agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sürdürülebilir Doğal Tarım Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/)
-   -   Zeytinlibahçe / (Ayhan Dukel) Güzelhisar, Aliağa- İzmir (https://www.agaclar.net/forum/surdurulebilir-dogal-tarim-bahceleri/20565.htm)

Zeytinlibahçe 14-06-2010 11:16

Arkadaşlar selamlar

Bir müddet uzak kaldık, sefer uzun sürdü, gitmeden önce hallil beyle ayrıntılı plan yapmıştık gözüm hiç arkada kalmadı, Halil bey , müdür bey gibi dostun olsun..:)

2010 yılı için yaptığımız bir çok konudaki planlarımızı yakaladık herşey eşim ve dostlarımın yardımıyla yolunda gidiyor.

Bu yıl sebze yetiştirme planlarımızın bir kısmı evimizin bahçesinde yükseltilmiş yastıklarlaydı, vakitsizlikten dört büyük adayı monte edemedik, zaman buldugumuzda ilk fırsatta kış için kurup degerlendireceğiz, zeytinlibahçede Arif usta neredeyse hiç boş yer bırakmadı her boşlukta bir sebze fidesi var, domates agacınıda kendisine emanet ettik bende sizler gibi gelişmeleri merak ediyorum Halil bey fotoğraf gönderirse görürüz, bazen sanal bir bahçem varmış gibi geliyor :)

Benim konumumdaki birinin bırakın bahçeyle uğraşmayı on saksı çiçek yetiştirmesi bile zorken başta eşim olmak üzere Halil bey ve müdür beyin katkılarıyla herşey yolunda gidiyor, kendilerine sonsuz teşekkürler.Şu an için planlama görevi bende, araştırıp değerlendirmeleri Halil beyle beraber yapıyoruz hep beraber uyguluyorlar, yani bizimkisi tam bir ekip çalışması.

Sn Meyvelitepe ye yalnızca kaolini bizlere tanıttığı için değil bir çok konuda şükran borçumuz var.

Agaçlar net e ise bizleri bir araya getirdiği, doğru bilgiye ulaştırdığı için vefa borcumuz var.

Ensar bey Önümüzdeki günlerde Marmara da olma ihtimalim yüksek, gelince muhakkak arıyacagım, sizinle sohbete doyamadığımız gibi neler yaptıgınızı, gelişmeleride çok merak ediyoruz.

Sn İndomie bu sefer af edildiniz, muhakkak bekliyoruz, bizde bakarsınız uygun bir zamanda Halil beyle çat kapı sizdeyiz.

Sn Cumhur Tonba teşekkür ederim inanın yapacak o kadar çok plan, proje varki , şu an için herşey planlandıgı gibi yolunda, günü geldiğinde bunları hep beraber paylaşacağız.

saygılarımla

ayhan

acemi_caylak 24-06-2010 16:03

Athan Bey,

Bildiğim kadarıyla bu yıl deneme amaçlı toz klinoptilolitte aldınız. Bunu deneme fırsatınız oldu mu? Malum kaolin kili biraz pahalı geliyor. Ben şimdiden 100 kiloyu bitirdim bile.

Selamlar.

Zeytinlibahçe 25-06-2010 07:36

Acemi usta selamlar

Toz klinoyu arkadaşlar kaolinin hemen arkasından beş zeytin ve bazı meyve ağaçlarına uygulamışlardı, henüz karşılaştırma yapmak için çok erken.

Uygulama esnasında ilk tespit edilen bilgiler, klino kaolin gibi suda çabuk erimiyor, filtreyi bir kaç defa tıkamış, bunu bir kez de ben deneyecegim.

Uygulamadan sonra agaç üzerinde klinonun rengi daha mat duruyor, güneş yanıklığına karşı kaolinin daha avantajlı olduğu kesin.

Bir gün arayla yağan iki kuvvetli yağmurdan sonra ağaçlar üzerinde ne kaolin kalmış nede klino, her ikisinide sık sık tekrarlamak gerektiğinden klinonun inanılmaz bir fiyat avantajı var, mevcut şartlar altında kaolin yurt dışından gelip bu fiyatlarla satıldığı, bu kargo ücretleri ödendiği müddetçe, toplu alımlarda da çok cazip değil, yaygınlaşması zor, çok merak ediyorum amerikada kaça satılıyor?

Fiyat farkını bir kenara bırakacak olursak, kaolin kendini ispat etmiş kesinlikle yararlı bir ürün.

saygılar

ensar 25-06-2010 08:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 663890)
Acemi usta selamlar

mevcut şartlar altında kaolin yurt dışından gelip bu fiyatlarla satıldığı, bu kargo ücretleri ödendiği müddetçe, toplu alımlarda da çok cazip değil, yaygınlaşması zor, çok merak ediyorum amerikada kaça satılıyor?

Fiyat farkını bir kenara bırakacak olursak, kaolin kendini ispat etmiş kesinlikle yararlı bir ürün.

saygılar

Sevgili Ayhan,

Kaolini yurtdışından getirtmiyeceğimize inan ben ayrıştırma işleminde kesin başaracağımıza inanıyorum. Kaolinin kg fiyatını zeolit fiyatının yakınına çekilecektir diye düşünüyorum. Aslında hammadde ( kayaç )fiyatı olarak aynı ama öğütme ve klasifikasyon maliyeti biraz fark yaratacak.

Sevgiyle kalın

sındırgılı 25-06-2010 08:46

Ayhan Bey, bende domates ağacının son durumunu merak ediyorum. Halil Bey, ser veriyor sır vermiyor. Hocanın kuvvetli nefesi ile merdiven kurmaya başladınızmı ?
Bizimki, daha yeni yeni toprak seviyesine geldi. Böyle giderse işimiz zor. : )

Zeytinlibahçe 25-06-2010 10:22

Ensar bey selamlar

Kesinlikle haklısınız, kaolinin ülkemizde uygun mikronda öğütülmesi maliyeti çok düşürecektir.Sizinde bu konuda ciddi araştırma içinde olduğunuzu biliyorum, bakalım neler yapacağız.

Sn sındırgılı
uzun zamandır uğrayamamıştım, dün uğradım, Halil beyin neden cevap vermediği belli oldu :) Arif ustaya emanet etmiştik, bizim üç fidandan ikisi yok, Arif usta köstebek yedi dedi, hani okumuştun falan dedik, benim arapçam yok okudumda ne anlama geldiğini bilmiyordum diyor :) tek fidanın gelişmesi güzel, toprak seviyesine kadar gelmiş bakalım nasıl olacak.

saygılar

MeyveliTepe 25-06-2010 12:47

Benimkilerde toprak tamamen doldu. Pembe domates olan 60 santim kadar üzerine çıktı. Diğeri de 40 santim kadar üzerinde. Bu yağmurların ikide bir gelmesi gelişimi yavaşlatıyor.

Halil Önen 26-06-2010 00:59

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 663906)
Ayhan Bey, bende domates ağacının son durumunu merak ediyorum. Halil Bey, ser veriyor sır vermiyor. Hocanın kuvvetli nefesi ile merdiven kurmaya başladınızmı ?
Bizimki, daha yeni yeni toprak seviyesine geldi. Böyle giderse işimiz zor. : )

Sorma sevgili sındırgılı,

Eklenti 155974

gördüğün gibi, bir o baştan bir bu baştan iki domates yok oldu.

Ne olduğunu anlamadık. Hiç bir iz yok. Sanki yer yarıldı içine düştü.:)

(ya da; biri, '' ulan bu koca çukurun içinde 3 tane domatesin ne işi var, yoksa bu domates değil mi''? :)demiş, (....!)de olabilir.:) Merak işte...

Tek domatesimiz Ayhan kapta'nın dediği gibi toprak seviyesine geldi. Resimleyemedim.

Arif Usta ya gelince dua etti ama domatesler gitti ya, suçlu kendini savunamıyacak biri olmalıydı. Garibim köstebek. '' Ben görmedim dese kim inanır ki.'' :)

Zeytinlibahçe 20-07-2010 20:51

Arkadaşlar selamlar

Zeytinlibahçede kompost çalışmalarımız hızla devam ediyor.

http://img338.imageshack.us/img338/2335/dsc00231x.jpg

Yakın bir keçi çiftliğiyle anlaşmıştık, bu baharda topladıkları doğal gübreleri düzenli olarak getirdiler, hemen hiç yağmur/güneş görmemiş bu gübrelerin hemen üstünü kapattık ve kompost olacakları zamanı bekliyorlar.

http://img707.imageshack.us/img707/3901/dsc00232dx.jpg

EM (etkin mikroorganizmalar) kompost tamamlandıktan sonra ilave etmeyi tercih ediyoruz.

epsody 21-07-2010 00:41

Kompost konusu olunca Epsody'nin düşüncelerini almalısınız.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 674727)
Arkadaşlar selamlar

Zeytinlibahçede kompost çalışmalarımız hızla devam ediyor.

Yakın bir keçi çiftliğiyle anlaşmıştık, bu baharda topladıkları doğal gübreleri düzenli olarak getirdiler, hemen hiç yağmur/güneş görmemiş bu gübrelerin hemen üstünü kapattık ve kompost olacakları zamanı bekliyorlar.

EM (etkin mikroorganizmalar) kompost tamamlandıktan sonra ilave etmeyi tercih ediyoruz.

Ayhan kaptan, elinde keçi gübren varsa hiç bekletme kompost yapmak için, benim anlatacaklarım kompost yapımından daha yararlı olacak bir yöntem sakın ha yabana atayım deme benim kompost uygulamalarımdan edindiğim tecrübeler yıllarımı aldı,elindeki keçi gübresini dengeli bir şekilde bütün zeytin ağaçlarının dallarının iz düşümüne gelecek şekilde sererek üstünü malçla örtmelisin, bu malç malzemesi muhakkak organik materyellerden seçmelisin samanda olabilir talaşda olabilir, dal üğütücü makinanız varsa öğütülmüş dallardan daha iyi olur diyebilirim, bu malçın üzerini EM'len spreliyerek işi tamamlıyacaksın.

Gelelim şimdi bu görüşlerimizin neden dikte etirir gibi uygulanmasını istememize, bilindiği üzere forumlar daki yazışmalarımın odağını kompost ve solucan gübre çalışmalarımın paylaşımlarıyla bu konudaki bilgilerimi takdir edersiniz.

Ben bu çalışmalarla birleşik organik maddelerinin vede bütün ahır gübrelerinin bitklilerin alış formuna geçişi kompost yaparak değilde solucanlara yedirilerek oluşan dışkları sayesinde en değerli bitki besini olmanın yanında enzim içerikli bitkilerin kök yapısını geliştiren vede hastalıklara karşı güçlendiren bir içeriğe sahip gübre olması bakımından, keçi gübrenizin solucan gübresine dönüşümünü sağlamanın bir yolunu size anlatmış oluyorum.

Bu uygulama sonunda ağaçlarınızın kök bölgelerine gelen noktalarda bu gübrelerin işlenmesi için toprak solucanları buraları mesken edinerek, bu bölge toprağının gevşetilmesinide sağlıyacaklardır, uyguladığın malçın ağaçların altlarının otlanmasını da önliyecek bu malçın solucanlara yatak görevi yapmasıyla bu bölgelerin toprak altı canlıları da çoğalacaklardır.

Sayın Ayhan kaptan açıklamalarımda yetersiz noktalar varsa bu konuyu detaylandımak benim için zevk olacaktır, bu açıklamalarım uzak bahçelerin yakın işbirliği ilkesine dayanması bakımından bütün arkadaşlarıma tavsiye etmekteyim, sevgiler saygılar.

Zeytinlibahçe 21-07-2010 08:21

Sn Epsody

Sizin konuya ne kadar ilgi gösterdiğinizi, solucanlarla yaptığınız uygulamaları, değerli yorumlarınızı takdir ediyorum.Her zaman tavsiyelerini bekliyorum.

Mart ayında kompost çalışmalarımız yeterli olmadığından aynı çiftlikten temin ettiğimiz eski yanmış keçi gübrelerine ema uygulayıp leonardit, klino ilave ederek zenginleştirdiğimiz gübremizi toprak altı taç izdüşümüne uygulamiştık, doğrusu bu kadar kısa zamanda güzel netice verecegini düşünmemiştik.

Uygulanan bu gübreye ilaveten, yapraktanda ''mog'' ve ''simbiotek organik'' uygulamalarımız oldu, doğrusu hangisinin ne kadar, nasıl etki ettiğini anlamak zor sonuç olarak gelişmelerinden oldukça memnunuz, önümüzdeki günlerde dönüşümlü olarak bu iki ürünü kökten vermeye ilaveten sıvı humic asit uygulaması yapmayı planladık.

Kompost çalışmalarımızı gübrenin tamamen güvenilir olması, patojen ve fungal hastalıklardan arınması için yapıyoruz, kompost edilmiş gübreye bir kaç kez ama %10-20 oranında uygulayarak leonardit ve klino ilavesiyle beraber toprağa kariştırmak ve solucanları bu şekilde davet etmenin daha faydalı oldugunu düşünüyorum.

Malç uygulaması son günlerde yapmayı düşündüğüm birazda geç kaldığım bir uygulama olacak, eski saman bulamassam komşu tarlada hasat edilen buğdaydan kalan samanları temin etmeyi düşünüyorum.

epsody 21-07-2010 21:33

Em'in etkinliği sicak Kompost anlayışının üstüne çıktı.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 674867)
Sn Epsody

Sizin konuya ne kadar ilgi gösterdiğinizi, solucanlarla yaptığınız uygulamaları, değerli yorumlarınızı takdir ediyorum.Her zaman tavsiyelerini bekliyorum.

Sizin kompost konusundaki bu düşünceleriniz Em'a uygulamaları ile işlerliğini yitirdi diyebilirim, yani zararlı patojenlerin fungal hastalık yapıcı etkenlerin Em'a sayesinde yaşama imkanlarını yitirmektedir, gübrenizi malçın altına uyguladığınız sürece birakın gübre içindeki fungal hastalık etmenlerinin oluşan oksidasyonun etkileriyle de bertarafı sağlanacaktır.

Leonardit( humik ve fulvik asitler) her türlü gübre kullanımının yanında beraber kullanılması gereken organik maddeler ve mineraller olarak olmazsa olmaz olarak kabul ettiğimiz girdilerdir bütün gübrelerin yarayışlığını artırarak bitkilerin alacağı forma sokmaktadırlar burada solucanlarla ayni işlevi gördüğü kabul edilebilir, yanlız bu işlemi solucanlar daha doğal bir yöntem olarak öne geçmektedir.

Kullandığınız klinoptilolit'in görevi gübre yapısındaki minerallerin çözülmesiyle toprak yapısı içinde rezerv edilerek bir toprak regülatörü gibi davranması ile toprak içinden yeraltı sularına kaçışını önlemektedir, ben bu minerallere karşı değilim sadece bu işi daha ekonomik ve doğal bir yöntem olarak solucanlarda bu minerallerdeki bu özelliklerin fazlası bulunduğu için bu mineralleri kullanmanın ekonomisi yüzünden bence kabul edilemez, bir gerçek olduğudur.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 674867)
Malç uygulaması son günlerde yapmayı düşündüğüm birazda geç kaldığım bir uygulama olacak, eski saman bulamassam komşu tarlada hasat edilen buğdaydan kalan samanları temin etmeyi düşünüyorum.

Dal öğütücü makina almanı ivedilikle tavsiye etmekteyim, bu konudaki ısrarlarım da artık sanki firma yetkililerinin taşaronluğunu yapar gibi dayatmacı paylaşımlar sergilemek benide rahatsız etmeye başladı, ben bu makinanın kullanımındaki mucizeleri geren nadir insanlardanım.

Tavsiyeler konusundaki samimiyetinizden bu açıklamalarda bulundum ve bütün iyi niyet ve samimiyetimle paylaşımlarla bu konulardaki uzmanlık bilgilerimi paylaşmaktan sonsuz haz duymaktayım.

Sizlerle paylaştığım bu bilgiler benim uygulamalarımla sabit olarak Epsody'inin bahçe çalışmalarıyla ortaya konarak ispatlanmış durumdadır, samimi ilgi ve takdirlerinize şükanlarımı sunar bahçelerinizin ürünleri bol olsun dileklerimi yinelerim sevgilerimle.

Halil Önen 01-09-2010 00:54

Samanla malç yapma

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 674833)
Ayhan kaptan, elinde keçi gübren varsa hiç bekletme kompost yapmak için, benim anlatacaklarım kompost yapımından daha yararlı olacak bir yöntem sakın ha yabana atayım deme benim kompost uygulamalarımdan edindiğim tecrübeler yıllarımı aldı,elindeki keçi gübresini dengeli bir şekilde bütün zeytin ağaçlarının dallarının iz düşümüne gelecek şekilde sererek üstünü malçla örtmelisin, bu malç malzemesi muhakkak organik materyellerden seçmelisin samanda olabilir talaşda olabilir, dal üğütücü makinanız varsa öğütülmüş dallardan daha iyi olur diyebilirim, bu malçın üzerini EM'len spreliyerek işi tamamlıyacaksın..

Ayhan kaptanın samanla dansı yok yok malçı.

Eklenti 168570

Sn. ebsody' nin dediği gibi EMA için güzel bir ev olmalı.

Eklenti 168571

Kışın yağmurda, çamurda çürüyecek, yabancı otlar için koruyucu olacak.

Samanın yani ağaçların dibini kendi yaptığı bir karışımla gübreledi ama, sırrını söyler mi bilmem.:)

Zeytinlibahçe 01-09-2010 21:00

-İlahi Halil bey muzurlugunuz üstünüzde, ne sırrımız olabilir ki, son sulamada sim organik, sıvı humic asit ve ema kullandık

-Çok keyifli bir kontrattan sonra şu an izindeyim, elimde çok uzun bir yapılacaklar listesi var inanın gün yetmiyor, sabah altı akşam sekiz, öğle saatlerinde kısa bir siesta, sabahları güneşin doğuşunu bahçede izlemek bir harika

-Malç yapma fikri yapılacaklar listesinde olmasına rağmen öncelikler arasında değildi geçen ay sn epsody tekrar gündeme getirince aklıma komşu tarlada buğday hasadından kalan saman balyalarını gördüğümü hatırladım, yüz balya getirdiler, eski saman olsaydı daha iyi olacaktı neyse hiç yapmamaktan daha iyidir, toprak sıcaklara rağmen sulandıktan on gün sonra dahi nemliydi, bazıları tam kaplamamıştı, bazıları ince kalmıştı onlarıda geçenlerde tamamladım, sularken samanlar yüzüyor toprak suyu çektikçe yavaş yavaş iniyor izlemek çok keyifli.Sn epsody ye gündemde tutduğu için teşekkür ederim

-Son yaptığımız kaoli uygulaması çok renkli oldu, taralın içinde neler yoktu ki, em ile fermante edilmiş sebzelerin suları, sarımsak suyu, acı biber suyu, ema ve delfin

-Arabayla parkın kenarından geçerken görevlilerin çimleri biçtiğini gördüm hemen yirmi battal boy çöp poşeti başladım doldurmaya, en çok görevliler bu işe sevindi, her zaman gelin diye de ısrar ettiler :) Halil beyde sağolsun bir telefonla kamyonetini getirdi taşıdık, bir kaç gün keçi gübreleriyle kompost yapma tüm zamanımı alacak gibi.

-Güzelhisar da yaptığımız söyleşi çok iyi oldu, özellikle ema, kaolin kili ve zeytin salamurasını kooperatifle yapma kararı aldık, bakalım gelişmeler nasıl olacak.

MeyveliTepe 01-09-2010 21:08

Ayhan bey, gemiden inince hiç boş durmamış bir sürü güzel atılım yapmışsınız. Kolay gelsin :)

Zeytinlerin güzel olduğuna sevindim. Duyduğuma göre oralarda doğal salamurayı bırakmışlar, kostikliyorlarmış hep. Sizinki bu bakımdan da örnek olacak.

Halil Önen 01-09-2010 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 690829)

... Duyduğuma göre oralarda doğal salamurayı bırakmışlar, kostikliyorlarmış hep. Sizinki bu bakımdan da örnek olacak.

Salamura zeytini pek sevmezdim. Belkide kostikle yapıldığındandı.

Bir gün Ayhan bey misafirlerine tanıtıyordu. Birer tane verdi. Dayanamadım bir avuç aldım, çerez gibi yedim.

Salamuranın laktik asitle yapılması, zeytinin o kendine has tadını da koruyor. Aromatik bir tat ... Bu yıl ben de deneyeceğim.

Sn. Meyvelitepe bu konuda da size minnettarız. Teşekkürler.

Halil Önen 01-09-2010 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 690829)
Ayhan bey, gemiden inince hiç boş durmamış bir sürü güzel atılım yapmışsınız. Kolay gelsin :).

Ayağı toprağa deydi mi, tutulmuyor.:)

epsody 01-09-2010 21:44

Ayhan Kaptan Zeytinlerinize yaptığınız malç'ın uyguladınız her türlü girdinin etkilerini karesinden daha fazla size yarar sağlayacaktır, çünkü ağaçlarınız kök bölgelerinde toprak içi faaliyetler malçın etkileriyle canlılar populasyonlarını arttırarak ağaçlarınızın kökleri daha sağlıklı gelişmelerini sürdürereklerdir, şu anda ağaçlar için yaptığınız işler tam bir bütünlük sağlamış durumda senin ağaçların bu sene mucizeler yaratacaklar bu inanmalısın işlerin kolay gele başarıların daim olsun.

Zeytinlibahçe 01-09-2010 21:53

Sn meyvelitepe selamlar

salamura gerçenten çok güzel oldu, tam tarif ettiğiniz gibi yapmıştım, tuz oranı sonradan yaptıgım ilaveyle beraber aşaği yukarı %7-8 arasında kaldı, bu sene tam olarak % 6 olacak.

Tüm egeyi gezin belki ilk toplanan zeytinlerden yapılan kırma hariç, pazarda dağal zeytin bulamassınız, zeytin diye tuz veya limon tozu tadına alışılmış, yaptığımız söyleşineki konulardan biride buydu, özellikle tansiyonu olanlar bu işi pek sevdiler, muhtar aydın bir insan köy için bir bidon laktik asit ve ph metre alacağını söyledi sanırım Güzelhisar zeytinleriye meşhur bir köy olacak, hayır dualar da size :)

-Bu arada vacumlama işide beni bekliyordu, fırsat buldukça yapıyorum, hepsi çok kayifli işler

MeyveliTepe 01-09-2010 22:14

Sizler adına çok sevindim. Gıda için laktik asit alacaksanız Asuka kimyayı arayın. Ben epey tırmalamıştım doğrusunu bulmak için :)

Zeytinlibahçe 01-09-2010 22:36

Bilgi için teşekkürler sn meyvelitepe

http://a.imageshack.us/img255/6295/kompost.png

Parkta çimenleri toplarken bir tanıdığın tereddütle ayhan senmisin? ne o hayvanmı besliyorsun? demesini hiç unutmuyacağım:)

kompostun ne olduğunu, nasıl yapıldığını parkta gezinen herhalde on kişiye anlatmak zorunda kalmişımdır :)

Zeytinlibahçe 02-09-2010 23:22

Bugunlerde zamanımızın çoğunu kompost çalışmaları alıyor

Halil beyin kamyoneti, tıka basa doldurduğumuz çimenlerle uzakdoğu manzaralarını hatırlattı

http://a.imageshack.us/img687/4903/compost1n.jpg

İyibir karışım ve nem önemli

http://a.imageshack.us/img812/4750/compost2.jpg

Yalnızca onbeş saat sonra çıkan ısı kırdokuz derecelere yaklaştı

http://a.imageshack.us/img835/8968/compost3.jpg

Kompostun iç ısısıda ellidokuz derece civarlarında

sıcak komposta ilaveten yalnızca ema kullanarak da fermante ediyoruz, daha çok komposta ihtiyacımız var :)

http://a.imageshack.us/img529/7483/compost4.jpg

Halil Önen 02-09-2010 23:59

Ayhan Kaptan,

yakmışsınız güzelim keçi gübresini. Benim tarlaya kadar gelen yanık kokusu buydu demek.:)

Bir kaç ay sonra humus olur artık.

İçine biraz klino, biraz leonarditte attınmı, üzerine biraz da EMa spreyledinmi; naylon ile sarıp sarmalatıp bahara kaldımı.... deme gari...!

Zeytinlibahçe 03-09-2010 00:10

Bir ay sonra tamamdır, baharı beklemeden ekim kasım gibi ağaclara takviye yapmayı düşünüyorum

Karışım tamamen belirttiğiniz gibi olacak, nasılsa malzeme çok :)

MeyveliTepe 03-09-2010 00:24

Elinize sağlık. 3-4 haftada tamam olur bunlar. Kullanırken önce malç gibi yüzeye yayıp bir sürede de orada olgunlaştırıp sonra toprağa karıştırırsanız daha da iyi olur. Hatta, kompost sürekliliğini sağlayabilirseniz, 3-4 ayda bir malç üzerine malç gibi yaptığınızda tam bir dönüşüm sağlanmış olur. Altta kalan katmanlar mükemmel bir organik zenginliğe sahip olur.

Bizim birer metreküplük üç kompost kabı bahardan buyana ikişer kere devroldu. Yazın yeşil malzeme peşinde koşamadım. Normalde üçer kere devrolması lazımdı. Eylülde tekrar doldururum ve bahara kadar dokunmam diye düşünüyorum.

Zeytinlibahçe 03-09-2010 20:41

Teşekkürler Sn meyvelitepe sanırım bu şekilde kullanacağız, iyi bir tavsiye

Devamlılığı sanırım sağlıyacağız, park görevlileriyle konuştum o kadar çok çim çikiyorki normalde hepsi çöpe gidiyor

Keyf Bahçesi 03-09-2010 22:53

hem faydalı ve hem de yakışıklı harika komposlar elde etmişsiniz tebrikler hasan gültepeli

Keyf Bahçesi 03-09-2010 22:58

o karışımı ben gördüm karika olmuş fakat biraz fazla yanık kokuyor.benim tarladan da kokusu duyuluyor hasan gültepeli

epsody 04-09-2010 02:51

Çalışmalarınızı takipteyim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 691524)
Teşekkürler Sn meyvelitepe sanırım bu şekilde kullanacağız, iyi bir tavsiye

Devamlılığı sanırım sağlıyacağız, park görevlileriyle konuştum o kadar çok çim çikiyorki normalde hepsi çöpe gidiyor

Sayın Zeytinlibahçe;Bitkisel Organik atıkları takip ederek değerlendime düşüncenizi gerçekten çok yerinde buldum, bulduğunuz bu çim artıkları azot malzeme kaynağı, fakat tek başına değerlendirmeniz biraz zorluk gösterebilir, kompost yaparken doğrudan kompost içine saman karıştımanız sürecin işlemesine katkı sağladığı gibi sizin çimleri kurutma işleminizi ortadan kaldıracaktır.

Sonbahar ayları içine girdiğimiz bu günlerde kompost çalışmaları ile fazla vakit kaybetmeden bu çim artıklarını samanla dengeliyerek malç olarak kullanmanız yerinde olacaktır, bu malzemeleri kompost işleminde hızlıdan olgunlaştırmanın gereği yoktur, ağaçların besin isteği bu dönemde dinlenme süreçlerini yaşadıklarını hatırlatarak, bundan sonra ağaçlarımıza ve topraklarımıza doğal şartlara karşı koruyucu işlemler içinde kullanarak bu çim atıklarından azami fayda sağlamış olacağız.

Malç olarak uygulanan organik mataryeller olgunlaşırken açığa çıkardıkları ısı enerjisini biz ağaçlarımızın taç iz düşümüne gelen bölgelerde toprak içi canlıların yaşamlarını kış şartlarına karşı korumada kullanmalıyız, resimlerle paylaştığınız kompost oluşum aşamasında termometre ile gösterilen ısı malzeminizin enerji kayıplarını ortaya koyması bakımında, malzemenizin işleminin hızını ortaya koymaktadır.

Halbuki malç olayında bu işlem daha yavaş işleren kayıplar bakımıdan minumum ile ideal bir mikro organizma yıkımınıda sağlıyacaktır, bu dönemde malzemelerimizin dönüşümlerini sağlamada uzun bir süreç içinde olgunlaştırarak azami faydalar sağlamalıyız.

Sonucu açıklıyacak olursam Çim atıklarına sahip çıkman, on üzerinden on puanla çok güzel bir davanış olarak kabul edilrken, bu dönemde kompost işlemine girmen size kazandırılan enerjinin kayıpları yönünden iyi bir değerlendirme olarak kabul edilememektedir

Bu mesajımı yanlış anlamamanızı rica eder çalışmalarınıza kolaylıklar dilerim.

Zeytinlibahçe 04-09-2010 05:41

Sn epsody teşekkür ederim, elimizde o kadar çok malzeme var ki diğer taraftan ema ile fermante edip de kullanıyorum, tavsiyelerinizide uyguluyorum, her zaman da beklerim.

Hasan bey en kısa zamanda sizin bahçeye de en azından birer tane kompost bölümü yapalım, bizimki gibi emprenyeli olmasınada hiç gerek yok. Bu arada tanımayanlar için Hasan bey de bizim Hüseyin müdür gibi emekli banka müdürü, hatta hüseyin beyinde zamanında müdürüymüş kıdemli yani :)

Her ikiside tarla komşularım, çok akıllı insanlar, emekliliklerini çok iyi planlayıp aldıkları sekiz-on dönümlük tarlaları kısa zamanda cennetten birer köşe haline getirdiler, günlerinin tamamını bahçelerinde geçirirken yalnızca bankacığın stresini değil kısa zamanda bahçelerinin bir orası bir burası derken fazla kilolarınıda üzerlerinden atıp, daha neşeli iki insan haline geldiler, nüktecilikte Halil beyle yarışıyorlar :), her ikiside yakın zamanda uzak bahçelere katılacaklar.

İyi planlanmış bir emeklilik yaşamının ömrün geri kalanı içinde bir sağlık garantisi olduğuna inanıyorum, ikisininde gün içinde yapacakları o kadar çok bahçe işleri, sorumluluklarını aldıkları besledikleri tavuklar,köpekleri var ki, her gemiden gelişimde daha gençleşmiş iki delikanlıya rastlıyorum, zaten köylüler ellerindeki tarlaları çıkartırkan yerlerine şehirlerden kaçan daha biliçli bir kesim alıyor.

Hasan bey yazılarınızdan görev almak için hazır olduğunuz anlaşılıyor, köydeki söyleşide aşağı yukarı neler konuştuğumuzuda gördünüz, ben gidince Halil beyin yanına bir yardımcı gerekli, Güzelhisar bize yakın olan birinci köydü, geriyemi? kaldı kırkdokuz:)) ,

Halil Önen 05-09-2010 00:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe (Mesaj 691624)
... Hasan bey de bizim Hüseyin müdür ...

Her ikiside tarla komşularım, çok akıllı insanlar, emekliliklerini çok iyi planlayıp aldıkları sekiz-on dönümlük tarlaları kısa zamanda cennetten birer köşe haline getirdiler, günlerinin tamamını bahçelerinde geçirirken yalnızca bankacığın stresini değil kısa zamanda bahçelerinin bir orası bir burası derken fazla kilolarınıda üzerlerinden atıp, daha neşeli iki insan haline geldiler, ...

her ikiside yakın zamanda uzak bahçelere katılacaklar.

....Güzelhisar bize yakın olan birinci köydü, geriyemi? kaldı kırkdokuz:)) ,

Tamam kırdokuzuncu köy benim köy olsun.:)

UBYİ' ye katılırlar mı bilemem. Hüseyin bey zaten organikçi. Hasan bey
oğlundan sıra kalırsa bilgisayar' ı saydıracak ama fırsat yok.:)

Biliyorsun Hüseyin bey' in bir eli yağda bir eli balda. Hasan bey' de ha başladı başlıyacak.

Yani zeytin yetiştiriyorlar ve arı besliyorlar.

Kaptanım duyduğuma göre sizde bir boş kavan almışsınız.:)

Eeee, adamın birinin at' a çok ihtiyacı varmış. Tarlayı sürecek ama bir türlü parayı denk getiremiyormuş.

Bir gün yolada giderken bir nal bulmuş. Almış eve getirmiş.

Hanımı '' adam bu ne demiş.''

'' Ne olacak nal, geri kaldı üç nal bir at '' demiş. :)

(Ben de boş bir kovan buldum.):D

MeyveliTepe 05-09-2010 00:23

Hasan beye hoş geldiniz diyorum. Bahçede yaptıklarını okumak isteriz artık.

Keyf Bahçesi 27-09-2010 00:31

sayın ayhan kardeşim ben bugün fuar kapanışına gittim.Çok güzel şeyler vardı.İki adet üzüm fidanı aldım ayrıca üzümlerinden de yedim öyle aldım şahane seni andım orada selamlar

Keyf Bahçesi 27-09-2010 00:35

sayın meyvelitepe sizi ayhan bey kanalıyla tanıdım.İnşallah yakın zamanda görüşeceğiz selamlar saygılar ve bol yeşil uğraşlar

Kaan Uğurlu 03-10-2010 09:17

Ayhan bey yaptıklarınızı heyecanla okudum..
Tanışmak umuduyla..
Sevgi ve saygılar..
Kaan Uğurlu

Zeytinlibahçe 09-10-2010 07:15

Kaan bey selamlar

Aramıza hoşgeldiniz, doğru yoldasınız, tebrikler

uygulamalarınızı paylaşmak dileğiyle, en kısa zamanda tanışalım

Simbiyotek 24-10-2010 17:18

Değerli arkadaşlar,
28-31 Ekim 2010 tarihinde İstanbul-Yeşilköyde, İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen Tohumculuk Fidancılık Süs Bitkileri fuarına katılıyoruz. Hol 10 stand B 150'de görüşmek üzere

Saygılarımla
Şems

Halil Önen 31-10-2010 23:22

4 Eklenti(ler)
Eklenti 177951

Doğal yetişticilikte uzmanlaşan Ayhan Kaptan' nın değerli eşi; UBYİ' nin çalışkan üyesi Selma Hanım' ın;

Eklenti 177953

Trabzon hurması kurutma denemesi... Ağaçlar.Net' in 'Trabzon hurması kurutma sayfası' baştan sona okunarak, başarı ve başarısız denemelerden dersler çıkarılarak;

Eklenti 177954

rüzgarın yel değirmenini bile döndürebileceği bir yerde, denizin nemine inat;

Eklenti 177955

karşıda yüzen Ayhan Kapta'nın gemisine selam verircesine ve Sn. Lilium taktiğini uygulayarak kurutmaya aldığı Trabzon hurmaları.

Sadece gölgede değil, güneşde de kurutuluyor muydu acaba?;

geceleri çiğ' e karşı ince bez örtümesine karar verilmişti ama...

MeyveliTepe 01-11-2010 20:31

Güneşin bir mahzuru yok tabii, yalnız üstlerinin açık olması riskli. En az 1-1.5 ay dışarda kalmalılar. Yağmur ve çiğ kurumalarına engel olur :)

Halil Önen 01-12-2010 19:44

TED öğrencileri ile doğal yetişticilik üzerine eğitim.

5 Eklenti(ler)
Aliağa TED ilköğretim öğrencileri ve Ağaçlar. net Uzak Bahçeler buluşması.

TED ilköğretim Müdürü Sn. Orkun Karapostal, öğrencilerine doğal yetiştiricilik için uygulamalı gezi_eğitim vermek istemişti.

Öğretmen değil, öğrenci merkezli eğitimi ilke edinmiş Aliağa TED ilköğretim Müdüründen, doğal yetiştiricik üzerine teklif gelince, biz (UBYİ) Uzak Bahçelerin Yakın işbirliği olarak hazırdık.

TED ilköğretim Müdürü Orkun bey ve değerli öğretmenlerini, ilk öğretim öğrencileri için doğal (organik) yetiştiricilik konusundaki duyarlıliklarını, Ağaçlar. net ve Uzak Bahçeler adına teşekkür ediyoruz.

Toprağın, suyun ve havanın hızla kirlendiği _kirletildiği_ bir dünyada, doğal yetiştiricilik, doğanın isteklerini anlama sanatı haline gelmiştir.

Okulda öğretmenlerinin öğrettiği doğal yetiştiriciliği görerek, yaşayarak ve deneyerek öğrenmek, yerinde görmek onlara bırakılacak en güzel mirastı.

Sn Müdürümüz Orkun bey ve birçok öğretmenimiz son anda gelen bir haberle _ gelecek vakıf yöneticilerini karşılamak için_ gelemediler ve bundan çok üzgün olduklarını söylediler.

TED ilköğretiminin 58 öğrencisi (1. 2. ve 3. sınıf) ile Öğretmenleri, Sn. Nihal, Sn. Hülya ve Sn. Saadet öğretmenleriyle;

Eklenti 182666

geldiler.

Eklenti 182667

Doğal yetişticilik doğa ile kuçaklaşmak demektir.

Eklenti 182668

Öğretmenleri zeytin hasadını öğretiyor. Aslında geleceği öğretiyor... gelecek yaşamlara...

Eklenti 182669

Eski Müdür Hüseyin beye de sorular var.

Eklenti 182670

Eski Müdür Hasan bey de, kolay hasadı öğretiyor.

Onlar da Uzak Bahçelerin yakınında ve hatta içinde bulunuyorlar. ;)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025