![]() |
Alıntı:
kabın üstünde gübre bırakıyorlar siz alıyorsunuz ve yerine yiyecek koyuyorsunuz... |
Alıntı:
|
Alıntı:
siz başaracağınıza inanıyorum...;) |
1 Eklenti(ler)
solucanlar için hazırladığımız yataklar
|
4 Eklenti(ler)
bunlar hep birbirine benzer fotoğraflar ancak devamı da gelecek inşaallah
|
ne kadar solucan var şu an için acaba birde bu sistemi raflı sistemler gibi yapsanız sizin için daha az yer kaplar düşüncesindeyim umarım bu tarz şeyleride ileride istediğimniz verimi alırsanız gerçekleştirirsiniz
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
daha önce görmeyen arkadaşlar için solucanları çiftleşirken yakaladım
|
Küçük bir başlangıç
Merhaba arkadaşlar , solucan gübresi işine bu kadar meraklı insan görünce çok sevindim bende bu konu ile ilgili deneyimlerimi sizlerle paylaşmak karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak istiyorum bu maksatla bu işe ilk başladığımda çektiğim fotoğraflardan paylaşmak istiyorum.
|
Birkaç fotoğraf
4 Eklenti(ler)
Küçük kaptaki solucanları leğene aktardığımız zaman.
Tabi leğen içinde özel bi kompost hazırladık :) Üretimde kullandığımız solucan türü (eisenia fetida) olarak bilinen atık tüketim hızı en yüksek 2 türden birisidir. |
hayrılısı bakalım bende alıcam şu solucanlardan ama daha vakit var şimdilik beklemedeyim
|
Alıntı:
|
solucan kompostu ile ilgilenen arkadaşlar aranızda danaburnu sorunuyşla karşılaşmış ve onu çözmüş bir kimse var mı ?
|
Bahçedeki solucanlarıma bundan böyle gözüm gibi bakacağım, bütün yazılanları okudum hepinize teşekkürler.
|
Merhaba Wermicompost ben bu işe yeni başlamayı düşünüyorum internetten yaptığım araştırmalarda en verimli solucan ırkının 'eisenia fetida' olduğunu öğrendim fakat internette net olarak nerden temin edebileceğimi bulamadım, bu konuyla ilgili yardımcı olabilirmisiniz bana **** siz bana 'eisenia fetida' solucan satışı yapabilirmisiniz ?
|
Alıntı:
|
Merhaba BahceBulut kurduğumuz sitemde yaklaşık olarak 100 bin solucan sayısını geçtiğimizi tahmin ediyorum solucan temini konusunda ihtiyaç duyan arkadaşlara yardımcı olabilirim. chttmr arkadaşımızın da dediği gibi Burçin hanımdan ve Mehmet beyden de bu konuda yardım isteyebilirsiniz, ben mehmet beyle görüştüm daha önceleri o da yardımsever birisi.Solucan satışı yapabilirim burda köydeki arsamda 2. bi solucan bölümü oluşturdum ayırdığım kokonları sisteme yavrular çıktıktan sonra dahil ediyorum isterseniz yeni cinsel olgunluğa ulaşmış bu yavrulardan gönderebilirim ,diğerlerine göre yaşama şansları yüksek oluyor. Ücret konusunda ise size almak istediğiniz miktara göre yardımcı olabilirim 100 tane alacaksanız tanesi 50 krş üzerinden yardımcı olabilrim . Yeni tesisleştiğimiz için bu şekilde ücret alıyorum, ilerleyen zamanda ücretsiz olarak yardımıcı olabilrim.
|
chttmr ben daha önce danaburnu larvaları ile karşılaştım ve sisteme dahil etmeden temizledim siz nasıl bi sistem kurdunuz ayrıntıya girerseniz belki yardımcı olabilirim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın Vermicompost ilk aşamada deneme süresi için 200 adet almayı düşünüyorum birde ödemeyi nereden yapabileceğimle ilgili ve daha detaylı bilgi alabilmek için nasıl irtibata geçebiliriz ?
|
Merhaba Bahcebulut istediğniz zaman solucanları gönderebilirim tanesi 40 krş tan sahibinden.com üzerinden güvenli alışverişle gönderinizi yapabilirim. webhazne@gmail.com üzerinden irtibata geçebilirsiniz saatte 1 mailimi kontrol ediyorum.
Solucan ihtiyacı duyan bu konu ile ilgili arkadaşlara memnuniyetle yardımcı olabilirim. |
Arkadaşlar solucanlarım elime geçti ben 200 tane istemiştim can sıkıntısına saydım ortalama 230 civarında bi solucan geçti elime bundan dolayı ve söylediği zamanda gönderdiği için sayın Wermicompost'a teşekkr ederim. Böyle bir isteği olanlar var ise "Wermicompost"u tavsiye ederm. bugün itibariyle amatör olarak deneme aşamasına bende başladım ***. umduğum gibi bir sonuç alırım.
|
Alıntı:
|
arkadaşlar solucan kommpostu işinde danaburnu sorunuyla karşılaşan hiç olmadımı ?
|
Merhaba arkadaşlar ben bu konuyu göreli aşağı yukarı 15 gün oldu konu çok dikkatimi çekti bende sizlerinde bilgilerinizden yararlanarak evimde solucan kompostu yapmaya karar verdim.
Daha öncede evimde sıcak kompost yapmıştım ama kompost yapımına 2 yıldır ara vermek zorunda kalmıştım bu arada evsel atıklarımı komşularımın bahçelerinden topladığım yaprakları elime geçen talaş gazete ne bulursam bahçemin ekili olmayan bölümlerine gömüyordum buyıl bahçemdei solucn oranı oldukça arttı ve eşimin amcası banasolucanların bitki köklerine zarar vereceğini bu yüzden bahçeye yanmamış kireç atmam gerektiğini söyledi bende bu konuda arştırma yaparken bu knuya rastladım iyi ki" kireç atmadan bakmışım yoksa elimle ücretsiz çalışan işçilerin işine son verecekmişim bahçemde solucan öyle çok ki şimi çok seviniyorum Bir kaç gün içinde bahçemden iri solucanlardan toplayıp bir kompost çalışması yapacağım resimlerini sizlerle paylaşır yardımlarınızı alırım herkeze çok teşekkürler |
Solucan uretimi hakkında merak ettiklerim.
[QUOTE=epsody;402502]
ARKADASLAR TÜM HERKESTEN ÖNERİ BEKLİYORUM KALIN SAGLICAKLA SAYIN EPSODY SIZE EGER KIZMAZSANIZ BIRKAC YUZTANE SORU SORACAM LUTFEN CEVAPLARMISINIZ. BU BLOGA YAPTIGINIZ KATKIYI GORDUM BUNUN ICIN SORULARIMI SIZE SORUYOR VE KATKILARINIZ DAN DOLAYI TEŞEKKĞR EDİYORUM. SAYIN EPSODYBENİM YER SORUNUM YOK 200 MT KAPALI ALANIM VE 76.000 MT DE AÇIK TARLAM VAR ELEKTRIGIM VAR ICME SUYUM VAR ISITMA VAR YOK YOK ANLIYACAGIN.10 GUNDUR BU İŞE BAKMAYA BASLADIM KAFAM DÖNDU ENIYIYSI SORU CEVAP YAZAYIM DEDIM SOLUCAN GUBRESI ISINE GIRMEK ISTIYORUM BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ. 1) BU ISE BASLARKEN BENCE ILK O NCE SOLUCANIN YIYECEGI KOMPOSTU YAPMAMIZ LAZIM DOGRUMU ? YER SORUNU OLMADIGI ICIN KOMPOSTUN CUKURUNU TAVSIYE EDECEGINIZ SEKILDE ACACAM BANA OLCU VERIRMISINIZ 2) 3/1 DAL PARCASI 3/2 DE YESILLIK DENILIYOR KOMPOSTUN EN IYI KARISIMINA KATILIYORMUSUNUZ. 3/2 YESIL KOMPOSTA SOGAN SARMISAK ARTIKLARININ GIRMEMESI ISTENILIYOR DOGRUMU VE EKLIYECEGINIZ BIR SEYLER VARMI KOMPOSTA GIRMIYECEK YESİLLİKLER ARASINDA 3)SOLUCAN YIYECEGI KOMPOST TA CUKURUN AGZININ KAPATILMASI MI GEREKLI CABUK DONUSUM İÇİN 4)KAHVERENGI KOMPPOST HAZIRLARKEN DALLARIN ICICE TALAS GIBI KIRILMASIMI GEREK YOKSA 3-5 CM YETERLIMI 4)SOLUCAN YEMI KOMPOSTU ZAMAN ZAMAN SULANMALIMI 5)SOLUCAN YEMI KOMPOSTU ZAMAN ZAMAN KARISTIRILMALIMI BU SURE KAC GUNDE KAC HAFTADA VEYA KAC AYDA 1 KARISTIRILMALI 6)SOLUCAN YEMI KOMPOSTU YAGMURDAN KORUNMALIMI YANI YAGMURSUYU GIRERSE NE OLUR VEYA GIRMEMESI MI]BURAYA KADAR YAZDIKLARIM SADECE SOLUCAN YEMI KOMPOSTU HAZIRLAMAK ICINDIR SOLUCAN URETIMI ICIN NERDEN BASLIYACAGIMI BİLEMIYORUM 1)SOLUCANI BEN PLASTIK KASALARDA URETECEM İLK BASTA KASANIN ALTINA SOLUCANLAR I ILK ALDIGIMDA TOPRAK SERECEMMI VE YA GAZETE PARCALARIMI SERECEM BANA BU KONUDA TAVSIYEDE BULUNURMUSUNUZ. 2)USTUNE SOLUCAN USTUNE DE SOLUCAN YEMI OLAN KOMPOSTUMU SERECEM BANA BU SIRALAMAYI VE NELER KULLANACAGIMI ACIKŞLARMISINIZ.. 3) BUNU YAPTIKTAN SONRA KAC GUNE 1 SULAMAM LAZIM VE NE KADAR SU VERMEM LAZIM SOLUCANIN BULUNDUGU YERMI ISLATILACAK YOKSA USTEKI KOMPOST TAMI SULANACAK VE BURDA OLCU NE KADAR ISLANACAK CAMURMU OLACAK SADECE KOMPOSTMU NEMLENECEK. TABANA KADAR MI NEMLENDIRILECEK 4)ODA SICAKLIGI VEYA TOPRAGIN SICAKLIGI MI BAZ ALINACAK 5)INTERNETTE ARAŞTIRDIGIM KADARI ILE 10-20 SANTİGRAT SICAKLIKTA HEM CIFTLESMEYE DEVAM EDERLER HEMDE YEMEYE DIYORLAR BU SICAKLIGA SIZ KATILIYORMUSUNUZ VEYA ONERINIZ NELERDIR 6)TABAN İLLAKI TOPRAKMI OLMASI LAZIM BENIM KAPALI ALANLARIM BETON BURDA DA OLMAZMI 7)SOLUCAN GUBRESI URETIMINDE INTERNETTEN BAKTIGIM KADARI ILE SIVI AKIYOR BUNLAR ISE YARARMI BUNLARI 1 KABA ALMAMIZI TAVSIYE EDERMISINIZ.. 8)BEN BUNU COGALTTIGIMDA TABI KI ALANDA YAPMAM LAZIM ADANA DAN YAZDIGIM ICIN VE BUNLARI GECE GUNDUZ YEMELERINI VE URETMELERINI SAGLAMAK ICIN GUNDUZLERI GUNESTEN KORUM LAZIMMI EN YUKSEK SICAKLIK 46 DERECE DIYORLAR DOGRUMU ONUN UZERINDEKI SICAKLIKTA YASAMAZ DIYORLAR BUNLAR KENDILERINI TOPRAGIN ALTINA INEREK KORUMAZLARMI? 9)BU SİTEDE GÖRUGUMU SANIYORUM BU SITENIN ADRESINI SOYLERSEK %50 İNDİRİMLİ OLACAGINI YAZMISLARDI SOLUCAN TEMİNİ İÇİN BANA BU KONUDA YARDIMCI OLURMUSUNUZ **** SİZDE SATIYORSANIZ SİZDEN DE SATIN ALMAK ISTERIM.. KALIN SAGLICAKLA SİMDİLİK BU KADAR CEVAPLARSAN HEM BANA HEMDE SİTEYE YENİ GİRECEK KİSİLERE BUYUK YARDIM CI OLACAGINA INANIYORUM |
BU ISE BASLARKEN BENCE ILK O NCE SOLUCANIN YIYECEGI KOMPOSTU YAPMAMIZ LAZIM DOGRUMU ?
Cvp : Bu işe başlarken önce solucan yiyeceğini hazırlamanız sizin için büyük avantaj sağlar doğrudur. Ancak solucanlarınızı alıp getirdiğiniz zaman birkaç gün yeni geldikleri ortama adaptasyon sağlaması için bekletmeniz sizin yararınıza olur. Aldığınız yerden kendi ortamlarında henüz tüketmedikleri besin bulunursa bu bekletme süresinde besin ihtiyacı da karşılanmış olacaktır. YER SORUNU OLMADIGI ICIN KOMPOSTUN CUKURUNU TAVSIYE EDECEGINIZ SEKILDE ACACAM BANA OLCU VERIRMISINIZ Cvp : Bu işi hobi amaçlı yapanlar kompost çukuru açarak, ticari olarak yapanlar ise büyük yığınlarda yapmaktadırlar. Bunun tercihini sizin belirlemeniz gerekir 3/1 DAL PARCASI 3/2 DE YESILLIK DENILIYOR KOMPOSTUN EN IYI KARISIMINA KATILIYORMUSUNUZ. 3/2 YESIL KOMPOSTA SOGAN SARMISAK ARTIKLARININ GIRMEMESI ISTENILIYOR DOGRUMU VE EKLIYECEGINIZ BIR SEYLER VARMI KOMPOSTA Cvp : Ben size kendi uygulamamızdan bahsedeyim, solucanların en ideal yaşadıkları alan %80 yanmış hayvan gübresi, %20 organik atıklardır. Biz solucanları bulundukları ortamdan kerme içerisinde getirdik ve kendimizde önceden temin ettiğimiz kermeyi eleyip solucanları koyacağımız yere serdik. Bu aşamada kermenin nemlendirilmesi mutlaka önemlidir. 1-2 ay dışardan bir besin vermedik sadece o kermeden beslendiler. Daha sonra ilk başta eski bayatlamış ekmekleri verdik ve çok sevdiklerine şahit olduk. Ekmeği verirken yığının üstüne ekmekleri dilimlenmiş şekilde dışarda ısladıktan sonra yığının üzerine serdik ve ekmeğin üzerini 4-5 cm kadar kerme ile kapattık. Kısa süre sonra solucanların ekmeğin bulunduğu kata çıktıklarını gözlemledik. En son ise yeni yemleri bölüm bölüm verdik; parçalanmış şeker pancarı, parçalanmış elma, ekmek, mısır tozu, ve melas her bölmeye bunlardan bir tanesini serdik (bir fotosunu paylaşırım) ve üzerlerini yine 4-5 cm kerme ile kapattık şu anda da sağlıkları maaşaallah gayet iyi. SOLUCAN YIYECEGI KOMPOST TA CUKURUN AGZININ KAPATILMASI MI GEREKLI CABUK DONUSUM İÇİN Cvp : Biz kompost çukuru şeklinde yapmıyoruz pek fazla birşey söyleyemem bu konuda ancak tahmininmce üstünü kapatsanız bile gölge filesi gibi hava geçirecek birşeyle kapatmanızı tavsiye ederim. KAHVERENGI KOMPPOST HAZIRLARKEN DALLARIN ICICE TALAS GIBI KIRILMASIMI GEREK YOKSA 3-5 CM YETERLIMI Cvp : Parçalanması herzaman avantajınıza olur. Çünkü parçalamazsanız solucanların yiyebeleceği büyüklüğe gelene kadar çürümesini beklersiniz SOLUCAN YEMI KOMPOSTU ZAMAN ZAMAN SULANMALIMI Cvp : Dışardan vereceğiniz yemi vermeden önce utlaka sulayın verdikten sonra yığınınızı veya çukurunuzu nemlendirmek için suladığınızda onlara da su geçecektir. SOLUCAN YEMI KOMPOSTU ZAMAN ZAMAN KARISTIRILMALIMI BU SURE KAC GUNDE KAC HAFTADA VEYA KAC AYDA 1 KARISTIRILMALI Cvp : Biz yemi verip üzerini kapattıktan sonra karıştırmıyoruz, gerek yok onlar zaten yeme giip tüketiyorlar. Ancak solucanlarda alt yüzeye kaçma ve orda kalma görürseniz ve verdiğiniz yeme cıkıyorlarsa o zaman bunun nedenine göre yığını solucanlara fazla zarar vermeden alt üst edebilirsiniz. SOLUCAN YEMI KOMPOSTU YAGMURDAN KORUNMALIMI YANI YAGMURSUYU GIRERSE NE OLUR VEYA GIRMEMESI MI] Cvp : Valla Bulgaristan' da, Hindistan' da, Rusya' da açıkta bu işi yapanlar ne yağmurdan ne de kardan korumuyorlar ancak kapalı alanı tercih etmenizi tavsiye ederim, çünkü en az 2 kat daha hızlı verim alırsınız. BURAYA KADAR YAZDIKLARIM SADECE SOLUCAN YEMI KOMPOSTU HAZIRLAMAK ICINDIRSOLUCAN URETIMI ICIN NERDEN BASLIYACAGIMI BİLEMIYORUM1)SOLUCANI BEN PLASTIK KASALARDA URETECEM İLK BASTAKASANIN ALTINA SOLUCANLAR I ILK ALDIGIMDA TOPRAK SERECEMMI VE YA GAZETE PARCALARIMI SERECEM BANA BU KONUDA TAVSIYEDE BULUNURMUSUNUZ. Cvp : Sanırım yapacağınız yerin altı beton olacak kasaya bir miktar hayvan kermesi serin arasına solucanlarınızı koyarsınız onlar zaten kermenin içine girerler sonra üzerlerine yem ekler ve tekrar kerme ile 1-2 cm kadar kapatırsınız. USTUNE SOLUCAN USTUNE DE SOLUCAN YEMI OLAN KOMPOSTUMU SERECEM BANA BU SIRALAMAYI VE NELER KULLANACAGIMI ACIKŞLARMISINIZ.. Cvp : yukarda yazdığım şekilde yapabilirsiniz. Kerme-solucan-yem-kerme BUNU YAPTIKTAN SONRA KAC GUNE 1 SULAMAM LAZIM VE NE KADAR SU VERMEM LAZIM SOLUCANIN BULUNDUGU YERMI ISLATILACAK YOKSA USTEKI KOMPOST TAMI SULANACAK VE BURDA OLCU NE KADAR ISLANACAK CAMURMU OLACAK SADECE KOMPOSTMU NEMLENECEK. TABANA KADAR MI NEMLENDIRILECEK Cvp : Kaç günde bir sulanmalı diye bir kayıt yok kontrol edeceksiniz kuru kalmaması için sulayacaksınız bu hava koşullarına göre değişir. Biz yazın hergün suluyorduk hatta günde 2 defa suluyorduk şu anda haftada bir suluyoruz. Nem oranına gelince çok çamur olmasın kuruda olmasın yaşam alanını nemli tutun kafi gelir. Birde solucanın bulunduğu taraf diye de birşey yok eğer solucan bir bölgeyi sindirmiş ve vermikomposta dönüştürmüş ise bu tarafı sulamanıza gerek yok ancak kasalarda yapacağınızı söylüyorsunuz siz üstten sulayın zaten o su aşağılara da inecektir. Ama kuru kalmamsına dikkat etmelisiniz ODA SICAKLIGI VEYA TOPRAGIN SICAKLIGI MI BAZ ALINACAK Cvp : Solucanların yaşadıkları yığın, çukur, kasa artık neresiyse orası baz alınacak. Çünkü dışarda hava dün 1 derece iken solucanların yığını 20 derece idi. Solucanların yaşam alanı sıcak tutulmalı INTERNETTE ARAŞTIRDIGIM KADARI ILE 10-20 SANTİGRAT SICAKLIKTA HEM CIFTLESMEYE DEVAM EDERLER HEMDE YEMEYE DIYORLAR BU SICAKLIGA SIZ KATILIYORMUSUNUZ VEYA ONERINIZ NELERDIR Cvp : Doğrudur ancak en optimum sıcaklık arası 15-25 C derecedir. 15 in altına düşmezlerse kışı da aktif geçirirler. Düşerse de çok zararı olurmu olmaz ancak aktiviteleri daha yavaş olur, ancak pek zarar görmezler. TABAN İLLAKI TOPRAKMI OLMASI LAZIM BENIM KAPALI ALANLARIM BETON BURDA DA OLMAZMI Cvp : tabanın beton olması daha avantajlıdır. Madem tabanınız beton öyle ise çukur açmak yerine yığın şeklinde yapsanız daha uygun olacaktır. Bir de kapalı alanınız var mı ? SOLUCAN GUBRESI URETIMINDE INTERNETTEN BAKTIGIM KADARI ILE SIVI AKIYOR BUNLAR ISE YARARMI BUNLARI 1 KABA ALMAMIZI TAVSIYE EDERMISINIZ.. Cvp : Siz sızıntıdan bahsediyorsunuz, evet sızıntı ile sıvı gübre yapılıyor ancak onu bir işlemden geçiriyorlar direkt vermiyorlar diye biliyorum. Ayrıca bir de demleme yoluyla sıvı gübre hazırlanması var. BEN BUNU COGALTTIGIMDA TABI KI ALANDA YAPMAM LAZIM ADANA DAN YAZDIGIM ICIN VE BUNLARI GECE GUNDUZ YEMELERINI VE URETMELERINI SAGLAMAK ICIN GUNDUZLERI GUNESTEN KORUM LAZIMMI EN YUKSEK SICAKLIK 46 DERECE DIYORLAR DOGRUMU ONUN UZERINDEKI SICAKLIKTA YASAMAZ DIYORLAR BUNLAR KENDILERINI TOPRAGIN ALTINA INEREK KORUMAZLARMI? Cvp : optimum sıcaklığı söylemiştim 15-25 C derece diye. 46 derecenin üzerinde yaşamazlar doğrudur. Hatta 30' un üzerine çıktığında sıcaklık stres başlar. Gündüzleri güneşten korumanız gerekli ancak solucanlar zaten güneşe çıkmazlar onlarda güneşten ve ışıktan kaçma hareketi vardır. BU SİTEDE GÖRUGUMU SANIYORUM BU SITENIN ADRESINI SOYLERSEK %50 İNDİRİMLİ OLACAGINI YAZMISLARDI SOLUCAN TEMİNİ İÇİN BANA BU KONUDA YARDIMCI OLURMUSUNUZ **** SİZDE SATIYORSANIZ SİZDEN DE SATIN ALMAK ISTERIM..KALIN SAGLICAKLA Cvp : Solucan temini için yardımcı olabilirim eğer özelden mesaj atarsanız telefonlaşabiliriz sağlıcakla kalın |
3 Eklenti(ler)
solucanlara verdiğimiz besinler sırası ile şeker pancarı, elma, ekmek, mısır, melas
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025