agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/)
-   -   Haworthia fasciata (https://www.agaclar.net/forum/sukulent/15749.htm)

misa-fir 23-02-2016 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Şükran45 (Mesaj 1441896)
Sayın Misa-fir, sanırım sorun fazla sulamanızda. Hawortianızı bence bir süre sulamayın, toparlansın. Ev ortamında mı dışarıda mı bilmiyorum ama, ileriki dönemde ortam sıcak olduğunda çok az miktarda ve seyrek sulayın. Merak etmeyin susuzluk onu öldürmez ama çok su öldürür. Bu arada, bol ışık seviyor.

Evde bakıyorum, pencerenin iç kısmında duruyor. Dolayısıyla güneş de alıyor ışık da. Önerilerinize uyup uzun bir süre su vermeden gözlemleyeceğim. Yalnız şunu da sormak istiyorum, yaprakları çok cılız etli değil, bakımında bir şeyi eksik mi yapıyorum? :confused:

Şükran45 23-02-2016 15:25

Belki kökte çürüme varsa yeterli beslenemiyordur, tezimiz doğruysa baharda coşacaktır diye düşünüyorum. Zaten yaprakların cılız olması bitkinin hayatından memnun olmadığın gösteriyor.

Şükran45 23-05-2016 12:46

2 Eklenti(ler)
Eklenti 614043

Eklenti 614044

darkboomhoney 19-02-2018 07:42

1 Eklenti(ler)
merhaba,

Teraryum içinde bulunan yılan derisi bitkim, haftasonu her zamanki gibi ofiste bırakmama rağmen pazartesi geldiğimde bu haldeydi.

Geri kendine getirebilmemin bir yolu var mıdır?

https://i.hizliresim.com/5DD3rj.jpg

Mesut Temiz 19-02-2018 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi darkboomhoney (Mesaj 1531746)
merhaba,

Teraryum içinde bulunan yılan derisi bitkim, haftasonu her zamanki gibi ofiste bırakmama rağmen pazartesi geldiğimde bu haldeydi.

Geri kendine getirebilmemin bir yolu var mıdır?

https://i.hizliresim.com/5DD3rj.jpg

Maalesef rozetin orta kısmı çürümüş görünüyor. Sanki fiziksel bir darbe alıp ezilmiş gibi.. Zaten yaprakların da diplerinden yumuşayıp sulandıkları görülüyor resimde... Rozet şeklinde büyüyen sukulentlerde canlı kısım ortadaki büyüme noktası olduğundan o kısım ölünce yapacak bir şey yok. (Tabii ki bazı echeverialar ve bazı aloeler gibi sap yapan, uzayıp dallanan türler üstteki rozet kesilip alınsa bile yandan dallar verip büyüyorlar, ancak bitkinizde o durum söz konusu olmadığından bence ölmüş.)
Ama yine de içinizde bir şüphe kalmasını istemiyorsanız birkaç gün uygun ısıda sulamadan bekleyebilirsiniz...

darkboomhoney 20-02-2018 06:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1531897)
Maalesef rozetin orta kısmı çürümüş görünüyor. Sanki fiziksel bir darbe alıp ezilmiş gibi.. Zaten yaprakların da diplerinden yumuşayıp sulandıkları görülüyor resimde... Rozet şeklinde büyüyen sukulentlerde canlı kısım ortadaki büyüme noktası olduğundan o kısım ölünce yapacak bir şey yok. (Tabii ki bazı echeverialar ve bazı aloeler gibi sap yapan, uzayıp dallanan türler üstteki rozet kesilip alınsa bile yandan dallar verip büyüyorlar, ancak bitkinizde o durum söz konusu olmadığından bence ölmüş.)
Ama yine de içinizde bir şüphe kalmasını istemiyorsanız birkaç gün uygun ısıda sulamadan bekleyebilirsiniz...

İlginiz için teşekkür ederim, dün bir çiçekçiye götürdüm ve sizin söyledikleriniz gibi dönüşü olmadığını söyledi. Teraryumdan çıkartmak zorunda kaldık. Önümüzdeki zaman diliminde boşluğuna yeni bir skulent dikmek istiyorum. İyi günler,

sanpedro 23-03-2018 09:17

harika gözüküyorlar

BengiSUcculent 26-07-2018 09:50

3 Eklenti(ler)
Merhabalar, umarım fotoğrafları yükleyebilmişimdir.
Ofisteki terareyumumda bulunan haworthia zebra sukulentim çok sağlıklı ve hatta yavrulamışken, iş seyehatinden dönüğümde aşağıdaki şekilde buldum.Yaprakları ayrılmış köklerinden sararmaya başlamışlar. Yavru kurumuş.2 günlüğüne gitmişstim oysa... Sizce neden kaynaklanmış olabilir ve yaşama ümidi var mıdır?
Teşekkürler.

brkznrr 09-01-2019 22:04

1 Eklenti(ler)
sizce sorunu nedir ? Güneş yüzünden mi kararmış

Mesut Temiz 10-01-2019 00:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi brkznrr (Mesaj 1555844)

Kesin bir şey söylemek zor olsa da, bendeki haworthia fasciata'lardan yaz boyunca yoğun güneş altında kalanlar bu renk, daha fazla gölgede kalanlar yeşil renkte oluyor.. Umarım başka bir sorun yoktur...

brkznrr 10-01-2019 11:48

Isık alan gölge bir yere aldım süreç hakkında bilgilendirme yapacağım

acemi25 11-01-2019 14:20

1 Eklenti(ler)
Ben de kendi haworthia olduğunu düşündüğüm sukulentimi ekleyeyim. Kaktüs ve sukulentlere merak salma sebebim kendisi :) Yerinde sayıyor nedense. Sanırım kış diye.

brkznrr 18-01-2019 08:13

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi brkznrr (Mesaj 1555844)

Tek sebebi güneşmiş 8 günde eski rengine kavuştu.

acemi25 19-03-2019 06:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1555999)
Ben de kendi haworthia olduğunu düşündüğüm sukulentimi ekleyeyim. Kaktüs ve sukulentlere merak salma sebebim kendisi :) Yerinde sayıyor nedense. Sanırım kış diye.

Haworthiam dipten yavru vermiş. İçinde bulunduğu saksısı çok minik. Sizce ayırmalı mıyım?

eminekilic1995 08-04-2019 12:17

Benim de yaklaşık bir yıldır baktığım haworthiam var ama sanki hiç büyümüyor yavru da vermedi. Kapalı balkonda tutmaya başladım ne yapmam gerekir ?

Ayşe tky 16-04-2019 21:11

maşallah çok güzel büyütmüşsünüz. Bayıldım benimde var ama hiç büyümedi kurudu gitti çok sevdiğim için çok üzülmüştüm aradım bir dahada bulamadım sizden küçük bir yavru istesem verirmisiz varsa :)

boynuzyay 14-05-2019 14:01

Merhaba, haworthiamın yavrusunu bugün topraktan ayırdım ve ayırdığım yavru için a101lerde satılan humus katkılı çiçek toprağı kullandım. Sizce bu toprak uygun mudur? Direk bahçe toprağı doldursam daha mı sağlıklı olur ya da suculent toprak karışımı şeklinde satılan hazır karışımlardan mı almalıyım?

Mesut Temiz 14-05-2019 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi boynuzyay (Mesaj 1568240)
Merhaba, haworthiamın yavrusunu bugün topraktan ayırdım ve ayırdığım yavru için a101lerde satılan humus katkılı çiçek toprağı kullandım. Sizce bu toprak uygun mudur? Direk bahçe toprağı doldursam daha mı sağlıklı olur ya da suculent toprak karışımı şeklinde satılan hazır karışımlardan mı almalıyım?

Geniş yapraklı tropik salon bitkileri için hazırlanmış humuslu torflu topraklar genel olarak sukulentlere pek iyi gelmiyor.. Sukulent için hazırlanmış topraklardan kullanmanız iyi olur... Ben Ankara'dayken de şimdi Sakara'da da dışarıdan dağdan bayırdan aldığım sarı kumlu toprağı kullanıyorum ve harika sonuç veriyor.. Hatta haworthia'larımı da bu toprakta yetiştiriyorum ve yavruları adeta fışkırıyor kaç senedir... Ama her bahçe toprağı çok uygun olmayabilir... En garantisi hazır kaktüs/sukulent toprakları...

acemi25 02-09-2019 11:49

1 Eklenti(ler)
Benim haworthiam yazdan beri böyle, sadece sabah güneş alan bir yerde duruyor. Çözemedim gitti. Şu an güneş almayan aydınlık bir yere koydum. Dipten yavru vermiş, bazı yapraklar sararmış. Yakında saksısını değişeceğim bakalım. Mor renk hoş aslında :D

acemi25 09-09-2019 15:22

Sanki müdahale etmezsem ölecek gibi. Ne yapmalıyım? Fikri olan var mı?

boynuzyay 09-09-2019 17:24

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1568264)
Geniş yapraklı tropik salon bitkileri için hazırlanmış humuslu torflu topraklar genel olarak sukulentlere pek iyi gelmiyor.. Sukulent için hazırlanmış topraklardan kullanmanız iyi olur... Ben Ankara'dayken de şimdi Sakara'da da dışarıdan dağdan bayırdan aldığım sarı kumlu toprağı kullanıyorum ve harika sonuç veriyor.. Hatta haworthia'larımı da bu toprakta yetiştiriyorum ve yavruları adeta fışkırıyor kaç senedir... Ama her bahçe toprağı çok uygun olmayabilir... En garantisi hazır kaktüs/sukulent toprakları...

Minik olan aylar önce toprağı için sizden bilgi aldığım haworthia, çok küçükken ayrıldığı için hala minicik çok nazlı büyüyor. Haworthia bakımı için de tecrübelerinizden faydalanmak isterim. :)

boynuzyay 09-09-2019 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1574457)
Sanki müdahale etmezsem ölecek gibi. Ne yapmalıyım? Fikri olan var mı?

Bana güneşten yanmış gibi geldi.. Direk güneş ışığı gören yerden güçlü aydınlık bir yere almanızı önerebilirim. 10-15 gün için içinde renk anlamında kendini toparlayacaktır. Kurumuş yaprakları da üzerinden temizleyebilirsiniz

Mesut Temiz 09-09-2019 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1574129)
Benim haworthiam yazdan beri böyle, sadece sabah güneş alan bir yerde duruyor. Çözemedim gitti. Şu an güneş almayan aydınlık bir yere koydum. Dipten yavru vermiş, bazı yapraklar sararmış. Yakında saksısını değişeceğim bakalım. Mor renk hoş aslında :D

Haworthia'larla ilgili deneyimlerim yalnızca 6-7 yıldır baktığım ve epeyce de çoğalttığım haworthia fasciata'lara dayanmakla birlikte, sanırım diğer haworthia'lar için de genel olarak geçerli kabul edilebilir... Haworthia'lar uzun süre doğrudan güneşte kalınca renkleri kararıyor ve yaprakları inceliyor... Belki doğal ortamlarında bu bir sorun değil, ama bizim elde etmek istediğimiz görüntü şişkin ve yeşil renkli bitkiler olduğundan ben haworthia'larımı uzun süreler doğrudan güneşe maruz kalacakları konumlara koymuyorum.. Hatta doğrudan hiç güneş almayan ama iyi aydınlık yerlerde gayet güzel büyüdüklerini fark ettim... Kışın güneş ışığı iyice azaldığında bundan olumsuz etkileniyorlar, renkleri çok açılıyor ve cılız/kırılgan sürgünler veriyorlar...

Bir de, sıcak havalar devam etiği müddetçe toprağını çok kuru bırakmak da bitkinin hem gelişmemesine hem de yapraklarının su kaybıyla incelmesine yol açıyor...

Mesut Temiz 09-09-2019 20:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi boynuzyay (Mesaj 1574468)
Minik olan aylar önce toprağı için sizden bilgi aldığım haworthia, çok küçükken ayrıldığı için hala minicik çok nazlı büyüyor. Haworthia bakımı için de tecrübelerinizden faydalanmak isterim. :)

Bir üstteki cevabımla aynı olacak aşağı yukarı ama;
Haworthia'lar uzun süre doğrudan güneşte kalınca renkleri kararıyor ve yaprakları inceliyor... Belki doğal ortamlarında bu bir sorun değil, ama bizim elde etmek istediğimiz görüntü şişkin ve yeşil renkli bitkiler olduğundan ben haworthia'larımı uzun süreler doğrudan güneşe maruz kalacakları konumlara koymuyorum.. Hatta doğrudan hiç güneş almayan ama iyi aydınlık yerlerde gayet güzel büyüdüklerini fark ettim... Kışın güneş ışığı iyice azaldığında bundan olumsuz etkileniyorlar, renkleri çok açılıyor ve cılız/kırılgan sürgünler veriyorlar...
Bir de, sıcak havalar devam etiği müddetçe toprağını çok kuru bırakmak da bitkinin hem gelişmemesine hem de yapraklarının su kaybıyla incelmesine yol açıyor...
Yavru haworthia'nız bir iki ay daha yavaş yavaş gelişebilir, sıcaklar sürdükçe yeterli sulamaya devam etmek ve çok uzun süre kuru bırakmamakta yarar var... Sonra kış için öncelik kışı atlatması... İlkbahardan sonra daha hızlı büyümeye başlayacaktır.. Bol şans..

boynuzyay 09-09-2019 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1574479)
Bir üstteki cevabımla aynı olacak aşağı yukarı ama;
Haworthia'lar uzun süre doğrudan güneşte kalınca renkleri kararıyor ve yaprakları inceliyor... Belki doğal ortamlarında bu bir sorun değil, ama bizim elde etmek istediğimiz görüntü şişkin ve yeşil renkli bitkiler olduğundan ben haworthia'larımı uzun süreler doğrudan güneşe maruz kalacakları konumlara koymuyorum.. Hatta doğrudan hiç güneş almayan ama iyi aydınlık yerlerde gayet güzel büyüdüklerini fark ettim... Kışın güneş ışığı iyice azaldığında bundan olumsuz etkileniyorlar, renkleri çok açılıyor ve cılız/kırılgan sürgünler veriyorlar...
Yavru haworthia'nız bir iki ay daha yavaş yavaş gelişebilir, sıcaklar sürdükçe yeterli sulamaya devam etmek ve çok uzun süre kuru bırakmamakta yarar var... Sonra kış için öncelik kışı atlatması... İlkbahardan sonra daha hızlı büyümeye başlayacaktır.. Bol şans..

Toprakları takır takır olacak şekilde değilse de adamakıllı kuruduğunda bol su ile suluyorum. En fazla 1 hafta kadar susuz kaldılar. Siz sizinkileri kış boyunca susuz mu bırakıyorsunuz yoksa suluyor musunuz? Çoğalmalarını çok istiyorum. Bahsettiğiniz sarı kumlu toprağın bir görselini atabilir misiniz ben de Ankarada bulmaya çalışıyım ondan

Mesut Temiz 09-09-2019 21:59

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi boynuzyay (Mesaj 1574483)
Toprakları takır takır olacak şekilde değilse de adamakıllı kuruduğunda bol su ile suluyorum. En fazla 1 hafta kadar susuz kaldılar. Siz sizinkileri kış boyunca susuz mu bırakıyorsunuz yoksa suluyor musunuz? Çoğalmalarını çok istiyorum. Bahsettiğiniz sarı kumlu toprağın bir görselini atabilir misiniz ben de Ankarada bulmaya çalışıyım ondan

Ben yazın biraz daha sık suluyorum... Sıcak + su, bitkinin hızlı büyümesini sağlıyor... Kışın neredeyse hiç sulanmamasını önerenler olsa da, ben o kadar susuz bırakamıyorum, birkaç haftada bir suluyorum... Kışın serin tuttuğum bir odada duruyorlar...
Ankara'da biraz şehir dışına çıktığınızda, otoban kenarlarında herhangi bir yerden alacağınız bozkır toprağı çöl ve kurak bölge sukulentleri için gayet uygun... Ben yıllarca Ankara'da o topraktan kullanıyordum... Hatta, tümseklerin diplerinde yağmurun sürükleyip biriktirdiği çok ufak taneli (sanıyorum düşük organik ve tüksek mineral içerikli) toprakların daha da iyi sonuç verdiğini gözlemlemiştim... Zaman zaman sukulent besini de kullanırsanız mükemmel olur...
Gece flaşla ne derece belirgin olacak bilmiyorum, ama elimde kalmış olan çok açık renkli, sarımsı ve tutunca hemen ufalanan bu topraktan bir saksı altlığına koyup resmini çektim, paylaşıyorum:

boynuzyay 09-09-2019 22:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1574484)
Ben yazın biraz daha sık suluyorum... Sıcak + su, bitkinin hızlı büyümesini sağlıyor... Kışın neredeyse hiç sulanmamasını önerenler olsa da, ben o kadar susuz bırakamıyorum, birkaç haftada bir suluyorum... Kışın serin tuttuğum bir odada duruyorlar...
Ankara'da biraz şehir dışına çıktığınızda, otoban kenarlarında herhangi bir yerden alacağınız bozkır toprağı çöl ve kural bölge sukulentleri için gayet uygun... Ben yıllarca Ankara'da o topraktan kullanıyordum... Hatta, tümseklerin diplerinde yağmurun sürükleyip biriktirdiği çok ufak taneli (sanıyorum düşük organik ve tüksek mineral içerikli) toprakların daha da iyi sonuç verdiğini gözlemlemiştim... Zaman zaman sukulent besini de kullanırsanız mükemmel olur...
Gece flaşla ne derece belirgin olacak bilmiyorum, ama elimde kalmış olan çok açık renkli, sarımsı ve tutunca hemen ufalanan bu topraktan bir saksı altlığına koyup resmini çektim, paylaşıyorum:

Çok teşekkür ederim gerçekten, çok yardımcı oldunuz... zahmet verdim size de kusura bakmayın

Mesut Temiz 09-09-2019 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi boynuzyay (Mesaj 1574486)
Çok teşekkür ederim gerçekten, çok yardımcı oldunuz... zahmet verdim size de kusura bakmayın

Estağfurullah, bol şans diliyorum.. İyi akşamlar...

acemi25 10-09-2019 07:56

Bilgileriniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim. Dün akşam dayanamayıp saksısını değiştirdim. İki tane de yavrusu vardı ayırdım, umarım iyi olurlar. Güneşte tutmayacağım ama zaten güneş de kalmadı artık bu mevsimde.

aykut gkbyrk 02-05-2021 11:42

howartia saksı değişimi

3 Eklenti(ler)
İyi günler. Kışın aldığım howartia min dün saksı ve toprağını değiştirdim. Saksının altına çakıl dizdim. Üstüne de delikli kapak. Sonra da sukulent toprağı. Çiçeği çok derine gömmedi. Dolayısıyla köklerinin hemen üzeri toprak dışına çıktı. Renkleri de biraz sarardı gibi. Artık haftada bir defa su vereceğim. Neden sararmış olabilir?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025