![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-09-2019
|
Bu sukulent neden sararıyor 😪
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1567898841 Fotoğraf oldu mu bilmiyorum fakat Teraryumumum içinde bi aloe bitkisi olan kaktüs gibi bi sukulentim var , dış yaprakları teker teker sararıyor Önerisi ya da fikri olan? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 30-05-2008
|
Alıntı:
Bitkinin sorunu konusunda, bitkinin geçmiş koşullarını, hangi şartlarda bakıldığını, nasıl sulandığını bilmediğimiz için kesin bir şey söylemek zor... Birden fazla nedeni olabilir... Örneğin çok az suluyor olabilirsiniz, bu yüzden alttan yapraklarını birer birer feda ederek hayatta kalmaya çalışıyor olabilir.. Bu durumda yapacak iş kolay; daha sık/fazla sulayacaksınız... Ya da çok sulamanız veya toprağın geçirgen olmaması nedeniyle kökü çürümüştür, bu durumda işiniz biraz daha zor... Çürümüş kısmı kesip atmanız, kesik yüzeyi açık havada sıcakta 2 gün kadar kuruması için bekletmeniz ve sonra tekrar toprağa dikmeniz gerekir... Çürüdüğünü, alt kısmın yumuşaması nedeniyle bitkinin yana yatmasından, hafifçe dokununca sağa sola oynamasından anlayabilirsiniz... Bu durumu anlamak için bitkiyi sertçe zorlamamanızı ya da topraktan çıkarmamanızı öneririm... Dibi çürümüş bir aloe zaten kolayca belli olur, buzlukta unutulup sonra çözdürülen bir sebze gibi yumuşar, alt kısımdaki dokuların renginden de sulanmış olduğu anlaşılır... Sorun buysa, çürüme bitkinin üst kısımlarına yayılmadıysa düzgünce temizleyerek ve kurutarak kurtarabilirsiniz, üst kısımlara yayı9ldıysa yapacak bir şey olmaz... |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
Tasvir ettiğiniz şekilde yumuşaklık yok, ya teraryuma geçirince kökü tutmadı Ya da dediğiniz gibi az su. Tektar teşekkürler |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-01-2020
|
İyi günler bneşm de sukulentimin yaprakları sarardı ne yapmalıyım 10 günde bi suluyorum |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
|
Topraktan ayırıp kök kontrolü yapın. Çürüme varsa yapraktan veya tepe büyüme noktasında kesit alıp tekrar köklendirin. Eğer çürüme yoksa biraz daha sık sulayın. Susuzluktan da kaynaklı aynı durumlar yaşanabiliyor. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-02-2020
|
Sukulentimin sırayla yaprakları kuruyor
Merhaba arkadaşlar sukulent bakmada daha yeniyim ve karşılaştığım sıkıntılar sonucunda araştırmalarımda bu siteye rastladım ve hemen üye oldum. Yaklaşık 1 hafta önce ikeadan 3 tane sukulent aldım ve eve getirdiğimde toprakları kuru olduğu için çok az su damlattım. Biri hariç diğer ikisinde bir sıkıntı yok şimdilik fakat birinde kuruma meydana geldi. Aynı saksı içinde 2 tane vardı biri büyük diğeri küçük. Küçük olan ilk yaprak döktü sonra tamamen kurudu ve bugün baktığımda büyük olanın da bir yaprağı kurumaya başlamıştı. Saksıdan çıkardım komple toprağından ayırdım kökleri sağlam duruyor bir çürüme kararma vs bir şey göremedim. Geri toprağa dikmek istemedim dışarda toprağın üzerinde duruyor. Kaybetmek istemiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim. Eğer cevap gelirse fotoğrafını da atabilirim şimdiden teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Moderatör
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-09-2019
|
Eklenti 719939 Eklenti 719940Merhabalar yakut kolyesi çiçeğim nerefeyse bir yıldır bende. Bu zamana kadar çok güzel büyüyordu çok memnumdum. Ama son zamanlarda kök boyun kısmından itibaren kurumaya başladığını görüyorum. Kapalı balkonumda camın önünde duruyordu. 3 haftada bir su veriyordum sorun çıkmıyordu. Ama son zamnlarda biraz fazla sussuz kaldı. Hemen su verdim ama sanki başlayan bu kötü ilerleyiş devam ediyor. Lütfen bu konuda bilgisi olan varsa yardım ederse çok sevinirim. 😫😣😣😣 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
|
Bugün daha da sarardı :/ |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2019
|
Merhaba sukulentimi aldığımdan beri yaprakları sarararak döküldü. Son bir yaprak kaldı o da sarardı şimdi, büyük ihtimal o da düşecek. Alalı 1 ay oldu. Bunun sebebi nedir ? Sukulent hastalıklı mı ? Yoksa fazla sulamış veya çok güneş almış olabilir mi ? ![]() |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Moderatör
|
Alıntı:
Bu noktadan sonra toparlaması yüksek bir ihtimal görünmese de, sizin bitkinizin durumunda bir bitki elime geçse ilk iş olarak saksısının altında delik olup olmadığına bakardım... Delik yoksa ve toprak çamurlaşmışsa bitkiyi çıkarıp köklerini ve tüm gövdesini aspirinli suyla yıkayıp kuruduktan sonra geçirgen bir toprağa delikli bir saksıya dikerdim... Saksınız delikliyse ve toprak kuruysa bu durumda bitkiyi hiç çıkarmadan fısfısla aspirinli su püskürterek güzelce bir yıkardım ve güzel bir sulardım... Bitkiyi iyi ışık alan aydınlık bir yerde tutun ve normal bakımını yapın... Kökü ve dip kısmı çürümediyse kurtulabilir.. Bol şans diliyorum... |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2019
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-09-2017
|
İlave önlem olarak da sağlam yaprak varsa birkaç tane koparıp ayrıca muhafaza edin. Yapraklardan üretirsiniz sukulenti, eğer bitki ölürse. |
|
|
|
![]() |
|
|