![]() |
3 Eklenti(ler)
Kovan önlerine karton yerleştirdim. Verimin yüksek olduğu zamanlarda arı uçuş tahtasına ulaşamıyor, yorgunluktan kendini yere atıyor. Karton üzerine iniş yapması daha sağlıklı olacak.
|
Kolaylıklar diliyorum.Dört gözle satışını bekliyoruz.
|
kolay gelsin kamil bey bende bu arıcılıkla uğraşıyorum 20 kovankadar arım var bunlar dedelerimizden kalma çok eski arıla ırklarını bilmiyorum geçen sene ben suni kovana aldım birazını çita koymama rağmen petekleri kafalarına göre örüyorlar çitayla alakaları bile yok karakovan arısı olduğu içinmi acaba
|
Alıntı:
Kovan içinde bir düzen sağlanırsa arı düzene uyar. Ben teme lpetek kullanmayacağım, petekler tamamen doğal olsun diyorsanız. Çıtalara çok az da olsa arıya yön verme açısından bir kaç cm lik temel petek takılabilir. |
Alıntı:
|
Sn. kamil35...
Eskiden dedemler köyde durudukları zamanlar dedem de arıcılıkla uğraşıyormuş...dedem öleli 15 sene oldu...artık Uşak'ta arıcılıkla uğraşan yok sanıyordum...geçen yaz köye gittiğimizde arı kovanları gördüğümde şaşırmıştım...fotoğraflara baktım da sizde bir süre Uşak ta bulunmuşsunuz...güzel bir meslektir heralde... :) |
Alıntı:
|
Sn kamil35
Bahçemize bir oğul geldi.Peteke yerleştirdik.Bundan sonra yapmamız gerekenler neler olaçak? Bilği verirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürlerç |
Alıntı:
Sorunuz benim cevap verebileceğim kadar açık ve net değil? Şuana kadar ne yaptınız? Bunu anlatmamışsınız? Yakınlarınızda bulunan bir arıcıdan yardım almanızı tavsiye ederim. Uygulamalı olarak arı bakımını öğrenmek en doğrusu... Buradan benim yazacaklarım havada kalır. Neyi ne kadar bildiğinizi bilmiyorum. |
Nihayet çam balı hasadını gerçekleştirdim. Arılarımı 27/07/2012 tarihinde çam bölgesine götürmüştüm. Hasatı 28/08/2012 tarihinde gerçekleştirdim. Kovanlardan 100 civarında petek çektik. Çektiğim peteklerin yerine hiç petek vermedim. Kovan içinde kalan peteklerin aralarını hafif açtım. Peteklerin bitişiğine de boş çıtalar yerleştirdim. Bal gelimi devam ederse arılar doğal petek örmek zorunda kalacaklar.
|
1 Eklenti(ler)
Bu gün arılıktaydım. Bal sağımı sonrası arıları kontrole gittim. Son bir kaç gün içinde bal veriminde biraz düşme olmuş. İnşaallah bir yağmur olursa verim düzelecek.
Kovanın birinde bulunan doğal petekli bir çıtanın görüntüsü... |
2 Eklenti(ler)
Bal sağımı sırasında arının kendisi için bıraktığım peteklerden görüntüler. AZ da olsa kapalı yavru var. Nufuslar epeyce azaldı. Ağustas ayı girdikten sonra kovan içindeki arı nufusları gün geçtikçe azalır.
|
sayın kamil35 hocam bu yıl ilkbaharda iki kovan arı alarak ilk arıcılık faaliyetine başladım.Fakat hiç bir bilgim olmadığı için arıları aldığım kişiden zaman zaman soru cevap şeklinde yardım alıyordum. İkinci kata ballık kovanı koyduğumda araya kraliçe arının yavru atmasını önleyecek perdeyi söylemeyi unuttuğu için bu yıl üst kat hep yavrulu petek oldu.Şimdi ben bu yıl bal alamayacak mıyım?Bu saatten sonra ne yapabilirim.Bana bundan sonraki adımların neler olduğunu anlatabilirmisiniz.Teşekkürler.
|
Alıntı:
Araya ana ızgarası koymuş olsanız ve anayı alt katta biraksaydınız üstkat tamamen alınabilirdi. Bu sekilde petekler de esmerleşmezdi. Bilindiği gibi arının yavruda kullandığı petekler esmerleşiyor. Neyse bunlar sorun değil. Bal sağım makineniz varsa petekleri süzersiniz olur biter. Süzme balı saklamak da daha kolay. Bir de ben hiç ana ızgarası kullanmıyorum. Arı isteğine göre yavru atıyor. Yalnız şöyle bir durum da var biz burada esas bal sağımını çamda yapıyoruz. O zamanda yavru iyice azalmış oluyor. Size bereketli hasatlar dilerim. Hatta resimleyip, buradan paylaşırsanız; hoş olur. |
1 Eklenti(ler)
Bugün 2012 yılının son bal hasadını gerçekleştirdim. Doğada bal var ancak benim arıda takat kalmadı. Polen gelimi yok denecek kadar az olduğu için arıda çok az yavru var. Bu sebeble kovan içi nufuslar iyice azaldı. Artık ovaya inmenin ve arıyı beslemenin zamanı geldi. Arıların kendine hiç bal bırakmadım desem abartmış olmam. Bazı kovanlarda yavrudan dolayı bir petek bal, bazılarında da iki petek bal kaldı. Yavru olmayan kovanlarıda sıfır sağdım, hiç bal kalmadı. Kasım ayı süresince besleme yapıp hem yavru yapmalarını hem de kışlık stoklarını tamamlamalarını sağlayacağım.
Resim doğal petekli (karakovan) çam balıdır. |
1 Eklenti(ler)
Hava çok soğuk olmasına rağmen arılığa gittim. Bazı kovanlarda bal stoğu yetersiz. Arıyı ovaya indirdikten sonra toplam 36kg şekerden oluşan şurup verebildim. Bu da kovan başına 1500gr şeker yapıyor. Her ihtimale karşı buğün arılara kek verdim. Her kovana 650-700gr arasında... 12.5kg şekere 2kg bal karıştırdım.
İnternetten, televizyondan ve çevremdeki bir çok arıcıdan duyuyorum. Keke vitamin ve polen eklediklerini... Arı hariçten verilen poleni yemiyor. Şahsi kanaatim; kek içine polen karıştırmanın hiç bir esprisi yok. Keke vitamin karıştırmak ise ilaç firmalarını finanse etmekten başka bir işe yaramaz. Önemli olan kovan içindeki arı kolonisinin gücüdür. Arıcının tek derdi arısını aç bırakmamak olmalıdır. Şu an keki verme amacım da arıyı açlıktan öldürmemektir. Yoksa kek arıya yavru da attırmaz gelişimini de hızlandırmaz. Bir insan kuru ekmek yiyerek hayatını devam ettirebilir. Ancak dengeli beslenmiş olmaz. Teşbihte hata olmaz, kuru ekmek yiyen insan misali arı da açlıktan ölmez. Yani arıyı kekledim:) |
Alıntı:
önce bereketli yıl ve sağlam bir kış dilerim.Öğrendiklerimize göre 12.5 kg şekere 2 kg bal az değil mi kek için.(şeker veya pudra şekeri)Ayrıca boş çıtaları çıkarıp daraltma yapıyormusunuz kış için?selamlar. |
Varrao için oksalit yaptınız mı?
|
Alıntı:
Benim kek verme amacım arının açlıktan ölmemesi... Altı kg şekere 1kg bal yaklaşık %16 'ya karşılık geliyor. Benim şekere bal katmam arının şekere gelmesini sağlamak. Son bal sağımında arıyı iyice sıkıştırdım. Bazı kovanlarda arı son petekten dışarı salkım yapıyor. |
Alıntı:
Oksalik asit için 0-5 derece arası sıcaklıklarda kullanılması gerektiği söyleniyor. Bal sağımı sonrası 7 gün arayla iki defa perizin uyguladım. Jel olarak formik asit de kullanacağım. |
Aranıza yeni katıldım
Aranıza bir tabiatsever olarak yeni katıldım forumdaşlarıma güzel paylaşımlar dilerim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Bilindiği üzere balların büyük bir kısmı kıristalize oluyor. Bendeki bal da kıristalize oldu. Kıristalize olan balı eski haline döndürebilmek için ısı işlemi uygulanıyor. Balın besindeğerinden bir şeyler kaybetmemesi için uygulanan ısının 45 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Termostatsız ekipmanlarla bu ısıyı ayarlamak çok zor. Balı eritebilmek için yeni bir eritme kazanı aldım. Değeri 550TL. İki kazan iç içe dışta su var. İç kısma da bal katılıyor. Suyun ısısı ile bal eski halini alıyor.
|
Kazan olması gereken ekipmanlardan biri. 45 dereceye dikkat etmek lazım. Kamil bey bu konuda hassas. Bol ürünlü mevsimler.
|
Brokoli çiçekleri
2 Eklenti(ler)
Bu fotoğrafları Mart sonunda çektim. Arı bu çiçeğe konuyor.
|
5 Eklenti(ler)
Bu gün 2013 yılının ilk bal hasadını gerçekleştirdim. Arı ovada ve polen gelimi çok güzel bu nedenle arıda yavru çok. Sadece yavrusuz peteklerden 28 tane çektim. Sağımı gerçekleştirdim. Arıya yaklaşık 30 gündür uğramamıştım. Güzel bal getirmiş. Hatta bolca dalak kopardım ballı-balsız. Esas kapsamlı bir sağım çam bölgesinde gerçekleşecek. Bir kaç gün içinde arıları çam bölgesine nakledeceğim. Çam bölgesinde yavru atışı iyice düşüyor. Yavrusuz petekler kolayca hasat edilebiliyor.
Bu gün (14 Ağustos) çektiğim resimlerden bir kaçını paylaşacağım. |
1 Eklenti(ler)
Önce peteklerin mühürlü kısımları bıçak ve sır tarağı kullanılarak açılıyor. Daha sonra makinede merkezkaç kuvvetiyle bal süzülüyor.
|
Dün gece arılarımı Kemalpaşa'nın Kamberler Köyü'ne naklettim. Yaklaşık 20-25 gün sonra esaslı bir bal hasadı gerçekleştirmeyi planlıyorum. Peteklerin yüzeyinin yarısı çiçek balı ile kaplı, yarısında da yavru var. Arı yavru çıkardığı gözleri de çam balı ile dolduracak. İnşaallah güzel bir verim gerçekleşir de, emeklerimizin karşılığını alırız.
|
Arılarımı 02/09/2013 tarihinde Kamberler Köyü'ne nakletmiştim. Kamberler'de istediğimiz verimi bulamadık. İstanbul'dan gelen bir ağabeyimizin arısına kış yatağı ararken Torbalı'nın Vişneli Köyüne'ne uğradık. Vişneli'de bulunan arıcılardan bal hasadı yapanlar vardı. Yaptığım incelemede Vişneli'deki bal veriminin, Kamberler ile kıyaslanamayacak kadar güzel olduğunu gördüm.
Bir gün sonra arılarımı (23/09/2013) Vişneli Köyü'ne naklettim. Kış yaklaştığı için arı nüfusu azalmakta... Arının daha sağlıklı çalışması için bugün kovanlardan 38 adet petek çektim. Arı kovanlarında ihtiyaçtan fazla petek olmamalı, bu arıcılıkta en önemli kurallardan biridir. Sıkışık olmayan kovanlar istenilen verimi vermez. Petekleri eve getirdim ve süzdüm. Yaklaşık 60kg kadar bal çıktı. Arı Kamberler'de fazla bir çam balı çekemediği için şu anki hasatta çiçek balı oranı çok yüksek. Bu gün arı güzel çam balı çekiyordu. İnşallah Kurban Bayramı öncesi güzel bir hasat bizi bekliyor. |
2 Eklenti(ler)
Fotoğraflar arılarımın Kamberler Köyü'ndeki konaklama yerine aittir. Kamberler Köyü geçmiş yıllarda çam balı olarak çok verimli olmasına rağmen bu yıl arıcıları üzdü.
Arılarımı Vişneli Köyü'ndeki konaklama yerinde resimleyemedim. Önümüzdeki günlerde yeni resimler de ekleyeceğim. |
1 Eklenti(ler)
Bu gün püren bölgesine bir gezinti yaptık. Yaklaşık 15 gün sonra arıları püren çiçeğine götürmek istiyorum. Arı püren çiçeğinde çok güzel yavru yapıyor. Verim güzel olursa bal hasadı da yapılabilir. Püren balı çok lezzetli bir bal.
Arılarımı koymayı düşündüğüm yerin fotoğrafını görüyorsunuz. |
2 Eklenti(ler)
Püren tam manasıyla çiçek açmış durumda değil. Güzel bir verim için en az 10 gün var. İyi güneş alan ve sulak alanlarda olan pürenlerden çok azı çiçek açmış, üzerinde de arı gördük. Pürenlerin büyük bir kısmı tomurcuk...
|
1 Eklenti(ler)
Bit otu, bol polen veren bir bitki... Bu bitkiden bal da alıyor mu bilmiyorum. Pürenden ise hem bal alıyor hem de polen.
|
1 Eklenti(ler)
Orman yolu üzerinde gördüğümüz, ilgimizi çeken bir çiçek... Sadece çiçek başka yaprak ve dalı yok. Adı nedir, hangi ailedendir bilgimiz yok. Belki bilen biri çıkar diye paylaşıyorum.
|
Kamil Bey,
Artvin'den bal getirtmiştik, tadı çok keskindi, hemen kristalize oldu, kavanozun üstü sıvı altı kristalize şeklinde tutuyorduk. Bir süre sonra, açık olan kavanozda ekşime kokusu oluştu, kötü kokuyordu. Kapalı olan kavanozlardan birisini açtım onda da hafif şekilde bir ekşime kokusu vardı, balları attım. Balın alınmasından itibaren 10 ay falan geçmişti bu arada. İlk defa böyle birşeyle karşılaşıyorum, normal midir? |
Alıntı:
Birinci ihtimal bal olgunlaşmadan hasat edildi. Gelen nektar kovan içinde işleme tabi tutulur ve su oranı iyice düşürülür. Bal hasat tarihi gelmeden hasat edilmiş olabilir. İkinci ihtimal bala karışım yapılmış olabilir. Bu karışımda da su oranı olması gerekenin üzerinde ise ekşime kaçınılmaz olur. |
2 Eklenti(ler)
Vişneli Köyü'nde arılarımın konakladığı zeytin bahçesi... Nif Dağı'nın eteği... 13/10/2013 tarihinde yeni bal hasadını gerçekleştirdim. Hasat güzeldi:) Yarın itibariyle yağmur bekleniyor. Yağmur sonrasında arılarımı püren çiçeğine götüreceğim.
|
4 Eklenti(ler)
Arılarım 25/10/2013 tarihinden itibaren püren çiçeğine uçuyor. Havalar gayet güzel. Her sabah çiğ var. Ümitliyim. Bekleyip göreceğiz.
Zayıf bulduğum dört kovan arıyı birleştirdim. Kovan sayım şu anda 36'ya düştü. Yanımda Ali Ağabey'e ait 70-80 kovan arı var. Arka tarafta 22 kovan Mehmet Hoca'nın... Kırmızı çizgi içindeki kovanlar bana ait... |
kamil bey 30 tane boş kovan yaptırdım polenli ama tabanlarında boşluklar var begenmedim plastik tabanları tavsiye edermisiniz
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025