agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   SAHIRE / Fethiye Çaykenarı Köyü (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/32123.htm)

SAHIRE 23-10-2013 18:50

2 Eklenti(ler)
Tarlayı sürdürüyoruz. Bir kısmı bitti. Pulluk çekiliyor. Sonra kesekleri kırmak ve düzeltmek için rotavatör geçilecek. Burada patos da deniliyor. Sonra ağaçlandırma çalışmalarına başlayacağız.
Tavuklar ve kuşlar mutlu:)

SAHIRE 08-11-2013 19:09

Son durum

5 Eklenti(ler)
Fidan yerleri işaretlendi. Kepçeyle çukurlar açıldı. Fidanlar alındı.
Yanımızda zeytinliği olan Pehlivan amcayla konuştuk. Bu yıl zeytin olmadığını ancak geçen yıl verimin iyi olduğunu söyleyince başından beri ' 'zeytinci' olan eşimi tutmak mümkün olmadı:D Yine de kalan yarıyı da risk payı olarak badem yapacağız. Şimdilik 153 adet zeytinimizi aldık ve dikmeye başladık.
85 gemlik, 50 domat, 15 ayvalık, 1 uslu, 1 manzanilla ve 1 kalamata.
1-2 yaşlı fidanları temin ettik.
Geçen Pazardan beri dikiyoruz:Çooooooook yorgunuz. Bu akşam saydık 68 adet dikmişiz - hem de taşıma suyla:cool:

SAHIRE 08-11-2013 19:21

2 Eklenti(ler)
Yarın horozları teke düşürüyoruz.. Bugün pazardan döndüğümüzde kötü bir manzarayla karşılaştık. Tüm horozlar dövüşüyorlardı ve birbirlerini yaralamışlardı. Komşumuzdan yardım istedik yarın gelip fazla horozları kesecek, böylece kümes de rahata erer umarım:mad:
Ekleme: Altta kazık kadar olan ancak yumurtlamayan tavuklar.:) Cicianne hariç daha yumurta görmedik.
En altta kaleci Tırmık.

SAHIRE 08-11-2013 19:53

Soba

1 Eklenti(ler)
Ağaç dikimine ara verip sobayı kurduk bugün.

cemo 08-11-2013 20:24

Güç kuvvet diliyorum size. Her zeytin dalını izleyeceğim inşallahhh:)

incirli 10-11-2013 07:19

dizi izler gibi bi sonraki gün ne yaşayacaksınız diye merakla okuyorum sayfanızı
kolay gelsin işlerinizde sahire hanım :)

tiryaki 11-11-2013 11:42

Toprağınız güzel görünüyor. Eğimden dolayı aşırı sağnakta gitmez umarım. Örtü bitki ekmeyi düşündünüz mü?

SAHIRE 11-11-2013 21:51

Motivasyonum yükseldi , güzel mesajlara çok teşekkürler!

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1216987)
Toprağınız güzel görünüyor. Eğimden dolayı aşırı sağnakta gitmez umarım. Örtü bitki ekmeyi düşündünüz mü?

Toprağımız oldukça kumlu, kimi yerlerde bize de güzel görünüyor, kimi yerlerde dere yatağı gibi taşlı, kimi yerlerde de kireç yoğun olduğunu düşündüğümüz beyaz tabakalar çıkıyor, tahlil yaptırma fırsatımız olmadı. Buraların tabiriyle boz toprak. Bizim tespitimize göre besin maddelerince ve organik maddece oldukça zayıf. Dikimi bitirir bitirmez, fiğ atacağız ve toprağa karıştırıp yeşil gübre uygulayacağız... (Fiği de ya arpa ya da yulafla karışık atacağız.)
NOT: Erozyonu önlemek için kontür dikim yapıyoruz. Fidan araları 6 m., sıra arası da 6m. Umarım erozyonla savaşı kazanırız:)
Not 2: Bugün 90. fidanımızı diktik.;)

h_dogan 12-11-2013 10:41

Yeşil gübre için bakla da iyi bir seçenek. Oldukça fazla azot bağlıyor ve toprağı iyileştirmede gayet iyi.

Ha para ederse toplayabilirsiniz de, para etmedi mi zaten yeşil gübre olarak kullanırsınız. %50-60 çiçeklenme oldu mu toprağa karıştırırsınız. :)

SAHIRE 13-11-2013 18:51

116. fidanımızı diktik, sabah 9. dan hava kararana dek çalışıyoruz:) Yarın hava durumu sağanak yağmur gösteriyor. Dikilenler iyice sulanacak böylece.
Bakla da iyi bir seçenek fiyatları araştırmak lazım:) Burada Tigem in bir bayii varmış, orada bulabilirsek fiğ tohumu fiyatları oldukça uygun görünüyor(netten bulduğum kadarıyla) Oraya bakmayı düşünüyoruz.
Bugün de dikkat ettik. Bazı yerlerde toprak lokum gibi çok güzel:) Bazı yerler ise çok kumlu, bir kaç yerde beyazımsı- kireçli gibi. Zayıf gördüğümüz çukurları iyi toprakla dolduruyor, kötü toprağı dağıtıyoruz. Çukurun dibine triple süper fosfat ile potasyum sülfat (yarım maşrapa) atıyoruz. İyi toprakla leonardit (2 maşrapa) karıştırıp, yine dibe ve fidan çevresine döküyoruz. Bazı bölgelere de yanmış çiftlik gübresi karıştırıyoruz. Sıkıştırıp sulama çemberi açıyor, hereğini dikiyoruz. 19 lt lik damacanayla da can sularını veriyoruz. Geçenlerde havalar sıcak gittiğinden ilk diktiğimiz 4 sırayı yine taşıma suyla suladık. Yarın iyice sulanacaklar sanırım kuvvetli bir yağmur geliyor.

SAHIRE 13-11-2013 19:14

Sulama sorununu da düşündük bugün... Üstteki sulama kanalı eve yaklaşık 200 mt. olduğundan ve oradan boru çekmek maliyetli olacağından, suyu alttaki kanaldan alıp yukarıya koyacağımız bir depoya basacağız. Bu depo herhalde 5-10 ton civarında olacak ve maalesef elektrik de kullanmamız gerekecek. Oradan da bir ana boru ve ondan çıkan tali borularla ya salma ya da boru uçlarına hortum takarak sulamayı düşünüyoruz. Mayısa kadar sistemi kurmamız gerek...
NOT: Üstteki kanala yürümek çok güzeldi. Maalesef cebimi yanıma almamışım, fotoğraf çekemedim. Apollo'yu da aldık, bizimle mutlu mutlu dolaştı. İlk defa doğal siklamenler gördüm, kendiliğinden ormanda çıkmış:) Bir dahaki yürüyüşümde foto çekip, paylaşmak isterim.

SAHIRE 13-11-2013 19:19

Köy horozu pişirme

2 Eklenti(ler)
Önce 1 gün marine edilir. ( Tuzlu su, soğan, sarımsak, biberiye, defne, karabiber, limon maydanoz)
Sonra fırında 1,5 saat pişirilir...
Sonra bir güzel yenir:o

cemo 13-11-2013 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE (Mesaj 1218162)
Önce 1 gün marine edilir. ( Tuzlu su, soğan, sarımsak, biberiye, defne, karabiber, limon maydanoz)
Sonra fırında 1,5 saat pişirilir...
Sonra bir güzel yenir:o

İşte budur...

Köy tavuğundan başkasını yiyemeyen ve şu an aç olan bana yapılan revamıdır Sahire:((

Nereden girdim ben bu sayfaya..ahanda cıkıyorummmm

yağmur 13-11-2013 20:18

Off ama horoz süper görünüyor. O kadar yorulduktan sonra iyi gitmiştir. Merak ettim tüylerinden nasıl kurtuldunuz?

SAHIRE 13-11-2013 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yağmur (Mesaj 1218202)
Off ama horoz süper görünüyor. O kadar yorulduktan sonra iyi gitmiştir. Merak ettim tüylerinden nasıl kurtuldunuz?

Biz bu işlerden anlamadığımızdan komşumuz kesti, deriyi de tüyüyle tüsüyle aldı, biz de öğrendik. Kolay değil 3 horoz gitti , 2si buzlukta, kaldı kümeste 1 tane. Şimdi tüy yolmayla uğraşsam 45 dakika sürer bir tanesi dedi, biz de zahmet vermek istemedik, böylece çok kolay oldu. Kümes de huzura kavuştu, o kavgalar çok feciydi, hele sonuncusu!

yağmur 13-11-2013 21:40

Ne güzel bir yöntem. Ben köyde kaynar suya batırıp yolduklarını görmüştüm ama sanki aklımda o şekilde bir zararı varmış gibi kalmış. O yüzden sordum. Şimdiden diğerlerine de afiyet olsun :)

Selehattin 67 13-11-2013 22:23

güzel bir belgesel seyrettim dizinin devamını sabırsızlıkla bekleyeceğim ama horoz işi olmadı yaaa olan var olmayan var hay allah klavye ıslandı şapırrrt :D:D

SAHIRE 14-11-2013 17:37

Köpekler büyüyor

2 Eklenti(ler)
Ne zamandır gelişmelerini eklemek istiyordum, kısmet bugüneymiş. Buyrun Rocky bey ne kadar büyümüş:)

SAHIRE 14-11-2013 18:05

2 Eklenti(ler)
Biraz daha nostalji yapalım:)

helin-123 15-11-2013 10:01

sevgili sahire bu köy tavuğu işi biraz acımasız olmadımı biz bulamaz iken siz, şaka efendim afiyet olsun suyunada pilav yapın

sonkez 15-11-2013 10:49

Herşeye kocaman bir maşallah...Rabbim kolaylık versin....

yağmur 15-11-2013 13:08

Sizin bahçenizi izlemek öyle güzel ki. Benim hayalini kurmakla yetindiğim şeyleri siz yaşıyorsunuz, bunları izlemesi bile mutluluk verici.

SAHIRE 15-11-2013 17:28

Güzel temennilere çooooooooook teşekkür ederim.
Darısı bu yaşamı arzulayanların başına...
Seven için bile bazen zorlayıcı olsa da- o özgürlük hissine değiyor.
İnşallah hedefimiz kendi yağımızla kavrulabilmek. Yabancılar buna self sufficient farm diyorlar. 1 dönümle, 5 dönümle olabileceğini söyleyenler var. Bize 15 dönüm kısmet oldu, umarım bu işi becerebiliriz. İlgilenenler için:
The real deal on being self-sufficient on a One Acre Homestead | I also live on a farm
Nedir derseniz özetle: kendi sütünüzü, yumurtanızı, gübrenizi, sebzenizi vs.üretmek, artı değerle üretemediğiniz ihtiyaçları karşılamak.
Bugün bütün gün yağmur yağdı, biz de uzun zamandır ilk defa dinlendik:)

Selehattin 67 15-11-2013 21:48

sayın sahire şimdi kesmeye kıyabilirseniz ihtiyacınız 3 veya 4 kuzu büyüyünce küçük bir bıçak darbesi yıllık et ihtiyacınızı karşılar sütündende faydalanabilirsiniz [ keçi d olabilir ]

oz26 15-11-2013 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 1216345)
Güç kuvvet diliyorum size. Her zeytin dalını izleyeceğim inşallahhh:)

bende güç kuvvet diliyorum... imrenerek ve zevkle izliyorum.

kenan kırca 15-11-2013 22:53

sizleri ilgiyle izliyoruz başarı ve kolaylıklar diliyoruz dalamandan selam ve sevgiler

SAHIRE 17-11-2013 22:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selehattin 67 (Mesaj 1219070)
sayın sahire şimdi kesmeye kıyabilirseniz ihtiyacınız 3 veya 4 kuzu büyüyünce küçük bir bıçak darbesi yıllık et ihtiyacınızı karşılar sütündende faydalanabilirsiniz [ keçi d olabilir ]

Evet ayrıca gübresi de bizim için çok faydalı olacaktır. Planlarımız içinde bir kaç küçükbaş var ama henüz ağaç işinden odaklanamadık:)

Selehattin 67 18-11-2013 11:39

kolay gelsinbaşaracaksınız eminim

Selehattin 67 18-11-2013 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE (Mesaj 1219804)
Evet ayrıca gübresi de bizim için çok faydalı olacaktır. Planlarımız içinde bir kaç küçükbaş var ama henüz ağaç işinden odaklanamadık:)

koya gelsin başaracaksınız emin olun

Sulman 20-11-2013 08:51

Sayın Sahire,

Ne güzel ne mutlu size hayalinizdeki yere kavuşmuşsunuz. Ben eşimi getire getire Fethiyeye oradan da zar zor Kocaçalışa getirdim. 700 m2 bahçeli, tenha... Hep hayalim böyle bir yer ama daha da uzaklara götürünce kesin beni boşar :)

3 yıldır buradayız, geçen sene zeytin olmadı Fethiyede. İnşallah bu sene bekliyorlar.

Yazılarınızdan okuduğum kadarıyla izninizle birkaç şey eklemek istiyorum.

Buranın halkı ağaçları az sular. Bence tamamen yanlış. 4-8 günü geçirmemek lazım. Su can.

Kocaman bahçe telle çevirmeniz büyük başarı... Olurda yarın öbür gün demir işine girerseniz aman paslanmayanları tercih edin. Demiri boyamak ölüm. 22 tane 6 şar metrelik demiri boyamamız haftalar sürdü.

Burada toprak işi çok sakat... İlk bakışta taşsız görünüyor, yağmur sonrası tüm taşlar çıkıyor. İyi bulmak lazım. Alınacaksa tabi. Ayıklaması çok büyük dert oluyor.

Allah sizlere eşinize, yakınlarınıza kuvvet versin, dilediğiniz tüm ağaçları ekebilin, istediğiniz düzenlemeleri gönlünüzce yapın.

Bu sayfayı ilgiyle takip edeceğim.

Saygılar.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025