agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürüngenler ve Diğerleri (https://www.agaclar.net/forum/surungenler-ve-digerleri/)
-   -   Yılandan korunma (https://www.agaclar.net/forum/surungenler-ve-digerleri/25487.htm)

Sevgi Durul 10-07-2012 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 871653)
Bazı ağaçlara çok kuş ve sincap geldiğinden yılan bu ağaçlarda gizlenerek av bekliyor. Bu ağaçları eve yakın dikmeyin. Örneğin; ceviz, dut, armut.

Bugün bahçeden gelirken, arabanın önünden çok büyük bir yılan ya da bana öyle göründü kaçtı.:dilli: Yakın yerde varsa bizde de vardır, bunca yıldır gidip geliyoruz, ilk defa gördüm ve çok huylandım.

Bu korkuyla bir daha bahçeye nasıl giderim bilmiyorum. Alıntıladığım mesajdaki gibi ağaçlarda gizleniyorsa, ağaçlardan da uzak durmam gerekiyor.:dilli:

Eşim daha önce havuzun yanında gördüğünü söyledi, tabii korkmamam gerektiğini de. Korkmamak elimde değil, yazılan korunma yollarını da büyük bir alanda uygulamak zor.

kaknus 10-07-2012 22:38

Arkadaşlar, bizim buralarda yılandan korunmak için olduğu düşünülen yerlerde kükürt veya lastik yakılır.Bunların yanmasıyla oluşan koku yılanları kaçırıyormuş.

peyyide 10-07-2012 22:57

Birkaç gün önce bende bahçenin dışında uzun gri bir yılan gördüm. Hemen kükürt ve katran aldım. Yarın bahçeye götüreceğim. Bakalım faydası olacak mı? Yılanı görünce tırstım, şimdi çok dikkatli davranıyorum ama...:(

TaşevliBahçe 11-07-2012 00:43

Bende bahçemde bir çok kez yılanla karşılaştım. Hatta otları biçerken bacağımın arasından kaçıp gitti . yani bana saldırmadı.

geçen yıl elektronik kovucu koydum bahçeme , ama farelere hiç etkisi olmadı.

Bu yıl bahçenin dört yanına toz kükürt serptim , bu yıl hiç yılana rastlamadım..

kelebek çalısı 11-07-2012 01:15

Yılanların varliğını onlarla normal yaşantımızda sıklıkla karşılaşmadığımızdan unutabiliyoruz. Fakat gerçekten de eğer yanlışlıkla üzerine basmazsak veya yılana tehdit algısını hissettirmezsek gerçekten de varlığımızı farkettiklerinde derhal oradan uzaklaşıyorlar. Su içmek amacı ile sulama kanalı veya havuz gibi alanları ziyaret ediyorlar. Bahçemizde bu tip alanlarda daha sık karşılaşmamız olasıdır.

Gizlenebilecekleri nemli ve serin yerleri gündüz saatlerinde tercih ediyorlar ve zaten avlanma saatleri de gün batımı ve gün doğumu arasında olduğundan çok da tedirgin olmamalıyız. Ama gündüz saatlerinde alan değişikliği yani seyahat yaptıkları zamana da denk gelebiliriz.

Ben de yılan karşılaşmalarını yıllardır çok defa yaşadım. Kendini korumak için yükselerek ileri atıldığı da oldu bir keresinde ama sonrasında hemen kaçmayı tercih ediyorlar. Soğukkanlı olmak yapılabilecek yegane çözüm. Öldürmeye kesinlikle karşıyım. Isırma durumu ile karşılaştığımızda da yine sakin olmak ve kan dolaşımını daha da hızlandırıcı durumlardan kaçınarak acil olarak medikal birimlere başvuracağız. Yılan ısırığından kaynaklı anaflaktik şok dediğimiz bu tip ölümle sonuçlanan durumlar zannediyorum ki ülkemizde çok nadir karşılaşılan durumlardan.

Bir kaç ay boyunca ekstra dikkat edelim. Dilerim hiç birimiz tatsız bir durumla karşılaşmadan bu sezonu geçiririz.

Yılandan korkmak yerine arı alerjisinden, kene tehlikesinden, sivrisineklerle bulaşan tehlikeli enfeksiyon hastalıklarından korkalım.

Tura 11-07-2012 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TaşevliBahçe (Mesaj 996826)
yani bana saldırmadı.

geçen yıl elektronik kovucu koydum bahçeme , ama farelere hiç etkisi olmadı.

.. bu yıl hiç yılana rastlamadım..

Yılan yoksa fare vardır.

Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın...

Zeytinci 12-07-2012 21:28

Bahçe içi depoda iri tarla faresi gördüm. İlaçlı buğday bıraktım. Ertesi hafta temizlemiş. Sokaqk kedileri 3 -4 haftadır bahçeye uğramıyor.

Haziran üçüncü haftasonu;
Bir kabuk kırılması (ceviz kabuğu kırılması gibi) sesi geliyor, bodur Pitos'ların içerisinden. Pitos yaklaşık 2 metre çapında ve içerisine güneş giremeyecek kadar kapalı. Pitos un bazı bölgeleri kıpırdıyor.

Fare, kaplumboğa veya yılan olabilir dedim. Sopa ile kurcaladım , su sıktım birşey çıkmadı.

Haziran dördüncü haftasonu;
Kahvaltı sırasında bu kez çit şeklindeki budanmamış sık Pitos'ların içerisinde hışırtı ile irkildik. Yine Pitoslar sallandı. Sopa, su vs. yine birşey yok.

İlaçlama yaptım şehre döndük.

Temmuz birinci haftasonu;
Korku üzerine çit leri budayıp en azından diplerinin görünmesini içerisine güneş girmesini temin etmeye çalışıyorum. Eşim yardım için çit üzerinden karşı tarafa atlamak istedi. Yılan fare olabilir diye uyardım. Budanan artıkları atmaya gittiğim sırada bahçeden yılan diye çığlıklar geldi. Koştum eşim ortancarın üzerine doğru sırtını gördüğünü söyledi.
Saatlerce bekledim, çalıları dürttüm vs. göremedim.

Çalıları budarken bir sürü salyangoz ortaya çıktı. Ceviz kırmaya benzer sesler salyongozlar olabilir. Hafta sonları kabus gibi oldu. Gözümle görsem rahatlayacağım.

Korban diye toz ilaç önerdiler. Benzer durum yaşayanlar ne önerirler?

kartal124 12-07-2012 21:38

Şüpheli yerlere uzun bir sopa ile gürültü yapmadan gitmiyorum.Değiştirdikleri derileri ile sık sık karşılaşsakta gürültülü gidişlerim nedeniyle kendileri ile bizzat tanışmadım henüz.

Lilium 12-07-2012 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartal124 (Mesaj 997603)
Şüpheli yerlere uzun bir sopa ile gürültü yapmadan gitmiyorum.

Bende konuya şakayla katılayım,

Sayın kartal124, sopayla gürültü yapıyorum deyince aklıma geldi,

Bir arkadaşımda ormanlık ya da bağ bahçe aralarına girdiğimizde arabasında gezdirdiği sopayı mutlaka alırdı, neden aldığını daha sonraları öğrendim meğersem yılandan çok korkarmış.
Daha sonraları gittiğimizde yoldan elime bir kaç taş alıyorum ve yolun kenarındaki çalıların içine atıyorum çalılardan gelen ışırtı sesinden nasıl irkilip kaçışını bizler gülmekten yerlerde izlediğimizi hatırlıyorum.

Bir daha da yapmadım, çünkü gerçekten çok korktuğunu gözlerimle şahit olmuştum , gözleri yerinden çıkacak kalbi yerinden fırlayacak gibiydi, hele nefes nefese neydi o be neydi o be deyişi halâ kulaklarımda. :)

agozce 13-07-2012 02:04

Arkadaşlar bu kadar korkmayın, yılan sinsice gelip saldırmaz..O sizden daha çok korkar..Ayrıca Türkiyede öldürecek kadar zehirli yılan yok bildiğim kadarı ile.

Kardeşim biyolog, incelemek için arıyor bulamıyor..:))

Kükürt yeterli. Ayda bir tekrarlasanız yeterli olur.

Kiraz 13-07-2012 11:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 997600)
Çalıları budarken bir sürü salyangoz ortaya çıktı. Ceviz kırmaya benzer sesler salyongozlar olabilir. Hafta sonları kabus gibi oldu. Gözümle görsem rahatlayacağım.

Korban diye toz ilaç önerdiler. Benzer durum yaşayanlar ne önerirler?

Üstelik yılan, salyangozlarla mücadele de işe yarıyormuş :)

jineop 13-07-2012 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 997669)
Arkadaşlar bu kadar korkmayın, yılan sinsice gelip saldırmaz..O sizden daha çok korkar..Ayrıca Türkiyede öldürecek kadar zehirli yılan yok bildiğim kadarı ile.

Kardeşim biyolog, incelemek için arıyor bulamıyor..:))

Kükürt yeterli. Ayda bir tekrarlasanız yeterli olur.

Bizim sitede yılan nerdeye her gün bir bahçede görülür oldu. Gelsin incelesin:))

limon 13-07-2012 12:41

Zehirlisini bulamıyormuş. :)

Yalnız yılan yılan dediniz, bahçeye basarken korkar oldum. Sulamayı geri geri giderek yapardım şimdi her adımda arkama dönüp basacağım yeri kolaçan ediyorum. :)

Tura 13-07-2012 12:49

Yılandan pek zarar gelmez.
Korkmayın.

Bir gün bir yerde yılan ölüsü görmüştüm. Derisi rengarenkti, çok güzel bir deseni vardı. Küçücük bir şey.

Onu aldım derisini tulum şeklinde çıkarttım, tuzladınm ve kaleme kılıf yaptım.

Çol güzel olmuştu.


Yani yılandan zarar gelmez, derisi kaleme kılıf olur.

Sevgi Durul 13-07-2012 13:02

İki gündür çeşitli bahanelerle gitmediğim bahçeye bugün mecburen gideceğim. İnşallah yılan görmem.:)

Korkmayın demekle olmuyor, yanımda devamlı korktuğuma kızan biri var zaten.:dilli:

Derler ya, ''yılandan korkma yalandan korktuğun kadar'', her ikisinden de çok korkarım.

jineop 13-07-2012 13:31

Sitede 4 yıldır hep yılanların olduğunu duyardım. Komşu bahçelerden kedim 2 tane yakalayıp bize getirmişti. Kükürt uyguladığımdan olsa gerek bizim bahçede yoktu. Bu sene kükürt o bölgeye uygulamadım ve yılan ortaya çıktı. Belki rastlantı yine de yazmak istedim.

Sevgi Durul 13-07-2012 13:50

Dün gördüğüm bu canlıyı, solucan olmasını dileyerek ilgili başlığa ekledim. Bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.:) Daha sonra bu mesajımı silerim.

Tura 13-07-2012 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 997822)
Dün gördüğüm bu canlıyı, solucan olmasını dileyerek ilgili başlığa ekledim. Bilgisi olanlardan cevap bekliyorum.:) Daha sonra bu mesajımı silerim.

:))

Çok iyi beslenmiş. Tombul. Solucan tabii.

denizakvaryumu 13-07-2012 13:57

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar oluklu kertenkeleyi yılanla karıştırıp korkmayın.

Eklenti 317913

m.milliyet.com.tr

Eklenti 317919

Kiraz 13-07-2012 14:34

Uzun zamandır gidemediimiz bahçemize, iki hafta önce uğradık. Otlar boyumuzu geçmiş, bir kısmı kurumuş yere yatmış, ağaç dalları birbirine girmiş, gökyüzü gözükmüyor, görmeyeli yeni ağaçlar çıkmış,... tam gerilim filmlerindeki gibi. Benim aklım, küçük havuzdaki nilüferde, canlı varsa alayım istiyorum ama eşim bahçenin halini görünce engelledi. Civarda kene yokmuş ama bahçede yılan olduğunu biliyoruz (havuzun yakınlarında oluyordu). Yan komşu da uyardı, yılan var, benim kapıma da geldi diye.

Eşim karadutu özlemiş ki dayanamayıp önce kendi girdi, o karaduta ben de havuza, çocuklar da arabada. Her an diz boyu otlar arasında bir yılana basacağız dedik ama olmadı, onlar da bizden korkmuş olmalı.

Cesaret biraz da Marmara bölgesi yılanlarının zehirli olmamasından geliyor.

hosseda 13-07-2012 14:52

Bahçeye çizmesiz çıkmak yok. Elde tara veya çapa hep var. El atarken bir yere, elden önce beyin, bak öyle uzan komutunu vermeye alışmak üzere. Sebzeleri toplarken daha bir dikkat şart ama oda bayağı bir eziyet insana.

Evin bahçeye açılan kapısı evin içine davetsiz misafir girişini çok kolaylaştırıyordu. Kapısında ve ayrıca iki yanlarda telli pencereleri olan bir limonluk yaptırdım demir doğrama ve bol camlı şimdi rahatım. Tek sorun kapıyı açık bırakan ev ahalisini kapı kapamaya alıştırmaktı. Dilimde tüy bitti beceremedim ama geçende açık bırakılan kapıdan giren bir eşek arısı meseleyi halletti.Şimdi herkes benden titiz kapı kapamada.

Bağlara kükürt atarken diğer fidanlara ve bahçe kenarlarınada bolca serpiyorum. Katran yağı hep aklımda ilk fırsatta onuda deneyeceğim. Şu anda evde kaldığımız yok ama bazen geç vakte kalıyorum dönüş için, hava kararınca bolca kurbağa dolaşmaya başlıyor bahçede. O kurbağalara yılanın gelmemesi mümkün değil.

Nasip olursa ileride bahçenin belli yerlerini gözlemleyen kamera sistemi ile bu hayvanları kayıt etmek istiyorum. Geçende çit telinde kürk parçası vardı komşum porsuk tüyü dedi, tilki ve sansar pislikleri her tarafta görülüyor. Gene kocaman bir domuz evin yanına kadar gelmiş ayak izi çocuk yumruğu kadar vardı.

pria 14-07-2012 16:13

Bu yılan korkusuna ne zaman tanık olsam usta şair Nazım'ın ''tavşan korktuğu için kaçmaz kaçtığı için korkar'' dizesi gelir aklıma..

Hayatımın en az 15 yılı dağlarda, ormanlarda, çalılık, otluk alanlarda yürümekle geçti..
Hiç korkmadan ve önüme bakmadan yürürüm..Zaten korkarsanız yürüyemezsiniz..
Sadece yürürken ayaklarımı sağa sola vurarak veya sürterek ses çıkartırım..Yılların alışkanlığıdır bu..
Bu alışkanlık sayesinde belkide, hiç burnumun dibinde yılanla karşılaşmadım..
Sadece uzaktan görmüşümdür..

11 yıldan beri köyde zeytinliğimde uğraşıyorum; iki defa yılanla karşılaştım..Birinde, eterniti 2 kişi kaldırınca altından yılan çıktı..Bozuntuya vermem, çok soğukkanlıyımdır..Biz ondan korkmadık, o bizden korktu ve kaçtı gitti..
Birisinde de, fidanları sularken, oturduğum yerin bir metre arkamda bir engereğin dikilerek bana baktığını farkettim..hortumun ucunu yavaşça tutarak aniden arkama dönerek yılana sıktım..panik oldu hayvan..o kaçtı ben su sıkarak kovaladım..

Fidanlığımın kulübesindeki çekyatta çok sıcak günlerde geceleri çok yatmışlığım vardır..
Kapıyı açık bırakarak hemde..

Kahvehanelerde yılan muhabbeti çok dinledim..çoğunun yalan veya abartılı olduğuna inanırım..
Son gidişimde banada korku salmaya çalıştılar..Yok, benim fidanlıkta şöyle uzun..böyle kalın bir yılan varmış ta..falanda filanda..

10 günden beri bu yıl hiç sürdürmediğim ve kuru otlarla kaplı fidanlığımda çeşitli işler için belki 20-30 kere tur attım..hemde terlikle..
Ne yılan gördüm ne birşey..

Ne bileyim..belkide birşeyden ne kadar korkarsan o kadar üstüne geliyordur..

Mesela ben İstanbul'da çınar ağaçlarının olduğu caddelerde hemen hergün dolaşırım..üstüme kuşların pislediği çok nadirdir..
Ama eşim çok titiz olduğu için, aman kuşlar pislemesin diye hep tedirgin olduğu için hemen her birlikte çıkıp dolaştığımızda büyük bir olasılıkla kuşlar benim değil onun üstüne pisler..

ayazkentli 14-07-2012 17:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 998283)
Ne bileyim.. belki de birşeyden ne kadar korkarsan o kadar üstüne geliyordur.

Mesela ben İstanbul'da çınar ağaçlarının olduğu caddelerde hemen hergün dolaşırım..üstüme kuşların pislediği çok nadirdir..
Ama eşim çok titiz olduğu için, aman kuşlar pislemesin diye hep tedirgin olduğu için hemen her birlikte çıkıp dolaştığımızda büyük bir olasılıkla kuşlar benim değil onun üstüne pisler..


Murpy yasaları. :):)

Paradoksal çelişkiler de diyebiliriz.

agozce 15-07-2012 01:07

:)) Ya da çekim yasası..Ne düşünürsen onu çağırırsın..

Ben de 47 yıllık köylüyüm. Daha yılan soktu, öldü diye kimse duymadım...

Arkadaşlar gerçekten korkmayın...Onlar korkulacak hayvanlar değil..Ayrıca diyelim ki o çok küçük olasılık oldu..Artık 6 saatte hastaneye ulaşamayacağınız yer var mı allahaşkına...

İllede bir şeyden korkmak istiyorsanız, bence insandan korkun ( ölüsünden değil, dirisinden ). Doğanın tek vahşisi o bence...

agozce 15-07-2012 01:15

Biz yılanları severiz, çünkü hep güzel yılan hikayeleri anlatılır biz de. Bura yeri değil, uygun bir yer bulursam size de anatırım...

Dedem 23 yıl önce 106 yaşında öldü. Bize evde veya çevrede bulduğumuz hiç bir hayvanı- örümcek, eşek arısı,...- öldürmemize izin vermezdi. Şöyle derdi ' eğer o burada yaşıyorsa, demekki doğada bir yeri var, bir görevi var, biz bilmiyor olabiliriz. Bilmiyoruz diye onu öldürmeye hakkımız yok, yanlışlıkla gelmiştir, alın dışarıya koyun...'' ''

capsaicin 15-07-2012 08:16

Siz gene iyisiniz, dün akşam odama zıplayarak dalan bir çekirge yüzünden salonda yatmak zorunda kaldım. :mad: Ne yaptıysam yakalayamadım, üstüne atlet atma vs. :) Hep kuytu bir yerlere atladı, nereye kaçtı diye bakarken de aniden üstüme zıpladı beni kaçırdı iki kere eşek sıpası. Küçükken elimden düşürmediğim bu böcüklerden bu yaşta bu kadar korkacağım aklıma gelmezdi. :rolleyes: Bir de bahçeli ev hayalim var sözde, kesin astronot kıyafeti gibi bir şeyle dolaşırım o zaman. :D

Zeytinci 16-07-2012 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 998406)
Şöyle derdi ' eğer o burada yaşıyorsa, demekki doğada bir yeri var, bir görevi var, biz bilmiyor olabiliriz. Bilmiyoruz diye onu öldürmeye hakkımız yok, yanlışlıkla gelmiştir, alın dışarıya koyun...'' ''

Aynen dedeniz gibi düşünüyorum.
Bu hafta sokak kedisinin iki yavrusuyla pitos ların yanında şekerleme yaptığını görünce rahatladım:o

Fatih Şengül 16-07-2012 22:52

''korkarsın kurdun sevdiği havadan/ayakkabı yaparsın yılandan''...Demiş Yılmaz Erdoğan... korku içimizde büyüyerek sürekli peşimizden gelen bir düşmandır...ve en tehlikeli canlı, insandır...M_F

agozce 23-07-2012 21:28

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 997828)
Arkadaşlar oluklu kertenkeleyi yılanla karıştırıp korkmayın.

Eklenti 317913

m.milliyet.com.tr

Eklenti 317919


Eklenti 320774

(Daha detaylı bilgiler için http://​www.turkherptil.org/)

kartal124 16-09-2012 23:02

Evetttt,
Uzun zamandır değiştirdiği derilerini bulup bahçede yaşadığına kanaat getirdiğim yılanımla sonunda evvelki gün karşılaştım.
Bahçede bıraktığım, soğanlı bitkilerin soğanlarını bulundurduğum ve yaklaşık 6-7-aydır yerinden oynatmadığım büyükçe saksımı yabani otları kesmek için kaldırdım.Yeni aldığım akülü çim kesme makasımı elime alıp elimi uzun otların arasına daldırdım.Otları gayet güzel bir şekilde keserken otların arasından bir tıslama ile aniden bizim yılan fırladı ve aksi yöne doğru biraz kaçıp durdu.Ben bir süre onu bırakıp bırakmama arasında tereddüt ettim, ama ilerde zararı olabilir düşüncesi ile yakalamaya karar verip kürekle peşinden yürüyünce bizimki hem düzenli olarak tıslayıp hem de hızla kaçmaya başladı.Yetişip kürekle kıstırdım ve o anda müthiş çevik bir yaratıkla karşı karşıya olduğumu anladım.Kürekle sıkıştırılınca ani bir reflekle küreğin ucuna dönerek saldırdı ve küreğe beyazımsı bir sıvı püskürttü, küreğin bu sıvıdan etkilenmediğini anlayınca da zorlaya zorlaya küreğin altından kurtulmaya çalıştı.İki üç kere o kurtuldu ben sıkıştırdım, baktım zaptedilmesine imkan yok biraz sertçe müdahalede bulununca sersemledi ve hareketsiz kaldı, bunun üzerine orada bulunan bir kanca ile kendilerini tuttum ve bahçeden sınırdışı ettim.Ama içimde elvermediği için inşallah zarar vermemişimdir umudu ile bir süre gözlemledim,yavaş yavaş kendine gelip ortadan kayboldu.
Bu maceradan çıkarttığım sonuçlara gelince,
1-Elimi hiçbir koruma olmadan onun mekanına sokmama rağmen bana saldırmadı.Demekki saldırıyı en son çare olarak düşünüyor.
İlk önceliği kaçmak.Bu nedenle riskli bölgelere gürültü çıkartarak yaklaşmak yılanı sizden uzak tutmaya yetecektir.
2-Müthiş derecede çevik bir hayvan.Nasıl sıkıştırırsanız sıkıştırın zorda kalırsa kendisine saldırana zarar verebilecek hamleyi yapabiliyor.
Şimdi de durup dururken bu çevik ve aynı zamanda centilmen hayvanı yerinden yurdundan ettim diyip üzülüyorum.
Ama geçen hafta çatı arasına giren 2 adet yarasayı havuz kepçesi ile yakalayıp dışarıya saldıktan sonra bir de yılan tecrübesi yaşayınca bakalım daha neler göreceğiz diye düşünmeye başladım.

Ufak bir ekleme de yapayım:Kiremitler arasına yuvalanan bir gurup arıdan nasıl kurtulabileceğimi ilgili bölümde uzman arkadaşlara soracağım.Yüzlercesinin arasında gezmek pek hoş olmuyor da..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025