agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğuk Kompost (https://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/)
-   -   Fermantasyon ile gübre yapmak (soğuk kompost) (https://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717.htm)

bernacyhn 21-05-2012 15:37

Kompost denemesi-2
 
1 Eklenti(ler)
Merhaba Sayın Epsody, solucan kompostu konusunda başarılı olamadım. Çünkü içinde tuttuğum kap küçüktü ve üzerini kapatmak zorunda kalmıştım. Bu da çürüyen sebzelerin suyuyla toprağın böceklenmesine sebep oldu. Üzerine kağıt peçete koyarak nemini almaya çalıştıysam da olmadı. Kapak kapalı olduğu için nemlenmeye ve böceklenmeye devam etti. Ben de öylece çöpe attım. Biliyorum, kocaman solucanlara yazık oldu amma bu kez şansımı soğuk komposttan yana denemeye karar verdim.

Bitkilerimin rengi solmuş, kurumaya yüz tutmuş dallarını ve yapraklarını saklamak gibi bir huyum var. Saklamak derken, ağzı açık bir poşette biriktiriyorum. Solucanlardan olumlu sonuç alamayınca aklıma eskiden denediğim ama yine olumlu sonuç alamadığım soğuk kompostu yeniden denemek geldi. Daha önce önerdiğiniz gibi buzlukta duran yaş mayayı bir miktar pekmezin içinde erittim. Bir gece boyunca bekledi. Mayalanmaya başladı ve iyice karıştırıp tekrar mayalanmaya bıraktım (kompost malzemelerini ve düzeneği hazırlayana kadar).

Önce, yukarıda bahsettiğim solmaya durmuş yeşil yaprakları ve dün akşamdan kalma domates salatalık kabuklarını rondodan geçirerek olabildiğince incelttim. Sonra bir çay kaşığı yardımıyla eski bir şişenin içine doldurdum. Ufak bir huniyle pekmez maya karışımını şişenin içine aktardım( Neredeyse hepsini koyuyordum, kalan az bir miktar mayayı ayırmak aklıma geldi. Onu da kapaklı, plastik bir zeytin kabının içine döküp dolaba kaldırdım). Üzerine biraz su ilave ettim.

Sonra ince bir vidayla resimdeki küçük şişenin kapağını deldim. Ucunu sivrilterek kestiğim serum aparatını zar zor o delikten geçirdim. Şişenin içine su koyup ağzını kapattım.
Büyük şişenin kapağını delmek daha zordu. Onu da bir şekilde delip serum aparatını geçirdim. Kapakları aparatın girebileceğinden daha ince delmeye dikkat ettim. Ama yine de ne olur ne olmaz diyerek kapakları ve şişe ağızlarını peçete ile sarıp bantladım. Sonra da şişeleri yerine götürüp resimlerini çektim.

Bugün eczaneden serum aparatı alırken ph kağıdı (tam adını bilemedim) almak aklıma gelmedi. Eğer bu işlem başarılı olursa, daha önce söylendiği gibi bitkinin ph isteğine göre sıvıyı seyreltip kullanmam gerekecek.

Umarım yanlış bir şey yapmamışımdır ve umarım bu kez yaptıklarım işe yarar. Bunu da elime yüzüme bulaştırırsam eğer besin hazırlama olayını bir kenara bırakıp başka şeylerle ilgileneceğim :)

uugur 22-05-2012 13:56

kompostun içine konulan suyun klorlu olmaması elzem midir?

Çamtepe 22-05-2012 14:30

Klorlu suyun mikroorganizmalar üzerinde olumsuz etkisi vardır. O yüzden en azından klorlu suyu bir süre (bir gece) ağzı açık şekilde bekletirseniz daha iyi olur.

uugur 22-05-2012 16:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 970699)
Klorlu suyun mikroorganizmalar üzerinde olumsuz etkisi vardır. O yüzden en azından klorlu suyu bir süre (bir gece) ağzı açık şekilde bekletirseniz daha iyi olur.

teşekkürler, klima suyunu kullanmam daha uygun olacak gibi.

bernacyhn 27-05-2012 10:35

Kompost suyunun yüzünde beyaz bir şey oluştu. Kenarlarından içeriye doğru... Bunu neye yormalı, normal midir acaba?

uugur 27-05-2012 16:53

bugün pazardan aldığım bezelyenin kabuklarından kompost yapacağım içine yoğurt, pekmez, ufalanmış ekmek ağaç dalları vs. şeyler de koyacağım su olarak da iki gündür dinlendirilen çeşme suyu kullanacağım.

Halil Önen 27-05-2012 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn (Mesaj 973980)
Kompost suyunun yüzünde beyaz bir şey oluştu. Kenarlarından içeriye doğru... Bunu neye yormalı, normal midir acaba?

Normaldir. Sirkeleşme belirtisi, hava ile temasından kaynaklanıyor olabilir. Daha fazla bekletmeden kullanabilirsiniz...

uugur 30-05-2012 09:40

ilk iki gün pek bir hareketlilik yoktu ama dünden sistemden beri yoğun bir gaz çıkışı var.

scanik 04-06-2012 13:50

Merhaba EM kullanarak bukaşi aşılayıcı yapmaya çalışıyorum. Buğday kepeği kullanıyorum. 15 gün önce hazırladığım karışım üzerinde yeşil küfler var. Onların sağlıklı olmadıklarını okudum. Bu aşılayıcıyı ne yapmalıyım, toprağa gömsem zamanla düzelir mi? Ya da düzeltmenin bir yolu var mı? teşekkür ederim

Safranlı 04-06-2012 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi scanik (Mesaj 978918)
Merhaba EM kullanarak bukaşi aşılayıcı yapmaya çalışıyorum. Buğday kepeği kullanıyorum. 15 gün önce hazırladığım karışım üzerinde yeşil küfler var. Onların sağlıklı olmadıklarını okudum. Bu aşılayıcıyı ne yapmalıyım, toprağa gömsem zamanla düzelir mi? Ya da düzeltmenin bir yolu var mı? teşekkür ederim

opragınıza veya varsa saksınıza gmebilirsiniz
hiç bir zararı olmaz...

indy 05-06-2012 16:40

Hepinize tüm mesajları için teşekkür ederek yazıma başlamak istiyorum. Ancak o kadar fazla bilgi var ki kafam kompost olmuş durumda. :)

Şimdi bende kendi gübremi üretmek istiyorum anladığım kadarıyla birkaç şekilde gübre üretebiliyoruz. Sıcak Kompost Soğuk Kompost v.b. Benim öncelikli olarak denemek istediğim soğuk kompost. Yolumun üzerinde olması dolayısıyla EM temini tamam.

Anladığım kadarıyla soğuk kompostta ikiye ayrılıyor.
1. Bidona mutfak atıkları doldurulup bidon ağzına kadar su ile dolduruluyor
2. Bukaşi bidonları gibi bidonlarda içine su koyulmadan yapılıyor atığın kendi suyunun çıkması amaçlanıyor. Doğru anladıysam bu yöntemlerden hangisi daha yararlı hangisiyle başlamamı tavsiye edersiniz. Kompost yaparken sadece EM koymam yeterli mi pekmez ekmek yoğurt suyu gibi maddelerde koymam gerekir mi? Ne kadar atığa ne kadar EM koymam gerekir yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

mhmmtygt 28-08-2012 12:48

5 Eklenti(ler)
Merhaba, Konu biraz eskimiş galiba, en yoğun olduğu 2009-2010'a ait mesajlardan kimse kalmamış son yorumlarda ama birde ben deneyimimi yazayım belki tekrar canlanır .
Aşağıda resimlerini de ekleyeceğim, önce yaptıklarımı anlatayım.
Büyükçe (hacmini bilmiyorum, dolayısıyla tam ölçekli olmadı yaptığım karışım) bir musluklu bidon buldum. Evde ve bahçede var olan çeşitli taze sebze ve meyveleri (domates, biber, patlıcan, patates, soğan, taze fasulye) bıçakla doğrayarak küçülttüm. Semizotu, ebegümeci gibi otlarda ilave ettim hatta bu mevsimde 1 kök kedirgen(kuşkonmaz) buldum onuda koydum. Fotoğraftaki kovayı doldurdum.
Daha küçük bir kapta aynı sebzeleri dahada küçük doğrayarak pekmez, ayva reçeli ve vişne reçeliyle ve 2 çeşit ekmekle karıştırdım. Ekmeğin biri bildiğimiz fırın ekmeği diğeri ise evde nohut ile mayalanmış ev ekmeği. Daha sonra hepsini kovada tekrar karıştırıp kendirden yapılma çuvalın içine doldurdum, çuvalıda bidondaki kuyu suyunun içine koydum. Üzerine bir tabak yoğurt, çökelek yapımından kalan 5 lt suyu da ilave edip 1 adet de refloru boşaltıp kapağını hava almayacak şekilde kapattım. 18 saat kadar geçince açtım ve çok sık olmamakla birlikte suyun yüzeyine iri kabarcık çıktığını gördüm. Yüzeyde başka herhangi bir belirti yok. Bu iki gün önceydi. Evde değilim ve tekrar gidip bakma imkanım olduğunda paylaşırım.

mhmmtygt 29-08-2012 11:58

sıvı gübre yapımı
 
Merhaba,
Yeni bir deneme daha yapacağım. Bu kez suyun içine koymadan, fermante olmuş organik maddelerin alttan çıkan suyunu alacağım.
Sormak istediğim şu, bahçemdeki domatesleri sökmem gerek, çoğu erken yaprak kurumasından dolayı kurudu veya kurumakta, sanırım bu bir mantar hastalığı ve bu domates kökenleriyle fermantasyon kovasını doldursam sakıncası olur mu?
Bunda ya da daha önce kurmuş olduğum sulu sistemde zararlı mikroorganizma barınmadığından nasıl emin olabilirim?

Bu arada domatesleri sökmemin nedeni kuruma değil, duvar inşaatı olacağından dolayı.

Dogasever 08-09-2012 15:54

Sn mhmmtygt

Ozelden yolladiginiz mesajinizi simdi gordum.

Tam olarak oranlar belli olmamakla bilikte yaptiklariniz dogru. Ancak eger bir mantar hastaligindan kusku duyuyorsaniz, o malzemeyi sivi gubre yapiminda kullanmanizi onermem. Sart degil ama oransal olarak koydugunuz pekmez kadar EMA koymanizda da fayda var. Koyacaginiz pekmez miktari toplam sivinin yaklasik 20-25 de biri kadar olmali.

mhmmtygt 08-09-2012 22:53

Yanıtınız için teşekkürler. Bidonu doldururken elimde EMA yoktu, yeni geldi.
13 gün falan oldu bidonu dolduralı ve suyun üzeri beyaz küf kaplandı. Su aldım, rengi açık sarı ve ekşi bir kokusu var.
EMA yı şimdi koysam sorun olur mu? Bir de içindeki organik maddeleri ne zaman çıkarmalıyım?

hepgül 08-09-2012 23:35

"5 lt suyu da ilave edip 1 adet de refloru boşaltıp kapağını hava "

Buradaki reflor kullanımının amacını soracaktım, lütfen izah edermisiniz.

mhmmtygt 09-09-2012 11:01

Bu konuyla ilgili tüm mesajları okudum ve başka bir üyenin kullandığını gördüm, gerçi başka hiç kimse kullanmamış olmasına rağmen hiç kimse de neden kullandığını sormamış ya da yararlı olup olmadığını belirtmemiş.
Ben reflor içindeki bakteriyi araştırdığımda yararlı bir bakteri olduğunu gördüm ve gübre içindeki organizma çeşitliliğini artırmak için kullandım.
Aslında hala bir uzman görüşüne ihtiyaç var.

mhmmtygt 09-09-2012 11:05

Tekrar inceledim, 264 no'lu mesajda kullanılmış

eflone 09-09-2012 17:43

Reflor®' un içindeki etken mikroorganizma bir bakteri değil, Saccharomyces boulardii adlı mayadır. Bazı ishallerin süresini kısaltmak adına ilaç olarak kullanılır. Yararlı olup olmadığını hakkında bir bilgim veya konuyu takip etmişliğim yok, sadece rast geldim ve ileride oluşabilecek yanlışları düzeltmek istedim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mhmmtygt (Mesaj 1016827)
Bu konuyla ilgili tüm mesajları okudum ve başka bir üyenin kullandığını gördüm, gerçi başka hiç kimse kullanmamış olmasına rağmen hiç kimse de neden kullandığını sormamış ya da yararlı olup olmadığını belirtmemiş.
Ben reflor içindeki bakteriyi araştırdığımda yararlı bir bakteri olduğunu gördüm ve gübre içindeki organizma çeşitliliğini artırmak için kullandım.
Aslında hala bir uzman görüşüne ihtiyaç var.


mhmmtygt 09-09-2012 23:20

Probiyotiklerle ilgili şu makalede laktik asit bakterileri ile beraber bahsedildiğinden karıştırmış olabilirim. Kusura bakmayın.
Dedim ya hala uzman görüşüne ihtiyaç var :)

Dogasever 10-09-2012 21:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mhmmtygt (Mesaj 1016723)
Yanıtınız için teşekkürler. Bidonu doldururken elimde EMA yoktu, yeni geldi.
13 gün falan oldu bidonu dolduralı ve suyun üzeri beyaz küf kaplandı. Su aldım, rengi açık sarı ve ekşi bir kokusu var.
EMA yı şimdi koysam sorun olur mu? Bir de içindeki organik maddeleri ne zaman çıkarmalıyım?

Suyun üzeri beyaz küfle kaplandığına göre sorun yok demektir. Gaz çıkışı oldu değil mi? Demek ki reflor kullanmanızın olumsuz bir etkisi olmamış. Beyaz küf bize bunu işaret ediyor. Yukarda Sn Eflone de zaten bu mikroorganizmanın Saccharomyces türünden bir maya olduğunu açıklamış.

Em kullanımına gelince, mevcut gübreniz zaten yapılalı 13 gün olmuş. Bence buna EM ilave etmeyin. EM'yi baştan ilave ederseniz daha iyi olur. Organik maddeleri, sıvı gübre bitince çıkartabilirsiniz. Eğer bitmeden çıkarıp kullanmak istiyorsanız başlangıçtan 2 veya 3 hafta sonra çıkartılabilir. Bu katı gübreyi toprağa gömdüğünüzde çok kısa sürede toprakta yok olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu katı gübreyi toprağa gömdükten veya toprakla karıştırdıktan hemen sonra üzerine dikim yapaiblirsiniz.

Hillbilly 01-11-2012 11:04

Sanıyorum olay basit ama anlatımlar olayı kafa karıştırıcı noktalara taşıyor.Ben ne anladığımı yazayım düzelten düzeltsin.
1) Bitki artıklarını vs. bir çuvala koyar, klorsuz su içinde ve havasız bir ortamda muhafaza ederseniz (süreci aktifleştirmek için Em, bulamazsanız maya,yoğurt suyu vs. ve mikroorganizmalara bir ön besin olarak şekerli su,pekmez,melas vs. ilave etmeyi unutmadan) böylece sıvı bir gübre elde edersiniz.

2) Eğer muhafaza ettiğiniz havasız ortamda su kullanmazsanız bu çok yararlı, çabuk toprağa karışan bir komposta dönüşüyor.(Bu kompostun altında bir miktar sıvı gübrede birikiyor :) Yalnız bu sıvı gübreyi su ile seyrelterek kullanmamız gerekiyor.

3) 2 numarada elde edilen doğru ve yararlı olan kompostu veya işlerin yanlış gittiğini düşünürsek sürecin negatif bakteriler oluşturduğu, zararlı olan kompostu solucanlara öğün yaparsak bu sefer çok yararlı bir solucan gübresi elde etme imkanımız var.(bu süreçlerden geçmeden de artıkları direk olarak solucanlara mama yapabilirsiniz)

4) Fermantasyon dışında bahçede 1 ölçü kahverengi bitki artığı(kuru dal,saman vs.), 3 ölçü yeşil bitki artığı(yaprak,çim,ot vs.)+ birazda toprağı açtığımız genişçe çukura döküyor ve hafif ıslatıyoruz.(Bu arada hayvan gübresi de ekleyebilirsiniz bu karışıma) Bu tamamen oksijine gerek duyan bir yöntem olduğu için arada bu yığını karıştırarak havalandırıyoruz. Yalnız söylenen 4. yöntemden elde edilen gübrenin besin değerini belli oranlarda kaybettiği ve diğer yöntemlerde elde edilen gübreler kadar kaliteli ve yararlı olmadığı.

Hillbilly 26-11-2012 14:21

http://d1211.hizliresim.com/13/u/g9hxw.jpg
ANTİ-MADDE (Uzayı çevreleyen anti-maddenin sıvı hali gibi, hafif kötü ama büyük oranda fermantasyon kokuyor...)
http://d1211.hizliresim.com/13/u/g9hz7.jpg
MADDE(Mutfak artıkları vs.) Görüldüğü üzre beyaz renk hakim, 2 haftada bir yoğurt suyu ile safları destekliyorum.

ekizilaslan 17-01-2013 14:02

Bu sitede kafayı yiyeceğim yahu. şu soğuk işine de bakayım derken daha ilk sayfada gözüm çöp tenekelerine kaymaya başladı. komşulara ne desem de bana deli gözüyle bakmadan mutfak atıklarını alsam diye düşünmeye başladım. şu an 2. sayfaya başladım. acelemi mazur görün. sorular da yavaş yavaş oluşuyor.
hanım beni kovacak eyvaaah :p

Safranlı 17-01-2013 14:16

aynı yoldayız merak etmeyiniz
dışarıyı bırakın kndi artıgınız yeter
ilk denemeyi hanımınız çiçeklerine yapın bakın nasıl yolunuz açılacak

ekizilaslan 17-01-2013 15:48

artıkların toplanmasını beklerken bozulmasını nasıl önleyeceğiz

tiryaki 25-01-2013 20:44

buzdolabında bekletmek bir çözüm olabilir.

tiryaki 25-01-2013 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hillbilly (Mesaj 1040295)
Sanıyorum olay basit ama anlatımlar olayı kafa karıştırıcı noktalara taşıyor.Ben ne anladığımı yazayım düzelten düzeltsin.
1) Bitki artıklarını vs. bir çuvala koyar, klorsuz su içinde ve havasız bir ortamda muhafaza ederseniz (süreci aktifleştirmek için Em, bulamazsanız maya,yoğurt suyu vs. ve mikroorganizmalara bir ön besin olarak şekerli su,pekmez,melas vs. ilave etmeyi unutmadan) böylece sıvı bir gübre elde edersiniz.

2) Eğer muhafaza ettiğiniz havasız ortamda su kullanmazsanız bu çok yararlı, çabuk toprağa karışan bir komposta dönüşüyor.(Bu kompostun altında bir miktar sıvı gübrede birikiyor :) Yalnız bu sıvı gübreyi su ile seyrelterek kullanmamız gerekiyor.

3) 2 numarada elde edilen doğru ve yararlı olan kompostu veya işlerin yanlış gittiğini düşünürsek sürecin negatif bakteriler oluşturduğu, zararlı olan kompostu solucanlara öğün yaparsak bu sefer çok yararlı bir solucan gübresi elde etme imkanımız var.(bu süreçlerden geçmeden de artıkları direk olarak solucanlara mama yapabilirsiniz)

4) Fermantasyon dışında bahçede 1 ölçü kahverengi bitki artığı(kuru dal,saman vs.), 3 ölçü yeşil bitki artığı(yaprak,çim,ot vs.)+ birazda toprağı açtığımız genişçe çukura döküyor ve hafif ıslatıyoruz.(Bu arada hayvan gübresi de ekleyebilirsiniz bu karışıma) Bu tamamen oksijine gerek duyan bir yöntem olduğu için arada bu yığını karıştırarak havalandırıyoruz. Yalnız söylenen 4. yöntemden elde edilen gübrenin besin değerini belli oranlarda kaybettiği ve diğer yöntemlerde elde edilen gübreler kadar kaliteli ve yararlı olmadığı.

Çok iyi özetlemişsiniz bence. Hatta biraz konular içiçe geçmiş burada

Bu konu başlığında sulu yapılan gübre tarifi ile enzim başlığında bahsedilenler tamamen aynı gibi. O başlıkta yazdığım şu mesaja göz atmanızı tavsiye ederim
http://www.agaclar.net/forum/1089186-post1323.htm

ekizilaslan 26-01-2013 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hillbilly (Mesaj 1040295)
Sanıyorum olay basit ama anlatımlar olayı kafa karıştırıcı noktalara taşıyor.Ben ne anladığımı yazayım düzelten düzeltsin.
1) Bitki artıklarını vs. bir çuvala koyar...
2) Eğer muhafaza ettiğiniz...
3) 2 numarada elde edilen ...
4) Fermantasyon dışında bahçede ....

Allah işini rastgetirsin. ben de böyle bir toparlama yapan çıkar mı, yoksa anlayınca ben mi yapsam diyordum.

Cagri- 29-01-2013 00:09

İyi geceler;
Sizlere sormak istediğim iki şey var. Birincisi kompost yapımında kullanacağımız artıklara ısıl işlem uygulamak bize süreç konusunda yardımcı olabilir? İstenmeyen mikroorganizmaların ölmesi, sonrasında bizim istediğimiz mikroorganizmaların üremesinde önemli bir destek sağlayabileceği gibi hücre içindeki yapıların bozunuma uğraması dolayısıyla enzimler de aktifliğini yitireceğinden bakterilere karşı olan hücre direnci zayıflayacaktır. Ayrıca pişirmenin mantığının da dayandığı sindirimin kolaylaşması da sanırım hücre içindeki yapıların bozunmasından gelmektedir. İkincisi ise 174. gönderideki EM kitapçığına pdf olarak ulaşabileceğimiz bir link var mıdır? Sanırım link güncelliğini kaybetmiş. Paylaşımlarınızı ilgiyle takip ediyorum ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025