![]() |
Sayın Pembegül, Sayın ilksenöztürk,
Benim de aklımda o vardı zaten. Maşallah sizler daha yetiştirmeden sormaya başladınız. Hiç de başıma gelmedi ki size akıl vereyim. Fakat buradaki ihtiyarlar, bilir herhalde pratik bir yol. Bakacağız çaresine. Not ettim. |
Geniş bir örtüde yayvan bir kaba koyup, avuçlarınıza alıp ovuşturun, sonra üfleyin ;) Çıkan kavuzlar uçacaktır.
|
Oooo diktik, çimlendi, büyüdü de..
Tek derdimiz hasat olsun ;) |
Kavurucu sıcaklara karşı önlem alın, buzdolabının raflarını çıkartıp içine koyabilirsiniz ısıyı ayarlayıp :D
|
Alıntı:
Ama, başaklar büyüyünce o dalgalanmayı görebilmek için vantilatör koyabiliriz karşısına.. ;) |
Benim diktiğim tohumlar 0.5 cmlik sarı ve sivri filiz vermişler bile.
Yaaaa :) |
Alıntı:
Eee ben dikmedim daha.. Sizin bebekler oda ısısında mı duruyor? Nereye diktiniz? Fotoğraf çekmediniz mi? Ben de istiyorum :) |
İçeride duruyor benimkiler. Hernekadar ısıtılmıyorsa da çok da soğuk olmayan güneşli bir mekan. Fotoğrafta çıkabilecek kadar değiller . Bir de renkleri yeşil olmadığı için MacroMaker da pek işe yaramazdı.
Gerçi renkler doğal mıdır bilmiyorum. |
Antik Devrez Vadisi'nin suyuyla yetiştiği, Cumhuriyetin ilk pirinç fabrikasının kurulduğu, çeltik ve pilav festivalinin geleneksel olarak her yıl düzenlendiği, kahvaltıda bile pilav yenildiği, etrafımızda çeltik tarlası manzaralarının bol görüldüğü bir yerde yaşamama rağmen ayrıntılı olarak bilmediğim ve merak etmediğim bir konu açmışsınız, tebrikler :)
Araştırma ve yetiştirme çalışmalarınızda sizlere kolay gelsin diyorum... Pirinç |
o zaman fikrinizi alayım;
ben tohumları oldukça ıslak bir toprağa ektim ama su dolu değil üst kısımlar. prinçler yüzmesin diye öyle yapmıştım, kendimce mantık yürüttüm :P acaba su seviyesinin böyle kalması filizlere zarar verir mi? köklendikçe eklemeyi planlıyordum suyu. |
Alıntı:
|
Hadi az kaldı. Sayılı günler gelir geçer.
Göz açıp kapatıncaya kadar çeltik ekme vakti gelecek. Ne kaldı şurada mayıs ayına. Bir bakmışsınız bu sayfa canlanmaya başlayacak. Şimdilik istirahat. |
Sayın İlksen Öztürk,
Siz içerde ekim yaptığınıza göre muhakkak bir kaba ektiniz. Kapta suyu göllendirmeyin. Kökler oksijensizlikten boğulabilir. Gerçi çeltik tarlalarda devamlı su altında fakat her daim akıyor. Oksijence zengin. |
Alıntı:
teşekkür ederim şuan sipsivri ve açıkkahverengi şeklinde uzuyorlar, 3-4 cm oldular. takipteyim:rolleyes: |
Marketlerde satılan kahverengi pirinç filizlenir mi? Şu videoda herhangi bir kahverengi pirinçten üretilebileceği söylenmiş. Ama acaba onların kahverengi pirinciyle bizimki farklı mıdır?
Growing Rice - YouTube |
kabuğu soyulmuş pirinç çimlenmez. Ayrıca çeltik kabuğundan elde edilen tozun metal parlatmada kullanıldığını, pirinç kabuklarının toprağı daha esnek yapmak için özellikle yumrulu bitkiler için iyi bir ortam oluşturduğunu. pirinç bitkisinin sivrisinekler için cennet olduğunu( ki bunu yaşadım ilaçlama yaparken her tertibatı almama rağmen yaklaşık 200 sivrisine ısırığına maruz kaldım) ve çeltik tozunun süper bir alerjen olduğunu biliyor muydunuz :) bu tehlikeler bir kova çeltikten rahatsız edici boyutlara ulaşmaz. Ayrıca çeltiklerinizi ekmek için mayısı beklemelisiniz. temmuz gibi yaprak gübresi vereceksiniz de benim kafama takılan kabuğunu soymanız bayağı bir iş ayrıca dış kepeğini nasıl soyacaksınız bu da ayrıca bir iş.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ayrıca bu sayfada çeltik dikecek olanlar sadece meraklarını giderecekler.. Fazla bir beklentileri olacağını sanmıyorum ;) Alıntı:
Toprağını aşırı çamurlaştırmadan arada fısfıslıyorum.. Bulunduğu yerde gündüz soba yanıyor.. Gece oda sıcaklığı ne kadar düşüyor bilemiyorum.. Bugün 6. gün.. :) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Heyecanımı paylaştığınız için de teşekkür ederim.. Yeşil yaprakları görür görmez fotoğraf çekeceğim ;) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Sadece meraktan, deneme amaçlı diktiğim pirinçlerin yaklaşık 12 günkü halleri..
Eklenti 368268 Zaten, minik bir saksıya azıcık toprak atmıştım.. Büyüme yavaşlayınca içine bakmaya karar verdim.. Eklenti 368269 Kök gelişimi çok hızlı, saksıda yetiştireceksem oldukça büyük bir saksıya ihtiyacım olduğunu böylece anladım.. Eklenti 368270 Saksının dibine biraz daha toprak ekleyip tekrar diktim. Ve, bugünkü halleri. Eklenti 368271 |
Şu halleriyle buğday çimine benziyorlar :) Nasıl da tazecik gözüküyorlar. Güle güle büyütün...
|
süper olmuş ufaklıklar sn selis:)
|
Merhaba sayın selis,
Pirinç fideleriniz hazır... 3-5 adetlik demetler halinde, araları 15-20 cm aralıklarla uygun bir yere ekimini yapmalısınız. Bulunduğu saksıda, bundan sonra çeltik fideleriniz gerilemeye başlayacaktır. Harika görünüyorlar... Ellerinize sağlık... Kolay gelsin... |
Alıntı:
Dediğinizi yapayım yapmasına da, şu sıralarki hava durumu bahçede büyümelerine izin verir mi sizce? Evde büyükçe bir kovaya ya da saksıya diksem diye düşünüyorum ama kedim müsade etmiyor buna, yapraklarını yiyor.. |
Merhaba.
Vakit gelmeye başladı. Sayın Selis fotoğrafları yüklemiş. İşte o yetişen fideleri toprağa dikebilir. Yarım metrekarelik yere 30-40 adet dikse yeter. 10 güne kadar çeltik tohumlarını toprakla buluş tura bilir siniz. |
Yok mu tohumları toprakla buluşturan.
Vakit geldi artık. |
Çeltikçiler nerelerdesiniz?
Havalar ısındı. Atın artık tohumları. |
Anlaşılan çeltik tohumları unutuldu. Özelden tek tek aramam lazım.
Hele birkaç gün daha bekleyelim bakalım. |
Ben ektim ama inşallah çıkar.[ekilen yer kumsal yer]
saygılar |
Aklınıza geldikçe sulayın. Çıkacağına eminim.
|
çeltükçilik öle kolay bir iş değildir :)Daha çok gelişmesini istiyorsanız ayda 5 kilo yerine 10 kilo yiyin :)
|
Kahvede sohbet ediyorduk. Bir arkadaş ilaç sordu. Daha sonra mevzu çeltiğe kaydı. Bir konu için tabletten arama yapayım dedim. Aaaaaa. Agaclar. Net. Hemen tıkladım. Çeltik tohumu göndermişim. Ekenler, fotoğrafı yollayanlar, kavuzu nasıl soyacağız diyenler anılara daldım. 3 sayfa. Tek tek okudum.
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 652857
Bu senenin çeltiği. Yaklaşık bir aylık. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025