agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sukulent Bakım, Üretim (https://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/)
-   -   Yapraktan Sukulent Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/sukulent-bakim-uretim/27198.htm)

mor-salkım 27-04-2015 19:19

5 Eklenti(ler)
Eskiden yapraktan sukulent üretemiyordum değişik yöntemler deniyordum. şimdilerde ise çok kolay ve eğlenceli geliyor bu iş. O kadar ki pencerenin önüne bıraktığım yapraklar bile köklenip yavru veriyor :D

mor-salkım 27-04-2015 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nev_Bahar (Mesaj 1359878)
Yapraktan üretimi başaramayan bir ben varım galiba şu dünyada... 3-4 aydır saksıda minnacık köklenir gibi oluyorlar, daha sonra çürüyüp gidiyorlar.. :(

http://i.hizliresim.com/Gvm1lV.jpg

Benim kendi deneyimlerimle elde ettiğim bir bilgiyi sizinle paylaşmak isterim. Çünkü aynı şeyleri yaşıyordum hep.Toprağı azcık nemlendirin, saksının üzerine yaprakları bırakın,ekmeyin ve altına koyduğunuz tabağa su koyarak suyunu verin. toprağı kuruduğunda birkaç gün daha kuru kalsın beklesinler öyle ölmezler hiç korkmayın. Sonra tabağından yine sulayın. O zaman çürümeden kökleniyorda büyüyorda.

gulin 06-05-2015 16:11

bunlar birer mucize değil de nedir. çiçekçiden satın aldığınızdan çok daha kıymetli olur bunlar. en kısa zamanda deneyeceğim. tabi yaprak bulabilirsem ;)

serpilcelik17 04-06-2015 20:09

Hepsi cok güzel gorünüyor 4adet yapragım var fotoğraf denedim ekleyemiyorum :(. Balkon öğleden sonra güneşi fazlasıyla alıyor gölgede mi durmalı acaba?

archangel 26-06-2015 17:05

Merhaba arkadaşlar sukulentim kökten çürüdü .. çürük yerini kestim kurusun diye kenara güneşli yere bıraktim 2 tane yaprağını da diğer saksıların ustune biraktim dogrumu yaptim ? lutfen cevap verin cok üzüldüm çürümesine :(

Mücevher Çalısı 11-07-2015 21:15

Kalanchoe - Kalanşo

1 Eklenti(ler)
Eklenti 565512

Bugüne kadar gördüğüm en kolay yapraktan çoğaltılan bitki Kalanşo.

Yöntemi de aşırı kolay, yaprağı anasının yanına toprağa bırakıyorsunuz o kadar. Hatta siz farkında olmadan kendi kendine düşüp kök salanlar da oluyor :rolleyes:

Tabii tüm Kalanşo çeşitleri bu kadar kolay çoğalmıyor olabilir, bendekiler böyle...

hira 11-07-2015 21:51

1 Eklenti(ler)
Sedum palmeri'de aynı kalanchoe gibi düştüğü yerde kolayca kök yapıp ürüyor.. Fotograf bana ait degil.

Mücevher Çalısı 11-07-2015 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1395273)
Fotograf bana ait degil.

Fotoğraftaki 'Sedum palmeri' olmayabilir. Sedum palmeri sanki daha ince yapraklı ve daha yeşil...

a_fan_of_barca 12-07-2015 01:49

Sn. Mücevher Çalısı ve sn. hira, öncelikle, ilginiz için teşekkür ederim.
Sn. Mücevher Çalısı, doğru söylüyorsunuz, kalanşo türlerinin neredeyse hepsi yapraktan kolayca çoğaltıla biliniyor. Bu sadece sizin kalanşo türü için geçerli değil :) Kalanşo bu başlık için iyi bir başlangıç olmuş :)

Sn. hira, sedum da güzel bir örnek olmuş. Fotoğraftaki hangi tür sedum kesin bilemem ama yapraktan çoğalma neredeyse tüm tür sedumlar için geçerli. O kadar çok sedum türleri var ki, fotoğraftaki hangi tür sedum bilmek zor. Bunu ancak bu işin profosyonelleri bilir.

Ayrıca, fotoğrafları mutlaka sizin çekmeniz gerekmiyor bence. İnternetden bulduğunuz ve olayı iyice açıklayan her hangi bir fotoğraf da olur. Ama tabii ki kendi denemenizin bir fotoğrafı olursa, çok daha iyi olur :)

Laleci_03 12-07-2015 02:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1395273)
Sedum palmeri'de aynı kalanchoe gibi düştüğü yerde kolayca kök yapıp ürüyor.. Fotograf bana ait degil.

Bu graptopetalum sanırım. :) Benim balkonda neredeyse her yerde bunun çimlenmiş yapraklarından var, çok hızlı ve dediğiniz gibi çok kolay ürüyor :rolleyes:

gulin 26-07-2015 16:07

1 Eklenti(ler)
Toprağa yatırdıklarım ya kuruyor ya da çürüyor. Toprağa daldırdıklarımdan geç de olsa müjdeyi alıyorum. İşte onlardan bir tanesi ☺️

Jakin 26-07-2015 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi archangel (Mesaj 1390991)
Merhaba arkadaşlar sukulentim kökten çürüdü .. çürük yerini kestim kurusun diye kenara güneşli yere bıraktim 2 tane yaprağını da diğer saksıların ustune biraktim dogrumu yaptim ? lutfen cevap verin cok üzüldüm çürümesine :(

Sn. archangel doğru yapmışsınız. Çürük kökünü kestiğiniz bitkinizi de yeniden dikebilirsiniz.
Foruma hoş geldiniz.
Aşağıdaki bölümde kendinizi tanıtır mısınız?
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm

bqrBERELİ 08-08-2015 00:58

Çok güzel

Ben denedim ama başarılı olamadim sorun ne olabilir?

gulin 25-08-2015 12:42

1 Eklenti(ler)
Daha evvel toprağa yatırma usulü ile denediklerimden verim alamadığımı belirtmiştim. Ancak pes etmedim tekrar tekrar denedim ve artık bende minik kökleri ve sürgünleri görmeye başladım. Sevincimi sizlerle paylaşıyorum :)

melekv. 11-10-2015 13:39

3 Eklenti(ler)
Bu sene sukulent hastalığı bana da bulaştı. Eve getirince ilk işim bir iki yaprak koparmak sanırım bende ki acemi şansı ;) Yaz boyunca her gün spreyle azar azar suladım bakalım büyüyecekler mi

duy-gu 13-12-2015 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melekv. (Mesaj 1414206)
Bu sene sukulent hastalığı bana da bulaştı. Eve getirince ilk işim bir iki yaprak koparmak sanırım bende ki acemi şansı ;) Yaz boyunca her gün spreyle azar azar suladım bakalım büyüyecekler mi

Sevgili Melekv,
Acaba sizin yönteminiz toprak üzerine yaprağı bırakmak mı? Yoksa yaprağın uç kısımlarını toprağa batırmak mı? :)

melekv. 14-12-2015 07:28

Bunlar ilk denemelerimdi yarım santim topraga gömdüm uçlarını hergün çıkarıp baktım gelişme var mı diye bazıları alttan yavru verince yapragı ters çevirdim. Birde birkaç tanesini kökü çıktı diye büyük yapragı kestim ama onlar ne öldü ne büyüdü yani yaprak kuruyana kadar koparmamak lazımmış şimdi işe geç kalıyorum başka sorunuz olursa gün içinde yazarım sevgili duy-gu :)

duy-gu 14-12-2015 10:55

Çok teşekkürler :) Bende sizin gibi yapıp yaprakları biraz toprağa batırmıştım. Dediğiniz gibi spreyle az az suluyorum. Şimdilik iyi görünüyorlar bakalım başarabilecek miyim yavru edinmeyi :)

melekv. 14-12-2015 11:02

Aynı zaman da ekilse bile bazıları daha geç kökleniyor ve sonra digerlerinden geri kalmayıp bizi şaşırtıyorlar geç köklenirse umudunuzu kaybetmeyin

nikon_ 16-12-2015 16:17

3 Eklenti(ler)
Düşen yapraklardan toprağın üzerine koyduklarım çok zaman geçmeden filizleniyor.

Eklenti 589076

Eklenti 589077

Bu sukkulentimin (Graptopetalum paraguayense) yaprakları çok hassas, dokunmayla bile yaprakları düşebiliyor. Filizlenenler de bu bitkinin yaprakları.
Eklenti 589078

duy-gu 20-01-2016 16:08

Wikihow'da yapraktan sukulent üretimiyle ilgili resimli ve basit anlatımlı bir başlık buldum. Faydalı olabilir :

How to Propagate Succulents from Leaves: 5 Steps (with Pictures)

Wikihow'da sukulentlerle ilgili bir çok başlık yer alıyor. 'succulent' diye aratarak hepsine ulaşabilirsiniz.

Sevgilerimle :)

hira 19-02-2016 22:47

1 Eklenti(ler)
Yapraktan kalanchoe. Ana yaprak işaretli olan.

ymzumruttas 20-02-2016 12:02

1 Eklenti(ler)
çiçeğin içinden çıkan sapı sanırım yani çiçek sapı oluyor. ondan yeni bi çiçek uretebilir miyim ? bilenler yardımcı olabilir mi ?

koparım toprağa diksem mi ?

duy-gu 20-02-2016 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ymzumruttas (Mesaj 1441358)
çiçeğin içinden çıkan sapı sanırım yani çiçek sapı oluyor. ondan yeni bi çiçek uretebilir miyim ? bilenler yardımcı olabilir mi ?

koparım toprağa diksem mi ?

Merhaba,

Bence şimdilik dokunmayın biraz daha bekleyin derim. Sap ucunda bitki iyice gelişsin. Şuan bu haliyle yeni bitki tutmaz.

ymzumruttas 20-02-2016 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi duy-gu (Mesaj 1441367)
Merhaba,

Bence şimdilik dokunmayın biraz daha bekleyin derim. Sap ucunda bitki iyice gelişsin. Şuan bu haliyle yeni bitki tutmaz.

tamam teşekkürler cevabınız için ;)

optimist 12-03-2016 09:56

Merhaba, ben yeni uyeyim �� gasteria olup yavrulayan var mi ? nasıl ayirmam gerekiyor bilmiyorum, yardimlarinizi bekliyorum.

eren3333 30-05-2016 22:28

alttaki olgun yapraklardan alın ve bir saksıya yatırın kesinlikle su vermeyin 15 gün sonra köklendiğini göreceksiniz ben denedim oldu.

Senakoksall 18-07-2016 18:56

Yardım lütfen :(

Merhaba, ana gövdeden düşen yapraklardan sukulent üretmeye çalışıyorum. Düşen yaprakları direk toprağa yatırdım ve arada sırada spreyle suluyorum. Fakat 15 gün olmasına rağmen hiçbir ilerleme yok :( üstelik 2 yaprak sararıp çürümeye başladı :( Nerde hata yapıyorum acaba gayet aydınlık bir alanda duruyorlar hiçte sulamıyorum. Bazı yapraklar olduğu yerden yavrularken bunlar neden sararıyor :confused:

hacivat 02-08-2016 14:09

Sukulent ve kaktüslere ilgim fazlasıyla vardı. fakat vakit ve mekan ayırıp ilgilenememiştim ama buaralar ağaclar.net e ulaşmam ve siz değerli doğa severlerin paylaşımlarını gördükçe hevesim arttı :cool:
Yapraktan sukulent üretimi gerçekten mucize.. ama şöyle hayal kuruyorum da doğada büyümüş bir sukulent var diyelim.. kendi başına büyüdü serpildi mevsimler geçti ve alt dallardaki bir yaprağı rüzgar vb gibi dış etmenlerle yavaaaşca süzüle süzülee yere düştü.. toprağın üzerinde kendi halinde tekrar filizlendi.. sizlerin yaptığı buna yardımcı olmak :D
aslında bitki yetiştirirken doğal ortamındaki hayatlarını hayal etmeli..

NOT: artık nezaman ki bir sera veya alışveriş merkezlerinde bitki reyonlarında gezersem gözlerim dökülmüş sukulent yaprağı arayacak :D

meltem_kc 07-09-2016 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Senakoksall (Mesaj 1473181)
Merhaba, ana gövdeden düşen yapraklardan sukulent üretmeye çalışıyorum. Düşen yaprakları direk toprağa yatırdım ve arada sırada spreyle suluyorum. Fakat 15 gün olmasına rağmen hiçbir ilerleme yok :( üstelik 2 yaprak sararıp çürümeye başladı :( Nerde hata yapıyorum acaba gayet aydınlık bir alanda duruyorlar hiçte sulamıyorum. Bazı yapraklar olduğu yerden yavrularken bunlar neden sararıyor :confused:

Merhabalar. Çürümeye başladılarsa fazla spreylemiş olabilirsiniz. Yaprakların içinde ihtiyaçları olan su bulunmakta zaten, fazla sulamayın bence. Kendi tecrübelerime dayanarak yapraklari sabah güneşi gören bir yere koyarsanız daha kısa sürede çiçeklenebilirler. 15 günden fazla sürebilir bence normal. İnşallah istediğiniz sonuçlara ulaşırsınız. Sevgiler.

SM-A510F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mervesimya 23-09-2016 01:18

Merhabalar,
Şuradan ulaşabileceğiniz videoyu izledim ve artık sukulent yetiştirme isteğimi daha fazla bastıramayacağımı anladım. Önce İstanbul'da sukulent bulabileceğim bahçe ve ormanları araştırdım. Satın almak yerine doğada rastlaşmak ve çoğaltabilmek çok daha heyecan verici geldi.
En sonunda, iş çıkışı hep önünden geçtiğim ve her masasında camdan bir terrariyum bulunan restorandan (ç)alabileceğime karar verdim. Bahar aylarında, sukulentler capcanlıyken yaprak kırıp almaya kıyamamıştım. Meğer en doğru zamanmış!
Paylaştığım bağlantıda yapraktan sukulent çoğaltmakla ilgili pek çok detay var, ancak yazılar ve video ingilizce. Umarım beğenirsiniz.
Sevgilerimle.

melekv. 23-09-2016 12:04

bir çok insan kaktüs ve sukulent seviyor bu seven insanların hepsi o işletmenin önünden geçerken bir yaprak (ç)alsa acaba o güzel görüntü kalır mı birazda işletmenin maddi ve manevi verdiği emeği düşünmek lazım değil mi...

KEDİ-OTU 23-09-2016 13:07

Merhabalar.. Sukulentlerim yapraklarını döktü. Bende saksıya diktim. Fakat kurudular. Daha sonra kaktüs ile ilgili bir sayfaya baktığımda öylesine saksıya koymuşlar ve çok güzel miniklemiş.. Bu sefer öyle yaptım fakat.nedense yine kurudular. Dün akşam kedimin biri. Sukulentimi kırdı. Hemen aldım saksıya koydum. Dikeyim mi o şekilde mi bırakayım saksının içine. Ya onlarda kurursa :(( bende bir kısmının üzerini azıcık kapattım torflu toprak ile bir kısmını da açık bıraktım. Mutfağım daha ılık olduğu için oraya koydum. Umarım sonuç iyi olur :/

Sevgi07 09-10-2016 21:21

3 Eklenti(ler)
Merhaba çok ümitli olmasam da elimde bulunan birkaç skulentten kopardığım yaprakları ve yine kuruyacak gözüyle baktığım bir kaç bitkiyi dikmiş olduğum saksının son durumu bu ..Forumu incelemiş olmama rağmen asıl yerlerine taşıyıp taşımamak konusunda kararsızım , tam toparlamışken zarar vermek istemiyorum.Bu konuda fikir verebilirseniz çok sevinirim ..

mervesimya 11-10-2016 23:14

Çok haklısınız, ancak önemli bir noktayı belirtmemiş olabilirim. Her masada camdan elma ya da armut şeklinde terrariumlar var ve sukulentler çok bakımsız. Kimi yükselmiş, cam terrariumun tavanına dayanmış ve eğrilmiş. Kiminin yaprakları dökülmüş. Çok uzun süre bakımsız da yaşadıkları için bence ilgilenmiyorlar ve muhtemelen kışın kaldıracaklar. İşletmeye mail atıp rica edeceğim ve masalardaki sukulentlerin bakımıyla ilgilenebileceğimi söyleyeceğim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi melekv. (Mesaj 1480078)
bir çok insan kaktüs ve sukulent seviyor bu seven insanların hepsi o işletmenin önünden geçerken bir yaprak (ç)alsa acaba o güzel görüntü kalır mı birazda işletmenin maddi ve manevi verdiği emeği düşünmek lazım değil mi...

greenworld09 24-12-2016 11:18

merhaba arkadaşlar,

konuyu okuyunca çok pis gaza geldim :D

öncelikle Aydın'da yaşıyorum. Aydın'da iyice arayıştan sonra migrosta bunları buldum. tanesi 5 tl. ama etrafındaki kopan yaprakları hepsini topladım. :D
https://s27.postimg.org/nrog5n9df/20161218_171235_1.jpg

soldakinin altlarından aldım. ortadaki ve sağdakini tamamen parçaladım. hepsini saksına koydum.
https://s27.postimg.org/6myddmiqb/20161218_180029_1.jpg

sonrasında o saksının alt toprağının baya yaş olduğunu öğrendim. hava soğuk olduğu için de 1 gece içeri aldım.
https://s24.postimg.org/kanegzxat/20161219_205043_1.jpg

telaş ve heyecan bir arada. sonra ondan da vazgeçtim. havadar olması gerekiyor muhabbetlerini okudum. bir de 6 dereceye kadar sorun olmadığı öğrendim.

başka toprak alarak eşimin borcam'ını feda ettim :) borcam a sıraladım kısmi sera olarak da streç film attım. 2-3 gün hiç su fıskiye yapmadım.
https://s30.postimg.org/qcvefh8i9/20161219_215029_1.jpg

greenworld09 24-12-2016 11:23

derece de koydum;
dün akşam fıskiye su yaptım.

şu anki durum
https://s27.postimg.org/6h8sjgjcz/20161224_131305_1.jpg
https://s24.postimg.org/ady5qo9jp/20161224_131315_1.jpg
https://s24.postimg.org/hxkhid5ed/20161224_131256_1.jpg
acemiyiz sonuçta. yardım, öneri, ikaz, yorum bekliyorum sizlerden.

eto26 11-05-2017 10:23

4 Eklenti(ler)
bunlarda benden

blgctn 12-05-2017 15:56

Bende bu şekilde üretiyorum fakat bazı yapraklar saçaklanmasına rağmen yavru vermedi ve 2 ay kadardır öyle duruyorlar. Neden böyle oluyor acaba

blackpower 22-05-2017 00:56

Merhaba, Gördüğüm kadarıyla, yapraktan sukulent üretmek zor görünmüyor ancak herkes farklı bir yöntem izlemiş. Bu nedenle kafama takılan birkaç soruyu sizlere sormak isterim.(Not:neredeyse bütün sayfaları okudum.)

1.Yapraklar torfa ekilmesi daha mı iyi sonuç verir?
2. Yapraklari ekmeden once suda mi bekletmeli?
3. Yapraklari ekmeden önce koparilan yerlerin kurumasi sağlandıktan sonra mı toprağa dikilmeli?
4. Yaprak toprağa ne kadar gömülmeli? veya gömülmemeli mi?
5. Sera etkisi oluşturulmak daha iyi sonuç mu verir? Yoksa hic gerek yok mu?
6. Her sukulent yapraktan üretilebilir mi? (Özellikle Sedum Rubrotinctum için soruyorum)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025