agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Crassula ovata gollum (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/29269.htm)

memet 14-12-2012 22:38

Bugün Selçuk'la Çeşme'deki sukulentlerle ilgilenmeye gittik.

Evin içinde güneş alan ortamda duran gollumlar kendilerinden geçmiş gibiydiler. Hemen camın dışında duran yağmur suyu almış olanlar ise son derece canlı. Ben içeridekilerin daha iyi olacağını düşünmüştüm. Hele komşunun deliksiz saksıda üstü on santim su dolu olan gollumu var, o da son derece sağlıklı durumda.

selcuk44 14-12-2012 23:04

İyi akşamlar Mehmet' cim bu gün güzel bir deneyim yaşadık biraz soğuktu ama epey yorulduk, ben de karşıyaka'ya çiçekleri kırmadan dökmeden getirdim.

Komşu 'nun crassula gollumunu da çürümekten kurtardık ,sayın Sakaki'nin daha önce önerdiği gibi sarı renkli bir saksıya (Mehmet bey'in ellerine sağlık)diktik ,resimlerini sunacağım şimdi ama kapalı yerde kalan crassula gollum 'lar biraz susuz kalmışlar derhal suladım inşaallah yapraklarını dökmezler.

Edindiğimiz deneyime göre Crassula ovata ve crassula gollum lar suya ve soğuğa karşı son derecede dayanıklı bitkiler ve ben bu bitkileri her türlü olumsuz koşullara karşı dayanıklıklarından ötürü çok seviyorum.

selcuk44 14-12-2012 23:21

Crassula gollum
 
3 Eklenti(ler)
Yağmur suyunda yaklaşık on gün kalmış olan crassula gollumun suyun içinden çıkarılıp saysıya diktığimiz halinin resmidir,şimdi hem çok dikkatli hem de çürür diye çok korktuğum bu bitkiyi yakından ve ilgiyle izliyeceğim ve gösterdiği gelişmeleri size aktaracağım(Yeni saksıya dikildikten sonra hiç sulanmadı belki on gün sora sulayacağım.

selis 14-12-2012 23:22

Selçuk Bey özellikle siteye fotoğrafları ilk yüklemeye başladığınızdan itibaren takip ettiğimi ve minik ağaçlarınıza hayran kaldığımı bilmenizi isterim.. 16. mesajdaki bitki sanırım en büyükleri ve minik bir servet yatırmış olmalısınız.. :)


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 1068548)
Edindiğimiz deneyime göre Crassula ovata ve crassula gollum lar suya ve soğuğa karşı son derecede dayanıklı bitkiler

Deneyiminize kesinlikle katılıyorum.. Gördüğüm tüm muhteşem Crassula Ovatalar açık havada, dışarıdaydı.. Sera içindekiler sanki daha yapay duruyorlar.. Konak'taki kaktüs bahçesindeki crasusulalar da gayet gelişmiş, sık dalları var.. Geçenlerde İkeanın arkasındaki serada kocaman bir bitki gördüm.. Hattâ tomurcukluydu da..

Bendekiler de minik olmalarına karşın balkonda durdukları için gayet sağlıklılar.. Umarım sizinki gibi görkemli bitkiler herkesin olsun..
Sağlıkla büyütün..

selcuk44 14-12-2012 23:37

Sayın selis hanım ,iyi geceler vallahi haklısınız hele l6 resimdeki ve ondan önce yayınlamış olduğum crassula gollum bitkisini hemen hemen Türkiye deki bütün seralarda aradım,isim vermek istemiyorum ama sadece İzmir de bir ayni firmaya ait iki ayrı serada buldum bunları ve iyi tahmin ettiniz bayağı bir bedel ödedim ama asıl büyük bedeli bu bitkileri kendi arabamla karşıyaka Atakent' teki evime getirirken ve inmazsınız dokuzuncu kat taki daireme çıkartırken ödedim,getirirken kırılır diye en büyük olanı bir streç le sardım ve asansörle de olsa daireme çıkarırken çok yoruldum. Ama şimdi gene bu ayarda bir ikincisini bulsam ayni sıkıntıları çekmek pahasına gene sahip olmak isterim .Çiçek sevmenin çılgınlığa varmasının bir örneği oluyorum her halde.Abarttığımın farkındayım ama elim de değil,

Tekrar iyi geceler ve sağlıklar diliyorum

selis 14-12-2012 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 1068572)
.Çiçek sevmenin çılgınlığa varmasının bir örneği oluyorum her halde.Abarttığımın farkındayım ama elim de değil,

Selçuk Bey çok özür dilerim gerçekten de çok çılgınmışsınız.. ;) Dışarıdan bakınca, bitkiyi seradan aldınız balkona koydunuz gibi görülüyor.. Bitkiyi arayıp bulma ve eve getirme sürecinin bu kadar eziyet olduğunu söylemeseniz bilmeyecektik.. Ama harika bir örneksiniz.. Abartın lütfen ;)

Size de iyi geceler.. Sağlıkla yaşayın efendim.. :)

selcuk44 14-12-2012 23:58

Teşekkür ederim ,bu arada sizin cr. gollumlarınızında resimlerini merakla bekliyorum lütfen müsait bir vaktinizde yayınlarsanız izlemekten keyif alacağım.

Şimdiden teşekkürler,

nurcanaybay 15-12-2012 14:53

Forum - Tekil Mesaj gösterimi - Benim Crassulas
Çok güzel gelişmiş,paylaşmak istedim.

selcuk44 15-12-2012 15:16

Çok güzel bir Crassula Ovata,soğuktan yapraklarının kenarları da kızarmış ,muhteşem de ancak açık havada bu kadar sağlıklı ve gösterişli oluyor,

nevsune 15-12-2012 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 1068560)
Yağmur suyunda yaklaşık on gün kalmış olan crassula gollumun suyun içinden çıkarılıp saysıya diktığimiz halinin resmidir,şimdi hem çok dikkatli hem de çürür diye çok korktuğum bu bitkiyi yakından ve ilgiyle izliyeceğim ve gösterdiği gelişmeleri size aktaracağım(Yeni saksıya dikildikten sonra hiç sulanmadı belki on gün sora sulayacağım.

İyi ki saksı değişimi yapmışsınız. Pek yakışmış, pek. Gollumun güzelliğine güzellik katmış. Bitki zaten güzel ama bu haliyle tam seyirlik olmuş. Ben olsam yanına gidip gidip seyrederdim.

Ben de arada Bauhausdan böyle koca koca toprak saksıları kucaklayıp şehir dışındaki evime, hem de otobüs veya dolmuşla taşıyorum. Evim 4. katta üstelik. Belim sakat, onlar da bir ağır ki. İki üç gün belim ağrıyor. Bitkilerim daha güzel görünüyorlar ya, bel ağrısı kimin umurunda:o

Gollumu yeni saksısında güle güle büyütün:) Aslında bu hali çok güzel, daha büyümesine gerek bile yok.

selcuk44 15-12-2012 18:18

İyi Akşamlar nevsune hanım,

Evvela beğenileriniz için çok teşekkür ederim,esasında saksı rengini sayın Sakaki önermişti , onada teşekkür etmek isterim,sonra Çeşme'de komşunun bu gollumunu yoğmur suyu dolu ve dibi delik olmıyan saksıdan çıkaran ve yeni saksısına dikmekte yardımlarını esirgemiyen Mehmet bey'in de yardımları çok büyük ,saksı seramik olduğu için çok ağır henüz ulamadım ama sularsam çok daha ağırlaşacak.



Biz çiçek sevdalıları her koşullarda birbirimize yardımcı oluyoruz bu sebeple çok mutluyum ama bel ağrılarını hiç sormayın,bir kaç gün çok sıkıntı çektim.Beliniz için de çok geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Şimdi hala şüphelerim var çünkü diğer gollumları hiç sulamıyorum ve sanki yaprakları biraz pörsüdü kaloriferli ortamda on günde bir sulamalı mıyım ?ne dersiniz,bir de suyuna iz element,sıvı kaktüs besinini ne kadar zaman diliminde ilave etmeliyim? Yoksa bu kış aylarında bitkilere hiç besin vermemek daha mı doğru olur,aldığım seralar muhakkak sıvı kaktüs besinini hem kaktüslere hemde scullent lere verdiklerini söylediler,ama sıvı gübre markasını özellikle söylemediler.

Tekrar bol çiçekli ve sağlıklı günler dilerim

nevsune 16-12-2012 08:57

Sn selcuk44, bu konuda hiç uzman sayılmam ama okuduklarım ve uygulamalarım sonucunda; genelde tüm bitkilerin (gelişimini kışın yapmakta olan birkaçı dışında), tabii ki kaktüs ve sukulentlerin de kışın gübresiz dinlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben kaktüs, sukulent dahil bütün bitkilerime en son Ekim ayında besin verdim, Mart ayına kadar da vermeyeceğim. Bırakalım onlar da biraz uyuyup dinlensinler:) Gollum için, gelişme sürecinde gübre verilmesi gerektiği yazıyor ki bu da bence bahardan itibaren olmalı.

Sukulentleri kışın tamamen susuz bırakmamak, az miktarda sulamak gerektiğini biliyorum. Tabii soğuklardan korumak koşuluyla. Gollum için de aynı şey geçerliymiş, kışın sulaması azaltılarak yapılmalıymış. Gollum için yapılacak en büyük yanlış, fazla sulama yapmakmış. Normal zamanda da toprağının kurumasına izin verip öyle sulamak gerekiyormuş (zaten kaktüs ve sukulentler için uygulamamız gereken en önemli kurallardan biri sulama konusunda dikkatli olmak bence).

Kış soğuklarına fazla dayanıklı değilmiş. Bu yüzden bol ışıklı olmak koşuluyla iç mekan ve seralarda tutulması gerekirmiş.

Geçirgenliği iyi olan bir toprak kullanılmalıymış ve yarı gölge veya güneşte iyi gelişirmiş.

Gollum için işinize yarayacak bilgileri bu kaynakta bulabilirsiniz.

Çiçek de açıyormuş, siz çiçeğini görebildiniz mi hiç?

selis 16-12-2012 09:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1068561)
Crassula Ovatalar açık havada, dışarıdaydı............

Bendekiler de minik olmalarına karşın balkonda durdukları için gayet sağlıklılar..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 1068586)
bu arada sizin cr. gollumlarınızında resimlerini merakla bekliyorum

Selçuk Bey; günaydın..
Benim baumaxtan aldığım küçük bir gollummum vardı.. 2 farklı crassula çeşidi ile birlikte geçen yaz çok sulama nedeniyle çürüdü.. Fotoğrafını eklemiştim.
Çürüyen bitkiden kalan parçalardan oluşan minik bitkilerden başka; ne yazık ki size sunabileceğim nitelikte ovatam yok.. gollumum hiç yok.. Kim bilir sizin sayenizde belki olur ;)
Bitkilerinizi izlemek, bu kadar büyüyeceklerini bilmek oldukça keyifli..
Umarım bu bitkiler sizi hiç üzmez.. Hoş; siz seneye başka bir aşka daha tutunursunuz ;)

Saygılar..

selcuk44 16-12-2012 09:55

crassula gollum
 
İyi sabahlar nevsune hanım,Evvela çok bilgilendiğim mesajınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederin .İnanmanızı isterim ki harfi harfine uygulıyacağım.

Crassula ovata ve crassula gollum ile ilgili bulabildiğim Türkçe ve yabancı dilde mevcut bütün literatürlere ulaşmağa çalıştım tabii ki henüz bilmediğim ve bazen de çeviri hatası yaptığım yazılar mevcuttur kabul ediyorum ancak anlamadığım bir konu var;

Kışın bu kadar fazla suda duran ,sizin de saksısın beğendiğimiz komşudan sayın Mehmet bey'le aldığımız gollum bu soğuk(daha don olmadı bunu da kabul ediyorum)kış gününde en az on gün nasıl bozulmadan dibi delik olmıyan bir saksıda yaşadı ve çürümedi? ve düşünüyorum ki eğer bu bitki bundan sonraki günler de de bozulmaz ise kışında gelişmesini devam ettirmesi için bol bol sulayalım mı? en azından orta kararlılıkta sulamaktan korkmamalı mı acaba? Bu konu ile ilgili düşüncelerimi ve deneyimlerimi bir müddet bitkiyi inceledikten sonra daha net açıklıyacağım .Biraz bekleyip izlemekte yarar görüyorum

Crassula golluma sahip olan benim gibi amatörlerin bu bitkiye çiçek açtırdığını ne sitemiz yayınlarında nede Türkiye'de bu bitkiyi besliyen amatörlerin yayınladığı resimlerde rastlamadım(dalgınlığıma gelip tespit etmeyi atlamış olabileceğimi kabul ediyorum) ama benim orta boydaki bir gollum bitkim , sevgi ,bakım ve ilgi den olacak ki çiçek açtı,daha önce çiçeklerini tomurcuk olarak yayınlamıştım ,şimdi açmış halde ki crassula gollum bitkimi beğenilerinize sunuyorum

selcuk44 16-12-2012 10:14

crassula gollum
 
3 Eklenti(ler)
Çiçeklenen gollum bitkimin detaylı resimleri ,umarım bu bitkiyi besliyen üye kardeşlerimin ilgisini çeker

selcuk44 16-12-2012 10:23

crassula gollum
 
3 Eklenti(ler)
Crassula gollum,crassula ovata,para veya mücevher bitkisi ve adenium ile ilgili ortadoğuda bir inanışa göre bu bitki sahiplerine şans ve çiçek açtıktan sonra da para ve nakit getirirmiş ,tevatür olduğunu kabul ediyorum ve ''bana gollum çiçek açtıktan sonra para getirir deniyor size boyle bir getiri oldu mu?'' diye sorarsanız cevap vermem.

selcuk44 16-12-2012 10:27

crassula gollum
 
2 Eklenti(ler)
çiçekli gollumun resimleri

selcuk44 16-12-2012 11:46

Sayın Selis hanım,aldığınız crassulaların çürümesine üzüldüm ,

Elimdeki Crassula ovata ve gollumların bir kısmını sayın Mehmet bey le birlikte çeşmeye götürdük çünkü evde yer kalmamıştı,tekrar çeşme'ye yaklaşık 20 gün sonra gitmeyi planlıyorum,dönerkende bir adet köklenmiş crassula ovata ve bir adet crassula gollum getireceğim ve bir toplantı olursa size iletirim,

Şimdiden keyif almanız ve şans getirmesi dileklerimle güle güle büyütün.

nevsune 16-12-2012 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 1069248)
Evvela çok bilgilendiğim mesajınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederin .İnanmanızı isterim ki harfi harfine uygulıyacağım.

Kışın bu kadar fazla suda duran ,sizin de saksısın beğendiğimiz komşudan sayın Mehmet bey'le aldığımız gollum bu soğuk(daha don olmadı bunu da kabul ediyorum)kış gününde en az on gün nasıl bozulmadan dibi delik olmıyan bir saksıda yaşadı ve çürümedi?

Sn selcuk44 mesajımdan çok bilgilendiğiniz konusunda bana iltifat etmişsiniz. Bence siz zaten gollum konusunda üstad konumuna çıkmışsınız. Bizim sizin önerilerinize ihtiyacımız var. Siz bu kadar zaman onları bu hale getirmişsiniz en doğrusunu siz biliyorsunuzdur.

Çok sulama konusunda karar size ait elbette ama yine de genel anlamda biraz ahkam kesmeden duramayacağım, affola:rolleyes: Çok ıslanıp delik olmayan saksıda 10 günde çürüme olmaması, zaman içerisinde çürümeyeceği anlamına gelmiyor. Bazen çürümenin kökten gövdeye geçip kendini belli etmesi bayağı bir zaman alıyor ve anlaşılır hale geldiğinde de iş işten geçmiş oluyor.

Ben fazla sulamanın zararlarını önceleri özellikle paskalya ve yılbaşı kaktüslerimde yaşardım. Herşey yolundaymış gibi görünürken, hatta zamansız tomurcuk bile verirken (ki bu bitkilerin ölürken son çabası oluyor) birden gövdede kopmalar başlar, bir de bakarım ki kök çoktan çürümüş. Hemen yukarlardan canlı olabilecek bir iki yaprak bulup silbaştan yapardım. Bu bitkilerimi az sulamayı öğrenene dek epey bir telefat verdim. Genel olarak bilinir ki, bitkiyi susuzluk değil çok su öldürür. Hele kışın daha da dikkat etmekte yarar var. Her ne kadar İzmir soğukları pek soğuk değilse de en azından bitki kışın az sulamayla biraz dinlensin ve baharla birlikte gelişmesini sürdürsün.

Belki gözden çıkartabileceğiniz birini çok sulayarak gelişmesini izlemeyi düşünürsünüz. Gollumlarınız o kadar güzel ki ben bakmaya kıyamıyorum, ne diyeyim başka:)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 1069256)
Crassula gollum,crassula ovata,para veya mücevher bitkisi ve adenium ile ilgili ortadoğuda bir inanışa göre bu bitki sahiplerine şans ve çiçek açtıktan sonra da para ve nakit getirirmiş ,tevatür olduğunu kabul ediyorum ve ''bana gollum çiçek açtıktan sonra para getirir deniyor size boyle bir getiri oldu mu?'' diye sorarsanız cevap vermem.

Siz cevap vermeseniz de neden bu kadar çok ovata ve gollum sahibi olduğunuz yeteri kadar açıklıyor durumu;)

Çiçekleri öbekler halinde çok hoş duruyor. Cüceme şimdi daha bir gözüm gibi bakacağım:D:D

Sıdıka 20-02-2014 18:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 1069256)
Crassula gollum,crassula ovata,para veya mücevher bitkisi ve adenium ile ilgili ortadoğuda bir inanışa göre bu bitki sahiplerine şans ve çiçek açtıktan sonra da para ve nakit getirirmiş ,tevatür olduğunu kabul ediyorum ve ''bana gollum çiçek açtıktan sonra para getirir deniyor size boyle bir getiri oldu mu?'' diye sorarsanız cevap vermem.

selcuk44 , bu ne güzel olmuş öyle - resmen bonsai olmuş - formu - görüntüsü harika....

selcuk44 20-02-2014 23:13

Sayın sidika hanım iyi geceler,haberlerim hiç iyi değil geçen yaz sonu İzmir'e geldiğimde (maddi değeri hiç mühim değil ama Karşıyakada 9 cu kattaki daireme çıkartmak için,arabam ile taşımak için ve yaşatmak için o kadar emek verdiğim crassula ovata gollumlarımı) bütün ççeklerimi sıcaktan yanmış ve bitmiş olduğunu gördüm halbuki akrabalarım fırsat buldukça yaz müddetince bakıyorlardı ama bolkonum inanılmaz sıcak olmuş ki hepsi kavrulmuşlar yani resimlerini keyifle izlediğiniz o güzelim bitkilerim bitti.

Çeşme'de bir miktar daha var ama inanın ne haldeler bilmiyorum orada bakanlar var yakında gideceğim ve keyifleri yerinde iseler resimlerini beğenilerinize sunarım.

Sağlıklar ve tekrar iyi geceler

Sıdıka 03-03-2014 15:22

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selcuk44 (Mesaj 1251585)
Sayın sidika hanım iyi geceler,haberlerim hiç iyi değil geçen yaz sonu İzmir'e geldiğimde (maddi değeri hiç mühim değil ama Karşıyakada 9 cu kattaki daireme çıkartmak için,arabam ile taşımak için ve yaşatmak için o kadar emek verdiğim crassula ovata gollumlarımı) bütün ççeklerimi sıcaktan yanmış ve bitmiş olduğunu gördüm halbuki akrabalarım fırsat buldukça yaz müddetince bakıyorlardı ama bolkonum inanılmaz sıcak olmuş ki hepsi kavrulmuşlar yani resimlerini keyifle izlediğiniz o güzelim bitkilerim bitti.

Çeşme'de bir miktar daha var ama inanın ne haldeler bilmiyorum orada bakanlar var yakında gideceğim ve keyifleri yerinde iseler resimlerini beğenilerinize sunarım.

Sağlıklar ve tekrar iyi geceler

sayın selcuk44, çok üzüldüm okuyunca- o güzelim bitkinin yok olmasına , umarım Çeşmedekiler yaşıyordur. Gerçi izlediğim kadarıyla benimki çok nazlı değil gibi , ama tabi sıçaklık aşırı derece olursa ne olsa dayanmaz .... Benim de
gözüm gibi baktığım crassula gollumum var - ilk hali ve şimdiki ... yaklaşık 2 ,5 - 3 senede bu hale geldi ...

kaktusman 06-02-2016 21:25

ben de yeni aldım bi tane bakalım umarım sizinkiler kadar sağlıklı bi şekilde büyür.
hasan e. 28. Vet.Hekim

0nlyl 04-03-2016 16:41

Merhaba. Bu bitkiyi hiçbir yerde bulamadım bana yardımcı olabilecek biri var mı?

A_NOMAD 04-03-2016 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 0nlyl (Mesaj 1444550)
Merhaba. Bu bitkiyi hiçbir yerde bulamadım bana yardımcı olabilecek biri var mı?

Arıyorum - agaclar.net

orkidem. 28-10-2017 16:49

2 Eklenti(ler)
Merhabalar :) bu fotoğrafta gördüğünüz crassula yı yeni aldım ve eğer becerebilsem bi ağaç formuna getirmek hatta bonsaileştirmek istiyorum bakımını nasıl yapmalıyım ne kadar sürede bir ağaç görünümü kazanır ne sıklıkla sulamalıyım bakımı hakkında bilgisi olanlardan tavsiyeler rica ediyorum :) çok teşekkür ederim

ashan18 22-02-2019 12:58

1 Eklenti(ler)
Bu da benim Shrek

Icarius 28-02-2020 20:09

Merhabalar ben de 2019 kasım ayı gibi Crassula Ovata Gollum aldım. Bugün dikkatimi çeken bir yapragın pörsümüs ve rengi gitmiş bir sekilde kuruduğunu gordum. Kuruyan yaprak hemen koptu zaten. Acaba çok mu suluyorum diye düşünüyorum. Haftada bir sulamamı çok fazla olmayacak sekilde yapıyorum. Fikri olan benimle paylasabilirse çok mutlu olurum

sumeyraksmz 24-07-2020 11:06

acıll yardım
 
shrek kulağı olarak ta bılınen crasula ovata gollum um çürüyor dalları büzüştü suyuna toprağına cok dikkat etmeme rağmen böyle ozel kaktüs ve skulent toprağına diktim.. napabilirim :(((

Koala09 17-04-2021 17:16

3 Eklenti(ler)
Eklenti 718209

Eklenti 718210

Eklenti 718211

Merhabalar,
Hediye gelen crassula ovata bitkimin ilk geldiğinde yaprakların bir yüzlerinde hafif renk değişikleri kuruma vardı ancak iki hafta kadar sonra yakın fotoğraflardaki gibi yaprakların tamamı grimsi bi renkle kurumaya başladı. Sebebi hakkında varsa fikrinizi paylaşırsanız ve ne yapmam gerektiği konusunda önerileriniz olursa çok sevinirim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025