![]() |
Emekler'in kaynağı doğallığa inanmak.
Alıntı:
Resimlerden gördüğüm kadarıyla salma sulama uygulaması yapmaktasınız, lakin bu yöntem günümüzde uygalanabilir özelliğini bilimsel olarak yitirmiştir, biraz kolaycılıkmış gibi görünsede artık günümüzde damlama yöntemleri ile toprak ve bitki yönünden daha uygun sonuçlar alınmaktadır. Resimlerdede görüldüğü üzere salma sulama ile toprağınız kuruduğunda kalın bir mil tabakası oluşmakta bu da toprağınızın havanın oksijeninden yararlanmasını engellemektedir, tabii buda size her sulamadan sonra bu mil tabakasını kırma mecburiye ile angarya yüklemektedir. Bu açıklamaları Ubyi içindeki paylaşımlar adına yapmaktan onur duyarım, sevgilrimle bahçenizin bereketi daim olsun:) |
Sayın Epsody, öncelikle bana ve bahçeme gösterdiğiniz ilgiden oldukça memnun olduğumu belirtmek isterim.
Meslektaş olmamız ayrı bir sevinç kaynağı, mesleğimizi icra ederken yaşadığımız sıkıntı ve stresi üzerimizden atmak pekte kolay olmuyor.yorgunluğumuzu bir nebze üzerimizden atabilmek için uygun şartlar oluştuğunda, birçok kişinin yaptığı gibi , yıllardır özlemini çektiğimiz bahçe rüyasına 2 yıl önce ilk adımı atmış oldum. Salma sulama hakkındaki eleştirinize kesinlikle katılıyorum.Geçen yılki bahçe resimlerine bakarsanız damlama sulama tesisatının olduğunu görürsünüz.Geçen yıl damlama sulama sistemimizi iptal etmek zorunda kaldık.hem arazinin biraz meyilli olması , birazda şeffaf olan su depolarının yarattığı yosun tıkanmalarından dolayı sıkıntılar yaşadık.(tabi işin acemeliği cabası) Allah nasip ederse pazartesi (Ayhan bey'le ortaklaşa aldığımız) elektriğimiz bağlanıyor. çok fazla zamanım olmadığı için sistemi daha otomatik çalışacak bir düzen kurmayı planlıyorum. yaklaşık 10 gün önce düzenlemiş olduğunuz Aliağa-menemen hattındaki ziyaretinizde sizinle tanışma fırsatını kaçırmış olmanın üzüntüsü içerisindeyim. görüşmek dileğiyle, Hoşçakalın, Saygılar.. |
5 Eklenti(ler)
Üzümlerde balsıra hastalığı olduğunu gördük. Mustafa abi (dede) Bordo bulamacı atmamız gerktiğini söyledi. zamanı ve uygulama şekli doğrumu bilmiyorum ama geçen yıl diktiğimiz ağaçlara ve bahçedeki diğer ürünlerede bunu uyguladık. sonuç inşallah iyi olur.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
bahçenizde çektiğim resimleri en kısa sürede sitenize göndereceğim. Hoşçakalın, kendinize iyi bakın... |
Rafet bey aramıza hoş geldiniz. Bahçeniz hayırlı olsun.
Sizin aramıza yeni katıldığınız günlerde, oldukça yoğun olduğumdan ara ara izlemek ile yetinmiş ve hoş geldiniz diyememiştim. Şimdi artık vaktim bol olduğundan, bahçeleri rahat rahat dolaşıyorum. Tekrar hoş geldiniz. Asma için bordo bulamacı kullanma zamanı konusunda tereddütünüzü, bizde şeftali ağacında yaşadık ama gözümüzü karartıp, zamanı geçtiği halde uyguladık (1.5- 2 ay önce). Dün, ilk kez o zamanlardan sonra bahçeye (Bağ'a) gittim ve sonuç harika idi. Şeftalilerimiz kurtulmuş ve çok sağlıklılar'dı. Sadece, zarar olarak meyvelerini dökmüşler ama sorun değil. Önemli olan ağaçların kurtulması. Zamanı geçtiği halde, bordo bulamacının uygulamasaydık, şeftaliler zaten her halükarda kuruyup, ölecekti. (Şeftaliler'de Klok hastalığı vardı). Hemen yanımızda'ki akrabamızın şeftalileri, bu hastalık nedeni ile kurudu. Umarım sizinkiler'de balsıradan kurtulurlar. (Eskiden hatırladığım kadarı ile balsıra hastalığı, özellikle bu aylarda (Temmuz ve Ağustos) kendini çok gösteriyordu ve dedem ile babam ilaç atıyorlardı ama ne ilacı attıklarını bilmiyorum). |
5 Eklenti(ler)
Bahçemize elektrik enerjisi verildiğine çok sevindik. Elektrik geldikten sonra yaparız dediğimiz işler vardı.Pazar günü tatili fırsat bilip işe koyulmuştuk.
sayın müdürüm , Hüseyin bey bize bir sürpriz yapıp bahçemize ziyarete geldi. Ağaçlarımızın durumunu merak ediyordu. En son bahçemize inşaat yapılacak bir arsadan söküp getirdiğimiz ve diktiğimiz yetişkin zeytin ağacının kuruduğunu üzülerek izledik. Bahçemizde bulunan diğer ağaçlarımıza ilk kez kaolin uygulaması yapmak istiyordum. Hüseyin bey ağaçlarımızda yapmış olduğu inceleme sonucunda durumun oldukça iyi olduğunu, herhangibir hastalık veya zaralının görülmediğini söyledi. Kaolin uygulaması ile Ağaçların neşesinin daha da artacağını belirtti. |
4 Eklenti(ler)
Uzun uzun yapacağımız uygulama ve zamanı hakkında konuştuk. Aslında pazar günü uygulamayı düşünüyorduk fakat hüseyin bey düğüne davetli olduğundan pazartesiye erteledik.
Biz Hüseyin beyle kamelyada çaylarımızı yudumlarken bizim çalışkan ekibimiz dur durak bilmeden evin üzerindeki çalışmalarına devam ediyordu. Su depoları çok yosun yapmış, temizlenmesi, tamir edilmesi gereken yerler vardı. Depoları boyama işi, öğlen sıcağa rağmen elinden ruloyu almayı başaramadığımız (kızım) Işıl'a büyük keyif yaşatmıştı. O ve herkes görevlerini kendisi seçip harıl harıl çalıştı. Bahçemizin ilk alındığı günden bu yana özverili yardımlarını hiç esirgemeyen (konyalı) diye hitap ettiğimiz mehmet yalçın arkadaşımız 10-12 gün önce ameliyat olmasına rağmen benden fazla iş yapıyordu. Bu arada maşallah diyelim. Dostluğun ve yardımların için teşekkürler konyalım... |
Kaolin uygulaması
5 Eklenti(ler)
Sn müdürüm, Hüseyin beyle sözleştiğimiz saatte , hemde aynı dakikada benim bahçeye kaolin uygulaması için buluştuk.
Kaolini temin etmiştim. Fakat yapıştırıcı olarak kesme şeker kullanmayı düşünürken, Ayhan bey telefonla arayıp hazırlıkların ne aşamada olduğunu, eksik veya aksayan birşeyin olup olmadığını, kullanacağımız malzemelerin neler olduğunu sordu. yapıştırıcı olarak kesme şeker kullanmayı düşünüyoruz dediğimde, hiç üşenmeyip, işyerime kadar nu-film-17 getirip bunu kullanmanın daha iyi sonuç vereceğini söyledi. Buradan ilginize, alakanıza ve emeğinize teşekkür ederim Ayhan Bey.. Kaolin olarak AT-80 almıştım. Hüseyin beyle ayrı bir kapta kaolini suyla karıştırdık. |
Kaolin uygulaması
5 Eklenti(ler)
kaolini ilk kez uyguladığımız için % 5 oranında kaolin koyarak, yani 400 lt suya 20 kilo kaolin , 125 ml 'de nu-film-17 koyarak hazırladık.
Hüseyin bey antramanlı olduğundan fişek gibiydi maşallah.Yetişmek için baya zorlandım. |
Kaolin uygulaması
5 Eklenti(ler)
resimlerin devamı..
|
Kaolin uygulaması
5 Eklenti(ler)
Hazırladığımız malzeme fazla gelince bahçedeki geçen sene diktiğimiz meyve fidanlarına ve sebzelerede kaolin uyguladık.
Ağaçlar kardan adam gibi olmuştu.. |
Müdürün keklikleri
5 Eklenti(ler)
Kaolin uygulaması esnasında Hüseyin beyle yaptığımız sohbette, keklik yumurtalarını Anaç bir tavuğun altına koyup, keklik ürettiğini ve bu tavuğun yavrulara sahip çıkarak onları kendi yavrusu gibi büyüttüğünü söylediğinde inanamamıştım.
Kendi gözlerimle görmek için kaolin uygulamasından sonra Hüseyin beyin bahçesine gittim. Kümesin kapısını açtığımızda Anaç tavuk hemen savunmaya geçti ve yavruları bizden uzaklaştırdı. Kanatlarının altında onları muhafaza etti. Sn müdürüm, Hüseyin bey sayenizde yine çok keyifli bir gün yaşadım. Ayhan bey,Hüseyin bey,Halil bey, Yılların birikimlerini benimle paylaşıyorsunuz, Emeğinize, yüreğinize sağlık, her şey için çok teşekkür ederim. |
bahçeden topladığımız mahsül
2 Eklenti(ler)
bahçeden dün topladığımız mahsüllerin üzerinde , özellikle domateste kaolin kili lekeleri bariz olarak görünüyor.bunları suyla yıkadığımızda hemen çıkıyor..
|
Sn. Rafet Uzunok,
Eviniz de bahçeniz de çok güzel olmuş. Ürünlerinizi afiyetle yiyiniz. Ellerinize sağlık. |
Alıntı:
Sayın, mandalinci, öncelikle bahçeme ve evime gösterdiğiniz ilgi ve övgüden ziyadesiyle memnun kaldığımı belirtmek isterim. Ankara'daki bahçenizi büyük bir hayranlıkla izledim.Bundan sonraki çalışmalarınızın izmirde devam edecek olması ayrı bir sevinç kaynağı. kızınızın okulu sebebiyle izmire taşındığınızı yazmışsınız, kızınızada okul hayatında buradan başarılar diliyorum. Benim kızımda bu hafta 3 gün okul araştırması için ankarada idi.puanın yettiği kadarıyle, ODTÜ veya BİLKENT üniversitesinde okumak istiyor. nasip bakalım kaderimize neresi olacak bilemiyoruz . Yolunuz Aliağa'ya düşerse ailenizle birlikte çat kapı ziyaretiniz bizleri oldukça memnun eder. izmir'deki çalışmalarınızı pür dikkat takip edeceğim için sabırsızlıkla bekliyorum. saygılar, selamlar, görüşmek dileğiyle hoşçakalın.... |
Sn Rafet Uzunok,
Ziyaretiniz ve güzel sözleriniz, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Kızınız için de hayırlısı olsun diyorum, her iki okulda Türkiye'nin en iyi okullarından, inşallah mutlu olur, tahsil hayatı çok güzel ve başarılı geçer. Bu yaz, İzmir, Bodrum, Ankara yol yapmaktan yazdan da bir şey anlamadım. Ama yerleşme işleri bitince İzmir ve civarındaki dostların bahçelerini ziyaret etmekten keyif alacağız. Asıl bağ bahçe meraklısı eşim, ben daha küçük ölçekli çalışmalarla mutlu oluyorum. Kolay gelsin, iyi çalışmalar dilerim. |
Aliağa daki yeni arkadaşımıza paylaşımlarımız.
Alıntı:
Bu gözlemimi ilgilenen arkadaşlarımla da paylaşarak bu uygulamanın üzerine görüşlerini almak istiyorum, Öncelikle aynı bölge içindeki arkadaşlarımdan Ayhan kaptan ile sevgili dostum Halil Öneni bu konu ile acilen ilgilenmeye davet ediyorum, sevgilerimle birlikteliğimiz daim olsun dileklerimle hoşça kalın. |
Alıntı:
domateslere uyguladığımız kaolin sorusuna gelince oldukça iyi miktarda uygulama yapmıştık. resim de görülen domateslerimiz çıplak gözle baktığımızda oldukça iyi durumda görünmelerine rağmen fotoğrafta anlayamadığım şekilde yanık yanık çıkması benimde dikkatlerimden kaçmadı doğrusu.Hatta resimleri beğenmeyip, yayınlamamayı bile düşünmüştüm. Bu akşam bahçeye gittiğimde doğal ışık ortamında tekrar resimleyip , konuyu bu resimlerle tekrar gözlemlemek istiyorum. saygılarımla, görüşmek üzere hoşçakalın... |
Nevzat bey'in bahçemizi ziyareti
4 Eklenti(ler)
Bugün çok güzel bir sürpriz yaşadık. iki çocuğumu okutup mezun eden, şu an emekli olan öğretmenimiz ve okul müdürümüz Nevzat bey bahçemizi ziyarete gelerek, çalışmalarımızı yakından takip edip , bizleri oldukça onurlandırmıştır.
Nevzat bey bahçemize gelir gelmez , yapmış olduğumuz çalışmaları incelerken, okulda yetiştirmiş olduğu öğrencilerine gösterdiği ilginin aynısını bizimde bahçeye gösterdiğimizi düşünmüş olmalı ki , o dik duruşu ve şefkatli bakışı ile biraz hayale daldığını farkettim. Bizim bahçemize heyecanla gösterdiğimiz ilgi gibi, çocuklarımızın iyi bir eğitim almış olmasını sağladığınız için buradan sizlere ne kadar teşekkür etsem azdır.Çocuklarımın üzerindeki emeğinizi unutmak mümkün değil, iyi ki varsınız Nevzat bey. İnsanın emeklerinin karşılığını görmesi kadar onur ve mutluluk verici bir şey yoktur herhalde. Nevzat bey'de bu duyguyu hissetmiş olmalıki büyük bir keyifle bahçemizin mahsullerinden toplamaya başladı. |
3 Eklenti(ler)
Nevzat bey 'le oldukça hoş sohbet içersinde , hem bahçemizdeki işlerimizi yaptık, hemde bilgi alışverişi içersinde bulunduk.
|
3 Eklenti(ler)
Bahçemizde sulama işlemi yaparken kuyumuzdaki su bitiverdi. Bu mevsimde kuyudaki suyumuzda azalma meydana geliyor fakat bize yetecek kadar da suyumuz sürekli çıkıyor . Su kuyusunu nasıl yaptığımızı merak eden Nevzat beye , su bulmak için kullanılan zeytin dalı veya hayıt dalı metodundan bahsettiğimizde, bize bu olayın bilimsel bir dayanağını açıklamamızı istedi. Bizde
hemen zeytinden bir dal keserek uygulamalı olarak gösterelim istedik. Nevzat bey'in o kadar ilgisini çekmiş olmalı ki , zeytin dalını kapıp bahçemizin dört bir yanında gezmeye başladı.Bir yandan elinde zeytin dalı ile geziyor bir yandan da sizin tarla kurumuş, hiç suyunuz kalmamış diyerek kahkaha atıyordu.:DYaptığı espirileri ile bizide oldukça güldürmeyi başarmıştı. |
soğuk kompost yapımı için
Ev atıklarını ile soğuk kompost yapımına başladım. Elime 4-5 adet petrol ofislerinde satışı yapılan Adblue bidonu geçti. Bu bidaonların altında çeşmesi olması oldukça hoşuma gitti ve bu iş işin çok uygun olacağını düşündüm.
Adblue içeriğini incelediğimde sıvının saf üre ve demineralize edilmiş sudan üretilmiş olduğunu tespit ettim. Anladığım kadarı ile kimyasal bir madde içermiyor. Ben şimdi bu bidonların içerisine soğuk kompostu koysam, komposta veya oluşacak sıvı gübreye herhangibir olumsuz etkisi olurmu.? |
Kompost çalışmalarında destekçinim.
Alıntı:
Mevcut bidonlardaki malzemelerin kompostlaşma süreçlerine göre bidonları devreye alırsınız, bidonlardaki sıvı eriyik bitiminde bidona tekrardan kuyu suyu doldurarak etkin olan mikro organizmalarla aktif ederek fermantasyon sürecini başlatarak sıradaki fermantasyon süreci tamamlamış olan bidonu devreye alarak bu işi devam ettirirsiniz, bidonlardaki organik maddenin çözülümü tamamlandıktan sonra da bu posalara karbon içerikli organik malzeme ile harmanlıyarak kompost işlemi için bir yerde homojen karışımla biriktirebilirsiniz. Alıntı:
Çalışmalarında başarılar dilerken bu konudaki paylaşımlarda size destekçi katkılarımız artacaktır. |
Sayın Epsody, ilginizden ve geniş açıklamalarınızdan dolayı çok teşekkür ederim.
Elimde 2 litre son kullanım tarihi geçmiş süt bulunmakta. Bunları spreyleme sistemi ile domates fidanlarının ve diğer fidanların yapraklarına atmayı düşünüyorum. Düşündüğüm işlem sizce doğrumudur, yoksa biriktirmiş olduğum mutfak atıklarının içine döküp soğuk komposta mı kullanayım. Fikirlerinizi bekliyorum saygılar, görüşmek üzere hoşçakalın.... |
Samimi ilgiye samimi paylaşımlar.
Alıntı:
Bizlerin toprak çalışmalarında birinci sırada toprakların organik yapısını geliştirmede bu mikro canlılara ihtiyaç duymaktayız, bizler için bozulan gıdalarda bu canlılar üremektedir, bize zararlı görülen bu bakteriler ve bitkiler ve topraklar için önemli roller üstlenmektedirler. Alıntı:
Siz en iyisi kompostunuza katarak bu organik maddeyi atık olmaktan kurtararak bitkilerin beslenmesi için kaynak durumuna getirmeniz gerçekten hem çevreye hizmet etmiş hemde organik maddeyi israftan kurtarmış olduğunuzdan topraklara hizmet etmiş olacaksınız. Her türlü bozulan gıdaları halkımız atmaktadır, bu bir organik madde israfından başka birşey değildir, bozulan gıdalarımızı kompostumuza katarsak kompost sürecimizi hızlandırarak aktifleyiciliği arttırmış olmaktayız, aynı zamanda dışardan mikrobiyal gübre arama derdemizde ortadan kalkar. Küflenen gıdalar üzerindeki küf renkleri bize bazı ip uçları vererek bu mıkro organizmalar hakkında bilgi vermektedir beyaz ve sarı küflerden endişe etmemize gerek yok, lakin yeşil ve siyaha dönmüş küfler bitkilerimize zararlı olabilirler. Bu durumu düzeltmek için bu renkteki küflü gıda maddelerini havası vakum edlmiş bir kaba konursa yeşil ve siyah küflerin sarı ve beyaza döndüğünü göreceksiniz orada zararlılar elimine edilmiş etkin olan bakteriler baskın duruma gelmiş olduğundan bozulan bu gıda maddesinin kulanımında sakıncalar ortadan kalkmış olmaktadır. Arkadaşım Rafet Uzunok sorunu biraz açarak cevapladım umarım sizi sıkmamışıdır, konu atıkların değerlendirilmesi olunca ben biraz fazla konuşuyorum, kusuruma bakma niyetim size faydalı bilgiler aktarmaktı, sevgilerimle hep güzel paylaşımda olalım..:) |
Sayın Epsody, öncelikle soruma çok kısa sürede dönüp bana kıymetli vaktinizden fedakarlık ederek cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Uzun dediğiniz cevaba gelince, sıkılmak ne demek , kesinlikle ihtiyacım olan şekilde tane tane tam benim anlayacağım şekilde anlatmak için çaba sarfettiğiniz için umarım sizleri yormuyorumdur. insanlara birşeyler öğretebilmek kutsal olduğu kadar , oldukçada zor birşeydir. Fakat siz bu işi mükemmel yapıyorsunuz. teşekkür ederim.. Sizi saygıyla selamlıyor, iyi geceler diliyorum, hoşçakalın.... |
çapa makinası
4 Eklenti(ler)
yaklaşık 3 ay önce aldığımız çapa makinasını fırsat bulup iyice test etme şansımız olmamıştı. geçen yıl sebze yetiştirdiğimiz, bu yıl boş bıraktığımız , ve gelecek yıl düzenli bir damlama sistemli olarak hazırlamayı düşündüğümüz alanda ilk denememizi yaptık.
sonuç mükemmeldi, makinayı sadece tutmanız ve yön vermeniz yeterli. insan hiç yorulmuyor. ilk aldığımda makinanın boyutlarınada bakınca , eyvah dedim hatalı bir iş mi yaptık diye düşünmüştüm doğrusu. Fakat makina beni fazlasıyle utandırdı. Çapa makinası almak isteyenler, hiç düşünmeden alsınlar , sonuç harika... |
Kaolin uygulaması analizi
3 Eklenti(ler)
Yaklaşık 20 gün önce Kaolin uyguladığımız ürünleri kontrol ettiğimde, olumlu sonuçlar aldığımızı düşünüyorum.Yinede kararı değerli üstadlarıma bırakıyorum..
|
mahsül ortakları
3 Eklenti(ler)
Mahsulümüzün yarısını çekirgeler ve diğer hayvan haşaratla paylaştık yine geçen yıl olduğu gibi, Gülleci bulamacı veya kükürt atmaya zamanımız olmadı ihmal ettik. domatesin dörtte birine yakın olanı bu şekilde telef oldu.
patlıcanlarda da kırmızı örümcek oldu herhalde.. |
Rafet bey hayırlı uğurlu olsun, keyifle kullanın.
Arkadaşlardan gelen sorulara istinaden uygulamalı sıcak soğuk kompost, malç uygulaması, enzim, kompost çayı, bukashi vs. konularını kapsayacak toplantımızı Halil beyle cumartesi günü yapma kararı aldık. |
3 Eklenti(ler)
Bahçede işlerimizi bitirdikten sonra biraz da keyfini çıkartmak lazım değilmi.? Yemeğimizin ardından semaverde çay ve közde mısır oldukça keyifli olmuştu..
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Gübre ve çimi kompost yapacağımız , bölme olarak , hemen yanımdaki alışveriş mağazasından da palet tahtaları temin ettim. Aşağıda resimlerdeki palet tahtaları umarım işimize yayar. şu an tek eksiğim keçi gübresi onu da cumartesiye kadar temin eder bahçeye taşırım.. |
Rafet bey harikasınız.
sıcak kompost için en ideali 1 m3 hacim. Resimdeki hacim sanırım 2 m3. Ortadan bölmemiz gerekecek. Aralıklar büyükse aralarına uygun kalınlıkta çıta çakabiliriz. Çimleri fazla bekletmeden kullanmamız lazım. Gübre teminini biraz öne çekebilirmiyiz? |
Bir tür seri üretim gibi sürekliliği sağlamak üzere üç bölüm yapılmasını tavsiye ederim. Malzeme doldurup boşaltmak için üstten tahtalar alınarak ya da konarak alçaltılıp yükseltilen kapak mekanizmasını unutmamalı. Komple açılan bir kapı biraz sorun yaratabilir.
|
4 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu yıla ait bir römork keçi gübresi bahçeye getirttim.Kompost tahtasının hazırlığıda bitti. kompost tahtasını yarıdan itibaren kademeli bir şekilde kullanılmak üzere hazırladım. Kompostumuzu rahat alabilelim diye. Bahçede hazırlık tamam Ayhan bey, kompost yapımına hemen geçelimmi.? Veya toplantıyı erken bir tarihemi alalım. |
Rafet bey gayet güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
Kompostu yarın yapmaya başlayalım. Hafta sonu taze çim temin edip ikinci gözü beraber yaparız. |
Kompost konusunda sitemizde oldukça ayrıntılı, değerli bilgiler olmasına ve bir çok arkadaş tarafından önemine dikkat çekilmesine rağmen sanırım bilgi bolluğundan olacak, özelden gelen sorulardan anladığım konunun tam olarak anlaşılamadığı, uygulayıcı gayet basit, net bir anlatım istiyor. c:n oranları biraz kafa karıştırdı gibi.
Yurtdışında bulunan arkadaşlar hatırlıyacaklardır, büyük, küçük neredeyse tüm bahçelerin bir köşesi kompost bölümüne ayrılmıştır. Buralarda kompost olabilecek evsel ve bahçe atıkların tamamı değerlendirilerek bahçeye organik madde olarak geri kazanılır ve oldukça da değerlidir. Rafet bey, siz uygulamayı ilk defa yapacağınız için aynı zamanda antatımınız güzel bir örnek oluşturacak. Sizin sayenizde ne kadar kolay olduğunu belirtip, önemine bir kez daha dikkat çekelim. -Sıcak kompostu, sizin temin ettiğiniz, her yerde kolayca bulunabilecek paletlerden oluşturduğunuz kasalar içinde yapacağız. Hafta sonu ise delikli, plastik bidonlar içinde ve küme olarak da yapıp her koşulda, çok kolay bir şekilde yapılabileceğini göstermeye çalışacağız. -Elimizde hayvan gübresi olarak keçi gübresi var, yeşil olarak çimen. -Ağırlığı dikkate alacaksak oranımız 1:1 (eşit) -Hacimi dikkate alacaksak yarı yarıya Örn : 1 çuval hayvan gübresine, 2 çuval yeşil -Her ikisini Homojen bir şekilde karıştırdıktan sonra karışımı cimler taze olduğu için hafif nemlendirip kasaya dolduruyoruz. -Kasanın ortasına delikli bir pimaş boru konulması oldukça faydalı olacaktır. -Kasaya konulan karışımı fazla sıkıştırmayalım, kürekle attığımız gibi kalsın. -Çekeceğiniz resimlerle uygulamayı basit bir şekilde anlatalım. -Hafta sonu fermante gübre, soğuk kompost, kompost çayı vs gibi arkadaşlardan gelen sorulara sizin anlatımızla yardımcı olmaya çalışırız. Umarım her bahçenin bir köşesi küçük de olsa kompost için ayrılır deyip bu konuda bir kampanya başlatalım. |
Alıntı:
Sayın MeyveliTepe, öncelikle ilginize ve alakanıza oldukça memnun kaldığımı, koşuşturma içersinde size teşekkür etmekte geçiktiğimden mahçup olduğumu belirtmek isterim. Hayran kaldığım kıymetli bilgilerinizi forumda paylaşıyor olmanız, benim gibi bu işe yeni başlamış kişiler için bulunmaz bir nimettir. Kompost tahtası yapım aşamasında verdiğiniz bilgi çok yerinde ve yararlı oldu. Eğer bu bilgiyi bu aşamada belirtmeseydiniz, ben dört bir yanı kapalı sabit bir tahta yapmayı düşünüyordum. Dolayısıyle kullanımı oldukça zor olacaktı. Dikkatiniz ve takibiniz için tekrar teşekkür ediyor, Gözlemleriniz ve eleştirileriniz beni oldukça memnun ediyor. Görüşmek üzere hoşçakalın, ... |
Sıcak kompost yapımı
5 Eklenti(ler)
Bahçemizde sıcak kompost yapımı için gerekli tüm malzeme hazırlığımızı tamamlamıştık. Sıkıntısını yaşadığımız tek şey zamandı , işlerimin yoğunluğundan biraz dar vakte kalmıştık. çalışmanın başlarında hava kararmaya başlamıştı. Ama kafaya koyduk birkere vazgeçmek veya ertelemek olmazdı.
Kompost tahtamızı çalışma yapacağımız alana taşıdık. Çuvalda iki gündür beklettiğimiz çimlerimizi ölçü kabı olarak belirlediğimiz el arabasına boşaltırken , oluşan sıcaklıktan dolayı ellerimiz yandı. Korkunç bir sıcaklık oluşmuş ve sıcaklığın ne kadar olduğunu merak edip dereceyi çuvalın içine koyduğumuzda çuval üstü 49 derece iken, çuval ortası 58 derece olduğunu gördük. Ölçü olarak el arabası kullanmıştık. 8 el arabası çim üzerine 4 el arabası keçi gübresini yaydık. harmanladık ve harmanlama esnasında üzerine su serptik. Suyu , karışım kuru kalmayacak şekilde kullandık. yani çok fazlada su vermedik. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025