agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   Nelumbo nucifera lotus ve Lotus White çimlendirme (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/7609.htm)

maki01 24-10-2009 20:53

Pekin'de bir parkta görmüştüm lotusu. Saksımdaki suyun rengi, o göletteki suyun rengine döndü sanki. İki güne bir , 3-4 litre suyu boşaltıp, taze su ilave ediyorum. Adana'da hava oldukça sıcak. Lotus çok faydalanıyor bu durumdan. Soğuklar başlamadan yaprak sayısı artsa, umutlarım da artacak.
Ben de orkide gübresini deneyeyim. Denenmiş ne de olsa :)
Teşekkürler paylaşım için...

Volare 24-10-2009 21:10

Amonyum nitrat için zaten algların aşırı gelişmesi nedeniyle doğal dengeyi bozuyor diyerek yasak gelmişti ...

sebnem34 28-10-2009 09:22

Bugün benim de lotus tohumlarım gelecek:) beyaz lotus. Ben tüm gece okudum forumu ama yorgunluktan anlayamadım bazı noktaları. Tohumu zımpara işleminden sonra kilde mi, su da mı çimlendireceğiz? Sonrasında saksıyı 25 cm yeşil kil 25 cm su ile doldurup filizi içine mi atacağız yoksa çimlenme yaptığı kille 2. bir saksının (su dolu) içine mi yerleştireceğiz kafam karıştı. direkt su da mı çimlendireyim killi toprakta mı? :( yardım lütfen...

maki01 28-10-2009 09:42

Sevgili sebnem34,
Tohumu zımparalamak çok zor. Maket bıçağı ile küçük bir delik açmaya çalış, ancak içinceki açık kahve yumuşak bölümü zedeleme, sadece kabuğu del. Benim kişisel deneyime göre delik ne kadar büyükse, o kadar erken çimleniyor ve su içindeki filizlenmeden geçen sürenin kısa olması bakterilerden oluşan tohum kaybına engel oluyor.
Tohumu ısladığın kap, lotusu yerleştireceğin kabtaki planladığın su seviyesi ile aynı olsun. İlk yaprak hangi boyda ise ardından gelen yapraklarda aynı boyda oluyormuş. Kabı bol güneş alan, sıcak bir yerde tutmak lazım. Bu mevsim lotusa başlamak için çok uygun değil aslında. Nisan- Mayıs aylarında başlasan daha iyi olur desem de ben de 1 ay önce yeni tohum çimlendirmeye başladım. Umarım havalar iyice soğumadan biraz gelişir ve kışı atlatır.
Çimlenen lotus filizi çok hızla büyüyor. Her gün su değiştirerek ikinci yaprağı da verip, ikinci yaprak boyu biraz uzayınca killi toprağa alabilirsin. 2 saksı içiçe olması şart değil. Ancak olur a saksı değiştirmeyi planlıyor isen teorik olarak bol delikli bir kaba dikebilirsin filizi. Ben yoğurt kovasını delerek, killi toprağa biraz yanmış gübre karışımıyla hazırladığım toprağa diktim. Onu da büyük bir saksının içine yerleştirdim. 2 tohum çimlendirmiştim, ikisinin de üçer yaprağı var şimdi.
İlk denemem başarısız olmuştu. Bu ikinci deneme, bu da olmazsa bahara yedek tohumlarla yeniden deneyeceğim.

sebnem34 28-10-2009 10:10

Sn. Maki01 teşekkür ederim paylaşımınız için. Suya bu çimlenme sırasında bakteriyi önlemek için oksijenli su ya da roa plus damlatmayı düşünüyorum sizce nasıl olur?

maki01 28-10-2009 10:26

Ben ilk denememde ROA Natura kullanmıştım. Daha doğrusu kontrol grubu oluşturmak amaçlı Bir ROA'lı , bir de ROA'sız çimlendirme denemesi yaptım. ROA'lı olan suyu hiç değiştirmedim. Diğerini her gün değiştirdim. Her iki tohumumda uzun süre çimlenmedi, delikler çok küçüktü. Sabırsızlık acemilik derken kabuklarını tamamen soydum. Sadece suda beklettiğim tohum çimlendi. ROA'lı suda beklettiğim çimlenemeden öldü. Evet, ROA bakterisiz ortamı sağladı ama suyu değiştirmediğim için oksijen yetersiz kaldı. Baharda ROA ile günlük su değişimi yaparak bir daha deneyeceğim. Ben damlatın derim , ancak suyu muhakkak tazeleyin ve filizlendikten sonra yaprak oluşuncaya kadar ROA kullanmayın. Şu an açan tek yaprağım olduğu için denemeye çekiniyorum ama ikinci yaprakta sadece yaprağa ROA fısfıslamayı deneyeceğim. Direkt suya uyguladığımda su yüzeyinde yağ birikimi oldu. Emin değilim ama ROA bu durumda yaprağı yakıyor diye düşünüyorum.

sebnem34 28-10-2009 10:33

Değerli görüşleriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkürler Sn. Maki01. Uygulayacağım mutlaka.

ahmet salih 30-10-2009 23:43

merhaba , bir arkadaşım 1 adet mavi lotus tohumu gönderdi , çimlendirmek için en uygun dönem ne zaman? çimlenmede soğuklara hassas olduğunu okudum.Bu aylarda denemek çok mu riskli olur.Bilgilendirirseniz sevinirim .Sabırsız tarafımdaki şeytan dene diye dürtüyor, iki tane olsa kesin denerdim. cevaplar için şimdiden teşekkürler.

maki01 31-10-2009 00:20

Baharı beklemenizi öneririm. Soğuklarla birlikte 2 lotusumdan biri öldü. Diğeri de iyi durumda değil.

CaN_BaKıR 31-10-2009 01:31

Bu aylarda tropik nilüfer türlerinden lotusu yetiştirmek için akvaryum ısıtıcısı kullanmanızı öneririm... Isıtıcılar termostatlı oldukları için su ısısını nilüferin istediği ısıya sabitleme imkanınız olacaktır...

Aksi taktirde bu mevsimde filizlendirmeniz açan yapraklarında çürümesine neden olacağı gibi tohumuda bozacaktır..

Volare 31-10-2009 02:18

Ahmet bey ,
nasılsa tohumunuz bayatlamaz , bahara deneyin .
Mavi Nil lotusu tek sizde var (olacak ), lütfen onu riske atmayın ,
yoksa kimden tohum isteyeceğiz sonra :)

ahmet salih 02-11-2009 16:08

Teşekkürler arkadaşlar,Baharı beklemek gerektiğini anladım.sn;Volare İnşallah tohum verdiği günleri görebilirsek birinci tohum sizin .

ahmet salih 02-11-2009 21:56

Arkadaşlar hemen yanlışımı düzelteyim. Sn;Volare'nin( Mavi Nil lotusu tek sizde var) .yazısı üzerine hemen arkadaşımı arayıp mavi lotusu nereden bulduğunu sordum,Ben yanlış anlamışım aynı pakette gelen sardunya tohumları mavi sardunyaymış,lotusun rengini bilmiyor.Sn ;volare lotus ne renk çıkar bilmiyorum, ama size mavi sardunya tohumu ayırdım.yanlışlık için özür dilerim.

Volare 02-11-2009 22:21

Mühim değil,
sağlık olsın , mavi sardunya da olur , maviye bayılırım .
Böğürtlen fidelerimle birlikte gönderirsiniz :)

ahmet salih 02-11-2009 23:22

Böğürtlenleri daldırma yaptım,baharda böğürtlen fideleriniz hazır olur, Mavi sardunya tohumları zaten hazır. tabi gönderirim ,Bitkilerimiz zamanla çocuklarımız gibi oluyor,onların sizin gibi seven,çalışkan, güvenilir ellere gitmesi,beni mutlu eder.

sebnem34 04-11-2009 11:41

Arkadaşlar 3 tohumdan 1' i çimlendi. yaklaşık 4 gün sürdü. İzlenimlerimi paylaşmak istedim. 1. tohum büyük ve sıcak suda kaldı, suyunu değiştirmedim sadece her gün bir miktar alarak sıcak su ilave ettim. 2. gün kabuk şişti, 3. gün gelişme yok ve akşamında şişen kabuğu ben çıkardım. Ertesi gün yani 4. gün geldiğinde su açık kahve olmuş ve 1 cm lik bir dal çıkmıştı :) hemen şişen 2. tohuma uyguladım bugün sonuc alacağım bakalım umuyorum. Kabuğunu çıkarmadığım suyunu sürekli bulutlandırdı bu akşam onada operasyon planlıyorum. Gördüğüm kadarı ile tohumlar yardımı ve temiz olmayan suyu tercih ediyorlar ve plastik kaplar yanyana ise çimlenmiyor birbirlerini bekliyorlar. Kapları ayrı mekanlara koyunca kendi planlamalarına başladılar çok ilginç. 3 ayrı kabın yerlerini birbirlerini görmeyecek şekilde değiştirince 1 tanesi çimlendi. Çimlenmeden önce su açık kahve oluyor. Yardımı da dediğim gibi seviyorlar :) Şu an 2. yaprağı bekleyerek kap değiştireceğim fakat killi toprak bulamadım ve yapacaklarımı tam anlamadım. Yardımcı olursanız sevinirim evde sadece köklendirici torf toprak, perlit, kestane ağacı toprağı ve eski beklemiş toprak var ne yapmalıyım? 2.5 lt pet şişede şu an çimlenen nasıl bir saksı boyu ve çapı seçmeliyim...Toprak ne kadar olmalı?

DefneD. 04-11-2009 12:03

Sevgili sebnem34,

Ben Volare'den kopya çekerek, aktardan kil alıp bahçe toprağına karıştırdım. Toprağın ne kadar olacağı kullanacağınız saksı ile de ilgili ama başlıkta en az 25-30 cm. olması öneriliyor. Başlık içinde arama yaparsanız, daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Güle güle büyütün.:)

sebnem34 04-11-2009 12:09

Teşekkürler DefneD. Ben hiç bir aktarda bulamadım. Anlamak istediğim 2 yaprak olan lotus tamamı suda mı kalacak yeni saksıda, yoksa yaprak dışarda mı olacak :( kafam karıştı...

Açelya 24-02-2010 11:16

1 Eklenti(ler)
zen gardenden aldığım lotus tohumlarını zımparalayıp hazırladıktan sonra üç tohumun herbirini ayrı ayrı kavanozlara koyup ısıtıcı yerleştirip ısısını yirmialtı dereceye ayarladığım akvaryuma kavanozlarla beraber yerleştirdim.tohumlarla beraber gelen broşürde aynı ortama yerleştirilen tohumların çimlenmemesi gibi bir durumla karşılaşılabileceği ile ilgili bir bilgi olduğu için ayrı ayrı kavanozlara yerleştirdim.

Açelya 24-02-2010 11:18

1 Eklenti(ler)
yirmi dört saat sonra tohumların etrafında kahverengi bulutumsu bir tabaka oluştu

Açelya 24-02-2010 11:25

kavanozun içindeki suyu ısı farkı yaratmamaya dikkat ederek değiştirdim ve tekrar akvaryuma yerleştirdim yirmidört saat sonra ilk tohum çimlendi

Açelya 24-02-2010 11:28

3 Eklenti(ler)
çimlenen tohumlar inanılmaz bir hızla büyüyorlar. tohumları akvaryuma yerleştirdiğimden beri oniki gün geçti. akvaryumdan dışarıya uzandılar.

Nuri Murvet 26-02-2010 13:08

merhaba sayın AÇELYA

Kusuruma bakmayın sizin lotus çimlendirme işleminize geç katıldığım için, resimlerinize bakıyorum herşey yolunda gözüküyor harika, lotus toprağı için verdiğim karışımı uyguladınızmı? bundan sonraki gelişimi çok önemli dikkatli olmak lazım en nazik döneminde, gelişimini takip etmem için zamanınız olursa gün aşırı veya haftalık bilgilendirirseniz sevinirim.

Sizinle aşağı yukarı aynı tarihlerde bende 40 adet lotusu çimlendirdim

Jezebel 26-02-2010 13:56

Bizim ağustos ayında çimlendirdiğimiz lotusların yaprakları kurudu .
Geçen gün , kontrol edip suyu ve dipteki kili dökmeye karar verdim .
Lotuslarımız hayatta , havanın ısınmasını bekliyorlar meğerse .
Suyunu değiştirip yosunları temizledim .
Bakalım bu sene bize ne sürprizler yapacaklar ;)

Açelya 27-02-2010 21:48

mil toprak ve aktardan aldığım kili karıştırarak ektim tohumları şu anda bir sorun yok gibi gözüküyor.üçünçü yapraklarını çıkartmaya başladılar fotolatını eklerim en kısa zamanda

Açelya 28-02-2010 18:53

3 Eklenti(ler)
Çok hızlı gelişmeye devam ediyorlar.Bu kadarını bende beklemiyordum açıkçası.Umarım bir sorun olmadan çiçek açtıklarını görebilirim.

Nuri Murvet 03-03-2010 20:59

Merhaba sayın AÇELYA

Bu hızlı gelişim 10-15 gün sonra yavaşlayacak, havaların ısınması ile gece sıcaklıkları +20 derece ve üstü olduğu zaman akvaryum ortamından alıp saksı ortamına almanız lazım, bir daha ki seneye nasip olursa ilk çiçeğini verecek inşallah, acele etmeyin gelişimini düzenli olarak hafta veya 10 günde bir verin ben sizi yönlendiririm. Saygılarımla...

Açelya 15-03-2010 19:48

2 Eklenti(ler)
epeydir fırsat bulamadım yazmak için. lotusların yapraklarında bozulmalar sebebi konusunda yardımcı olurmusunuz sayın nuri mürvet , ne yapabilirim.

Nuri Murvet 15-03-2010 21:33

2 Eklenti(ler)
Merhaba sayın AÇELYA

Yapraklarının bu hale gelmesi normal olabilir bu ilk yaprakları esas saksı içerisindeki gelişim önemli ona dikkat edin. Lotusunuz saksı içersinde kökleri toprağı yakalamışsa sorun yok, hiç merak etmeyin.

Lotusunuz ışık çiçeğidir, yeterli güneş ışığını alması lazım (En az 6 saat) gelişimi için çok önemli artık havalar ısınıyor sizin orada havalar daha da sıcaktır.

Akvaryum ortamının ısısını 2 derece düşürün, su seviyeside saksı boyunu 10cm geçecek kadar düşürün en geç 10-15 gün içerisinde saksıya almanız lazım.

Işık geçirmeyen kova veya saksınızı hazırlayın, yarıya kadar lotus toprağı koyun üzerine saksı veya kovanın 3-4 parmak aşağısına kadar su doldurun bekleyin

yardımcı olması için size fotoğraf gönderiyorum


Eklenti 130511
Lotusun rizom yapısı ve üreme kollarının kök yapısı, tohumdan köklendikten sonra üreme kollarınla gelişir daha sonra patates gibi uzunlamasına rizom oluşturur, bu bölümleri ayırarak çoğaltılabilir.

Eklenti 130522
Örnek olsun diye; ağzı geniş saksı veya kova da olabilir

Açelya 15-03-2010 21:44

merhaba teşekkür ederim. bir an için panik olmuştum.yarın kök gelişimlerini kontrol ederim,sanırım daha fazla güneş aln bir yere taşımam lazım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025