![]() |
2. gün: bidona koyduğum malzemeleri ben bıçakla küçük küçük doğramıştım sonra burayı tekrar inceledim ki kıyma makinası ya da bledırdan geçirilmiş bende bu gün yeni birşeyler eklemek için bidonu açtım hepsini boşaltıp blendırdan geçirip tekrar bidona koydum ve ağzını naylon poşetle sıkıca kapattım. arada sırada karıştırmak gerekirmi acaba bu arada karışıma 3-4 kayısı da ekledim.
dünden beri cevap bekliyorum yazan olmadı bende kendi kendime yazıp gelişmeleri buraya yazacağım bakalım ne olacak. zaten anladığım kadarı ile üzeri beyaz beyaz küflenince süzüp çökertme yapacağım ve sonra sulandırıp bitkilere vereceğim tabi bozulmazsa.... |
Alıntı:
|
4. gün: dün karışıma hiç bakmadım. bu gün bakayım dedim. karışımı koyduğum bidonu ne olur ne olmaz diye ayrıca poşete koymuştum. bu gün karışımın taşıp poşete döküldüğünü gördüm. taşan sadece su idi ve turşu gibi kokuyordu bu suyu ne yapacağımı bilemedim bir şişeye döktüm. sonra bidonu tekrar poşete koyup yerine koydum bidondaki karışım nerdeyse hiç kokmuyor. daha sonra şişedeki sudan biraz aldım ve normal su ile karıştırıp günlerdir ne yaptıysam kendine gelmeyen ve bugün ölmekten vaz geçtim yarın ölürüm diyen begonyama döktüm. bakalım yarın ne olacak.
inşallah bilgilerini ve deneyimlerini benimle paylaşmak isteyen çıkar ve doğru yoldamıyım diye yardımcı olur... |
doğru yoldasınız
bidonu arada havalandırın |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
kolay gelsin umarım başarılı bir sonuc alırsınız ve de bende sizden faydalanırım hemşerim
|
8. gün : karışımın üzeri beyaz küfle kaplanmış durumda ve ekşimiş hamur gibi kokuyor yani bana göre güzel kokuyor. yalnız daha önce taşmış ve içindeki su dökülmüştü hatta ben bu suyu şişeye doldurup üzerini sulandırarak bir çiçeğe dökmüştüm çiçek hala yaşıyor bir değişiklik yok. şimdi bu karışıma su eklemem gerekiyormu bundan sonra izlemem gereken yol nedir yardımlarınızı bekliyorum. cevap veren arkadaşlara çok teşekkürler....
|
Alıntı:
|
10. gün : arkadaşlardan ses seda yok sanırım kendi kendime birşeyler yapacağım yoksa kompostum bozulacak diye korkuyorum.
yapmayı düşündüklerimi şöyle bir sıralayım belki bir yardım eden çıkar. 1- komposta su ekleyip süzeceğim 2- süzülen suyun çökmesini bekleyip daha sonra sulandırarak kobaylarımı sulayacağım bakalım ne olacak. |
bu günde kimse birşey yazmadı bu işi daha deneyen ve başaran arkadaşlar neredesiniz...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
tebrik ederim ece başarmışsın başlamak başarmanın yarısıdır
|
melesef ki bütün emeklerim boşa gitti arkadaşlardan zamanında cevap alamadığım için üzeri beyaz kokusu turşu gibi olan kompostumun şimdi üzerinde yeşil küfler oluşmaya ve çok kötü kokmaya başlamış. sanırım şimdi bunu imha etmem lazım. ama yılmak yok artık ne yapacağımı biliyorum yeniden başlayacağım ve bu sefer çok daha iyi olacak çünkü bilgi açısından şimdi geçte olsa daha iyiyim. bu konuda deneyimlerini benimle paylaşan en başta patipatya arkadaşa ve diyer arkadaşlara çok teşekkür ederim. deneyimlerimi paylaşmaya devam edeceğim arkadaşların bilgi ve deneyimlerini benimle paylaşmalarından da çok mutlu olacağım....
|
komposta deniz yosunu katılır mı?(tuzlu olduğundan aklıma takıldı) yıkamak gerekir mi?bulunduğum yerde sahile vuran epey yosun var o yüzden soruyorum.konuluyorsa gidip toplayacağım :)
|
Bütün hazırlıklarımı yaptım bu gün yeni kompostumu kuracağım. gelişmeleri yazacağım.
Bu arada bozulan kompostumun, bozulmadan önce taşan suyundan kobayıma verdiğim gübre onu geri getirdi yani ölmek üzere olan begonyam canlandı yavaş yavaş gelişiyor. |
kompostumu kurdum yine bir önceki gibi gün gün gelişmeleri yazmayacağım ama içine neler koyduğumu yazıp bundan sonraki önerilerinizi bekleyeceğim.
kompostumun içine; domates salatalık patlıcan kavun karpuz kabuklarını parçalıcıda iyice parçalayarak bir kapta buzdulabında sakladım birşeyler çıktıkça parçalayıp üzerine ekledim çünkü. daha sonra bunların içine kendim mayalayarak yaptığım poğaçalardan kalıntıları ve birkaç ekmek kırıntısını ekledim. son olarak bu gün bir küçük şeftali suyu çok ekşimiş yoğurt ve bir paket 30gr kuru maya ekledim iyice karıştırıp bidona koydum gaz çıkışı için bidonun kapağına küçük bir delik açtım. bidonu yine taşma ihtimaline karşın bir poşete koyarak tezgahın altına koydum. artık bekleyeceğim bakalım bu sefer olacak mı... beyaz küfler olunca arkadaşların dediği gibi ph ölçümünü yapıp hemen kullanmaya başlayacağım.... |
merhaba eceyıldız,
ben bu konuda deneyim sahibi değilim ama aklıma şu geliyor; her sene turşu yaparım bazısında beyaz tabaka olur bazısında ise su olduğu gibi kalıyor.Ama turşu kokusu dediğimiz yani turşunun olduğunun işareti genelde 7-15 günde oluşur ve yenmeye başlanır bizde.kompostta turşuya benzediği için sanıyorum turşu kokusu benzeri mayalanmış kötü kokmayan suyu elde ettiğinizde kullanılabilir gibime geliyor.beyaz tabaka her zaman oluşmayabiliyor sanırım.ben bir hafta önce koyduğum kompostumu dün akşam azıcık sulandırıp kurumuş bir çiçeğe döktüm.minnacık tek yeşil yaprağı vardı.şu an 2 tomurcuk yaprak var üstünde. birde turşular hava aldığında bozuluyor.sizin kompostta hava aldığından kokuşmasın?hiç değilse şişenin kapağına balon taksanız o şiştikçe boşaltırdınız? |
Alıntı:
Ama balon fikride fena değil aslında , yalnız ben daha önce naylon poşet ile kapattım hava almasın diye poşet anlamadığım bir şekilde delik deşik oldu. Siz kompostun ph ölçüsünü yapıyor musunuz |
açıkçası elimde ph ölçebileceğim bir kaynağım yok.şu an alet-edevat almam da mümkün değil.ph nötr olması için 500:1 sulandırmayı tavsiye etmişler diye bende 5 litre suya 10 ml koydum(şırıngayla).benim düzeneğim şuradaki sistemden, hava almıyor.10-15 gün sonra sanırım içindeki katı kısmı çıkarıp toprağa gömeceğim.balonu yapan birileri vardı sanırım işe yarıyor.iyice şişince havasını alırsınız.balon yoksa doktor eldivenide olur.maksat bidonun ağzını sıkı saran bişey olsun.hava aldırmaz bişey.
|
şimdi kompost listenize bakınca aklıma geldi; evde pekmez varsa mutlaka koyun, ben 5 litre komposta yarım su bardağı pekmez koydum.
|
Alıntı:
|
melas diye birşey varmış ama onu bulmak pekmezden zor.ben adını bile yeni duydum.en azından pekmez markette satılıyor.alabilirseniz iyi olur sanırım.bakteriler bunu yiyip çoğalıyormuş :)
|
o zaman yarın markete bakarım daha iyi olacaksa. melası bende duydum ama dediğiniz gibi onu bulmak çok zor
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
kompostu süzdüm ve kalan posaya bir küçük meyve suyu ekleyip karıştırıp geri yerine koydum. aldığım suyun ph'ını yapmak için dolaba kaldırdım ama yakınımdaki eczanede ph ölçüm kağıtları **** buna benzer birşey yokmuş... eeee şimdi ne olacak
sanırım birazdan yakında ki başka bir eczaneye bakacağım orda da yoksa ölçüm yapmadan kullanacağım |
posasını bahçeniz varsa toprağa gömün.yoksa bos bir saksıdaki eskimiş toprağa da gömebiirsiniz.atmayın.biraz çabuk süzdünüz sanki?üstü beyaz olmuş muydu?
|
Alıntı:
|
olabilir.hava sıcaklığı turşuyu etkiliyorsa illa ki kompostu da etkiler sanırım.umarım bitkilerinize iyi gelir.
|
Alıntı:
bununda iyi geleceğine inanıyorum ama malesef ph ölçüm yapamıyorum burda ki eczanelerde ph kağıtları yok. bende allaha emanet sulandırıp çiçeklerime vereceğim. suyunu aldığım komposta ise küçük bir meyva suyu ilave ederek yerine kaldırdım bu arada karışmış oldu bir iki gün sonra tekrar iyice süzüp geri kalan posayı dediğiniz gibi saksı toprağına gömüp kaldırırım bir kaç ay sonra lalelerime kullanırım onuda |
pekmez koydunuz mu bu sefer yaptığınıza?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
teşekkür ederim. ama ph ölçümü için gerekli olan kağıtları eczanelerde (en azından burdaki eczanelerde) bulamadım bu şekilde sulandırıp kullanmamın sakıncası var mıdır acaba
|
Bugün sabah komposttan aldığım suyu 1e 5 oranında sulandırıp çiçeklerime dağıttım bakalım ne olacak...
üzerine meyva suyu ekleyip beklemeye aldığım kompostun üzeri beyaz küfle kaplanmış herhangi kötü bir koku da yok bir iki gün sonra onuda tamamen süzüp suyu saklayacağım posayıda sevgili Patipatyanın dediği gibi saksıya gömüp saklayacağım toprak olunca da yine çiçeklerime dağıtacağım... |
ece hanım sanırım 500/1 oranında sulandırmak gerek baştaki mesajlarda olacaktı.sıvı gübre asidik olduğu için.5 litre suya 10 ml gibi.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025