğiniz gibi seyrek olursa daha kuvvetli gelişiyorlar. |
|
02-06-2017, 13:56 | #53 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 482
|
Aynı bitkiden buralarda sahipsiz bir şekilde sağda solda yetişiyor .Bir akrabamın bahçesinde görmüştüm oda İstanbul ıspanağı demişti .Sirken kavurup yerdik ama bunu hiç denemedim .Bu resmini çektiğim bitki iş yerimizin arkasında kendi kendine çimlenmiş tohum alabilirsem ekip yetiştireceğim inşallah .Tarif için de çok teşekkür ederim. |
02-06-2017, 20:46 | #54 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Rica ederim sevgili sardunya18, yalnız o bitki biraz susuz kalmış sanırım o yüzden yapraklar biraz cansız ve ufak kalmış. Dikkatimi çekti 4-5 kişiden İstanbul ıspanağı diye öğrenince, demek ki gerçekten bilindik bir bitki olduğu anlaşılıyor. Türkiye'nin her bölgesinde yetişen bu bitkiyi çok az kişi de olsa tanıyor olması beni sevindirdi. Bundan sonra umarım daha da çok yaygınlaşır. |
05-06-2017, 13:49 | #56 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Sn Jezebel, biz Nisan ayı sonunda ektik, ortaya çıkması 2-3 hafta sürdü. Hava ısınınca gelişim hızlandı. Bende kalan birkaç tohumu Şile'de bahçesi olan bir arkadaşıma verdim. Ekmediyse isterim geri. |
05-06-2017, 14:13 | #57 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Sevgili Ozlem A, istemeden araya girmiş oluyorum özür dileyerek, bence arkadaşınızdan geri istemenize gerek yok bende var, Sn. Jezebelin mesajını şimdi gördüm. Sn. Jezebel, eğer isterseniz ben İzmire ulaştırabilirim, bu sene için biraz geç oldu ama denemekte fayda var, denemek için bir miktarını hemen ekersiniz geriye kalanlarını seneye ekersiniz. Özelden adres bilgilerinizi yazarsanız hemen ulaştırabilirim. |
15-06-2017, 15:24 | #58 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach) 3. el hasadı yapıldı, temizlendi, iyice yıkanıp saplarını da temizledikten sonra bir poşeti çorbalık, iki poşeti yemeklik, böreklik doğranarak poşetlendi ve dipfrize kaldırıldı. Pazar günü küçük kız torunum geliyor, özellikle oğlum ıspanaklı böreğe bayılır. Düzenleyen akçabardak : 15-06-2017 saat 18:04 |
24-06-2017, 16:34 | #59 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sayın akçabardak, Bir noktaya dikkat çekmek isterim: Parantez içinde belirttiğiniz Golden Silk, tohumu ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı. Alıntı:
|
|
02-07-2017, 19:13 | #60 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
|
Alıntı:
Sn. birnefestoprak, bu bitkiyi sevgili Lonicera ile araştırmalarımızda, yabancı sitelerde bu isim adı altında geçtiğini gördük. İlk sayfada linkleri de var. Şimdi siz ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı diye yazınca benim kafam karıştı Peki bu isim değilse nedir siz biliyor musunuz, biliyorsanız yazar mısınız ya da biraz daha açıklayıcı bilgi verebilir misiniz? Doğrusu nedir sizce. |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|