![]() |
Sayın heyyamola, biraz geç kalmışım bahçenizi dolaşmakta. Gerçekten görülmeye değer, güzel bir huzur alanı yapmayı başarmışsınız, kutlarım. Eğer kısmet olur ise önümüzdeki yaz yakından görmeyi isterim. Büyük ihtimalle aynı bölgedeyiz, bizim eski balta girmemiş orman :( belki sizin fikirlerinizle hale yola gelir. Ve bir kahvemi içersiniz, ailenizle de tanışmiş oluruz. Saygılar.
|
Alıntı:
Sizin bahçeniz için de bildiğim kadarıyla düşüncelerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım. Saygılar |
Bahceniz cok verimli ve keyifli gozukuyor sizlerin emeginiz de gozden kacmiyor.
|
5 Eklenti(ler)
2 Şubat 2014' den
Kış uykusundaki bahçemiz Eklenti 470260 Sebze adalarımızda kullanılmak üzere, killi toprak eleyip biriktirmeye devam ediyoruz. Eklenti 470261 Koli ve çuvaldan oluşan kompostluğumuza, yanımızdaki hozan bahçeden topladığımız nispeten çürümüş bitki artıklarından ilave ettik. Malzeme fazla olunca, iki adet daha kompostluk yaptık. Hem de komşudan teşekkür aldık. Eklenti 470262 2012 yılı baharında tohumunu ektiğimiz lupin'in kök yapısı Eklenti 470263 Üzerindeki patlamaya hazır gözlerle, çok yıllık olduğunu gösterdi. Yeri uygun olmadığından, söküp açıkta bekleteceğiz. Bakalım canlı kalabilecek mi? Eklenti 470264 |
5 Eklenti(ler)
2 Şubat 2014' den
Bahçe girişimizdeki nahoş görüntüyü kamufle edebilmek için, basit bir çalışma Eklenti 470269 Font-baca tabir edilen yapı briketlerinden kullandık. Hem saksı vazifesi görecek, hem de arkalarında ki toprak için bariyer oluşturacak. Aynısafa, kirli hanım, top kadife ve hint yağı bitkisinden oluşan bir kombinasyon düşünüyorum. Eklenti 470270 Olgunlaşan kompostu elemek için aldığımız plastik malzeme. Bir de daha büyük gözeneklisini bulsak iyi olacak.. Eklenti 470275 Plastik bardaklardaki fideleri alttan sulama düşüncesiyle aldığımız küvet Eklenti 470276 Nihayet çatal bel'imizi de aldık. Eklenti 470277 |
Sonbahar sebze artıklarından kompost yapmak güzel bir düşünce ancak bilhassa sonbaharı geçiren sebzelerde çeşitli fungal ve bakteriyel patojenler uygun ortam bularak çoğalıyorlar. Bu artıklardan kompost yapıldığında patojenleri de kompost ile beraber bahçeye yayma tehlikesi söz konusu olabiliyor. Bir tedbir olarak, domatesgil artıklarından yapılan kompost yine domatesgillerde kullanılmamalı.
|
Alıntı:
Ayrıca kompostun iyice olgunlaşmasını bekleyip, bir sonraki sezonda kullanmayı planlamıştım. Yine de tavsiyeniz üzerine sadece belirli bölgelerde kullanmak en mantıklısı... |
5 Eklenti(ler)
2 Şubat 2014' den
Uzun zamandır arzuladığımız portatif kompostluğu nihayet temin ettik. Artık mutfak atıklarımızı da değerlendirebileceğiz. Eklenti 470364 Kaliteli plastik malzemeden üretilmiş, hacmi 400 litre Eklenti 470365 Dört-bir yanındaki alt kapaklar, istendiğinde çıkabiliyor. Eklenti 470366 Yaylı menteşelerle üst kapak 90 derece açılabiliyor. Eklenti 470367 İç kısmın görünüşü; Düzenli havalandırma delikleri açılmış, alt kısım solucanların geçişi için açık olacak şekilde tasarlanmış. Eklenti 470368 |
Bu uyarım sadece sebzelerden kalan artıklar için geçerli. Bildiğiniz gibi Ekim - Kasım ayları ilkim şartları sebebiyle her türlü fungal ve bakteriyel hastalığın bitkiler üzerinde çoğalmak için fırsat bulduğu dönemler. En çok da artık son demlerini yaşayan sebzelerde hayat bulurlar. Normalde sökülen sebze kalıntılarını yakmak en iyisi. Buna bir de şeftali, armut ve elma gibi meyvelerin dökülen yapraklarını ekleyebiliriz. Onlarda da ateş yanıklığı, kara leke, memeli pas, yaprak kıvırcıklığı vb. patojenlere ait sporlar dökülen yapraklarda kışı geçiriyorlar.
Sağlıklı olduğundan emin olduğunuz organik artıklar için hiç bir sorun yok. |
3 Eklenti(ler)
2 Şubat 2014' den
Artık saman balyalarımız da var. Malç olarak kullanılacak, sonuçta da kompost olacaklar. Belki de sebze adası olurlar, kimbilir?.. Eklenti 470371 Saman balyalarını almaya gittiğimiz çiftlikte ki yeni doğan buzağı, Eklenti 470373 Biri yer, biri bakar, kıyamet ondan kopar!.. Eklenti 470374 |
Sayın heyyamola dün düşündüm hayrolsun heyyamola ne zamandır görünmüyor. Hoşgelmişsiniz ve güzelliklerle gelmişsiniz... Yeni kompostluğunuz hayrlı olsun. Geri plandaki saksılar bile yeni alınmışlar gibi görünüyor ellerinize sağlık.
Buzağılar; ne kadar güzeller öyle maşallah onlara da, çook sevimliler çok. |
Sebze adaları yapımı -1-
5 Eklenti(ler)
Adaların yapımında, çam kütüklerinden çıkan kapak tahtalarını tercih ettik. 3 mt boyunda, 8-10 cm eninde olanların tanesini 2 liradan aldık. Dekorasyon işlerinde de kullanıldığından, uçuk fiyat isteyenler de var.
Eklenti 470479 Kalınlıkları çok değişken: (2-5 cm arası) Eklenti 470480 Aynı kalınlıkta olanları, üçer parça olacak şekilde ayırdık. Eklenti 470481 Boylarını eşitledik. Eklenti 470482 Köşeleri birleştirmek için, 5 x 5 cm'lik keresteleri de uygun boylarda hazırladık. Eklenti 470483 |
Yapıp başardıklarınıza, özenli-düzenli oluşunuza, fotoğraflarınıza imreniyorum sayın heyyamola..
Hele o buzağılarınızın resimleri.. Kolay gelsin.. |
Sebze adaları yapımı -2-
5 Eklenti(ler)
Yaklaşık 30 cm derinlik için, üç parça tahtayı bu şekilde birleştirdik.
Eklenti 470499 Önce 3 mm çaplı matkap ucuyla kılavuz delikleri açtık. Daha sonra 5 mm çaplı ağaç vidasını, şarjlı vidalama aletiyle kolayca vidaladık. Herbir parçaya iki vida kullandık. Vidalar arası yaklaşık 4 cm Eklenti 470500 Uzun kenarları 240 cm olarak hazırladık. Eklenti 470501 Kısa kenarları da 120 cm olarak hazırladıktan sonra monte ettik. Eklenti 470502 Önceden bedelsiz aldığımız palet tahtalarını, dikkatlice söküp 25 x 60 x 120 cm boyutlarında 9 adet daha ada yaptık. Bunların köşelerinde kullandığımız kereste 4 x 4 cm Eklenti 470503 |
Sebze adaları yapımı -3 -
4 Eklenti(ler)
Sebzelerimizin çeyiz sandıkları hazır... Ortam çabuk ısınacak, erkencilik sağlayacak. Sertleşme, sıkışma, drenaj sorunu olmayacak, kökler rahat gelişecek. İşgücü azalacak, kontrol kolaylaşacak.
Eklenti 470504 İçlerine dolduracağımız çeyizler, bütçemizi bayağı sarsacak... Eklenti 470505 İyi havalanan, organik madde oranı yüksek, yeterli ve dengeli besin maddesi ve nemi saklayıp sunabilen, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri üst seviyede bir çeyiz hazırlamak lazım. Eklenti 470506 Toprak bedava, pomza taşı, bims nispeten ucuz (20 litresi 4 lira) leonardit, cocopeat ve yanmış keçi gübresi fiyatları aşağı-yukarı aynı (20 litresi 10-12 lira) vermiculit pahalı, yerine az-biraz perlit kullanabiliriz. Klino (klinoptilolit) da olmazsa olmaz. Yandı gülüm keten helva... Eklenti 470507 |
Yapı briketinden sebze adası -1-
5 Eklenti(ler)
Bahçemizin doğu tarafında bulunan duvar boyunca, sert ve verimsiz durumdaki toprağımızı değerlendirmek amacıyla üzerine sebze adaları yapmaya karar verdik.
Yarımlık briket tabir edilen 10 x 20 x 40 cm ebatlarındaki yapı briketlerinden kullandık. Tanesi 50 kuruş Eklenti 471835 Kenarlarındaki girinti ve çıkıntıların kılavuzluğunda, su terazisi de kullanarak kolayca monte ettik. Çatal belle taban toprağını iyice gevşetip, kesekleri ufaladık. Eklenti 471836 Tırmıkla düzettiğimiz zemin üzerine kalın koli parçalarını serdik. Eklenti 471837 Üzerini sadece yanmış keçi gübreli, tavlı toprakla doldurduk. Eklenti 471838 Tırmıkla yayıp düzelttik. Eklenti 471839 |
Yapı briketinden sebze adası -2-
3 Eklenti(ler)
70 cm eninde, 200 cm boyunda, 5 tane ada yapmış olduk. Aslında briket fazla dayanmaz, ama olsun. 2 sene idare etsin yeter. Beher adanın maliyeti 4 lira, 50 kuruş
Eklenti 471843 Güzergah boyunca yer alan meyve fidanlarımızın, her iki yanından 40 cm boşluk bırakıp, aşı yerlerinin kapanmamasını sağladık. Eklenti 471844 Adalardan birine çilek diktik. Birine yayılmasını kısıtlamak istediğimiz nane dikmeyi düşünüyoruz. Diğerlerine derinlik az olduğundan; yeşillik, baharat türü dikmek uygun olur. Eklenti 471845 |
Alıntı:
Allahım bunlar ne güzel şeyler böyle , sabah sabah gönlüm açıldı :) |
Sayın heyyamola
Sebze adalarınız harika olmuş. Ayrıntılı anlatımınız için teşekkürler. Bol ürünlü bir sezon diliyorum size. |
Alıntı:
Sayın heyyamola, tek kök lupinim çapa makinasına kurban gittikten sonra sizdeki lupini takip etmekle yetineceğim, sanırım. Sebze adalarınızı da merakla takip edeceğim. Şimdiden bol hasatlar diliyorum. |
Alıntı:
Değişik malzemelerden yapılmış, farklı toprak karışımlarıyla hazırlanmış, sebze adalarının performanslarını, mukayeseli bir şekilde paylaşmaya çalışacağım. Size de, zahmeti az - hasadı bol bir sezon diliyorum. |
Alıntı:
Sebze adaları, nicedir takıntı halindeydi bende. Kısmet olursa, bir de plastik levhalardan yapmayı düşünüyorum. Bol ürünlü sezonlar hepimizin olsun.. Teşekkürler. |
Hazırlıklar muhteşem. Bol ürünlü, keyifli bir sezon dilerim.
|
Sebze adaları için karışım harcı -1-
5 Eklenti(ler)
Sebze adalarımıza dolduracağımız karışım harcı için bütçemiz elvermediğinden, sadece yanmış koyun gübresi, leonardit, bims ve elenmiş killi topraktan oluşan bir kombinasyon düşünüyorduk. Derken daha önce peyzaj işi yapan bir arkadaşım telefon açarak, doğal taş dekorasyon işine başladığını, elindeki artan malzemenin hepsini almamı teklif etti.
Ödemenin sorun olmadığını, elime geçtikçe peyderpey ödeyebileceğimi de söyleyince, '' Kul daralmayınca, Hızır yetişmezmiş. '' deyişinin boşa söylenmediğini bir kez daha anlamış olduk. İşin ilginci malzemenin oranları ve miktarı tam da benim ihtiyacım kadar.. Killi toprağı önceden eleyip hazırlamıştık. Yaklaşık 3 metreküp bims için ücret ödemedik. Eklenti 475036 3 numara vermikülit'in 100 litresi 50 lira İri perlit'in 100 litresi 25 lira Eklenti 475037 25 kg leonardit 9 lira Eklenti 475038 50 kg klinoptilolit 25 lira Eklenti 475039 650 gr sıkıştırılmış coco-peat 2 lira 50 kuruş (ıslatılıp genleşince 5-8 litre hacim kazanıyor.) Eklenti 475040 |
Sebze adaları için karışım harcı -2-
5 Eklenti(ler)
20 litre yanmış koyun gübresi 5 lira
Eklenti 475044 650 gr kaba yapılı coco-peat 2 lira 50 kuruş (ıslatılınca 4-6 litre hacim kazanıyor.) Eklenti 475045 25 kg granül haldeki leonardit 10 lira Eklenti 475048 Eski binalardan sökülmüş pişmiş tuğla tanesi 30 kuruş (Bunlar daire şeklinde sebze adası yapımında kullanılacaklar..)_ Eklenti 475049 Soldan-sağa: Coco-peat, leonardit, vermikülit, perlit, yanmış koyun gübresi, klinoptilolit Eklenti 475055 |
Sebze adaları için karışım harcı -3-
5 Eklenti(ler)
Malzemelerin yakın görüntüleri:
Vermikülit (3 numara) Eklenti 475059 Perlit (iri taneli) Eklenti 475060 Klinoptilolit Eklenti 475061 Leonardit Eklenti 475062 Bims Eklenti 475063 |
Sebze adaları için karışım harcı -4-
5 Eklenti(ler)
Her malzemeyi yan-yana, ayrı-ayrı yığıp, sırasıyla bir kürek ondan, bir kürek diğerinden üst-üste yığın yaparak karıştırdık.
Eklenti 475074 Sonra yığını tekrardan aktardık ki harcımız daha homojen, yeknesak bir yapıya kavuşsun. Yaklaşık olarak karışım oranları; 2 ölçü vermikülit veya perlit 3 ölçü coco-peat 4 ölçü klinoptilolit 5 ölçü leonardit 6 ölçü yanmış koyun gübresi 7 ölçü bims 8 ölçü killi bahçe toprağı (elenmiş) Eklenti 475075 30 X 120 X 240 cm boyutlarındaki 4 adamızı yürüyüş yolumuz boyunca, arada boşluk bırakmadan, su terazisi kullanarak düzgünce yerleştirdik. Eklenti 475076 Hiç yabancı ot kökü bulunmayan, zaten gevşek durumdaki taban toprağını, çatal belle 25 cm derinliğinde tekrardan işleyip, üzerine içerisinde pomza taşı da bulunan eski adamızdaki harcımızdan, yaklaşık 8 cm yüksekliğinde yaydık. Eklenti 475077 Yeni yaptığımız harç karışımıyla adamızı silme doldurup düzelttik. Eklenti 475078 |
Sebze adası üzerine portatif sera yapımı
5 Eklenti(ler)
Öncelikle bir parmak (çapı 2.54 cm) tabir edilen pvc borudan 12.5 cm boyunda parçalar keserek yuvaları hazırladık. Daha sonra metal kelepçe ve ağaç vidasıyla yuvaları sabitledik.
Eklenti 475273 240 cm boyundaki adamıza, 75 cm aralıklarla toplamda 8 adet yuva yerleştirdik. Eklenti 475274 Yarım parmak pvc borunun ucunun 10 cm kadarını hazırladığımız yuvalara geçirdik. Eklenti 475277 Bir boyu 4 mt olan pvc boruları tam ortadan keserek, 2 mt boyunda hazırladık. Eni 120 cm olan adamız için, uygun yükseklik ve eğimde bir çatı hazırlamış olduk. Eklenti 475278 Bir parmak pvc borunun metresi 2 lira, 80 kuruş Yarım parmak pvc borunun metresi 1 lira Metal kelepçe'nin tanesi 15 kuruş (elektrik malzemesi satanlarda bulunabilir) Eklenti 475279 |
Düzen konusunda kimse elinize su dökemez bence. Ellerinize sağlık. Bol ürünlü olur bu sezon inşallah.
|
tek kelimeyle süper
|
Plastik levhalardan sebze adası yapımı
5 Eklenti(ler)
Tavan lambiri işlerinde kullanılan ince plastik levhaların, 25 cm eninde, 6 mt uzunluğundaki, bir boy'unu 22 lira, 50 kuruştan aldık. Kalınlığı 1 cm
Eklenti 475640 Köşeleri daha sağlam ve düzgün birleştirebilmek, ayrıca vidanın malzemeyi çatlatmasına mani olmak için köşebent kullandık. Eklenti 475641 Diğer parçanın tam oturacağı şekilde boşluk bıraktık. Eklenti 475642 Daha önceden tam sıkılmayan vidaları, dikkatli ve dengeli bir şekilde sıkıladık. Eklenti 475643 Malzememiz ince, esneyebilen bir yapıda olduğundan, ada boyutlarını 25 X 60 X 140 cm olarak ayarladık. Renk beyaz olduğundan, kökleri aşırı sıcak istemeyen sebzeler yetiştirebiliriz. Yaz sıcağında esneyip, kış ayazında kırılganlaşacağını tahmin ettiğim malzeme, bakalım dayanabilecek mi? Eklenti 475644 |
Kenarların dışından ortalarına gelecek biçimde birer kazık çakarsanız esnemeyi azaltabilirsiniz diye düşünüyorum.
|
Plastik borulardan birleşik saksılar -1-
5 Eklenti(ler)
10 cm çapında, 2 mt boyundaki atık su borularından kullandık. Metresi 3 lira, 50 kuruş
Eklenti 475992 Kapakların tanesi, 25 kuruş Eklenti 475993 Boru uçlarını döndürerek ısıtıp, yumuşayan malzemeye, kapakları yerleştirdik. Bu uçtaki kapağı sabitlemiş olduk. Diğer uçtaki kapak, dairesel yuvaya yerleştirilmiş lastik conta sayesinde istenildiğinde çıkarılabiliyor. Eklenti 475994 Boru uçlarından 10 cm, daha sonra 15'er cm aralıklarla işaretledik. Eklenti 475998 Her-bir işarete kılavuz delikleri açtık. Eklenti 475999 |
Plastik borulardan birleşik saksılar -2 -
4 Eklenti(ler)
Dairesel hızar seti 20 lira
Eklenti 476019 75 mm çapında olanı matkabımıza monte ediyoruz. Eklenti 476020 Düşük devirde çalıştırarak, kesme işini tamamlıyoruz. Eklenti 476021 2 mt boyundaki borumuzdan, 13 adet birleşik küçük saksı yapmış olduk. Eklenti 476022 Hacim ufak olduğundan, çok zengin bir karışım harcıyla doldurup, çilek, marul, reyhan, yeşil soğan vs yetiştirmeyi düşünüyoruz. |
39 sayfalık konuyu 2 gündür okuyorum. Çok keyif aldım, pek çok şey öğrendim, tecrübelerinizi kulağıma küpe yaptım.
Paylaşım konusundaki gayretiniz için müteşekkirim. Sebze adaları ve birleşik saksılarda yetişecek ürünleri de görmek dileğiyle... Selamlar . |
5 Eklenti(ler)
6 Mart 2014' den
2013 yılı baharında tohumu ekilen şebboy, Eklenti 478541 Sera içindekiler daha iyi gelişmiş. Eklenti 478542 Çilekler de uyanmış, Eklenti 478543 Bazı çeşitleri çiçek açmış, Eklenti 478544 Meyve bağlıyor. Eklenti 478545 |
4 Eklenti(ler)
6 Mart 2014' den
Geçen seneden yavrulayan, ufak lale soğanları sürmeye başlamış. Eklenti 478558 70 cm enindeki adamızın, arka tarafındaki 30 cm'lik alana dikmiştik. Ön taraftaki 40 cm'lik bölüme yeşillik türü sebzeler, ekip dikeceğiz. Eklenti 478559 Frenk maydanozu, ikinci senesine yeşeriyor. Eklenti 478560 Kuzu kulağı, beşinci senesinde. Eklenti 478561 |
Kuzukulağı (ekşi ot) bitkisinin köklerinden ayırma yöntemiyle çoğaltılması
3 Eklenti(ler)
6 Mart 2014' den
Sökülen bir kök, Eklenti 478786 Ayırınca dokuz kök. Eklenti 478787 Çok uzun kazık kökler kısaltılarak yeni yerlerine ayrı-ayrı dikilecekler. (Dikim aralığı; 15 X 20 cm) Eklenti 478788 |
5 Eklenti(ler)
6 Mart 2014' den
Seramızdan; Sarımsak, Eklenti 478790 Soğan, Eklenti 478791 Marul, Eklenti 478792 Fındık turp, Eklenti 478793 Ispanak. Eklenti 478794 |
5 Eklenti(ler)
9 Mart 2014' den
Meyve ağaçları, Eklenti 478795 Bazı kayısılar çiçeklenmiş. Eklenti 478798 Komşu sınır duvarının altındaki köstebek dehlizleri Eklenti 478799 Ağız kısımlarını içe doğru iyice açıp, alüminyum fosfit tabletlerinden her dehlize ikişer tane olmak üzere, misket fırlatır gibi mümkün olduğunca uzağa yerleştirdik. Daha sonra çukurun ağzını iyice kapattık. Toprağın nemiyle kimyasal reaksiyona giren bu madde, çok zehirli fosfin gazı üretiyor. Bu gaz dehliz boyunca yayılarak, köstebeği etkisiz hale getirecek. İnşaallah canlı kalır, sadece uzaklaşırlar. Eklenti 478800 İlk lalemiz Eklenti 478801 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025