![]() |
Sn, lonicera görülen kompost kaba elenmiş durumda ince elenmişini görmen vede senin ince düşüncelerine hayran olarak istersen sana istediğin bir kargo şirketiyle bir miktar hemen göndereyim inceleme yaptır bende senin sayende solucan kompostuma sertifika almış olurum 5kg lık bir koliye koysam yetermi.
Cevabını alır almaz koliyi hazrlayıp özelden adresini yazmayı unutma iyi günler bahçe işlerinde başarılar seninle olsun. |
Sn epsody, teklifiniz için çok teşekkürler. Kap içinde kompost yapımı dışında, ayrıca yine kap içinde solucan gübresi elde etme uğraşım halen devam ediyor. İmkanlarım ölçüsünde bahsettiğiniz kompostu inceletme olanağım yok. Böyle bir imkana sahip olsam sanırım önce kendi hazırladığım kompost içeriğini bilmek isterdim. Benim merak ettiğim husus solucanlı kompost dışında asıl solucan gübresidir. Denemelerimin amacı bu maddeyi elde edebilmek ve etkisini gözlemleyebilmek.
Çoğunluğumuz gibi ben de amatörce bir takım uğraşlar veriyorum. Keşke sözünü ettiğiniz tahlilleri hepimiz yaptırabilsek de pek çok sorumuza kısa yoldan cevaplar bulup, bir an önce doğru adımları atabilsek. Ancak şunu da söylemeden geçemeyeceğim, ben kendi payıma deneme yanılma yöntemiyle doğruyu bulabilmenin daha güzel olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar güçlüklerle ve sorunlarla karşılaşsak da bunun daha öğretici olduğuna eminim. Teklifiniz için yeniden teşekkür eder, sağlıklı ve bol ürünlü bir sezon geçirmenizi temenni ederim. |
Sn, lonicera teklifimi değiştiriyorum ben sana göndereyim sen kendi gözünle incele, senin görmeni ben çok istiyorum, çünkü sen benden daha önce kompost resmi istemiştim gönderemedim diye üzülmüştüm; Ortaya çıkardığım bu ürünün senin görüşünüde alarak forumlardaki paylaşımlarımızı ileriye götürme düşüncelerimize hizmet etmiş olacağız .
Senin fikrinide saygılıyım nasıl istersen öyle olsun arkadaşım. |
2009 un ilk solucan kompost'u
2 Eklenti(ler)
Solucanla kompost resimleri.
|
Başta konuyu açan epsody, sonra ilgili ve bilgili diğer arkadaşlar
Benim tarlamda da bellediğim de bol bol solucan cıkıyor. Solucan kompostu yapmak için, bahsettiğiniz sebze, meyve, yaprak,dal çürükleri ve toprağı attıktan sonra, solucanlar oraya kendisimi geliyor, yoksa solucanları topraktan cıkartıp o kompost cukurunamı atıyoruz. Teşekkür ederim. |
Solucan gıdasının olduğu yeri arar bulur, endişelenmeyin.
Siz yeter ki kullanılmayan meyve sebzenizi çöpe atmayın , gömün bir kenara gerisini tabiat anaya bırakın. |
Çok teşekkür ederim sağolun.
|
Şöyle yapıyorum o zaman,
toprağı biraz kazıp,kullanılmıyan bozulan meyve ve sebzeleri devamlı içine atıyorum, her seferindede üzerine biraz toprak atıyorum yaz boyunca, gelecek sene baharda oradaki karışımı alıp bitkilerin dibine koyuyorum. |
Arkadaşlar ne yazıkki olayın amacı bu değil.Sizin yaptığınız kompost yani kest değil.Solucanlar 12 ve 24 c' arasında çalışırlar siz doğal ortamda kompost yaptığınızda solucanlar en fazla 1-2 ay çalışabilir.Bana kalırsa o topraktaki kest en fazla %10 dur.Ama başarılı bir kompost olmuş.
|
Toprak sevgisine minnettarlık
Sayın arkadaşlar solucanla kompost yapıcam diyorsanız, solucanları aramanıza gerek yok siz sadece solcanlara yakın olmasını bilceksiniz solucanlar genelde nemlı topraklarda vede nemi bulmak için toprak altında nemli bölgelerdeki toprak içindeki çürüntüleri arayarak nafakalarını temin etme yolunda toprağın o bölgelerini karıştırıp dururlar.
Sizlerde kompost oluşturma kabınızı toprağın içine doğru derinleştirirseniz her ihtimalde ( yazın ve kışın,nemli veya kurak hava şartlarında ) solucanlara yaklaşmış olursunuz çukura bıraktığınız bütün atıklar toprağın yapısı ve mikroorganizmaların faaliyeti ile çürümeye vede şerbetini toprağa salmaya başladığında solucanlarda bunların farkına varacaklar çürüntü aramanın derdine düşmeden kolonilerini burada kurarak yaşamanın mutluluğunda, onlarda sizin atıklarınızın çürüntüleriyle beslenirken sizin toprağınız da yaşarken kira bedeli olarakda bizim için değerli gübre sayılacak (Kestlerini kira bedeli olarak ödeyeceklerdir). Kompost çukuruna şayet onların menülerin en başın daki meyve ve yaprak atıklarını koyacak olursanız onların beslenmelerinin ötesinde üremelerinide sağlamış olursunuz bu sizin o atıklardan alacağınız gübre miktarınıda artırmış olacaktır. |
Sayın,redrainbow solucanların dedğin sıcaklık aralığında çalışması normal ben kombost çukurunu haziran başında açıyorum vede doldurmaya başlıyorum, eylülün başında çukurun dolum işi bitiyor, çukuru açtığımda alttan yukarıya doğru 3te2i, tam yoğun biçimde kest oluşumu tamamlanmış durumda, üst kısımda da 3 te 1lik bölümde, de yoğu kompost hali gözleniyor,ayni zamamanda dana burunlarına da konukçuluk izleri olan dana burunlarının açtığı kanallar gözleniyor, bu bölümün hava sirkülasyolarıyla doğal olarak oksijen alımıylada mikroorganizmal faaliyetler durmadığından kompost olgunlaşması hat safasında olarak tamamlanmış hale geliyor.
|
Sayın epsody
Bu konu ve ilgin için tekrar teşekkür ederim. Yalnız şunun cevabını tam olarak alamadım **** ben anlıyamadım kusura bakmayın. Cukuru açıyoruz içine çeşitli zamanlarda meyve,sebze, yaprak kurusu atıyoruz, her attığımızda o attığımızın üzerini toprakla örtecekmiyiz yoksa ne atacaksak atıp öyle bırakacakmıyız. Şimdiden teşekkürler. |
Sayın epsody
Şimdi aklıma geldi diyorsunki haziranda cukurunu acıyorum eylülde doldurma işlemi bitiyor. Peki doldurma işleminden ne kadar sonra cukuru acıyoruz, **** haziranda cukuru actık eylülde doldu hangi ayda cukuru acmaya kazmaya başlıyacağız. |
Şahsi düşüncem sevgili berdurayın solucanlarının ölmesinin nedeni çürümemiş atıklar. Sonuçta çürükçül bakteriler o kadar salya sümük hale getirirki ortamı solcuanlar için ciddi bir yaşam sıkıntılı alan oluşturur, yani kısaca benim düşüncem taze çürüyecek atıklarla solucan gübresi yapılamaz.
Ne yapmak gerekir? Gübrenizin aşırı suyunun süzülmesi, bir miktar çürüyerek humisifikasyona uğrayıp o meşhur çürük kahverengi görünümü almalı. Bu şekildeki kompost, solucanlar için davet ortamıdır ve çürüme sonucu ortamdaki bakteri ölüleri ve organik ve inorganik maddeler çürümeyle solucanlar için ideal bir besin ortamı haline gelmiştir. |
2 Eklenti(ler)
İlk Aşama:
Gübre çürütme sistemi Tüm at çiftlikleri ahırlardaki altlıkların ne yapılacağı ile ilgili aynı derde sahiptir. Bazı çiftçiler mantar yetiştiriciliği at gübreyi kullanırken, bazı çiftçiler de çürütülmüş at gübresini kullanmaktadır. At gübresi çürütüldükten sonra temiz ve kullanılabilir olmaktadır. Çünkü bakteriler, fazla ısı üretmenin yanı sıra birikinti içerisinde canlı bir şey bırakmamaktadırlar (ne yaban ot tohumu, ne de başka bir canlı bu ortamda yaşayabilmektedir) . Bu işlem sonucunda at gübresi suni gübre niteliğinde bir maddeye dönüşür. Başka bir doğal yöntem ise; yer solucanları kullanmaktır. Yer solucanları gübre içerisindeki talaş, yaprak,saman ve bitkisel atıkların çoğunu tüketirler. Yediklerini birinci sınıf toprağa dönüştüren yer solucanları, aynı zamanda bulundukları topraklardaki faydalı mikroorganizmaların sayısını kısa bir sürede yedi kat arttırır. Bu işlemle çok verimli toprak elde edilir. Birçok ülkede bu yöntem doğal atıkları dönüştürmede kullanıldığı için yer solucanlarının pazarı oluşmuştur. Solucan Siparişi Almanya Her iki yöntemde benzer ön hazırlıklar yapılır. Aralarındaki tek fark; solucanlar için altı toprak olması şarttır. Bakteri yönteminde bu şart değildir. Eklenti 73702 Bu tür çürütme sistemlerinde bir atın altlığını sığdırabilmesi için asgari ebatlara uyulması gerekir. Eğer solucanlar ile çalışılacaksa ideal sıcaklık 0–25 derece arasında olmalıdır. Solucanlar 0–25 derece arasında kendilerini iyi hissederler. 45 derecenin üstündeki sıcaklıklarda ölürler. Çürütme alanının bir bölümü 2x2 m. olup yükseklik 1.5 metredir. İki metrelik demir direkler 0.5 metre derinlikte toprağa sabitlenir ve bahçe çit teliyle iç taraftan çevrilir. Kısa taraflarda tel kapı vazifesini görecek şekilde yaklaşık 2.2 metre uzunlukta tutularak her iki tarafta birer kapıya sahip olunur. Gübre doldurma işlevi A kapısının kapalı tutularak B kapısından gerçekleştirilir. İlk işlem; gübrenin 0.8 m. doldurularak suyla nemlendirilip bir gün sonra karıştırılmasıdır.Daha sonra gelen gübre eski gübrenin üzerine serilerek devam edilir. Bu işlem öbür uca kadar devam eder. Bu kısım dolduktan sonra A kapısı açılarak çürütülmüş gübre alınır. Burada dikkat edilmesi gereken B kapısının olduğu yerde bir miktar bırakılmasıdır. Yoksa başlangıçta yapılan işlemin (nemlendirme ve karıştırma) tekrarlanması gerekir. Solucanlarla yapılan çürütme işlemi ise A köşesinde 85 cmlik yatak hazırlanır ve bunun üstünde 30 cmlik derinliğinde çukur açılarak solucanlar içine dökülür. Daha sonra işleme gelen gübre birikintinin üstüne ve önüne dökülerek uygulamayı devam etmektedir. Alanın sonuna gelindiğinde hemen yan tarafa bir alan kurulur ve B taraftan doldurmaya devam edilir. Solucanların ilk alandan ikinci alana göç etmesine birkaç gün beklemek gerekir. Bu sürenin sonunda ilk alandaki toprak alınır ve aynı işlem tersine başlatilir. İyi şartlarda solucanlar çok çabuk çoğalırlar. Eğer çok fazla olurlarsa bahçe veya tarlaya aktarılarak toprağın yumuşatılması, havalandırması ve mikroorganizmaların çoğalması solucanların sayesinde bırakılan bölgede gerçekleşmektedir. Bir numaralı bahcivan, solucandır. Eklenti 73703 Söz konusu çürütme alanı yaklaşık üç at için yeterlidir. Daha fazlası için alanın uzatılması gerekir. Aynı anda birkaç alan yan yana konuşlandırılabilir.2x10 m. ebadında ve 1.5 m. yükseklikteki bir alan beş at için yeterlidir. Solucanlarla çalışılıyorsa, solucanların sayısına bağlı olarak daha az yerde daha fazla gübre işlenebilir. Çünkü solucanlar gübrenin eski hacmini % 37den, % 15e indirmektedir. Çürütme usulünde ise hacim % 35a kadar inmektedir. En etkili sistem;ilk önce gübreyi çürütmek, daha sonra solucanlarla gübreyi işlemektir. Bu işlemle çok verimli bir toprağa sahip olmak mümkündür. Konu ile ilişkin başka kaynaklar Organic Worms Composting System for Small Horse Farms Kaynak Not: Ben bu gübreyi yapmak üzere yola çıktım solucan canlı materyale girdiğinden linkten siparişle getirtemeyeceğimi düşündüğüm için uğraşmadım ama uğraşmakta makul olabilir denemek gerek. Ben çürüme hızlı olsun diye ortama arada bir B5A püskürtüyorum ayrıca yaralı bakteriler içerdiğinden aynı zamanda ortamıda bakterilerle aşılamışta oluyorum ve çürümeyi hızlandırıyorum. |
Elinize sağlık, baştan itibaren okudum, Biz atıkları tavuklara atıyorduk şimdi ne yapacağız! En iyisi at gübresi temin etmeli diye düşünüyorum.;)
|
Solucanlarla kompost konusunun açıklanması.
Arkadaşlar konuya olan ilginize ayrıntılı anlattıklarımı daha detaylı olarak tekrarlamakta yarar görmekteyim.Arkadaşlar çukurun üstünü toprakla,gübreli toprakla,hatta bahçemin bakla ektiğim bölümden aldığım toprakla örtüğüm olmuştur, hatta kapatılmış çukurun üzerine su ilavesi yaparken de ekşimiş yemeklerden,mayalı hamur işlerinden ekşimiş süt yoğurt vede şekerli gıda atıklarından eriyik hazırlayıp üstüne düktüğüm vakidir bu işlemleri ben mikro organizmalarla iyi bir toprak şartlandırıcı oluşumuna inandığım için uygulamışımdır.
Arkadaşlar sizlere tekrar tekrar anlatmak yazmak beni zorlamıyor, fakat bazı arkadaşlar tekrar ve ayni şeyler diye polemiğe meydan veriyorlar. Bende bundan ziyadesiyle rahatsızlık çekiyorum, buna meydan vermemek için ( KOMPOST ) konusunda aşığıda mesaj numaralarını takip edip okurlarsalar benim Kompost'ta yeni tekniğimi daha iyi anlıyacaklardır, daha sonra onların anlıyamadıklarının mütalasına geçebiliriz. Kompost konusu kendi gübreni kendin yap mesaj numaraları,235,244,249,258,261,280,282,298,299,302 ,304,309,312,314,316,337,349,352,354,356,372,377,3 78,380,390,398,409,411,413,423,426,431,436,450,455 . |
En iyi kompost yapmaya doğru.
Sayın, Selahattin hoca konulara bir uzmana yakışır katılımlarınız için teşekkürü borç bilirim,sizleri bu konularda daha çok görmek isterim,b5a iyi düşünmüşsünüz, bende böye bir mikrobiyal vede enzim sıvı gübrenin ilavesinin iyi şartlandırıcı olarak solucan kompostunun motivasyona birşeyler katarak mikro organizmalar üzerinde teşfik etmesi yönünde em1,bugaşi,vede b5a sıvı gübreler üzerinde sizin bir ziraat mühendisi olmanızdan dolayı bilginize baş vurmuştu hatırlıyacağınız üzere.
|
B5A reklamı yapıyorum gibi algılanmasını istemem ama bir gözlemimi de söylemek istiyorum. Kütahya Tarım fuarında İzmir bayisi uyguladıkları bir meyve bahçesinde benim söylediklerimi destekler bazda daha önce bahcesinde solucan görmemiş meyve bahçesi sahibinin elleriyle ağacın kökünü kazıp besili solucanları şaşkınlıkla gösteriyordu (videolar elime geçince burada yayınlayacağım) ki bu benim tezimi destekliyor ve ayrıca kendi fidanlığımda dikkat çeker derecede solucan fazlalığıda beni cesaretlendiriyor ve hayatımnda gözün biraz dikkatlice bakınca seçebildiği solucan yavrularını ilk defa b5a sayesinde fidanlığımda gördüm..
Özellikle geçen yıl at gübresini biriktirmeye başladığımda arada bir karıştırma fırsatım oluyordu ve hiç solucana rastlamıyordum bu yıl ise o çürümüş gübrenin içinde solucan var ancak daha eklemem gerekli, yani çürüme gerçekleştiğinde solucanlar daveti kendileri algılayıp komposta giriyorlar. Yukarıdaki metinde dikkat edilirse solucanların 45 dereceden sonra yaşayamadıklarını söylüyor ki çürümekte olan kompostta sıcaklık oldukça yükselir buda benim çürüme gerçekleştikten sonra solcanların eklenmesi gerektiği tezimi destekliyor **** sık sık kompostu havalandırıp aşırı ısınmasını engelleyerek solcunalar için ideal yaşam alanı olmasını sağlayacaksınız ki buda biraz zahmetli bir durum. Bu arada çürüdükten sonra hepsi organik gübre olduğundan at gübresi ya da evsel atıklar bir şey farkettirmiyor hepsi aynı renk ve forma dönüşüyor yani kompost **** gübre. Benim at gübresi kullanmamın nedeni fidanlığıma sık uğrayan faytoncunun varlığıdır. :) |
Acaba diyorum verdiğim linkten solucan mı getirtsek veya Antalya'daki solucan çiftliğinden solucan mı istesek.
|
Teknik buluşumun açıklanması
Sayın, Hoca sizde berdurayın solucan arama serüvenin takipçisi olmayın, bak sizinde ne güzel tespitleriniz olmuş uyguladığınız enzim gübrenin toprak aktiviyetini artırmasından dolayı solucan popululasyonunda artışlar sağlanıyor, buradan şu gerçek çıkıyor.
Bizler topraklarımızın mikro biyal populasyonlarının artılması yönünde çalışmalarda bulunursak bunların oluşumlarını müspet yönde etkileyen organik bitki besin maddelerini organik atıkların çürüntülerini sağlarsak onların topraklarımızda çoğalmasını teşvik etmiş oluruz, aksini yaparda kimyasal ilaç ve bitki besin maddelerini kullanarak onların topraklarımızdan çıkarmış oluruz müspeti uyguluyarak alt yapıyı oluşturursak solucanlarında menülerine bir çok besin maddesinide ekliyerek toprak solucanlarımızı artışını sağlamış oluruz. Sayın Hoca benim çukurda kompost yapmamın sebeblerini sıralamam gerekirse ben organik atıkların bertarfını sağlamamın yanında her türlü bitki besin maddelerinin ( bütün hayvan dışkıları da dahil ) toprağa ve de bitkilere yarayışlılığı en üst seveviyeye getirmek düşüncesiyle uygulanan klasik yöntemlerden daha uygun görmemin sebepleri arasında soğuk kompost oluşumuyla kokusuz, kızışmasız olarak mikrobiyal populasyonlarda yıkıma sebebiyet vermeden işleyen yöntem oluşuyla tercih ederken yeni tekniğimin ip uçlarınıda yakalamış oldum. Bulduğum ip ucu değildi ben bir keşif yapmıştım, çukurdaki komposta olayına solucanları vede dana burunları da sokarak bir eko sistemin işleyişiyle özdeş olabilecek bir teknikle bitki besin madedelerini doğanın kendisine yaptırıyordum. Solucanlar komposta nihayi işlemi uygularken, danaburunları da çukurun etrafında populasyonlarını artışıyla açtıkları kanallarla çukurun içini hava sirkülasyonun yanında kolonilerinide buralarda kurduklarından bahçenin başka köşelerinde onlara rastlamam ender bir vaka haline geldiğinden zararlarınıda minimize etmiştim. Selahattin hoca bu anlatımlarından sizin çok tespitler çıkaracağınıza inandığım için sizede tekrarlama ihtiyacı duydum, umarım sizi sıkmamışımdır zirai çalışmalarınız bereketli olması dilğimle hoşça kal. |
Selahattin Bey aktardığınız bilgiler için çok teşekkür ederim, bir kerede okudum ve anladım.
Demek benim solucanlar kızışma sırasında vefat etmiş, sağlık olsun. |
Vermicompost
Merhaba,
Yaklasik 5 yildir Avustralya da yasamaktayim. Son iki yildir evimin garajinda vermicompost ile ugrasmaktayim. Bu is icin Tigers - Eisenia Fetida cinsi solucanlar kullanmaktayim. Kullandigim sistemler ise http://www.reln.com.au/canoworms-p-9.html ve http://www.reln.com.au/worm-factory-p-131.html. Her ne kadar solucanlardan elde edilen gubre ile ilgili bircok tanitimlar yapilsada solucanlarin beslendikleri kaynaga gore elde edilen vermicast kalitesi farkli olmaktadir. Benim bugune kadar okudugum kaynaklara gore en zengin besin degerine sahip vermicompost gubreden elde edilmekte. Fakat benim amacim evdeki sebze ve meyve atiklarini degerlendirmek oldugu icin benim urettigim vermicast kalitesi orta duzeyde kalmakta. Fakat bu kadari bile bitkilerin iyi yetismesi ve hastaliklara karsi dayanikli olmalarina yetiyor. Bununla beraber bahcede curumus gubre ve tavuk gubresi (kompost isleminden gecmis ve pelet haline getirilmis) gibi oragnik gubreler kullanmak bahcenizdeki toprak solucani miktarini onemli olcude arttiriyor. |
Sayın,Arkadaşım x-29 seni solucanlara karşı bu yakın ilginden dolayı en içten duygularla kutladığımı belirterek satırlarıma başlıyorum şahsım adıma seni form da tanıdığıma ne kadar memnun olduğumu belirtecek kelimeleri bulmakta güçlük çektiğimi belirtmek isterim.
Arkadaşım X-29 sen beni solucanlar konusunda anlıyacak vede destekliyecek, dış dünyanın benim için tek temsilcisi olma sıfatınıda taşıyorsun. Arkadaşım heyecanımı mahzur görerek bu konulara samimiyetle aşina bir arkadaş bulmanın sevinci ile, sanki seni allah gönderdi diyeceğim sakın kusuruma bakma. Seni daha yakından tanımak dileğiyle forumlarda irtibatımızı kesmiyelim. Yazıdaki değerli bilgilerine bilhare yorumlarım olacak iyiki varsın diye satırlarıma ara vermek zurundayım şimdilik hoşça kal. |
worm factory-o worms a benzeyen bir ünite tasarladım.Burada solucan gübresi üretimi yapıyorum.Asıl olay budur.
|
Azmin elin bir şey kurtulmaz
Sayın;redrainbow arkadaşım tasarladığın üniteyi devreye sokmana memnun olduğumu söylemek isterim, size iki şeyi sormak istiyorum bu işi hangi solucanlarla yapıyorsun, atıkları solucanlara nasıl sunuyorsun, mümkünse açıklamalarını fotoğraflarsan ayrıntılar üzerine açıklamalarım olacak, sizi yakın zamanda burada görmek dileğimle solucanlarla gübre işinde başarılar dilerim.
|
Gubre uretimi icin degisik tasarimlar (Worm Farm)
Degisik solucan besleme uniteleri
http://www.wormsrus.co.nz/recycled.html. Merhaba epsody, Sebze ve meyve atiklarini solucanlara en hizli tukettirme yollarindan bazilari kucuk parcalara ayirma, buzdolabinda dondurdurmak veya mikrodalga firinda 3-4dakika artiklari pisirmekle elde edilebilir. Ben mikrodalga yontemini kullaniyorum (buzlukta 4-5 kilo sebze ve meyva atigini evdekilere aciklamak biraz zor oluyor :(). |
Solucan kompostundan gübreye doğru
5 Eklenti(ler)
Arkadaşım x-29 göndermiş olduğun bilgiler çok değerli ,atıkların küçük parçalara ayırma işlemini bende kollu kıyma makinasıyla yapıyorum, atıkların diriliğini gidermek için bir haşladığım da oluyor ama buz dolabında donurmayı vede atıkların dolaptan çıktığında bozulmaya daha yatkın olduğundan'mı tercih ediliyor.
Atıkların hiç bir işlem yapılmadan solucanlara sunulduğu bazı bilgilere rastlıyorum, bu uygulamadaki solucan tipleri farklımıdır. Ben bahçe toprağını belleme sırasında bulduğum solucanlarla bu işi bir kap içinde yapmaya kalktığımda atıklarımı kıyma makinasıyla küçülterek vermeme rahmen sulucan atıkların üstünde dolaşarak pek istekli olarak atıkları kullanmadıklarını gözlemledim, ölmüyorlardı ama bazılarının eski canlılıklar yoktu. |
anzaklar diyarına selam olsun.
Sayın;x-29 Arkadaşım sizlerin bilgiye ulşma şansınız bizden çok fazla, fakat uygulama, pratiğe dökmek vede çalımalarınızı illeriye götürmek için ne kadar zamanınız oluyor, iş hayatınızdan sonra nekadar vakit bularak bitkilerle uğraşmaya, bahçe konularına nekadar zaman ayırabiliyorsunuz.
Ben kendim bu işlerle geliboludaki bahçeli evimde uğraşıyorum baharın başında gidip sonbahara kadar orada yaşıyorum, ben şu anda eyüpte yaşıyorum buradaki evimde babadan kalma bahçeli bir ev, bitkilerle vede çukurda kompost işine uğraşma vaktim oluyor.1995 ten buyana kendi dükanım tv ve uydu işlerinden emekli olduğumdan, benim vaktim çok ne varki bu yöndeki bilgilere ulaşmamızı sağlıyacak olanaklar sınırlı forumlardan yaralanma imkanlarıyla birşeyler bulmanın çabalarıyla ancak buralara kadar gelebildik. Arkadaşım bu konuda ve şahsımla ilgili bilmek istediklerini birbirimizi tanımak adına cevaplamaktan bir çekince duymayacağım tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kal |
merhaba sayın epsody...
ben solucan yetiştiriciliği hakkında bilgi alabilirmiyim?yani solucan yetiştirmek için uygun ortam nasıl hazırlanır,ortamda neler bulunmalıdır vb. konularda bilgilendirirseniz sevinirim... |
5 Eklenti(ler)
Epsody
kiyma makinasi kullanamak gercekten iyi bir fikir. Fakat solucanlari ogutmus oldugun artiklarin oldugu ortama eklersen pek bir sonuc alamazsin. Cunku baligi yem kutusuna atmakla ayni sey. Solucanlari yasamasi icin yatak (bedding material) diye tabir edebilecegimiz malzemeler kullaniliyor. Bunlar ince kesilmis kagit (shreded paper), curumus yaprak (leaf mould) veya hindistan cevizi lifleri (coconut fiber). Bunlar kaba eklendikten sonra yiyecek artiklari kaba ekleniyor (et, sut, nerenciye ve sogan atiklari haric. bunlar solucanlar tarafinda tuketilmedigi gibi fare veya diger haserati cekebiliyor. Bu atiklar soguk kompost yontemi ile degerlendirilebilir) ve 1-2 hafta sonra solucanlar ortama ekleniyor. Bundaki amac ortamda yeteri kadar mikro organizma uremesini saglamak. Sonucta solucanlar artiklari parcayan bakteriler ile besleniyorlar. Bu anlattiklarim bu is icin yetistirilmis solucanlar icin gecerli. Toprak solucanlari ile ayni sonucu elde etmek biraz zor. (Benim 2 yil once kurmus oldugum sistem haftada yaklasik 4-5 kg atik tukebilecek duzeye geldi. Tahminim sistemde 6-7 bin arasi solucan var.)Cunku toprak solucanlari toprak yuzeyinden aldiklari organik materyalleri toprak altindaki tunellerinde tuketerek bitki koklerine gubrelerini birakirlar. Size fikir vermesi acisindan bir kac fotograf ekliyorum. Foto aciklamalari ......61 sistemin genel gorusunusu. at kisim atiklardan suzulen sulari toplamak icin. Digerleri ise solucanlarin yer aldigi katlar. Artiklari ust kata ekledigim icin solucanlari %95 ust katta ......64 Solucanlara bir ornek. Tiger worm (E. fetida) Goreceginiz gibi bu solucanlar yer solucanlarindan oldukca kucukler ......65 Diger bir yakin plan ......68 Aktif olan ust kattan yakin plan .......63 Yesil kalem size solucanlarin boyutu hakkinda bir fikir verebilir. Koyu renkli kisimlar saf gubredir. Eger vaktim olursa bahcede yaptigim soguk kompost ile ilgili bilgi vermeye calisacagim. |
butterfly f ' ye açıklamalar.
Merhaba sayın butterfly f Arkadaşım önce bu konuya gösterdiğin ilgiden dolayı seni çevrecilk adına kutlarım, sorularıma bilgilerim dahilinde size bu konudaki güncel sayılabilecek sunumlarda bulunacağım.
Arkadaşım solucan yetiştimek için önce bu canlıları tanımamız gerekmekte bunların yaşama koşullarını bilirsek onları yetiştirme konusunda ilk adımı atmış oluruz, onlar nerede yaşarlar neyle beslenirler nasıl bir ısı şartlarında hayatların sürdürürler, bu bilgiler le solucanlar yetiştirmek vede üreterek bahçemizin atıklarını bertarafını sağlamanın yanında bitkilerimize en iyisinden besin sağlamak bahçe toprağımızı organik canlılığına denge getirerek sağlıklı toprak üzerinde sağlıklı bitkiler yetiştirerek doğal tat, renk vede aroması en yüksek bitkiler yetiştirebiliriz. Gelelim sizin istediğniz bilgilere Epsody'nin kompost vede solucanlar la kompost konularında mesajlarımı incelerseniz aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz bunları okuduktan sonra beni tekrar aramanızı edinmiş olduğunuz bilgilerin yorumlarını tekrar sizinle beraber yorumlamaktan zevk alacağımı biliniz, bu konularda tekrar buluşmak dileğiyle ilginiz için teşekkürü borç bilirim sevgilerle hoşça kalın. |
Uzaklardan bigi almak.
Arkadaşım solucanla kompost uygulamasında kapta uygulama da ben tek kap uygulamasında bulunurken yataklık olarak daha önce solucan kompostunda çok ince eleyerek aldığım malzemeyi kullanıyorum, sizin de dediğiniz gibi soğan sarımsal narenciye atıklarınıda yumurta kolilerinden kopardığım mukavva parçalarıyla beraber makinadan geçirerek homejen bir dağılımla asit vede baharat etkilerinin solucanlar üzerinde olumsuz etikilerinden korumaya çalışarak, makinadan çıkan malzemeleri solucanlara vermeden önce bu malzemenin ihtimarını sağlamak için mevcut komposttan katarak bir hafta kadar ayrı biryerde bekleterek daha sonraları onlara sunuyordum.
Resimler üzerinde verdiğin bilgilere çok teşekkür ederim, kal sağlıcakla. |
Merhaba,
Solucanlar kendi kompostlari veya casting (Turkce karsiligini bilmedim icin yazdim.) leri icinde bir sure yasayabiliyorlar. Ayrica kendi cast larinida tekrar tekrar isleyebildikleri icin bazilari kompostu yilda yanlizca bir kere topluyorlar. Fakat bu islemin diger bir dezavataji sistemde cok fazla suyun toplanmasina neden olarak ortami anearobik yapmasi. Onun icin ben yatak malzemesi tukendikca ortama ekme yaparak ve ust kati haftada bir kere karistirarak ortami aerobik kisimda tutmaya calisiyorum. Ayrica ph dengelemesi icin cast in ph ini olctukten sonra eger gerekli ise kirec (bahce icin ozel uretilmis) veya dolomit ekliyorum. Cunku saglikli bir sistem icin ortamin ph i 7 olmali. |
Bahce ve vakit
Aslinda eskiden yani evi ilk aldigimizda bahcede epey vakit geciriyordum. Cunku ilk zamanlarda bahcede (aslinda arsa demek daha dogru) yabani ot bile yetismiyordu. Toprakta yuksek derecede kil odugu icin jeoloji bilgilerimden de faydalanarak bahceye 100 kg civarinda gypsum ve 20-30 metrekup civarinda organik malzeme ekleyerek bahceyi olusturdum. Fakat ayni zamanda da evdeki atiklari gubre olarak degerlendirmek icin kompost metotlarini arastirdim. Sicak kompostun bana cokta uygun olmadigini gorerek (ayni anda tum malzemeleri elde etek cok zordu.) soguk kompost isine basladim. Solucanlardan elde ettigim kompostu sadece sebze bahcesinde diger kullandigim gubrelere ek olarak kullaniyorum. Eger yeteri kadar elde edebilirsem biodynamic tea (sanirim bio dinamik cay diyebiliriz.) elde etmekte kullanacagim. Bu islemi topraktaki mikro organizma sayisini arttirmak ve toprak solucanlari icin cok iyi bir yol oldugunu duymustum. Sonucta bitkileri degil topragi beslemek gerekli.
Alıntı:
|
Kap içerisinde solucan besleme uygulamalarımı koku sebebiyle askıya almış bulunuyorum. Bir süredir sorunsuz şekilde devam eden uygulamayı, havaların ısınması ve bu sebeple kap içerisinde oluşan kokuşma sebebiyle sonbahara ertelemek zorunda kaldım. Mevcut solucanları da geldikleri yere yani bahçeye bırakarak azat etmiş oldum. Sonbahar için yeniden başlarsam, kompost için üretilen kırmızı solucanlardan edinip o şekilde başlarım herhalde.
|
Solucanlarla kompost konusunun incelikleri.
Arkadaşım anlatımlarınla kendime diyorum bu insan şimdiye kadar neredeydi, şimdi size soruyorum ağaçlar neti ne zamandır takip ediyorsunuz, kendime sorduğum soruya cevap olur diye tabii, sizin bilgi edinimleriniz bizlerden bir faz ilerde olduğundan buralarda görünmemenin anlamı bize göre bir ifadeyle anlamı bu olmalı.
Arkadaşım uygulamalarını vede kompost konusundaki duyarlıkların, sizden umduklarımı destekler durumlardan daha da ileri durumlar sergilemesi beni ziyadesiyle memnun ediyor. Arkadaşım bu konulardaki uğraşılarının bilimseliğinden dolayı, sanada bu yakışır diyerek senin için normal bir uygulama ama bizim buralarda bu kadar ileri götürene rastlamak zor diyebilirim. Arkadaşım seninde soğuk kompost uygulamalarında benim uygulamalarıma paralellik arz ettiğinden eksık gördüğüm bir hususu açıklamakta uygunluk görüyorum, arkadaşım ben forumlarda yeni teknik diye lanse ettiğim çukurda solucanlarla kompost konusunu açıklarken komposto ahır gübrelerininde kompostlanarak daha iyi bitki besini olabileceğini açıklamıştım, ben kompost olayını tanıdığım 1997 yılndan beri ahır gübrelerini bitkilere doğrudan uygulamıyordum. Senin ekoljik bir düşünce ile bitki yetiştirmene benimde bir katkımın olması için sana bitkilerin doğal şartlar içinde içinde yetişirken bitkinin kendine has değerlirine göre renk,tat ,ve aromasının arttırılması ve yetişen bitkinin gerçek öz değerleri taşıyarak yetişmesini sağlıyarak hastalıklardan ari bir şekilde yetişerek insan organizması üzerinde hiçbir yan tesir ve toksin oluşturmadan beslenmesine katkı sağlayan bitkileri nasıl yetiştirme konusunda dünya otaritelerinin kabul ettiği bir yöntem olan taprak şartlandırıcıların preperatlarını hazırlama konusunda bilgilerimi sunmak isterim. Arkadaşım bu yöntemin ana kuralı mikro organimalardan ari bir şekilde bitkinin öz ihtiyaçlarını preparat olarak ekstratlarının hazırlanmasını anlatmak isterim, bir örnekle açıkamalarıma başlamak istiyorum likopen maddesini bilirsiniz, bu madde çilekte ve domateste bitkiye öz rengini vede aromasını kazandırır, biz likopenden ekstrat oluşturmak istiyorsak likopenin bol bulunduğu bitkilerden seçerek bu bikilerin meyvelerini güneş almıyan eser biryerde kurutulacak bunlar toz haline getirilerek, bir yabani hayvan domuz veya karaca nın mesanesi alınıp temizlenip steril hale geldikten sonra güneş olmıyan eser bir yerde kurutulup daha önce toz haline getirdiğimiz likopen ekstıratı bu mesanenin içine konulup toprakta açılacak 0,5mt derinlikte çukura organik gübre içine konulup saklanacak ekim zamanı çukurdan çıkarılan bu ekstrat vede mesane su içinde eriyik olarak yetiştirilecek topraklara karıştırılacak. Arkadaşım konularda tekrak görüşmek dileğiyle hoşça kal sevgi ve saygılarımla. |
Sn epsody, mevcut bahçe içerisinde kuru dal ve yaprakların yeniden toprak ile alt üst edilmesi işlemini uzun yıllardır bilmeden uyguluyordum zaten. Ağaçlar net sayesinde yaptığım şeyin doğru ancak eksik olduğunu farkettim. Ben yaklaşık 1 yıldır bu sitedeyim. Tek sorun uygulamalarımı afişe etmemem oldu. Ancak kompost başlığını keşfedip, bu uygulamalar biraz paralel şekilde uygulamalar başladığım andan itibaren , bunları foruma aktarmaya başladım. Bahçedeki en büyük sorunum yaklaşık 80 cm tabanın çok sert olması. Onun üzerindeki toprağın durumu her yıl bolca yığdığım gübre sayesinde iyi. Fakat yüzlek kökü olan bitki dışında bir şey yetiştirmem söz konusu değil. Bu nedenden ötürü meyve dahil pek çok bitkiyi kaplarda yetiştirme durumundayım. Küçücük bahçeye de dipkazan çektirme şansım yok maalesef.
Gerek evsel atıkları, gerek gübre, yosun, çay posası vb. organik maddeleri bahçeye karıştırarak yüzeysel de olsa çok iyi bir toprağa sahip olmak istiyorum. Kimbilir belki ileride Allah nasip ederse, en azından sizinki kadar bir bahçeye sahip olursam, oranın toprağını iyileştirmek için şimdiki bahçe toprağını transfer ederim:))) Ormanlık alandan getirdiğim funda toprağını da saymıyorum üstelik. Ama ne yaparsam yapayım, mevcut bahçe toprağında istediğim her şeyi yetiştirebilmem (tabanın olumsuz yapısından kaynaklı) mümkün olmayıp sınırlı şekilde kalıyor. Buna da bin şükür diyorum, çünkü bu kadarına bile sahip olmayan, hatta balkonu bile bulunmayıp, bir iki sebzeyi küçük kaplarda, bir bebek bakımı titizliğiyle ve özeniyle iç mekanlarda yetiştirmeye çalışanlar varken daha fazla sızlanmak doğru değil. Allah herkese büyük büyük bahçeler nasip etsin. |
Toprak sevgisine takdir.
Arkadaşım anlatımların güzel, bahçe toprağının durumunu açıklıyor, senin bahçe azmini toprağının yapısı seni etkilemesinin, anladığım kadarıyla bozuk olan bahçe alanınıza 40-50 cm toprak getirtmen ve sermek senin azminin başaramıyacağı şey olmasa gerek diyorum, şükürcülüğün vede kanaatkar görünmeyle azmini kırma derim.
Çünkü bu anlatımlarım senin son zamanlarda kompost konularının devamı olan bu çalışmalarla toprağının iyileştirme çabalarının göstergesi olarak azminden kuşkuya düşmeden seni takdir ettiğimden elimden takdirim, senin azmimi takviye etmesidir. Arkadaşım senin toprak sevdanla benim toprak sevdamın örtüşmesinden toprağa verdiğimiz değerin ortak paydası olarak kompost konularında aynı amaca hizmet amacını güdüyor, hata ben son zamanda toprağı organik özeliklerin kazandırılması kunusunda, yazı başlattım toprağınla mücadelen de başarılar seninle olsun |
Sayın epsody
Daha evvel anlatmıştm. 70 cm. çapında ve 60 cm. eninde bir sert plastik su borusu vardı. Bahçeye yerleştirip içine orman toprağı, çürümüş yaprak koymuş ve içine bahçeden 200 e yakın solucan koymuştum. Daha sonra mantıken düşündüm. Altını kapatmıştım. Bilahere toprağı varilin girebileceği gibi 20 cm falan açtım. 15 gün önce oraya yerleştirdim. Zaten etrafı nemli. Haftada bir 1-2 kğ patates rendeliyorum. Çürümüş yapraklardan koyuyorum. Üst tarafına bakıyorum da misafirler çoğalmaya başladı. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Bilgiler için teşekkürler. İnşallah yaz'a doğru bir çay içeriz. 16 sında kilitbahir'e geçeceğiz. Eğer oralarda iseniz bem, eşim ve kızım bir çay içmeye uğrayabiliriz. Sağlıcakla kalın. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:32. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025