![]() |
1 Eklenti(ler)
Bu da benim şemsiyem..İlk çiçekli hali..:p
|
Japon şemsiyesi
Alıntı:
Bu bitki tamamen su içinde çok güzel oluyor şeffaf bir cam vazo yarısına su doldurun içene atın hem hızlı büyüyecek hem dekoratif oluyor bendeki su içinde boyu 2 metreyi geçti Ufak bir saksıya kum koyup dikip o şekildede koyabilirsin ayda 1 sıvı gübre istiyor Selamlar |
Tavsiyeler için çok teşekkür ederim Ahmet bey. Bu da diğerleri gibi sınıfta olduğu için böylece bakıyorum şimdilik. Torfuda oldukça sulu tutuyorum. Şu anda yaklaşık 10 cm bakalım sizinki gibi olabilecek mi :)
|
Japon şemsiyesi üretimi hakkında. ?
2 Eklenti(ler)
Üretimle ilgili bitkinin üst tarafını başaşağı ekerek köklendirildiği okumuştum.
Bu metoddan farklı olarak, aşağıdaki fotolar yardımıyla, bitkinin kol attığı bölümü ayırıp bu kolu (bitkinin üstü üstte kalacak şekilde) ekebilirmiyim konusunda size danışmak istiyorum. Bitkinin tepe tarafından attığı bu kol aynen kurdela çiçeğindeki çoğalma faaliyetine benziyor. Eklenti 85072 Eklenti 85073 |
Ben uzun süre normal bitki muamelesi yaptığım Japon şemsiyemin sucul bir bitki olduğunu bu kış öğrendim. Sulamayı arttırdıktan sonra birden gelişip hem heryerden fışkırmaya hem de tepelerinden çiçek açmaya başladı. Yıldız şeklinde minicik çiçekleri var. Hiç durmadan o zamandan bu yana çiçekler açıp durmakta.
|
merhaba,
Geçen hafta torbada köklenmiş olarak aldığım japon şemsiyesini, kök yapısını hiç bozmadan, sadece saksıda kalan boşluklara az miktarda toprak ekleyerek salona aldım.Yemyeşil yaprakları hızla sarardı.Suyu yeterli. Bu hızlı sararma iç mekana uymaya çalışmasından olan geçici bir durum mudur, ne dersiniz, neyi yanlış yapmış olabilirim? |
Alıntı:
|
Teşekkürler brody,
Saksısı yeterli sanıyorum, tabağında da hep bol su bırakıyorum. O ilk grup sararanları kestim, alttan çıkanlar çok hızlı büyüyor, şaşırdım.Önerdiğiniz şekilde sıvı gübre vereyim dönem dönem.Aklımda vardı ama kış dönemi diye bekliyordum. 1 torba da balkonda terasta vardı, onda da sararmalar oldu, bir şekilde adaptasyon dönemi yaşıyorlar sanırım. |
1 Eklenti(ler)
Bu da benim küçük:))Babası 125cm oldu.Bunu öğretmenim için kesmiştim sararınca tutmadı dedim öğretmenime.Bir kenara koymuştum filizlenmiş neredeyse yaprak çıkartacak benim haberim yok:))
|
1 Eklenti(ler)
Bu da benim japon bağlamazsam yanındaki çeşmeye ulaşmak zor oluyor.
|
Herkese selamlar,
Babamın ofisinde yıllarca baktı japon şemsiyelerine. Sucul bir bitki olduğunun farkında da değildi. Hoş bende bu başlığı görene kadar değildim. Ne kadar az su verdiğimizi hatırlayınca kötü oluyorum. Yıllar önce ailecek uzun bir tatile çıktığımızda ise kurumuştu malesef. Bitkilerle ilgilenmeye başladığımda ise hep aklımın bir köşesindeydi. Ama artık aklımın bir köşesinde değil; hep aklımda. Fakat gezdiğim hiçbir yerde göremedim. Hatta anneme hafiyelik yaptırıp, "misafirliğe gittiği evlerde var mı" diye kontrol etmesini istiyorum tıpkı mum çiçeği gibi :) Sizlerden isteğim; İstanbul'da satan bir yer biliyor musunuz? Eğer yardımcı olursanız, diğer bir isteğim de bana gönderebilir misiniz? Eğer İstanbul'dan gönderecekseniz kargo ile uğraşmanıza gerek bile yok. Yakınımda oturuyorsanız ben bile gelip alabilirim :) Şimdiden çok teşekkür ederim. |
Alıntı:
Benimkiler de geçen yaz çiçeklenmişlerdi ama bunların ancak yarısına geliyorlardı, tabii saksıda olmalarından kaynaklanıyor olsa gerek. Bu bitkinin kökleri gerçekten oldukça kuvvetli ve fazlaca yere ihtiyaç duyuyorlar. |
2 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,
querelle saolsun, sonunda Japon Şemsiyesine sahip oldum. Yağmurlu bir gündü ve kendisi biraz ıslattım malesef. Kendisine tekrar üzgün olduğumu belirtmek istiyorum buradan. Fotograflarını ekliyorum. Ara ara eklemeye devam edeceğim. Tavsiyelerinize açığım bu arada :) |
Rica ederim, yağmur hakkaten sürpriz oldu ;)
Ben içme suyuna koyup, pencere kenarı gibi doğrudan Güneş almayan ama ışıklı bir yerde tutarım hep. Köklenmedikleri hiç olmamıştır; hatta o kadar hızlı köklenirler ki çoğu zaman ben onları alıp dikene kadar sürgünleri büyümeye başlamış olur. |
Aynen dediğiniz gibi yaptım sayın querelle :) Koçtaş'da 10 liraya çok güzel seramik ve deliksiz saksılar var. En kısa zamanda o saksılardan alacağım. Köklenip sürgünlenmeye başladığı vakit kum ve torf kaşımıyla birlikte o saksıya dikeceğim.
@ qurelle; Tekrar çok teşekkür ederim. Keşke bu çelik paylaşımını bir anda değil de önceden planlayabilseydik. Oturup bir şeyler içerdik. Size borcum olduğunu düşünün. Tez vakitte bu progamı gerçekleştirelim. Görüşmek üzere... |
Herkese selamlar,
Bitkimin gelişimi hakkında bir şey soracağım. Acaba kök salımı ne zaman başlar ve sizce bitkiyi ne zaman toprağa dikmeliyim. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim. |
Sn Carlos Cortes çeliklerinizi yaprakları yukarı bakacak şekilde yerleştirseniz daha iyi olur o şekilde yaprak arasından çıkan filizler sıkışabilir diye düşünüyorum.Yanlış anlaşılmasın yine tersinden konulacak ama yaprak uçları yukarı bakacak çünkü filizler yaprak arasından çıkıyorlar.
|
1 hafta olmuş suya koyalı. Bundan sonra 1 hafta içinde kökler görünmeye başlar diye tahmin ediyorum, bence kafaları suda olduğu sürece nasıl durduklarının önemi yok.
Kökler 5-6 cm olunca dikerdim ben ama şimdi diğer arkadaşların tecrübelerini okuyorum da, sadece suda bile bırakabilirsin. Besin sağladığın sürece eminim güzel gelişirler. Mesela bikaç tanesini suda, diğerlerini toprakta deneyebilirsin. Bakalım gelişimleri nasıl fark edecek. Benim evdeki şemsiyelerim de sadece torfa ekili ve daima su içinde duruyorlar. Besini dışardan veriyorum. |
Alıntı:
|
Herkese selamlar,
Birkaç gün önce çeliklerimi torf ağırlıklı toprağa koydum. Filiz oluşturmaya başlamışlardı. Önceden cam bardakta olduğu için rahatlıkla izleyebiliyordum gelişimini. Simdi deliksiz seramik saksıya koydum. Haliylede hiçbir şey göremiyorum. Su seviyesi her zaman toprağın bir parmak üstünde. Sudan çıkacak filizleri ve yeni yaprakları görmeyi dört gözle bekliyorum:) |
1 Eklenti(ler)
Dört gözle bekliyorum fakat gelen giden yok:) Nazlanıyorlar sanırım. Hatta son durumun bir fotoğrafını ekliyim.
|
1 Eklenti(ler)
Bahçe havuzunda saksısında duran japon şemsiyesi güzel gelişti. Kışı evde geçirip baharda tekrar yerini alacak.
|
Ben 2-3 tane japon şemsiyesi fidesi istiyorum, İstanbul içi olursa gelip bizzat ben de teslim alabilirim. Sesimi duyacak bir şemsiyesever yok mu? :(
|
Herhangi bir çiçekçiden 1-2 dal alırsanız ve tepesi aşağı gelecek şekilde su içinde bırakırsanız kısa sürede köklenecek.
Hediye gelen iki buket içinde aksesuar olarak eklemişlerdi, derince bir vazoya bahsetiğim şekilde koydum. Şu an 4-5 filizler ve bir o kadar uzunlukta da kökler var. Evde yer olmadığı için de bunu balkonda derince bir vazoda yaptım. |
Japon şemsiyeleri bildiğim kadarıyla donmuyor çünkü bir benziliğin önündeki yeşillik alanda ekiliydi geçen sene ve kışın kurumuştu ancak bu ilkbaharda yeniden sürmüş ben de bahçeye ektim kar yağmasına rağmen hala yeşil yaprakları var.
|
Japon Şemsiyesi Yetiştirilmesi Hakkında
Merhabalar,
Japon şemsiyesini büyütmek istiyorum, bunun için edindiğim sapları kısaltarak ters çevirdim ve suda beklettim, bitki yaprak altından filizler çıkarmaya ve köklenmeye başladı bende kullanmadığım bir akvaryumu saksı olarak kullanmak üzere ayarladım ve dere kumu üzerine diktim. Fakat kısa da olsa üstünde kalan saplarda beyaz küf **** mantar yapılanmalarına benzer şeyler gördüm bende filizlerin tamamı su içinde kalacak şekilde su doldurdum. şimdi ise garip bir jel tabaka halinde kaplandılar acaba bu aşama da ne yapmam gerekir ? |
Sn.Gvardal ;
belki akvaryum dan kaynaklanmıştır belki de kum sebeb olmuştur.Bence ,oradan çıkarıp sudan geçirin .Deliksiz bir saksının içine toprak doldurup dikin.Toprağın üzerine çıkacak kadar su doldurup ,güneş alan kapalı sıcak bir bölüme yerleştirin.Uzun sapları ve saramış eski yaprakları da kesebilirsiniz. Kolay gelsin. |
şemşiyelerim çok mutlu
Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 2,5 ay önce bende bir japon şemşiyesi almıştım. 1,5 ay balkonda saksıda kaldı ve sadece 1 filiz çıkarmıştı. 1 ay öncede Değerli ustamız MSaygin' ın yarı akvaryum yarı poludaryumundan heveslenerek gittim birde balıklı akvaryum aldım.
İlk etapta deneme amacıyla bir orta boy dal ve minik filizi olan kökü ayırdım temizledim akvaryuma koydum. 3 günde 5cm olan filiz su üstüne çıktı. Şuan ki durum ise; 2 yetişkin dal, 1 yetişmek üzere (yetişkinlere yakın boyu) yapraklarını çıkarmamış dal, 1 minik filiz. Arkadaşlar kesinlikle japon şemsiyesini sizlere tavsiye ediyorum. ve büyümesini rahatlıkla gözle görebiliyorum (8 saatte 5mm büyüme oranı). ayrıca balıklarınız varsa onlar içinde çok güzel. Bu arada saksıda kalanlarıda 35*25*20 ebadındaki akvaryumuma aldım. içine birde balık attım. Ama takıldığım bir nokta var, gövdelerinden yani yapraklı kısmından üretim yapamıyorum! mevsim den dolayımı acaba??? |
Sn.Kaktüssevdası ;
ben kış boyunca ,öğleye kadar güneş alan kapalı balkon da rahatlıkla köklendirdim. Saplar dan birini kesip ,yapraklı kısmı suya daldırıp bırakın.Bu mevsim de 2 -3 hafta da köklenecektir. |
nurcanaybay hnm, dalı suya koyalı 1,5 ay olacak neredeyse daha tık yok :(((
|
Ters mi koydunuz acaba ?
Köklenmemesi mümkün değil ,bir yerde hata yapmış olmalısınız. |
Denizli'de havalar soğuk olduğu için bu aralar çalışmıyor olabilir bitkiler yoksa gerçekten de hemen hemen hiç kayıpsız kolayca kökleniyorlar nurcanaybay'ın belirttiği gibi.Bu aydan sonra hızla en geç 10 gün içerisinde kökleneceğini tahmin ediyorum, tekrar deneyin lütfen.
|
Benim japon şemsiyem balkonda. Balkon kapalı balkon ama yine de soğuk. Bu nedenle büyümesi durdu. Su bitkisi olmasına rağmen hava soğuk olduğu için fazla su veremiyorum. Havalar ısınmaya başlarsa bende gürleşmiş dallarını göreceğim inşallah:)
|
verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim ustam
|
1 Eklenti(ler)
62 nolu mesajda yer alan şemsiyeyi kışın dışarıda bıraktım. Bahçedeki şelalenin havuzu içinde ayrı bir saksıda duruyor. Toprak üstündeki yapraklar tamamen kurudu. Suya doğru yatanlar suyun içinde yeşil durumdalar.
|
halâ köklenmedi :((
bu arada akvaryuma koyduğum japon şemşiyelerinde birden büyümesi durdu. Halbuki evin içi hep aynı :S |
1 Eklenti(ler)
Kuruyan dalları budadım. Sudan çıkarıp dışarıya aldım. Henüz canlanma belirtisi yok. Suya düşerek yeşil kalan dalları da filizleneceklerini umarak ayrı bir kaba ters vaziyette bıraktım. Bekliyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Kış ayların da köklendirdiğim japon şemsiyesi ,şu an deliksiz bir saksı da
dışar da duruyor.Suyunu çektikçe su ekliyorum. |
Sn .K.Donmez ;
saksının için de ki taşlar dikkatimi çekti ,havuzda toprak dağılmasın diye koymuşunuzdur büyük ihtimalle.İsterseniz şimdilik taşları alın ,o bölümler den de filizlenebilir ,taşlar engellemiş olmasın. |
Sayın Nurcanaybay,
Taşları toprağın yükselerek havuza dökülmemesi için koymuştum. Kenarlarda bulunuyor. Ana gövde ortada. Sizin önerinizi değerlendirip taşları alacağım. Ancak bitki zaten sıcak ortamı seviyor. Ankara ise henüz soğuk. Sanırım bu ayın sonunu beklemem gerekecek. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025