![]() |
Alıntı:
Fermantasyon ile sivi gubre uretimi konusundaki calismalari ilgili baslik altinda yayinlamanizi rica ederim. Çünkü eğer yanlış hatırlamıyorsam siz aslinda EM kullanmadiniz. Katı atıklar üzerine, maya şekerli su ve pekmez ilave ettiniz, değil mi? Aşağıdaki alıntı sizin mesajinizdan: Benim yaptığım bu sayfada yazılanları okuyup bir kova içine doldurduğum temiz ve çok küçük parçalara ayrılmış meyve ve sebze atıklarının üzerine ekmek mayası ve şekerli su, daha sonrada biraz üzüm pekmezi koyarak havasız ortamda mayalanmasını sağlamaktı. Bunun için sisteme ilave bir nargile takviyesi idi. Şimdi böyle bir durumda, ne bukaşiden söz edebiliriz ne de EM'den! Sizin deneyinizde neden pH'ın yükseldiği konusunda Sn Meyvelitepe zaten gerekli yorumu ilgili başlıkta yapmış: "Sıvınıza patojen bulaşmış olabileceğini söylemiş" DOĞASEVERDEN FERMANTASYON YOLUYLA SIVI GÜBRE YAPMAK İSTEYENLER İÇİN KRİTİK YORUM: Arkadaşlar, Sıvı gübre yapımında, EM yerine çarşıdan aldığınız yoğurt, ekmek mayası (ya da kurumuş ekmek) ve pekmez veya diğer şekerli maddeleri kullanıdığınızda, diğer zararlı mikroorganizmaları da beslemiş ve üremelerini sağlamış olabilirsiniz. Örneğin, yukarda birkaç mesajdır üzerinde durduğumuz Sn Sarıcan'ın probleminde olduğu gibi. Sıvı gübre yapmak için bu ürünleri aldığınızda yine en az 10 TL para harcamaktasınız. Bir litre EMA (Akira)'nın da fiyatı 10 TL'dir. O yüzden, sıvı gübre yapımında da EM kullanmanızı öneririm. Sn web yöneticimizden ricam bu tartışmayı ilgili mesajları "Fermantasyon yoluyla sıvı gübre yapımı" başlığına taşımasıdır. Saygılar. Sn Sarıcan bir noktada daha bir yanlış anlama var. Mesajınızda diyorsunuz ki: "Ama EM' in topraksız tarımda bitkinin ihtiyacı olan N,P,K makro elementleri ve Ca,Zn,Mg gibi mikro elementleri 1/10000 seyreltmeyle nasıl karşılayacağını anlayamadım. Bu yüzden kovadan elde edilen sıvının niteliğini gösteren bir kimyasal analizi var mı diye sordum." Bu seyreltme işlemini tamamen yanlış anlamışsınız. İzah edeyim: Herşeyden önce, siz topraksız tarımda normal olarak kullandığınız besin elementlerini kullanacaksınız. EM, bu besinleri sağlamıyor yalnızca, suyun veya toprağın içinde var olan besinleri bitkinin alabileceği forma getirerek bu besinlerden daha fazla ve daha verimli yararlanmasını sağlıyor. Diyelim ki topraksız tarım yapan bir işletme bu besin elementlerini içeren 100 metrekup/gun su kullanıyor. Em kullanmaya basladıgında bu suyu kullanmaya aynen devam edecek. Yalnız bunun yanı sıra kullandığı besin maddelerini de içeren sıvıya günde 10 litre EMA (Akira) ilave edecek. Bilmem şimdi daha açık seçik anlaşıldı mı? Ben hiçbir zaman hiçbir yerde topraksız tarımda bitki besleme elementleri kullanılmayacak demedim. Topraksız tarımda ve topraklı tarımda EM kullanımı farklıdır. Topraksız tarımda EM kullanımına ilişkin Sn Meyvelitepe'nin verdiği linkleri okumanızı tavsiye ederim. Saygılarımla. |
Alıntı:
Beni başka bir sayfaya transfer etme çabalarınıza anlam veremedim. Burası bir tartışma ortamı ve bende konu ile ilgili kafama takılan şeyleri sormak durumundayım. Yazdığım konu, adına ister kimse anlamasın diye adına japonca bukashi deyin, isterse benim yaptığım gibi Sütaşi deyin (Sütaş yoğurdu kovasından da oluyor) kapalı bir ortamda evsel atıkların amatör olarakta olsa ekonomiye kazandırılması. Belki yurt dışında bir Lisa isimli hanımefendinin yaptığı gibi markasız kovadan da olur. Belki 75 TL den daha da ucuza mal edilir. http://www.youtube.com/watch?v=gFlh5yPGJJo&NR=1 Böyle güzel bir konuyu Türkiye' ye tanıttığınız için size kişisel olarak en içten duygularımla teşekkür ederim ama bende size bir hatırlatma yapayım, burası forumun satış sayfası da değil. Siz de satış yapmak istiyorsanız forum yönetimi ile anlaşır satış sayfasında yerinizi alırsınız. Forumun bu sayfaları her türlü beyin fırtınasının yapıldığı özgür tartışma ortamlarıdır. Yazdıklarımın hiç birinde sizi incitecek bir şey yazmadım. Tamamen teknik konularda sorular soruyorum. Elbette bilinçli bir tüketici, emekli bir mühendis ve eski bir Ar-Ge ci olarak araştırıyorum da. Bizim de bu memlekete karşı sorumluluklarımız var. İstiyorum ki ülkemin bilinçli olarak geri bırakılmış tarımı bir an önce canlansın ve dışa bağımlılıktan kurtulsun. Ben evsel atıkların fermentasyonu için sizin dediğiniz paraları harcamadım. Ne yoğurda para verdim, ne de pekmeze. Hepsi buzdolabımda günlük kullanım için vardı, her evde olduğu gibi. Ben deney yapıyorum şimdi, neden 10 TL EM1' e (İsmi ne ise) bir o kadar da kargoya para vereyim. Ben devamlı kullanıcı da değilim. Alsam belkide ben kullanana kadar raf ömrü dolar. Ben yoğurt kovasını hala boşaltmadım ve hala bir patojen bulaşması yok, çünki hala pis bir koku veya bozunma yok. Koku yine ekşimsi alkol kokusu. Laktik asit bakterisi diyorsunuz yoğurt suyunda zaten var. EM yi aktifleştirmek için siz melas kullanıyorsunuz ben pekmez kullandım. Neden bana kızıyorsunuz? Sizi üzecek bir şey mi yapıyorum bu sayfada yazmakla. Bilgi çağında yaşıyoruz ve bilgi aramasını bilen herkesin elinin altında. Size bir önceki paragrafta da teşekkür ettim. Şimdi de ederim böyle güzel bir paylaşımı Türkiye' ye taşıdığınız için ama insanları bu konuyla ilgili sadece sizin satış yapabilmeniz ve reklamınız yapılması doğrultusunda yazmaya zorlayamazsınız. Satışta yaparsınız, buna da saygı duyarım ama kimseyi incitmenize gerek yoktur. Satışı da satış sayfalarında yaparsanız çok memnun olurum. Bırakın bu sayfalar da özgürce tartışalım. Saygılar |
Sayın meyvelitepe,
Linkler için çok teşekkür ediyorum. Artık adına Bukashi demek içimden gelmiyor, fermentasyondan alınan sıvının hydroponics' te sadece katalizör gibi kullanıldığı şimdi daha netleşti kafamda. Ama bunu, bu işi iyi bilenler baştan söyleyecekler insanlara. Paylaşımın amacıda budur. Sadece satış için reklam yapmak paylaşmak değil. Siz forumun dışında evinizde yaptıklarınızı blog' unuz sayesinde tüm insanlarla paylaşıyorsunuz. Blog' a girenlerden ücret talep ediyor musunuz? Bilgi paylaştıkça güzelleşiyor. Mogan' da balıklar ölüyor!...Haydi bir şey yapalım, belki bir örgütlenme sağlanırsa memlekete faydası olur diyorum. Elinde projen, cebinde paran var mı? deniliyor. Belki bu da bir paylaşım! Sizi tekrar ücretsiz paylaşımlarınız için kutlamak geliyor içimden. Sağolun, varolun. Zaman içinde zeytincilikle ilgili sorularım olabilir, sizde proje bedeli istemezsiniz değil mi:D:D:D |
Sanırım bir yanlış anlama söz konusu. Sn.Doğasever, sıvı gübre konusunun, bu amaçla açılmış özel başlıkta tartışılmasının daha doğru olduğunu yazmış, ki doğrudur. O başlıkta, EM kullanarak, veya kullanmadan, ya da başka kaynaklardan elde edilen mikroorganizmaların yardımıyla fermente edilen organik atıklardan sıvı gübre yapılması, bununla ilgili sorunlar vb. tartışılıyor. Bu anlamda sizin hazırladığınız bir düzenek ve temin ettiğiniz mikroorganizmalar ile fermente ettiğiniz malzemenin -ki kendi adıma ilgiyle izliyorum- tartışılacağı yer tam olarak orası olmalı
Bu başlık ise özel olarak EM (Etkin Mikroorganizmalar) başlığı. Dolayısıyla EM'nin kullanımı, faydası, zararı vb. tartışılıyor. Bu başlıkta satılan bir şey de yok (ben mi kaçırdım bilmiyorum). |
Sn Sarican
Bilmeden sizi incittiysem ozur dilerim. Yalniz bazi seyleri bilmenizde yarar var. Ben burada satis yapmiyorum. Ayrica, insanlar EM kullanmis ya da kullanmamis umurumda da degil. Size kesinlikle kizgin degilim yanlis anlamayin lutfen. Yalniz rahatsizim. Nedenini aciklayayim: EM ve Bukasi kayitli ve lisansli urun adlaridir. Siz bu urunlerin hicbirini kullanmadiginiz halde, kullanmis gibi deneyiminizi anlatirken bu adlara gondermede bulundunuz. Bence bu yanlistir. Belki de bilmeden o isimleri kullanmis olabilirsiniz. Ancak, yogurt suyu, ekmek mayasi kullananlar kompost yaptiklarinda komposttan cikan su icin Bukasi sivisi EM adlarini kullanmamalari gerekir. "Kompost suyu" veya "Cop suyu ya da baska bir sey diyebilirsiniz. Lutfen bu konuya dikkat edelim. Gelelim sizin deneyinize, tamam cabalarinizi ben de destekliyorum. Ancak, temel bazi hatalar oldugunu dusunuyorum. Kullandiginiz maddelerle, havadan ya da mutfak atiklarindan patojen kapmis olabilirsiniz. Elde ettiginiz sivinin icinde yararli mikroorganizma oldugunu dusunmuyorum. (SAdece bir miktar maya olabilir!) Hele hele laktik asit bakterileri kesinlikle yok. (Yogurt kullanmak bunun kesin garantisi degil!) Olsaydi patojenleri barindirmazdi ve pH kesinlikle yukselmezdi. pH yukseldigine gore, laktik asit bakterileri yok demektir. Bunu hem Sn Meyvelitepe hem ben birkac defa soyledik. Ilgili yerlerdeki mesajlara bakabilirsiniz. Size ve yaptiklariniza saygiliyim ve basarilar diliyorum. Ancak yaptiginiz deneyde birseyler yanlis gitti ve bunlarin neler olabilecegini de bizler acikladik. Gercegi belirtmek zorundayim. Bu konuyla ilgili yazilarin ve tartismalarin yerinin burasi olmadigi konusunda israrliyim. Cunku EM, Bukasi ya da Bukasi kovasi adli ticari urunleri kullanmadiniz. Yogurt, yogurt kabi, ekmek mayasi ve pekmezle yaptiginiz deneyinizde olumsuz bir sonuc aldiniz. Sizin olumsuz yanitinizi "Fermantasyon yoluyla sivi gubre uretimi basliginda anlattik. Ama bu baslik bu konunun yeri degil cunku bu baslik altinda EM kullananlarin deneyimlerini paylasiyoruz. Bu konularda biraz konusma tarzim sert olabilir kusura bakmayin ama bu sadece benim, yazi tarzim. Lutfen alinmayin. Fermantasyon yoluyla sivi gubre uretimi bolumunde deneyinize devam etmenizi rica ediyorum. Size yardim etmeye hepimiz devam edecegiz. Saygilarimla |
Merhaba arkadaşlar,
Bir sorum var. Bu EM konusunda en önemli hammaddelerden birisi, malum EM'lerin besinleri.. Melası biliyoruz. Alternatifleri nelerdir? ve 50-100 kg gibi bir miktar almaya kalksak, acaba nerelerden tedarik edebilirim? Bu arada, İstanbul Anadolu yakasında ikamet ediyorum. Sevgiler.. |
Alıntı:
|
2009 yılındaki Büyük çalışmalarımda Fermantasyonla sıvı ve enzim gübre yapmak.
Arkadaklar mutfak atıklarımızı en kısa zamanda fermantasyomla sıvı gübre ve posalarınıda topraklarımıza besin ve enzim oluşumunu sağlamanın başında, atıklarımızı kıyma makinasından geçirerek hamur mayasını ayrı bir kapta pekmezle aktifliğini sağladıktan sonra bu atıklarımıza homojen bir karışımla, havasız bır ortamda fermantasyon işlemini başlatarak.
Ekonomik bir bedel ödemeden fermantasyon işlemiyle bu bileşik organik atıklarımızın minerallerine ve etkin enzim oluşumuyla topraklarımızın yapısına gübre ve bitki besinleri sağlamış olacağız, ekonomik yönden katkı sağlamanın yanında çevre açısından iyi bir dönüşüme katkı sağlıyarak bitkilerimizi ve topraklarımızı zehirli kimyasalların etkilerinden korumuş olacağız. Ben bu uygulamalarımın sonuçlarını epsody'nin bahçe uygulamalarında tesçil işlemini doğal yoldan yaptığımın bir kanıtı olarak paylaşılara açmış, sonuçlarıyla bu alanda üretim yapan firma temsilcilerinin rekabet anlayışlarılya karşılanmıştım. Daha sonra bu yaptıklarımın ekonomik bir değer taşıdığı için insanlara kendi gübre, besin eriyikler ve enzimler üretme konusundaki çalışmalarım bir çok üye arkadaşımın ilgi ve desteğiyle bu uygulanabilir pratik anlayışın takdirlerle karşılanışı beni ziyadesiyle onurlandırdığı ve ilgi duyan arkadaşlarımada gerekli destekleri sağlıyarak bu alandaki çalışmalarımın yaygınlaşması bana ayrı bir övünç kaynağına vesile olmuştur. Bu alanda çaba ve çalışmalarıyla ilgi göstereren arkadaşlarıma sonsuz minnettarlığımı belirterek, ülkemizin bu dar döneminde kendi yağıyla kavrulma çabalarının ülkemiz çıkarlarına hizmet eden bu anlayışa diğer üye arkadaşlarımızın katkılarını görmekten büyük keyif alacağımı belirtmek isterim. |
Gübrelerimizi fermantasyona tabi tutarak en doğal ilaçlama ve topraklarımızdaki zararlı bakterilerin oluşumunu engelleyip faydalı olanların aktifliğini sağlıyarak da, daha sağlıklı bir koruma sistemini bahçelerimize yerleştirmiş oluruz.
Arkadaşlar, bahçe ve topraklarımızdaki bitkilerimize musallat olan her türlü hastalık yapıcı zararlı canlıların oluşumlarınının en temel nedeni, bitkilerimize verdiğimiz organik bitki besinleridir. Bu besinler toprak üstünde kalarak oksidasyona uğrayıp, toprak canlıları tarafından işlenmesi esnasında kurt, sinek, kene ve çeşitli bahçe zarararlılarının oluşmasına neden olmaktadır. Bahçemizi steril edecek bir sistem ile kullanacağımız organik bitki besinlerini fermantasyona tabi tutarak, topraklarımızı hem steril etmiş, hem de bitkilerimiz ve topraklarımız için en değerli enzim gübre özelliğini elde etmiş olacağız. Böylece bitkilerimizin bağışıklık sistemlerini de güçlendirerek hastalıklara karşı daha güçlü bitkiler yetiştirebiliriz. |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Kısaca sayın Epsody, kompostlanmış bir gübrede mikroorganizma faliyeti sonucu oluşan yüksek ısı birçok patojeni, yabancı ot tohumunu, hani neredeyse pastörizasyon sıcaklığına çıkarak elemine etmiş olsa da, bu gübrenin kullanılması bahçenin kendi toprağına ilaç etkisi yapmaz. Alıntı:
Kısaca burada organik besinlerin toprak yüzeyinde kalmasının kene oluşması ile hiç mi hiç alakası yoktur, kene kuru taş toprak ve kayaya da inebilir. Tam aksi böyle kene konağı alanların tarıma açılması Kırım' da seneler önce yaşanan gibi felaketlere sebep olur. Ama şurada hem fikiriz organik hayvansal ve bitkisel taze materyaller (yeşil gübreleme hariç) toprağa kompostlanarak karıştırılmalı ve kompost yapımı hızla yaygınlaşmalıdır. |
Fermantasyonun mucizeleri.
Alıntı:
Bizler fermantasyon esasıyla oluşturacağımız gübre ve kompostlarda etkin (faydalı) olan mikroorganizmaların aktifliğini sağlıyarak topraklardaki dengeyi bu yönde sağlarsak, bahçemizde zararlı olan bakterileri elimine ederek, iyi bir sterilizasyon sağlamış oluruz. Gelelim bahçemize sağladığımız gübrelerin ve kompostun yukarıda sağladımız işlemden geçmeden toprağımıza uyguladığımız durumda, her nekadar özen göstersekte bu organik malzemeler toprak canlılarından oksidasyon esasına göre yaşıyan bakterilerinin beslenmelerine çoğalmalarına sebeb olacağından bu canlıların toprağın yapısında bir çok olumsuzlukların kaynağını teşkil ederek bitkilerimizin gelişmelerinide bozacaklardır. |
Sn Epsody, teknik bilgi eksiğiniz sorunu çözmemizi zorlaştırıyor. Kavramlar konusunda karmaşanız var. Hala bakteri elimine edip sterilizasyon sağlamaktan bahsediyorsunuz.
Bana hangi tip bakterilerin nasıl işlediğini anlatmaya çalışmanız gerekmez, emin olun ki bu konuda çok detaylı bir eğitim almış ve çok uzun seneler araştırmalar yapmış durumdayım. Bundan gayrı, profesyonel olarak kompost yapıyorum ve bu konuda kapalı sistem tanburlu kompost makinesi üreten bir firmanın da, danışmanı ve ortağıyım. Sanırım kompostlama kavramı konusunda bir sıkıntı var. Fermente nedir, kompostlama nedir, biyolojik öğütme nedir, bunlara biraz daha bakmak gerek. Alıntı:
Sizin de bu konudaki çabalarınızı görüyor ve takdir ediyorum, farkındaysanız da hemen hiç müdahale etmiyorum, ancak bariz bir kavram hatası veya teknik bilgi sorunu varsa yazışmalara katılıyorum. Sizin gibi bu konuya gönül verenlerin kesinlikle artması gerek. |
Hatırlatma.
Alıntı:
|
Epsody merhaba
Kitapçığı www.organikgubre.com adresinden pdf dosyası olarak ücretsiz indirebilirsin. Selamlar |
Kavramlarda anlaşmak.
Alıntı:
Bu başlıkta açıkladığım sterilizasyon kelimesinin anlamını kendimce açıklıyacak olursam ben bakterileri dost düşman diye ayırmadan, zararlı olanlarının faaliyetlerini etkin (faydalı) bakterilerin ekseriyetini sağlıyarak, baskılamayı bir sterilizasyon gibi kullandım, tabii gerçek sterilizasyon bu olmadığını bilmekteyim. Biyolojik öğütmede gene benim kompost işleminin manasını açıklamak için ortaya attığım bir kavram, sizcede mantıklı değilmi kompost işlemini gerçekleştirenler, mikro organizmalar birer biyoljik canlılar olarak birleşik organik atıkları öğüterek minerilizasyona uğratmalarını böyle manalandırarak kompost konusuna yeni başlayanlara kompostun kelime anlamını ortaya koymaktı. Fermantasyonla kompost deyimi, Kompost sürecine etkin mikro organizmaları mayalıyarak(aşılıyarak) kompost oluşum sürecinde etkin olan bakterileri yönetimde hakim kılarak daha yarararlı kompost üretmek. Bu açıklamalarımı size bir uzman olarak epsody'nin Kompsot tezini sunarak kavram kargaşasına son vermeyi sizin onayınıza bırakıyorum, sevgiler saygılar sunarım. |
Merhaba,
Ekşime yoluyla gübre yapmak konusunda ben de çalışmaya başladım, ilk aşamada EM alarak evdeki mutfak artıklarını gübreleştirmeye çalışıyorum. Bukaşi kovası almadım, maliyetinden çok Internet'ten siparişle sadece İzmir'den alınabiliyordu, ben de İzmir'den kargo ile kova getirtmek istemedim, geçen hafta sonu EM'yi aldıktan sonra kendim 2 adet kovayı iç içe geçirip alttakine plastik musluk takarak hallettim; sızıntı problemi oldu ama şimdilik iş görüyor. Mutfak artıklarını inceltip üzerine sıvı EMA fısfıslayarak başladım. Eğer sonuç başarılı olursa bahçede biriktirmeye başladığım dal ve yaprakları yine oturduğum sitede çöpe atılan biçilmiş çimleri de ekşime yoluyla gübreleştirerek bahçedeki meyve ağaçlarının ve yeni yapmayı planladığım sebze bahçesinin besinlerini sağlamayı dolayısıyla kimyasal katkı-bitki ilacı kullanmadan kendime yetecek kadar sebze-meyve yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu çalışmaya başlamama neden olan değerli bilgilerini bizimle paylaşan ağaçlar.net üyelerine sevgilerimi iletiyorum. |
çok faydalı bir başlık evsel atıkları değerlendirmek güzel birşey, eskiden beri asyalılar yapıyormuş. bende yapmayı çok isterim ev çöpleriyle EM maya lazım birde bukaşi bidonu lazım baktımki fiyata ne göreyim 123 tl falan bu kadar olmaz ya alt tarafı plastik bidon EM fiyatını bilmiyorum ama bu kapitalistlerin el atmadığı birşey kalmamış.
|
algül Hanım hoş geldin.
Alıntı:
EM 'i elde edene kadar bildiğimiz ekşi yoğurt suyu veya hamur mayasını pekmezle aktif ederek, atıklarınızın fermantasyonunu bu malzemelerden birini yoğurt suyunu veya akttifleştirdiğiniz hamur mayasını katarak fermantasyonu baştarak kabınızı ılık ve loş bir yerde ağzı kapalı bir şekilde işleminiz tamamlanmış oluyor. 1 hafta 10 gün içinde atıklarınız fermantasyonla ayrışmaya uğruyarak değerli minerallere sahip gübreniz sulandırarak kullanıma hazırdır, EM katarak bu işlemi yapmanız durumunda bakteri yapısındaki oluşumlardan dolayı gübreniz enzim içerikli mikro biyal gübre özelliği kazanacaktır. Gübre uygulamalarınızda başarılar dilerim, sevgiyle kalın. Bu linki incelerseniz gübre kabı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=530 |
webgezer Arkadaşım bu başlığa hoş geldin.
Alıntı:
Tekrar görüşme dileğiyle sevgiyle kalın. |
EM'cilere haksızlık yapmayalım.
Alıntı:
Kapitalistler harıl harıl sadece kendi ürettikleri gübrelerle büyüyen, yine kendi ürettikleri ilaçlarla ayakta kalan, kendi kendine üremeyen dolayısıyla gübreyi,ilacı,tohumu almazsanız aç kalacağınız bir tarım düzeni yaratmak için uğraşıyorlar. Ancak EM'yi aynı kapsamda görmüyorum, çünkü EM tam tersine bitkilerin doğal yollar ile besin alabilecekleri ve zirai ilaç kullanılmadan ayakta kalacakları bir ortamı hedefliyor. EM Türkiye grubu da başta Sn. Doğasever olmak üzere ticari amacın dışında kendi bilgilerini paylaşıyorlar, "EM kullanmasanız da olur ama EM kullanırsanız daha kolay/iyi olur" dışında bir yönlendirmelerini görmedim. Bunun dışında sosyal projelere destek veriyorlar. Açıkçası bir ticari işletmeden bundan fazlasını beklemek haksızlık olur, hatta bu şekilde çalışmaları nedeniyle kısmen zarara uğradıklarını bile düşünüyorum. Tamamen dışarıdan gelen organik gübreler yerine burada üretilen bir ürünü desteklememiz gerekir bence. EM Kovasına gelince eğer fiyatı pahalı bulduysanız siz de benim gibi 2 yuvarlak çöp kovasını üst üste koyup altdakine dibe yakın plastik bidonlar için satılan musluk takarak yapabilirsiniz. Ancak bende ilk aşamada sızıntı oldu. Uğraşmayayım diyorsanız bunun da bir bedeli var, alt tarafı plastik diyorsunuz ama sonuçta onu birisi tasarlıyor ürettiriyor, en azından kalıp maliyeti var. Bunun fiyatının milyonlarca üretilen çöp kovasıyla aynı olmasını beklemek mantıklı olmaz, inşallah milyonlarca talep olur da o kovaları çöp kovası fiyatına alabiliriz. Aşılama için ben EMA aldım 1 litre 10TL, kovalarla toplam 30TL ... Sanırım bir çok kişiyi bu işin bir ticari bağlantıyla, direk bir ürünü alarak yapılması rahatsız ediyor, ancak sonuçta önemli olan bu işin EM alınarak Bukaşi kovasında yapılması değil ekşime/fermentasyon yoluyla faydalı bakteriler kullanılarak havasız ortamda yapılması. EM ve Bukaşi kovası ile bunu daha kolay yapabilir daha iyi sonuç alabilirsiniz. Bence işin maliyet kısmını, ticari bağlantısını bir tarafa bırakarak öncelikle yöntemi geliştirmek ve sonuçlarına bakmak çok daha önemli. |
Sn Webgezer'e yukardaki ve diğer başlıklardaki açıklayıcı bilgileri için çok teşekkür ediyorum. Bu mesajda yaptıklarımızı değil, yapamadıklarımızdan birini anlatmak istiyorum.
Maalesef Algül Hanım Kovaların fiyatı konusunda haklı. Evet, pahalı ancak, Sn Webgezer'inde yukarda değindiği gibi, bu kovalar onbinlerce üretilmiyor. Size işin aslını anlatayım: Yeşiladım kovaları rotasyon tekniği ile üretiyor. Bu teknikte kalıp maliyeti enjeksiyon yöntemine oranla daha düşük. Ancak, enjeksiyon kalıplamada da en az onbinlerce kova üretmeniz gerekiyor ki, ekonomik olsun. Yani enjeksiyonda hem kalıba hem de stoklamaya oldukça büyük miktarda sermaye bağlamanız gerekiyor. Bu ekonomik krizde, bu kadar sermaye bağlamak bize pek akılcı gelmiyor zaten bu sermayeyi de faizle borç almanız gerekiyor. O yüzden daha pahalı olan ama az sayıda üretimi mümkün kılan Rotasyon Tekniğini tercih ettik. Eğer bir miktar sermaye birikimi sağlarsak, Enjeksiyona geçip fiyatı düşüreceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Algül Hanım, bizler iyi kapitalist olsaydık, EM ile uğraşmazdık çünkü hiçbir iyi kapitalist, 5-6 yıl dönüşünü beklemeden bir işe yatırım yapmaz. İyi kapitalistlerin yaptığı tüm işlerde para en geç 1 veya 2 yıl içinde geri dönmelidir. Saygılar. |
Alıntı:
http://www.yesiladim.com/details.asp?ID=28 Linkte EM aşılayıcı KDV dahil 1 kg 4,65 TL. Sn.Dogasever; Bukaşi kompost yaparken EMA değil EM aşılayıcı kullanmanın daha iyi olduğunu belirtmişti. Nedenini seramik tozuna bağlamıştı. Aslında bu durum da kafamda henüz netleşmedi. Yani Bukaşi kompostta neden EMA yı fısfıslamadığımız konusu. |
Sn Denizakvaryumu,
"Bukaşi" ya da "EM Aşılayıcı Malzeme" her ikisi de aynıdır. İçine EM seramik konsa da olur, konmasa da. Ancak, EMA fısfıslama olayı çöp yığınının nemine bağlıdır. Bizde genellikle ve de yazın çöpler aşırı nemli olduğundan EMA fısfıslamayı önermiyoruz. Bukaşi veya EM aşılama malzemesi kullanın diyoruz. Bunun tek nedeni çöplerin zaten nemli olmasıdır. Eğer çöpleriniz kuru ise, yeterli nemi yoksa, tabii ki, bukaşi yerine EMA fısfıslayabilirsiniz. Önemli olan EM mikroorganizmalarını bir şekilde organik maddeye aşılamaktır ve sonuçta çöplerin mikroorganizmaların yaşayacağı kadar nemli olmasını sağlamaktır (ama aşırı nemli değil!). Örneğin, Japonya'da Okinawa Kenti'nde işyerlerinden toplanan yüzlerce ton çöp önce işyerlerinde parçalanıyor ve %8-10 nem oranına kurutuluyor ve sonra toplanıyor. (Toplayan gübre firması işyerlerine belirli bir ağırlık birimi için para ödüyor). Sonra gübre firması parçalanmış kurutulmuş atığı kendi tesisine getiriyor ve zeolit ve kepek gibi doğal maddelerle de karıştırdıktan sonra, üzerine EMA spreyleyip peletleme ve paketleme yapıyor. Sabaha gübre tesisine atık olarak giren çöp, akşama paketlenmiş gübre olarak çıkıp depoya gidiyor. Depoda 1 ay bekledikten sonra satışa sunuluyor ve bu gübre çok rağbet görüyor. |
Şimdi anlaşıldı...Bu durumda çıkarılan çöp sulu değilse yani nem oranı fazla değilse doğrudan EMA fısfıslanabilecek.
Artı olarak seramik tozuna gerek yok. |
Alıntı:
EM Seramik ilavesi tabii ki daha da iyi olur. Ancak, olmadan da gayet iyi sonuç alınıyor. İlave masraf edilmesine gerek yok. |
Yoğurt suyunu EM olarak kullanmak uygunmudur? bildiğimiz yoğurdun mayasının ithal edildiğini sanıyorum hatta yoğurt üreticileri maya için dışa bağımlı çünkü avrupalı mayanın genetik kodunu değiştirerek tek kullanımlık yapmıştır. bununla mayalanan gübre nasıl bişey olur doğalmı yoksa GDO lumu olur? sayın doğasever siz anlaşılan 5-6 sene sonra para kazanacağınızı hesap etmişsiniz herşeyin hayırlısı olsun.
eşim gemi başmühendisi bukaşiyi inceledi bunu gemilerdeki atık ve tuvalet sularını ıslah etmede kullandıkları malzemeye benzediğini söyledi. atık tankına ılık suyla hazırlanan toz karışımı döküyorlarmış buda katı atıkları parçalayıp kokuyu önlemesi ve mikropları öldürmesi içinmiş. |
Sn Algül Hn.
Ekşimiş yoğurt suyunda yalnızca laktik asit bakterileri bulunur. EM'e ise, Japon Prof Teruo Higa tarafından yeryüzünde bilinen 2000 kadar yararlı mikroorganizma içinden birbirleriyle iyi geçinen ve birbirlerinin etkilerini artıran 82 tanesi (ana gruplar olarak ifade etmek gerekirse: laktik asit bakterileri, fototropik bakteriler, mayalar, aktinomisetler ve yararlı küflerdir) uzun yıllar süren deneyler sonucunda biraraya getirilerek bir yararlı mikroorganizma kokteyli üretilmiştir. EM, sadece organik maddeden kompost yapımında değil, tarımda kimyasal gübre ve pestisitlerin yerine de kullanılmaktadır. Çevrede de kirlenmiş göl ve derelerin temiizlenmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için Etkin Mikroorganizmalar başlığına bakabilirsiniz. Eşinizin kullandığı malzeme Bukaşi veya herhnagi bir tür yararlı mikroorganizma emdirilmiş başka bir malzeme olabilir. EM'de aynı etkiyi yapıyor. Saygılarımla. |
bilgiler için teşekkürler.
|
sayın doğasever size birşey sormak istiyorum yaptığımız kompost ve sıvı gübreleri devamlı kullandığımız sürece artık ekstra gübre ya da başka takviye almamız gerekmeyecek değilmi? toprağın tüm isteklerini karşılamış olacakmıyız? sonuçta doğa da aynı kompostu yapıyor yaprak dal hayvan cürüntüleriyle ama biz EM ile daha hızlı yapmış olacağız ve doğada herhangi bir harici gübre kullanmadığına göre tamamen doğal diyebilirmiyiz? böylece lezzetli sebze ve meyveler yetiştireceğimi düşünüyorum.
|
Gerçek organik oluşumlara doğru.
Alıntı:
Sizi tekrar bu başlıkta bekliyorum,sevgiyle kalın http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14353 |
Sn. Epsody,
Bu konunun adını Meyvelitepe'nin dediği gibi "Fermentasyon İle Gübre Yapmak" olarak değiştirsek daha iyi olmaz mı? (Soruyu başlığı açan kişi siz olduğunuz size sordum.) Böylelikle diğer başlıklarda tartışmalar olmasına da gerek kalmaz. |
Alıntı:
Yorumunuz için teşekkürler! Çok haklısınız. EM kullandığınızda başka bir gübreye ihtiyacınız yok. Organik madde + Toprak + EM yeterli ve üretilen sebze ve meyveler %100 doğal ve lezzetli. |
Fermantasyonun laktik asit bakterileri.
Laktik asit bakterilerinin mucizelerinden.
Arkadaşlar havalar ısınıpta toprak canlıları harekete geçmeden, kimyasal ilaç kullanmadan kendimizin kolaylıkla yapabileceği bir preparattan bahsetmek istiyorum, mutfak atıklarımızı ufaltarak kapalı bir kapta laktik asit bakterileriyle mayalıyarak çok güzel bir steril edeci bir prerarat hazılayabiliriz, diyeceksinizki laktik asit bakterisi nerede bulunur, bu bakterinin bolca bulunduğu yerlerden bir taneside mutfaklarımızda tüketemiyerek kalan yoğurtların ekşimesi ile kullanmayarak çöpe giden bu organik atık durumundaki ekşimiş yoğurt laktik asıt bakterilerinin bolca bulundu bir malzeme olarak burada işimize yaramaktadır. Atıklarımızı bu ekşi yoğurt ile kapalı bir kapta mayalıyarak, ve mayalanan bu eriyikleri klorsuz suyla incelterek bahçelerimizde oluşan zararlıları larva döneminde elimine ederek zararlarını azaltmanın yanında bu organik eriyiklerin içindeki enzimlerlede bitkilerimizi gübrelemiş olacağız. |
Soğuk kompost görüntüleri.
5 Eklenti(ler)
İstanbuldaki evimin bahçesinde yaprakları ve mutfak atıklarını kullanarak örtü altında gerçekleştirdiğim soğuk kompost görüntüleri.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu mikroorganizmalar oldukça çeşitli ve fermentasyon sırasında hepside farklı aşamalarda görev alıyor. Örneğin kompost bölümünde sürekli olarak belirtilen, ısınma ve soğuma aşaması her aşamada farklı mikroorganizmaların rol almasından kaynaklanıyor. Diğer başlıklarda belirtildiği gibi kompostlaşma işlemine organizmalar arasında bakteriler, mayalar, küfler ve aktinomisetler katkıda bulunuyorlar. Ancak bunların rolü ortamın sıcaklığı ve nemiyle çok yakından ilişkili. Her bakteri türü farklı sıcaklık evrelerinde devreye giriyor. Yani kompostlaşma mikroorganizmaların üremesi ve ölmesi ve farklı bir türün yeniden üremesi ve ölmesi şeklinde gelişiyor. En sonunda da ortamdaki besin bitince kompostlaşma tamamlanmış oluyor. Sıcaklık evrelerine göre bakteriler aşağıdaki sınıflara ayrılıyorlar. 1- Psikofil (Soğuk seven) Mikroorganizmalar: Toprakta, sularda, balıklarda ve soğuk kanlı hayvanlarda yaşayan, -5 °C ile +20 °C’de aktivite gösteren bakteri ve mantarlar bu gruba girerler. 2- Mezofil (Ilık seven) Mikroorganizmalar: Mezofil mikroorganizmalar, 20-45 °C’ ler arasında gelişme ve üreme özelliğine sahiptirler ve optimum üreme ısıları 35-42 °C dir. 3- Termofil (Sıcak seven) Mikroorganizmalar: Sıcak su kaynaklarında, hayvansal gübrelerde ve tropikal ülkelerde bulunan, optimal üreme ısıları 50-60 °C olan mikro organizmalar olup, pastörizasyon ısılarında canlı kalırlar. Bacillus Stearothermophilus bu grup mikroorganizmalara en iyi örnektir. Kompostlaşma aşamasında düşük nem şartlarında (%50-60 nem) özellikle küf ve aktinomisetler aktif rol oynuyorlar. Daha yüksek nem şartlarında (% 60-80 nem) bakteriler kompostlaştırma işleminde işleminde aktif rol oynarlar. Yukarıdaki açıklamaları dikkate alırsak kompostlaşma (fermentasyon) işlemi üç evrede gerçekleşiyor. Bu evrelerde işlem yapan mikroorganizmalar şunlardır: 1- Mezofilik Evre Birinci aşamada mezofilik bakterilerle beraber aktinomisetler, mayalar ve diğer mantarlar; yağları, proteinleri ve karbonhidratları ayrıştırır. Sıcaklık 30 °C’ye erişinceye kadar küf mantarları, bakteriler, protozonlar aktif rol oynar. 30-40 °C arasında aktinomisetler egemen olmaya başlarlar ve ortamda topraksı koku yayılır. Aktinomisetler asıl humuslaştırıcı organizmalar olarak bilinir. 2- Termofilik Evre Sıcaklık 40-50 °C’ ye ulaştığında kompostlamayı başlatan organzimaların hemen hemen tamamı ölür ve bunların yerini 70 °C sıcaklığa kadar dayanabilen ve ısı üretebilen termofilik bakteriler alır. Termofilik bakteriler kendileri için mevcut besini tükettiklerinde ısı üretmeyi durdururlar ve kompost soğumaya başlar. 3- İyileştirme (soğuma) Evresi Kompostlamanın sonuç aşamasında, çok sayıda solucan ve böcek larvaları oluşmaktadır. Ürün kalitesini yükselmek için, öğütme, elekten geçirme ve gerekirse açık havada 30-60 gün kurutma işlemi bu aşamada yapılıyor. Ek olarak, özellikle aktinomisetler ve mantarlar ayrıştırma işleminde oldukça aktiftirler. Zaten hem mantarlar hemde aktinomiesetler dünyadaki organik madde döngüsünde ayrıştırıclar grubuna dahil ediliyorlar. Aktinomisetler: Dallanan iplikler oluşturan ipliksi, gram pozitif bakterilerden (bazı yerlerde bakteri olarak kabul edilmiyorlar) meydana gelen oldukça büyük bir gruptur. Başarılı büyümenin ve dallanmanın sonucunda Mycelium (Miselyum) adı verilen kollara ayrılmış ağsı yapılar oluştururlar. Bitkilerdeki odunsu selüloitik bölümlerin parçalanmasında rol alıyorlar. Aktinomisetler içerisinde Streptomyces özel bir öneme sahiptir. Komposttaki "toprak kokusu" dediğimiz kokunun sebebi bu canlıların geosmin adı verilen metabolik ürünleridir. Not: Yukarıdaki yazıda Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Büent Cavas'ın hazırladığı ders slaytlarından yararlanılmıştır. |
Fermantasyon başlığında dayanışma.
Arkadaşım acemi_caylak, Organik bileşikleri femantasyon aşamalarında oluşan küflerin renklerine bakarak bakterilerin faaliyetlerini takip ederek, havalı ve havasız ortamlarda oluşan küflerin renklerini ileri ve geri alma imkanları gözledim.
Bir örnekle açıklayayım açıkta bırakarak havalı bir ortamda organik bileşiklerin üzerindeki küflerin kısa bir beyaz küf oluşumundan sonra sarı ve akabinde yeşil küflerin oluşması vede yer yer siyah küfler oluşumundan sonra, işlemi havasız kapaklı bir kavanoza alarak, bu küflerin oluşumlarını geriye dönüşlerini gözlemliyerek sonunda sadece beyaz küfler oluşan bir fermantasyon süreci tamamlanmış oldu, bu gözlemlerimi sizin engin bilgilerinizin yorumlarına bırakıyorum, ilgine tekrar teşekkür ederim, esenlikler içinde olasın. |
Sn. Epsody,
Buna benzer problemi aslında bende enzim yaparken yaşamıştım. Şişelerden birisinin kapağında çatlak oluşmuştu ve enzimin üzerinde beyaz adacıklar oluşmuştu. Kapağı değiştirip biraz laktik asit ekledikten sonra bu beyaz adacıkların daha sonraki günlerde yok olduklarını gördüm. Aslında bu süreçlerin hepsi ortama hakim olan farklı mikroorganizma türlerinden kaynaklanıyor. Laktik asit bakterileri diğer adıyla süt bakterileri (nedense bu adlandırmayı daha çok seviyorum) gerçekten muhteşemler. |
Alıntı:
ileri geri alma imkanı ne demek? Mesela ben ısırgan otlarını yağmur suyunda ağzı kapalı olarak 15 gündür beklettim ve üzerinde beyaz bir küf tabakası oluşturduğunu gördüm. Bitkiler artık çürüme aşamasında, bundan sonra çürümekte olan bitkileri süzüp, ağzı kapalı olarak biraz daha bekletip gönül rahatlığı içinde bitkilerimin sulama suyunda kullanabilir miyim? Bu şekilde havasız bekletince pastörizasyon yapmış olur muym? Yoksa içinde hala bitkilere zararlı mikroorganizmalar barındırır mı? |
Gözlemlerimin ayrıntıları.
Alıntı:
Yaptığınız bu sıvı gübreyi en kısa sürede tüketmek durumundasınız, daha sonraki mesajımda size pastorizasyon işleminden bahsedeceğim şimdilik sevgiyle kalın. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025