agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   Nelumbo nucifera lotus ve Lotus White çimlendirme (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/7609.htm)

Açelya 25-03-2010 16:15

2 Eklenti(ler)
lotusların bozulmuş yapraklarını temizleyerek uzaklaştırdım. bir tanesinde malesef hiç saçak gelişimi olmamış onu tamaen kaybettik. diğer iki tanesi fena gözükmüyor.köklerini kontrol ettim ,sağlıklı gibi.

Nuri Murvet 25-03-2010 17:28

Merhaba

Kaybettiğiniz lotusunuz için üzüldüm, iki tanesinin durumu iyi diyorsunuz üzülmeyin çabuk üreyen bir bitkidir.

Lotusunuzu saksı ortamına alın derin suyun içinde olmasın 10 cm su kotu yeterli

Lotus toprağı için; 1 ölçek killi bahçe toprağı 1 ölçek dere mili veye ince sıva kumu 1/2 ölçek sığır gübresini karıştırın lotus toprağınız hazırdır.

Açelya 25-03-2010 22:20

teşekkür ederim nuri mürvet birkaç gün içerisinde saksıya alırım.sıcaklıklar bitkiyi dışarı çıkarmak için yeterlimi artık acaba

Nuri Murvet 25-03-2010 22:53

Merhaba

Gece sıcaklıkları +15 derece oldu ise dışarı alabilirsiniz.

Açelya 08-05-2010 23:13

sonunda başardım çimlendirdiğim üçüncü lotusda öldü:((((((

Jezebel 12-05-2010 11:04

Lotus white & pink

3 Eklenti(ler)
Bu gün 3 tohum çimlendirmeye aldım iki pembe , bir beyaz .

Eklenti 143585

Beyaz tek başına ,

Eklenti 143584

pembeleri de su sümbülünün durduğu cam vazoya attım .

Eklenti 143583

Geçen sene üzerine titrediklerimin hepsi öldü .
O yüzden bu sene farklı koşullarda bakmayı , her gün su değişimi yapmamamayı tasarlıyorum .
Hadi hayırlısı .

EkremYakar 19-09-2011 23:34

Benim latuslarım 2. koluda su üstüne kadar cıkardılar fakat su yüzeyinde geziyorlar nülüfer gibi.Su yüzeyinden daha yukarı çıkıp yaprak açmıyorlar acaba neden?.:) Daha doğrusu 3. kolda su üstüne geldi fakat su üstünde yılan gibi dolanıyor daha yaprak açmadı,3 kolda yaprak açmadı ama 3 de su üstünde su yılanı gibi dolanıyorlar...:)

Nagihan Sümer 27-04-2012 16:59

Lotus

Arkadaşla öncelikle merhaba. Ben lotusu çimlendirme konusunda problem yaşamıyorum ama yarısına kadar kil ve su dolu saksıya diktiğimde biraz büyüyor ama yeşil olmıuyor kahverengi bir hal alıyor ve küçücük ve suyu da inanılmaz bulanık be yapmalıyım, yardımlatınızı bekliyorum

Orchid Lover 22-05-2012 22:21

Gecen senelerde lotuslari cimlendiren arkadaslar ciceklerini goren oldu mu acaba?

akyell 29-04-2013 11:49

merhaba benim lotuslarımın yaprakları çürümeye başladı.neden olabilir ve ne yapa bilrim?bana yardımcı olabilir misiniz?

maki01 29-04-2013 12:47

Ben de başarılı olamayanlardanım. 3 kez denedim , sürgün verdi ama arkası gelmedi. Saksıda başarılı olan arkadaşımız sanırım olmadı ya da bizlerle paylaşmadılar sevgili akyell.

akyell 30-04-2013 10:50

merhaba ben küçük de havuz yaptım sorun yoktu aslında.bir ara baktım ve suyun kirlendiğini düşünerek suyunu temiz su ile değiştirdim.sebep bu olabilir mi?ayrıca ne çeşit gübre kullanılır bilgisi olan var mı?

maki01 30-04-2013 11:14

Sucul Bitkiler - agaclar.net bölümünde yer alan bilgiler size yardımcı olabilir.

Jezebel 28-05-2013 14:56

1 Eklenti(ler)
Yeniden en baştan deneme:)

Eklenti 411208

.

Jezebel 16-06-2013 09:52

1 Eklenti(ler)
"N'oldu lotus?" diyecek biri çıkabilir;)

Eklenti 418031

3 tohumluk denemem devam ediyor.
Her gün suyunu değiştirmek yok, fazla şımartmak yok.
Gördüm, arkadaşın biri çamaşır leğeninde açtırmış.
Sonuçları paylaşırım.

Hesins 05-07-2013 15:34

Bir Lotus macerası

Lotus maceram başlayalı 2 gün oldu. 6 farklı renkte lotus tohumunu önce kılavuzda bildirildiği gibi bıçak yardımıyla kazımaya çalıştım. Sonucun olumsuz olduğunu görünce çıtlatma da tohum çimlendirmede kullanılan bir yöntemdir deyip bir pense yardımıyla tohumları çıtlatıp, üst kısımlarını kestiğim pet şişelerdeki suyun içerisine atarak cam kenarına yerleştirdim. Sonuç, iki günün sonunda birinci şişede açık kahverengi bir renk almış su eşliğinde tohum çimlenmeye başladı. İkinci şişede koyu kahverengi bir renk almış su eşliğinde daha küçük ölçüde bir çimlenme var. Üçüncü ve beşinci şişelerde koyu kahverengi renge dönmüş suyun dibinde tohumlar dinlenmede. Dördüncü ve altıncı şişelerde tohumlar bulanık beyaz renk almış suyun yüzeyine çıkmış durumda ve dinlenmedeler.
Dip sonuç: Bulanık beyaz renkteki sular değiştirilecek. Diğerlerinin çimlenmesi gözlenmeye devam edilecek.

keremcan 12-07-2013 09:53

2 Eklenti(ler)
Merhabalar

3 sene önce elime geçen lotus tohumlarını çimlendirme tekniklerini bu siteden öğrenmiştim ve bunun sonucunda 3 yaşındaki beyaz lotusum sonunda çiçek açtı :)) paylaşmak istedim

Eklenti 425393

Eklenti 425394

ahmeter 12-07-2013 10:20

Tebrikler

Muaffak olamadım Tebrikler, tohumlar su içinde yaprak verdikten sonra çürüdü
not .. su bitkilerinde takasa müsaitim

cobraman 03-09-2013 15:19

Merhabalar...
Benimde bu sene tohumdan diktiğim lotus'larım çiçek açacak galiba...
Her yerde ilk sene çiçek vermez okudum fakat yerini sevdi sanırım bu sene çiçeğini görebileceğim.

bluemercan 13-09-2013 10:18

Merhaba arkadaşlar ben de lotus tohumu aldım çimlendirmek için su an sudalar filizlenme olduğunda nasıl bir toprak karışımına ekmem lazım. Kil dediğiniz killi toprak mı yoksa sadece kil mi nerde bulabiliriz ? Ayrıca 8 tohumum var 8 ayrı saksıya mı ekmem lazım bunları 3lt lik mesela. Sonra bi kuvet veya leğen gibi derin yere koyup üzerini su dolduracağım kışı burda gecrecekler. Sonra hepsini de baharda acıcagım havuza koymayı düşünüyorum.

maki01 13-09-2013 18:14

Önerilen yeşil kili aktarlarda bulabilirsiniz bluemercan, sanırım kozmetik amaçlı da kullanılıyormuş :)

Lotus yetiştirmeyi ben de denemiştim. Çimlendi, 3-4 yaprak verdi ama sanırım Adana'nın aşırı sıcak olmasından çok hoşlanmadı.

Bu dönemde edindiğim bilgi, tohumu çimlendirirken kullanılan kabın derinliğinin, kalıcı yerin derinliği ile aynı olması gerektiği idi. Daha sonra havuza alacaksanız çimlendirme kabının derinliğine dikkat etmenizi öneririm.

bluemercan 14-09-2013 23:07

Teşekkür ederim yalnız öğrenmek istediğim aktarda satılan 200 gr kili ben 8 saksıya nasıl yetirtcem yani saksıya nasıl koymalıyım direk kil mi koyup saksılara ekicem ve su koycam yoksa kil ile dere mili kum filan mı karıştırıcam ? Killi toprak değil demi bu kesinlikle ? Kil yerine killi toprak kullansam bi farkı olur mu ?

maki01 15-09-2013 13:01

Ben kil ile gübre karıştırdığım toprağı kullanmıştım ancak başarılı olamadım. Sevgili Nuri Murvet'in önerdiği karışım farklı, denemenizi öneririm.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet (Mesaj 603776)
Merhaba

Kaybettiğiniz lotusunuz için üzüldüm, iki tanesinin durumu iyi diyorsunuz üzülmeyin çabuk üreyen bir bitkidir.

Lotusunuzu saksı ortamına alın derin suyun içinde olmasın 10 cm su kotu yeterli

Lotus toprağı için; 1 ölçek killi bahçe toprağı 1 ölçek dere mili veye ince sıva kumu 1/2 ölçek sığır gübresini karıştırın lotus toprağınız hazırdır.

maki01 15-09-2013 13:09

Sevgili bluemercan,

Tohumları henüz çimlendirmediyseniz başlıkta yazılan mesajları okumanızı ve tohumları Mart-Mayıs aralığında çimlendirmenizi öneririm.

Sizin sorunuzu okuduktan sonra ben de yer alan bilgileri bir daha okudum. Havalar soğumadan önce yani bitki kış uykusuna dalmadan öncede toprakta rizom oluşturması gerekiyormuş.

bluemercan 15-09-2013 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1199651)
Sevgili bluemercan,

Tohumları henüz çimlendirmediyseniz başlıkta yazılan mesajları okumanızı ve tohumları Mart-Mayıs aralığında çimlendirmenizi öneririm.

Sizin sorunuzu okuduktan sonra ben de yer alan bilgileri bir daha okudum. Havalar soğumadan önce bitkinin kış uykusuna dalmadan öncede toprakta rizom oluşturması gerekiyormuş.

Maalesef suya koymuş oldum artık çimlenmeye başladılar bile 8 tohumdan su an 4 ü çimlendi 2 si çimlenmek uzere 2 si de beyaz buğulu su rengi aldığından sürekli sularını değiştiriyorum. Artık ev içinde buyutucem kışı ev içinde gecirticem 2ltlik saksı aldım 8 tane her birini killi toprak dere mili karışımına ekmeyi düşünüyorum. Sonra saksıları koçtaştan aldığım buyuk sepet içine yerleştirip üzerini su ile dolduracağım. Acaba saksıları full mu doldursam karışımla yoksa yarıya kadar mı doldursam suyun boyunu arttırsam boyllikle. Saksıların boyu 15 cm. Saksıdan sepetin üst tarafına da 15cm var toplam 30cmlik sepet boyu var.

nefes1971 31-12-2013 14:21

4 Eklenti(ler)
Selamlar herkese.

Aranıza yeni katıldım. Adana' da ikamet ediyorum. Herkese şimdiden iyi bir yıl diliyorum.

Lotus tohumlarımı zımpara ile eriterek suda çimlendirdim. Şuan boyları 5 cm civarında.

Seramik bir saksının dibine yaklaşık 15 cm torf-bahçe toprağı- inşaat temeli toprağı :) - beyaz kil karışımı bir toprak koydum. Toprağın yüzeyine kadar su koydum, hem su toprağa doysun hem de hazırlık olsun diye. Bunu hangi akla yaptım bilmiyorum ama iç sesime kulak verdim sanırım :o:o:p

Lotus çiminin büyümesini beklemeden toprağa diksem ne olur? Sonuçta bu bitkiler yabanda suyun dibine çöküp oradan büyüyorlar; toprağım killiydi, bulanıktı v.s. demiyorlar.

Ne dersiniz?

casperia 13-01-2014 15:43

iyi günler .
elime geçen yaklaşık ona yakın lotus tohumunu çimlendirdim. ama daha saksıya geçmedim.
toprak olarak demir katkılı akvaryum bitkisi kumu ya da katkısız akvaryum kumu, silika vs gibi akvaryumda kullanılan kumlara dikmeyi düşünüyorum. ya da olursa pomzaya..
sizin fikirlerinize de açığım..killi toprak suyu kirli gösteriyor biraz..ama illa o olması gerekiyorsa killi toprak bulurum.

casperia 14-01-2014 11:09

cevap gelmeyince demir katkılı kum ve beyaz akvaryum kumu aldım. sonuçları buradan paylaşırım ..

hilalll 18-03-2014 02:36

Merhabalar...
Bugün elime gecen tohumlardan birini çimlendirmeye aldım.Zımparalama işlemi düşündüğüm kadar kolay değilmiş çok başarılı olamadım bu durum geç çimlenmeylemi yoksa kötü sonlamı bitecek ...
Bekleyelim bakalım.

NaciG 19-03-2014 20:00

Geçen yıl iki karış büyüdükten sonra üzeri suyla kaplı killi-milli toprak dolu saksıya diktim. Ancak büyümedi ve çürüdü. Bu sene diktim, sanki zamanı değil, hava ısınsın da öyle der gibi bakışıyoruz bakalım... :)

hilalll 31-03-2014 16:34

Birinci tohumda başarılı olamadım.Yeni denemede azmettim doğru zımparalama ile 2.gün çimlendi çok hızli büyüyor MaşaAllah.

casperia 31-03-2014 17:14

Üç farklı toprağa ocak ayın başında ekmiştim . 1. dere mili + gübreli toprak : tohumlarım üç yaprak açtıktan sonra aşırı yosun yüzünden öldü. 2. silis kumu ve kil :sıvı bitki gübresi verdim. bunda da yosun oluştu tohumlarım çürüdü. 3. sü sadece killi topraktı. yosun oluştu çürüdükten sonra iki yaprağı kalmıştı fakat rizom oluşturduğu için az miktarda kili silis kumu ile karıştırdığım toprağa aldım . şimdilik 2 yaprağa 3. kardeş geliyor rizomdan.yosun oluşmaması için alg ve yosun önleyici ilaç kullandım. 1 haftada oluşan yosunlar yok oldu.
çıkardığım sonuç :1.si: sıvı bitki gübreleri aşırı yosun yapıyor ve bitkiye zarar veriyor. 2.si toprağın yumuşak olması rizom oluşumunu kolaylaştırıyor gibi..
bazı arkadaşlarda sorun olan suyun berraklığını yosun önleyici ve suyu berraklaştırıcı sıvı ile giderdim.

hilalll 07-04-2014 00:13

Torf, bahçe toprağı,kil karışımı hazırlayıp 5 lt pet şiseye çimlenen tohumu aldim çok büyük bir saksıya yerlestirip suyunu ekledim.Herşey yolunda görünüyor hatta 2. dal uzamaya başladı ama yaprak açılmıyor 4 gün oldu sanırım normal mi acaba bu durum

sdbdr 09-04-2014 11:13

yardım edin noluur :( lotusum 4. yaprağını çıkarmak üzere ancak ilk ve 2. yaprağın kenarları kurumaya başladı. sebebi ne olabilir ve bu duruma nasıl engel olabilirim ?

sdbdr 09-04-2014 11:56

lotusumun nesi var ? (gelişim evreleri fotoğraflarla belirtilmiştir)

çimlenme
http://oi58.tinypic.com/307x5l4.jpg[IMG]

sdbdr 09-04-2014 12:06

toprağa aldıktan sonra hızla büyümeye devam etti

https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/...69194229_n.jpg

sdbdr 09-04-2014 12:07

ilk yaprağını su üstüne çıkardı

https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/...13929577_n.jpg

sdbdr 09-04-2014 12:09

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.n...72600948_n.jpg

sdbdr 09-04-2014 12:13

2. yaprağını yaprağını çıkartıeken ilk yaprağı sağlıklı gibiydi

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.n...36339305_n.jpg

https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/...72212167_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...95381308_n.jpg

sdbdr 09-04-2014 12:26

ilk yaprak şimd bu halde :(
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/...85907260_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...e229de5cf36871

2. yaprak henüz açmadı ama uçlarındaki siyahlık beni korkutuyor :( https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/...62489252_n.jpg

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025