![]() |
3 Eklenti(ler)
|
Sayın İsmail Kuzucu;Büyük bir merakla sayfanızı takip ediyorum.Ben de balkonumda denemek istesem de koku yapmasından korkuyorum.Başarılar dilerim.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
|
2 Eklenti(ler)
Solucanlarda çiftleşme.
Yabancı bir üniversitenn sitesindeki (Home | University of Illinois Urbana-Champaign) bilgilere göre; Yumurtadan çıkan yavrular 4-6 hafta içinde orta kısımdaki bant şeklinde olan yer meydana geliyor. Bu kısım oluştuktan sonra solucanın erkek ve kız cinsiyetleri belli oluyor. Daha sonra iki solucan birbirine ters olacak şekilde kenetlenir ve sperm transferi gerçekleşir. (Yakında yeni fotoğraflar ekleyeceğim.) Atlamadığımız konu kalmayacak sanırım. :p Eklenti 592632 Eklenti 592633 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu çizgi önceden de bir konuda görmüştüm sanki. Biraz araştırayım dedim 1987 yılında ilk kez yayına girmiş. Benden dahi büyükmüş. :p İtfaiyeci Sam, itfaiyecilik mesleğini ve birilerine yardım etmeyi çocuklara öğreten çizgi film. Olay örgüsü Nia Ceidiog ve Rob Lee tarafından yazılmıştır. 167 bölümden oluşmaktadır. itfaiyeci sam oyunları Vikipedi İlk bölüm yayın tarihi: 17 Kasım 1987 |
İnternetten eskilerini de (stop-motion tarzında) seyredin onlar daha iyi ama daha basit ve antika değerinde:p
Yanına bir da "Koyun Şaun (Shaun the Sheep)" güzel gider;) |
Öncelikle hayırlı olsun İsmail Bey; Benim bir sorum olacak. Bu marul olayı hakkında gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Isıyı yanlış görmediysem 46 derece diyor. bu yüzey ısısı mı yoksa gübrenin ısısı mı ? Yani ısı ölçer ne kadar gübrenin içinde tam olarak **** tamamen yüzeyde mi ? Baya yüksek bir derece solucanları rahatsız edebilecek bir ısı çünkü bu değerler. canlılar nasıl tepkime de bulundu hiç gözlemleye bildiniz mi ? genelde bu ısılarda ortamı terk etme ( gezinme ) durumları oluyor da.
|
Teşekkürler Sn Dr.roland,
Sıcak orta kısmın (20 cm) değeridir. Şuan sistem 4 katlı bir besinle kaplı duruma geldi. İlk katta sadece yanmış hayvan gübresi mevcut, bunun üzerinde bitki artıkları, daha sonra tekrar gübre ve bitki artıkları. Kış aylarında çiftleşme ve yumurtala az olur deniliyordu ama hiçte öyle bir durum yok. Sistemin her yerinde yavrular ve yumurtalar mevcut. Açıkçası bu kadar üreme beklemiyordum. Yabancı sitelerde bazı sistemler açık alanda yapılma, sıcaklık değerleri onları etkilemiyorsa bizdekileri hiç etkilemez gibime geliyor. |
|
:) Bu solucanları, gübrelerini de ben başarıyorum zaten... Maşallah!..
|
şu kaliforniyalı kırmızı eisenia foetida arkadaşlarımızı nereden alabiliriz güvenerek kazıklanmadan?
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Gözlem;
Pazartesi günü marul artıklarının üzerine çok ince hayvan gübresi eklemesi yapmıştım. Solucanlar hemen yumurtlamaya başlamış. Lahana kabukları olan alanda daha çok yumurta mevcut. Marul alanında ise solucan çok ama yumurta hiç yok denecek kadar az. Eklenti 594417 Eklenti 594418 Eklenti 594419 Eklenti 594420 Eklenti 594421 |
ismail bey,
hanımın ısrarlı "hayır"larına rağmen kafaya koydum bu işi deneyeceğim. ama sorun şu, (hadi hanımı ikna ettik) evin içinde yapmaya kalksam evde kedi var. toprak kokusunu geç orada kıpır kıpır sulu arkadaşlar varken kediyi zapt etmek zor. bu durumda korkarım terasta yani dışarıda denemek zorundayım. özellikle geceleri 3-5 derecelerde sizce bu ne kadar mümkün? |
3-5 derecede bişey olmaz ama daha soğuk havaları atlatmadık. Bence bahara doğru alıp kafanız rahat bir şekilde üretim yapın.
|
1 Eklenti(ler)
2. aya girerken sistemin altından yavaş yavaş sular sızmaya başladı. Bu sızan sular ilk gübremiz olacak. Yer orta kısma doğru eğimli olduğu için toplamasıda kolay olacak. İçinde bitki artıklarıda olduğu için kokar düşüncesindeydim ama hiç bir koku yok.
Eklenti 594464 |
yok ben kafaya koydum ismail bey. en kötü ihtimal soğuk havalarda içeri alrım.
|
Alıntı:
benim çocukluğumda Almanyada Bahçemizde devamlı tahtadan çevrilmiş köşede bir yerde dururdu, burdada storopor kutunun içinde 20 cm gibi deniz yosunun içinde sahilden topladığım solucanlardan çoğaltıyorum Balık tutmak için, beyaz beyaz yavrular dahi yaşıyor bu Mevsimde birşey olmadı. . |
Merhaba herkese.
Herkesin vermiş olduğu bilgiler gerçekten çok faydalı,bu konuyu görünce hemen üye olup konuya dahil olmak istedim.Teşekkürler herkese.Konuyu fotoğraflarla desteklemekte ayrıca güzel ve yararlı olmuş |
Ticari üretim yapanlardan bize fayda yok. En iyisi kendi yağımızda kavrulalım. :)
|
Ne hikmetse solucanlar mukavva yanı karton parçasına ki o parça büyük dahi olsa çok seviyorlar. Onu yavaş yavaş yiyorlar.
Bu yüzden solucan besleyenler önerim en üste tüm yüzeyi kapatacak şekilde karton parçası koyun |
4 Eklenti(ler)
Beslenmeye başlayalı fazla olmayan solucan yavrusu..
Eklenti 594906 Eklenti 594907 Eklenti 594908 Eklenti 594909 |
5 Eklenti(ler)
1 avuç gübredeki yumurta sayısı 10..
Eklenti 595090 Eklenti 595091 Eklenti 595092 Eklenti 595093 Eklenti 595094 Diğer fotoğraflar (büyük boy): https://www.facebook.com/gelecektari...83957271821691 |
Alıntı:
|
Fazla kibar olmaya gerek yok. :) Baktım eldivenle olacak gibi değil daldım gitti. Yoksa eldivenler var yan tarafta. :rolleyes:
|
Sizin solucanları gördükçe gözümün önüne "Tibet'te yedi yil (1997) (Seven Years in Tibet)" filminden bir sahne geliyor. İzlemiş olanlar biliyordur, "Tibetli halkın, solucanların bulunduğu toprakta bir işleri vardı sanırım. Solucanları zarar görmemesi için elleri ile topraktan alıp başka yerlere aktarıyorlardı". Doğu kültüründe tüm canlılara saygı değişik işliyor bize göre (biz de batılı değiliz aslında:)). Batı doğuyu bir zaman sonra mecburen takip ediyor sanki:p
Tabii O Tibetliler solucanları sadece besleyip gezdiriyor mu? bilmiyorum:D |
İsmail Bey merhaba,
41 ve 44 nolu mesajlarınızda görününen sıcaklık ve nem ölçer cihazınızı nereden aldınız? Ölçümleri güvenilir mi? Ben de internetten buna benzer bir cihaz araştırdım ama sıcaklık ve nemi aynı cihazla ölçebileceğim bir sonuç bulamadım. |
3 Eklenti(ler)
dedim ya inat ettim. evvelsi gün edirne'den bir yerden sipariş verdim 1000 adet!. bir arkadaşımla paylaşacaktık son anda sattı. böylece bana kaldı 1000 tane soluncan.
yalnız ben orta boy bi koli bekliyordum bildiğin varille göndermişler :) Eklenti 595454 Eklenti 595452 Eklenti 595453 |
Alıntı:
Almak ıstersenız hepsıburada.com sıtesınde daha kalıtelı urunler var. Tartes tarımda da ıc ve dıs ortam degerlerını olcen urunler var. |
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
http://amzn.com/B00U6AL3UU youtube linki Eklenti 595481 Eklenti 595482 Eklenti 595483 Eklenti 595484 Eklenti 595485 |
Alıntı:
|
işin pratiği değil de profesyonel üretimin mantığıyla ilgili bir sorum olacak. saçma olabilir baştan söyleyeyim. :)
yanlış anlamadıysam özellikle büyük üretim yapan profesyonel işletmeler sizin gibi mama olarak hayvan gübresi kullanıyorlar. bu durumda büyükbaş hayvan gübresini solucan gübresine çevirmek demek olmuyor mu bu proses. tamam solucan gübresi çok daha yararlı bir ürün olabilir ancak bu form değişikliği için yapılan onca masraf, harcanan iş gücü, harcanan vakit, enerji vs.. diye bakınca çok mantıklı gelmiyor bana, neyi atlıyorum ? ne dersiniz? ek not: ben evsel atıkları değerlendirme aşkıyla bu işe giriştim. benim durumumda buna benzer hiçbir soru işaretim yok kendi adıma. |
Alıntı:
|
sn putko yatırım-kazanç açısından dedikleriniz doğrudur muhakkak. ben çevresel düşünerek ne kadar feasible diye de düşünerek sormuştum biraz. tamam doğa normalinde zaten bunu yapıyor ama ne bileyim dediğim gibi harcanan onca emek enerji.. artısı eksisi gibisinden..
bir de; mesela ismail bey örneğinden gidelim... anladığım kadarıyla kendisi için üretiyor ve yine anladığım kadarıyla yakın bir yerden ucuz yollu (bunu attım) hayvan gübresi temin edebiliyor. ismail bey diyelim ki.. hadi ismi de değiştirelim, hüseyin bey diyelim. hüseyin bey bu işi ticarete çevirmemekte kararlı. kendi bağında bahçesinde kullanacak solucan gübresini. bu durumda eldeki hazır hayvan gübresini kullanmakla ile bunu solucan gübresine çevirir öyle kullanır arasındaki fark aslında sanıyorum kafamı kurcalayan. değecek bir fark mı acaba? hüseyin beyden yorum beklerim :) |
Sn. Antihistaminik, haklısınız tekrar dönüp okuduğumda pek birşey söylemediğimi ben de farkettim. Hatta belki ters yerden anlayan olursa kalp kırıcı bile anlaşılabilir. Ama niyetim dediğiniz gibi malumun ilanı idi sadece.
Daha tek bir bitkiyi hayatta tutmayı başarmış değilim, evdeki üç bitkimi hayatta tutacam diye hergün buraları okuyorum. Arkadaşlar çok şey öğrendim sanıyorlar, sera kurmazsam yazık olacakmış. Bilmiyorlar ki gerçek durumu. Dolayısı ile hangisinin ne artısı, eksisi vardır bilemiyorum. Sadece bizim gibi evindeki bitkiler için, hatta benim köyümde ki mutfaklık sebze yetiştirenler için, buradan bazı gübreleri ilk defa kullanmak çok fark yaratmış. Ama Sn. İsmail Kuzucu gibi kullanıcılar farkı görüyorlardır. Onların yorumu kıymetli. Benim aklıma tek gelen, hayvani gübreleri direk uygulamak genelde zararlı oluyormuş. Once yanması gerekiyormuş. Belki bu süreç yanma sürecinin bir alternatifi ve hızlı ve hatta iyileştiricisi olabilir. |
evet Sn Putko burada aslında doğru bir noktaya dokunmuş oldunuz. benim de hala tam anlamadığım nokta.
benim şimdiye kadar sorguladığım yanmış hayvan gübresini solucan gübresine çevirmek üzerine idi. aslında sorumu netleştirmiş oldunuz. hayvan gübresini yakmadan bu prosese sokabiliyorsak o zaman soru otomatikman saçmalaşıyor. bu durumda soru içindeki soru şu oluyor; hayvan dışkısını yanmış gübre haline getirmeden mi bu prosese sokuyoruz daha doğrusu sokuyorlar? bu konuda internette çelişkili yorumlar var. kimi biraz bekletip veriyor kimi yanmış olsun diyor. profesyoneller ya da hüseyin :) bey gibiler ne yapıyor acep? ismail bey solucanları besliyor galiba, ses yok :) |
bu kadar felsefik tartışmalardan sonra "ismail bey yumurtaları blender dan geçirip de mi koyayım?" "ismail bey patlıcan kabuğu versem olur mu?" gibi sorular soracağım ya o geçişi nasıl yapacağım, ben ona gülüyorum:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025