agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   Japon Şemsiyesi (Cyperus sp.) (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/5354.htm)

Crocus Şen 14-04-2009 08:30

1 Eklenti(ler)
Bu da benim şemsiyem..İlk çiçekli hali..:p

ahmeter 16-04-2009 21:40

Japon şemsiyesi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 391304)
Çiçeklerin minik boyluları her zaman hoşuma gider. Keşke hiç büyümese.

Eklenti 70188

Orkun bey sizi burada görünçe yazmaya karar verdim
Bu bitki tamamen su içinde çok güzel oluyor şeffaf bir cam vazo yarısına su doldurun içene atın hem hızlı büyüyecek hem dekoratif oluyor bendeki su içinde boyu 2 metreyi geçti
Ufak bir saksıya kum koyup dikip o şekildede koyabilirsin ayda 1 sıvı gübre istiyor Selamlar

Orkun Kırcı 16-04-2009 22:01

Tavsiyeler için çok teşekkür ederim Ahmet bey. Bu da diğerleri gibi sınıfta olduğu için böylece bakıyorum şimdilik. Torfuda oldukça sulu tutuyorum. Şu anda yaklaşık 10 cm bakalım sizinki gibi olabilecek mi :)

kömür 09-06-2009 09:46

Japon şemsiyesi üretimi hakkında. ?

2 Eklenti(ler)
Üretimle ilgili bitkinin üst tarafını başaşağı ekerek köklendirildiği okumuştum.
Bu metoddan farklı olarak, aşağıdaki fotolar yardımıyla, bitkinin kol attığı bölümü ayırıp bu kolu (bitkinin üstü üstte kalacak şekilde) ekebilirmiyim konusunda size danışmak istiyorum.
Bitkinin tepe tarafından attığı bu kol aynen kurdela çiçeğindeki çoğalma faaliyetine benziyor.

Eklenti 85072

Eklenti 85073

nevsune 23-06-2009 10:10

Ben uzun süre normal bitki muamelesi yaptığım Japon şemsiyemin sucul bir bitki olduğunu bu kış öğrendim. Sulamayı arttırdıktan sonra birden gelişip hem heryerden fışkırmaya hem de tepelerinden çiçek açmaya başladı. Yıldız şeklinde minicik çiçekleri var. Hiç durmadan o zamandan bu yana çiçekler açıp durmakta.

MSaygin 05-12-2009 22:05

merhaba,

Geçen hafta torbada köklenmiş olarak aldığım japon şemsiyesini, kök yapısını hiç bozmadan, sadece saksıda kalan boşluklara az miktarda toprak ekleyerek salona aldım.Yemyeşil yaprakları hızla sarardı.Suyu yeterli.

Bu hızlı sararma iç mekana uymaya çalışmasından olan geçici bir durum mudur, ne dersiniz, neyi yanlış yapmış olabilirim?

brody 22-12-2009 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 541441)
merhaba,

Geçen hafta torbada köklenmiş olarak aldığım japon şemsiyesini, kök yapısını hiç bozmadan, sadece saksıda kalan boşluklara az miktarda toprak ekleyerek salona aldım.Yemyeşil yaprakları hızla sarardı.Suyu yeterli.

Bu hızlı sararma iç mekana uymaya çalışmasından olan geçici bir durum mudur, ne dersiniz, neyi yanlış yapmış olabilirim?

Yer değiştirmeden etkilenmiş olabilir. Ya da ışık az gelmiş olabilir. Bol ışık ve bol su seviyor. Saksıda sorun olmuş olabilir. Ben plastik saksıda başarılı olamadım. Plastik saksıya diktiklerim bir süre sonra çürüdü. Altı deliksiz sürekli su içinde seramik saksıda 2m. boya ulaştı, çiçek açtı. Çiçekcoşturanın çiçeksiz bitkiler için olan yeşilini çok sevyor. Arasıra 1 kapak döküyorum suyuna. Fazla dökerseniz yaprak uçlarında kuruma yapıyor. Budanmayı da seviyor. İlk köklenen daldan başlayarak eski küçük dalları mümkün olduğunca dipten budayın. Yeni ve kalın sürgünler verecektir.

MSaygin 22-12-2009 21:08

Teşekkürler brody,

Saksısı yeterli sanıyorum, tabağında da hep bol su bırakıyorum.
O ilk grup sararanları kestim, alttan çıkanlar çok hızlı büyüyor, şaşırdım.Önerdiğiniz şekilde sıvı gübre vereyim dönem dönem.Aklımda vardı ama kış dönemi diye bekliyordum.

1 torba da balkonda terasta vardı, onda da sararmalar oldu, bir şekilde adaptasyon dönemi yaşıyorlar sanırım.

siniroluyorum 23-12-2009 16:15

1 Eklenti(ler)
Bu da benim küçük:))Babası 125cm oldu.Bunu öğretmenim için kesmiştim sararınca tutmadı dedim öğretmenime.Bir kenara koymuştum filizlenmiş neredeyse yaprak çıkartacak benim haberim yok:))

ahmet salih 29-12-2009 17:22

1 Eklenti(ler)
Bu da benim japon bağlamazsam yanındaki çeşmeye ulaşmak zor oluyor.

Carlos_Cortes 23-03-2010 23:03

Herkese selamlar,

Babamın ofisinde yıllarca baktı japon şemsiyelerine. Sucul bir bitki olduğunun farkında da değildi. Hoş bende bu başlığı görene kadar değildim. Ne kadar az su verdiğimizi hatırlayınca kötü oluyorum. Yıllar önce ailecek uzun bir tatile çıktığımızda ise kurumuştu malesef.

Bitkilerle ilgilenmeye başladığımda ise hep aklımın bir köşesindeydi. Ama artık aklımın bir köşesinde değil; hep aklımda. Fakat gezdiğim hiçbir yerde göremedim. Hatta anneme hafiyelik yaptırıp, "misafirliğe gittiği evlerde var mı" diye kontrol etmesini istiyorum tıpkı mum çiçeği gibi :)

Sizlerden isteğim; İstanbul'da satan bir yer biliyor musunuz? Eğer yardımcı olursanız, diğer bir isteğim de bana gönderebilir misiniz? Eğer İstanbul'dan gönderecekseniz kargo ile uğraşmanıza gerek bile yok. Yakınımda oturuyorsanız ben bile gelip alabilirim :) Şimdiden çok teşekkür ederim.

querelle 24-03-2010 01:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmet salih (Mesaj 554014)
Bu da benim japon bağlamazsam yanındaki çeşmeye ulaşmak zor oluyor.

Hiç bu kadar büyüğünü görmemiştim Ahmet bey, harika birşey!

Benimkiler de geçen yaz çiçeklenmişlerdi ama bunların ancak yarısına geliyorlardı, tabii saksıda olmalarından kaynaklanıyor olsa gerek.
Bu bitkinin kökleri gerçekten oldukça kuvvetli ve fazlaca yere ihtiyaç duyuyorlar.

Carlos_Cortes 28-03-2010 18:12

2 Eklenti(ler)
Herkese selamlar,

querelle saolsun, sonunda Japon Şemsiyesine sahip oldum. Yağmurlu bir gündü ve kendisi biraz ıslattım malesef. Kendisine tekrar üzgün olduğumu belirtmek istiyorum buradan.

Fotograflarını ekliyorum. Ara ara eklemeye devam edeceğim. Tavsiyelerinize açığım bu arada :)

querelle 28-03-2010 21:01

Rica ederim, yağmur hakkaten sürpriz oldu ;)

Ben içme suyuna koyup, pencere kenarı gibi doğrudan Güneş almayan ama ışıklı bir yerde tutarım hep. Köklenmedikleri hiç olmamıştır; hatta o kadar hızlı köklenirler ki çoğu zaman ben onları alıp dikene kadar sürgünleri büyümeye başlamış olur.

Carlos_Cortes 28-03-2010 22:46

Aynen dediğiniz gibi yaptım sayın querelle :) Koçtaş'da 10 liraya çok güzel seramik ve deliksiz saksılar var. En kısa zamanda o saksılardan alacağım. Köklenip sürgünlenmeye başladığı vakit kum ve torf kaşımıyla birlikte o saksıya dikeceğim.

@ qurelle;

Tekrar çok teşekkür ederim. Keşke bu çelik paylaşımını bir anda değil de önceden planlayabilseydik. Oturup bir şeyler içerdik. Size borcum olduğunu düşünün. Tez vakitte bu progamı gerçekleştirelim. Görüşmek üzere...

Carlos_Cortes 02-04-2010 14:39

Herkese selamlar,

Bitkimin gelişimi hakkında bir şey soracağım. Acaba kök salımı ne zaman başlar ve sizce bitkiyi ne zaman toprağa dikmeliyim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

siniroluyorum 04-04-2010 20:55

Sn Carlos Cortes çeliklerinizi yaprakları yukarı bakacak şekilde yerleştirseniz daha iyi olur o şekilde yaprak arasından çıkan filizler sıkışabilir diye düşünüyorum.Yanlış anlaşılmasın yine tersinden konulacak ama yaprak uçları yukarı bakacak çünkü filizler yaprak arasından çıkıyorlar.

querelle 04-04-2010 21:21

1 hafta olmuş suya koyalı. Bundan sonra 1 hafta içinde kökler görünmeye başlar diye tahmin ediyorum, bence kafaları suda olduğu sürece nasıl durduklarının önemi yok.
Kökler 5-6 cm olunca dikerdim ben ama şimdi diğer arkadaşların tecrübelerini okuyorum da, sadece suda bile bırakabilirsin. Besin sağladığın sürece eminim güzel gelişirler. Mesela bikaç tanesini suda, diğerlerini toprakta deneyebilirsin. Bakalım gelişimleri nasıl fark edecek.
Benim evdeki şemsiyelerim de sadece torfa ekili ve daima su içinde duruyorlar. Besini dışardan veriyorum.

Hhatice 04-04-2010 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Carlos_Cortes (Mesaj 608874)
Herkese selamlar,

Bitkimin gelişimi hakkında bir şey soracağım. Acaba kök salımı ne zaman başlar ve sizce bitkiyi ne zaman toprağa dikmeliyim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Benimki 4 günde kök vermeye başlamıştı. Başında beklediğim için biliyorum :))

Carlos_Cortes 09-04-2010 23:38

Herkese selamlar,

Birkaç gün önce çeliklerimi torf ağırlıklı toprağa koydum. Filiz oluşturmaya başlamışlardı. Önceden cam bardakta olduğu için rahatlıkla izleyebiliyordum gelişimini. Simdi deliksiz seramik saksıya koydum. Haliylede hiçbir şey göremiyorum. Su seviyesi her zaman toprağın bir parmak üstünde. Sudan çıkacak filizleri ve yeni yaprakları görmeyi dört gözle bekliyorum:)

Carlos_Cortes 13-04-2010 20:33

1 Eklenti(ler)
Dört gözle bekliyorum fakat gelen giden yok:) Nazlanıyorlar sanırım. Hatta son durumun bir fotoğrafını ekliyim.

k_donmez 28-10-2010 20:18

1 Eklenti(ler)
Bahçe havuzunda saksısında duran japon şemsiyesi güzel gelişti. Kışı evde geçirip baharda tekrar yerini alacak.

mehmetgurler 24-12-2010 16:20

Ben 2-3 tane japon şemsiyesi fidesi istiyorum, İstanbul içi olursa gelip bizzat ben de teslim alabilirim. Sesimi duyacak bir şemsiyesever yok mu? :(

Jezebel 24-12-2010 18:05

Herhangi bir çiçekçiden 1-2 dal alırsanız ve tepesi aşağı gelecek şekilde su içinde bırakırsanız kısa sürede köklenecek.
Hediye gelen iki buket içinde aksesuar olarak eklemişlerdi, derince bir vazoya bahsetiğim şekilde koydum.
Şu an 4-5 filizler ve bir o kadar uzunlukta da kökler var.
Evde yer olmadığı için de bunu balkonda derince bir vazoda yaptım.

siniroluyorum 24-12-2010 19:46

Japon şemsiyeleri bildiğim kadarıyla donmuyor çünkü bir benziliğin önündeki yeşillik alanda ekiliydi geçen sene ve kışın kurumuştu ancak bu ilkbaharda yeniden sürmüş ben de bahçeye ektim kar yağmasına rağmen hala yeşil yaprakları var.

gvardal 16-02-2011 06:24

Japon Şemsiyesi Yetiştirilmesi Hakkında

Merhabalar,
Japon şemsiyesini büyütmek istiyorum, bunun için edindiğim sapları kısaltarak ters çevirdim ve suda beklettim, bitki yaprak altından filizler çıkarmaya ve köklenmeye başladı bende kullanmadığım bir akvaryumu saksı olarak kullanmak üzere ayarladım ve dere kumu üzerine diktim. Fakat kısa da olsa üstünde kalan saplarda beyaz küf **** mantar yapılanmalarına benzer şeyler gördüm bende filizlerin tamamı su içinde kalacak şekilde su doldurdum. şimdi ise garip bir jel tabaka halinde kaplandılar acaba bu aşama da ne yapmam gerekir ?

nurcanaybay 16-02-2011 13:07

Sn.Gvardal ;
belki akvaryum dan kaynaklanmıştır belki de kum sebeb olmuştur.Bence ,oradan çıkarıp
sudan geçirin .Deliksiz bir saksının içine toprak doldurup dikin.Toprağın üzerine çıkacak kadar su doldurup ,güneş alan kapalı sıcak bir bölüme yerleştirin.Uzun sapları ve saramış eski yaprakları da kesebilirsiniz.
Kolay gelsin.

kaktüssevdası 24-02-2011 12:37

şemşiyelerim çok mutlu

Merhaba arkadaşlar, yaklaşık 2,5 ay önce bende bir japon şemşiyesi almıştım. 1,5 ay balkonda saksıda kaldı ve sadece 1 filiz çıkarmıştı. 1 ay öncede Değerli ustamız MSaygin' ın yarı akvaryum yarı poludaryumundan heveslenerek gittim birde balıklı akvaryum aldım.

İlk etapta deneme amacıyla bir orta boy dal ve minik filizi olan kökü ayırdım temizledim akvaryuma koydum. 3 günde 5cm olan filiz su üstüne çıktı.

Şuan ki durum ise; 2 yetişkin dal, 1 yetişmek üzere (yetişkinlere yakın boyu) yapraklarını çıkarmamış dal, 1 minik filiz.

Arkadaşlar kesinlikle japon şemsiyesini sizlere tavsiye ediyorum. ve büyümesini rahatlıkla gözle görebiliyorum (8 saatte 5mm büyüme oranı). ayrıca balıklarınız varsa onlar içinde çok güzel.

Bu arada saksıda kalanlarıda 35*25*20 ebadındaki akvaryumuma aldım. içine birde balık attım.

Ama takıldığım bir nokta var, gövdelerinden yani yapraklı kısmından üretim yapamıyorum! mevsim den dolayımı acaba???

nurcanaybay 24-02-2011 13:47

Sn.Kaktüssevdası ;
ben kış boyunca ,öğleye kadar güneş alan kapalı balkon da rahatlıkla köklendirdim.
Saplar dan birini kesip ,yapraklı kısmı suya daldırıp bırakın.Bu mevsim de 2 -3 hafta da
köklenecektir.

kaktüssevdası 25-02-2011 20:58

nurcanaybay hnm, dalı suya koyalı 1,5 ay olacak neredeyse daha tık yok :(((

nurcanaybay 25-02-2011 21:06

Ters mi koydunuz acaba ?
Köklenmemesi mümkün değil ,bir yerde hata yapmış olmalısınız.

MSaygin 27-02-2011 08:18

Denizli'de havalar soğuk olduğu için bu aralar çalışmıyor olabilir bitkiler yoksa gerçekten de hemen hemen hiç kayıpsız kolayca kökleniyorlar nurcanaybay'ın belirttiği gibi.Bu aydan sonra hızla en geç 10 gün içerisinde kökleneceğini tahmin ediyorum, tekrar deneyin lütfen.

sevim.K 27-02-2011 08:26

Benim japon şemsiyem balkonda. Balkon kapalı balkon ama yine de soğuk. Bu nedenle büyümesi durdu. Su bitkisi olmasına rağmen hava soğuk olduğu için fazla su veremiyorum. Havalar ısınmaya başlarsa bende gürleşmiş dallarını göreceğim inşallah:)

kaktüssevdası 27-02-2011 17:06

verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim ustam

k_donmez 03-03-2011 22:40

1 Eklenti(ler)
62 nolu mesajda yer alan şemsiyeyi kışın dışarıda bıraktım. Bahçedeki şelalenin havuzu içinde ayrı bir saksıda duruyor. Toprak üstündeki yapraklar tamamen kurudu. Suya doğru yatanlar suyun içinde yeşil durumdalar.

kaktüssevdası 14-03-2011 21:09

halâ köklenmedi :((
bu arada akvaryuma koyduğum japon şemşiyelerinde birden büyümesi durdu. Halbuki evin içi hep aynı :S

k_donmez 03-04-2011 17:37

1 Eklenti(ler)
Kuruyan dalları budadım. Sudan çıkarıp dışarıya aldım. Henüz canlanma belirtisi yok. Suya düşerek yeşil kalan dalları da filizleneceklerini umarak ayrı bir kaba ters vaziyette bıraktım. Bekliyorum.

nurcanaybay 04-04-2011 12:52

1 Eklenti(ler)
Kış ayların da köklendirdiğim japon şemsiyesi ,şu an deliksiz bir saksı da
dışar da duruyor.Suyunu çektikçe su ekliyorum.

nurcanaybay 04-04-2011 12:57

Sn .K.Donmez ;
saksının için de ki taşlar dikkatimi çekti ,havuzda toprak dağılmasın diye koymuşunuzdur
büyük ihtimalle.İsterseniz şimdilik taşları alın ,o bölümler den de filizlenebilir ,taşlar engellemiş olmasın.

k_donmez 04-04-2011 13:02

Sayın Nurcanaybay,

Taşları toprağın yükselerek havuza dökülmemesi için koymuştum. Kenarlarda bulunuyor. Ana gövde ortada. Sizin önerinizi değerlendirip taşları alacağım. Ancak bitki zaten sıcak ortamı seviyor. Ankara ise henüz soğuk. Sanırım bu ayın sonunu beklemem gerekecek.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025