agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Adenium (Çöl gülü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/6486.htm)

skaraca 22-11-2014 15:26

Tüm öneride bulunan arkadaşlara teşekkür ederim.

Adenium bilindiği üzere kaktüsler gibi aşırı suya hassas ve sık sulama sonucu çürüyen bir bitki. Ancak tohumdan yetiştirme ve şaşırtma aşamasında can17can tarafından belirtildiği gibi toprağın nemli tutulması gerekiyor. Benim seçtiğim toprakta gerek nem tutma, gerekse kök oluşturma aşamasında oldukça iyi olduğunu düşündüğüm Hindistan cevizi torfu ağırlıklı.

Bu arada gövdelerinin buruştuğunu belirttiğim bitkilerimin buruşuklukları geçti, gövdeleri yeniden düzgünleşti ve yaprakları canlandı. Hatta daha sonra şaşırttıklarımdan neredeyse tüm yaprakları kuruma aşamasına gelen bir tanesi toprağın sürekli nemli tutulması sayesinde gövdesi ve son çıkan iki yaprağı yeniden canlandı.

Tabi bu durum tüm bitkiler ve ortamlar için aynı şekilde gerçekleşmeyebilir. Benim amacım nemli toprak sayesinde köklerin su alımına ve gelişmeye başlamasını sağlamak idi ve bunu başardım. İlk şaşırttıklarım ve yukarıda fotoğrafladıklarım için artık sulama aralığını biraz daha açacağım.

Bu arada tohum çimlendirme için pamuk ve peçete-kağıt havlu olarak iki ayrı ortam kullanmıştım. Peçete-kağıt havlu ortamında çimlendirdiğim tohumlarda kök gelişimi pamukta çimlendirdiğim tohumlara göre daha iyi oldu. Pamuk ortamda kökler çoğunlukla tek kazık kök olarak pamuk içerisinde kalmışken peçete-kağıt havlu ortamında kökler kazık kök dışında yan köklerde oluşturdu ve daha iyi köklenme gerçekleşti.

erdemreyyan 27-11-2014 20:17

bende 1 güzel ademin var kök sistemleri çok güzel hoşumagidiyo kökleri yüzeye çıkarma nasıl oluyo bide admin toğumu nasıl oluşuyo yani ben bendeki ademinden başka adaminler örete bilirmiyim

ERKEN48 02-01-2015 12:44

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar çöl güllerimin hali perişan. Bitkiler kapalı terasta . yaklaşık 2 aydır hiç su vermedim. Bitkinin şu anki görüntüsü hemen akabinde söküldü ve kökleri. Dışarıdan belki belli olmuyor ama gövde yumuşamış vaziyette. Birde başka bir bitkinin daha da kötüleşmiş durumu. en az 20 saksı birden böyle oldu. Ne oldu anlamadım. İki bitkinin de gövdelerini kestim kabuklarını soydum. hiçbir bozulma kararma renk değişimi yok.Üstelik bütün bitkilerin yaprakları yemyeşil. Bütün hevesim kırıldı.

ERKEN48 02-01-2015 13:02

Arkadaşlar bu sorunun bir çözümü varmıdır yoksa hepsini söküp atayım mı. ?

Fatih 02-01-2015 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ERKEN48 (Mesaj 1344577)
Arkadaşlar bu sorunun bir çözümü varmıdır yoksa hepsini söküp atayım mı ?

Çok bilgili değilim fakat bendeki Adeniumlarda su geciktirici gövdeleri yumusuyor çürüme olmasından supheleniyordum fakat su verdikten sonra kendilerine geldiler. Oda ısısı>25 olduğundan ben suladikca gövde eski formunu almaya başladı.

ERKEN48 03-01-2015 11:44

Sağolun denedim bakalım sonuç ne olacak.zaten hepsi gidici kaybedecek birşey yok.

melancol 05-01-2015 16:47

Bende adenium tohumu temin ettim.
Tohumlarımı nemli havlu kağıt arasına koydum üzerlerini streç filmle kapadım.
Şimdilik çimlenmesini beklicem. Gelişmeleri yazarım.

hilalll 10-01-2015 04:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ERKEN48 (Mesaj 1344572)
Arkadaşlar çöl güllerimin hali perişan. Bitkiler kapalı terasta . yaklaşık 2 aydır hiç su vermedim. Bitkinin şu anki görüntüsü hemen akabinde söküldü ve kökleri. Dışarıdan belki belli olmuyor ama gövde yumuşamış vaziyette. Birde başka bir bitkinin daha da kötüleşmiş durumu. en az 20 saksı birden böyle oldu. Ne oldu anlamadım. İki bitkinin de gövdelerini kestim kabuklarını soydum. hiçbir bozulma kararma renk değişimi yok.Üstelik bütün bitkilerin yaprakları yemyeşil. Bütün hevesim kırıldı.

Bir yıllık acemice ecrubelerime dayanarak:
Çürume sorununuz yok bence sorun üşümüşler ve susuz kalmışlar

hilalll 10-01-2015 04:14

1 Eklenti(ler)
Eklenti 532105

Birtanesi yaprak döküyor ama gövde saglıklı

can17can 14-01-2015 06:23

sayın erkan sorun uzun süre susuz bırakmanız yumuşamanın sebebi de susuzluk
neden 2 aydır su vermediniz ?

ERKEN48 14-01-2015 12:35

Havalar soğumaya başlayınca sulamayı kestim. Plumeralar içinde aynısını yaptım. Onlarda sadece yapraklar döküldü.yumuşama yok.Gerçi onlar büyük belki ondandır **** daha dayanıklıdır. Geçen yıl kışın 2 adet çöl gülüne su verdim. Kocaman sapasağlam bitkiler çürüdü. Bende ondan korkuma kasım ortasına doğru sulamayı kestim. Bitkiler ısıtmasız teras katındaydı. Sayın can17 şimdi yumuşayanları klimalı ortama aldım ve suladım. sanki birazda olsa düzelme var. Sizce başka yapabileceğim başka birşey var mı ? plumereları sulamasam olur mu ?

Adalet Yağcı 14-01-2015 19:12

Benim adeniumlarım da geçen yılın başlarında aynı sorunu yaşadılar.
Biraz dikkat ve ihtimamla gövdeler kendini toparladı.

Neden hemen söküp atmayı düşündünüz anlayamadım ERKEN48.
Bu bitki suya karşı çok hassas, bu mevsimde ölmeyecek kadar su vermelisiniz.
Isıtmasız ortamda olmaları da sağlıklarını bozabilir, yapraklarını dökmesi bu yüzden ola bilir.

Yeniden sulamaya başlamışsınız, şimdi daha dikkatli olmanız gerekir, bulunduğu ısıtmasız ortam eksilere düşüyorsa bitkileriniz donabilir.

ERKEN48 15-01-2015 10:19

Sayın Adalet Yağcı iki tanesini köklerini kontrol için söktüm. yine de yaklaşık 20 tanesi duruyor. Sıcaklık eksilere düşmüyor. Benim tahminim teras katının 3 tarafı PVC olduğundan ısı fazla geldi ve ben sulamayınca böyle oldu. en azında sulamadan sonra kötüye gidiş yok. Teşekkür ederim.

can17can 18-01-2015 11:11

hiç sulamayacaksanız gölge bir ortama almalısınız ki rahat rahat uyusunlar güneş görüyorsa sıvı kaybından gövdede yumuşama normaldir.bu plumerliar içinde geçerli harcını çok hafif nemli tutmak sayın adalet yağcının da dediği gibi ölmeyecek kadar sulamak bana daha mantıklı geliyor

isnr 19-01-2015 09:23

1 Eklenti(ler)
Merhaba

Siteye yeni üye oldum ve özellikle bu başlık altındaki yazıları vakit buldukça okuyorum.
Adenium yetiştirmeye çalışıyorum. Ancak daha çok başındayım, okuyorum ve öğrenmeye çalışıyorum.
Evde yeterli yerim olmadığı için adeniumları dolapta yetiştirmeye başladım.
Şimdilik iyi gidiyor gibi. Yazın balkona çıkarınca ne olacak merak ediyorum.

Bu vesile ile tecrübelerini paylaşarak foruma katkısı olan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.

isnr 19-01-2015 15:12

1 Eklenti(ler)
Bunlar da yeni toprakla buluşan tohumlar

ERKEN48 02-03-2015 07:14

Hava sıcaklıklarının yöremiz için gece 4-5 dercenin altına düşeceğini zannetmiyorum. Bu şartlarda adenium ve plumeriaları dış ortama çıkartabilirmiyiz? Birde saksı değişimi ve budama için uygun zamanmıdır ?

skaraca 30-03-2015 10:05

Adenium Yapraktan Köklendirme
 
1 Eklenti(ler)
Ülkemiz koşullarında gerçekleşebilir mi bilmiyorum ama bana gelen bir e posta ekinde "Pet şişeden oluşturulan bir serada kumda yaklaşık 60 günde adenium yaprağının köklendirildiği, ancak yeni bitki oluşup oluşmayacağının bilinmediği" notu ve buna ilişkin fotoğraf vardı. Bende bilgi olarak fotoğrafı ekliyorum.

Eklenti 543966

isnr 31-03-2015 15:19

1 Eklenti(ler)
Özenle yetiştirmeye çalıştığım Adeniumlarımdan bazıları sararmaya başladı.
Neden olduğunu bulamadım maalesef
Yardımcı olabilecek forum katılımcılarına şimdiden teşekkür ederim.

skaraca 02-04-2015 10:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isnr (Mesaj 1367345)
Özenle yetiştirmeye çalıştığım Adeniumlarımdan bazıları sararmaya başladı.
Neden olduğunu bulamadım maalesef
Yardımcı olabilecek forum katılımcılarına şimdiden teşekkür ederim.

Bu ara benim bazı fidelerimde de yaprak sararmaları var. Mevsim geçişi nedeniyle eğer gövde yapısında bozulma yok ise normal olduğunu düşünüyorum. Hatta kışın yeni yaprak çıkartmasına karşın şu aralar yeni yaprak çıkartması da durdu.

aman_be 02-05-2015 16:53

Merhabalar,
İstanbul'da adenium fidesi alabileceğim neresi var? Bol çeşit bulabileceğim bir yer var mıdır acaba?

hilalll 05-05-2015 13:46

1 Eklenti(ler)
[ATTACH][/ATTACH]

Yeni adeniumlarım birkac günlükler 21/15 oranında filizlenme mevcut şimdilik :rolleyes:

hilalll 12-05-2015 00:04

1 Eklenti(ler)
[ATTACH]Büyümeye devam...[/ATTACH]

gülcicek 19-05-2015 00:30

hilal hanım ben de edaniyum istiyorum ama yaşadığım ilçede tohum bulamıyorum sizden rica etsem bana tohum yollayabilirmisiniz çok seviyorum bu bitkiyiii lütfenn :D

gülcicek 19-05-2015 00:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hilalll (Mesaj 1377874)
[ATTACH]Büyümeye devam...[/ATTACH]

hilal hanım ben de edaniyum istiyorum ama yaşadığım ilçede tohum bulamıyorum sizden rica etsem bana tohum yollayabilirmisiniz çok seviyorum bu bitkiyiii lütfenn

tourkana 23-05-2015 11:09

2 Eklenti(ler)
Adeniumlarım çiçek açtı..

hilalll 29-05-2015 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülcicek (Mesaj 1379872)
hilal hanım ben de edaniyum istiyorum ama yaşadığım ilçede tohum bulamıyorum sizden rica etsem bana tohum yollayabilirmisiniz çok seviyorum bu bitkiyiii lütfenn


Gülçicek hanım elimde tohum yok malesef zaten net dışında bulma şansı yok ...

litoriachloris 27-07-2015 11:09

2 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim 3 yaşındaki iki bitkim... İlki Çimlendikten sonra şaşırtma büyüklüğüne gelir gelmez sırasıyla her sene 20, 30 ve 50 lt'lik saksılara alındı. Köklerinde hiç oynama yapılmadı. Kış ayları dışında tüm gün güneş görebileceği bir noktada toprağa saksısıyla gömüldü. Bol bol sulandı gübrelendi.

İkinci bitkim sanırım farklı bir Adenium türü. İlk sene genel formu dolayısıyla bonsai olma yolunda ilerlemek istedi ben de ona yardımcı oldum. Kökler budandı ve yanlara doğru yönlendirildi. Yine bol su ve gübre uygulandı.

İlk fotoğrafta gövdenin yanına koyduğum çakmak iki bitki arasındaki uçurumu gösteriyor. Sanırım hem tür farklılığı hem de yetiştirilme koşullarının farklılığının sonuçlarını anlamak için iyi bir örnek :D

Eklenti 568302

Eklenti 568303

engin_er_26 08-09-2015 20:06

arkadaşlar geçen yıl bu aylarda aldığım çöl gülü üzerinde bir çiçeği birde tomurcuğu vardı (evim sadece sabah güneşi görüyor) tomurcuk çiçek açtığında diğer çiçek düştü ve sonra ne oldu bilmiyorum yaprakları sarardı ve döküldü, bu yıl haziran ve temmuz ayında dışarı yani pencerenin önüne koydum her yeri bir güzel yapraklandı fakat daha tomurcuk vermeden tekrar yaprakları sarardı ve yine döküldü. tavsiyeleriniz nedir çok sevdiğim halde bir türlü geliştiremedim.

engin_er_26 08-09-2015 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi engin_er_26 (Mesaj 1324260)
merhaba;
can17can arkadaşa teşekkür edrim,
ilk adenium, çöl gülümü ondan aldım yanısıra 2 adette aloe vera aldım,

sizlere sormak istediğim adenium ilk geldiğinde bir adet çiçeği bir adet de tomurcuğu vardı, ilk işim biraz büyük bir saksıya almak oldu, bir hafta sonra üzerinde gelen çiçeği düştü ve diğer tomurcuk açtı, şimdi ise (yaklaşık 15-20 gün geçti) tomurcuktan açan çiçek canlılığını kaybetti, pembeleşmeye solmaya başladı.
böylemi olması gerekiyor,

çiçeğim yatak odasında sadece sabah güneşi görüyor, (1-2 saat) ve direk değil yani pencereden giren ışık şeklinde aloe vera bitkilerimde aynı yerde yalnız ilk saksı değiştirdiğimde suyu biraz fazla kaçırdım, bir haftadır sulamıyorum.
suyumu bir arkadaşın akvaryumundan alıyorum, beş litrelik bidon ile getiriyorum ilk beş litrelik suyu saksı değiştirdiğimde 3 bitkiye boca ettim ve şimdi sulamıyorum toprağın kurumasını bekliyorum.

yanlış bir şeyler yapıp bitkilerimi öldürmek istemiyorum,
burada okuduğum kadarı ile bitkileri aşırı sulamak kökleri çürütürmüş, bilmiyordum bu nedenle baharda balkonum için aldığım menekşelerim öldüler inşallah bundan böyle burayı izleyerek daha güzel bitkiler yetiştireceğim.


aloeveralarım birisi öldü diğeri de can çekişiyor, 3-4 günde diğer çiçeklerle birlikte sulama yapıyorum, çöl gülü ise maalesef onun durumuda vahim bu yıl haziran temmuz aylarında yapraklandı yemyeşil oldu diye sevinirken ne oldu bilmiyorum yaprakları sararıp döküldüler. sulama ne sıklıkla olmalı bu bitkilerde ve neden canlanmadılar acaba önerileriniz nelerdir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025