![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Rica ederim. Umarım uygun bir ilaç bulup kurtulursunuz onlardan. Burayı da bir inceleyin isterseniz. http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=160 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2008
|
Merhaba sayın üyeler. Uzun zamandır ağaçlar net forumuna katılamamıştım. Bugün gezindiğimde bu sayfada son günlerdeki yoğun uğraş verdiğim bir konuya denk geldiği için ben de bir kaç satır paylaşmak istedim. Son bir kaç haftadır balkonumda yetiştirdiğim sukulentlerimle unlu bit savaşı veriyorum. Yaklaşık beş altı senedir sukulent yetiştiriyorum ama son iki senedir sukulentlerim unlu bit istilasına uğradı. Geçmişte bu denli problem yaşamamıştım. Sebeplerden biri koleksiyondaki sayının artması ile unlu bitin yayılması eş orantılı ama sanırım en büyük etken nemli hava ve toprağın nemli kalması. Bu güne kadar edindiğim tecrübe ve bilgilere göre unlu bit savaşında çok etkili ilaçlar olsa dahi sadece ilaçlama tek başına yeterli değil. Yaz aylarındaki sulama şeklimiz, toprak yapısı ve bitkinin güneşe olan konumu da belirleyici etkenlerden. Sukulentlerin sevdiği sağlıklı toprak karışımı geçirgen toprak dediğimiz torf ya da bahçe toprağı, tüf ve dere kumu üçgeninden eşit katkılı orandan oluşmakta.Yaz aylarında çok sıcaklarda ya sabah erken ya da akşam sulama yapılıyor. Toprak karışımında torf oranı biraz fazla kaçmış ise geceden nemli kalan toprak unlu biti adeta davet ediyor. Sulama için bence en iyi zaman sabah erken saatler. Ki, sabah erken yapılan sulamada toprak, gecenin nemini de daha fazla çekmeden kurumaya başlasın. Bir sonraki sulama toprak tamamen kuruduğunda yapılmalı. Bunu ölçmek için yöntem çok basit. Toprağa parmak daldırma yöntemi. Yarı gölge ortam da unlu bit artışını tetikliyor. Güneş gören bir penceremdeki sıralı saksılarımdaki bitkilerimde unlu bite şimdiye dek rastlamadım. Unlu bit savaşında ilaç olarak basudin kullanıyorum. Faydasını da gördüm. Ancak bu tür ilaçların kullanımı hem insana hem bitkiye zarar vermeden çok ama çok dikkatle yapılmalı. Bunun için kullanma talimatları dikkatle yerine getirilmeli. Unlu bit sarmış bir bitki elbet kurtarılabilir. Ama unlu bitin önüne geçilemez. Bitkiyi ilaçlama sonrası saksıdaki toprağı değiştirmeyi de ihmal etmemeli. Umarım bu uzun yazım başınızı ağrıtmamıştır. Sevgi ve selamlarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|