agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Sucul Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/)
-   -   çeltik (https://www.agaclar.net/forum/sucul-bitkiler/29367.htm)

Cumhur Tonba 27-12-2012 21:19

Evet, MNG çok hızlı.
Peyyidenin yanı sıra Ben fakir ve pembegül de tohumları teslim almış.
PTT ninde hakkını yememek lazım. Çiftçi 5234 de teslim almış .

Cumhur Tonba 27-12-2012 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk (Mesaj 1076236)
ben de aynı hızda hareket edeyim bari
akşam çok küçük bir miktarını denemek istiyorum.
küçücük bir ekim yapacağım. zaten sera muamelesi yaptığım odada duracaklar,
bakalım, bakalım.

Sera muamelesi yaptığınız odada duracaklarsa olur her halde. Bunlar da bizim için bir deneyim olacaktır

selis 27-12-2012 22:44

Eee kimse fotoğraf eklememiş.. Tohumlar neye benziyor?
(Tabii ki pirince :p)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 (Mesaj 1076240)
23 saat 50 dakikada gelmiş ;)

Bu kadar hızlı olmasını beklemiyordum.. ;)
Bana da sabah 11 de mesaj geldi, bir türlü kargoya gidemedim..
Sabah erkenden alırım.. Teşekkür ederim Cumhur Bey.. ;)

akgul1a 27-12-2012 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 1076445)
Evet, MNG çok hızlı.
Peyyidenin yanı sıra Ben fakir ve pembegül de tohumları teslim almış.
PTT ninde hakkını yememek lazım. Çiftçi 5234 de teslim almış .

Hımm MNG KARGO, evde kimse olmayınca not bırakmış.Demekki benim kargo da gelmiş.
Sabah ilk iş MNG kargoya uğramak.
SELAMLAR ,SAYGILAR

Cumhur Tonba 27-12-2012 23:25

3 Eklenti(ler)
Çeltik Tohumu. Pek yakın çekim değil fakat idare eder herhalde


Eklenti 357690

Eklenti 357691

Eklenti 357692

Cumhur Tonba 28-12-2012 14:50

Tamaşa ve selis de tamam. Tohumlar teslim edilmiş.

selis 28-12-2012 17:53

Cumhur Bey bu sene pilavlar bizden ;)
(Bana baldo yollamışsınız teşekkür ederim :p)


Tohumların bir kısmını etkinliğe bıraktım. Umarım isteyen olur da, bu güzelliği sayenizde herkes yaşamış olur..
Elinize sağlık. :)

Cumhur Tonba 30-12-2012 21:01

İyi olmuş Sayın selis. Zaten içim içimi yiyordu bu sene neden biraz erken davranmadım diye. Seneye umuyorum ki daha çok birlikte olacağız. (Hele o güzel kekler, yemekler, pastalar varken oradan ayrılınır mı?)

Toprak Kız da tohumlarına kavuşmuş nihayet.

pembegül 02-01-2013 20:52

Sayın cumhur tomba tohumlar için teşekkürler , şimdi bizde yetiştirdik hasat ettik :D diyelim kabuklarını nasıl soyucaz pilav yapmak için merak ettim bir püf noktası varmı bu işin acaba :D...

ilksenozturk 03-01-2013 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pembegül (Mesaj 1079449)
Sayın cumhur tomba tohumlar için teşekkürler , şimdi bizde yetiştirdik hasat ettik :D diyelim kabuklarını nasıl soyucaz pilav yapmak için merak ettim bir püf noktası varmı bu işin acaba :D...

soymadan da yapılıyormuş sanırım ama çok zor pişiyor deniyor.
ben de elimle tek tek nasıl yapacağım diyordum. malum; 500 gr alacağız :)

Cumhur Tonba 03-01-2013 21:13

Sayın Pembegül, Sayın ilksenöztürk,
Benim de aklımda o vardı zaten. Maşallah sizler daha yetiştirmeden sormaya başladınız. Hiç de başıma gelmedi ki size akıl vereyim. Fakat buradaki ihtiyarlar, bilir herhalde pratik bir yol. Bakacağız çaresine. Not ettim.

çiftçi5234 03-01-2013 21:37

Geniş bir örtüde yayvan bir kaba koyup, avuçlarınıza alıp ovuşturun, sonra üfleyin ;) Çıkan kavuzlar uçacaktır.

selis 03-01-2013 21:42

Oooo diktik, çimlendi, büyüdü de..
Tek derdimiz hasat olsun ;)

çiftçi5234 03-01-2013 21:48

Kavurucu sıcaklara karşı önlem alın, buzdolabının raflarını çıkartıp içine koyabilirsiniz ısıyı ayarlayıp :D

selis 03-01-2013 21:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiftçi5234 (Mesaj 1080021)
buzdolabının raflarını çıkartıp

Yok artık :p
Ama, başaklar büyüyünce o dalgalanmayı görebilmek için vantilatör koyabiliriz karşısına.. ;)

ilksenozturk 06-01-2013 21:12

Benim diktiğim tohumlar 0.5 cmlik sarı ve sivri filiz vermişler bile.
Yaaaa :)

selis 06-01-2013 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk (Mesaj 1081589)
Yaaaa :)

Off bir an panik oldum :)
Eee ben dikmedim daha..
Sizin bebekler oda ısısında mı duruyor? Nereye diktiniz?
Fotoğraf çekmediniz mi?

Ben de istiyorum :)

ilksenozturk 06-01-2013 21:25

İçeride duruyor benimkiler. Hernekadar ısıtılmıyorsa da çok da soğuk olmayan güneşli bir mekan. Fotoğrafta çıkabilecek kadar değiller . Bir de renkleri yeşil olmadığı için MacroMaker da pek işe yaramazdı.
Gerçi renkler doğal mıdır bilmiyorum.

Fatih Şengül 06-01-2013 23:06

Antik Devrez Vadisi'nin suyuyla yetiştiği, Cumhuriyetin ilk pirinç fabrikasının kurulduğu, çeltik ve pilav festivalinin geleneksel olarak her yıl düzenlendiği, kahvaltıda bile pilav yenildiği, etrafımızda çeltik tarlası manzaralarının bol görüldüğü bir yerde yaşamama rağmen ayrıntılı olarak bilmediğim ve merak etmediğim bir konu açmışsınız, tebrikler :)
Araştırma ve yetiştirme çalışmalarınızda sizlere kolay gelsin diyorum...
Pirinç

ilksenozturk 07-01-2013 08:38

o zaman fikrinizi alayım;
ben tohumları oldukça ıslak bir toprağa ektim ama su dolu değil üst kısımlar.
prinçler yüzmesin diye öyle yapmıştım, kendimce mantık yürüttüm :P

acaba su seviyesinin böyle kalması filizlere zarar verir mi?
köklendikçe eklemeyi planlıyordum suyu.

Cumhur Tonba 07-01-2013 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk (Mesaj 1081711)
o zaman fikrinizi alayım;
ben tohumları oldukça ıslak bir toprağa ektim ama su dolu değil üst kısımlar.
prinçler yüzmesin diye öyle yapmıştım, kendimce mantık yürüttüm :P

acaba su seviyesinin böyle kalması filizlere zarar verir mi?
köklendikçe eklemeyi planlıyordum suyu.

Sık sık ıslatın. Bilmiyorum saksıya mı ektiniz.

Cumhur Tonba 14-01-2013 19:47

Hadi az kaldı. Sayılı günler gelir geçer.
Göz açıp kapatıncaya kadar çeltik ekme vakti gelecek. Ne kaldı şurada mayıs ayına. Bir bakmışsınız bu sayfa canlanmaya başlayacak.
Şimdilik istirahat.

Cumhur Tonba 14-01-2013 19:50

Sayın İlksen Öztürk,
Siz içerde ekim yaptığınıza göre muhakkak bir kaba ektiniz. Kapta suyu göllendirmeyin. Kökler oksijensizlikten boğulabilir. Gerçi çeltik tarlalarda devamlı su altında fakat her daim akıyor. Oksijence zengin.

ilksenozturk 15-01-2013 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 1085852)
Sayın İlksen Öztürk,
Siz içerde ekim yaptığınıza göre muhakkak bir kaba ektiniz. Kapta suyu göllendirmeyin. Kökler oksijensizlikten boğulabilir. Gerçi çeltik tarlalarda devamlı su altında fakat her daim akıyor. Oksijence zengin.

aynen dediğiniz gibi yapıyorum Cumhur bey, ıslak bir toprak ama üstten hava almasını engelleyecek kadar cılk su değil.
teşekkür ederim
şuan sipsivri ve açıkkahverengi şeklinde uzuyorlar, 3-4 cm oldular.
takipteyim:rolleyes:

pomodoro 15-01-2013 20:50

Marketlerde satılan kahverengi pirinç filizlenir mi? Şu videoda herhangi bir kahverengi pirinçten üretilebileceği söylenmiş. Ama acaba onların kahverengi pirinciyle bizimki farklı mıdır?

Growing Rice - YouTube

eylems 16-01-2013 03:24

kabuğu soyulmuş pirinç çimlenmez. Ayrıca çeltik kabuğundan elde edilen tozun metal parlatmada kullanıldığını, pirinç kabuklarının toprağı daha esnek yapmak için özellikle yumrulu bitkiler için iyi bir ortam oluşturduğunu. pirinç bitkisinin sivrisinekler için cennet olduğunu( ki bunu yaşadım ilaçlama yaparken her tertibatı almama rağmen yaklaşık 200 sivrisine ısırığına maruz kaldım) ve çeltik tozunun süper bir alerjen olduğunu biliyor muydunuz :) bu tehlikeler bir kova çeltikten rahatsız edici boyutlara ulaşmaz. Ayrıca çeltiklerinizi ekmek için mayısı beklemelisiniz. temmuz gibi yaprak gübresi vereceksiniz de benim kafama takılan kabuğunu soymanız bayağı bir iş ayrıca dış kepeğini nasıl soyacaksınız bu da ayrıca bir iş.

selis 22-01-2013 13:52

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 1086491)
ayrıca dış kepeğini nasıl soyacaksınız bu da ayrıca bir iş.

Verdiğiniz bilgiler şahane.. Sivrisinek mevzuusuna değinmeniz de yerinde olmuş.. ;)
Ayrıca bu sayfada çeltik dikecek olanlar sadece meraklarını giderecekler..
Fazla bir beklentileri olacağını sanmıyorum ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 1085852)
Kapta suyu göllendirmeyin. Kökler oksijensizlikten boğulabilir..

Küçük bir saksıya, bir tutam kadar attım.. Üzerini örtecek kadar toprak ekledim..
Toprağını aşırı çamurlaştırmadan arada fısfıslıyorum.. Bulunduğu yerde gündüz soba yanıyor..
Gece oda sıcaklığı ne kadar düşüyor bilemiyorum..

Bugün 6. gün.. :)

pomodoro 22-01-2013 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1089328)
Verdiğiniz bilgiler şahane.. Sivrisinek mevzuusuna değinmeniz de yerinde olmuş.. ;)
Ayrıca bu sayfada çeltik dikecek olanlar sadece meraklarını giderecekler..
Fazla bir beklentileri olacağını sanmıyorum ;)


Küçük bir saksıya, bir tutam kadar attım.. Üzerini örtecek kadar toprak ekledim..
Toprağını aşırı çamurlaştırmadan arada fısfıslıyorum.. Bulunduğu yerde gündüz soba yanıyor..
Gece oda sıcaklığı ne kadar düşüyor bilemiyorum..

Bugün 6. gün.. :)

Çoooook şirin gözüküyorlar, güle güle büyütün :D Lütfen ilerleyen günlerde yeni resimler de ekleyin. Tohum bulabilirsem ben de denemek istiyorum. Yemeklik üreteceğimden değil elbet, bitkisi çok hoşuma gidiyor.

selis 22-01-2013 19:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pomodoro (Mesaj 1089400)
Tohum bulabilirsem ben de denemek istiyorum.

Cumhur Bey'in yolladıklarından Tohum Bankası için Halil Bey'e götürmüştüm fakat etkinlik sonuna kaldığı için yetişmedi.. Kalan tohumlar için listeler açıklanacak.. Tekrar istek yapmak isterseniz, çeltik tohumu var, aklınızda olsun ;)
Heyecanımı paylaştığınız için de teşekkür ederim.. Yeşil yaprakları görür görmez fotoğraf çekeceğim ;)

pomodoro 22-01-2013 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1089474)
Tekrar istek yapmak isterseniz, çeltik tohumu var, aklınızda olsun ;)

Tohum Takas Şenliği sayesinde "deli" gibi tohumum var. Baharda başlayıp her gün bir tohum eksem yaz ortası ancak bitiririm. "Bir de çeltik tohumu istiyorum" demek şımarıklık olur artık :) O da seneye kalsın. Ama sizi yakın takipteyim. Yeni resimleri sabırsızlıkla bekliyorum...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025