agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Solucan Kompostu (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/)
-   -   İsmail Kuzucu / Solucan Gübresi Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/38510.htm)

İsmail Kuzucu 13-01-2016 18:32

3 Eklenti(ler)
Üretime devam..

Eklenti 592210

Eklenti 592211

Eklenti 592212

Aliyye 13-01-2016 23:39

Sayın İsmail Kuzucu;Büyük bir merakla sayfanızı takip ediyorum.Ben de balkonumda denemek istesem de koku yapmasından korkuyorum.Başarılar dilerim.

İsmail Kuzucu 14-01-2016 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aliyye (Mesaj 1433184)
Sayın İsmail Kuzucu;Büyük bir merakla sayfanızı takip ediyorum.Ben de balkonumda denemek istesem de koku yapmasından korkuyorum.Başarılar dilerim.

İlginiz için teşekkürler, elimizden geldiğikadar birşeyler yapıyoruz. Yanmış hayvan gübresi kullanırsanız hiç koku yaymaz. Şu anlık sadece armutlar çok az koku yaptı. Diğer içerikler böyle bir sorun oluşmadı.

İsmail Kuzucu 14-01-2016 18:00

1 Eklenti(ler)
Derecenin önemini anlatan bir fotoğraf, çürüyen yapraklar ortamı alev alev yapar..

Eklenti 592305

İsmail Kuzucu 17-01-2016 18:38

2 Eklenti(ler)
Solucanlarda çiftleşme.

Yabancı bir üniversitenn sitesindeki (Home | University of Illinois Urbana-Champaign) bilgilere göre;

Yumurtadan çıkan yavrular 4-6 hafta içinde orta kısımdaki bant şeklinde olan yer meydana geliyor. Bu kısım oluştuktan sonra solucanın erkek ve kız cinsiyetleri belli oluyor.

Daha sonra iki solucan birbirine ters olacak şekilde kenetlenir ve sperm transferi gerçekleşir. (Yakında yeni fotoğraflar ekleyeceğim.)

Atlamadığımız konu kalmayacak sanırım. :p

Eklenti 592632

Eklenti 592633

Mücevher Çalısı 17-01-2016 19:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1433268)
...çürüyen yapraklar ortamı alev alev yapar...

İtfaiyeci Sam çizgifilminin bir bölümünde bu konu geçiyor:) Çürüyen kuru yapraklar yüzünden sanırım yangın çıkıyor...

İsmail Kuzucu 17-01-2016 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1433900)
İtfaiyeci Sam çizgifilminin bir bölümünde bu konu geçiyor:) Çürüyen kuru yapraklar yüzünden sanırım yangın çıkıyor...

İtfaiyeci Sam'i izlemek gerekli o zaman. :) Bilgi her zaman gerekli.

Bu çizgi önceden de bir konuda görmüştüm sanki. Biraz araştırayım dedim 1987 yılında ilk kez yayına girmiş. Benden dahi büyükmüş. :p

İtfaiyeci Sam, itfaiyecilik mesleğini ve birilerine yardım etmeyi çocuklara öğreten çizgi film. Olay örgüsü Nia Ceidiog ve Rob Lee tarafından yazılmıştır. 167 bölümden oluşmaktadır. itfaiyeci sam oyunları Vikipedi

İlk bölüm yayın tarihi: 17 Kasım 1987

Mücevher Çalısı 17-01-2016 23:49

İnternetten eskilerini de (stop-motion tarzında) seyredin onlar daha iyi ama daha basit ve antika değerinde:p

Yanına bir da "Koyun Şaun (Shaun the Sheep)" güzel gider;)

Dr.roland 28-01-2016 09:48

Öncelikle hayırlı olsun İsmail Bey; Benim bir sorum olacak. Bu marul olayı hakkında gözlemlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Isıyı yanlış görmediysem 46 derece diyor. bu yüzey ısısı mı yoksa gübrenin ısısı mı ? Yani ısı ölçer ne kadar gübrenin içinde tam olarak **** tamamen yüzeyde mi ? Baya yüksek bir derece solucanları rahatsız edebilecek bir ısı çünkü bu değerler. canlılar nasıl tepkime de bulundu hiç gözlemleye bildiniz mi ? genelde bu ısılarda ortamı terk etme ( gezinme ) durumları oluyor da.

İsmail Kuzucu 29-01-2016 19:42

Teşekkürler Sn Dr.roland,

Sıcak orta kısmın (20 cm) değeridir. Şuan sistem 4 katlı bir besinle kaplı duruma geldi. İlk katta sadece yanmış hayvan gübresi mevcut, bunun üzerinde bitki artıkları, daha sonra tekrar gübre ve bitki artıkları.

Kış aylarında çiftleşme ve yumurtala az olur deniliyordu ama hiçte öyle bir durum yok. Sistemin her yerinde yavrular ve yumurtalar mevcut. Açıkçası bu kadar üreme beklemiyordum.

Yabancı sitelerde bazı sistemler açık alanda yapılma, sıcaklık değerleri onları etkilemiyorsa bizdekileri hiç etkilemez gibime geliyor.

İsmail Kuzucu 31-01-2016 18:03

Üretimde ocak ayı sonu..

http://www.youtube.com/watch?v=jhs6souzj_g

YeniGine 01-02-2016 00:09

:) Bu solucanları, gübrelerini de ben başarıyorum zaten... Maşallah!..

antihistaminik 03-02-2016 05:55

şu kaliforniyalı kırmızı eisenia foetida arkadaşlarımızı nereden alabiliriz güvenerek kazıklanmadan?

İsmail Kuzucu 03-02-2016 08:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1437240)
şu kaliforniyalı kırmızı eisenia foetida arkadaşlarımızı nereden alabiliriz güvenerek kazıklanmadan?

Bızım burada uretım yapan yerler var, ben dırek uretıcıden gorup aldım. Ne kadar almayı dusunuyorsunuz? Ozel mesaj ıle ıletısım kurarsanız yardımcı olmaya calısırım.

İsmail Kuzucu 03-02-2016 17:57

5 Eklenti(ler)
Gözlem;

Pazartesi günü marul artıklarının üzerine çok ince hayvan gübresi eklemesi yapmıştım. Solucanlar hemen yumurtlamaya başlamış. Lahana kabukları olan alanda daha çok yumurta mevcut. Marul alanında ise solucan çok ama yumurta hiç yok denecek kadar az.

Eklenti 594417

Eklenti 594418

Eklenti 594419

Eklenti 594420

Eklenti 594421

antihistaminik 03-02-2016 19:41

ismail bey,

hanımın ısrarlı "hayır"larına rağmen kafaya koydum bu işi deneyeceğim. ama sorun şu, (hadi hanımı ikna ettik) evin içinde yapmaya kalksam evde kedi var. toprak kokusunu geç orada kıpır kıpır sulu arkadaşlar varken kediyi zapt etmek zor. bu durumda korkarım terasta yani dışarıda denemek zorundayım. özellikle geceleri 3-5 derecelerde sizce bu ne kadar mümkün?

İsmail Kuzucu 03-02-2016 22:43

3-5 derecede bişey olmaz ama daha soğuk havaları atlatmadık. Bence bahara doğru alıp kafanız rahat bir şekilde üretim yapın.

İsmail Kuzucu 03-02-2016 22:52

1 Eklenti(ler)
2. aya girerken sistemin altından yavaş yavaş sular sızmaya başladı. Bu sızan sular ilk gübremiz olacak. Yer orta kısma doğru eğimli olduğu için toplamasıda kolay olacak. İçinde bitki artıklarıda olduğu için kokar düşüncesindeydim ama hiç bir koku yok.

Eklenti 594464

antihistaminik 03-02-2016 23:20

yok ben kafaya koydum ismail bey. en kötü ihtimal soğuk havalarda içeri alrım.

FikretBulut 04-02-2016 03:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1437412)
yok ben kafaya koydum ismail bey. en kötü ihtimal soğuk havalarda içeri alrım.

Korkmanıza gerek yok dışarıdada birşey olmaz sadece üremeleri ve büyümeleri yavaşlar.
benim çocukluğumda Almanyada Bahçemizde devamlı tahtadan çevrilmiş köşede bir yerde dururdu, burdada storopor kutunun içinde 20 cm gibi deniz yosunun içinde sahilden topladığım solucanlardan çoğaltıyorum Balık tutmak için, beyaz beyaz yavrular dahi yaşıyor bu Mevsimde birşey olmadı. .

Grkm 05-02-2016 20:28

Merhaba herkese.
Herkesin vermiş olduğu bilgiler gerçekten çok faydalı,bu konuyu görünce hemen üye olup konuya dahil olmak istedim.Teşekkürler herkese.Konuyu fotoğraflarla desteklemekte ayrıca güzel ve yararlı olmuş

İsmail Kuzucu 05-02-2016 23:37

Ticari üretim yapanlardan bize fayda yok. En iyisi kendi yağımızda kavrulalım. :)

Greant64 06-02-2016 23:50

Ne hikmetse solucanlar mukavva yanı karton parçasına ki o parça büyük dahi olsa çok seviyorlar. Onu yavaş yavaş yiyorlar.
Bu yüzden solucan besleyenler önerim en üste tüm yüzeyi kapatacak şekilde karton parçası koyun

İsmail Kuzucu 07-02-2016 19:08

4 Eklenti(ler)
Beslenmeye başlayalı fazla olmayan solucan yavrusu..

Eklenti 594906

Eklenti 594907

Eklenti 594908

Eklenti 594909

İsmail Kuzucu 09-02-2016 23:34

5 Eklenti(ler)
1 avuç gübredeki yumurta sayısı 10..

Eklenti 595090

Eklenti 595091

Eklenti 595092

Eklenti 595093

Eklenti 595094

Diğer fotoğraflar (büyük boy): https://www.facebook.com/gelecektari...83957271821691

A_NOMAD 10-02-2016 01:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1438784)
1 avuç gübre...

Çıplak elle avuçlamayaydı iyiydi :D

İsmail Kuzucu 10-02-2016 08:08

Fazla kibar olmaya gerek yok. :) Baktım eldivenle olacak gibi değil daldım gitti. Yoksa eldivenler var yan tarafta. :rolleyes:

Mücevher Çalısı 10-02-2016 09:19

Sizin solucanları gördükçe gözümün önüne "Tibet'te yedi yil (1997) (Seven Years in Tibet)" filminden bir sahne geliyor. İzlemiş olanlar biliyordur, "Tibetli halkın, solucanların bulunduğu toprakta bir işleri vardı sanırım. Solucanları zarar görmemesi için elleri ile topraktan alıp başka yerlere aktarıyorlardı". Doğu kültüründe tüm canlılara saygı değişik işliyor bize göre (biz de batılı değiliz aslında:)). Batı doğuyu bir zaman sonra mecburen takip ediyor sanki:p

Tabii O Tibetliler solucanları sadece besleyip gezdiriyor mu? bilmiyorum:D

Hellmarch 12-02-2016 16:26

İsmail Bey merhaba,

41 ve 44 nolu mesajlarınızda görününen sıcaklık ve nem ölçer cihazınızı nereden aldınız? Ölçümleri güvenilir mi? Ben de internetten buna benzer bir cihaz araştırdım ama sıcaklık ve nemi aynı cihazla ölçebileceğim bir sonuç bulamadım.

antihistaminik 12-02-2016 18:59

3 Eklenti(ler)
dedim ya inat ettim. evvelsi gün edirne'den bir yerden sipariş verdim 1000 adet!. bir arkadaşımla paylaşacaktık son anda sattı. böylece bana kaldı 1000 tane soluncan.

yalnız ben orta boy bi koli bekliyordum bildiğin varille göndermişler :)

Eklenti 595454

Eklenti 595452

Eklenti 595453

İsmail Kuzucu 12-02-2016 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hellmarch (Mesaj 1439598)
İsmail Bey merhaba,

41 ve 44 nolu mesajlarınızda görününen sıcaklık ve nem ölçer cihazınızı nereden aldınız? Ölçümleri güvenilir mi? Ben de internetten buna benzer bir cihaz araştırdım ama sıcaklık ve nemi aynı cihazla ölçebileceğim bir sonuç bulamadım.

Gıttıgıdıyor sıtesınden almıstım. Sıcaklıkta bazen 1 derecelık sapmalar oluyor. Dıger dereceyı seralarda kullanıyorum, o daha hızlı olcum yapıyor.

Almak ıstersenız hepsıburada.com sıtesınde daha kalıtelı urunler var. Tartes tarımda da ıc ve dıs ortam degerlerını olcen urunler var.

İsmail Kuzucu 12-02-2016 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1439633)
dedim ya inat ettim. evvelsi gün edirne'den bir yerden sipariş verdim 1000 adet!. bir arkadaşımla paylaşacaktık son anda sattı. böylece bana kaldı 1000 tane soluncan.

yalnız ben orta boy bi koli bekliyordum bildiğin varille göndermişler :)

Bereketlı olmak boyle bısey oluyor sanırım. :) 500 hesaplarken 1000 adet olsun ve varılle olsun. Alt kısımdan suların suzulmesı ıcın delık acmanız gerekebılır. buna dıkkat edın.

antihistaminik 12-02-2016 20:35

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1439637)
Gıttıgıdıyor sıtesınden almıstım. Sıcaklıkta bazen 1 derecelık sapmalar oluyor. Dıger dereceyı seralarda kullanıyorum, o daha hızlı olcum yapıyor.

Almak ıstersenız hepsıburada.com sıtesınde daha kalıtelı urunler var. Tartes tarımda da ıc ve dıs ortam degerlerını olcen urunler var.

şöyle bir alet varmış, amazonda buldum. gerçi sadece nemi ölçüyor ama wifi ile bilgisayardan kontrol edebiliyorsun, cep telefonuna uyarı gönderiyor 64 sensöre kadar ek yapabiliyorsun vs. amazon fiyatı 29 USD. çok canım çekti.

http://amzn.com/B00U6AL3UU

youtube linki

Eklenti 595481

Eklenti 595482

Eklenti 595483

Eklenti 595484

Eklenti 595485

antihistaminik 12-02-2016 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1439642)
Bereketlı olmak boyle bısey oluyor sanırım. :) 500 hesaplarken 1000 adet olsun ve varılle olsun. Alt kısımdan suların suzulmesı ıcın delık acmanız gerekebılır. buna dıkkat edın.

teşekkür ederim ismail bey. kafamda bir toparlayayım size sorularım olacak.

antihistaminik 13-02-2016 19:22

işin pratiği değil de profesyonel üretimin mantığıyla ilgili bir sorum olacak. saçma olabilir baştan söyleyeyim. :)

yanlış anlamadıysam özellikle büyük üretim yapan profesyonel işletmeler sizin gibi mama olarak hayvan gübresi kullanıyorlar. bu durumda büyükbaş hayvan gübresini solucan gübresine çevirmek demek olmuyor mu bu proses.

tamam solucan gübresi çok daha yararlı bir ürün olabilir ancak bu form değişikliği için yapılan onca masraf, harcanan iş gücü, harcanan vakit, enerji vs.. diye bakınca çok mantıklı gelmiyor bana, neyi atlıyorum ? ne dersiniz?

ek not: ben evsel atıkları değerlendirme aşkıyla bu işe giriştim. benim durumumda buna benzer hiçbir soru işaretim yok kendi adıma.

putko 13-02-2016 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antihistaminik (Mesaj 1439868)
işin pratiği değil de profesyonel üretimin mantığıyla ilgili bir sorum olacak. saçma olabilir baştan söyleyeyim. :)

yanlış anlamadıysam özellikle büyük üretim yapan profesyonel işletmeler sizin gibi mama olarak hayvan gübresi kullanıyorlar. bu durumda büyükbaş hayvan gübresini solucan gübresine çevirmek demek olmuyor mu bu proses.

tamam solucan gübresi çok daha yararlı bir ürün olabilir ancak bu form değişikliği için yapılan onca masraf, harcanan iş gücü, harcanan vakit, enerji vs.. diye bakınca çok mantıklı gelmiyor bana, neyi atlıyorum ? ne dersiniz?

ek not: ben evsel atıkları değerlendirme aşkıyla bu işe giriştim. benim durumumda buna benzer hiçbir soru işaretim yok kendi adıma.

Onların durumunda da hiç bir soru işareti yok, altın kendi başına da değerli, bilezik olunca da. Piyasada aynı işi yapan ama daha fazla kazandıran bir ürüne çeviriyorlar. Siz nasıl ki evsel atıklarınızı değerlendiriyorsunuz, onlarda paralarını değerlendiriyor. Sanırım aynı fiyat olsaydı, daha fazla yararlı olduğu halde bu kadar uğraşan olmazdı. Sadece sizing gibi düşünenler kalırdı.

antihistaminik 13-02-2016 20:33

sn putko yatırım-kazanç açısından dedikleriniz doğrudur muhakkak. ben çevresel düşünerek ne kadar feasible diye de düşünerek sormuştum biraz. tamam doğa normalinde zaten bunu yapıyor ama ne bileyim dediğim gibi harcanan onca emek enerji.. artısı eksisi gibisinden..

bir de; mesela ismail bey örneğinden gidelim... anladığım kadarıyla kendisi için üretiyor ve yine anladığım kadarıyla yakın bir yerden ucuz yollu (bunu attım) hayvan gübresi temin edebiliyor. ismail bey diyelim ki.. hadi ismi de değiştirelim, hüseyin bey diyelim. hüseyin bey bu işi ticarete çevirmemekte kararlı. kendi bağında bahçesinde kullanacak solucan gübresini. bu durumda eldeki hazır hayvan gübresini kullanmakla ile bunu solucan gübresine çevirir öyle kullanır arasındaki fark aslında sanıyorum kafamı kurcalayan. değecek bir fark mı acaba?

hüseyin beyden yorum beklerim :)

putko 13-02-2016 20:51

Sn. Antihistaminik, haklısınız tekrar dönüp okuduğumda pek birşey söylemediğimi ben de farkettim. Hatta belki ters yerden anlayan olursa kalp kırıcı bile anlaşılabilir. Ama niyetim dediğiniz gibi malumun ilanı idi sadece.

Daha tek bir bitkiyi hayatta tutmayı başarmış değilim, evdeki üç bitkimi hayatta tutacam diye hergün buraları okuyorum. Arkadaşlar çok şey öğrendim sanıyorlar, sera kurmazsam yazık olacakmış. Bilmiyorlar ki gerçek durumu. Dolayısı ile hangisinin ne artısı, eksisi vardır bilemiyorum. Sadece bizim gibi evindeki bitkiler için, hatta benim köyümde ki mutfaklık sebze yetiştirenler için, buradan bazı gübreleri ilk defa kullanmak çok fark yaratmış. Ama Sn. İsmail Kuzucu gibi kullanıcılar farkı görüyorlardır. Onların yorumu kıymetli.

Benim aklıma tek gelen, hayvani gübreleri direk uygulamak genelde zararlı oluyormuş. Once yanması gerekiyormuş. Belki bu süreç yanma sürecinin bir alternatifi ve hızlı ve hatta iyileştiricisi olabilir.

antihistaminik 13-02-2016 21:02

evet Sn Putko burada aslında doğru bir noktaya dokunmuş oldunuz. benim de hala tam anlamadığım nokta.

benim şimdiye kadar sorguladığım yanmış hayvan gübresini solucan gübresine çevirmek üzerine idi. aslında sorumu netleştirmiş oldunuz. hayvan gübresini yakmadan bu prosese sokabiliyorsak o zaman soru otomatikman saçmalaşıyor.

bu durumda soru içindeki soru şu oluyor; hayvan dışkısını yanmış gübre haline getirmeden mi bu prosese sokuyoruz daha doğrusu sokuyorlar?

bu konuda internette çelişkili yorumlar var. kimi biraz bekletip veriyor kimi yanmış olsun diyor. profesyoneller ya da hüseyin :) bey gibiler ne yapıyor acep?

ismail bey solucanları besliyor galiba, ses yok :)

antihistaminik 13-02-2016 21:08

bu kadar felsefik tartışmalardan sonra "ismail bey yumurtaları blender dan geçirip de mi koyayım?" "ismail bey patlıcan kabuğu versem olur mu?" gibi sorular soracağım ya o geçişi nasıl yapacağım, ben ona gülüyorum:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025