![]() |
Sevgili can antalyada olmaz ise nerede olacak bu adeniumlar ;)
Bitkilerde şekil bozuklugu ve böcekten eserler var bir ziraatcıyla yakın temas kurdunuzmu .Güvenilir uzman birinden yardım alın derim. Ben gecen yıl uyku dönemi görmedim ufakta olsa yaprak cıkardı o yüzden su konusuna degindim uyumayan bitkiyi susuz bırakmak ne derece dogru olur bilemiyorum . Toprak altı yumru gelişip şiştikce cürüme riski o derece fazla . İlk yıl bitki normal sonraki yıllarda bitki kayıpları yaşanıyor bende böyle oldu . |
Kıvırcık yapraklı bir varyete olabilir ben olsam onu ayırırdım.
|
Alıntı:
Ben sn drhegeli'nin bana gönderdiği tohumlardan çimlendirdikten sonra karşı kapı komşum benim eşime "bu bitkiyi duyduğunu ve bir tane verirsek çok mutlu olacağını" söylemiş. Ben de (her ne kadar elimde bir kaç tane de olsa) kırmayıp ona bir tanesini vermiştim Mayıs ayı gibi (verdiğimde sadece 3-4 cm boyunda idi). Komşum bitkiyi balkonda unutup Haziran başında yazlığa gitmişler. :) Daha 2-3 hafta önce döndüler ve ilk iş tahmin edeceğiniz gibi kapımı çaldılar :) Bitkiyi unuttuklarını ve ne yapmaları gerektiğini sordular. Bitkiyi bana getirmelerini söyledim. Getirdiklerinde bitki aynı boyda 3-4 yapraklı halde ve tamamen bej-kahverengi bir renkteydi :) Ama ölmemişti :D Çok çok az miktarda, düşük dozajda ve sık aralıklarla gübre takviyeli hafif sulamalar yaptım ve kendini 1 haftada toparlayıp yeni yapraklar çıkarmaya başladı. 3 ay boyunca ölmemesi beni açıkçası çok şaşırttı. Kaldı ki sizin dediğiniz gibi 1-2 haftada susuzluktan öleceğini artık hiç sanmıyorum :) |
Sayın elek, hiç merak etmeyin her türlü gelişmeyi er ya da geç burda paylaşacağım. :)
Sayın iris41, ortalama sıcaklıklara baktım. Kışın 4 ay boyunca 10 derecenin altında dereceler. İl ve İlçelerimize Ait İstatistiki Veriler- Meteoroloji Genel Müdürlüğü Malesef bir uzmandan yardım almadık, kendimiz araştırıp öğrenmeye çalışıyoruz. Güvenilir bir uzman bulmak zor. Ama tanıdığımız bir kişi var belki o yardımcı olabilir. bu arada 2 yıl sonra gitmeleri gerçekten çok üzücü, acaba budama yapmışmıydınız? veya herhangi bir işlem? Sayın memet, evet bir varyete olabilir, hem kıvırcık hemde kısa :) Farklı olanları bir yere toplayacağım ;) Sayın Sakaki, :D:D süper bi bilgi çok teşekkürler. Şimdi olay acaba bunlar güzellik uykusuna yattı mı yatmadı mı :D ? Herkese şimdiden hayırlı bayramlar :) |
Benim burada şimdi sıcaklık 18 derece ve dışarıda duran adeniumlar gelişmeye devam ediyor, gübre veriyorum. Uyuklama konusu için kasımın geçmesini bekleyin derim.
|
Bugün kontrol ettim yeni filizler vermişler, uykuya girmediklerini düşünüyorum.
Gübre olarak ne veriyorsunuz. Bizde dışarı 6, 7 tane adenium koyduk 1 ay önce henüz bir sorun yok gibi gözüküyor. |
Mevsim içinde verdiğim gübre içeriği değişik oluyor. Karışımdaki oranları değiştiriyorum. İlkbaharda azot yüksek bir ora,n sonra dengeli oran, sonbaharda yüksek potasyuma geçiyorum . NPK böyle. Sonra izelementler. Ayrıca deniz yosunu hümik asit gibi katlkı maddeleri.
Burada dikkat ettiğim, diğer ağaçlara verdiğimden daha az miktarda gübre veriyorum. |
4 Eklenti(ler)
|
5 Eklenti(ler)
*** benim yardıma ihtiyacım var elimdeki adenium larım hiç gelişmiyor hatta ölüyorlar onları kaybetmek istemiyorum lütfen yardımcı olun resim koymaya çalışacağım becerebilirsem :( :( :(
|
Susuzluktan kurumuş gibigörünüyorlar. Nasıl bir toprak akrışımı var? Nasıl sulama yapıyorsunuz?
|
%70 kadar dere kumu geri kalanıda bahçe toprağı kaç günde bir veya nasıl sulamam gerekiyor bana suyu sevmez çok sulumu denildi
|
% bence çok yüksek oran. Suyu hiç tutmamıştır. Yaz içinde az sulama ile susuz kalmıştır.
|
Viyollerden kurtarıp bir an önce saksıya geçirin adeniumlarınızı. Çok fazla susuz kalmışlar, umarım toparlanırlar.
|
peki şu saatten sonra suyunu arttırsam düzelir mi yoksa artık kurtuluşu yok mu:(
|
tamam bugün hemen saksıya geçireceğim inşallah kurtulurlur
|
Bir litre suya birtatlı kaşığı oranında oksijenli su karıştırıp bununla bir kere sulayın bir süre de toprak nemli kalsın belki işe yarar. Bu aralarda kış başlayacak su ihtiyacı azalacak dikaktli de olmak gerekir.
|
Toprak doğru olmamış bahçe toprağı denen killi toprak asla sıkıntı çıkarmaması için kullanılmaz yoksa sulanınca çamur gibi olur zor kurur ve kuruduğunda taş gibi olur ve sıcak günlerde sulamanız da sorun yok hatta kışın bile yüksek 15 20 dereceyi geçen sıcaklıklarda muhafaza edliyor ise az miktar sulamanız doğru toprak karışımıyla bitkiye zarar vermez.
|
1 Eklenti(ler)
Buraya kadar tamam. Esas bundan sonrası benim için çok zor. Sırf bu bitkiler yüzünden en kısa zamanda toprak nem ölçer alacağım :(
|
1 Eklenti(ler)
Tohum takas etkinliğinden gelen 4 tohumdan ikisi çimlendi biri çürüdü biride şu an
göründüğü gibi hala çiçek açmadı. Eklenti 346943 |
1 Eklenti(ler)
|
Bu aydan itibaren cok dikkatli sulama ve bakım gerektiriyor .
Bahara cıkara bilirsek cogumuzun Adeniumları gelecek yıl şölen yaşatır bize . İşallah hic birimizde kayıplar olmaz . |
Sevgili vehibe öncelikle çok güzeller, belirtmeden geçmeyeyim, güle güle büyütün ve sağlıklı olarak tabi ki ;) Bir gün bu boylarını umarım ben de görürüm.
Toprağa bakıyorum; normal toprak. Gayet ıslak da görünüyor. Dökülmüş yapraklar da var, bu mevsimsel midir ? Bu işin sırrını bir de sizden okusam ? ;) Bir de yaprak sararması çok sulamadan kaynaklı olabilir mi ? |
Sevgili gülen melek, evet kırmızı toprak, keçi gübresi, keçi boynuzu ağacının latından yaprak çürüntüsü ve birazda dere kumu karıştırıp içindeki yabani tohumlar ve mantar falan varsa diye fırında 2-3 dakika pişirdim. ilk başlarda azar azar su verdim.
Yazında çok sıcak günlerde öteki bitkilerimi suladığım gibi hortumla suladım. Çok iyi gelişme gösterdiler. Bir kısmı içeriye alındı, deneme amaçlı iki tanesini de dışarıda balkonda bıraktım. Niye yaprak dötüklerini bilmiyorum pek araştırmadım doğrusu. Birde o kavurucu sıcaklarda hep dışarıdaydılar. |
Çok teşekkür ediyorum ;) Benimki tamamen sulama hatası o zaman. Ya çok sulayıp çürütüyorum, ya da az sulayıp kurutuyorum. Ortasını bulmaya gayret edeyim en iyisi ;)
|
1 Eklenti(ler)
Bu da benim topraksız ortamda bakıyorum.
|
Alıntı:
Saksı içeriği nedir? Bir üstünlüğü var mıdır? |
Sayın drhegeli,
Yetiştirme sistemlerine açık olmamdan dolayıdır. Bunda yalnız diatomit var. Üstünlüğü var diyemem ama sadece alternatif yetiştirme kültürüdür diyebilirim. Doğru bir sistemle rutini var, diğer bitkilerimde olduğu gibi! |
Bende diatomitte denemiştim bu yaz suyu dengeleyemedigimden cürütmüştüm .
Güzel görünüyor . |
Sayın iris41, Adenium bakımı hakkında bilgim yok diyebilirim.
Şöylece bir baktım bol güneş, az su anladığım kadarıyla! Ben de kafama göre, kabın üzerine elyaf nemi alsın diye üzerine renkli taşlar görsellik bakımından ekledim. Uygun havalarda açık balkonda ve ikinci kapta suyu bitene kadar suyunu tekrarlamıyorum. Vallahi ne bileyim bildiğim birşey yok hatta bazen eriyiksiz su verebiliyorum. |
Sn yeşilim, bitkiniz kaç yaşında? Bu şekilde, bir kışı atlattı mı? Kullandığınız eriyiğin içeriği nedir?
|
http://www.agaclar.net/forum/kaktus-...nt/6486-58.htm 1730 numaralı mesajda elime geçtikten sonra, yer değişikliğine adapte olmuş halidir.
Çiçek coşturan genel olarak, değiştirdiğim de oluyor! Kompoze sıvı gübre 1/4 oranından daha az ve elime hangisi geçerse sulandırarak veriyorum. Kışı geçirmedi tam yaşını daha doğrusu aylıktır öğrenebilirim. |
Üç aylık gelişimi gayet iyi. Bitkiniz rutinine adapte olmuş, sevmiş görünüyor. Elinize daha erken ulaşsa çiçek bile açabilirmiş ilk yılında...
Adeniumlarımda genelde saf cocopeat kullanıyorum (topraksız ortam sayılır mı?:D). Sıcak yaz günlerinde işe yaradı, sorun çıkmadı. Cocopeat'in su tutma kapasitesi, havaların soğumaya başlaması ile sıkıntı yaratabilir diye endişeleniyorum. Diğer malzemelerle (perlit,diatomit) karışım yapmak da fazla su tutma sorununu çözmüyor. Ya da yeni problemler ortaya çıkıyor; partikül büyüklüğü uyuşmazlığı (pomza, volkanik tüf), ağırlık (kum, çakıl) gibi... Bugünlerde yeni bir malzeme deniyorum (alternatif yetiştirme kültürüne girer mi?:D) : çam kabuğu. Su tutma kapasitesi yeterli, partikül büyüklüğü de ayarlanabilir (diğer malzemelerle karışım yapılabilir). Üstelik yerli ve ulaşılabilir... Birkaç saksıda kullanmaya başladım. Bakalım ne olacak... |
Sn drhegeli,
Topraksız tarımla uğraşan bir seracı arkadaş ile geçenlerde sohbet ederken bana bir önceki sene domatesler için çam kabuğu ağırlığıklı karışım kullandığını ama pişman olduğunu söyledi. Çünkü domateslerin büyük çoğunluğunun kökleri yanmış, ayrıca daha önce hiç olmadığı kadar çok mantar enfeksiyonu çıkmış ortaya (çam kabuğu mantar sporları için ideal saklanma yeri deniliyor çoğu yerde). Bu ne kadar doğru bilmiyorum ama bonsailerimde karışımda kullanmak istediğim bu çam kabuğu işi benim de kafamı karıştırıyor. Önlem olarak ben çam kabuğu oranını düşük tutacağım. Acaba siz %100 oranda mı kullanmayı düşünüyorsunuz? |
Birkaç yetişkin (1,5-2 yaş) bitkide saf çam kabuğu kullanmaya başladım. Birkaç fide de eksilen malzemenin yerine çam kabuğu ekledim. Ürün bilgisinde pH'sı 4-6 olarak veriliyor. Firma ile yazışmada da 1/3 oranında karışım önerildi. Domatesi bilmiyorum ama adeniumların bir pH seçiciliği yok. Mantar oluşumu da gözlemlemedim. Yine de bir kanaat oluşturmak için yeterli zaman geçmedi. Yakın takibe devam....
|
Orkidelerde çam kabuğunu kullanıyorlar. Onlarda bir sorun yaşadıklarını okumadım.
Domatesteki sorun çamdan ziyade malzemenin steril olup olmamasıyla ilgili olabilir. |
Sayın gülenmelek,
yeni bir maceraya atılmışsınız, tebrik ederim :) Bahçe toprağının azizliğine benim gibi sizde uğramışsınız umarım her şey yolundadır. Sayın drhegeli, Hydroton ve kömür hakkında ne düşünüyorsunuz. Hydroton aradığınız malzeme olabilir. Hydroton : Yahoo! Groups Sayın yeşillim, Çok sağlıklı gözüküyorlar, tebrikler :) hydroponics veya aeroponics yöntemiyle yetiştiriyorsunuz sanırım. Bende daha geçenlerde youtubda rastladım. Video'ya göre bu yöntemle yetişenlerin kökleri çok daha güçlü oluyormuş ve çürüme daha az görülüyormuş. İligli video : Growing Adeniums with Hydrophonics's technique - YouTube |
Çöl çiçeği değilmiydi bu?. Az su isteyen bir bitki için, mantıklı mı bu yöntem ?..:)).
Bana mantıklı gelmiyor da. |
Bu birkiye az su verdigimde gövdesi buruşuyor suladıgımda normale dönüyor hala cözemedim kafasına göre hareket ediyorum siz cözdünüzmü ?
Ya sabır cekiyorum ve kışı atlatmak tek dilegim |
Ben toprak kurudukça kışın daha az, yazın biraz daha fazla suluyorum o kadar. Göz kararı...ama kışın içerde çok çabuk böcekleniyor..
|
bunlarda benim çöl güllerim gelişimi hakkında yorum yaparsanız sevinirim 1 yaşını geçmiş durumdalar hiç gübre vermedim gübrelemeye nezaman başlayabilirim.
http://lh5.googleusercontent.com/-Nu...0/IMG_4062.JPG |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025