agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   Halil Önen / Aliağa, Menemen, Belen (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/20890.htm)

Halil Önen 04-11-2011 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metetrn (Mesaj 871029)
Abi çok geçmiş olsun insan ne tavuğunda ne etinde ne de yumurtasında ama yem verdim kahrını çektim bir tavuk dahi olsa insanda alışkanlık yapıyor insanın üzüldüğü noktada tam olarak bu oluyor.

Ama ne olursa olsun abi kendimize dikkat etmek lazım sen varsan tavuklar var sen yoksan ne tavuk ne hayat ne yaprak hiç hiçbirşey yok bunu unutmamak lazım abi saygılarıma

Doğru söylemişsin Mete'cim, insanda alışkanlık yapıyor. Tavuklara öyle alışıyorsun ki, kesip yemeğe bile kıyamıyorsun.

Bunu kurbanda kesmek için beslediğimiz kuzularda çok yaşadık. Rahmetli babam çocuk gibi beslerdi kuzuyu, sonra kurban edilmesine gönlü razı olmaz, kesileceği zaman başka yere giderdi.

Bizde kurban edilmesine çok üzülürdük, anlam veremezdik. Bunu yaşayan babam son dönemlerde kurbanlık kuzu beslememeye başlamıştı. Dışarıdan alıp bayram günü kesmek kolayımıza geliyordu.

Halil Önen 04-11-2011 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 870980)
Sevgili ağbimiz Halil bey, çok geçmiş olsun.

Bahçenin sevimli bekçilerinin akibetini okuduğumda, aklıma annemin binbir zahmetle yetiştirdiği tavuklarının, gelincikler tarafından kaç kez katledildiği geldi.
(Siz büyük ihtimalle biliyorsunuzdur, buralarda geliciklere "Aslı Gelin" derler).

Gelinciklerin yaptığı katliamın bir kötü tarafı da, öldürdükleri tavuk ve piliçleri yememeleriydi. Boğarlar ve dalga geçer gibi oraya yan yana sıraya dizip, öylece bırakırlardı. Kaç kez şahit olmuştum bu olaya.


Galiba yeni bir tavuk kolonisi kuracaksınız. Şimdiden kolay gelsin.

(O tilki, çiftçi Halil ağbi ile karşılaşır ama avcı Halil ağbi ile karşılaşmaz umarım).

Sağ olun ayazketli,

bizde gelincik sorunu pek olmuyor. Ama civcivlere bazen zarar verebiliyor. Gelincik de tam bir katil dediğiniz gibi. Tavukların olduğu yerde yüksek ağaç varsa gelincik tehlikesi genelde oluyor.

Civcivler köyün en güzel ve verimli yerli tavuklarındandı. Ema'lı kepek _ bukaşi_ çok iyi gelmiş iyi beslenmiş hiç hasta olmamışlardı. Suyuna da ema döküyordum biraz.

Evet bir tavuk kolonisi kurmayı düşünüyorum. Doğal beslenen. Öyle bir sistem kurmalıyım ki; tavuklar yanlarına birkaç gün uğramadan beslenebilmeli ve korunabilmeli.

Halil Önen 04-11-2011 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 870595)
:))
Sayın Zafersu; Bende inanıyorum çözüm bulacağına. İhtimal mi acaba dedim sadece. Halil bey' den korkan köpekler, başkalarının tavuklarına mı gider, doğa; köstebekleri mi arttırmak ile cevap verir..vb.(Tilki, kurt, sansar..düşünmek bile istemiyorum)

Saygılarımla lütfen.

Çok sevdiğim saydığım uygulamasını aynen uygulayacağım Halil Bey' e ithaf..

Köpekler başkaların tavuklarına gitmişler daha önce. Ovada bir kaç kümesi talan etmişler. Çok başıboş köpek var ovada ama katil olanlar birkaç tane ve çete gibi çalışıyorlar.

İlginçtir tilkilerle işbirliği bile yapıyorlarmış. Başıma gelince öğrendim. Köpeği kovalayan tilki bile görmeye başladık.

Gelecek bahara köye sizi ve Meteyi beklerim. Köyümü seveceksiniz.

Halil Önen 04-11-2011 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zafersu (Mesaj 870583)
Sonuç evet o beklediğiniz sonuç, ifadeler çok şey belirtiyor, ben o 3'lü çetenin yerinde olsam, bırak Köyönünü, Aliağayı, İzmir'i terk ederdim. Yalnız o beklediğniz sonucu Yazarımız buraya yazar mı, yazmaz mı bilemiyorum?
Halil Ağabey, gerçekten üzüldüm, geçmiş olsun.

Terk edemediler...

Köpeğin biri yakalayıp gömdüğü tavuklardan birini almaya geldi ertesi gün... Son gelişiydi.

Tilki ise benden sonra köye girdi. Yengemin tavuğunu kapmış götürürken ağzından attırmışlar. Ertesi gün yine bir tavuğa boğdu. Bu son boğuşuydu.

Halil Önen 04-11-2011 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 870650)
Halil Bey çok geçmiş olsun.



Belki de doğru ??

Tatilimizin bir kaç gününü geçirmek için uğradığımız küçük bir tesis var, özellikle bahçesi için gidiyoruz.

Bir gün işletme sahibi bahçe kapısının yanında bir işle uğraşırken, şeftali satıcısı gelmiş, işletmeci Bey de "Asya'ya gösterin, o anlar." diyerek buyur etmiş. Satıcı içeri girmiş, bakmış bir bayan oturuyor (O da işletme sahibi ) "Asya Hanım, bu şeftalilere siz bakacakmışsınız" demiş. Kadıncağız şaşırmış, "Asya ben değilim, buradaki at" demiş. Birbirlerine bakakalmışlar. Asya'ya şeftali uzatmışlar, at iştahla kasaya yanaşınca İşletmeci Bey "Tamam alıyorum." demiş. Tarım ilacı olan meyveye bu kadar iştahla yaklaşmıyormuş Asya.

Belki sizinkiler de bu kadar doğal olmasaydı, bu kadar çabaya gerek duymazdı haydutlar.

En dokunaklı da annenizin üzüntüsü geldi, tekrar geçmiş olsun.

Atlar gerçekten çok hasas hayvanlar.

Bazen atlar köyün çeşmesinden su içmiyorlardı. Burnuyla suyu karıştırıyor ama içmiyorlardı.

Bunu çok merak ediyorduk.

Bir arkadaşın dikkatini çekmişti; köyün deposuna klor veriliyordu su ve borular temizlensin diye. At klorlu suyu içmiyordu. Ama biz içiyorduk.:(

Akhisarlı 04-11-2011 21:37

Tavuklar için geçmiş olsun .Av köpeği kırmaları ekip halinde yaparlar bu işi aynen anlattığınız gibi .Tilkinin kusuru 12 de bir .Tilki olduğu için normal bir oran .Keşke biraz empati olsaydı.

Halil Önen 04-11-2011 22:18

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Akhisarlı (Mesaj 876645)
Tavuklar için geçmiş olsun .Av köpeği kırmaları ekip halinde yaparlar bu işi aynen anlattığınız gibi .Tilkinin kusuru 12 de bir .Tilki olduğu için normal bir oran .Keşke biraz empati olsaydı.

Bu biraz zor sevgili Akhisarlı, her tilki ve her köpek bunu yapmıyor, tıpkı her insanın hırsızlık yapmadığı gibi.. Bu köpeklerin insanlara saldırdığını duyar olduk. Birinin kuduz olduğu tespit tespit edildi.

Eklenti 254425

Av köpeğinin kırığı_ sokak köpekleriyle eşleşmesi_ bile olsa bunu yapmıyor.

Halil Önen 04-11-2011 22:22

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müdürün Bahçesi (Mesaj 870492)
.Baharın ben sana hakiki Denizli horoz ve tavuğu verip yeni taze piliçler elde ederiz.

Olur Sayın müdürüm bahara bir koloni kuralım. Şu Denizli horozunu ötüşüne hayranım.

Eklenti 254427


Bazen öyle uzun ötüyor ki nefesi yetmiyor herhalde, poposunu üstüne düşüyor.:D

Halil Önen 04-11-2011 22:42

Evde yemeklik zeytin yapımı
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GümeTepe (Mesaj 864289)
sağol Halil Ağbi. hep birlikte daha güzel işlere.

Sevgili Hülya hanım bu yıl sizin yöntem ile tirilyeleri hurma yapmaya başladım.

5 lt. lik plastik kaba zeytin tanelerini koparıp _ tarlada_ içine atıyorum. Küçük çay bardağına _ tam doldurmuyorum bir kaç cm. boş bırakıyorum_ salamura tuzu koyuyorum.

Çeyrek bardak sirke ve çeyrek bardak çiçek yağı koyuyorum.

Yan getiriyor her gün havasını alıyorum. Tamamen değil. İki üç günde bir yuvarlıyorum. Bir ay kadar. Sonra ayda bir yuvarlayacağım.

Geçen yıl yapmıştım ama tuzu biraz fazla gelmişti. İçine nene de mi koymuştunuz?

.................................................. .................................................. ............................
EKLEDİM....


İçine nane mi koymuştunuz diyecektim nene demişim.:)

Demek ki 5, 6 tane defne yaprağı koymuşsunuz. Ben bir tanesine kekik koyayım bakalım nasıl olacak.

Bu şekilde 5, 6 ay gibi gibi oluyor. Kıdemsiz Sn. müdür dipte biriken suyu döküyormuş ama ben hiç dökmedim. Belki dökünce daha iyi oluyordur.

Önemli uyarıdır;

5-6 ay sonra zeytinler plastik kaptan çıkarılır ve geniş bir kaba, güneşe konur. Gölge de olabilir. Dışarıda kalan zeytinler hızla siyahlaşır. Birkaç saat gibi. Sonra bir çay bardağı sıvı çiçek yağına karıştırılır hemen yenmeye başlanır. Bu şekli ile bile cam kavanozu ara sıra çalkalamak gerekir.

Eğer bir gün gibi kalırsa daha buruşuk olur. Bu da benim hoşuma gidiyor.

İlk başlarda kavanoz plastik olmalıdır. Sirke gaz oluşumuna sebep olur patlar. En uygun değil ama kullanışlı kap 5 lt lik su bidonlarıdır.

5 lt lik su bidonun _kabın_ tabanına bakılır. Orada bir üçgen bulunur. Üçgenin ortasında '1' yazar. Bu iyidir. Daha doğrusu 1-2-4-5 iyidir. 3-6-7 rakamlarını görürseniz -kansere açıktır- arkanıza bakmadan kaçın demektir. Sn.Prof.Dr.Tayfun Özkara böyle diyor şimdilik.:)

5 Lt. lik su bidonu 3,5 kg kadar zeytin alır ve hiç yıkanmadan _zeytin suya temas etmemeli_ konmalıdır.

Afiyet olsun.

mrduran 05-11-2011 19:14

Sayın Halil Önen;

Burut, ben ve eşimin ilgisini çekti. Pazardan hep onları alırız, dalında kurumuşları. Nar ekşisi için sade/öz tarif çok güzel. Davetiniz, korkutucu gibi. Sizin hızınız karşısında, seyreden gözlerimiz bile afallayabilir, maşallah. İnşallah sakin döneme denk geliriz, yaşımız malûm:)). Bir şeyler bulacağınızdan eminim, ama gene de teşekkür ederim efendim.

Tabiat ve bitki ve hayvan ve ürünleri hakkındaki çalışmalarınızın hayranıyım. Şiirsel operasyonlarınız/anlatımınız ise başka bir keyf.

Kolay gelsin inşallah, anneniz ve ailenize hürmetler. Hayırlı bayramlar dileklerimle.

Saygılarımla lütfen.

TaşevliBahçe 05-11-2011 19:35

Sayın Halil bey , nar ekşisi ve Ayhan bey'in bahçesinden toplayıp kuruttuğunuz incirleri izlerken ağzımın suyu aktı doğrusu. isteyenin yüzü kara , vermeyenin zenci olsun diyorum.:D:D


Vesile ile kurban bayramınızı kutluyor , Ailenizle nice sağlıklı bayramlar diliyorum ...

Saygılarımla , Görüşmek dileğiyle ...

Halil Önen 05-11-2011 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 876847)
Burut, ben ve eşimin ilgisini çekti. Pazardan hep onları alırız, dalında kurumuşları.

Ben dalında kurumuş ve satılan kurutulmuş incirleri pek sağlıklı ve dayanıklı görmüyorum.

Burutun 25% olan nemi güneşe konup 20% lerin altına düşürülür. Bizde bunu yapıyoruz zaten.

Onlar bu şekli ile satıyorlar. Daha doğrusu depolarda çok iyi sarılmış naylona kaplıyorlar. Buradaki amaç incir kurdu kelebeğinden korunmak içindir. Zaten bu şekli ile incir fazla saklanamaz ve dayanamaz. İncirde kirlenme yaşanır. Ellerinden kısa zamanda çıkarmaları gerekir. Bu şekli ile kurutulmuş incir birkaç ayda tüketilmelidir. Yoksa kurtlanma olur.

Ama bizim uyguladığımız yöntemde_ yani 25% olan nemi güneşe serip 20% lerin altına düşürme_ kaynar suya bandırıldığında incir bir yıldan fazla dayanıklılık kazanıyor. Hem daha sağlıklı ve tatlı oluyor.

Sevgili dostum sizin de denemenizi isterim. Burutu daha ucuz fiyata bulabilir kaynayan suda yapabilirsiniz, lokum tadında olacaktır ve bu şekli ile çook beğeneceksiniz.:)

Yaptığımız, icatları tekrar bulmaktan ve yaşatmaktan başka bir şey değildir.;)

Saygılar

Halil Önen 05-11-2011 21:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rafet Uzunok (Mesaj 876858)
Sayın Halil bey , nar ekşisi ve Ayhan bey'in bahçesinden toplayıp kuruttuğunuz incirleri izlerken ağzımın suyu aktı doğrusu. isteyenin yüzü kara , vermeyenin zenci olsun diyorum.:D:D ...

Zaten dostlar için tadımlık kadar yaptık. Arasına ikişer tane badem de sıkıştırırız. Her ikisinin ağızda bıraktığı tat mükemmeldir.:)

Ayhan kaptanın 3 tane büyük incir ağacı var ve her yıl onlarca kuru incir yerlerde dökülüyordu. Ben de bu yıl fark ettim.

Gelecek yıl daha çok yaparız. Bu kurutulmuş Trabzon hurmasının pabucunu dama attırır. ;)

Size de iyi bayramlar.

Zeytinlibahçe 06-11-2011 14:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 876903)
Ayhan kaptanın 3 tane büyük incir ağacı var ve her yıl onlarca kuru incir yerlerde dökülüyordu. Ben de bu yıl fark ettim.

Halil bey tanıdığım farkındalığı yüksek, doğayı gerçek anlamda izleyen, kimilerince adına doğada zen, kimilerince de doğada meditasyon yürüyüşü denen, oysa sizin ''ne var ki öylesine, bildiğim gibi yürüyorum işte'' dediğiniz, bu bilince sahip ender kişilerden biri de sizsiniz. Sizin gibi bir dostum olduğu için çok şanslıyım.

mrduran 08-11-2011 13:25

Bilgiçliğimizi, bilgece uyarınız ile, burut konusunda, sizin önerilerinize yönelteceğimden emin olabilirsiniz. Yol yakınken döndüm sayenizde. 60 yaş gibi :)).

Sağlıkla inşallah. saygılarımla lütfen.

idris şenol 08-11-2011 19:49

halil bey köpeğiniz yavrularsa ben talibim
seter hayranı biriyim deyerini bilirim gözünüz arkada kalmaz
sizi ördek avına ipsalaya beklerim
saygılarımla

GümeTepe 09-11-2011 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 876678)
Sevgili Hülya hanım bu yıl sizin yöntem ile tirilyeleri hurma yapmaya başladım.

5 lt. lik plastik kaba zeytin tanelerini koparıp _ tarlada_ içine atıyorum. Küçük çay bardağına _ tam doldurmuyorum bir kaç cm. boş bırakıyorum_ salamura tuzu koyuyorum.

Çeyrek bardak sirke ve çeyrek bardak çiçek yağı koyuyorum.

Yan getiriyor her gün havasını alıyorum. Tamamen değil. İki üç günde bir yuvarlıyorum. Bir ay kadar. Sonra ayda bir yuvarlayacağım.

Geçen yıl yapmıştım ama tuzu biraz fazla gelmişti. İçine nene de mi koymuştunuz?


Sevgili Halil Ağbi, ölçüler aynen böyle. 5-6 yaprak defne. Ben taze yaprak kullanmıştım. Bu yıl da bir kaç değişik denemem olacak. Sarımsak, kekik, karabiber...

Halil Önen 09-11-2011 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 877311)
halil bey köpeğiniz yavrularsa ben talibim
seter hayranı biriyim deyerini bilirim gözünüz arkada kalmaz
sizi ördek avına ipsalaya beklerim
saygılarımla

Yavrulamaz; erkek...;)

Üç yıl önce İstanbul'dan gelişmişlerdi, dişi Lawrak seter ile eşleştirmiştik. İki yavru aldım birini arkadaşıma verdim diğerini yeğene vermiştim, çoban köpeklerine boğdurmuştu.

Aynı cins bulursam eşleştirir ve bir yavru da size ayırırım.

Av belgem İzmir il sınırları için geçerli. Bu yıl öyle aldım. Zaten son dönemlerde ava pek gidemiyorum. 120 tl. yi boşu boşuna ödüyorum.

70 tl.sini avlanma pulu için ödüyoruz, diğerleri vergi. Üç bakanlık birden vergi alıyor. Zaten haftanın üç günü ve üç ay av serbest. Bazen de kış sert geçiyor diye avı yasaklıyorlar. Boşuna para ödüyorsun.

Avlanma pulunu Av ve Yaban Hayatı alıyor. Avlakların geliştirilmesi ve kuş neslinin çoğaltılması için kullanıyor. Bunu ne kadar yapıyorlar bilmiyorum ama bu da olmasa belge de almayacağım.

Size rastgele:)

Halil Önen 10-11-2011 12:55

Kırma zeytin yapımı (çekişte)
 
4 Eklenti(ler)
Aslında kırma zeytini, uzun yerli çekiştelik zeytinden yaparız. Daha güzel olur. Ama burada iri zeytinden _eşek zeytini_ yapacağız.

5 lt. lik kavanoza kırılan zeytinler konur. (Bunu 5 lt.lik su plastiğine de koyuyorlar ama)

10 gün süre ile her gün acı suyu süzülür yerine yeni su ilave edilir. ( Burada dikkat edilmesi gereken yeşil suyun yerine beyaz su oluşuncaya kadardır) Kavanozun ağzının açık kapalı kalmasının önemi yok.

10 gün sonunda;

yarım çay bardağı limon tuzu eritilir...

Eklenti 254927

bir çay bardağına yakın kaya tuzu eritilir...

Eklenti 254928

Her ikisi bir kapta da eritilebilir.

Eklenti 254929

5 lt. lik kavanoza su ile beraber doldurulur.

Kırma zeytin bir hafta gibi olur. (Burada biraz acı birkaç gün daha beklemeli, ama ben biraz acı seviyorum:))

Eklenti 254930

Üzerine zeytin yağı limon ya da en güzeli nar ekşisi dökülür ve ..(ister yenir ister yanında yatılır);)

Halil Önen 10-11-2011 13:10

Çizme zeytin yapımı
 
2 Eklenti(ler)
Çizme zeytin her çeşit yeşil zeytinden yapılır.

Biz burada iri zeytin _eşek zeytini_ den yapacağız. Onu 3 yerinden uzunluğuna çizeceğiz.

Acı suyu gidinceye kadar _15 gün gibi_ suyunu değiştireceğiz her gün... Burada da gözlem yeşil suyun yerine beyaz suyun görülmesidir.

Kırma zeytindeki oranlar aynen uygulanır. Yarım cay bardağı limon tuzu ve bir çay bardağına yakın kaya tuzu, eritilir ve su ile 5 lt. lik kaba konur.

Eklenti 254941 (limon tuzu)

Eklenti 254944 (kaya tuzu)

Çizme zeytin geç suyunu alır. Yani 2 ay gibi yenecek duruma gelir. Aslında bir ay sonra bir tane yenerek kontrol edilir. Damak tadına göre; ben ise 2 ay bekletmiyorum, bir az acı seviyorum.:)

Afiyet olsun.

ayazkentli 10-11-2011 14:00

Bu güzellemelerin yanına birde,

1). Ev yapımı ayva reçeli,

2). Bergama koyun tulum peyniri

(Yalnız peynir Yörüklerin yaptığı orjinal peynir olacak. Mandıra yapımı olan ve hiç bir şeye banzemeyen peynirden değil.

İnternette bazı satış sitelerinde "Bergama tulum peyniri" adı ile, 27-30 tl gibi fiyatlarla peynir satıyorlar'ki, orjinal Bergama tulum peynirinin yanından bile geçmiyor. Ayrıca bu peynirin fiyatı 14-16 tl arasında. Milleti iyi kazıklıyorlar)

3). Ekşi mayalı ev yapımı köy ekmeği,

(ekmek dilimleri sobada kızaracak ve zeytinyağına bandırılacak),

4). Çay demlenip, bu ekşili hafif acımsı zeytinler afiyetle yenilecek.

Halil Önen 10-11-2011 15:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 877631)
Bu güzellemelerin yanına birde,

1). Ev yapımı ayva reçeli,

2). Bergama koyun tulum peyniri

3). Ekşi mayalı ev yapımı köy ekmeği,

(ekmek dilimleri sobada kızaracak ve zeytinyağına bandırılacak),

4). Çay demlenip, bu ekşili hafif acımsı zeytinler afiyetle yenilecek.

Eveeeet...

Prensler gibi sabah kahvaltısı buna denir.;)

Sağ olasın Sn. ayazkentli

Kiraz 10-11-2011 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 877617)
Çizme zeytin her çeşit yeşil zeytinden yapılır.

Biz burada iri zeytin _eşek zeytini_ den yapacağız. Onu 3 yerinden uzunluğuna çizeceğiz.

Acı suyu gidinceye kadar _15 gün gibi_ suyunu değiştireceğiz her gün... Burada da gözlem yeşil suyun yerine beyaz suyun görülmesidir.

Kırma zeytindeki oranlar aynen uygulanır. Yarım cay bardağı limon tuzu ve bir çay bardağına yakın kaya tuzu, eritilir ve su ile 5 lt. lik kaba konur.

Eklenti 254941 (limon tuzu)

Eklenti 254944 (kaya tuzu)

Çizme zeytin geç suyunu alır. Yani 2 ay gibi yenecek duruma gelir. Aslında bir ay sonra bir tane yenerek kontrol edilir. Damak tadına göre; ben ise 2 ay bekletmiyorum, bir az acı seviyorum.:)

Afiyet olsun.


Zeytinin kokusu buraya gelmiyor ama ne güzel renk öyle. Zeytin yeşili bu olmalı.

Halil Önen 10-11-2011 15:59

hünnabı hünnapla gübreleme
 
5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 844668)
...
Hünnaplar arasından...

Eklenti 255363

Ubyi üyesi Sn. Vijdan. K. hediye olarak iki hünnap göndermişti, şimdi meyveye bile yattı.

Eklenti 255362


Teşekkürler Vijdan hanım, zıraat mühendisi olan değerli oğlunuzun vatani görevde olduğunu duydum, iyi teskereler diliyorum.
....

Ubyi Üyesi Sn. Vijdan K. iki hünnap fidanından sonra 5 kg. kadar hünnap meyvesi göndermişti. Çok teşekkür ediyoruz.

ptt ile gelince bir hafta gibi geç ulaşmıştı. Bazıları yumuşamıştı. ( Kızım Betül hak arama/hesap sorma üzerine epey uğraştı ama bir sonuç alamadı)

Eklenti 255364

Güzellerini ayırıp yedik.

Eklenti 255365

Yumuşayanlardan hünnap enzim yaptım.

Eklenti 255366

Bir tatlı kaşığı laktik asit,
Bir fincan hümas,
Bir fincan pekmez...

Eklenti 255367

Hümas _ hümik asit_ gerekli ama şart değil...

Eklenti 254960 hümassız hali içilecek kadar güzel...:)

Şimdi iki hünnap ağacını hünnap enzim _sıvı gübre_ ile beslemeyi düşünüyorum.

Bu örnekleri çoğaltabilirim.

Armudu armut enzim ile.
elmayı elma enzim ile,
ayvayı ayva enzim ile,
çileği çilek enzim ile,
v.b i v.b enzim ile beslersem;

çok daha sağlıklı, çok daha lezzetli yetiştirebilirim diye düşünüyorum. Bakalım...

(İçine bir az iz elemetler koysam sıvı gübreciler kızar mı acep);)

Ozi'nin Bahçesi 11-11-2011 09:09

Günaydın Halil Abi,
Bizim çizme zeytinler sanırım yanlış yolda. Az bir miktar yeşil zeytin toplayabilmiştik. Biz direk zeytinleri çizip tuzlu suya koyduk, limontuzu da kullanmadık. Yani acısını çıkarma sürecini atlamışız. Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya..İlk deneme, ilk fiyasko olabilir (en azından yeşil zeytin için ).Halil abi elini vurmuşken siyah salamura yapımını da oranlar ve resimler le anlatırsan super olur.
Selamlar.

Ozi'nin Bahçesi 11-11-2011 09:14

Bu arada,
Sn. Meyvelitepe'nin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk.
Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü.
İyi bir zeytin hasadı dileği ile.
Kolay gelsin.

Halil Önen 11-11-2011 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi (Mesaj 877837)
Günaydın Halil Abi,
Bizim çizme zeytinler sanırım yanlış yolda. Az bir miktar yeşil zeytin toplayabilmiştik. Biz direk zeytinleri çizip tuzlu suya koyduk, limontuzu da kullanmadık. Yani acısını çıkarma sürecini atlamışız. Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya..İlk deneme, ilk fiyasko olabilir (en azından yeşil zeytin için ).Halil abi elini vurmuşken siyah salamura yapımını da oranlar ve resimler le anlatırsan super olur.
Selamlar.

Evet sevgili Ozi,

yanlış yolda... Acı olacaktır. Tatlandırma yapmamışsınız. Yani yeşil zeytini 10 gün gibi her gün suyunu değiştirmemiş siniz.

(Hanım diyor ki; yeni kurdularsa ( birkaç günlük ise) tuzlu suyu döksünler, 3-4 gün her gün suyunu değiştirsinler sonra bir çay bardağı limon tuzu ile yarım çay bardağı kaya tuzu eritip koysunlar, olur diyor.)


Çizmelik ya da kırmalık zeytine limon tuzu koymazsanız çabuk yumuşar.

Salamura tuzlu su demektir. % 10 lara varan tuz oranı çok yüksek. Zaten tuzlu suda bekleyen zeytinin tuz oranı düşüyor. Tekrar tuz koyup yükseltmek gerek bu da % 10 lara varıyor. Çok tuzluluktan kaçıyorum.:)

Siyah trilye zeytini tuturmak kolay olmadı. Tuzunu az koyduk yumuşadı, çok koyduk kabuk çekirdeğe yapıştı, Gemlikliler gibi yaptık tutturamadık.

En son Sn. Kıdemsiz müdür ve Sn. Güme Tepe ( Hülya hanım) ın denemeleriyle triyeyi bir sisteme oturtduk.

Yukarıdaki iletide (ileti 515) anlatmıştım. Sn. Hülya hanımın daha iyi sofralık zeytin yapma çalışmaları sürüyor.

Salamura zeytini az tuz ile ve laktik asit ile Sn. Zeytinli Bahçe yapıyor. Çok da lezzetli oluyor. Geçen yıl ben de denemiştim. Yarın Zeytinli Bahçe' nin eşi Selma hanımdan izin alabilirsem yaptıkları salamuraları anlatırım.

Uzaylı 12-11-2011 08:54

Sayın Halil Önen; Bu aralar hep dışarıda işimiz olduğundan foruma acele bakıp çıkıyoruz. Nar ekşisi yapmışsınız ve daha bir sürü şeyler maaşallah... Şöyle sakin kafayla uzun uzun inceleyeyim ve yazayım diyorum ama hızınıza yetişmek ne mümkün... Bir de zeytin kurma işi başlamış. Biz de geçen hafta bir kaç kilo kurduk. Bu hafta ağaçlardakilerin tamamını toplayacağız inşallah. Ben yine kaçıyorum. Malum bahçe bizi bekler. Sizlere ve yardım edenlerinize kolay gelsin. Elleriniz dert görmesin...

Sağlıcakla Kalın...

Halil Önen 12-11-2011 13:00

Ev de pratik zeytin kurma
 
4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı (Mesaj 878136)
... Bir de zeytin kurma işi başlamış. Biz de geçen hafta bir kaç kilo kurduk. Bu hafta ağaçlardakilerin tamamını toplayacağız inşallah.
...

Zeytin kurma işini hızlandırdık :)Sn. Uzaylı, size de tavsiye ederim.

5 lt. lik _kaliteli_ su bidonu bulunur ve zeytinler dalından koparıldığı gibi kaba konur. Hiç yıkanmadan. Suya deymemeli... (Biz ayvalık ile yapacağız, trilye de güzel olur)

Eklenti 255211

Orta boy çay bardağının kaya tuzu konur. Ama tam doldurulmaz. Tam doldurduk biraz tuzluluk hissettik, bu ayar iyi...

Eklenti 255217

Aynı çay bardağı ve yarısından biraz az üzüm sirkesi. (Elma güzel olur mu denemek gerekir.)

Eklenti 255223

Ve aynı bardak aynı oranda çiçek yağı.( zeytin yağı olmaz) Mısır yağı da güzel olur mu denemek)

Eklenti 255224

Kaba konur ve yan getirilir, yatırılır. Günde bazen birkaç günde bir yuvarlanır. Zamanla altta biriken su alınmaz. İstenirse alınır, dökülür.

Sirke kap içinde gaz oluşumu yapar. Önceleri günde bir, sonraları gaz sıkıştıkca havası alınır. Ama tamamen alınmaz.

İçine kekik, defne yaprağı konur. 4-6 ay gibi olur. Güneşe konur birkaç saat, gölgede de olur; o zaman siyahlaşır.

En son (4_6 ay sonra) bir bardak çiçek yağı ilave edilir ve yenmeye başlanır. Ara sıra çalkalanır.:)

Not: (Bu arada yağmurlar yağmış üzerinde pek kaolin kalmamıştır. Kalsa da fark etmezdi. Zaten tıpta kullanılan bir ürün kaolin. Sadece güllleci bulamacı kullanılarak üç temel zeytin zararlısından _ Z. sineği, Z. uc zararlısı, Z. kabuklu biti_ den kurtulunabilir. Gülleciye kaolin _ kullanılanın yarısı kadar_ katılırsa yukarıdaki hastalıklara daha etkili olur, kaolinlilik sorunu olamaz.)


Afiyetler...

Ozi'nin Bahçesi 12-11-2011 23:02

Halil Abi çok teşekkürler.
Eşinizin tavsiyesine uyduk, suyunu değiştirdik . Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya.
Elinize sağlık, resimli ve ölçüleri ile anlatımlar çok faydalı oldu.
Bu aralar okadar çok yazı okudukki zeytin kurma hakkında , herşey çorba oldu.
Seneye daha tecrübeli ve hazırlıklı yapacağız bu işi.
Selamlar.

Halil Önen 13-11-2011 00:33

Laktik aitli salamura yapımı.
 
5 Eklenti(ler)
Siyah Trilye zeytininden yapacağız. Geçen yıl biraz yapmıştım güzel olmuştu.

Eklenti 255356

Kaolinli zeytinler suya daldırılır, çıkarılır.

Eklenti 255357

700 gr. Kaya tuzu ölçülür.

Eklenti 255358

10 lt suda eritilir ve içine laktik asit konur. 3 çay kaşığı kadar. Yani pH 4.2 ile 4.5 aralığındadır.

(Bu 10 lt suda tariftir. Zeytinlerin üzerine bu dökülür ve 2 parmak kadar su üzerine çıkacak şekilde yayvan kap ile baskı uygulanır. Bir tane bile zeytin yüzeyde kalmamalı ve sıkıca kapatılmalı. Bu şekilde 4 ile 6 ay gibi olur.)

Ayhan kaptan_ Zeytinli Bahçe_ nın eşi Selma hanım çook yapacak...Yapıyor...

Eklenti 255359

İçine doğal yoğurt suyu ilave edecekmiş...

Eklenti 255360

(Bidonlar salamura için özel sipariş edilmişti Kaptan tarafından. Burada laktik asit kaliteli olmalı. Yoksa 3 çay kaşığı yerine yarım çay bardağı koyardınız ve belki tutturamazdınız.)

Bu şekilde tuzu 7% ler de yapılan laktik asitli salamura siyah zeytin _ ki piyasada içine kostik konur ve tuz oranı 10% ların üzerindedir_ kendine has aromasını kaybetmez, tuzluluk sorunu olmaz, tuzun kaybettiği vitamin ve tadını içinde saklar.

Meyveli Tepe'den Zeytinli Bahçeye uzanan doğal yetiştircilik yolu, doğal tüketime giderken üzerine konacak bir 'marka' farkı ve farkındalığı yaratacak, ne tükettiğini bilme hakkıtescil edecektir.

Afiyet olsun

MeyveliTepe 13-11-2011 09:57

Yoğurt suyu laktik asit bakterisi aşılar. Fermentasyonun topyekün ve sağlıklı gelişmesi için faydalıdır. Trilye veya diğer acısı uzun sürede çıkan zeytinlerde uzun süreli az tuzlu salamura risklidir. laktik asitin mutlaka gıda kodunda olması gerekir. Osmosis sonucunda salamuradaki tuzun önemlice bir bölümü zeytin tarafından absorbe edilir ve tuzluluk çok düşer. Risklere karşı PH çok iyi takip edilmeli.

Şöyle bir hesapla tuz ilavesi gerekir. Diyelim ki başlangıçta %8'lik salamura hazırlandı. Örnek olarak 10 litre su, 20 kg zeytin için kullanılmış olsun. 10 litre suya 800gr tuz kullanılsın. Başlangıçtan itibaren yaklaşık 10 günde bir tuz ilavesi yapılmalı. 2-3 kez ilave yapılması idealdir. 10 kg su + 20 kg zeytin = 30 kg. Zeytinin 1/4'ünün çekirdek olduğunu var sayalım (çeşide göre değişir). 30kg - 5 kg çekirdek = 25kg eder. Yani biz 25kg malzemeyi belirli bir tuzluluğa getirmeliyiz. Sonuçta %6 tuzluluk elde etmek istiyorsak toplam 1,5 kg tuz çözmüş olmalıyız. Bunun 800 gramını ilk salamurada kullanmıştık. Kalan 700gramı da iki ya da üç partide vermeliyiz. İlave tuz verirken, bir miktar salamura suyunu el değmeden almalı, tartılarak hazırlanmış tuzu aldığımız salamura suyunda çözüp tekrar tanka vermeli, olabildiğince homojen dağılmasını sağlamalıyız.

Zeytinlibahçe 13-11-2011 12:12

Halil bey teşekkürler, gündemde olduğu bugünlerde çok güzel bir yazı dizisi ortaya koydunuz.

Laktik asitle zeytinin işlenmesi gerçekten oldukça sağlıklı bir yöntem. İki yıl önce ilk defa denediğimizde nispeten daha az zeytini bu yöntemle işlemiş, sekiz, dokuz ay fermantasyon devam etmişti. Sonunda tek kelimeyle mükemmel lezzette elde ettiğimiz zeytinlerimizi paylaştığımız eş, dostdan da tam puan almıştık.

Geçen yıl, verimli geçen bir yıldan sonra yaklaşık 1.5 ton kadar zeytini aynı yöntem için ayırıp, denemiştik. İlk altı ay her şey yolunda gitmiş, uzun sayılabilecek bir seyahatten döndüğümüzde ise salamuranın hızla bozulduğunu, zeytinlerin tamamen yumuşadığını tespit etmiştik. Zeytinleri geri kazanmak için bazı tavsiyeler geldiyse de, gelinen bu noktadan sonra içimize sinmediğinden tamamını atmıştık.

Nerede hata yaptığımız konusunda bugüne kadar çok düşündüm. Sanırım en net yanıt;

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 878565)
Osmosis sonucunda salamuradaki tuzun önemlice bir bölümü zeytin tarafından absorbe edilir ve tuzluluk çok düşer. Risklere karşı PH çok iyi takip edilmeli.

Teşekkürler Sn Meyvelitepe.

Sanırım salamura miktarı artınca, sonradan ilave etmemiz gereken tuz oranını iyi ayarlayamadık.

Bu yöntemi herkese tavsiye ederim. Zeytinin gerçek aroma ve lezzetini almanın yanı sıra, gerçekten oldukça sağlıklı bir yöntem.

Ozi'nin Bahçesi 13-11-2011 20:54

Değerli Abilerim,
10 kilo zeytin yapacağız, benim gözüm iyice korktu,
Ölç, biç, ekle ,çıkar bayağı bir işimiz var.
Sanırım önce bir PH merte alarak başlamak lazım olaya.
Diğeri ise laktik asit olayı. Şöyle bir araştırdım nette. 25 litreden az
satışı yok firmaların. Nerden buluruz laktik asiti.
Açıkcası ben bildiğim bir firmanın salamura zeytinini alıp, suyundan
bir kısmını kullanmayı planlıyordum.
Ne tavsiye edersiniz bu durumda?
Bu arada yardımlarından ve desteğinden dolayı Meyvelitepe'ye de teşekkür etmek istiyorum. Bizim zeytinlerin bir kısmını salamura yapma işini üstlendiği için.

Hepinize selamlar.

MeyveliTepe 13-11-2011 23:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi (Mesaj 878719)
Değerli Abilerim,
10 kilo zeytin yapacağız, benim gözüm iyice korktu,

Sizin zeytinler Karamürsel-Su çeşidi ve orijini Yunanistanın Kalamata bölgesi. Kendine has dokusu ve aroması vardır. Bu çeşidi işlemenin en güzel yöntemi yine kalamata olarak işlemek olmalı.

Az miktarda işlerken en iyi yöntem, beresiz, sert zeytinler iki yerinden çekirdeğe kadar çizilmeli. Bir kaba doldurup tatlı su koymalı. Her gün suyu değiştirilmeli. Tam yedi gün sonra tadına bakın. Acısı büyük ölçüde çıkmış ve hafif baharlı olmuş olmalı. Bu durumda 10 kilo için 2 şişe üzüm sirkesi ve gerisi tatlı su karışımı hazırlayıp zeytini iki gün de bu solusyonda bekletin. Üçüncü gün %8'lik salamura, çeyrek şişe de sirke (suyun %8'i kadar iyotsuz iri tuz) hazırlayıp, zeyinleri kavanozlar koyun. Zeytinlerin iyi yerleşmesi için tezgaha havlu gibi bir şey koyup Kavanozun dibini havlunun üzerinde tıklatın ki tüm boşluklar zeytinle dolsun. Üzerine hazırladığınız solusyonu hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurup kapağını kapatın.

Son hazırladığınız bu solusyona hiç el değmesin. Kavanozları serinde muhafaza edin ve hemen tüketmeye başlayabilirsiniz.

Bu yöntemde tam bir fermentasyon olmadığı için zeytinler çok uzun süre dayanmaz. En fazla iki ayda tüketin.

Not: Bizim evde bu çizilmiş kalamata zeytinlerde sirke muhabbetine pek girilmez. 7 günlük su değiştirme işlemi sonunda acısı çıkan zeytinler günlük olarak bir kaseye konur, üzerine bol zeytinyağı konur, yarım limon sıkılır, biraz tuz serpilip limonlu zeytinyağına da ekmek banarak tamamı bir kerede bitirilir :)

İsteyen sıfır tuzla zeytin yeme imkanı da bulur böylece.

Bir diğer not: Laktik asit satın almana gerek yok. Bende yeterince var zaten ama bu aşamada ihtiyacın yok :)

Ozi'nin Bahçesi 14-11-2011 08:29

Günaydın Sn.Meyvelitepe,
Kalamata için bir miktarı çizip dediğiniz yöntemi uyguluyoruz. Bugün 4. Gün.
Çok az da samanlı toplamıştım onların da bir kısmını sele yaptık. Bir kısmını gene çizip
sizin dediğiz anlattığınız yöntemi uyguluyoruz. 3 bidon Karamürsel su yuda salamura yapacağız . Bakalım ilk deneme nasıl olacak.
İyiki varsınız, sizler olmassanız işimiz zor.
Görüşmek üzere.

Selamlar.

Halil Önen 14-11-2011 13:19

Tohum Takas Etkinliği için;



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 878918)
Yarın son gün belki birkaç gün daha sürebilir etkinliğimiz. Bu ay sonu envanteri çıkarıp listeyi yayınlamayı düşünüyoruz.

Aralık başı gibi tohumların dağıtılmasını düşüyoruz, bazılarının ekilmesi, dikilmesi geldi geçiyor...

Paylaşım sonrası tohumlar gönderilebilir. Bu konuda tohumları saklama ortamı oluşturuluyor. Paylaşım ara sıklıkla devam edebilir, istek üzerine...

Bir sofra kurduk belki 'güneşin sofrası'dır dostların arasında...


Timur Selçuk - Güneşin Sofrasında Söylenen Türkü - YouTube

sofrada bir tutam tuzunuz _ kaya tuzu bile olabilir_ :) olsun istermi siniz?

Saygılar

seyyah53 15-11-2011 17:51

Halil Abi Merhaba ...

Uzun zaman oldu forum okuyamiyorum haliyle hal hatir soramiyoruz...Selam Burdan oraya...

catikol 17-11-2011 21:36

"Bu 10 lt suda tariftir. Zeytinlerin üzerine bu dökülür ve 2 parmak kadar su üzerine çıkacak şekilde yayvan kap ile baskı uygulanır. Bir tane bile zeytin yüzeyde kalmamalı ve sıkıca kapatılmalı. Bu şekilde 4 ile 6 ay gibi olur.)"

demişsiniz.

Sn. Halil Önen sizden öğrendiklerimiz ve öğreneceklerimiz için ne kadar teşekkür etsek azdır. Acemice bir katkıda bulunmak isterim. Zeytinlerin hava ile temasını kesip salamura suyunda kalmalarını sağlamak için, suyun üzerine biraz (kap büyüklüğüne göre) zeytin yağı dökmek yeterli oluyor.

Bu arada ben de UBYİ üyesi olmak üzere tanıtımımı hazırlıyorum aranızda olmak için. Etkileyici kişiliğinizle size de bir atıfta bulundum yazımda. Umarım yüzyüze de tanışma fırsatı buluruz.

Selamlar.

Halil Önen 18-11-2011 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 879322)
Halil Abi Merhaba ...

Uzun zaman oldu forum okuyamiyorum haliyle hal hatir soramiyoruz...Selam Burdan oraya...

Evren bey bi gittin karadenize, aslında bizi sen unuttun. Seyyah olup dolaştın ya yediklerin senin olsun gördüklerini görebilsek, karadenizin güzel manzaraları nerede?:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025