agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Stapelia (Leş Kaktüsü) (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/1679.htm)

saydemir 10-07-2007 15:23

İnşallah bende o güzel çiçekleri görebilirim. ;)

İlkin 11-07-2007 08:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saydemir (Mesaj 128366)
İnşallah bende o güzel çiçekleri görebilirim. ;)

İnşallah görürsünüz. Büyük ihtimalle sonbahar gibi açacaktır. Benimkiler Eylül sonu, Ekim başı gibi açmaya başlıyor.

Selamlar.

darla 20-07-2007 14:34

Merhaba,
Bendeki ise şuan hızlı bir üremede sonra da çiçeklenecek sanırım..

Filiz 02-08-2007 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibuprofen (Mesaj 35213)
Şimdi efenim... öhöm öhöm... Önceden anneler evlenme yaşına gelen oğullarını kıskandıklarından, biricik oğlunun evlenip el kızına gitmesinden dolayı üzüldüklerinden, gelin adayı vazgeçsin de iş bozulsun diye bohçasına kötü kokular serpiştirirmiş. Çiçeğin adı buradan geliyor. Zaten kendisi de bohça şeklinde çiçeğin.

Bu da benim gördüğüm bir damat bohçası;

(Çiçeğin ismi ile ilgili hikayeyi ben uydurdum, ama ilginç ve inandırıcı değil mi? :D )

Bir yıl önce yazılmış hikayeye ithafen bunu da ben uydurdum :D

Çiçek açmadan önce damadın getirdiği bohçaya benziyor. Açana kadar içinden ne çıkacağı belli değil. Ama açınca.....

memet 18-08-2007 13:22

Sukulentlerim açmaya başladı. Stapelia açtı, diğeri bir kaç güne kadar açar.
Satpelia bir iki kere tohuma durmuştu daha önce, börülceye benzeyen tohum zarfı ertesi sene büyümüştü.

tugo 19-10-2007 20:06

Acil durum, bitkim uzun yoldan geldi

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,

Acil olduğu için sitemizde araştırma bile yapmadan yazıyorum, kusura bakmayın.

Az önce arkadaşlarım aşağıdaki sukulent "parçalarını" hediye getirdiler. Tam 14 gün öce Datça'dan almışlar ve o kadar gün arabanın içerisinde bir fincan suda durmuş.

Bir komşudan aldıklarında üzerinde çiçeği de varmış. Resimden göreceğiniz gibi şu anda suda duran yerleri kararmış,çürümeye başlamış.

Çürüyen yerleri kesip, bir kaç gün açıkta bekleteyim mi, direk toprağa veya torfa mı dikeyim? Bu güzelliği kurtarmamız lazım.

Ben de şimdi eski yazışmaları araştıracağım, vakit kaybetmek istemedim.

Şimdiden çok teşekkürler ve saygılar

Mucip Gürbüz 19-10-2007 20:14

Sudan hemen çıkart, 3-4 gün kurumaya bırak, çürüklerini temizle ve toprak, kum, torf karışımına dik. Hoşçakal.

tugo 19-10-2007 20:24

Hemen başlıyorum, çok teşekkürler sevgili M.Gürbüz:))

tugo 20-10-2007 21:16

1 Eklenti(ler)
O haliyle, gelirgelmez çiçek açtı. Kokusu da yerinde, aynen yazdıklarınız gibi.

Tabii çok sevindim, artık yarın dikebileceğimi zannediyorum.

Arzu Kasapoğlu 23-10-2007 15:29

Bu çiçek üzerine sinek konunca, etrafa çürümüş et kokusu yayıyor. :mad:Dün akşam balkonumda öyle bir ağır koku vardı ki içeri kaçmak zorunda kaldım.;)

İlkin 23-10-2007 17:00

Bende de bu orbea'dan 2 çelik var, birkaç aydır bende. Daha yeni yeni filiz vermeye başladı. Bakalım belki gelecek sene çiçek açar. Çiçeğin çok güzel Kagan, fotograf cekimin ve kalitesi de harika. Tebrikler ;)

tugo 24-10-2007 13:39

"Bitki bugün Stapelia cinsinde değil, Orbea cinsinde yer alıyor."

Sn Kagan,

Bendeki 4-5 gün çiçek açtıktan sonra bohçayı kapadı.

Bu bohça ileride yeniden açılacak mı, yoksa ömrünü tamamladımı?

Bir de, bana gelene kadar günlerce su da tutulduğundan olsa gerek, kollardan biri uç tarafından itibaren hızla sararmaya başladı. Bir öneriniz varmı?

Çok teşekkür ediyorum.
Saygılar

Sebahattin Sargın 24-10-2007 16:01

Zannedersem bu çiçek çelik yolu ile üretiliyor. Kaktüslerde tohum ile üretim çok zor ve meşakatli bir yol. Ev ortamında ise daha bir zor. Hocalarımız daha detaylı bilgi verecektir...

memet 24-10-2007 16:33

Benim çiçkelrimden biri, çiçek açtığının ertesi sene, fasulyeye benzer bir tohum kılıfında, tohum yapmıştı. Ama çelikten o kadar kolay ürüyor ki denemedim tohumdan üretmeyi.

Bu türden olanı bu sene çiçek açmaktan bıkmadı. Sürekli çiçek açıyor. Tek sorun, kara sineklerin üzerine larva bırakması.

tugo 24-10-2007 18:49

Evet, mesajımdaki ikinci resimde görüldüğü gibi 3 adet kılıf var, benimkinde de.

Eğer başına gelenlerden sonra bu torbalar yaşar ise, istiyenlerle paylaşırız. İnternetten gördüğüm, bu torbalar açıldığında, ipeksi elyaf görüntülü "paraşütlerde" tohumları gözüküyor ama ayrıca aynı kılıfın içinde yuvarlak meyvaları da oluyor.

tugo 24-10-2007 19:12

Kagan Bey, çok teşekkür ederim.
Bitkimin bana geliş öyküsü ve perişan halinin fotoğrafları "Stapelia" bölümünde 52 ve 55 no.lu mesajlarda var.

Dediğiniz gibi,suya giren kökleri kuruttum, bozuk yerlerini kestim,temizledim ve toprakladım.

Fakat şu anda sararıp kurumakta olan kısmı,kök tarafı değil, kollardan birisinin baş kısmı.

Etli bitkiler tepeden kesilip, tedavi edilirler mi, yoksa oradan su kaybına mı sebep olurum, onu bilmiyorum.
Saygılar

uzman16 24-10-2007 19:34

3 Eklenti(ler)
Hangi tohum acaba?
Arzu Hanım sağolsun bana petunya tohumlarıyla göndermiş bunları.
Latin çiçeği,
Leş kaktüsü,
Gözyaşı çiçeği.
Hangi tohum hangisi?

memet 24-10-2007 19:47

Açık renkli tohum latin. Leş kaktüsünü ayırd edemedim, ufak siyah olan olması mümkün

Arzu Kasapoğlu 24-10-2007 20:01

Merhaba Uzman16, en solda kahverengiler leş kaktüsü, ortadakiler latin çiçeği, en sağda yeşiller aşkın gözyaşı çiçeği.

Aşkın göz yaşını, sivri köklü kısım toprağın üstünde olacak şekilde hemen ekmelisin yoksa kurur. Yani köklü kısmı sadece toprağın üstüne hafifçe yerleştir.

saydemir 06-11-2007 14:50

Stapelia ve türevi kaktüsler bence en güzel çiçeklere sahip türlerden- kokuları dışında tabi- Ama ülkemizde genelde pek az türü bulunuyor. İnternette bulabildiğim türlerden bazıları bunlar.

denizakvaryumu 06-11-2007 15:12

5 Eklenti(ler)
Üstten 3.sü muhteşem...acaba 3.resimdekinin ismi nedir?

http://images.google.com.tr/images?h...-8&sa=N&tab=wi

http://images.google.com.tr/images?h...erde+Ara&gbv=2

konu hakkında yararlı olabilecek linklere bakmakta fayda var.

saydemir 06-11-2007 22:35

Üstten 3. huernia zebrina olması lazım. Uyar11 in avatarındaki resimde bu tür. Belki o bize daha ayrıntılı bilgi verir bu türler hakkında. Evet çok güzel, ama ben ilk resimdeki yıldız şeklinde olanı daha çok beğendim. Huernia pillansii.

Vildan Sönmez 07-11-2007 08:22

Leş kaktüsü

1 Eklenti(ler)
Saydemir'in internetten aktardığı çiçekler harika. Bu da benim leş kaktüsüm.
Mısır çarşısı'nın arkasındaki çiçekçilerde kaktüs bakarken, bunu küçücük bir saksıda gözden çıkarıp kenara atmışlar, buruşmuş, sarkmış bir haldeydi.
2.5 YTL ver senin olsun dedi. Kaçırmadım tabii. Şimdi merakla çiçek açmasını bekliyorum.;)

denizakvaryumu 07-11-2007 08:23

1 Eklenti(ler)
Evet huernia zebrina imiş...teşekkürler

http://images.google.com.tr/images?h...erde+Ara&gbv=2

memet 07-11-2007 09:11

Benim sukulantler yaz kış dışarda duruyor. Her sene çiçiek açıyor. Sanırım kışın soğuklanmak hoşlarına gidiyor.

saydemir 07-11-2007 11:46

4. resimdeki tüylü kediye benzeyen stapelia hirsuta...

rosita 12-11-2007 20:52

Merhaba,
Öncelikle güneş gören bir yerde olmalı ve toprağı kurudukça suyunu vermelisiniz...Bir de tabii bulunduğunuz yerin iklimi önemli..Mesela ben Mersin tarafında olduğum için balkonda bakıyorum bu çiçeğe kış mevsiminde bile sorun olmuyor...Bol çiçekli günler:)...

rosita 12-11-2007 21:05

Merhaba
Vildan Hanım aldığınız kaktüsden bende var ve çiçek açmış durumda...Sarı üzeri kahverengi benekli büyük bir çiçeği oluyor(hatta ben ona leopar çiçek diyorum)..Güneş görmesi ve toprak kurudukça sulanması yeterli..Yerini sevince sevginizi de hissedince açıp duruyor:)...

Vildan Sönmez 13-11-2007 08:11

Yıllar önce de bu kaktüsten vardı bende.Dediğiniz gibi sarı üzerine kahverengi benekli açardı. Sanırım yaygın olan da bu rengi.İnternetten alınan fotoğraflar ise süper.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rosita (Mesaj 172305)
Merhaba
Vildan Hanım aldığınız kaktüsden bende var ve çiçek açmış durumda...Sarı üzeri kahverengi benekli büyük bir çiçeği oluyor(hatta ben ona leopar çiçek diyorum)..Güneş görmesi ve toprak kurudukça sulanması yeterli..Yerini sevince sevginizi de hissedince açıp duruyor:)...

calliante 20-11-2007 14:40

arkadaşlar bu çiçekten bende de var çok hoş çiçek açıyor bunu kurutmak istiyorum? yani solmadan kuru çiçek haline getirebilirmiyiz çiçeğini?

ataser 21-11-2007 10:31

dayanacağını sanmam, malum bitkinin temelli zaten su deposu suyunu kaybedince kesinlikle bozulacaktır.

Arzu Kasapoğlu 21-11-2007 15:04

Merhaba Calliante,

Ben bir kaç yıl önce kitabın arasına koyup kurutmuştum. Su kaybettiği için biraz küçülüyor ve rengini de kaybediyor.

Fakat yine de güzel, denemeni tavsiye ederim.

Arzu Kasapoğlu 13-12-2007 16:45

Tohumu ilk defa bu sene aldım. Nasıl ekildiği hakkında bilgim yok.
Bulduğun resimler harika.

Arzu Kasapoğlu 13-12-2007 19:31

2 Eklenti(ler)
Stapelia tohumları

A.Şahin 13-12-2007 21:16

leş kaktüsü olduğu çok bariz:) üzarindeki yeşil sinek genelde leş kokan yerlerde barınır. Çiçeğin kokusunu tahmin edebılıyorum:(

saydemir 14-12-2007 20:10

Stapelialar inanılmaz güzel bitkiler gerçekten. Fakat bu resimlerdeki türleri türkiye de bulabilmek neredeyse imkansız. Türkiyede sanırım en çok orbea variegata (panter desenli çiçeği olan) ve stapelia grandiflora (büyük bordo çiçekli olan) bulunuyor. Bu resimdekilerden bazıları da huernia ve stapelianthus türlerine ait resimler.
Genelde neden doğada neden fazla yeşil çiçekli bitki bulunmadığından sormuşsunuz. Bunun temel sebebi çiçeklerin bitkilerin üreme organları olmasından kaynaklanıyor. Yani bitkinin ne kadar gösterişli ve göze batan ilgi çekici (özellikle böcekler için tabi) çiçekleri varsa tozlaşma ve tohum üretme işlemi o oranda kolaylaşır. Ama yeşil renkli bir çiçeği o bitkinin yapraklarından ve gövdesinden ayırmak pek kolay olmaz. Stapeliaların yeşil çiçeklerine gelince onlar böcekleri kendilerine renkleri ile değilde muhteşem! kokuları ile çekiyorlar. ;)

mehtap051 15-12-2007 12:13

Bana da arkadaşlarım ekin97 ve caretta gönderdi. Hemen saksıladım.Y anlız perde arkasında ama camın önünde. Problem olur mu? Çünkü evim pek güneş almıyor. 91.saksıdaki gibi olması için ne kadar zaman lazım. Bende 2 parça var. Sanırım yanlardan çoğalıyor. Yanlardan çıkan parçalar tekrar toprağa dikilerek mi saksının içi doluyor.

minka 15-12-2007 13:39

Merhaba,
"Yurtdışından kaktüs getirme"konusunu biraz araştırmıştım arkadaşlar.Bir arkadaşım bitki üretimi ve ihracatı yapan bir firmada çalışıyordu."Hollanda ile alışveriş daha fazla,ama Çin bu konuda(üretim ve satış) oldukça ilerlemiş durumda" demişti.Çin'den ulaşım gemi (daha ucuz) ile olduğu için,uzun sürüyormuş ve bitkiler dayanmıyormuş.Gemilere sera kurulması fikri vardı hatta:)
Bir de İtalya var.Ben size İtalya'dan bir site önermek istedim.İlginizi çekerse...
http://www.cactus-art.biz/index.htm sitesi uygun gibi.Özel,aşılı kaktüsler de var,ama fiyatları oldukça yüksek.Türkiye'de olmayan ve fiyatı uygun olanlardan seçilebilir.Gerçi Stapelia yok galiba bu sitede,ben görmedim.Euro hesabı tabi.

saydemir 15-12-2007 16:36

http://www.kambroo.com/succulent_plant_nursery/

Birde bu site var. Sanırım güney afrika kökenli bir site. Sitede pek çok stapelia türü var. Zaten stapeliaların çoğu afrika kökenli bitkiler. Fakat türkiye'ye bitki gönderimi yapıyorlar mı bilmiyorum. Hiç denemedim. :confused:

ataser 17-12-2007 16:50

Heryere ve her yöne kaktüscüler paket yolluyor, hava yolu ile de yollanırlarsa şayet en geç 1 haftada elinizde oluyor orada sorun yok. Ama yanlışlıkla işgüzar bir gümrük memurununa denk gelir iseniz vay halinize, bu bitki tüm ekolojik dengeyi bozar ülkemizin bitki örtüsünü tahrip eder diye paketi karantinaya alıp ölünceye kadar bekletiyor. Yani sonuçta ticari siteler aldıkları paraya bakıyor, memurlar ise mevzuata, arada kaynayan bizler oluyoruz:(

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025