agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Solucan Kompostu (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/)
-   -   İsmail Kuzucu / Solucan Gübresi Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/38510.htm)

İsmail Kuzucu 04-10-2016 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turanozturk (Mesaj 1481167)
Bakalım benimkiler 1 aya kaça ulaşacaklar. :)
Birde normal toprak solucanlarıyla bir deney yapıyorum. Anadoludaki kırmızı solucanla da bu işi yapılabiliyormuş. Bir profesör bunu başarmış. Başarı için bir kaç nesil geçirmiş solucan iş görüyormuş. :)

Ben toprak solucanı ile denemiştim, ilk olanlar kaçtı gitti. 2. denemede çay posasısını ve kartonu çok koyup gubreyı az koydum. Bununla çeşit çoğaldı ama gübre diğerlerine göre az oldu.

Sonra hepsini toprağa bıraktım, doğal ortamlarında daha rahatlar.

Hatırladığım kadarı ile bu solucanlarda onlardan turetılmeymıs. (Gubrede oluşan kırmızı solucanlar)

İsmail Kuzucu 04-10-2016 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ertsen (Mesaj 1481182)
İsmail bey, çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum. Solucan gübresinin seranıza olan-olmayan katkılarını detaylarıyla paylaşmanızı bekliyoruz :p

Şuan ayrı ayrı deneme yapmadım ama 250 m2 sera için sadece 500 gr organomıneral gübre kullandım. Bir uygulama daha yapacagım önceden 2 uygulama düşünmüştüm.

turanozturk 04-10-2016 21:00

Benim bilidğim kırmızı kaliforniya solucanları dünyanın heryerinde bulunabilen bir tür. Yani çapraz dölleme falan söz konu değil. Kaliforniya kelimesini bu yüzden uzmanla önermiyorlar. Bu kelimenin kökeni ilk olarak kaliforniya üniversitesinde kültür ortamında incelendiği içindir. Aslında ilk kültür ortamında incelemelerde bulunan darwindir. Onlarda darwine kulak veriyorlar. :)

İsmail Kuzucu 20-10-2016 17:44

3 Eklenti(ler)
Büyükbaş hayvan gübresi, çay posası ve elma artıkları. İyi bir besin kaynağı oldu gibi.

Eklenti 630767

Eklenti 630768

Eklenti 630769

İsmail Kuzucu 20-10-2016 19:05

2 Eklenti(ler)
Solucanların en sevdiği yiyecekler arasına giren artıklardan birisi ayva oldu. Çürümüş olanlara öbek öbek toplanıyorlar. En son böyle beslenmeyi kayısı ve şeftalide yapmışlardı.

Eklenti 630781

Barbunya artıklarıda artık olmaktan çıktı. Bunları 7 ekimde vermişim şuan çürüyüp yenecek hale geldiler.

Eklenti 630782

kerkenez 21-10-2016 08:25

İsmail Bey biz bu kadar güzel beslenmiyoruz valla.

Civarınızda bol miktarda kahve artığı bulabileceğiniz bir yer varsa onlarla iletişime geçip artıklara talip olabilirsiniz. Solucanların çok sevdiği ve ciddi anlamda azot sağladığı söyleniyor.

hamseey 21-10-2016 10:34

İsmail Bey'e yakın bir yerde oturuyor olsaydım onun işine yarayacak bütün besinleri kendisine ulaştırırdım. :)Bu işi Ankara yakınlarında yapan yok mu yahu :)

çamkokusu 01-11-2016 18:37

Solucanları nereden temin ettiniz?İnternetten değilde kendim görerek almak isterdim Bursadan açıkçası.Ama ne zaman talebimi dle getirsem işin ticaretini yapan arkadaşlardan mesaj alıyorum :)

Benim istediğim sadece temin eden yerleri bulmak.Açıkçası apartman dairesinde yapılacak iş değil bu,ben en iyisi susayım :D

beşiktaşlı 01-11-2016 18:58

ismail bey şahit saksı solcan gübresi çalışmaları nasıl sonuçlandı teşk

İsmail Kuzucu 02-11-2016 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1484239)
Solucanları nereden temin ettiniz?İnternetten değilde kendim görerek almak isterdim Bursadan açıkçası.Ama ne zaman talebimi dle getirsem işin ticaretini yapan arkadaşlardan mesaj alıyorum :)

Benim istediğim sadece temin eden yerleri bulmak.Açıkçası apartman dairesinde yapılacak iş değil bu,ben en iyisi susayım :D

Burada üretim yapan bir firmadan aldım. Firma bilgilerine ulaşmak için tarim.gov.tr sitesinde organik gübre üreticilerinin bilgileri vardı, oradan yardım alabılırsınız.

Yapan çok neden olmasın. :)

İsmail Kuzucu 02-11-2016 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beşiktaşlı (Mesaj 1484248)
ismail bey şahit saksı solcan gübresi çalışmaları nasıl sonuçlandı teşk

Aşırı rüzgarlarda sadece solucan gübresi perlit karışımı kalmıştı. Sadece solucan gübrelı olanı ise tavuklar darma dağın etmiş. Solucanları yemişler bir güzel. :)

Kalan saksıda ise bitki gelişmesi çok az olsa hiç bir gübre eksikliği meydana gelmedi.

Organomıneral gübre ile birlikte iyi sonuçlar alınacak, serada denemelerim oldu.

Seraya verdiğim gübrenin içindeki solucan yumurtarı seraya solucan desteği yapmış. Koklerde küçük küçük solucanlar var. Bununda toprağa etkisi olur sanırım.

hamseey 02-11-2016 10:46

Bende bu solucan işini evimde yapmak istiyorum ama arkadaşın da dediği gibi "evde olacak işmi şimdi bu?" demek istemem :) Bakalım çok değil 100 asker yeter bana :)

çamkokusu 02-11-2016 14:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1484306)
Burada üretim yapan bir firmadan aldım. Firma bilgilerine ulaşmak için tarim.gov.tr sitesinde organik gübre üreticilerinin bilgileri vardı, oradan yardım alabılırsınız.

Yapan çok neden olmasın. :)

Çok hızlı çoğalıyorlar,bu benim için dezavantaj.Ve sürekli atıkları dönüştürsem,mutlaka artacak.Doğaya fazla uğraşmadan bu gübreyle katı sağlamak isterdim ama zor iş.Git tenha ormanlara,faydalansınlar diye çukur kaz gübreyi dök kapat falan :D

hamseey 02-11-2016 15:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1484334)
Çok hızlı çoğalıyorlar,bu benim için dezavantaj.Ve sürekli atıkları dönüştürsem,mutlaka artacak.Doğaya fazla uğraşmadan bu gübreyle katı sağlamak isterdim ama zor iş.Git tenha ormanlara,faydalansınlar diye çukur kaz gübreyi dök kapat falan :D

Dediğim gibi askerleri az tutucan abi yavaş yavaş. Hatta ne kadar doğru bir hareket olur bilemem de fazlalıkları da doğaya bırakacaksın. En azından ben babamların bahçesine trasnfer ederdim :)

İsmail Kuzucu 09-11-2016 17:19

1 Eklenti(ler)
1 aylık ek yiyecek olarak 20 kg ayva. Bildiğimiz bayram solucanlara. :)

Eklenti 632631

çamkokusu 10-11-2016 14:09

Soluncanlar meyve sebze kabuğu,çay posası gibi şeylerle besleniyor mu?

MARMARASOL 10-11-2016 19:17

Asidik olmayan bütün kompostlara saldırıyorlar.Önemli olan elma ise asitli suyu kalmamış posa veya çürümüş olması, kağıt ise üzerinde kimyasal olmaması(mürekkep-jelatin), gübre ise gazı ve asidik suyunun çıkmış olması gereklidir.Yaklaşık 1 senedir bu işi yapıyoruz. Deneme yanılma ile bir sürü deneyimimiz oldu.Aklınıza takılan soruları kendimizce cevaplayabiliriz. organik solucan gübresi

İsmail Kuzucu 10-11-2016 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MARMARASOL (Mesaj 1485532)
Asidik olmayan bütün kompostlara saldırıyorlar.Önemli olan elma ise asitli suyu kalmamış posa veya çürümüş olması, kağıt ise üzerinde kimyasal olmaması(mürekkep-jelatin), gübre ise gazı ve asidik suyunun çıkmış olması gereklidir.Yaklaşık 1 senedir bu işi yapıyoruz. Deneme yanılma ile bir sürü deneyimimiz oldu.Aklınıza takılan soruları kendimizce cevaplayabiliriz.

Lütfen başkasının aklına takılan soruları forumda konu açarak cevaplayınız. Burası firmanızı tanıtmak için kullanabileceğiniz alan değildir.

MARMARASOL 20-11-2016 14:21

Peki İsmail Bey üretiminizde başarılar dileriz.

İsmail Kuzucu 20-11-2016 17:45

1 seneyi geride bıraktık, yarım kova olarak gelen solucanlar şuan 3m² alanda besleniyor.

http://www.youtube.com/watch?v=cgwMfcmrd5I

mkerol8965 21-11-2016 19:52

gayet güzel olmuş.

mkerol8965 21-11-2016 20:15

Özellikle sormak istediğim bir şey var. İsmail bey in solucanlarını besleme şeklini görünce ve bir kaç kişi ile konuşunca aklıma takıldı ister istemez. Bu solucan merakı yeni uyandı bende. 1000 tane ile başlangıç yaptım iki hafta önce, yavaş yavaş miktarı yükseltmek ve gübreyi de kendi ağaçlarım için kullanmak niyetindeyim. Ticari kısmı şimdilik düşünmüyorum yani. İzniniz olursa bir kaç şey sormak isterim. ( aslında ayrı konu başlığı altında açmak istedim ama sistem izin vermiyor. Açabilen birisi olursa bir çok kişiye faydası olur kanaatindeyim )
*** Zaman buldukça forumları ver üretici sitelerini araştırıyorum. Gayet fazla bilgi var. Nerdeyse bütün sitelerde ve forum konularında solucan mamasına ÇAY ARTIĞI koyma bilgisi var. Çay artığı organik atık sayılıyor ve mamaya 30/70 oranında öneriliyor. Başka ilavelerde olabiliyor tabii; hani meyvedir, sebzedir vs. Ama dikkatinizi çekmek istediğim özellikle ÇAY POSASI. Bu gün konuştuğum bu işte iyi birisi " çay posasının HİÇ BİR İŞE YARAMADIĞInı, insanların boşu boşuna çaydır, kahvedir uğraştığını söyledi. Sadece yarı fermente seperatör gübresinin bu iş için yeterli olduğunu organik madde ilavesi elbette yapılabileceğini ama çayın boşuna zaman kaybı olduğundan dem vurdu.
Şimdi diyeceksiniz ki " her yerde yazıyor, öneriliyor ", evet ama bu yazıların neredeyse tamamı " kopyala/yapıştır " tarzı yazılar ve neredeyse bir kaç yazıyı okuyunca tüm inetrneti okumuş gibi oluyorsunuz. Net ve anlamlı bir bilgi yok.
ACABA gerçekten denenmiş, sonuç alınmış uygulamalar ya da çalışmalar var mı bu tür atıklarla, posalarla ilgili ? Hani " posalı şu kadar sonuç alındı, gübrenin kalitesi şöyle iyi ya da posa koyduk meğer boşa gitti "tarzında yayınlar vs. Malumunuz o kadar uğraşıyoruz, topluyoruz falan, neden boşa uğraşalım.
*** Nacizane ikinci sorum ise cevizlerle ilgili. Ben özellikle ceviz ağaçlarımda kullanacağım üreteceğim gübreyi. Cevizdeki etkisi ile ilgili bilgisi olan var mıdır acaba.
Teşekkürlerimle...

İsmail Kuzucu 21-11-2016 20:35

Amaç solucanları besleyip gübre etmek olduğu için solucan ne yerse onu vermek gerekli olmaz mı? Sonuçta çay posasını solucan yedikten sonra gübre olarak geri dönüşümünü sağlıyor. O sürede çay posasının aldığı solucan sıvısı bile yeterli olur.

Birde şöyle düşünmek lazım, bu işi yapanlar ilk olarak toprak solucanlarını örnek verirler. Bu solucanlar sadece toprak ve atık yiyecek tüketerek doğal döngü sağlıyorlarsa çay posasında neden boş iş olsun?

Solucan gübresini verip kimyasal gübrenizi azaltabilirsiniz. 3 kg yerine 1 kg gübre verin, sonuçları gözlemleyin. Benim denemelerimde şuanlık verimli şeklinde ürün alınıyor.

mkerol8965 21-11-2016 21:18

mesele orada ya zaten; acaba gerçekten yiyorlar mı, yoksa gübre arasında dokunulmadan kalıyor mu? solucan gübresinin son hali de kurutulmuş çay gibi sanki. Ya da yiyorlar ama bir şeye yaramadan çıkarıyorlar mı bir faydası olmadan. o zaman çay posası yerine daha fazla gübre verilir hiç olmazsa işe yaradıkları garanti.

saleri 21-11-2016 23:37

sn mkerol8965. Çay posası bahçe için oldukça faydalıdır. Çok detayına burda girmeyeceğim ama Google a. "Tea bag for garden " yazıp aratırsanız oldukça fazla sayıda yazı bulabilirsiniz.

MeyveliTepe 21-11-2016 23:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1487055)
Amaç solucanları besleyip gübre etmek olduğu için solucan ne yerse onu vermek gerekli olmaz mı? Sonuçta çay posasını solucan yedikten sonra gübre olarak geri dönüşümünü sağlıyor. O sürede çay posasının aldığı solucan sıvısı bile yeterli olur.

Birde şöyle düşünmek lazım, bu işi yapanlar ilk olarak toprak solucanlarını örnek verirler. Bu solucanlar sadece toprak ve atık yiyecek tüketerek doğal döngü sağlıyorlarsa çay posasında neden boş iş olsun?

Solucan gübresini verip kimyasal gübrenizi azaltabilirsiniz. 3 kg yerine 1 kg gübre verin, sonuçları gözlemleyin. Benim denemelerimde şuanlık verimli şeklinde ürün alınıyor.

Solucanlar yardımıyla gübre üretmenin tek amacı solucan gübresi elde etme olmayabilir. Söz gelimi biz de solucan gübresi üretiyoruz ama buradaki amaç daha çok solucan gübresi elde etmek yerine evden çıkan tüm organik atıkların gübreye dönüşmesini sağlamak.

Arada çok fark yokmuş gibi görünüyor ama var. Şöyle ki, biz solucanlara mama bulmak ya da hazırlamak için uğraşmıyoruz. Evde çıkan atıkların faydalı bir şekilde dönüşmeleri yeterli. Dolayısı ile çay, kahve posaları, çay poşetleri vb. hiç bir ayrıma girmeden solucanlara gidiyor, onlar da işlerini yapıyorlar.

İsmail Kuzucu 22-11-2016 08:29

1 Eklenti(ler)
Soğuk havalar için hazırlık, pazar artıkları çöpe gitmek yerine solucanlara yem olacak.

Eklenti 633925

oktaybalaban 02-12-2016 06:58

hocam karton ne işe yarıyor.bizde bir biyolog arkadaş var anlamadı.

İsmail Kuzucu 02-12-2016 08:00

Bildiğim kadarı ile ph ve aşırı olan suyu emmeye yardımcı oluyor. Bizde genelde bitki artığı kullanıldığı için sıvı değeri bazen yükselebiliyor. Karton kutuyu parçalayıp verince bunuda tüketmiş oluyorlar.

Diğer yönü ise yılda en az 200 kutu fide alıyoruz. Bu kutuları yakmak veya atmak yerine böyle değerlendirmek çok daha mantıklı geliyor. Sonuçta doğal ürünler, sisteme geri kazandırmak gerekli.

İsmail Kuzucu 14-12-2016 16:28

1 Eklenti(ler)
Eklenti 635434

Solucan gübresi ile denemelere devam. Bu sefer solucan gübresi + organomineral gübre ile eklenme yapıldı.

Soldan sağa doğru içerikler ve sulama şekilleri;

1. Solucan gübresi ve kuyu suyu ile sulama
2. Bahçe toprağı ve kuyu suyu ile sulama
3. Torf perlit karışımı ve kuyu suyu ile sulama
4. Solucan gübresi ve mineral gübreli su ile sulama
5. Bahçe toprağı ve mineral gübreli su ile sulama
6. Torf perlit ve mineral gübreli su ile sulama

Gelelim ilk gözlemlere;
1. Gelişme hızlı olsada bitkinin yaprak sayısı az. Yani görüşte iri ama gram olarak az ürün
2. Orta hızda gelişme ve az yapraklanma
3. Az gelişmiş bitki (Ki buda normal sadece sudaki besinler ile besleniyor)
4. Normal gelişme ve fazla sayıda yaprak.
5. Normal gelişme, fazla yaprak (yapraklarda hafif sararma var)
6. Gelişme güzel fakat hızlı değil. (Azot değeri yüksek olsa daha iyi olacak gibi.)

Sonuç olarak,

5. saksı şuan seralarda kullandığım oran olsada 4. saksıdaki bir koyu yeşillik yok.

Solucan gübresini ve İrfan çayını bahçede kullanırsak bunu elde edebilirim diye düşünüyorum.

İsmail Kuzucu 22-02-2017 00:02

4 Eklenti(ler)
Şuan solucan gübresinde sade azot eksikliği var, ticari üretim olmayacaksa rahatlıkla bitki yetişecek. Azot takviyesi ile de güzel sonuçlar alınacak.

Sadece solucan gübresinde olanlar.

Eklenti 639262

Eklenti 639263

Bahçe toprağında olanlar;
Eklenti 639264

Eklenti 639265

TCM 22-02-2017 09:25

Bahçe toprağındakiler daha mı iyi sanki?

İsmail Kuzucu 22-02-2017 19:12

Çünkü bahçe toprağında keçi gübresi var. :) Diğerlerinde azot biraz olsa rahatlıkla bunları geçer.

İsmail Kuzucu 02-03-2017 00:09

3 Eklenti(ler)
1 haftada 60 kg elmadan geri kalanlar..

Eklenti 639804

Eklenti 639805

Eklenti 639806

memduhd 02-03-2017 15:31

Merhaba İsmail Bey,

Deneyimlerinizi paylaştığınız ve ayrıca resimlediğiniz için çok teşekkür ederim, forumunuzu okurken olayları yaşamış gibi oldum :).

Kolay gelsin ve başarılar dilerim.

memduh

İsmail Kuzucu 08-03-2017 20:28

4 Eklenti(ler)
İrfan Çayı'ndan arta kalanları akşam üzeri bir kasaya koymuştum. Aceleden kasayı seranın önünde unutmuşum. Sabah geldiğimde toprak solucanları yerlere aşırı derecede gübre bırakmıştı. Bende arta kalanları solucanlara döktüm ve sonuç. :)

Eklenti 640347

Eklenti 640348

Eklenti 640349

Eklenti 640350

İsmail Kuzucu 31-03-2017 08:05

Solucan Gübresi Çayı Yapımı

Malzemeler: 20 litre yağmur suyu ve 1 gün dinlendirilmiş su, 2 fincan (250 gr) solucan gübresi, 2 yemek kaşığı (25 ml) melas veya pekmez, hava motoru ve hava taşı, bez çuval.

Bez çuval içerisine solucan gübresini ve pekmezi koyduktan sonra hava motorundan çıkan bir ucu bez çuvalın içerisine koyup bağlıyoruz. Daha sonra diğer hava taşlarınıda kaba koyup 2 gün bu şekilde bekletiyoruz.

Hazırlanan bu karışımı bitki köklerine direk verebilir veya 1:3 oranında su ile karıştırıp bitkilere yapraktan uygulayabilirsiniz.

Uygulama John Kohler'in sitesinden alınmıştır.

idris şenol 31-03-2017 09:17

Elinize sağlık hocam irfan çayı solcan gübresi ile çalışmamız varmı ikisi bir ararada

İsmail Kuzucu 02-04-2017 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1500966)
Elinize sağlık hocam irfan çayı solcan gübresi ile çalışmamız varmı ikisi bir ararada

İrfan Çayında azda olsa solucan gübresi var zaten. :)

İsmail Kuzucu 01-05-2017 00:09

2 Eklenti(ler)
Solucanları yeni alana alma;

Plastik bir kasaya yemi doldurduktan sonra nemlendiriyoruz. Daha sonra gübrenin üzerine bırakıyoruz. Acıkan solucanlar buraya çıkıyor ve bu kasayı yeni yere döküyoruz.

Eklenti 646168

Eklenti 646169

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025