agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Solucan Kompostu (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/)
-   -   İsmail Kuzucu / Solucan Gübresi Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/38510.htm)

İsmail Kuzucu 17-02-2016 17:08

Sn antihistaminik,

Konuyu yanlış anlamışsınız. :) Konu başlığı genel değilde kişisel olduğu için karışmasın dedim. Yoksa bilgim dahilinde cevap yazmaya çalışırım.

Mesela aşağıdaki link genel bir konudur, tüm kullanıcılar dediğiniz gibi her türlü mesajı paylaşır.

http://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/22620.htm

Ben kendi konumu bu konuya açsaydım mesajlar karman çorman olurdu. Takip etmek isteyenler içinde zor olurdu.

a.kelebek 19-02-2016 12:22

Merhabalar ismail bey. Yahu 3 ay oldu maşallah bereketli imiş bu solucanlar..her yer yumurta kaynıyor..da 3 ay oldu ve sizce ilk gübreyi almamıza daha vakit var mı ola ? şuandaki hali budur...yani koku yok ve böyle putur şeklinde elden kayıyor? :confused:

İsmail Kuzucu 20-02-2016 17:12

En az 5-6 geçer sanırım. Çünkü üstten hep takviye yapıyoruz. Solucan sayısı az olduğu için mamanın hepsini yemesi imkansız. Solucanlar çoğaldıkça yemedikleri mamalarıda yerler.

Alt kısım verilen mamadan çok farklı, ağır ve birbirine yapışkan şekilde duruyor. Bizde daha yeni öğreniyoruz, ilerleyen zamanlarda daha net cevap vermek mümkün. Gübre konusunda fazla emin değilim ama üreme konusunda çok hızlılar bunda garanti var. :)

cihan14 20-02-2016 19:24

Tebrik ederim İsmail bey

Ben bu canlıları çok çabuk üremesi yüzünden organik tavuk yumurtasında yem olarak kullanmak istiyorum.

En uygun sayıya ulaşınca yumurtlama ve gençlik döneminde tavuklara yem olsun istiyorum biraz ilginç bir fikir ama soluncanlarin bir kısmını yem olarak kullanıp yaptıkları gübreyi kullanıp dolaylı bir sistem oluşturmak istiyorum ama bilmediğim konu ise bu soluncanlarin ömrü ne kadar ve bu döngüyü ne zaman ağlayabilirim

tapatalk yaz kızım

İsmail Kuzucu 20-02-2016 19:32

3 Eklenti(ler)
Şubat ayının menüsü. :)

Kereviz kökü ve yaprağı, saman, domates.. (Samanları çürütmek için ısıtmak yerine domates artıklarını kullandım.)

Eklenti 596607

Eklenti 596608

Eklenti 596609

İsmail Kuzucu 20-02-2016 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cihan14 (Mesaj 1441456)
Tebrik ederim İsmail bey

Ben bu canlıları çok çabuk üremesi yüzünden organik tavuk yumurtasında yem olarak kullanmak istiyorum.

En uygun sayıya ulaşınca yumurtlama ve gençlik döneminde tavuklara yem olsun istiyorum biraz ilginç bir fikir ama soluncanlarin bir kısmını yem olarak kullanıp yaptıkları gübreyi kullanıp dolaylı bir sistem oluşturmak istiyorum ama bilmediğim konu ise bu soluncanlarin ömrü ne kadar ve bu döngüyü ne zaman ağlayabilirim

tapatalk yaz kızım

Çiftçi tvde bunun konusu geçmişti. Fazla olduğu zaman organik tarımda tavuklara yem olarak vermeyi düşünüyorlardı.

Sizin bütçenize kalmış bir durum. 50 bin solucan 1 yılda rahatlıkla 1-1,5 milyon adet olacaktır.

İnce hesap yapmak gerekli, kaş yapayın derken göz çıkarma olmasın.

cihan14 20-02-2016 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1441482)
Çiftçi tvde bunun konusu geçmişti. Fazla olduğu zaman organik tarımda tavuklara yem olarak vermeyi düşünüyorlardı.

Sizin bütçenize kalmış bir durum. 50 bin solucan 1 yılda rahatlıkla 1-1,5 milyon adet olacaktır.

İnce hesap yapmak gerekli, kaş yapayın derken göz çıkarma olmasın.

Ufak çaplı bir dene ile olumlu sonuç alırsam dediğiniz sayılarda üretime girilebilir

Atıl 20 büyükbaş hayvanlik kapalı bir alanımız var değerlendirmek istiyorum ama biraz daha bilgi sahibi olmam lazım

tapatalk yaz kızım

İsmail Kuzucu 02-03-2016 11:49

Gözlem;

Gecen hafta sisteme saman ve hayvan gübresi eklemiştim.

Samanlar çürümeye başlamış. Solucanlar gübre kısmında yem yemelerine rağmen yumurtalarını samanlı alana bırakıyor.

Kısacası saman yumurtlama için iyi bir yatak sanırım.

kiziltan 02-03-2016 13:20

Sn Cihan14

Tavul yemi olarak denemek bence iyi fikir. Ancak urunun ticari degeri olacak zaten. Yani satilabilecek bir seyi yem olarak vereceksiniz.

Bizde pazari olmayan ve surekli yetistitebileceginiz bir sey daha var, salyangoz. Fazla buyumeden tavuklara verirseniz kabuklari kalsiyum ihtiyacini da karsilayabilir.

Yetistirlmesi kapali odalarda surekli ve dongusu kisa, yem olarak yonca. tatli kabagi, marul yapraklari yiyorlar ve ucuza geliyor.
Saglicakla kaliniz.

İsmail Kuzucu 02-03-2016 18:45

3 Eklenti(ler)
Bu haftanın menüsünde maydanoz ve dereotu artıkları var.

Eklenti 598191

Eklenti 598192

Eklenti 598193

A_NOMAD 02-03-2016 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1444109)
Bu haftanın menüsünde maydanoz ve dereotu artıkları var.

Pek sağlıklı besleniyorlar :D
İlk hasat ne zaman olacak?

Greant64 02-03-2016 22:20

Benim de size bir sorum olacak İsmail bey
Solucanları internetten alalı 3ay kadar oldu 100 adet yavru solucan şeklinde gelmişlerdi bana. Bir kovanın 4te 1i dolacak şekilde içine solucan maması koyup içine yerleştirdim ve 1 haftada bir azar azar yumurta kabuğu muz kabuğu elma kabuğu ve marul yaprağı verdim.
Acaba ne zaman bu gübre olur? Gübre olduğunu nasıl anlayabiliriz? Ona gore düzenek hazırlayıp solucanların kendi kendi diğer düzeneğe geçiş yapmalarını bekliycem.
Tavsiyelerini si bekliyorum.

cihan14 02-03-2016 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1444015)
Sn Cihan14

Tavul yemi olarak denemek bence iyi fikir. Ancak urunun ticari degeri olacak zaten. Yani satilabilecek bir seyi yem olarak vereceksiniz.

Bizde pazari olmayan ve surekli yetistitebileceginiz bir sey daha var, salyangoz. Fazla buyumeden tavuklara verirseniz kabuklari kalsiyum ihtiyacini da karsilayabilir.

Yetistirlmesi kapali odalarda surekli ve dongusu kisa, yem olarak yonca. tatli kabagi, marul yapraklari yiyorlar ve ucuza geliyor.
Saglicakla kaliniz.

Tavsiye için teşekkür ederim [emoji56]

Konuyu bolmemek için tekrar bunu konuşalım daha ilginç fikirler çıkabilir [emoji4] [emoji4]

tapatalk yaz kızım

İsmail Kuzucu 02-03-2016 23:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1444114)
Pek sağlıklı besleniyorlar :D
İlk hasat ne zaman olacak?

Kızancıklar büyüsün diye uğraşıyoruz hep. Maşallah obez oldular bile. :)

Hasat 5-6 ay içinde deniyor ama neye göre deniyor bilmiyorum. :) Solucan sayısı, beslenme şekli ve yer oranı etkiler gibime geliyor.

Solucanlar 60 cm kadar yüksekliğe çıkınca mama vermeyi kesip yan kısma alacağım. Haziran ayına kadar almam lazım çapalama zamanına iyi denk gelir.

İsmail Kuzucu 02-03-2016 23:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cihan14 (Mesaj 1444153)
Tavsiye için teşekkür ederim [emoji56]

Konuyu bolmemek için tekrar bunu konuşalım daha ilginç fikirler çıkabilir [emoji4] [emoji4]

tapatalk yaz kızım

Ayrı konu açılabilir, ilerleyen zamanlarda gündemde bayağı dolaşacak gibi. :)

İsmail Kuzucu 02-03-2016 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Greant64 (Mesaj 1444150)
Benim de size bir sorum olacak İsmail bey
Solucanları internetten alalı 3ay kadar oldu 100 adet yavru solucan şeklinde gelmişlerdi bana. Bir kovanın 4te 1i dolacak şekilde içine solucan maması koyup içine yerleştirdim ve 1 haftada bir azar azar yumurta kabuğu muz kabuğu elma kabuğu ve marul yaprağı verdim.
Acaba ne zaman bu gübre olur? Gübre olduğunu nasıl anlayabiliriz? Ona gore düzenek hazırlayıp solucanların kendi kendi diğer düzeneğe geçiş yapmalarını bekliycem.
Tavsiyelerini si bekliyorum.

Yumurtlama durumu başladıysa bence yükseltebilirsiniz.

Gübresi elinize aldıgınız zaman dagılmıyor, mamadan farkı bu. Alt kısıma bakabilirseniz fark anlaşılır zaten. (Ben kurcalamadan duramam. :) )

Ne zaman gübre olur kısmına net cevap çok zor bence etki eden çok madde var çünkü. Açıkçası net cevap verenlerede inanmıyoru.

Gördüğüm alanda 500.000 solucan vardı. (Sadece bir bölmesinde.) 3 haftada 1 ton gübre tüketimi oluyormuş. Hemde 5 m2lik yerde. Böyle olunca 1 ayda hasat yapılır.

Hellmarch 03-03-2016 13:49

Sayın İsmail Kuzucu merhaba,

Resimlerde gördüğümüz tahtadan yapılma havuzun ebatları tam olarak nedir?

Mevcut havuzunuzda şu anki tahmini solucan adediniz ne kadar?

Kolay gelsin. :)

İsmail Kuzucu 03-03-2016 17:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hellmarch (Mesaj 1444272)
Sayın İsmail Kuzucu merhaba,

Resimlerde gördüğümüz tahtadan yapılma havuzun ebatları tam olarak nedir?

Mevcut havuzunuzda şu anki tahmini solucan adediniz ne kadar?

Kolay gelsin. :)

Merhabalar sn Hellmarc,

Ebatlar 100x300x100 şeklindedir. Ben ölçü ile yapmadım elimdeki malzemeleri değerlendirdim. Solucan çok ise ölçülerin pek önemi yok. Az ise yeri dar tutmak gerekli.

Şuan tahmini 10-15 bin arası vardır. Geldiklerinde çok ufak bir kısımda beslenme vardı, şuan sistemin her yerinde dolaşan solucanlar var.

Teşekkürler, sağolun.

İsmail Kuzucu 05-03-2016 08:11

3 ayda solucanların yedikleri artıklar.

http://www.youtube.com/watch?v=l9DvDILujMo

İsmail Kuzucu 07-03-2016 08:01

4 Eklenti(ler)
Saman ve lahanaları yaza biriktirme. Saman, lahanadan çıkan suları emdiği için hiç boşa giden madde olmuyor.

Bunu karton ile yapmıştım ama iyi sonuçlar olmadı. Gübre ile karışımda ise lahanalar tamamaen eriyip gübreye karışmıştı. Tamda istenilen seviyedeydi.

Mamayı suyla ıslayıp nemlendirmek yerine artıklarla nemlendirmek daha mantıklı geldi. Diğer türlü gübre içeriği suya karışıp gider diye düşünüyorum.

Eklenti 599008

Eklenti 599009

Eklenti 599010

Eklenti 599011

İsmail Kuzucu 23-03-2016 08:54

2 Eklenti(ler)
Solucanları iyi besliyoruz gibi. :)

Eklenti 601485

Eklenti 601487

İsmail Kuzucu 25-04-2016 01:07

12 saniyelik kısa bir video..

http://www.youtube.com/watch?v=Teq10BUlzjY

İsmail Kuzucu 04-06-2016 20:04

5 Eklenti(ler)
Solucanların son besinleri, kayısı artıkları. Çok sevdikleri kesin 40 kg kadar kayısıyı 4 günde çekirdeklerinden ayırdılar. :)

Eklenti 616181

Eklenti 616182

Eklenti 616183

Eklenti 616184

Eklenti 616185

İsmail Kuzucu 08-06-2016 09:27

Bu sabah şeftali bahçesinden 200 kg kadar artık toplayıp solucanlara verdim.

Geçen hafta aldığım kayısı artıklarının sadece çekirdekleri kaldı.

Aşırı derecede üreme var, şuan farklı artıklar ile deneme yapıyorum. Artıkların bir tanesinde solucandan çok yumurta var.

idris şenol 19-06-2016 22:12

sn ismail bey
çalışmalarınızı hayranlıkla izliyorum

İsmail Kuzucu 24-06-2016 03:03

Sonunda ilk gübremizi alacağız. Solucanlar gübreyi bulgur gibi yapmış durumda. Tek sorun alt kısım biraz daa nemli ve yumurtalar var. Üst kısmı alıp eleme yapacağım.

Resulgur 24-06-2016 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1470314)
Sonunda ilk gübremizi alacağız. Solucanlar gübreyi bulgur gibi yapmış durumda. Tek sorun alt kısım biraz daa nemli ve yumurtalar var. Üst kısmı alıp eleme yapacağım.

Maşallah Sn. İsmail Kuzucu bereketli olsun inşallah .

Fotoğraflarla anlatımınızı bekliyoruz. Bakalım nasıl hasat ediyorsunuz ;)

İsmail Kuzucu 25-06-2016 00:44

Ve mutlu son. :)

http://www.youtube.com/watch?v=zCr7-9ypM_w

beşiktaşlı 25-06-2016 01:17

solcan solcan gübresi bana biraz abartı geliyor ismail bey
sizden ricam bir deneme parseli yapıp bize solcan gübresini tarafsız insanları kimsenin kandırmasına izin vermeden gösterirmisiniz
ben açıkçası solcan gübresi iyi yanmış hayvan gübresinden hiçbir farkı olmadığna kesinlikle inanınyorum böylebir parselde bize gösteririseniz ve özgürce tarafsızca yazarsanız memnun olurum beni yanlış anlamadığnız için teşekkür ederim

İsmail Kuzucu 25-06-2016 07:23

Amac zaten satmak degıl deneyıp bahcede kullanmak.

Hayvan gubresı ıle arasında fark olacaktır, cunku ıcerısınde olabıldıgınce artık mevcut. Ozellıkle organık maddesı yuksek dıye dusunuyorum.

Eledıkten sonra analıze gonderecegım, bakalım dıger urunlere gore ıcerıgı degısecek mı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025