![]() |
Alıntı:
|
Sn Berduray
Lütfen EM bayileri ile temasa geçiniz. Selamlar http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=282 Alıntı:
|
Bana en yakın bayiinin Antalya olduğunu düşünerek , dün oraya mail attım, ama henüz görmediler herhalde.
|
Benim karışım tatlı ve mayhoş kokular üreterek, beyaz köpükler, kabarcıklar oluşturdu.
Bu kullanıma hazır hale geldiğini mi gösterir, yahut başka aşamalar için beklemeli miyim? Sayın Jineop sizin çalışmalar ne alemde acaba? Siz benden önce başlamıştınız bu işlere. Biz bu sıvıyı emsiz ve melassız nasıl pastörize ederiz? Yani içinde zararlı bakteriler nasıl bertaraf edilir acaba? |
Sevgili Berduray,
Sormayın hani böbürlene böbürlene ağzı geniş bidona somunlu musluk taktığımı anlatmıştım ya,Cumartesi sabah kalktığım da nasıl olduğunu bilmiyorum musluk yanlardan sızdırmış ve benim sıvılar komple akmış.Ve Cumartesi günü hemen ağzı dar musluklu yeni bidona ,yeni atıklarla sıvı gübre kurdum.İçi ağırlıkla yemek artıkları,şekerlenmiş recel,yogurt,yoğurt suyu,bozulmaya başlamış meyveler ,30 gr kuru maya,bulgur vs .Ve içine humik asit(Bidon 30 litrelik 1cay bardağı )ekledim.Elimdekilerle hemen birşeyler yapmak istedim.Bakalım ne olacak. Bugün kapağını açıp kokladım,hiç koku yok sanırım iyi olmadı.:( Ama senin ki,iyi yolda ki koku ve köpüklenme başlamış.Kutlarım. |
Teşekkür ederim de bir sonraki aşama ne olacak, hala onu çözemedim.
Ne zaman deneyebileceğim ben bunu, çiçekleri zehirlemeyeyim bir de... Size de geçmiş olsun, ben normal kovaya koydum, ne olacak, üstten alırım başka bir kapla işime yarayacak kadar. |
15 günde sıvı gübre hazır oluyormuş . Bir yerde bu başlıkta bunu okumuştum .
Dışardan konuyu takip ediyor ve uygun musluklu varil veya bidon arayışı içindeyim... Mesaj no 15 epsody: ''10-15 gün de tamamlanıyor ben bazen daha erkende içinde köpüklenme gördüğümde bu sıvı gübreyi kullanmaya başlıyorum.'' ve mesaj no 14 Sıvı gübrelerinizi 1/50 oranında suyla seyreltip bitkilerin üzerine spreyleyebilirsiniz. |
Onları okudum sayın Volare, 40 numaralı mesajımda dikkati çektiğim hususlar için endişeliyim.
Ben de melas veya em yok çünki. Bay Epsody'de uğramaz oldu. |
Ben burada kompost yapımı görebildim, ben sıvı, fermantasyon soruları soruyorum.
Ben göremediysem bağışlayın, tam olarak nerede acaba? |
Evet haklısınız konuları karıştırdım :)
Örnek olarak bu linki verebilirim. EM BUKASHİ KOMPOST KOVALARININ KULLANIMI 1. EM Bukashi Kompost kovanızı rahat ulaşabileceğiniz, direk güneş ışığı almayan bir yere yerleştirin. (Mutfakta elinizin altında olması daha kolaydır, koku sinek yapmaz) 2. Organik atıklarınızı 2 – 3 cm lik küçük parçalar haline getirin. (Küçük parçalar daha çabuk kompostlaşır) * Gün içinde atıklarınızın hepsini içinde süzgü, üzerinde de kapak bulunan bir kapta biriktirmek ve bir kerede kovanıza ilave etmek daha pratiktir. (Çay – kahve atıkları ya da yıkanmış sebze - meyvenin kendi bünyesinin dışından gelen fazla suyun süzülmesine yardım eder) 3. Kovanın altına bir – iki avuç EM aşılayıcı materyali serpin, böylece fermantasyonu hızlı ve sağlıklı başlatmış olursunuz. 4. Fazla suyu süzülmüş ve küçük parçalara ayrılmış atıklarınızı kovaya boşaltın. 5. Üzerine bir avuç (30-40 gr) EM aşılayıcı materyali ilave edin. EM aşılayıcı materyalin miktarını aşağidaki durumlarda arttırın, Yazın sıcak havalarda Bünyesinde fazla su içeren atıklarınızda - sıkılmış sebze meyve posaları gibi – Et, balık, peynir, yumurta gibi koku yapabilecek atıklarınızda EM aşılayıcı materyali kullanmadığınızda ya da az kullandığınızda koku yapacaktır. 6. Üst kısmını düzleştirip bastırıcı ile içindeki havanın mümkün olduğunca çıkmasını sağlayın. Unutmayın, EM havasız ortamda fermantasyon ile kompost yapacaktır, 7. Kovanın kapağının iyice yerleştiğinden emin olun ve kovanız doluncaya kadar aynı işlemi tekrarlayın. (Bu süre 2- 4 kisilik bir aile icin 10 ile 12 gün arasındadır) 8. Kompostlaşma gerçekleşirken organik atıkların kendi bünyesindeki su EM içindeki yararlı mikrorganizmalarla beraber kovanın içindeki separatörden alt kısma süzülecektir. EM Bukashi sıvı sı da dedigimiz bu özel sıvı gübreyi her iki günde kovanın altındaki musluktan alın. (Aldıktan sonra musluğu kapadığınızdan emin olun) Normalde sirke gibi kokar. Çabuk bozundugu için 24 saat içinde kullanılması gerekir. Kullanımı ; Bitkilerin sulanmasında 1/500 oranında seyrelterek, Var ise bahçedeki kompost partisine ilave ederek Lavabo, banyo, tuvaletlere 1/100 oranında ılık suyla seyrelterek ya da olduğu gibi dökebilirsiniz, borulardaki tıkanıklığın oluşmasını önler. Eğer kötü kokuyorsa bitkilerinize kullanmayin, tuvaletlere dökün. 9. Dolu kovanızı 10 ile 15 gün arası direk güneş ışığı almayan ılık bir yerde fermantasyona bırakın. * Bu süreçte kompostunuz, EM Bukashi sıvısı üretmeye devam edecektir. Mutfağınızda fermantasyona bıraktığınız kovayı alta, kullanımda olanı ise üstüne yerleştirmeniz iki kovanın da musluğuna kolay ulaşmak için pratik olur. 10. Fermantasyon bittiğinde kapağı açtığınız zaman atığınızın kokusu ve görünümü turşu gibiyse kullanıma hazırdır. * Üzerinde beyaz küfler varsa iyidir ve bitkiler için faydalıdır. ** EM Bukashi Kompost Kovanızı sadece su ile durulayın, temizlemek icin lütfen DETERJAN KULLANMAYIN. http://www.yesiladim.com/pdf/YesilAd...20Kovalari.pdf |
Ben sorunumu anlatamadım galiba...
|
Alıntı:
Kompost kovasıyla kompost yapma ve kompostlaşma sırasında altta biriken sıvıyla sıvı gübre yapma işi tamam :) Peki kompostlaşma sırasında EM Bukashi kovasını tamamen suyla doldursak (ya da en azından yarısına kadar)daha fazla sıvı gübre yapamaz mıyız?Yani epsody nin yaptığı gibi. Bu durumda katı atıkların kompostlaşmaması gibi bir durum olabilir mi? Yine aklıma takılan 2.husus sizin sitenizde belirttiğiniz EM aşılayıcı materyal yerine neden kompost kovasında EMA kullanmadığımız? |
Arkadaşın sorusu şu (Sevgili berduray , yanlışım varsa düzelt ;)) ,
''ben EM kullanmadım , bu gübrenin içinde zararlı mikroorganizmalar var ise (?) , onları nasıl yok edebilirim , verebilecekleri zararı nasıl bertaraf edeyim ?'' |
Sn.berduray;
Uzun zamandan beri konuyu yakından endişe ile takip etmekteyim. Giriştiğiniz işlem sağlığınızı ve çevrenizdeki kişilerin sağlığını riske atan bir işlemdir. Fermantasyon ile gübre üretilen özellikle organik atıklardan elde ediliyorsa faydalı ve zararlı mikroorganizmaların bulaşması söz konusudur. Bu işlemi evlerinizde ve bahçelerinizde yapmaya çalışıp birde kokluyorsunuz. Bırakın çiçeklerinizin zehirlenmesini bence önce kendi sağlığınız için endişelenin ve lütfen gereğini yapın. Aksi taktirde kimsenin istemeyeceği sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.Saygı ve Sevgilerimle |
tavsiye
Alıntı:
Bu konuda musluklu bidonu ben kendim damlama sistemi için yapmıştım 200 lt lik bir varilin tabana yakın kısmına vana takmiştım.Kesinlikle su sızdırmıyor.Yarın resmini de yüklerim.Ayrıca mevcut bidonunuzun musluk kısmından su sızdırmaması için ( şu anda adını hatırlayamadığım )yapıştırıcıyı da kullanabirirsiniz.Saygılarımla |
Sayın Volare teşekkür ederim, tam da bunu söylemek istedim.
Oğuz Bey benim için endişelenmeyiniz, benim fermante kovası bahçede ve kimse ile teması yok, ağzı kapaklı ve koklamak da şöyle bir eğilip baktığım bir nefeslenme sadece. Dakikalarca o havayı teneffüs etmiyorum. Yine de ilginize ve uyarılarınıza teşekkür ederim. |
Soruyu defalarca iki agizdan sorduk da ,,Sesimizi duyan var mi ? ''
diye bagirsak mi acaba sevgili berduray ;( Bu likit gubrede zararli mikroorganizma olmadigindan nasil emin olacaz ? |
Merak etme Volare, ben yarın kobay olarak seçtiğim bir bitkiye verir, sonucu sana özelden yazarım:)
Madem merak edip cevap yazan yok, sonucu da öğrenmesinler:) |
Alıntı:
EM temin etmekte sıkıntı varsa yoğurt suyu, ekşimiş yoğurt ilavesiyle karışıma laktik asit bakterileri sağlıyacağından riski azaltmış olursunuz. |
Hayır tatlımsı, roze şarap gibi diye tarif edebilirim.
Üzerindeki beyaz kabarcıklar da hani bekleyen turşularda olur ya öyle bir katman şeklinde. |
Bu tarifiniz problem yokmuş izlenimini veriyor.
|
Umuyorum:)
|
Sn .Meyveli Tepe ,
açıkçası bu EM' yi almak zorunluluğu benim kişisel olarak canımı sıkıyor . Bir kuruluşa bağımlı olmak , birilerin kar marjını artırmak ... Mayalamayı sağlayacak çevremizde bunca ürün varken :) Bu kadar şişirilmiş ürünün aslında hangi mikroorganizma olduğunu açıklasalar da ikna olsak ... |
Sn Volare
EM almak zorunda değilsiniz. Meyvelitepe ve Epsody'nin yazılarını okursanız, daha iyi anlarsınız. Ben ayrıca burada ürün satmaya çalışmıyorum. Sadece EM kullanmak isteyenlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Hiçbir konuyu abartmıyorum. EM ile ilgili yazıları okumanızı öneririm. Saygılarımla. Alıntı:
|
Sn.Volare,
Elbette hiç bir ürünü almak zorunda değilsiniz. Yazdığınız gibi her şeyin de bir yolu var. EM konusunda Amerikadaki merkezlerine yazmıştım. Gelen yanıtı da başka bir başlıkta yazdıydım diye hatırlyorum. Sahibi bu yazışmaları görürse ilave açıklamalar yapar belki. Fermentasyon konusunda naçizane şunu söyleyebilirim. Fermantasyonu gerçekleştiren laktik asit bakterileridir. En basit olarak yoğurtta bulunur. 100 kilodan fazla zeytini sadece yoğurt suyu ile fermante etmiş bir kişi olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim ki mutfak atıklarını da fermante eder. Fakat diğer grup bakterilerin eksikliği sebebiyle gübrenin yarayışlılığı belki birebir aynı olmaz. Yine de, gübre gübredir ve toprağınıza bitkinize kazandıracakları mutlaka vardır. Hiç bir şey olmasa toprağınızdaki organik madde miktarını arttırırsınız. |
Tamam neden bu EM şu mikroorganizma diyemiyorsunuz bana ?
Mikrobiolojik olarak .Hangi bassil'in hangi serotipi ? Cevap bilen için çok basit olmalı . Bakalım gerçekten o mikroorganizma bunca mucizeyi tek başına yapıyormuymuş ? Daha önce tarif edilmiş bir canlı herhalde , uzaydan gelmediyse veya genetik mühendisliği ürünü değilse . Saygılar . |
Sn Denizakvaryumu
Bukaşi kovaları katı kompost üretmek için üretilmiştir ve amacı budur. Ancak mutfak atıkları genellikle fazla miktarda sıvı içerdiğinden (özellikle yazın karpuz, kavun kabukları bolca mevcut!), kompostlaşmanın ideal biçimde devam etmesini sağlamak amacıyla EM aşılama maddesi yani Bukaşi ilave ediyoruz. İlave ettiğimiz bukaşinin nem içeriği düşüktür ve bu karışımın nemini de azaltır. Çok nemli karışımda biliyorsunuz kompostlaşma olmaz. Bu arada kovanın musluğundan çıkan sıvı da mesajınızda bahsettiğiniz gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Ama amacınız kompost üretmek değilde sıvı gübre üretmekse, o zaman bu soruyu bu başlığı açmış ve konunun da uzmanı olan Sn Epsody'e sorun lütfen. Saygılar. |
Sn . Meyveli Tepe hemfikirim .
Yeni ve cazip gösterilen her şeyi hemen kabul edemem , bakıp tartmam gerekiyor . Sadece çiçek değil , çocuklarıma yedireceğim meyve ve sebze söz konusu . Bu bir sorumluluk . |
Sn Volare
İlgili başlığı baştan sonra kadar okuyunuz lütfen. Her şey apaçık ortada. Saygılar |
Sn.Volare,
İkna olmadığınız bir şeyi kesinlikle kullanmamalısınız zaten. Ben de öyle yapıyorum :) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025