agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   heyyamola / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/29116.htm)

heyyamola 16-02-2013 21:31

Sayın attar,

Oturak ve yarı-sırık yetiştirdiğimiz domatesler için bu destekleri 3 senedir kullanıyoruz. Avantajlarını sıralarsak;

Kısmen de olsa gelişen bitkiyi şekillendirmek mümkün olduğundan daha iyi hava sirkülasyonu ve ışıklanma

Yaprak, gövde ve meyvelerin toprakla temasını engelleyerek mantari hastalıklarda azalma

Ağırlaşan meyvelerin etkisiyle oluşan dal yarılmalarının önlenmesi

Tüm bunlara bağlı olarak %30 ila %50 verim artışı

heyyamola 16-02-2013 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenyüz (Mesaj 1102716)
Sn heyyamola ,Alışveriş kısmına yeni çiçekler yükledim.Bakmak isterseniz fiyat almak.Kayseri bize çok uzak değil.Bahçe eksiğiniz var mı bu sene (çiçek açısından)

Paylaşımınız için teşekkürler, oldukça faydalandım.

Bahçemizde yetiştirdiğimiz tüm bitkileri mümkün olduğunca kendimiz üretmeye çalışıyoruz. Çeşit zenginliğimizi artırmak arzusu ile bütçemiz arasındaki hassas dengeyi gözetmek bizi oldukça zorluyor

attar 16-02-2013 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1102777)
Sayın attar,

Oturak ve yarı-sırık yetiştirdiğimiz domatesler için bu destekleri 3 senedir kullanıyoruz. Avantajlarını sıralarsak;

Kısmen de olsa gelişen bitkiyi şekillendirmek mümkün olduğundan daha iyi hava sirkülasyonu ve ışıklanma

Yaprak, gövde ve meyvelerin toprakla temasını engelleyerek mantari hastalıklarda azalma

Ağırlaşan meyvelerin etkisiyle oluşan dal yarılmalarının önlenmesi

Tüm bunlara bağlı olarak %30 ila %50 verim artışı


tahmini yerden yüksekliği 80 cm üst daire çapı 45 cm uygun mu ölçü olarak?

heyyamola 17-02-2013 20:11

Domates destek sistemi
 
5 Eklenti(ler)
Domatesleri desteklemek için kullandığımız, galvanizli demir çubuklardan yapılan basit sistem tanesi 3 ila 5 lira gibi fiyatlarla hazır olarak satılıyor.

Biz sadece malzemesine para vererek 120 kuruşa maletmiştik.
Detaylarını yakından inceleyelim..

Alt çember çapı 20 cm
Orta çember çapı 30 cm
Üst çember çapı 40 cm

Toprağa saplanmış halde üstten görünüm
Eklenti 370632

Toplam boyu 100 cm
Eklenti 370640

Çemberler arası mesafe 40 cm
Eklenti 370641

Ters yerleştirip bakarsak
Eklenti 370642

Toprağa saplanacak üçlü 20 cm uzunlukta
Eklenti 370643

heyyamola 17-02-2013 20:20

Domates destek sistemi devamı
 
3 Eklenti(ler)
Birleşim yeri kaynak detayı
Eklenti 370660

Çubukların kalınlık detayı
Eklenti 370661

Kullanım dışı zamanlarını, iç-içe istiflenmiş halde geçiriyorlar.
Eklenti 370665

h_dogan 17-02-2013 22:00

Sn heyyamola domates destek sisteminizi ben de çok beğendim hem pratik hem de uzun ömürlü ben önceden kamış dikiyordum ve bağlıyordum ama sizin sisteminiz daha pratik.

attar 17-02-2013 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1103206)
Birleşim yeri kaynak detayı
Eklenti 370660

Çubukların kalınlık detayı
Eklenti 370661

Kullanım dışı zamanlarını, iç-içe istiflenmiş halde geçiriyorlar.
Eklenti 370665

sayın heyyamola verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, detaylı anlatım

ancak bu kadar güzel olabilirdi, sizin bölgeye has bir şekil tarz olmalı, başka

yerde gözüme çarpmadı, burada yaptırtmayı deniyecem bakalım kaç lira fiyat

verecekler, istanbul maliyeti yüksek çıkabilir, sonucu paylaşırım, saygılarımla ...

heyyamola 17-02-2013 22:31

Kış aylarında bahçemiz
 
4 Eklenti(ler)
3 Şubat 2013' den

Güney tarafı kapalı olan çiçeklik parselimizde hala kar var. Kar altındaki kurumuş, donmuş, lisiler bakalım tekrar yeşerecekler mi?
Eklenti 370747

Kuzey tarafı kapalı olan parselimize, lale, nergis, sümbül gibi soğanlı çiçekler dikmiştik.
Eklenti 370746

Nergisler uyanmışlar...
Eklenti 370745

Kırmızı kıvırcık 130 günü doldurdu. 30 gününü kar altında, 60 gününü de gelişemeyecek kadar düşük sıcaklıkta geçirdi.

Önümüzdeki güz sezonunda 20 ağustos'da tohumunu ekip kışa girmeden hasad etmeyi düşünüyoruz.
Eklenti 370744

heyyamola 17-02-2013 22:46

Kış aylarında bahçemiz
 
5 Eklenti(ler)
3 Şubat 2013' den

Yeni dikilen süs lahanaları (can suyu olarak kar kullandık)
Eklenti 370748

Bakalım ne kadar böyle kalacaklar?
Eklenti 370749

Havaların ısınmasıyla hemen çiçek açmaya yöneliyorlar.
Eklenti 370750

Çiçek sapı uzayınca bu güzellikleri kaybolacak.
Eklenti 370751


Eklenti 370752

heyyamola 18-02-2013 22:06

Kış aylarında bahçemiz
 
5 Eklenti(ler)
10 Şubat 2013' den

Süs lahanası
Eklenti 371050

Sümbüller de uyanıyor
Eklenti 371051

Kırmızı kıvırcık marul
Eklenti 371052

Bazıları zarar görmüş
Eklenti 371053

Bir haftadır sıcak giden havaların etkisiyle erik fidanımız tomurcuklarını gösteriyor. (Sakin ol... Yalancı bahar'a aldanma, mart kapıdan baktırır... Son pişmanlık fayda etmez diyerek nasihat ettik...)
Eklenti 371054

heyyamola 24-02-2013 22:50

Bugün bahçemizden
 
5 Eklenti(ler)
Soğanlı çiçeklerimizden sarı çiğdem en erkencisi...

Eklenti 372811

Kasım ayı sonunda dikmiştik.
Eklenti 372812

Arka sırada üzüm sümbülü, sağ tarafta diğer çiğdemler var.
Eklenti 372813

Laleler de uyanmışlar.
Eklenti 372814

Sümbüller ben de varım diyor.
Eklenti 372815

heyyamola 24-02-2013 23:01

Bugün bahçemizden
 
5 Eklenti(ler)
Bazı sümbüller çiçek tomurcuğunu da göstermiş...

Eklenti 372825

Şişkinlikleri güçlü çiçeklerin habercisi...
Eklenti 372826

Nergislere de bakalım..
Eklenti 372827

Bazıları tomurcuklanmış..
Eklenti 372828

Güzel tomurcuk, güzel çiçek demek...
Eklenti 372829

heyyamola 24-02-2013 23:08

Bugün bahçemizden
 
5 Eklenti(ler)
Süs lahanalarına bakalım..

Eklenti 372833


Eklenti 372834


Eklenti 372835

Tatlı karadut fidanımızı budadıktan sonra bir kısmını çelik olarak ayırıp...
Eklenti 372836

Bir saksıya diktik.
Eklenti 372837

heyyamola 24-02-2013 23:18

Bugün bahçemizden
 
5 Eklenti(ler)
İç bahçemizdeki meyve fidanlarının budamasını tamamladık.

Şeftali fidanımızın budanmadan önceki hali
Eklenti 372843

Budandıktan sonra...
Eklenti 372845

Bazı fidanlarımıza şekil verebilmek, daha güçlü dal yapısı oluşturmak, daha iyi ışıklanma ve erken verim alma gibi amaçlarla uyguladığımız dal açma, yönlendirme çalışmaları...
Eklenti 372850


Eklenti 372851


Eklenti 372852

heyyamola 24-02-2013 23:25

Bugün bahçemizden
 
2 Eklenti(ler)
Daha küçük dalları açmak için...
Eklenti 372855

Budama esnasında oluşan dalcıkları, uygun ölçülerde kesip, sıcağı-sıcağına kullandık.
Eklenti 372856

gülenyüz 25-02-2013 17:53

Merhabalar Nasılsınız,meyve ağaçlarının (dut u yapmışsınız) dallarından çelik yapıldığını daha yeni gördüm.Pes vallahi.Elinize sağlık.Sevgi ve Saygılar...

heyyamola 25-02-2013 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenyüz (Mesaj 1108915)
Merhabalar Nasılsınız,meyve ağaçlarının (dut u yapmışsınız) dallarından çelik yapıldığını daha yeni gördüm.Pes vallahi.Elinize sağlık.Sevgi ve Saygılar...

Teşekkürler sayın gülenyüz,

Bildiğim kadarıyla, dut haricinde iğde, ayva ve incir de çelikle köklenebiliyor.

tekomusti 25-02-2013 21:56

Sn heyyamola herşey çok güzel ellerinize sağlık
Saygılar

attar 26-02-2013 08:16

izleyip
öğrenmeye
devam
ediyoruz...

ozlemy 26-02-2013 09:21

Sayin Heyyamola bahçeniz çok güzel maşallah. böyle sebze bahçelerini gördükçe daha da hevesleniyorum. inanin çok muhteşem. sevgilerimle...

gülenyüz 26-02-2013 14:28

Merhabalar arkadaşım.Sn heyyamola Nasılsınız.Yıldız ları ne zaman ekeceksiniz.Haber verin de bende korkuyorum havalardan yanıma destek arıyorum.Saygılar...

edasu 26-02-2013 17:31

bahçeniz ve çiçekleriniz harika

heyyamola 26-02-2013 23:44

Sayın tekomusti,
Sayın attar,
Sayın ozlemy,
Sayın gülenyüz,
Sayın edasu,

Ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Herşey gönlünüzce olsun..

heyyamola 27-02-2013 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenyüz (Mesaj 1109449)
Merhabalar arkadaşım.Sn heyyamola Nasılsınız.Yıldız ları ne zaman ekeceksiniz.Haber verin de bende korkuyorum havalardan yanıma destek arıyorum.Saygılar...

Merhaba sayın gülenyüz, teşekkürler :)

Yıldız yumrularını şimdiye kadar hep mayıs ayı başlarında dikmiştim. Bu sene 15 nisan gibi dikmeyi düşünüyorum. (Dış mekanda asıl yerlerine)

Ayrıca mart sonunda sera içine dikim yapmayı da planladım. Seraya diktiklerimin ilk sürgünlerinden, kontrollü ortamda çelik yapma niyetim de var.

birnefestoprak 28-02-2013 23:24

Sn. heyyamola,
Bahce uygulamalarinizi severek takip ediyorum. Yetistirdiginiz sebzeler arasinda izolasyon mesafesinin korunmasi, fiziksel bariyer olusturma, elle tozlama gibi capraz tozlasmayi en aza indirecek onlemler aliyor musunuz? Almiyorsaniz, bugune kadar bu konuyla ilgili sorun yasadiginiz durumlar, yetistirdiginiz geleneksel tohumlarda ertesi sene aslina uygun olmayan hasat aldiginiz oldu mu?

elifbilge 01-03-2013 14:01

MErhaba;

Bu ne güzellik sebzeler, meyveler, çiçekler MAşallah nazar değmesin.Çok keyif aldım bahçenizi gezerken.Bir taraftanda duygulandım memleketimin vişnesi birde yeşil nohutu görünce.Çocukluğumu hatırladım.Nasılda güzeldir taze nohut ama tadına bakmayan bilmez.Eskiden pazarlarda satılırdı deste deste.Bahçenizin keyfini çıkarın bizim içinde keyiflenin.
Sağlıkla kalın.

heyyamola 03-03-2013 11:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1111364)
Sn. heyyamola,
Bahce uygulamalarinizi severek takip ediyorum. Yetistirdiginiz sebzeler arasinda izolasyon mesafesinin korunmasi, fiziksel bariyer olusturma, elle tozlama gibi capraz tozlasmayi en aza indirecek onlemler aliyor musunuz? Almiyorsaniz, bugune kadar bu konuyla ilgili sorun yasadiginiz durumlar, yetistirdiginiz geleneksel tohumlarda ertesi sene aslina uygun olmayan hasat aldiginiz oldu mu?

Sayın birnefestoprak,

Ziyaretiniz ve ufkumuzu açan güzel sorularınız için teşekkürler...

Çapraz tozlaşma konusunda bizi en çok zorlayan biber çeşitleri...
Birçok çeşidi bir arada yetiştirdiğimizden, kimisinde ufak çaplı, kimisinde daha büyük ölçekte açılmalar, çeşit özelliğinden sapmalar gözlemledik. Çeşitler arasında mümkün olduğunca fazla mesafe bırakmak, bir çeşidi sera içinde diğerini açık alanda yetiştirmek, çok hassas çeşitlerde çiçek açar-açmaz elle tozlaşma yapıp akabinde çiçeği, tül, tülbent gibi malzemeyle izole etmek, çapraz tozlaşmayı engellemek adına yaptığımız uygulamalar...

Domateslerde şimdilik bir sorun yaşamadık. Hiçbir önlem almadığımız halde domates çeşitlerinde herhangi bir değişikliğe rastlamadık. Ancak her sene yeni çeşitleri de denediğimizden ucu açık bir serüvenin içindeyiz.

heyyamola 03-03-2013 11:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elifbilge (Mesaj 1111668)
MErhaba;

Bu ne güzellik sebzeler, meyveler, çiçekler MAşallah nazar değmesin.Çok keyif aldım bahçenizi gezerken.Bir taraftanda duygulandım memleketimin vişnesi birde yeşil nohutu görünce.Çocukluğumu hatırladım.Nasılda güzeldir taze nohut ama tadına bakmayan bilmez.Eskiden pazarlarda satılırdı deste deste.Bahçenizin keyfini çıkarın bizim içinde keyiflenin.
Sağlıkla kalın.

Teşekkürler, sayın elifbilge,

Yaşam boyu keyifli olmanızı dilerim.

gülenyüz 03-03-2013 14:57

Epey oldu resim yükleme yeli ,Sn heyyamola,Nasılsınız.Saygılar.Bahçe ne durumda.

birnefestoprak 03-03-2013 16:52

Ben de domatesleri cok yakin yetistiriyorum. Domateslerde capraz tozlasmanin %5'e kadar ciktigi biliniyor. Bir de eski ve modern domateslerin capraz tozlasmaya yakalanma oranlarinin cicek yapilarindaki farkliliktan dolayi farkli oldugu biliniyor. Aci biber cesitleri arasinda da capraz tozlasma tatli olanlara gore daha cok goruluyor. Sizin aldiginiz onlemler oldukca profesyonel.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1112643)
Sayın birnefestoprak,

Ziyaretiniz ve ufkumuzu açan güzel sorularınız için teşekkürler...

Çapraz tozlaşma konusunda bizi en çok zorlayan biber çeşitleri...
Birçok çeşidi bir arada yetiştirdiğimizden, kimisinde ufak çaplı, kimisinde daha büyük ölçekte açılmalar, çeşit özelliğinden sapmalar gözlemledik. Çeşitler arasında mümkün olduğunca fazla mesafe bırakmak, bir çeşidi sera içinde diğerini açık alanda yetiştirmek, çok hassas çeşitlerde çiçek açar-açmaz elle tozlaşma yapıp akabinde çiçeği, tül, tülbent gibi malzemeyle izole etmek, çapraz tozlaşmayı engellemek adına yaptığımız uygulamalar...

Domateslerde şimdilik bir sorun yaşamadık. Hiçbir önlem almadığımız halde domates çeşitlerinde herhangi bir değişikliğe rastlamadık. Ancak her sene yeni çeşitleri de denediğimizden ucu açık bir serüvenin içindeyiz.


heyyamola 03-03-2013 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülenyüz (Mesaj 1112746)
Epey oldu resim yükleme yeli ,Sn heyyamola,Nasılsınız.Saygılar.Bahçe ne durumda.

Teşekkürler sayın gülenyüz, fırsat buldukça paylaşımlarımıza devam edeceğiz. Bahçe çalışmalarımız için toprağımızın tavına gelmesini bekliyoruz. Sadece pazar günleri bahçemize gidebiliyoruz. Gelecek pazar gününden itibaren yoğun bir çalışma temposu bizi bekliyor. Yapılacak çok iş var. Zamanımız elverdiği, gücümüzün yettiği kadarıyla yapmaya çalışacağız.

heyyamola 03-03-2013 21:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1112788)
Ben de domatesleri cok yakin yetistiriyorum. Domateslerde capraz tozlasmanin %5'e kadar ciktigi biliniyor. Bir de eski ve modern domateslerin capraz tozlasmaya yakalanma oranlarinin cicek yapilarindaki farkliliktan dolayi farkli oldugu biliniyor. Aci biber cesitleri arasinda da capraz tozlasma tatli olanlara gore daha cok goruluyor. Sizin aldiginiz onlemler oldukca profesyonel.

Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ata yadigarı, evladiyelik domates tohumlarının, özelliklerini yitirmeden günümüze kadar ulaşmaları; çapraz tozlaşmaya yatkın olmadıklarının göstergesi...

Acı biber çeşitlerindeki değişim de benim gözlemlediğim kadarıyla, hep acılıklarının azalması yönünde seyrediyor. Farklı bilgi ve gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

h_dogan 03-03-2013 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1112975)
Paylaştığınız değerli bilgiler için teşekkür ederim. Ata yadigarı, evladiyelik domates tohumlarının, özelliklerini yitirmeden günümüze kadar ulaşmaları; çapraz tozlaşmaya yatkın olmadıklarının göstergesi...

Acı biber çeşitlerindeki değişim de benim gözlemlediğim kadarıyla, hep acılıklarının azalması yönünde seyrediyor. Farklı bilgi ve gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Kalifornya tipi biberler dışında açılım oranı %50 ye kadar olabiliyor. Mesela geçen sene izolasyon mesafesine uymadan diktiğim siyah inci biberim bu sene ektiğimde neredeyse yarısının yaprakları ya yeşil ya da yeşilimsi siyah. Normal olanlar kotiledon yapraklardan itibaren siyahımsı mor.

heyyamola 03-03-2013 22:24

Kış aylarında bahçemiz
 
5 Eklenti(ler)
25 Şubat 2013' den

Büyüklükleri fındık ile ceviz arası muhtelif boylarda değişen pomza taşı'nı sebze adalarımızın en alt bölümüne 10 cm kalınlığında seriyoruz. Drenajı sağlama, toprak nemini muhafaza etme, toprak altında yeterli hava boşlukları oluşturma gibi avantajları var.

Eklenti 374651

Pomza taşının üzerine 5 cm kalınlıkta bims döşüyoruz. (pirinç ile mercimek arası muhtelif boylarda)
Eklenti 374652

Bu günlerde hasat edebileceğimiz sadece taze yeşil soğan (sera içinde)
Eklenti 374653

İnce-ince doğrayıp, bir tabağa döşüyoruz...
Eklenti 374654

Üzerine tavada iyice pişmiş ince bir tabaka halinde yumurta (basit ama bıkmadığım ender lezzetlerden...)
Eklenti 374655

heyyamola 03-03-2013 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1112985)
Kalifornya tipi biberler dışında açılım oranı %50 ye kadar olabiliyor. Mesela geçen sene izolasyon mesafesine uymadan diktiğim siyah inci biberim bu sene ektiğimde neredeyse yarısının yaprakları ya yeşil ya da yeşilimsi siyah. Normal olanlar kotiledon yapraklardan itibaren siyahımsı mor.

Çiçek, meyve yapısı ve tadı da değişecek mi acaba?

Geçen seneki benim gözlemlerim; Yapraklarda sizin de belirttiğiniz gibi yer-yer yeşile kayma, çiçek ve meyve rengi aynıydı. Bitki yapısı ve meyveler daha ufak kalmıştı. Tadındaki acılık biraz azalmıştı.

heyyamola 03-03-2013 23:17

İç mekanda biber tohumu ekimi
 
5 Eklenti(ler)
27 Şubat 2013' den

Tohum ekimi için kullanacağımız şeffaf plastikten kapaklı ambalaj kapları
Eklenti 374682

Küçük olanı 12 kuruş, büyüğü 18 kuruş'dan satın aldık.
Eklenti 374687

Metal tepsi 40 kuruş
Eklenti 374688

Tabanına ve kapağına delikler açtık.
Eklenti 374689

Tohum ekim harcımızla kaplarımızı doldurduk. Aslında sadece torf kullanmamız gerekirdi. Ancak bu sefer kafamıza göre bir harç hazırlayıp denemek istedik.
Harcımız; 1 ölçü elenmiş keçi gübresi, 1 ölçü perlit, 1 ölçü zeolit, 1 ölçü torf, 2 ölçü cocopeat ve 9 ölçü elenmiş bahçe toprağından oluşmakta..

Eklenti 374691

heyyamola 03-03-2013 23:51

İç mekanda biber tohumu ekimi devamı
 
5 Eklenti(ler)
27 Şubat 2013' den

Tohum yataklarını hazırladık.
Eklenti 374711

Biber tohumlarını eşit aralıklarla yerleştirdik.
Eklenti 374697

Tohumların üzerini 1 cm kadar harcımızdan serpeleyip kapattık. Hafifce sıkıştırdık. Harcımızı oymadan, tohumları oynatmadan dikkatlice nemlendirdik.
Eklenti 374698

16 çeşit biber tohumunun ekimini bitirdik.
Eklenti 374699

Mini sera vazifesi görecek olan kaplarımızın kapaklarını kapatıp petek üzerine yerleştirdik.
Eklenti 374700

h_dogan 06-03-2013 15:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1113033)
Çiçek, meyve yapısı ve tadı da değişecek mi acaba?

Geçen seneki benim gözlemlerim; Yapraklarda sizin de belirttiğiniz gibi yer-yer yeşile kayma, çiçek ve meyve rengi aynıydı. Bitki yapısı ve meyveler daha ufak kalmıştı. Tadındaki acılık biraz azalmıştı.

Bitki yapısı sanırım kısalmaz çünkü yanındaki süs biberleri kısa değildi. Rengi ise sarıydı diğer süs biberlerinin. Birkaç tane de diğerlerinden ekeceğim bakalım nasıl bir açılım olmuş. ;)

ibrahimcetin 06-03-2013 16:13

Sn. heyyamola
Resimli anlatımlar çok güzel olmuş elinize sağlık. Bizde sayenizde öğreniyoruz kolay gelsin

heyyamola 06-03-2013 22:20

5 Eklenti(ler)
3 Mart 2013' den

Lale çiçek tomurcuğunu gösteriyor..
Eklenti 375639

Sümbül..
Eklenti 375640

Geri sayıma başlamış..
Eklenti 375643

Nergis..
Eklenti 375644

Şafak yakın gözüküyor...
Eklenti 375645


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025