![]() |
Ben sorunumu anlatamadım galiba...
|
Alıntı:
Kompost kovasıyla kompost yapma ve kompostlaşma sırasında altta biriken sıvıyla sıvı gübre yapma işi tamam :) Peki kompostlaşma sırasında EM Bukashi kovasını tamamen suyla doldursak (ya da en azından yarısına kadar)daha fazla sıvı gübre yapamaz mıyız?Yani epsody nin yaptığı gibi. Bu durumda katı atıkların kompostlaşmaması gibi bir durum olabilir mi? Yine aklıma takılan 2.husus sizin sitenizde belirttiğiniz EM aşılayıcı materyal yerine neden kompost kovasında EMA kullanmadığımız? |
Arkadaşın sorusu şu (Sevgili berduray , yanlışım varsa düzelt ;)) ,
''ben EM kullanmadım , bu gübrenin içinde zararlı mikroorganizmalar var ise (?) , onları nasıl yok edebilirim , verebilecekleri zararı nasıl bertaraf edeyim ?'' |
Sn.berduray;
Uzun zamandan beri konuyu yakından endişe ile takip etmekteyim. Giriştiğiniz işlem sağlığınızı ve çevrenizdeki kişilerin sağlığını riske atan bir işlemdir. Fermantasyon ile gübre üretilen özellikle organik atıklardan elde ediliyorsa faydalı ve zararlı mikroorganizmaların bulaşması söz konusudur. Bu işlemi evlerinizde ve bahçelerinizde yapmaya çalışıp birde kokluyorsunuz. Bırakın çiçeklerinizin zehirlenmesini bence önce kendi sağlığınız için endişelenin ve lütfen gereğini yapın. Aksi taktirde kimsenin istemeyeceği sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.Saygı ve Sevgilerimle |
tavsiye
Alıntı:
Bu konuda musluklu bidonu ben kendim damlama sistemi için yapmıştım 200 lt lik bir varilin tabana yakın kısmına vana takmiştım.Kesinlikle su sızdırmıyor.Yarın resmini de yüklerim.Ayrıca mevcut bidonunuzun musluk kısmından su sızdırmaması için ( şu anda adını hatırlayamadığım )yapıştırıcıyı da kullanabirirsiniz.Saygılarımla |
Sayın Volare teşekkür ederim, tam da bunu söylemek istedim.
Oğuz Bey benim için endişelenmeyiniz, benim fermante kovası bahçede ve kimse ile teması yok, ağzı kapaklı ve koklamak da şöyle bir eğilip baktığım bir nefeslenme sadece. Dakikalarca o havayı teneffüs etmiyorum. Yine de ilginize ve uyarılarınıza teşekkür ederim. |
Soruyu defalarca iki agizdan sorduk da ,,Sesimizi duyan var mi ? ''
diye bagirsak mi acaba sevgili berduray ;( Bu likit gubrede zararli mikroorganizma olmadigindan nasil emin olacaz ? |
Merak etme Volare, ben yarın kobay olarak seçtiğim bir bitkiye verir, sonucu sana özelden yazarım:)
Madem merak edip cevap yazan yok, sonucu da öğrenmesinler:) |
Alıntı:
EM temin etmekte sıkıntı varsa yoğurt suyu, ekşimiş yoğurt ilavesiyle karışıma laktik asit bakterileri sağlıyacağından riski azaltmış olursunuz. |
Hayır tatlımsı, roze şarap gibi diye tarif edebilirim.
Üzerindeki beyaz kabarcıklar da hani bekleyen turşularda olur ya öyle bir katman şeklinde. |
Bu tarifiniz problem yokmuş izlenimini veriyor.
|
Umuyorum:)
|
Sn .Meyveli Tepe ,
açıkçası bu EM' yi almak zorunluluğu benim kişisel olarak canımı sıkıyor . Bir kuruluşa bağımlı olmak , birilerin kar marjını artırmak ... Mayalamayı sağlayacak çevremizde bunca ürün varken :) Bu kadar şişirilmiş ürünün aslında hangi mikroorganizma olduğunu açıklasalar da ikna olsak ... |
Sn Volare
EM almak zorunda değilsiniz. Meyvelitepe ve Epsody'nin yazılarını okursanız, daha iyi anlarsınız. Ben ayrıca burada ürün satmaya çalışmıyorum. Sadece EM kullanmak isteyenlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Hiçbir konuyu abartmıyorum. EM ile ilgili yazıları okumanızı öneririm. Saygılarımla. Alıntı:
|
Sn.Volare,
Elbette hiç bir ürünü almak zorunda değilsiniz. Yazdığınız gibi her şeyin de bir yolu var. EM konusunda Amerikadaki merkezlerine yazmıştım. Gelen yanıtı da başka bir başlıkta yazdıydım diye hatırlyorum. Sahibi bu yazışmaları görürse ilave açıklamalar yapar belki. Fermentasyon konusunda naçizane şunu söyleyebilirim. Fermantasyonu gerçekleştiren laktik asit bakterileridir. En basit olarak yoğurtta bulunur. 100 kilodan fazla zeytini sadece yoğurt suyu ile fermante etmiş bir kişi olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim ki mutfak atıklarını da fermante eder. Fakat diğer grup bakterilerin eksikliği sebebiyle gübrenin yarayışlılığı belki birebir aynı olmaz. Yine de, gübre gübredir ve toprağınıza bitkinize kazandıracakları mutlaka vardır. Hiç bir şey olmasa toprağınızdaki organik madde miktarını arttırırsınız. |
Tamam neden bu EM şu mikroorganizma diyemiyorsunuz bana ?
Mikrobiolojik olarak .Hangi bassil'in hangi serotipi ? Cevap bilen için çok basit olmalı . Bakalım gerçekten o mikroorganizma bunca mucizeyi tek başına yapıyormuymuş ? Daha önce tarif edilmiş bir canlı herhalde , uzaydan gelmediyse veya genetik mühendisliği ürünü değilse . Saygılar . |
Sn Denizakvaryumu
Bukaşi kovaları katı kompost üretmek için üretilmiştir ve amacı budur. Ancak mutfak atıkları genellikle fazla miktarda sıvı içerdiğinden (özellikle yazın karpuz, kavun kabukları bolca mevcut!), kompostlaşmanın ideal biçimde devam etmesini sağlamak amacıyla EM aşılama maddesi yani Bukaşi ilave ediyoruz. İlave ettiğimiz bukaşinin nem içeriği düşüktür ve bu karışımın nemini de azaltır. Çok nemli karışımda biliyorsunuz kompostlaşma olmaz. Bu arada kovanın musluğundan çıkan sıvı da mesajınızda bahsettiğiniz gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Ama amacınız kompost üretmek değilde sıvı gübre üretmekse, o zaman bu soruyu bu başlığı açmış ve konunun da uzmanı olan Sn Epsody'e sorun lütfen. Saygılar. |
Sn . Meyveli Tepe hemfikirim .
Yeni ve cazip gösterilen her şeyi hemen kabul edemem , bakıp tartmam gerekiyor . Sadece çiçek değil , çocuklarıma yedireceğim meyve ve sebze söz konusu . Bu bir sorumluluk . |
Sn Volare
İlgili başlığı baştan sonra kadar okuyunuz lütfen. Her şey apaçık ortada. Saygılar |
Sn.Volare,
İkna olmadığınız bir şeyi kesinlikle kullanmamalısınız zaten. Ben de öyle yapıyorum :) |
Meyvelitepe
Saat Türkiyede nerdeyse sabahın ikisi olmuş. Bu saatte hala ayaktasınız. Sahuru bekliyorsunuz herhalde. |
Konu sanki ben bir EM karşıtıymışım gibi algılanıyor belki .
Soru sorma , bilgi edinme hakkımı kullanıyorum . Soru kadar yanıt da basit . Olmalı... Soru sormak bir şeyi kabul etmemek veya hakir görmek değil . Sadece aydınlatılmak istemenin neresi kötü ? Bu o kadar bulunması , icadı zor bir şey mi ki , neden kendimiz üretmeyelim ? Çöpümüzün bile ıslahı konusunda ithal ürün kullanmak size dokunmuyor mu ? |
Sayın berduray sıvı gübreniz olmuş görünüyor fermantasyon işlemini aktif için neler kullandığınızı yazarmısınız,gübrenizin pasterzasyona ihtiyacı yok bunun sebebi bildiğim kadarıyla çürükçül ve laktik asit bakterileri tarafından sağlanıyor,Örnek sen mayaladığın yoğurdu ekmek hamurunu pasterizasyon işlemine tabi tutman mantıklımı,bu sıvı gübrenin bitkilerinin sulama suyuna katarak devamlı kullanabilirsin sevgili berduray EM'i temin etmede zorluklar yaşamışsınız ama yılmayınız,gübrenizin besin içeriği bütün satılan gübrelerden daha üstün olduğunu bilmenizi isterim ama mikrobiyal takviye yapılırsa gübreniz süper bir içeriğe sahip olacaktır,mikrobiyal gübrelerin içeriğinde bulunan bakterilerin enzim özellikleri toprağımızın organik özelliğini arttırarak
bol ve sağlıklı ürünler yetiştirmede adeta sigorta görevi yapıyorlar. |
Sayın Volare bu başlığı takip ederek paylaşımlara katıldığın için teşekkürlerimle seni tebrik ederim
Arkadaşım fermantasyon işleminde mikroorganizmaların faaliyetlerini gözlemlerimizle şu şekilde tesbit edebiliriz organik bileşiklerin mineralize oluşumlarında küf mantar renklerinden durumu kontrol edebiliriz önce beyaz yoğunluklu olarak daha sonrada sarı renkte ilerki zamanlarda'da yeşil spor ve mantar ve küflerin artmasıyla risk oluşturacak mantar ve küfler sarıdan sonra yeşiller'le oluşur,sarı ile beyezın çokluğu bizim için risk oluşturmaz,yeşilin tekbaşına çokluğu 1.derece risk olurken,bunun beyez değilde sarılarıda görürsek riskin derecesi çok yüksek olur. Arkadaşlar yaptığımız işlemleri yakından takip ederek fermentasyon işlemini kontrol altında tutarak riske meydan vermemiş oluruz. |
Sn. epsody ,
konuya müdahale ettiğiniz için teşekkür ederim . Yazışmalar o kadar sertleşti ki konuya aboneliğimi kaldıracaktım . Fikir beyanetmek , soru sormak , tereddütleri ortadan kaldırmak için gerekli . Konu gerilim yaratmakdan ziyade , bilgilenmek , gerçeğe ulaşmak . Bilenin bilmeyene borcu var , bize böyle öğretildi , biliyorsanız bilginizi paylaşacaksınız . Açıklık ve netlik . Kolay gelsin . |
Volare arkadaş konun her an içindeyim bunun tersini düşünmek bile bence abes sayılır,sadece cevap hakkımı internet olanaklarım ölçüsünde kullanıyorum sizlerin katılımı ile benim bu konulardaki heyecan ve enerjim ivme kazanmakta araştırmalarıma yeni katılamlar bana güç vermektedir
|
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhaba, ben kendi çabalarımla ve sizlerin şuana kadar yazdıklarınızdan öğrendiklerimle sıvı gübre yapımını denemeye çalıştım.Yapım aşamalarımı da fotoğrafladım.
Sayın Epsody ve diğer uzman arkadaşlar, eğer yaptıklarımda bir hata varsa yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Öncelikle bahçemde duran 30 lt lik bir su bidonum vardı, bunun üst kapağı kesildi. |
1 Eklenti(ler)
İçine naylon bir çuval geçirdim ve elimde bulunan toz hümik asit gübreden 2 yemek kaşığı serptim.
|
2 Eklenti(ler)
Daha sonra bir haftadır biriktirdiğim sebze,meyve, çay,kahve atıklarını ilave ettim.Bu atıkları robottan geçirerek parçalanmasını sağlamıştım.
Üstüne bir iki dilim bayatlamış ev ekmeğini parçalayıp ilave ettim. |
1 Eklenti(ler)
Evde bozulmaya yüz tutmuş kırmızı, yeşil üzümlerim,taze incir ve domates vardı onlarıda robottan geçirip karışıma ilave ettim.Yine günlerdir yarım kalmış içilmeyen kayısı suyu vardı onu da dökerek iyice karıştırdım.
En üstüne 2 yemek kaşığı toz hamur mayasını serpip tekrar karıştırdım. |
1 Eklenti(ler)
Ve nihayetinde tamamen kesip atmadığım bidonun kapağını kapattım.Üstüne ağırlık yapması içinde, tohum çimlendirmede kullandığım topraklı bidonu koydum. Şimdi siz uzmanların yorumunu ve sıvı gübremin oluşumunu beklemeye başladım.Umarım başarmışımdır :confused:
|
Sayın Beyzagıda Önce Ağaçlar nete katılımından dolayı hoş geldiniz,bu başlığa yazı ekliyerek kendi adıma onurlandım, soru ve tenkitleriniz bize güç verecek araştırma ve çalışmalarımıza ivme katacaktır.İlgilerinize teşekkürü borç bilirim.
Arkadaşım sormuş olduğun soruya istinaden,fermantasyon esasıyla mutfak ve bahçe atıklarından oluşun organik bileşiklerin mineralizasyona tabi tutularak sıvı gübre üretmek için, mevcut bilgilerimizi günceliyerek açıklamalar getireceğim kompost hazırlarken mutfak atıklarını haşere ve kemiricilerden sakınmak için bu atıkları öğüterek sulu eriyik olarak, kuru otların (karbon) arasına bu eriği (azot) malzeme olarak ilave ediyordum. Kafama takılan bir soru vardı oluşturacağım kompostumun iyi bir şartlandırıcın arayışıyla nasıl bir mikrobiyal maya ile aktif edebilirim arayışlarıyla öğütüğüm mutfak atıkların içine küflemiş ekmek ekşi yoğurt peynir suyu ilave ediyordum, geçen seneden kalan üstü beyaz küf tutmuş bir reçel kavanozunu hanımın vermesiye,EM olayındaki aktif edilerek mayalamayı kompostuma uygulamış oldum. Bu uygulamalardan sonra kompostumda koku olayı sinek olayı bitmişti. Mutfak atıkları öğütülerek ufaltılırsa işlem hzı artar öğütülen bu atıklar bir bez torbaya doldurulup,alttan musluğu olan kapaklı bir bidona konulup bidon güneş almıyan kuytu biryere bırakılmalı. Havanın durumuna bağlı olarak atıkların üstünde beyaz küfler oluşacak beyaz küfler koyulaşmadan eriyik sulandırılarak bitkilere uygulanacak eriğin kokusu ekşi-tatlı,salumura-sirke-alkol kokusunda olabilir bunun dışındaki sıvıları tuvalet ve banyolarda kokuların bertarafında ve kompost uygulamalarında kullanabilirsiniz. |
Arkadaşlar size burda fermantasyonla oluşturduğumuz sıvı gübrenin oluşumunu sağlayan bakterilerden laktik asit ve mayalalardan bahsetmek istiyorum arkadaşlar bahsedeceğim bu konular hepimizin gündelik hayatında yer almaktadır,ve bu bilgiler mevcut fakat yaşantımızın yoğunluğundan dolayı bu bilgileri yerinde kullanma imkanlarını ihtiyacını görmüyoruz.
Ben bu bilgileri çalışmalarıma uyarlıyarak bu günkü sonuçlara vardım,işte size açıklaması.Önce laktik asit bakterilerinden başlıyarak bu bakteri popilasyonlarının insan yaşamında ve beslenmesindeki yerine baktığımızda bu bakteriler sütte bulunarak mayalandıklarında(kültüre alınarak çoğaltıldıklarında) başta yoğurdun özelliğinde insan sağlığına ve sindirim sistemine büyük faydalar sağlıyarak,sindirim sistemize düzenlemelerin yanında aldığımız gıdaların vücüdumuza sağladıkları yararları hiç bir zaman tartışılamaz. Arkadaşlar günlük hayatımızda hepimiz şahit olmuşuktur,çeşitli sebeblerden çevremizde zehirlenme görmüşüktür,bu vakalarda ilk yardım olarak hastaya ayran veya yoğurt yedirilir(hasta şimdilerde kusturuluyor) Şimdi bu zehirlenme vakasının içeriğini açıklıyalım etken madde bozuk gıda ile kötü bakterilerin vücuda alınmasıyla sindirim sisteminin bozularak zehir ve toksinlerin vücüttaki tahribatı, bu olayda yoğurdun ve içindeki laktik asit bakterilerinin olaya müdahalesi ile toksin ve zehir oluşumuna neden bakterilerin elimine edilerek bertarafının sağlanması ile, hastaya yoğurdun panzehir etkisi hiçbir zaman yadsınamaz. Gelelim bu bakterilerin oluşturduğumuz sıvı gübrenin toprağımızdaki etkilerine,toprağımıza verdiğimiz bu mikro biyal özelik taşıyan bu gübre içindeki bakterilerin toprağımızda çoğalarak faaliyet göstermeleri için önce toprak yapımızın bu canlıya kucak açarak yaşamasını sağlıyacak besin maddeleri yönünden uygun koşulların sağlanması bakımından organik maddece zengin olması gerekmektedir,bakterimizin isteklerinin sağlamasıyla,nasılki sindirim sistemimizde olumsuz bakterilerin faaliyetinin engellenerek bertafının sağlamasında gösterdikleri performansı topraktada göstererek topraklarımızda bulunarak yetiştireceğimiz bitkilerimize musallat olarak örün kaybına emek kaybına neden olan baskın gürünümündeki bakteri populasyonlarının bertarafının yanında, toprakta bulunan besinlerinin çözünürlüğünü sağlıyarak artı değerlerine katkı sağlamaktadır. Arkadaşlar bu açıklamalarım konu başlğımızın içinde bu bakterileri anlatan ayrı bir konu gibi görülsede başlığın özüne zarar vermeden konu başlığına katkılar sağlaması bakımında burada açıklanmasında faydalı gördüğümden takdirlerinize sunarım.Saygılarımla.. |
Başta sevgili Jineop vede diğer katılımcı arkadaşlara bu konu başlığına katılarak ve şahsıma gösterdikleri övgülerden iyi niyet dileklerinden dolayı hepinize şükranlarımı sunarım,arkadaşlar bu övgü ve iyi niyet dilekleriniz sizlerin tevecünüzün nişanesini olarak nemutlu bana.
Arkadaşlar ben bu çalışmaları yaparken, zaten gerekli haz ve mutluluğu çalışmalarımın sonuçlarından dolayı yaşamaktayım, bu bilgileri sizlerle paylaşarak sonuçlarından sizlerinde iyi seyler çıkarması benim çalışmalarımın sonuçlarını belgelendirerek beni zaten övgülerin en büyüğü ile ödüllendirmiş oluyosunuz. Çalışmalarımın bu şekilde karşılık görmesi benim özgüvenimin artmasıyla çalışmalarımı daha ileri götürme gücü yaratıyorsunuz bu övgü ve iyi dileklerde hepimizin hakkı var,bilgi ve öğrenme sürecinde hepimizin katkıları eşit olarak var ben bunun kanısında olarak iyiki varsınız hep beraber iyi çalışmalara imza atıyoruz. Burada şu gerçeği vurgulamakata sakınca görmüyorum benim konu başlıklarında yanlız bırakmadan gerek gözlemci gerek katılımcı olarak öneri ve eleştirilerinizle desteklediğinizden dolayı bütün üye arkadaşlara müteşekkirim.Saygılarımla.. |
Mormenekşe arkadaşımıza başarılar.
Sayın mormenekşe arkadaş çalışmaların iyi eksik taraflarıda beraberce bilgi paylaşımlarında gidereceğiz.
Arkadaşım son mesajlarındaki açıklamalarına getireceğim bir kaç ayrıntıyı ortaya koyarsak Atıklarını gübre oluşturacağın kabın alacak miktar oluşuncayakadar ayrı kapalı veya bir naylon torbada birikmesini sağla bu atıklar güneşten uzak serin ve kuytu bir ortamda olurasa fermantasyon işlemine daha uygun olur,malzemelerin için sadece hümik asit ilavesinin etkisinin ne yönde gelişme sağlıyacağı hakkında malumatım bulunmuyor bu uygulama tamamlanırsa sonuçlarına göre bir karar alırız. Sayın mormenekşe arkadaşım çalımalarına devamın bakımından içinde şüphe yaratmadan devam edersen, kendine göre uygun yöntemi bulacağından eminim, size geç cevaplar konusunda daha açıklamalarım olmuştu merek etmeyin çalışmalarınızı ilgi ile izlemekteyim çalışmalarınızda başarılar dilerken sevgiyle kalın.Saygılarımla.. |
Sayın epsody verdiginiz bilgiler den dolayı teşekkür ederim, bende bu bilgiler ışıgında sıvı gübre yapımına başlıyacagım, ileride gelişmeleri ve hatalarımı sizlerle paylaşmak istiyorum saygılar.
|
Epsody ve diğer arkadaşlar
Sıvı gübre yaparken kullanacağınız organik maddeyi fazla çürütmeden, tazeyken kullanmanızı öneririm. Aksi halde zararlı mikroorganizmalara davetiye çıkarmış olursunuz. Alıntı:
|
Sevgili Epsody,
Bugün sıvı gübre denememim 12.günü,arada bidonu sağa sola çalkalayarak karışımı karıştırdım.Beyaz porselen saksıya deneme amaçlı bir miktar oluşan sıvıda koydum,rengi koyu kahverengi,üstün de ise beyaz -krem renkli köpük vardı.Ve bahçem de ne yaptıysam mutlu olmayan manolya,kamelya ve bazı çim alanlara önceki hallerini de görüntüleyerek uygulamaya başladım. (sulandırarak)Sonuçları hep beraber göreceğiz.Herkese mutlu bayramlar.Esen kalın. |
Denizakvaryumun'a gecikmiş cevap
Alıntı:
Kırsal alanda tuvalet atıklarının değerlendirilerek Em kullanılarak kompostlaştırılabilir. Yapılacak korunaklı poseptik çukurunda toplanacak sadece kahverengi(karbon) malzemeler çukurun içindeki insani dışkılara ilave edilerek EM aktif ile fermantasyona tabi tutularak bileşiklerinden uygun olarak ayrıştırılabilir. Kompost işlerinde başarılar dilerken Ramazan bayramınızıen içten dileklerimle kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.Saygılar.. |
Fermantasyon başlığına katılıma teşekkürler.
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar konu başlğıma aktif veya pasif katılımlarla ilgi duyan üye arkadaşlara ilgilerinden dolayı en iyi dileklerimle katılımları için teşekkürlerimi sunarım.
Yeşil adım kompost kovalarıyla mutfaklardaki organik atıklardan sıvı gübre yapmak daha kolay. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025