agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Solucan Kompostu (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/)
-   -   Sıvı solucan gübresi veya çayı (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/22620.htm)

İsmail Kuzucu 06-02-2016 17:29

Solucan gübresi üreti yaparken sistemin altında kalan suyu nasıl kullanabiliriz? Üretimde bitkisel artıklarda kullanıyorum.

MeyveliTepe 06-02-2016 17:45

Analize gönderin, içinde hangi oranda ne var, ona göre kullanım şekli ortaya çıkar.

İsmail Kuzucu 06-02-2016 18:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1438062)
Analize gönderin, içinde hangi oranda ne var, ona göre kullanım şekli ortaya çıkar.

Ek olarak bir soru daha sorayım. Bu suyun değerleri ile gübresi arasındaki fark mıdır? Yoksa analiz için ayrı ayrı mı göndermek gereklidir?

MeyveliTepe 06-02-2016 18:16

Muhtemelen fark vardır. Ayrıca solucan gübresinin değeri içerdiği mineraller bakımından değil, mikrobiyal içerikten dolayıdır.

umutsekerr 11-07-2016 15:39

Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle bilgiler için herkese teşekkür ederim. Ben evimde solucan besliyorum. Az miktarda solucanımı kendi yaptığım kapta tutuyorum. Kabın dibinde biriken sıvı ile sizin yapmış olduğunuz çay arasında bir fark var mıdır? Biriken sıvıya herhangi bir işlem yapmam gerekir mi?


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1438062)
Analize gönderin, içinde hangi oranda ne var, ona göre kullanım şekli ortaya çıkar.

Katı ve sıvı solucan gübremin içeriğini ve kalitesi öğrenmek isterim, nereye başvurmam gerekir **** nereye yollamak gerekli acaba?

teşekkürler.

dosyu 26-04-2017 19:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1405054)
İlk solucan çayı denememden sonra araştırmalarımı sıklaştırdım.Her konuda olduğu gibi sayın MeyveliTepe'nin de katkılarıyla ve ne kadar ingilizcem google abimizin çevirisyle sınırlı olsa'da bu işin kaynağından (Compost Tea Recipe) toparladıklarımla önceki denememdeki yanlışları düzelterek yeni bir çay demledim.Düzelteceğimiz başka noktalar illaki vardır zamanla tecrübeyle düzelteceğiz artık.

Dr. Elaine Ingham'ın tarifine göre 5 galon suya(kabaca 19 lt)05-1 pound(0.22kg-0.45 kg) arasında solucan gübresi koyun diyor.Yani 19 lt suya ortalama 225 gr ile 450 gr arası solucan gübresi koyuyoruz.Ben bunu önceki denememde baya fazla koymuştum.

25 galon suya yani kabaca 100 lt suya 5 ml humik asit koyun diyor,yani 1 galona 1 ml.

20 lt suya kabaca 350 gr solucan gübresi 1 ml humik asit koyuyoruz.Birazda pekmez ekliyoruz onu göz kararı atıyorum,benim anlayabildiğim önemli olanlar bunlar.

Demlenme süresinin 48 saat yapıyorduk bununda ynlış olduğunu öğrendik 24 saat olmalıymış,tüketme süreside tercihen hemen, en geç 24 saat olmalı.

Seyreltme konusunda da direk kullanmıştım 1 ölçek çaya 5 ölçek su koymalıymışız sebebi ise aerobik(oksijen seven) bakterilerin çoğalması yoksa seyreltmezsek ec yüksekliğinden kaynaklanan bir zararla karşılaşmayacağız fakat yeteri kadar faydayı sağlayamayacağız.

Diğer bir konu çayı demlediğimiz kab direk güneş ışığına maruz kalmayacak suya güneş geçirmeyecek o sebeple dışını boyayabilir veya siyah bir poşetin içine koyabiliriz.

Toparlayalım
Lazım olanlar,20 lt hacimli ışık geçirmeyen veya ışık geçirmez hale getirilen kap.350 gr solucan gübresi,1 ml humik asit,10-20 ml pekmez(kafama göre koyuyorum) kabı tam taşırmayacak şekilde 24 saat bekletilmiş musluk suyu,İnce tül kadın çorabı,sağlam hava motoru.

Uygulama şekli
Çay 24 saat'te demlenir,En geç 24 saat'te kullanılır,1 ölçek çaya 5 ölçek su katılır,artan solucan gübresi posası güzelce bitki topraklarına karıştırılır.

Elimden geldiği kadar tek mesajda solucan çayı yapımını toparlamaya çalıştım bizden sonra konuyu okuyan arkadaşlar daha doğru işlemler yapsın diye.
Yanlışım veya eksiğim var ise düzeltin lütfen.

Sonuç itibari ile solucan çayının,solucanların beslendikleri yemlede alakalı olarak azot eksikliği hissettirebileceği notuda mevcut.

Ben bu sefer küçük ölçekli yaptım zaten seyrelteceğim için yeterli gelecektir.

merhabalar hocam forumda eski yazılarınızı okudum çok yararlı bilgileri paylaşmışsınız öncelikle teşekkur ederim. vermikompost tea yapmak istiyorum size birkaç soru sormak istiyorum. elimde humik asit toz olarak var bunu sulandırıp mı kullanmalıyım ve 20 litre suya ne kadar humik asit kullanmalıyım ? birde bazı youtube da izlediğim vidyolarda magnezyum sülfat da kullanmışlar hem humik asit hem magnezyum sülfat kullansam sorun olur mu birde yoğurt suyu diyorlar bunların 3 ünü birden suya döksem sorun olur mu acaba ?

erkanbey 26-04-2017 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dosyu (Mesaj 1504798)
merhabalar hocam forumda eski yazılarınızı okudum çok yararlı bilgileri paylaşmışsınız öncelikle teşekkur ederim. vermikompost tea yapmak istiyorum size birkaç soru sormak istiyorum. elimde humik asit toz olarak var bunu sulandırıp mı kullanmalıyım ve 20 litre suya ne kadar humik asit kullanmalıyım ? birde bazı youtube da izlediğim vidyolarda magnezyum sülfat da kullanmışlar hem humik asit hem magnezyum sülfat kullansam sorun olur mu birde yoğurt suyu diyorlar bunların 3 ünü birden suya döksem sorun olur mu acaba ?

Sorunuzun cevabını bu konuda bilgili birileri cevaplayacaktır inşallah,ben sizi yanlış yönlendirmiyeyim,ben bu forumda okuduklarımı uygulamaya çalışıp burada paylaşıyorum,çokca bir bilgim var denemez.

Hellmarch 15-05-2017 22:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1405054)
İlk solucan çayı denememden sonra araştırmalarımı sıklaştırdım.Her konuda olduğu gibi sayın MeyveliTepe'nin de katkılarıyla ve ne kadar ingilizcem google abimizin çevirisyle sınırlı olsa'da bu işin kaynağından (Compost Tea Recipe) toparladıklarımla önceki denememdeki yanlışları düzelterek yeni bir çay demledim.Düzelteceğimiz başka noktalar illaki vardır zamanla tecrübeyle düzelteceğiz artık.

Dr. Elaine Ingham'ın tarifine göre 5 galon suya(kabaca 19 lt)05-1 pound(0.22kg-0.45 kg) arasında solucan gübresi koyun diyor.Yani 19 lt suya ortalama 225 gr ile 450 gr arası solucan gübresi koyuyoruz.Ben bunu önceki denememde baya fazla koymuştum.

25 galon suya yani kabaca 100 lt suya 5 ml humik asit koyun diyor,yani 1 galona 1 ml.

20 lt suya kabaca 350 gr solucan gübresi 1 ml humik asit koyuyoruz.Birazda pekmez ekliyoruz onu göz kararı atıyorum,benim anlayabildiğim önemli olanlar bunlar.

Demlenme süresinin 48 saat yapıyorduk bununda ynlış olduğunu öğrendik 24 saat olmalıymış,tüketme süreside tercihen hemen, en geç 24 saat olmalı.

Seyreltme konusunda da direk kullanmıştım 1 ölçek çaya 5 ölçek su koymalıymışız sebebi ise aerobik(oksijen seven) bakterilerin çoğalması yoksa seyreltmezsek ec yüksekliğinden kaynaklanan bir zararla karşılaşmayacağız fakat yeteri kadar faydayı sağlayamayacağız.

Diğer bir konu çayı demlediğimiz kab direk güneş ışığına maruz kalmayacak suya güneş geçirmeyecek o sebeple dışını boyayabilir veya siyah bir poşetin içine koyabiliriz.

Toparlayalım
Lazım olanlar,20 lt hacimli ışık geçirmeyen veya ışık geçirmez hale getirilen kap.350 gr solucan gübresi,1 ml humik asit,10-20 ml pekmez(kafama göre koyuyorum) kabı tam taşırmayacak şekilde 24 saat bekletilmiş musluk suyu,İnce tül kadın çorabı,sağlam hava motoru.

Uygulama şekli
Çay 24 saat'te demlenir,En geç 24 saat'te kullanılır,1 ölçek çaya 5 ölçek su katılır,artan solucan gübresi posası güzelce bitki topraklarına karıştırılır.

Elimden geldiği kadar tek mesajda solucan çayı yapımını toparlamaya çalıştım bizden sonra konuyu okuyan arkadaşlar daha doğru işlemler yapsın diye.
Yanlışım veya eksiğim var ise düzeltin lütfen.

Sonuç itibari ile solucan çayının,solucanların beslendikleri yemlede alakalı olarak azot eksikliği hissettirebileceği notuda mevcut.

Ben bu sefer küçük ölçekli yaptım zaten seyrelteceğim için yeterli gelecektir.


Erkan bey,

Alıntılama yapıtığınız sayfada, melas kullanmayınız şeklinde not bulunuyor.

Gübre çayı yapımına devam ediyor musunuz? Melas eklemeden yaptığınız denemeler oldu mu?

erkanbey 16-05-2017 09:13

Bu sene bir kere yaptım,ben melas zaten katmıyorum,çünkü yok.Pekmez katıyorum,ha pekmez ha melas farkedeceğinide sanmıyorum,amacımız bakterilere besin sağlamak.

Hellmarch 19-05-2017 15:57

Peki bu tarife Etkin Mikroorganizma eklenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

marjinalmenekse 19-10-2018 15:29

solucan gübresi normal topraktan gezen yaşayan solucanlardan değil kaliforniya kırmızı solucanlarının yaptığı gübredir. sıvı solucan gübresinin formulude çok farklı ...ben satışını yapıyorum ...20 lt suya bir su bardağından bir parmak eksik bir miktar konulup seyreltilir yapraktan uygulanır ...katı solucan gübresi de kökler biraz açılır gübre dökülür üstü kapatlır solucan gübresi güneş görmeyecek

Mete 25-10-2018 11:19

Değerli arkadaşlar,Sıcak iklimlerde arap yarımadası veya Afrika ülkelerinde gübre üreten tecrübesi olan veya bilgisi olan var mı?

ali kemal 28-03-2019 19:43

arazimde kullanmak için solucan gübre üretimi yapıyorum.arştımalarımsonucunda çayının faydalı oldunu öğrendim . verdiniz bilgiler için teşekür ederim .

Türkmençiftçi 09-11-2022 09:55

Sıvı solucan Gübre Yapımı için yardımcı olabilecek kişi var mı?
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyyah53 (Mesaj 791379)
kompost çayı konu başlığı altında sayın acemi çaylak kompost çayı için seyreltilmeden kullanıyoruz gibi birşey söylemişti belkide ben yanlış okudum...neyse görünen oki seyreltilmeden kullandım 2 gün önce bariz bir hasar yok ama bundan sonraki denemede en az 3-1 oranında sulandıracağım...biberlerin çıkmasını beklemek domateslerin çıkmasını beklemek daha güzel olacak resimleri paylaşırım saygılarımla

Merhaba arkadaş, kolay gelsin. Sıvı solucan gübre hazırlamasında gerekli melas gibi malzemeler bizim ülkede bulunmuyor. Melas olmadan başka neler kullanabilirim? Yardım için teşekkürler!

Türkmençiftçi 09-11-2022 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erkanbey (Mesaj 1507197)
Bu sene bir kere yaptım,ben melas zaten katmıyorum,çünkü yok.Pekmez katıyorum,ha pekmez ha melas farkedeceğinide sanmıyorum,amacımız bakterilere besin sağlamak.

Arkadaş Pekmez dediğin hangi pekmez ben tam olarak anlamadım. Ben Türkmenistan Uyruklu'yım. Bizim ülkede bulunurmu bilmem

benceemerik 09-11-2022 17:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Türkmençiftçi (Mesaj 1618353)
Arkadaş Pekmez dediğin hangi pekmez ben tam olarak anlamadım. Ben Türkmenistan Uyruklu'yım. Bizim ülkede bulunurmu bilmem

Üzüm suyu kaynatılıp koyu kıvama getirilen ürüne pekmez denir.

Türkmençiftçi 10-11-2022 06:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi benceemerik (Mesaj 1618361)
Üzüm suyu kaynatılıp koyu kıvama getirilen ürüne pekmez denir.

Peki o dediğin pekmez Sıvı solucan gübresi hazırlaması için işe yararmı? Arkadaş bizim ülkede birçok malzeme bulunmuyor. Demek istediğim Sıvı solucan gübresini üzüm pekmezi ile hazırlayabilir miyim? Bu konuda yardımcı olabilecek varmıdır?:cool:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025