![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Benimki bir türlü büyümüyor.Güneş mi istiyor.Toprağını değiştiriyim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderatör
|
Sevgili yukka, ben de Kalamış'ta gördüm koskocaman bir sabır, tam ortasından da çiçek vermiş ve çiçeğin boyu 4. kata kadar uzamıştı. Emin olmamakla beraber onun aloe vera'dan değişik olduğunu sanıyorum. Onun yaprakları sarı-beyazdı. Veranınkiler yeşil. Benim getirdiğim bu sene altıncı senesini dolduruyor, boyu daha 1 m olmadı. Pek çok yavru verdi ama çok uzamadı. Elfogi, mutlaka güneş istiyor, toprak da bahçe toprağı olsun. İstanbul'a geldiğinde bana bir haber verirsen sana Beşiktaş'a getiririm. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
|
SAKSIDA YETİŞEN NEMLENDİRİCİ: ALOE VERA Saksıda yetiştirilen bitkinin taze yaprakları koparılarak yaprağın içindeki jel anında nemlendirici olarak istenilen yere uygulanabiliyor. Koparıldıktan sonra bir hafta saklanabilen bitkinin yapraklarındaki jel, istenilen bölgeye sürülerek 'nemlendirici' olarak kullanılabiliyor. ESKİ MISIRLILAR YANIKTA KULLANIYORDU Anavatanı Afrika olan aloe vera, 'ölümsüzlük bitkisi' ve 'ilaç bitkisi' isimleriyle de tanınıyor. M.Ö 1500 yıllarında Eski Mısır'da yanık tedavisinin yanı sıra, enfeksiyon ve parazit tedavisinde de kullanılan bitkinin, ünlü Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın güzellik sırlarından biri olduğu, cildini taze tutmak için aloe vera ile masaj yaptırdığı biliniyor. Ayrıca, Afrikalı avcıların terlemeyi ve vücut kokusunu gidermek için aloe verayı ciltlerine sürdüğü belirtiliyor. Bitkinin yüzde 96'sı sudan oluşan yapraklarında ayrıca temel yağlar, amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler, glikoproteinler (glicoproteins), rezin ve antrasen veya antrakinon türevleri yer alıyor. Sindirim sistemi, epitel doku, solunum yolları ve bağışıklık sistemi üzerinde düzenli kullanım ile mucizeler yaratan bitkinin yapısında aspirinin ana maddesi olan salisilik asid de bulunuyor. Yapılan araştırmalar aloe veranın cildi nemlendirdiğini, güneş yanığı ve cilt kızarıklıklarına iyi geldiğini, cildin esnekliğini ve tazeliğini korumaya, akne ve ekzemayı kontrol altına almaya da yardımcı olduğunu gösteriyor. Aloe vera ayrıca, böcek veya sinek ısırıklarından veya alerjiden kaynaklanan kaşıntıya da iyi geliyor. BAKIMI: Aloe vera bitkisinin iç mekanda fazla güneş almayan, sıcaklığın 18 derecenin altına düşmediği bir yerde zeolit ve perlitli bir toprakta kolaylıkla yetiştirilebileceğini, 5-6 günde bir sulamanın yeterli oluyor. Aloe vera (sarısabırotu) bitkisinin, doğada çok sayıda türü var, ancak bunlardan yalnızca 3-4 tanesi “şifalı” kabul ediliyor. Bu bitkinin şifalı özellikleriyle şu şekilde sıralanıyor: antikor oluşumunu hızlandırıyor, tümörlü hücrelerin yok edilmesine yardımcı oluyor, güneş nedenli foto-yaşlanmayı engelliyor, vücuttan zehirli maddelerin atımını kolaylaştırıyor, oksidan maddeler nedenli hücre yaşlanmasını önlüyor (güçlü bir antioksidan), kemik iliğinde alyuvar oluşumunu hızlandırıyor, ağız içi bölgesi ve diş eti rahatsızlıklarına iyi geliyor, suyu mantar ve hemoroit oluşumlarına iyi geliyor, ülser ve kolit gibi rahatsızlıklarda iyileşmeyi hızlandırıyor, yanık tedavilerinde hücre yenilenmesini hızlandırıyor, cilt sorunlarına karşı da birebir. Yapraklarından elde edilen jelin kimyasal analizleri sonucunda, bu jelin yüksek miktarda aminoasit, temel yağ, mineral, vitamin, enzim, protein, polisakkarit ve biyolojik uyarıcı maddeler içerdiği ortaya çıkarılmış. Rahatsızlığın türüne göre, bitkinin yaprakları başta olmak üzere çeşitli bölümleri ya da özsuyu, sıvı ya da jel halinde kullanılıyor. MUCİZE OLARAK TANITILIYOR İddiaya göre aloe vera, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, ağız ve boğaz hastalıklarını, bronşiti, zatürreeyi, vajina bölgesindeki miyomları, hemoroidi, prostatı, cilt ve böbrek hastalıklarını, kireçlenmeyi, damar tıkanıklığını, koliti, ülseri, astımı ve kanseri tedavi ediyor. Aloe vera'nın ağızdan alınması halinde dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılar yapıyor. Ağızdan alınarak kullanımında tedavi edici özelliği hakkında bilimsel hiçbir veri yok. Haricen kullanımında ise zararlı olmadığı biliniyor. Bitkinin tıbben kanıtlanmış tek etkisi kaydırıcı özelliği nedeniyle bağırsakları çalıştırması. YAN ETKİSİ VAR MI? Haricen kullanımda bilinen ciddi bir yan etkisi yok. Ancak kalp, böbrek ve karaciğer nakli gibi organ nakli geçirmiş olanların, hamilelerin ve iki yaşından küçük çocukların ağız yoluyla kullanmamaları gerekiyor. Uzun süreli kullanımda potasyum kaybına neden olabiliyor. Ağız yoluyla kullanımda kadınların regl dönemi kanamalarında artış olacağı ifade ediliyor. Polen alerjisi olan kişilerin ise ağız yoluyla veya haricen kullanımda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ağız yoluyla kullanımda ortaya çıkan bir diğer sorun ise doz belirlemesi. Aşırı dozda kullanım sorun yaratabiliyor. Aloe vera çok yıllık, sukkulen(etsi) bir bitkidir.Rozet yapraklıdır. Gençken yaprakları beneklidir, sonra gri-yeşil renge döner ve her bir yaprak uzunluğu 60-90 cm e erişir. Çiçek sapı, 150cm yüksekliğe kadar uzayabilir, üzerinde boru şeklinde, sarı renkli salkım çiçekler oluşur. Aloe vera çiçekleri kısır olduğundan üretimi, yandan verdiği yavruların ayrılması ile gerçekleştirilir. Bitkiler genelde 12-16 yapraklıdır, yaşam süresi 12 yıl dolayındadır. Bitki 4 yaşına geldiğinde, erişkin hale geldiği kabul edilir, yaprak boyu 60-90cm ve her bir yaprağın ağırlığı, 1.5-2 kg a erişir. Bitkinin yaprakları da içeriği bakımından, tıbbi amaç veya kozmetik sanayiinde kullanılacak en yüksek kaliteye ulaşır. Tıbbi amaçla kullanmak için en dıştaki, büyük yapraklar, senede 2-3 defa kesilir. Bitkinin kendini çok çabuk iyileştirme özelliği vardır. Yaprağın kesildiği yerde oluşan yaralar, saniyeler içinde, bir film tabakası ile kaplanır ve yaradan sıvı kaybı önlenir. Aloe vera sıcak ülkelerin bitkisidir. 0C° altında yaprakları zarar görür, -4C° altında genelde ölüm meydana gelir. Ticari olarak Aloe vera yetiştiriciliği yapılacaksa, sıcaklığın hiçbir zaman 0C° ye düşmemesine dikkat edilmelidir. Toprağın geçirgen olmadığı veya çok nemli ortamlarda bitki daha yüksek derecelerde de zarar görebilir. İdeal olarak geçirgenliği iyi bir toprak ve bol güneş gelişmesi için şarttır. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-03-2008
|
Merhabalar, ben foruma yeni katıldım. Aloe vera ile ilgili sorum var. İstanbuldan saksıda getirdim. Saksısı çok küçüktü o nedenle büyük bir saksıya koydum. Yalnız toprağını bilmediğim için acemice yoğun killi bir toprağa diktim. Bi müddet sonra yaprak uçları sararmaya başladı. Toprağın yalnış olduğunu anlayınca bikaç saksıya paylaştırdım ve bol gübreli hafif killi bir toprağa diktim. Sararan uçlarınıda kestim. Aslında ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Çürümesini istemiyorum. Önerilerinizi yazarsanız sevinirim. Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Aloe Vera larda kaktüsler gibi topraklarının çok süzek ve havadar olmasını seviyor.Su döküldüğünde anında alttan çıkacak şekilde olacak ve uzun süre ıslak kalmayacak.Ben içinde mercimek gibi taşlar olan dere kumu,torf,az miktarda odun kömürü ve perlitle kendi karışımımı yapıyorum. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-04-2008
|
merhaba, aloevera üretimiyle ilgili birşey danışmak istiyorum... nasıl çogaltılıyor bu aloeveralar...kaktüs oldugu için yapragı koparamam suya koyamam, en altından bi yaprak koparıp diksem yetişir mi? yoksa yeni mi almalıyım çicekçiden? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-04-2013
|
yavaş yavaş güneşe koyun pat diye koyarsanız olmaya bilir |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2014
|
Aloevera Konusunda Yardım İsteği : )
Öncelikle herkese iyi geceler : ) Gerçekten harika bir site ve harika bir forum. Herkes birbirine inanılmaz yardımcı ve anlayışlı. Fazlasıyla mutlu oldum. Burada kendi ütopyanızı kurmuş gibisiniz. Umarım ben de bu ütopya'ya dahil olabilirim. Size bir sorum var. Aloevera bitkim evin arka balkonundaydı. Orası pek fazla güneş görmediğinden olacaktır ki, solmaya başladı. Ben de hemen ön balkona aldım. Henüz bir hafta geçmeden kendine geldi, uzadı ve sonunda yanından üç yavru bitki çıktı. Denize gittiğim günlerden bir gün güneşte fazlasıyla yandım. Evde silverdin dahi olmadığı için ne yapabilirim diye düşünürken aklıma aloe vera geldi. Tabii ki bilinçsizse elime makası alıp büyük dallarından dört- beş tanesini kestim. Acımı dindirdi evet ama daha sonra okuduğuma göre kesinlikle böyle alınmaması gerekiyormuş. Yani plastik bir bıçakla ucundan biraz kesmek gerekiyormuş. Neyse, kalan dallar da bir sorun görünmüyor. Umarım solmaz... Sonrasında ben o üç yavruyu üç ayrı saksıya diktim. Yerlerini sevdiler sanırım. Henüz bir büyüme yok ama solmadılar da. Tam olarak merak ettiğim şey şu, kestiğim o aloevera kendine gelir mi iyice? Daha sonra yine yavrusu olur mu? Hararetle kestiğim için kendime çok kızdım ancak canımın acısıyla körlükle yaptım diyebilirim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Tekrar iyi geceler... Sevgi ve huzurla kalın! : ) |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Saksınız küçük mü görünüyor, yoksa resimde göz yanılması mı? Bitkinizi tamamen saksıdan çıkardığınızda, toprak altının yeni yavru oluşumlarıyla dolu olduğunu göreceksiniz. Resimde solda görünenler, yüzeye çıkabilmeyi başaranlar. Aloe veranızı zedelemeden iki boy büyük saksıya almaya ne dersiniz? Yeni oluşum hala ana bitkiye bağlı olmakla birlikte, hayatta kalabilecek kökler oluşturmuş büyüklükte görünüyor. Keskin bir maket bıçağıyla ayırabilirsiniz. Tabii, bu iş için de bitkinizi saksıdan çıkaracaksınız. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-10-2016
|
Yardım edin lütfen alovera yetişiyorm evde şansına büyümesinde bir sorunla karşı karsyaym şuanda |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-10-2016
|
Konuyu tam olarak açıklayabilir misiniz acaba? Ve birde bitkinizin fotoğrafını da eklerseniz daha kolay yardım edilir. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2018
|
Çatallı olan aloeyi "barbadensis miller" diye aldım ama aldığım adam emin değildi "barbadensis miller" olduğuna. Diğerlerini bugün bir komşu verdi oda türlerini bilmiyordu, biraz kötü durumda komşunun verdiği aloeler. Her neyse bu aloelerin türü nedir acaba, kendinden kesin emin biri cevaplayabilir mi? Forumu biraz inceledim ve anladığım kadarıyla türleri "aloe vera" ama "aloe barbadensis miller" ile farkı nedir? İkisinide googlelayınca görsellerinin aynı olduğunu farkettim ama farklı türler diye biliyorum. "Barbadensis millerin" içindeki öz daha şifalı diye biliyorum. Acaba yanlışmı biliyorum? Düzenleyen Nahkriin : 01-12-2018 saat 10:28 |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 30-05-2008
|
Alıntı:
aloe barbadensis, türün diğer bir ismi, yani aloe vera'nın eş anlamlısı... "aloe barbadensis Miller" diye ayrıca bir şey yok... Miller tarafından bu isimlendirme yapıldığı için sonuna yazılıyor ve insanlar o ifadeyi isminin bir parçası sanıyorlar... Yani bitkilerinizin hepsi "aloe vera"... Şurada açıklanmış bu konu: https://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera Sağ tarafta "Synonyms" kısmında tür adının bütün eşanlamlılarını görebilirsiniz... Şifalı olma konusuna gelince.. aloe'lerin şifalı olup olmadıkları pek kesin değil.. Yani kanıtlanmış bir şey yok... Ama benzer maddeler sadece aloe vera'larda değil, bütün aloe türlerinde var... |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2018
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-03-2016
|
Aloe veram boynunu büktü ne olduğunu anlamadım havalar soğuk diye balkondan içeri almıştım 1 ay sonra bu hâle geldi pek de fazla ilgilenemedim ne yapmalıyım eski haline dönmesi için ?? Yavrularını ayırmayı düşünüyorum yardim edin. Toprağında küçük beyaz bi böcek gördüm ondan olabilirmi ? Tekrar balkona mi koymalıyım .. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-03-2016
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2019
|
aloevera
aloeveram soniki haftadır böyle ve son 2 3 gündür de bu noktacıklar var ve bu noktacıklar tek yaprakta sadece ayrıca yapraklarda büzüşme **** kıvrılma tarzı şey var suyu çok verildiğinden diye duydum ama suyunu çok da vermiyorum hatta az da denebilir ondan olabilir mi **** toprağı fazlaca süzek bir toprak olduğu için mi |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-12-2007
|
Teşekkürler Güler hm. Ana bitki için saksı şimdilik yeterli gibi. Üstten fotoğrafını ekliyorum. Yavruları o kadar narinki ana bitkiyi topraktan çıkartırsam yavruları ana gövdeden kesmeye kalmadan kırılacaklar gibi görünüyor. Yavrular ayrıldıktan sonra direk toprağa mı ekmeliyim? Daha önce öldükleri için çekiniyorum. Kışın verdiği yavrular toprağa ektiğimde ölmüşlerdi. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-08-2018
|
İyi günler ben yeni üye oldum benim aleo veram var iki yildir bakiyorum baslarda cok guzeldi 10 tane ayri kök verdi başka saksılara ektim ama 3 gün önce aleo veram kahverengileşti uçları kıvrımlaştı önceden yapraklarına dokunduğumda yumuşacıktı ama simdi malesef yapraklarinin icindeki jel yok sizce ne yapmaliyim nasil eski haline geri döndürebilirim |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 30-05-2008
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-08-2018
|
Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-10-2008
|
nasıl köklendirebilirim ?
merhaba; bende arkadaşımdan iki kök aloe vera aldım ayrı ayrı saksılara diktim.toprağın değişik yerlerinden yeni yapraklar çıkmaya başladı.şimdi bu yeni yaprakları nasıl köklendirebilirim uygun zaman ne zaman ...vs iyi günler... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-06-2008
|
aleo vera yapraklarından çelikle üretim yapılabilir mi ?arkadaşlar bir bilen varsa bilgi verebilir mi? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2008
|
Aloe vera yapraklarında çelikleme yapılmaz,Aloe veranız küçükse büyümesini bekleyin.Seneye bolca yavrulanırlar sizde ayırır çoğaltırsınız. |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| aloe vera yetiştirmek, fide, tohum |
|
|