agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Solucan Kompostu (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/)
-   -   solucanlarla kompost yapma (https://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/14321.htm)

nariçi 19-01-2010 21:26

Şimdi bir mail gönderdim bakalım cevap verecekler mi! ABD de çok ucuz ancak ülke içinden sipariş alıyorlar.

nariçi 19-01-2010 22:39

Solucanlar serin yeri görünce canlanmışlar. Bir hareket var, gübre işi başlamışmıdır bilmem :o

epsody 20-01-2010 00:01

Solucan kompostunda yabancı linklerden bir örnek.

http://www.wormsrus.co.nz/video.html

fskandemir 20-01-2010 07:41

Arkadaşlar meyve sebze vb artıklarını eğer alıştıra alıştıra vermezseniz, artıklar tam bir sinek yuvası oluyor. O yüzden çok ince bir şekilde kıyılarak (Rondo makinası ideal) azar azar verilmeli. İkinci sorun olarak da sözkonusu artıklar asitik bir ortam oluşturuyor hem solucanları strese sokuyor hem de değişik türlerin -bazıları zararlı- üremesine sebeb oluyor.

Bu yüzden benim tavsiyem mutfak artıklarını verecek iseniz mutlaka karbon dengesi sağlayacak şekilde, azar azar ve muhafazalı bir kapta vermeniz.

Son olarak solucanlar ışıktan kaçar, meyve artıkları eğer ışık alıyor ise mutfak artıkları mutlak olarak diğer canlıların yemeği olacaktır.

fskandemir 20-01-2010 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 566622)
Ülkemizde girişimci bir firma var, ama belirteyim hiç bir iletişimim olmadı, üretime devam ediyorlar mı bilemiyorum.

burada

Bay Epsody'nin avatar sırrı da çözülmüş oldu, böylece :)

Firma yetkilileri ile bir iki defa yazıştım, perakende satış için hazırlıkları olduğunu belirtmişlerdi inşallah olur.Belki olmaz da bizler yaparız.

boransal 20-01-2010 08:47

Selamlar,

internettte bir ara tesadüfen görmüştüm,
http://www.monsterworms.com/

Ülkemize gelmesi bir şans sanırım, yurt dışında ticari ürünler zaten mevcut ama hemen hemen her ürününde amatör olarak yetiştirilmesi üretilmesi gibi çalışmalar yapılmış

Linkte solucan cinsleri ve compost karıştıran ypaan farklı dizaynda makinalar var, incelemenizi tavsiye ederim

berduray 20-01-2010 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566644)
Şimdi bir mail gönderdim bakalım cevap verecekler mi! ABD de çok ucuz ancak ülke içinden sipariş alıyorlar.

Bir cevap alabildiniz mi acaba?

Merak ettim, nedir fiyat ...vs..ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

nariçi 20-01-2010 10:12

Henüz bir ses - cevap yok, olursa tabii.

epsody 20-01-2010 11:11

nariçi arkadaşıma açıklama.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 566784)
Henüz bir ses - cevap yok, olursa tabii.

Bu açıklamaları özellikle orman içi mekanlara yakın olanlara ve mesleği ormanda geçenlere solucan gübre yapımında ve doğal orman alanlarından faydalanacak arkadaşlarım için güncellemiş bir bilgi niteliği taşıdiığından paylaşımlara sunarak sulucanlardan gübre yapmanın yepyeni bir teknikler oluşturacak gelişmeleri ortaya koymaktadır.

Arkadaşlar sulucan gübresinin mucizelerine bir kat daha değer katacak özelllikler kazandırma çalışmaları bu başlıklarda beni destekliyerek sizlerle beraber bu günlere getirdik hepinize bu katılarınızdan dolayı şükranlarımı sunarak açıklamak istiyorum.

Arkadaşlar hepimizin malumu üzere ormanlar yeryüzünün doğal hayatın yaşandığı mekanların başında geldiğidir, arkadaşlar bu mekanlarda, anlayabilenlere çok değerli ekolojik sisteme katkı sağlıyacak hazineler mevcut, arkadaşlar bizler kompost yaparken malzemelerimizin oranlarını c/n dengesinini her kadar mükemmel oluştursak bile, bu oluşumu iyibir toprak şartlandırıcılarla aktif ederek fermantasyon başlatamassak kompostumuz önce toprağımıza sonrada bitkilerimize geçişte faydalı olabilecek forma ulaşamaz.

Size burada bu şartlandırıcının orman topraklarından sağlaması halinde, kompostumuzun ve gübrelerimizin bizim bahçe bitkilerini yetiştirmede en mükemmel yapı oluştyuracağı ve en ekonomik etkin mikro organizmalarla topraklarımızı aktif hale getireceği kuşkusuzdur.

Arkadaşlar şimdi gelelim solucan gübresi oluşumunda ormanlardan sağlanacak bir malzemede eniyi ve en doğal yataklık malzemesinin teminidir, solucan gübresi ile uğraşan arkadaşlarımın başka bir materyal sağlamalarının farkını, ormanlık alanların en kuytu köşelerinden yaprak altı olarak bilenen bu malzemeleri kullandıktan sonra çok daha iyi anlıyacaklardır.

Açıklamalarım çıklamalarımın devamını paylaşımlara açmadan önce bu açıklamalarımın sizler tarafından anlaşılıp yorumlandıktan sonra da detaylandırılacaktır. hepize müteşekkirim sevgiyle kalın.

idris şenol 21-01-2010 13:47

selamlar
dün tesadüfen bir av sitesinde solcan satışı olduğunu gördüm
belki onlar başka bir amaç için solcan satışı yapıyorlar ama :))
herneyse biz bize lağzım olan kısmı alalım saygılarımla
http://www.kayaavmarket.com/SOLUCAN-CANLI,PR-281.html

Tuba 21-01-2010 16:00

Kucuk bir not, yakinda torf alir gibi alabiliriz ama forum bu gayretle kendi gubresini yapangillere donecek o zamana kadar hayirlisiyla...

Birde 100 solucani 10 TL den satarak gunde 30-40 TL kazanan asgari ucretli bir iscinin hikayesi var internette. Solucanlara organik artik verelim besleyelim, onlar uresin, bizim gubremiz onlarin ekonomik degeri olsun...

Masallah bu solucanlarin bu kadar kiymetli oldugunu bilmiordum :)


haber soyle:






Antalyalı iş adamı Nazmi Acar, Avrupa’da yaptığı mesleki incelemeler sırasında, solucan gübresinden elde edilen gübrenin verimli olduğunu ve yüksek ekonomik değeri bulunduğunu öğrenince, aynı işi Türkiye’de yapmak üzere kolları sıvadı. Bo konuda 12 yıl araştırma yapan, anaç solucan temini için türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 3 mlyon solucan toplayan Acar, 1,5 dekar alana 6 havuz kurarak üretime başladı. bugün 40 milyon solucana ulaşan Acar, 200 milyon rakamına ulaşınca yılda 1,5 milyon TL gelir elde etmeyi hedefliyor.

2011 yılı başlarında verimli olarak solucan gübresi satışı yapacaklarını anlatan Nazmi Acar, solucan sayısı 200 milyona çıkınca seri üretime geçeceklerini söyleyerek, “Solucan gübresi buğday, mısır, pamuk, tütün, çeltik, ayçiçeği, pancar gibi hububat ve tarla bitkilerine ekim öncesinde; biber, domates, patlıcan, kabak, ıspanak, pırasa, havuç, kavun, karpuz, gibi sebzelere de ekim sırasında veriliyor. Çim alanlar, çiçekli dış mekanlar, odunsu bitkiler ve çiçeklerin gelişimine de büyük katkı sağlıyor. Solucanlar bitki atığı, hayvan gübresi, saman gibi atıklardaki besin maddelerini yiyerek, solucanlara özgü salgı maddesiyle erittikten sonra dışkı olarak atıyor. Atılan bu gübre, çok sayıda ve çeşitte enzim, vitamin, aminoasit, büyüme hormonu içerdiği için bitkinin hızlı gelişmesine destek verip, olumsuz çevre şartlarına karşı daha dirençli olmasını sağlıyor” bilgisini verdi.

Solucanların ağızlarında diş bulunmadığını, taşlık, yutak gibi sindirimle ilgili hiçbir yardımcı organı da olmadığını anlatan Acar, şunları kaydetti: Kimyasal gübre kullanan üreticilerimize bu tür biyolojik gübrelerle topraklarının canlılığının devam ettirilmesini öneriyoruz. Solucan gübresinin bir diğer özelliği ise bitki büyümesi için gerekli olan tüm mineral maddeleri yeteri kadar ihtiva edebilmesidir. Solucan gübresi azot, fosfor, potasyum, karbon, demir, çinko, magnezyum, kalsiyum gibi maddelerin yanı sıra yüksek oranda organik madde, humikasit ve fulvikasit içeriyor. Bunlar Türkiye’deki her türlü sebze ve meyve için çok önemli besin öğesidir. Solucan gübresi suni gübreye göre yüz kat daha etkilidir.”


http://www.patronturk.com/solucan-gu...1de-baslayacak

nariçi 21-01-2010 16:03

Sayın şenol teşekkür ederiz, ancak solucanlarda tür de önemliymiş. Diğer taraftan o ilan da stokda yok yazıyor.

Sayın epsody, orman humus toprağı ağaç türüne göre değişir, ayrıca önemli olan seri gübre üretimi o ortamdaki solucanlar daha temiz doğal humus çürüğü yer. oysa sitelerden anlaşılan gübre yapan solucanlar genelde yine ahır gübresi ve ev atıklarıyla besleniyorlar.

nariçi 21-01-2010 16:09

S. Tuba, ben o haberi önceden okudum yukarıda başka bir arkadaş da o işletmenin linkini koydu. Mail gönderdim yanıt vermedi.

Burası tekel değil paylaşım ve amatör üretim platformu ;)

Tuba 21-01-2010 17:17

Tuh, heyecanla her sayfayi okurken atlamisim bazi mesajlari... Kismet... Ben durumun guzelligini vurgulamak istedim.

Tekel mi? Kim tekel??? Ben degilim... Annemden gizli mini kimizi solucan cifligi kurup her isteyene yollamayi dusunuyorum ama once bi kendime bulabilsem iyi olacak :D

nariçi 21-01-2010 17:32

Sizin için değil o değerlendirme, formun gelişiminden belli. Siz haberi paylaşım görevinizi yaptınız, teşekkürü de hak ettiniz.

Bu iş için anlaşılan o ki on'larla ifade edilen solucan değil binlerce solucan bulmak gerekiyor. Yarın yakın mahallede çucuklara bir göz atmam lazım.

Tuba 21-01-2010 17:36

Tesekkur de bisiydir, yarin karneler aliniyor :) Yakinda kaparim ben takdirnameyi de :)

Benim anlamadigim, en verimlisi kirmizi solucanlar ama onlar bizim bahcede falan olmuyor herlade. Bahcede buldugumuzu kullansak nolur? Olmaz mi?

nariçi 21-01-2010 17:45

Bu solucanlar at gübresi veya ahır gübresi yığınlarında bulunuyor.

Yalnız dikkat et, editörlerin ihtarını almadan yazınızda imla hatalarını düzeltirmisiniz.:)

Tuba 22-01-2010 08:12

Biliyorum teklikeli sularda yuzuyorm ama bilgisayarimda Turkce klavya yok, mecburen hatali yaziyorum yani.

At ve ahir gubresi... Ankara... Solucan... Amerikadan siparis etsem daha kolay olabilir yani... Tuh... Neyse buluruz artik bir caresini...

x-29 05-02-2010 05:23

Vermicompost Duzenekleri
 
Merhaba,
Ben hem bu modeli hemde http://www.reln.com.au/canoworms-p-9.html modelini kullaniyorum. Ama kendinizde plastik kaplar kullanarak ayni sistemleri yapabilirsiniz. Ykat malzemesi icin hindistan cevizi liflerini oneririm. Onceki mesajlari okursaniz benim gonderdigim fotolari gorebilirsiniz.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi taskıslalı (Mesaj 551526)
http://www.reln.com.au/worm-factory-p-131.html

Burada bahsedilen worm factory düzeneğinin amaçları nelerdir?

Malum, Türkiye'de böyle düzenekleri bulmak kolay değil, evde, balkonda, terasta, bahçede bu işi kapta yapabilmek için kendimiz bir şeyler üretebilir miyiz?

Anladığım kadarıyla,

ışık almaması, havalandırılması, çok sıcak olmaması, soğuktan korunması, drenajının iyi olması gerekiyor.. Buna göre alttan sıvı atımı sağlanan yanlardan hava alması mümkün bir kap yeterli gibi, solucanların dışarı çıkma ihtimali var mıdır acaba, bunun için tellemek gerekebilir mi?

Yatak düzenin parçalanmış nemli karton,kağıt, kurumuş yaprak, hindistan ceviz lifi uygun..

Sonra da atıkları attıktan sonra 1 hafta 10 gün sonra solucanlar eklendikten sonra solucan kompostu başlıyor...

Nemini, ısısını düzgün tuttuktan sonra, vermicompost işlemi başarıyla tamamlanıyor...


Sanırım bu işi terasta yapabilirim...


x-29 05-02-2010 05:35

Solucan Gubresi Uygulamalari
 
Merhabalar,
Bu sene sebze bahcemde diger gubrelerle birlikte oldukca fazla miktarda saf solucan gubresi (metrekareye 2 kg kadar) ve sebze-meyve artiklarindan yapilmis kompost kullandim. Tatilden dondugumde hemen hemen tum bitkilerin oldukca saglikli ve gayet iyi urun verdigini gordum. Fotolari yakinda gondermeye calisacagim.

Iyi calismalar

epsody 06-02-2010 11:29

x-29 Katılımlarına teşekkürler.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi x-29 (Mesaj 574168)
Merhaba,
Ben hem bu modeli hemde http://www.reln.com.au/canoworms-p-9.html modelini kullaniyorum. Ama kendinizde plastik kaplar kullanarak ayni sistemleri yapabilirsiniz. Ykat malzemesi icin hindistan cevizi liflerini oneririm. Onceki mesajlari okursaniz benim gonderdigim fotolari gorebilirsiniz.

Arkadaşınm X-29 solucan gübre oluşumunda solucanlara yatak malzemesinin en doğal olanın yaprak çürüntüleriyle sağlanmasında büyük tecrübelerim oldu, dal ve yaprakları öğüterek kış malçı için çiçeklerimin ve ağaçlarımın iz düşümlerine gelecek şekilde uygulamış ve solucanların buralarda daha etkin bir biçimde toplandıklarını gözlemlemiştim.

Hatta daha ilerki tarihlerde solucanların buralarda üremelerinde artışlar gördüğümden yaprakların yatak görevinden başka beslenmelerinede yaradığını fark etmiştim, bundan böyle yapraklar solucan gübre üretiminde birinci sırada
yararlı bir atık olma özelliği ilede değerlendirilmesi düşünülmelidir.

epsody 07-02-2010 12:44

Tuba Başlığımıza gelerek bizi onurlandırdınız.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tuba (Mesaj 567856)
Biliyorum teklikeli sularda yuzuyorm ama bilgisayarimda Turkce klavya yok, mecburen hatali yaziyorum yani.

At ve ahir gubresi... Ankara... Solucan... Amerikadan siparis etsem daha kolay olabilir yani... Tuh... Neyse buluruz artik bir caresini...

Arkadaşlar solucan gübresi çalışmalarınızda solucan türlerine takılarak aksaklık lar yaşamayınız, dışkıları itibariyle toprak solucanlarıda bizim atıklarımızı tüketerek bize mucize sayılan bitki besinlerini sağlıyacaklardır, fabrikasyon üretimde kullanılan solucanların özeliklerinde seri üretime göre yaşamlarında aksamalar olmıyacak genetik düzenlemelerle yapılarında, obur olmaları ve daha yüksek ısı ve asidik ortamlara uyum sağlayan türler geliştirmişlerdir.

Toprak solucanlarının özelliklerine göre yatak ve beslenme menüleri oluşturursak bizim solucanlarımızda aynı kalitede gübre oluşturacaklarından hiç şüpheniz olmasın. sevgilerle.

Tuba 07-02-2010 20:18

Estagfurullah...

Yagmurlar baslar baslamaz solucan avindayim :)

epsody 16-02-2010 20:18

Solucan avcılığı nasıl gidiyor, sevgili Tuba.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tuba (Mesaj 575388)
Estagfurullah...

Yagmurlar baslar baslamaz solucan avindayim :)

Sevgili tuba solucan avlıyacağından bahsediyorsunuz, yağmurlarla beraber, bizim buraları seller götürüyor sizin oralarda yağmurlardan ne haber, solucan avcılığınız sürüyormu sizin bu merakınızı bende merak ettim forumlara da takılmıyorsunuz ki biraz solucanlar hakkında hasbial edelim, sevgiyle kalınız.

epsody 17-02-2010 09:03

Solucun üretimine katkılarım.
 
5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar İstanbuldaki evimimin bahçesinde, Ekim ayınında başlatığım solucan kompostu çalışmalarım da bahçemden ve komşuların bahçelerinden topladığım ağaç yapraklarını, kıyma makinasından geçirdiğim mutfak atıklarını ve mahallemizdeki kahvehanenin çay atıklarını karıştırarak, toprak üzerinde olmasına rahmen kullandığım malzemelerinden içeriğinden dolayı solucanların etkin üremeleri gözlemledim, şunu kesinlikle belirtiyorumki arkadaşların dışardan solucan toplama ve aramalarına gerek olmadığıdır.

Solucanların menülerine sevdikleri mutfak atıklarını üğüterek onların tüketebilecek forma sokuduğunda onların beslenmeleri sağlanarak üremeleri çoğaltılabilir,Solucanların bu atıkları tüketerek, kompost işleminin sonuçları daha ileri bir bitki besini formuna sokulmaktadır.

Bu konuya ilgi duyan arkadaşlarımı tecrübelerimi paylaşmaya, solucan gübresi çalışmalarını yaygınlaştırarak bitkilerimize bu mucize bitki besinlerini sağlıyarak organik ürünler yetiştirebilirler.

Dudi 17-02-2010 09:20

Midem bulandı bunlardan :(

epsody 17-02-2010 14:03

Fobiler insanlığın gelişmesinde ayak bağıdırlar.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dudi (Mesaj 580505)
Midem bulandı bunlardan :(

Sayın Dudi hanım, Anlıyorumki sizinde fabileriniz içinde solucanlarda var, lakin siz solucanları tanıma konusunda biraz daha yakın davransaydınız bu canlıların insanlığın beslenmesinde, organik tarımın uygulamalarında birinci sırada solucan gübresini tanımış olurdunuz.

Bilim adamlarının toprağın arasıdır diyerek, bu toprak canlısının önemine vurgu yapmışlar, bu günlerde güncel olan bilgilerde de, solucanların çevre savaşçısıdır diyerek, temiz bir çevrenin topraklardaki solucan varlığının çokluğu içinde bu kirlilikten kurtulunabileceğini işaret ederek, bu canlının insan sağlığını da düzeltilebilecek sıralar taşıdığının belirtileri üzerine araştırmalarını bu yönlerde, de sürdürmeye başlamışlardır.

Belki siz bunları bilmediniz içindir ki fobilerinizin baskılarına tabi olarak yaşamak zafına düşmüşsünüzdür, sizi yeşil adımın sahibi Özlem hanımı tanıştırmak isterdim, Aşığıdaki linkler kendilerine ait, bir çevre duyarlığı bir insan kendisinin bu konudaki görüşlerini alarak solucan fobilerinize iyi gelecek telkinler, alabilirsiniz. sevgiler saygılar sunarım.

http://yesiladim.com/
(ozlembavatekin@yesiladim.com)

epsody 18-02-2010 10:10

Kompost üretimiden solucan üretimine.
 
Arkadaşlar İstanbuldaki evimimin bahçesinde, Ekim ayınında başlatığım kompost çalışmalarım da bahçemden ve komşuların bahçelerinden topladığım ağaç yapraklarını, kıyma makinasından geçirdiğim mutfak atıklarını ve mahallemizdeki kahvehanenin çay atıklarını karıştırarak, toprak üzerinde olmasına rahmen kullandığım malzemelerinden içeriğinden dolayı solucanların etkin üremeleri gözlemledim, şunu kesinlikle belirtiyorumki arkadaşların dışardan solucan toplama ve aramalarına gerek olmadığıdır.

Solucanların menülerine sevdikleri mutfak atıklarını üğüterek onların tüketebilecek forma sokuduğunda onların beslenmeleri sağlanarak üremeleri çoğaltılabilir,Solucanların bu atıkları tüketerek, kompost işleminin sonuçları daha ileri bir bitki besini formuna sokulmaktadır.

epsody 09-03-2010 09:57

Arkadaşlar çukurda soğuk kompost(Oksijen istemiyen) mikroorganizmalarla oluşum sürecini başlatarak nihahi işlemi toprak solucanların menülerine uygun hale gelen bu kompost oluşumu sonunda solucan gübresine dönüştürme çalışmalarımı ilerleterek yeni bir oluşum sürcine sokarak herkesin severek yapabileceği pratikler oluşturduğumu açıklıyararak paylaşımlara sunup bahçesi olan arkadaşlarımın istifadelerine sunmaktan büyük onur duymaktayım.

Arkadaşlar kompost sevdalıları bundan böyle organik bileşikli her türlü mutfak ve bahçe atıklarınızı uygun büyüklüğe getirerek, şayet ahır gübreleride kullanmak istiyorsaniz bu atıklarınızı homojen bir karışım elde ederek ağaçlarınızın taç izdüşümüne sebze ekeceğiniz parsellere yayayarak, toprak üstünde solucanlarla kompost sürecini başlatabilirsiniz.

Bu işlemi yaz aylarında uygulamak istediğinizde, bu organik atıkların koku ve sinek oluşumlarını önlemek için mutfak atıklarınızı fermantasyonla oluşturduğunuz sıvı gübrenizi spreyleyerek (bu sıvı gübre içinde yoğun olarak bulunan laktik asit bakterileriyle) önlemiş olarak vede bu atıkları fermantasyona tabi tutarak bu faydalı olan laktik asit bakterilerinin steril etme gücüylede zararlı bakterileri toprağınızda elimine etmiş olursunuz.

Aynı zamanda topraklarınıza serdiğiniz bu organik mataryeller malç etksi göstereceğinden toprağınızın yaz aylarında su kayıplarınıda önliyecektir, ve toprağınızdaki canlılar başta solucanlar faaliyetlirini sürdürerek bu atıkları işleyerek toprağınıza organik madde kazanımı yanında, bu faydalı canlıların enzimleri toprağınıza geçerek organik gübreleme ile toprağınızın ve bitkilerinizin için en iyi yetiştirme ortamı sağlıyacaklardır.

Dudi 09-03-2010 10:01

Teşekkür ederim sevgili epsody, fobimi yenip anlatılan açılardan bakmayı deneyeceğim.

epsody 09-03-2010 11:58

Solucan fobilerinden kurtulmak için fırsat.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dudi (Mesaj 592775)
Teşekkür ederim sevgili epsody, fobimi yenip anlatılan açılardan bakmayı deneyeceğim.

Sevgili Dudi, solucanlar hakkındaki yeni gözlemlerimi açıkladığım aşağıdaki linke tıklıyarak solucanları daha iyi tanıma ve fobilerinden kurtulma, ve onları daha bir başka bakış açısı elde edeceksinsiniz, asıl ben sizlere teşekkür ederim, bu konulara ilgileriniz, solucan konusudaki araştırmalarımı motife etmektedir, sevgiyle kalın.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...4&postcount=48

epsody 11-03-2010 04:03

Solucanın yaşamından kesitler.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 594552)
Kompost işlemi sırasında iç ısı 65 dereceye kadar yükseleceğinden solucan yaşayamayacaktır. Ancak işlem bitip malzeme soğuduktan sonra solucanların severek yaşayacakları bir ortam oluşur.

Sayın MeyveliTepe; Solucanlar üzerindeki bir gözlemimi sizinle paylaşarak sizi bilgilendirmek isterim, çukurda kompost yapmak için toprak üstünde bahçedeki ve mutfaktan çıkanları atıkları topluyordum, o arada bahçede toprak bellemesi yaparkende, topraktan çıkan solucanları topladığım atıklara bırakıyordum, işim bitincede bahçede sinek olmasın diyerek üstünü siyah bir naylonla kapatıyordum.

Zaman geçmiş yığın yüksekliği artmıştı, bir sabah erkenden kalktığımda yığından dumanların çıktığını gördüm, yığın kompost sürecine girmişti, aklıma solucanlar geldi solucanlara ne oloyor diyerek yığını bozmaya başladım, gördüklerim hayret verici şeylerdi, solucanlar yığının kızışmasıyla ısınan taraflarının suyu ve nemi çekilmeye başlayınca onlarda oraları terk ederek nemli bölgelere yerleşmişlerdi sizin anlıyacağınız solucanlan yığın sıcaklığı 65 dereceye varmadan bu bölgeleri terk ederek kendilerince güvenli olan ıslak ve nemli bölgelere gidiyorlar.

Siz de bilirsinizki yağmur yağdığı zaman toprak içini terk ederek sudan boğulmamak için toprak yüzeyine çıkarlar, toprak kuruyunca yakında nemli bölgeler kaçarlar, bu canlılar toprağın her şartında yaşamlarını sürdürdüklerinden, kompostun içinde de aynı davranarak kendilerini bu oluşumlara uydurmasını bilmektedirler.

Solucan gübresi üretimi yapan müesseselerde solucanların bu duyarlılıklarını bildiklerinden, solucan gübresi üretimlerinde, organik atıkların solucan gübresi dönüşümüne tamamlandığı bölümlerin altındaki ısıtıcıları çalıştırarak solucanları olgunlaşan kompost içinden tahliyesini olgunlamayan tarafa sağlıyorlar, sizinle beraber ilgilenen arkadaşları bu konuda bilgilendirebilmişsem ne mutlu bana sevgi ve sağlıkla iyi günler.

epsody 13-03-2010 20:09

Bahçe toprağımdaki solucanlar.
 
5 Eklenti(ler)
Bahçemde solucan gübresini topraklarımda oluşturma çalışmalarımın bir yönünüde toprak üstüne malç yaparak toprağın nemini tutması, toprak ısının muhafazası ile toprakta solucanlara yatak görevi yapmasıyla da topraklarımdaki solucanların üremeleri sağladığının göstergesi olarak bahçemde ot temizleme çalışmalarımda, kaldırdığım otların altından solucan yuğunluğun artmış olduğunu faotoraflıyarak paylaşımlara sunmaktayım.

epsody 16-03-2010 07:17

Otların altındaki solucanlar.
 
4 Eklenti(ler)
Topraktaki solucanların varlığı bir yerde toprakların organik yapılarının göstergesi durumunda, çok olmaları, büyük olmalarının nedenleri bu göstergelerle açıklanabilir, yağmurlu havalarda solucanların toprak üstünde görülmelerinin sebebide toprak neminin ve ıslalığının artmasıylada topraklar fazla sulu ortamları terk ettiklerinden dolayıdır, kendilerin bu sulu ortamın dışına çıkarmaları bunun yündendir, sizlere bahçemde ot temizliği yaparken kaldırdığım otların altındaki solucanları resimledim, görmeğe değer canlılar.

epsody 22-03-2010 07:10

Yüzyılın çevre savaşçıları` solucanlar
 
İngiliz bilim adamları, toprak solucanlarının `21. yüzyılın çevre savaşçıları` olabileceğini düşünüyorlar.Solucanların, kimyasal maddelerle kirlenmiş ...



Solucanların, kimyasal maddelerle kirlenmiş toprağı temizlemeye yardımcı olabileceği düşünülen `metal yeme` özelliklerinin nasıl işlediğini ortaya çıkaran Reading Üniversitesi`nden bilim adamları, solucanın toprağı `mideye indirip` dışarı çıkardıktan sonra metallerde bazı küçük değişiklikler olduğunu tespit ettiler.


Bu değişikliklerin, kimyasal maddelerle kirlenen topraktaki potansiyel toksik metallerin ortadan kaldırılmasında büyük yarar sağlayabileceğini düşünen İngiliz bilim adamları, Liverpool`daki Britanya Bilim Vakfı Festivali`nde yaptıkları sunumda, toprak solucanlarının `21. yüzyılın çevre savaşçıları` olabileceğinin altını çizdiler.


`SOLUCANLARIN ÜRETTİĞİ PROTEİN`


Solucanların ideal `toprak detektifleri` ve varlıklarının toprağın sağlığını en iyi göstergesi olduğunu vurgulayan Reading Üniversitesi`nden Mark Hodson, toprak solucanlarının, aralarında arsenik, kurşun, bakır ve çinko gibi ağır metallerle kirlenen toprakta yaşamalarını sağlayan bir mekanizma geliştirdiklerini belirtti.


Hodson, solucanların bazı özel metalleri `sarıp sarmalayan` ve kendilerini güvence altına almalarını sağlayan `metallotinein` adlı özel bir protein ürettiklerini belirterek, `Geniş anlamda, eğer bir toprak solucanı bir tip metalle baş edebiliyorsa, diğerleriyle de edebilir` dedi.


İngiliz bilim adamları, bu araştırmaları sırasında Oxfordshire`a yeni kurulan ve topraktaki bir tuz tanesinden bin kez daha küçük metal parçacıklarını inceleyebilen röntgen ışını teknolojisinden faydalandılar.

AA

ensar 24-03-2010 05:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 581144)
Arkadaşlar İstanbuldaki evimimin bahçesinde, Ekim ayınında başlatığım kompost çalışmalarım da bahçemden ve komşuların bahçelerinden topladığım ağaç yapraklarını, kıyma makinasından geçirdiğim mutfak atıklarını ve mahallemizdeki kahvehanenin çay atıklarını karıştırarak, toprak üzerinde olmasına rahmen kullandığım malzemelerinden içeriğinden dolayı solucanların etkin üremeleri gözlemledim, şunu kesinlikle belirtiyorumki arkadaşların dışardan solucan toplama ve aramalarına gerek olmadığıdır.

Solucanların menülerine sevdikleri mutfak atıklarını üğüterek onların tüketebilecek forma sokuduğunda onların beslenmeleri sağlanarak üremeleri çoğaltılabilir,Solucanların bu atıkları tüketerek, kompost işleminin sonuçları daha ileri bir bitki besini formuna sokulmaktadır.

Sn Epsody,

Kasım ayı başında yapmış olduğumuz biraz abartılı malçlama ve yaş gübreleme bize metrekarede (görebildiklerimiz ) asgari 30 ila 40 adet solcanla bezenmiş bir bahçe olarak geldi.

Tarlayı sureceğimiz zaman sanırım bölgedeki kuşlar bayram edecek.

Sevgiyle kalın

epsody 12-04-2010 19:52

Solucanların yaşamlarını yakından tanımak.
 
Solucanlar. Evet, solucanlar küçük kıl ayakları ve vücutlarındaki boğumlar sayesinde ileri olduğu kadar geriye de çok rahat ve hızlı hareket eder. Solucanların evleri topraktır. Toprak içinde açtıkları kanallarda, tünellerde hayatlarını geçirirler. Yeryüzüne daha çok geceleri çıkarlar. Ara sıra, ılık yağmurlardan sonra beslenmek ve çiftleşmek için de toprak üstüne çıktıkları olur. Bu cümlelerden de anlaşılıyor ki solucanlar nemli, ıslak ortamları seviyor. Bunun birkaç nedeni var: Solucanların burunları yok, daha doğrusu bütün vücutları burun görevi görür.

Derilerinin tümüyle solunum yapabilirler. Ama bunun için derilerinin nemli olması gerekir. Yani toprak kuruduğunda solucanların derileri de kurur ve solunum yapamazlar, ya toprağın derinliklerindeki nemli bölgelere doğru inerler, ya da ölürler. Ayrıca, toprakta değirmen görevi görebilmeleri için de bol sıvıya ihtiyaç duyar solucanlar. Pek çoğumuz solucanların toprakların doğal değirmenleri olduğunu bilmeyiz. Gel bir bakalım solucandan değirmen nasıl oluyor?

Solucanların burunları olmadığı gibi, çeneleri ve ağızlarında dişleri de yoktur. Ağız biter bitmez, ardından hemen gırtlak ve yemek borusu gelir. Toprak içinde beslenen solucanlar buldukları sap, saman, yaprak, kuru ot gibi besinlerle birlikte, minik taş parçalarını da ağızlarına atarlar. Bu bizim birkaç kaşık çorba arasına, bir lokma ekmeği sıkıştırmamıza benzer.

Çeneleri ve dişleri olmadığı için aldıkları tüm yiyecekleri (taşlarla birlikte) çiğnemeden yemek borusuna gönderirler. Sonra, yemek borusunda o taşlar kuru ot ve yaprak parçalarına sürtünmeye başlar. Tıpkı değirmen taşları arasındaki buğday taneleri gibi, kuru bitki artıkları da solucanların yemek borularındaki taşlar arasında öğütülerek un ufak olurlar ve dışkı olarak çıkarlar. İşte çıkan bu dışkılar doğal bir topraktan her bakımdan çok daha zengindir. Neler mi var içinde? Belki biraz teknik olacak ama, sayalım.

Canlıların temel yapı taşları olan amino asitler var, yüksek moleküllü organik maddeleri canlı organizmaların yararlanabilecekleri kadar basit hale getirebilen enzimler var, humik asit ve fulvik asit gibi bitki gelişimini hızlandıran organik bileşikler var. Daha ne var? Azot var, fosfor var, potas var, kalsiyum var... yetmez mi? Bütün bunlar bir araya geldiğinde ortaya çıkan dışkı bitkiler için hem doğal bir büyüme hormonu oluyor, hem de bitkilerin hastalıklara karşı dayanıklılığını artırıyor.

Yani, bizim solucan değirmen olup, normal bir toprağı alıyor, öğütüp zenginleştiriyor, sonra da bunu bitkilerin köklerine “al kardeş hayrını gör!” diye bırakıyor. İşte tam da burada “iyi ama küçücük bir solucan, ne kadar dışkı çıkartır ki?” diye bir soru aklına gelmiş olabilir. Toprak solucanları bir yılda, bir dönüm tarlada, 3-6 ton arası toprağı öğütmek suretiyle verimli hale getiriyorlar. Dikkatini çekerim bunu yapan sadece tek bir solucan. Sağlıklı bir toprakta dönümde binlerce solucan olduğuna göre, yapılan işi hesap et artık. Biraz önce solucanların toprak altında açtıkları tünellerde, dehlizlerde yaşadıklarını söylemiştim. Peki, solucanların toprak işlemede sabandan daha etkili olduklarını söylesem, inanır mısın? Her bir solucan toprak altında, toprağı öğüterek ilerlerken, sıkışmış toprak içinde tüneller açar. Bir yandan da, açtıkları tünellerin içini salgıladıkları özel bir madde ile sıvarlar ki, tünelleri dayanıklı olsun, kolay kolay yıkılmasın. “Artık bu kadar da olmaz!” diyeceksin ama benden söylemesi, tünellerin duvarlarını sıvadıkları salgı azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin maddelerince çok zengindir. Bitkiler de bunu bildikleri için, köklerini içinde hem temiz hava, hem de bol besin olan bu tünellere doğru uzatırlar. İşte bu nedenledir ki, çayırlık alanların bazı yerlerinde daha sık ve yüksek ot kümeleri görürüz, o zaman anlarız ki oralarda bol miktarda solucan çalışmış ve toprağın o bölgesini, özellikle azot açısından zenginleştirmiştir. Solucanların açtıkları tünellerin marifetleri bunlarla sınırlı değildir.

Bu tüneller ayrıca toprak havasının sürekli yenilenmesini, canlılar için zehirli olan gazların topraktan uzaklaşmasını ve toprağın içine temiz hava girmesini, toprak yüzünde biriken suyun aşağılara rahatça akabilmesini sağlar. Temiz ve bol oksijenli hava da toprak içindeki tüm canlıların ihtiyaç duydukları ilk şeydir. İşte tüm bu marifetlerinden ötürüdür ki, özel solucan çiftliklerinde üretilen solucan gübresi (yani solucan dışkıları) bu gün dünyadaki en pahalı gübreler arasında sayılır. Evet, solucanları biraz tanıdın sanırım.

Şimdilerde solucanlar toprakları terk ediyor. İyi ama neden? İstersen cevabı birlikte bulalım, önce kendimize bir soru soralım “biz solucan olsaydık nasıl bir yerde yaşamak isterdik?” Mesela havası, suyu iyi, temiz, sağlıklı olsun isterdik, değil mi? Yeteri kadar bol yiyecek de isterdik.
Solucanlar da tam bunları istiyor aslında. Sağlıklı ve temiz bir yaşam ortamı. Ne zaman ki, taş parçası diye ağızlarına attıkları taneler kimyasal gübre parçaları çıkıyor; ne zaman ki açtıkları tüneller yoğun su baskısı altında boğulup, yaşadıkları ortamlarda oksijen tükeniyor; ne zaman ki adına “ilaç” dediğimiz ama canlıları öldürmeye yarayan kimyasallar solucanların yaşadıkları tünelleri ve yedikleri bitkileri kaplıyor; topraklar kötü muameleden, bakımsızlık ve kadir kıymet bilmezlikten tuzlanıp, çoraklaşıyor. O zaman ilk solucanlar terk ediyor toprakları. Büyük bir felaketin habercisidir solucanların ayrılışı. “Önce ben, sonra siz terkedersiniz bu toprakları” der bizlere. Yaa, işte böyle!

aytekin@birgun.net

Halil Önen 12-04-2010 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 616066)
....... Solucanların evleri topraktır..... .
..... Pek çoğumuz solucanların toprakların doğal değirmenleri olduğunu bilmeyiz..... .

Toprak içinde beslenen solucanlar buldukları sap, saman, yaprak, kuru ot gibi besinlerle birlikte, minik taş parçalarını da ağızlarına atarlar. ....

..... Toprak solucanları bir yılda, bir dönüm tarlada, 3-6 ton arası toprağı öğütmek suretiyle verimli hale getiriyorlar. Dikkatini çekerim bunu yapan sadece tek bir solucan. ......

Şimdilerde solucanlar toprakları terk ediyor. ....
. . Ne zaman ki, taş parçası diye ağızlarına attıkları taneler kimyasal gübre parçaları çıkıyor;
aytekin@birgun.net


Değerli bilgiler için çok teşekkürler Sn.epsody,

halbuki onların yaşamaları ve çoğalmaları ne kadar _tıpkı yaşamları gibi_ basit.

Tarlada veya bahçede otları yoluyor bir kenara yığıyorsun daha bir yıl olmadan altında yüzlerce solucan buluyorsun. Bu hayvanın kıymetini gerçekten bilmiyoruz.
Onun yaşaması ve çoğalması için kimyasal gübre ve kimyasal ilaç kullanma yeter; bu kadar basit.

acemi_caylak 13-04-2010 08:12

Sn Epsody,

Güzel bir yazıymış, tebrikler.

Bir katkıda benden. Toprak solucanları üzerine yapılan ilk çalışma Charles Darwin'in 1882 de yazdığı "Solucanların Aktiviteleri Yolu ile Tarla Topraklarının Etkilenmesi ve Bu Organizmaların Yaşam Tarzları Üzerine Gözlemler" kitabıymış. Ayrıca bu kitap Toprak Zoolojisi üzerine yzılan kitaplardan sayılıyor. Birincisi ise Miller'in (1887) "Doğal Humus Formları ve Bunların Toprak ve Vejetasyon Üzerine Etkileri" kitabıymış.

Ne yazık ki bazı çevreler Darwin'i daha baştan afaroz ettikleri için bu tür çalışmaları geri planda kalmış.

epsody 15-04-2010 08:48

Yorumun'u topraklara hizmet olarak görüyrum.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak (Mesaj 616334)
Sn Epsody,

Güzel bir yazıymış, tebrikler.

Ne yazık ki bazı çevreler Darwin'i daha baştan afaroz ettikleri için bu tür çalışmaları geri planda kalmış.

Arkadaşım aynen szin söylediğiniz gibi, Darwin'in solucanlarla ilgili araştırmalarının bilinmemesinin sebebleri onun evrim teorisinin yanlış yorumlanmasıyla bu mükemmel canlıların topraklara olan hizmetleride anlaşılamamış olması ülkemizin topraklarının organik yapısının düzenlemeside kimyasallara bırakılarak, ekilebilir tarım alanların yozlaşmasıylada her geçen gün ülkemiz çölleşmeye doğru gitmektedir.

Başlığı katılımın için teşekkürlerimi sunarım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025