![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2008
|
Selamlar Uzun zamandan beri ancak oturabildim bilgisayarın başına. Geçen yılki adeniumlardan bir kaçı açtı.Ancak birine yetişip fotoğraflayabildim. Bir kaçı daha tomurcuk açmak üzere zannedersem tomurcuklar açmayacak geç kaldılar havalar birden soğudu.Sıcaklığı kuruyabiliyoruz ama güneş ışığı çok yetersiz.Adenium gönderisi yapacağım arkadaşlara yaz tatili ve fındık sezonu aynı zamanda araya ramazan ve bayramın girmesi ile uzamıştır.Bu gecikmeden dolayı özür dilerim.Bu hafta sonuna kadar gönderilecektir. Saygı ve sevgilerimle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-08-2008
|
Alıntı:
ancak anlayamadığım birşey var bu bitkinin adı çöl gülü ve çok kurak yerlerde yaşıyor. benim bildiğim kadarıyla çöllerde gece hava çok soğuk olur. yani bu bitkinin hem soğuğa hem sıcağa dayanıklı olması gerekmez mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Adenium
Doğal ortamda böyle görünüyor . ![]() ve ![]() ve ![]() yani bu doğal ortamda torf yok , gübre yok , yılda iki kere sulama var , şanslıysa üç veya dört . Soğuk olabilir , ki hakikaten taşları çatlatacak kadar da soğuk olur ama bitki sulanmadığı sürece soğuğa daha dayanıklıdır . Bunu güzel taklit edersek güzel , edemezsek çürür , donar , bozulur , ölür kısaca . Doğa bize değil , biz doğaya uyum sağlamalıyız ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Adenium tohum alışverişi için www.tohumlar.net adresini önerebilirim. Yeterli düzeyde çeşit olduğunu düşünüyorum. Sadece tohum alışverişi ve ekimi için mevsimin yeterli olmayabileceğini söyleyebilirim. İlkbahar sonu ve yaz başında yapılan tohum ekimlerinden daha fazla çimlenme yapılıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Sn. skaraca teşekkürler, gerçekten çeşitler çok ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Ben 2-3 sene önce adenium tohumlarımı bu siteden almıştım. Aldıktan 1 yıl sonra bile nerdeyse her ektiğim tohum çimlendi. Büyütemedim o ayrı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Artık kabullendim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-08-2006
|
Adeniumları çiçek açan arkadaşlar ne tür ve ne sıklıkta gübre kullandıklarını paylaşabilirler mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Yaz boyunca, ongünde bir MAP çinko potasyum karışımı, (benim su ve toprak durumuma göre ziraatçi arkadaşımın önerisi karışım. Diğer bonsai adaylarıma da aynı karışımı uyguladım.) Ongünde bir EMA, Hümik asid, yosun. Yağmur yağma ihtimali var. Elde olan kalın plastik boruları büküp, üstünü naylonla kapadım bir çeşit iki tarafı açık sera yaptım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Memet Bey elinizdekilerin hiçbiri bende yok. Nereden tedarik edebiliriz? Pahalı birşeyler midir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
|
İstanbulda yok derseniz, hiç kimse bulamaz ![]() Şimdi kış geldiği için, artık gübre vermeyi keseceğiz ağaçlara. Kış boyunca adeniumu uygun koşullarda koruyun. İlk baharda, 20 20 20 NPK gübre ile başlayabilirsiniz. Bu ve hümik asidi zirai gübre satan bir mağazada bulabilirsiniz. İstanbul'da nerede vardır bilmiyorum. EMA için bir başlık var sitede, oradaki bilgilerden sipariş verirsiniz. EMA onlira, hümik asid onbeş yirmi civarı. Gübre de o civarda fiatlarda, ama, kullanma oranları çok az olduğu için, bütün yaz yetecektir aldıklarınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Not aldım hepsini.20-20-20 var elimde. Onunla başlarım baharda. Diğerlerini yavaş yavaş tedarik edeyim. Ama kullanma düzeniniz de çok önemli benim için. 10 günde bir olduğu notunu aldım ama hangi sırayla veriyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-08-2008
|
Adeniumlarım çiçek açması için daha az su verilmesi gerektiği söylenebilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
|
Önce gübre, sonra hümik asit sonra ema en son yosun. Ama ilk gübre olması dışında diğerlerinin sırası çok da şart değil. Benim adenium toprak karışımım %40 kum kalanı baheçe toprağı. Yazın ufak saksıları her gün suladım. Diğerlerini iki güne bir. Sıcakların kırk dereceyi geçtiği günlerde onları da her gün suladım. Ama bu toprak kuruduğu için. Şimdi toprağın kurumasına bakarak dört güne bir azar azar su veriyorum. Unutmamak gereken, bütün ürünlerde oranlar ya tarla ya da sera koşulları için verilmiş. bitkilerimiz saksıda olduğu için ben bu oranların yarısı kadar veriyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2010
|
Selamlar Ben de çöl gülü yetiştirmeyi düşünüyorum, sipariş vermeden önce sizlere şunu sormak istiyorum. Sapanca da oturuyorum burada yetişir mi? Daha doğrusu çiçek açar mı buranın hava şartlarında. Sapancanın havası çok nemli ve göle çok yakın oturuyorum. Kışında soğuk oluyor çok, benim kapalı balkonum olmadığından kışı evin içinde kaloriferli bir ortamda geçircek. Bu şartlar altında çöl gülünü yetiştirebilir miyim arkadaşlar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-06-2010
|
Sayın Jezebel doğrusu sizin tavsiyenize uyarsam evde nerde ise hiç bitki kalmaz...Adenium da dahil tüm bitkiler geçen kışlarda olduğu gibi bu kış da kökleri (kuşkusuz uygun teknik ile ) sürekli suya temas ederek yaşayıp büyümeye devam edecekler.Kış boyunca tüm bitkilerime sürekli su ve mineral besin vermeye devam edeceğim.Çok yıllık tropikal bitkilerin dormancy'e ihtiyacı yok sadece koşullar gerektirirse uyum sağlıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Hiçbir sorun olmuyor.Benimkiler kışın kaloriferli ortamda sağlıklı bir şekilde büyüdüler.Yaprak dökümüde fazla olmuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Kafa karışıklığına neden olmak istemem ama bitkilerin tek bir bakım yöntemi ve sulama/gübreleme rejimi ile yetiştirilmesi zorunlu değildir.Koşullara göre değişiklikler yapılabileceği gibi yönteme göre radikal (kökten ) farklılıklara da hazırlıklı olmak gerekir.Tüm Apocynaceae ailesi türleri gibi (Kuşkusuz öncelikle Hoya ve Stapeliadlardan bahsediyorum) Adenium obesum da suyu çok seviyor ve topraksız yetiştirmeye iyi uyum sağladı.Bu türü hem katı ortamda hem de modifiye durgun su tekniğinde başarı ile yetiştirdim.İnceleyenler var mı bilmiyorum ama Adenium obesum'un çok gelişmiş bir kök yapısı var ve kökler su içinde çürümeden uzun süre kalabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Ben Ankara'da iç mekanda büyütemedim, Sapanca'nın nemli havasında belki olabilir. Sn Hydrosuccess adınızın hakkını veriyorsunuz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Bu tropikal bitkiler kışın kuşkusuz dışarıda değil evde (kaloriferli ama çok da sıcak değil) yaşıyorlar.903 numaralı mesajınızda bahsettiğiniz ''bu ıslak durum '' sanırım su kültürü ve ''soğuk hava koşulları'' sadece kış anlamında alınmalı.Adeniumun doğal yaşam koşullarını irdelersek bu bitkiler xeric tropikal bölgelerde yayılmışlardır.Yani sıcak ve düşük nemli ortamda.Yıllık yağmur miktarı bizim iklimimize göre çok az ve yılın belirli bir dönemi ile sınırlıdır.Sıfıra yaklaşan sıcaklıkları ise kurak dönemde yaşarlar ve problem olmaz.Ülkemizde benzeri koşulları açık havada sağlamak mümkün değil ancak ev ve daha iyisi sera koşullarında ısı çok düşmez ise sürekli sulamak ve bitkiyi büyütmek mümkün olur.Sizin bulunduğunuz yer itibarı ile şansınızın bana göre yüksek olduğunu belirtmeme gerek yok sanırım. Düzenleyen Hydrosuccess : 08-10-2010 saat 16:15 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hydrosuccess , evet kastetiğim kışın kalorifersiz ortamda muhafaza ettiğimiz bitkilerimize verdiğimiz fazla suyun onlara iyi gelmiyeceği . Ama sizin veya herhangi kimsenin bitki için sağladığı optimal yaşam koşullarında , ( gerekli ışık yoğunluğu ve ısı ) tabi ki dormansiye girmeleri gerekmeyebilir . Yanlış ipuçları verdiysem üzgünüm , ama Çöl gülleri de plumeriyalar gibidir kışın fazla sulanmaları , yağmurda kalmaları çürümelerine yol açabilir - Türkiyede . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Kuşkusuz Adeniumları (Kışın soğuk ve nemli geçen Türkiye iklim koşullarında ) dışarıda bırakırsak çürürler.Ancak eğer evimizde ısıtma sistemi ve ışık gören bir pencere önü varsa uygun bir toprak karışımı oluşturmuşsak bitkiye su ve gübre vermekte sorun olmaz.Kuşkusuz topraksız yöntemde bitki yetiştirme halinde bir değişiklik yapmaya hiç gerek yok.Bu sene çiçeklenen Adeniumum da geçen kış evde güneş gören bir pencere önünde çok az yaprak dökerek yavaş yavaş büyümeye devam etti.Plumeria'nın Adenium ile aynı bitki ailesinden olduğunu biliyorum.Bu nedenle su kültürüne çok iyi uyum sağlayacağını düşünüyorum.Kışın Türkiyede mecburen dormancy'e sokuluyor ama sıklıkla yetiştirildiği Tayland'da (Anavatanı Amerikadır.) dormancy'e gireceği soğuğu nasıl buluyor bilemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Mesajımın sonunda dormancy'e girdiğinden bahsettiğim ve su kültürüne uyum sağlayacağını düşündüğümü söylediğim bitki Plumeria'dır.Plumeria,Orta Amerika orijinlidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|