agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğuk Kompost (https://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/)
-   -   Fermantasyon ile gübre yapmak (soğuk kompost) (https://www.agaclar.net/forum/soguk-kompost/16717.htm)

Çamtepe 28-01-2011 18:40

Sayın bernacyhn

Pet şişe katı malzeme doldurmak için zor olacaktır. Sn. Sarıcan'ın önerdiği yoğurt kabından düzenek bana epey kolay ve kullanışlı geldi.

Hortum için eczaneden gidip "Serum Seti" alabilirsiniz. Kimisi bedava veriyor, kimisi 50 kuruş kimisi 75 kuruş kimisi de 1.5 TL aldı benden. Bir standardı yok yani.

Serum setinin bir ucunda iğne, diğer ucunda da bir genleşme haznesi mevcut. Ben genleşme haznesini çok iyi kullanamadım. dolayısı ile kesip atıyorum. Kalan hortumu ikiye bölüp bıçakla kesiyorum. Keserken 45 derece gibi bir açı ile keserseniz kabınıza hortumu sokarken daha kolay oluyor.

Sn. Sarıcan'ın öğrettiği gibi bir tane 2 kiloluk boş yoğurt kabını alıyorum. Serum hortumunuzdan biraz daha ufak genişlikte bir tornavidayı ateşte ısıtıyorum ve yoğurt kabının alt tarafına doğru bir delik açıyorum. Ateşte ısınan tornavida "çapak" bırakmadan yoğurt kabının plastiğini çok kolay ve düzgün deliyor. Sadece tornavidayı dik saplamaya ve elinizi titretmemeye gayret gösterin, zira metal sıcak olduğu için eğer eliniz titrerse kendi çapından daha büyük bir alanı eritebilir. Sırada hortumu kaba geçirmek kalıyor ki, eğer 45 derece açıyla kesip bir sivri uç yarattıysanız bu işlem de çok zor olmuyor.

Bir delik de yoğurt kabının kapağına açıyorsunuz. en çok özeni bu kapağa göstermenizi ve hatta biraz daha ince bir tornavida ile bu deliği açmanızı tavsiye ederim, zira potansiyel olarak hava sızıntısı en çok burada olabilir.

Malzemelerinizi koymadan önce Sn. Sarıcan içine su doldurarak bir sızdırmazlık testi yapın demiş. Ben bugüne kadar bu yöntemlerle hiç sızıntı gözlemlemedim.

Malzemenizi koyduktan sonra yoğurt kabının kenarlarından hava girişi/gaz çıkışı olmamasını sağlamak için bir streç filmden faydalandım. Tabi streç film olunca gaz tahliyesine engel olmasın diye hortumun streç filmden geçeceği yere ufak bir delik açıyorum.

Son olarak da Sarıcan'ın önerdiği ilk metod olan gaz tahliye borusunu bir 500 ml'lik su şişesinin kapağına açtığım iki delikten birinden geçirdim. Su şişesine suyu da daldırınca nargilemiz hazır oldu. Sarıcan mesajlarında bu su şişesinin yoğurt kabından aşağıda durması gerektiğini yazmamış, bir süre sonra bir baktım ki bileşik kaplar teorisine uygun şekilde su şişesinden yoğurt kabına su transferi başladı hemen nargileyi aşağıya indirdim.

Serum setinin içinde teknik adı sanırım "klemp" olan bir tane metal parça var. Onun yardımıyla da sıvı çıkışının olduğu taraftaki iğne ucunun biraz yukarısındaki bir hortum parçasını klemp yardımı ile sıkıştırarak bir nevi "açma kapama" düzeneği oluşturuyorsunuz.

Aşağıda resimleri ekliyorum, umarım yardımcı olur.

Genel Görünüm:
http://img253.imageshack.us/img253/298/genelgorunum.jpg

Üstten Görünüm:
http://img141.imageshack.us/img141/4759/kapustten.jpg

Nargile:
http://img163.imageshack.us/img163/6283/nargileq.jpg

Klemp:
http://img814.imageshack.us/img814/2816/klemp.jpg

bernacyhn 28-01-2011 21:31

Deneyiminizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben hem koyacak yerim olmadığından hem de malzeme eksikliğinden böyle yaptım. Bir de deneme amaçlı olduğu için bu seferlik böyle olsun dedim. Epey vaktimi aldı ama yine de malzemeleri doldurdum şişenin içine. Ağzını balonla kapattım ama balon hava kaçırdı.Çıkarırken de yırtıldı. Ben de başka bir balonu taktım ama iple de sıkıca bağladım. Umarım yine hava kaçırmaz. Eğer sıvı gübrem olursa çok sevinirim. Bitkilerim çok bakımsız kaldılar. Onların canlanmasını çok isitiyorum.

amatör hobici 06-02-2011 17:00

Bir bilene soralım.
Arkadaşlar bu başlık altında yazılanları okudum, kendimce bir şeyler yaptım.Yaptığım işlemi sıra ile yazıyorum: 10 lıtrelik pet şişenin içine tahmini 8 kg kadar su koydum.Sonra içine yabani yeşil ot, iri yapraklı ebe gümeci, yeşil bakla yaprakları ve gövdesi, elma kabuğu ve artıkları, muz kabuğu,patates kabuğu,çay artıkları, roka,ıspanak ayıklama artıkları,100 gr. kadar yoğurt suyu, mayalanması için bir dilim ekmek ve 400 gr pekmez koydum. Kapağını kapattım yaklaşık bir hafta beklettim. Sonra baktım gaz sıkışmış şişe bombajlanmış sonra kapağını gaz çıkacak kadar gevşettim.Ve karanlık depoya koydum.yirmi gün kadar sonra bugün kontrol ettim. Koyduğum maddeler erimeye başlamış. Gaz çıkışı yok, Suyu berrak rengi hafif kırmızımsı üzerinde hiç küf yok. Kokusu hafif turşumsu ama keskin değil.
Bu işten anlayan arkadaşlarıma soruyorum bu benim yaptığım ne oldu veya olacak.
Selamlarımla.

epsody 10-02-2011 10:26

Organik maddeler fermantasyonla daha ileri aşamada minerilize olmaktalar.
 
Organik maddenin mikro organizmalar kullanılarak işlenmesi kompost olarak tarif edilsede, daha ileri düzeyde işlenerek minerilizasyona tabi tutularak enzim içerikli doğal antibiotikler ve amino asit ileri düzeyde bitki besinlerine ulaşmak istiyorsak, organik atıklarımızı ileri kompost seviyisi olan fermantasyon işlemine yararlı ve etkin olan mikroorganizmalarla havasız soğuk kompost işlemi ile sonlandırmak zorundayız.

epsody 12-02-2011 16:06

Turşu sularındaki sterilazsyon değerleri.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yarkin (Mesaj 754479)
Dostlar bir sorum var. Evde gecen seneden kalmis, 5-6 litrelik tursu var. Kimse yemiyor. Bu tursu ise yararmiydi?

Arkadaşım turşu suları fermentasyon işleminde üretildikleri için açıkta kalan organik maddelerin oksidasyonuna mani olarak kullanılbilir ziyan etmeyiniz, içindeki malzemede organik madde olduğundan toprağa karıştırarak toprağın yapısını zenginleştirebilirsiniz.

Ben toprak üstünde yaptığım kompost çalışmalarında kompostun üst yüzelerine turşu sularını sulandırarak oksidasyona karşı bir izole oluşturmada kullanmaktayım.

Yarkin 12-02-2011 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 754539)
Arkadaşım turşu suları fermentasyon işleminde üretildikleri için açıkta kalan organik maddelerin oksidasyonuna mani olarak kullanılbilir ziyan etmeyiniz, içindeki malzemede organik madde olduğundan toprağa karıştırarak toprağın yapısını zenginleştirebilirsiniz.

Ben toprak üstünde yaptığım kompost çalışmalarında kompostun üst yüzelerine turşu sularını sulandırarak oksidasyona karşı bir izole oluşturmada kullanmaktayım.

Sn. Epsody; cok tesekkürler. Her zamanki gibi cok iyi anlatmissiniz. ne yapmam gerektigi biliyorum simdi.
Selamlar

amatör hobici 14-02-2011 18:32

Sn.epsody,
291 nolu mesajda turşu sularının oksidasyona karşı kullanılabileceğini belirtmişsiniz. Merak ettiğim bir husus var turşu suları tuzlu olduğundan tuz toprağa veya bitkiye zararlı değilmidir. Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olacağım.Şimdiden teşekkürler.

epsody 14-02-2011 20:16

Turşu sularındaki tuzun fermantasyon işlevi.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi amatör hobici (Mesaj 755420)
Sn.epsody,
291 nolu mesajda turşu sularının oksidasyona karşı kullanılabileceğini belirtmişsiniz. Merak ettiğim bir husus var turşu tuzları tuzlu olduğundan tuz toprağa veya bitkiye zararlı değilmidir. Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olacağım.Şimdiden teşekkürler.

Arkadaşım amatör hobici; başlığa ilgi gösterip takip etmen paylaşımlara yeni katkılar sağlamaktadır, burada söz konusu oksidasyon olunca tuzun topraklara olan olumsuz etkileri daha az önem taşımaktadır, burada turşu salamurasında etken maddeler organik maddeyi tuzun fermantasyonu ile alkole dönerek doğal antibiotik etki sağlamaktadır.

Genelde tuzlar toprağın ph'nı aşağılara çekme eğilimi gösterirler, aynı etkiyi uygulanan gübrelerde de görebiliriz, bitkilere uyguladığımız sulama suları ile bu durumu nötr hale getirebiliriz, burada bizim yapacağımız önceliğimiz topraklarımızın organik özelliğini arttırarak topraklarımızı etkin olan mikro organizmalara hakim kılmak olmalıdır.

Sonuç olarak turşular havasız ortamda oluştuklarından, salamura içinde de fermantasyon bakterilerinden laktik asit bakterileri ürüyerek bu bakteriler topraklarımızdaki oksidasyonun bozucu etkilerine karşı kullanmamızla topraklarımızın yapısını gelişme yönünde aktif hale getirebiliriz.

amatör hobici 14-02-2011 20:58

Sn.epsody,
Zahmetler oldu teşekkürler.

armedangel 14-02-2011 21:43

Benimde değişik bir kompost çalışmam var, ancak halen sonuca ulaşmış değilim,

yazlıkta yabani otları temizlemek için çim motoru aldım( hani bebek arabası gibi olanlardan), sonra farkettimki tamamen parçalayıp cıkartıyor, ve kapalı bir yere koyunca hem ısı üretiyor, hemde gaz çıkışı oluyor,

sonraki teori bunu ağaçların altında bir yere öbek olarak yığdım, ama agustosta yaptığım yığın halen çürümedi, bunun üzeride biraz araştırdım, çürümeyi hava sağlar diye bir teori buldum, 2 haftada bir karıştırmaya başladım, henüz 3 kere fln karıştırmama rağmen çok iyi bir çürüme olmadı, ama biraz daha karıştırmayı planlıyorum.

su ile ıslatma ihtiyacını ise açık havada olduğu için yağmur ie karşılıyorum.

seneye ise işi biraz geliştirip, 100x100x60 lık bir çukur kazmayı ve içine tıkıştırmayı planlıyorum. sonuçlardan bilgilendiririm.

epsody 15-02-2011 09:25

Paylaşımlar gelişmeri arttıracaktır.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi amatör hobici (Mesaj 755493)
Sn.epsody,
Zahmetler oldu teşekkürler.

Zahmet ne demek, Sayın amatör hobici benim için zevkle yaptığım şey ben topraklarla olan çalışmalarımı sizlerin bilgilerinizle paylaşarak tecrübelerimle olgunlaştım, ben paylaşımlarıma karşı paylaşım beklemekteyim, ayrıca ilgine teşekkür ederim, paylaşarak bilgilerimiz daha netlik kazanmaktadır, sevgilerimle.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi armedangel (Mesaj 755515)
Benimde değişik bir kompost çalışmam var, ancak halen sonuca ulaşmış değilim,

yazlıkta yabani otları temizlemek için çim motoru aldım( hani bebek arabası gibi olanlardan), sonra farkettimki tamamen parçalayıp cıkartıyor, ve kapalı bir yere koyunca hem ısı üretiyor, hemde gaz çıkışı oluyor,

sonraki teori bunu ağaçların altında bir yere öbek olarak yığdım, ama agustosta yaptığım yığın halen çürümedi, bunun üzeride biraz araştırdım, çürümeyi hava sağlar diye bir teori buldum, 2 haftada bir karıştırmaya başladım, henüz 3 kere fln karıştırmama rağmen çok iyi bir çürüme olmadı, ama biraz daha karıştırmayı planlıyorum.

su ile ıslatma ihtiyacını ise açık havada olduğu için yağmur ie karşılıyorum.

seneye ise işi biraz geliştirip, 100x100x60 lık bir çukur kazmayı ve içine tıkıştırmayı planlıyorum. sonuçlardan bilgilendiririm.

Arkadaşım armedangel; yaptıklarını bizimle paylaşmanı takdirle karşıladığımı bilmeni isterim, bu şekilde devam ederseniz çalışmalarınızdan sonuca gitmek zor olmıyacaktır, bizlerde bu paylaşım sayfalarından gereken desteği sağlarkende senin çalışmalarında bizim çalışmalarımıza destek bilgiler sunacaktır.

Arkadaşım anlatımlarından çıkardığım anlam, sen bu çim kırpıntılarını malç olayında değerlendirmek istemişsin, yanlız bunları biraz önce kurutarak nemini uzaklaştırman daha yerinde olacaktır, şunuda unutmamalısın ki bu çim kırpıntılarını sererken ağaç gövdesine değirmemen gerekecektir.

Ben malç başlığında bu konuyu tüm ayrıntılar içinde açıkladım, atıklarını çukurda kompost yapımında acelen yoksa en ideal bir yöntem, işin önemi orgaik atıklarımızı toprağa kazandırmak olmalı, çalışmaların iyi yönde size kolaylıklar diler başarılarınız daim olsun sevgilerimle.

armedangel 15-02-2011 09:45

üstad yok yanlış anlattım..
amacım malç (doğru anladımsa ağaçların altını ağaçlar için bu madde ile sıvamak) değil.
esas amacım sebzelerim (özellikle çileklerim için) gübre yapmak amacındayım. zaten direk öbek halinde duruyor benim yığın, ağaç altını seçmemdeki neden güneşten uzak tutma arzım idi..

epsody 16-02-2011 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi armedangel (Mesaj 755672)
üstad yok yanlış anlattım..
amacım malç (doğru anladımsa ağaçların altını ağaçlar için bu madde ile sıvamak) değil.
esas amacım sebzelerim (özellikle çileklerim için) gübre yapmak amacındayım. zaten direk öbek halinde duruyor benim yığın, ağaç altını seçmemdeki neden güneşten uzak tutma arzım idi..

Arkadaşım armedangel; İlgine teşekkür ederim, değerlendirmem malç olayıydı fakat senin güneşte kalma endişelerini anlamıyorum elinde karşılık gelecek karbon malzemen yoksa çim kırpıntılarının neminin giderilmesi gerekmekte kompost sürecinin uygun şartlarda işlemesi için en az 25/1 c/n oranında malzemen olması gerekmekte sonuçta bol kuru malzemeye ihtiyacın olduğundan çim kırpıntılarının güneşte neminin giderlmesi gerekmektedir

Mine Pakkaner 16-02-2011 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 755474)
...

Genelde tuzlar toprağın ph'nı aşağılara çekme eğilimi gösterirler, aynı etkiyi uygulanan gübrelerde de görebiliriz, bitkilere uyguladığımız sulama suları ile bu durumu nötr hale getirebiliriz, burada bizim yapacağımız önceliğimiz topraklarımızın organik özelliğini arttırarak topraklarımızı etkin olan mikro organizmalara hakim kılmak olmalıdır.
....

Turşu suyu içerisindeki tuz doğrudan sodyum tuzudur ve hiçbir şekilde pH yı aşağıya çekmez. Tam aksi tuzlu topraklarda pH yı düşürmek de çok zordur. Kükürtleme gibi işlemler de işe yaramaz. Bu tuz doğrudan sodyum tuzu. Kireçli topraklarda da biriken sodyum tuzlarıdır. Toprakların sodyum tuzları ile kirletilmesi hiç istemediğimiz bir durum.

Sn. Epsody' nin organik madde kazanımı ile ilgili çabalarını takdir ediyorum ve fırsat buldukça izliyorum ancak bunu yaparken de azami dikkat sarfetmek gerek. Turşu sularını toprağa dökmeyiniz.

Tuz topraktaki mikroorganizmaları da öldürür. Bitki köklerini yakar pörsütür çünkü tuzlu ortamda bitki köklerinden toprağa doğru özsu çıkışı başlar. O tuzu yıkamak için dünya kadar su kullanmanız gerekir.

armedangel 17-02-2011 00:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 756101)
Arkadaşım armedangel; İlgine teşekkür ederim, değerlendirmem malç olayıydı fakat senin güneşte kalma endişelerini anlamıyorum elinde karşılık gelecek karbon malzemen yoksa çim kırpıntılarının neminin giderilmesi gerekmekte kompost sürecinin uygun şartlarda işlemesi için en az 25/1 c/n oranında malzemen olması gerekmekte sonuçta bol kuru malzemeye ihtiyacın olduğundan çim kırpıntılarının güneşte neminin giderlmesi gerekmektedir

evet bende biryerlerde yanlış yaptığımı düşünüyordum..
o zaman bu çim artıklarını nasıl bir malzeme ile karıştırmam gerekiyor?sanırım bunlar carbon oluyor. azot için bir miktar gübre ile karıştırmam daha mı uygun olacak.veya yakmış olduğum dalların külleri ile karıştırmama ne dersiniz?
ayrıca anladığım kadarı ile bahçenin güneş anal bir yerinde yığın yerine serme usulu kurumasını sağlamam daha faydalı olacak.. ve ****** ıslatmakta yapmış olduğum en temel yanlış oluyor.

epsody 17-02-2011 07:05

Kompost'a gübre ilavesi.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi armedangel (Mesaj 756434)
evet bende biryerlerde yanlış yaptığımı düşünüyordum..
o zaman bu çim artıklarını nasıl bir malzeme ile karıştırmam gerekiyor?sanırım bunlar carbon oluyor. azot için bir miktar gübre ile karıştırmam daha mı uygun olacak.veya yakmış olduğum dalların külleri ile karıştırmama ne dersiniz?
ayrıca anladığım kadarı ile bahçenin güneş anal bir yerinde yığın yerine serme usulu kurumasını sağlamam daha faydalı olacak.. ve ****** ıslatmakta yapmış olduğum en temel yanlış oluyor.

Arkadaşım çimlerin biraz kurumasını sağlaman kompost oluşumunu dengeye getirecektir, kompostuna ahır gübrelerin ilavesini sağlamakla kompost'un oluşum sürecide aktiflik kazanarak zengin içerikli kompost eldesi sağlanacaktır.

Dalların kömürleşmiş karbonu Kompost'un içeriğindeki karbonla farklı şeyler olduğunu bilmelisin, bahçende oluşan dal artıklarını yakmamanı, bu dalları öğüterek komposta katabilirsin, paylaşımların devamı ile çalışmalarında başarılar dilerim.

epsody 17-02-2011 08:52

Salamura sularıyla oksidasyonun etkilerini azaltmak.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 756106)
Turşu suyu içerisindeki tuz doğrudan sodyum tuzudur ve hiçbir şekilde pH yı aşağıya çekmez. Tam aksi tuzlu topraklarda pH yı düşürmek de çok zordur. Kükürtleme gibi işlemler de işe yaramaz. Bu tuz doğrudan sodyum tuzu. Kireçli topraklarda da biriken sodyum tuzlarıdır. Toprakların sodyum tuzları ile kirletilmesi hiç istemediğimiz bir durum.

Sn. Epsody' nin organik madde kazanımı ile ilgili çabalarını takdir ediyorum ve fırsat buldukça izliyorum ancak bunu yaparken de azami dikkat sarfetmek gerek. Turşu sularını toprağa dökmeyiniz.

Tuz topraktaki mikroorganizmaları da öldürür. Bitki köklerini yakar pörsütür çünkü tuzlu ortamda bitki köklerinden toprağa doğru özsu çıkışı başlar. O tuzu yıkamak için dünya kadar su kullanmanız gerekir.

Mine hanım konu başlığıma katılarak tuzlanan tuprakların önemine istinaden eleştirel yöndeki mesajınızın konunun anlaşılması yönünde katkı sağlaması bakımından, bilindiği üzere evlerde yapılan turşu salamuraları %5 tuz ve %5 sirke karışımları ile hazırlandığından, turşu yapılacak malzemenin fermentasyon işleminde kullanılmasıyla salamura suyundaki tuzun etkileride azalmaktadır.

Yaptığım kompostu 1 ton civarı olarak kabul edersek tuz etkisi azalmış fermantasyonla enzim özelliği kazanmış 5 litrelik salamuranın 2-3 katı suyla seyreltilerek kompostun hava temasından doğan oksidasyon etkilerini gidermesini düşünüldüğünde 1000/5 oranına tekabül eden bu salamuranın olgunlaşan kompostla topraklara ilave edildiğinde, organik değerleriyle zenginleşmiş topraklardaki etkisinin ihmal edilebilir olduğu kanaati içinde bu uygulamalarda bulunduğumdam, bu bilgilerimi fermantasyonla kompost başlığına katkılar sağlaması bakımından ilgilenen üye arkadaşlarımla paylaşmıştım.

Burada sizi endişlendiren konunun salamura sularını sanki bitki yetiştirmede doğrudan kullanılıyor intibağına kapılmış olduğunuz anlaşılıyor, sizcede malum olduğu üzere topraklardaki her olumsuzlukları gidermede toprakların organik özelliklerin arttırılarak giderileceği inancıyla çalışmalarımı sürdürmekteyim.

Sonuçta fazla tuzun topraklar üstündeki etkilerini herkesin bilmesi gerekir, hatta artezyen sularının kullanımında azami itina ile fazla su kullanımından kaçınılması ile toprakların tuzlanması önlenecektir.

MeyveliTepe 17-02-2011 09:55

%5 yoğunluktaki 5 litre salamura suyunda bulunan tuz miktarı 250 gramdır. Bu da az değil. 25 gram bile olsa toprağa bu şekilde tuz ilavesinin kesinlikle sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple az tuzlu bile olsa işi biten zeytin salamuralarını bertaraf etmek bile benim için hep dikkatle düşünülmesi gereken bir sorun olmuştur.

Komposta, mikroorganizma ve enzimlerce zengin solusyon ilave etme gereksinimi varsa, ya bu amaç için hazır solusyon kullanılmalı, ya da özel olarak tuzsuz bir şekilde imal edilmeli.

epsody 18-02-2011 07:08

Salamura sularıyla oksidasyonun etkilerini bastırmak.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 756571)
%5 yoğunluktaki 5 litre salamura suyunda bulunan tuz miktarı 250 gramdır. Bu da az değil. 25 gram bile olsa toprağa bu şekilde tuz ilavesinin kesinlikle sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple az tuzlu bile olsa işi biten zeytin salamuralarını bertaraf etmek bile benim için hep dikkatle düşünülmesi gereken bir sorun olmuştur.

Komposta, mikroorganizma ve enzimlerce zengin solusyon ilave etme gereksinimi varsa, ya bu amaç için hazır solusyon kullanılmalı, ya da özel olarak tuzsuz bir şekilde imal edilmeli.

Sayın MeyveliTepe, Sizin bir toprak dostu olarak kabul edebilirim, lakin sizin engin bilgi ve tecrübelerinizden bu kadar dar anlamlı bir yorum beklemezdim, bilgi sahibi olmayan birisi tuzun etkilerini bu şekilde dar anlamda tarif edebilirdi.

Benim 250gr tuzu küçük bir toprak parçasına doğrudan karıştırışmış olarak algılanmış ve sözünüzdeki endişelere sebeb olmuştur.

Sizin bilgeliğinizden şunları beklerdim, bu tuz miktarı ile aynı oranda sirkenin eklenmesi ile 5litre su içinde hazırlanan bu salmuraya denk gelecek sebzenin ilave edilerek fermantasyona tabi tutulmak için hava boşluğu alınmış bir kaba konularak güneş almayan kuytu bir noktada sebzeleri daha sonra kullanımına uygun hale getirme işlemi olarak halk arasında turşu kurulmada etken madde aktivatör olarak kullanılmştır.

Bu tuzun fermantasyon sürecindeki değişikliklerini ortaya koyan paylaşımlar içinde bu salamuranın öncelikle 1ton civarındaki kompost oluşumundaki açık ortamdaki oksidasyonun etkilerinin bastırılması yönündeki bu salamuranın işlevini açıkladıktan sonrada, kompostun olgunlaşma sürecine katkılarını vede dezavantajlarını açıklıyarak, bu salamura içerikli kompostun uygulanacak toprak örtüsüne yaptığı katkıları ve de endişe edilecek sonuçları dile getirerek yerinde bir paylaşım örneği ile uygulamanın yorumunu tamamlamış olsaydınız, sizede yakışan bu olacaktı.

Yargıda bile bir vakanın bütün yönleri ile alınarak karar çıkıyor, evet konumuzda tuzun etkileşimleri varsa hem iyi yönlerini hemde kötü yönlerini ortaya koyarsak bu olaydan çok yönlü faydalar sağlarız, kanati içinde bu uygulamalarmı forumlarda paylaşarak sonuca gitmekti maksadım, buradaki hatalı davranışımın bilgilerini açıklamanıza hiç bir itirazım olmaığı gibi beni bu konuda aydınlattığınız için de şükranlarımı bile sunabilirdim.

Herne kadar müspet veya menfi kanaat edinmesemde katılımlarınız için teşekkürlerimi sunarım.

MeyveliTepe 18-02-2011 19:33

Sn.Epsody, anladığım kadarıyla salamuradaki tuzun bir şekilde etkisiz hale geldiğini düşünüyor olmalısınız. Yoksa kendi elimizle toprağa tuz ilave edilmesini savunmazdınız.

Faydalı mikroorganizmalarca zengin, çeşitli enzimler içeren solusyonun toprağa, komposta ilave edilmesine kimse karşı çıkmaz. Ama bu solusyon tuz içeriyorsa faydadan çok daha fazla kalıcı zarara sebep olur.

Öncelikle şunu söyliyeyim. Salamuradaki tuz başka bir şeye dönüşmüyor, bu anlamda kimyasal bir reaksiyona girmiyor. Başta da NaCl, sonunda da NaCl. İlk hazırlanan salamuradaki tuzun bir kısmı salamuraya konan sebze meyveye geçer ve bu sebeple salamura suyundaki yoğunluk bir miktar (ağırlıkla doğru orantılı bir şekilde) azalır. Tuz bakımından tüm değişiklik bundan ibarettir.

Tuz ve fermentasyon arasında da ilginç, ters orantılı bir bağlantı var. Tuz, fermentasyonu önler. Öyle ki, %8 tuzluluk bir sınır olarak fermente edici bakterileri çalışamaz hale getirir ve sadece mayalar hakim duruma gelir.

Diyelim ki, %5 yoğunlukta, işi bitmiş 5 litre salamura suyunuz var. Bunu 1 ton komposta (ki %30 nemlilikte en az 5-6 m3 hacimdir) yedirdiniz. Dolayısıyla 1 tona 250 gr tuz ilave etmiş olursunuz. Bu da o malzemenin tuzluluğunu %0,025 arttırıyorsunuz demektir. O malzemede zaten bulunmakta olan tuza ilave gelecek bu miktar. Dolayısıyla sağlıklı bir malzeme elde etmeye çalışırken kirlenmiş bir malzemeye sahip oluyor olabilirsiniz.

Bunun yerine, bu maksatla tuzsuz salamura yapmak zor bir şey değil. Üstelik mikroorganizmalar ve enzimler bakımından çok daha zengin olacaktır. Böyle hazırlanmış solusyon kullanmak çok daha mantıklı olur.

epsody 19-02-2011 21:26

Oksidasyonu baskılamada salamura suyu kullanmak
 
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Sn.Epsody, anladığım kadarıyla salamuradaki tuzun bir şekilde etkisiz hale geldiğini düşünüyor olmalısınız. Yoksa kendi elimizle toprağa tuz ilave edilmesini savunmazdınız.

Sn, MeyveliTepe; Anlatımlarım size kifayet etmediğini anlıyorum, Alıntıdaki açıklamalarına önce cevap vermeliyim, arkadaşım salamuradaki tuzun etkisinin fakındayım, bu etkiden oksidasyonun olumsuzluklarını giderme adına bu uygulamaların içindeyim.

Siz de biliyorsunuzki kompost başlıklarında oksidasyonun olumsuzlukları üzerine karşılıklı birçok mesajlaşmalar yaparak, kompost çalışmalarındaki görüş farklılığımız içinde soğuk kompost'un fermantasyon uygulamalarını paylaşımlara açtım.

Bu uygulamalar içinde oluşturduğum kompostu geliboludaki bahçemin toprağında uygulamaktaydım yetiştirdiğim bitkilerimde gelişmelerinin olumsuz etkilerini görmedim, resimlerini ile sizlerlede paylaştım.

Tuzun bitkiler üzerindeki besin alımlarını bozan toprak yapısında etkiler burada işlemiyormuydu, yoksa bu olumsuzlukları toprağımın yapısındaki organik zenginlikler engelmi oluyordu.

MeyveliTepe 21-02-2011 19:46

Sn.Epsody,

Kendi toprağınızın tuzluluğunu arttırmak kendi bileceğiniz bir şey, isterseniz kürek kürek tuz serpin, kimsenin diyeceği bir şey olamaz. Ancak, başkalarına kendi elleriyle toprağa tuz ilave edilmesini tavsiye etmek doğru değil. Bakın, verdiğiniz örnek üzerinden çıkan hesap ortada ve sonuç küçümsenmemelidir. Böyle şeylerde çok dikkatli olmak gerek.

epsody 23-02-2011 11:20

Salamuradaki tuzun etkileri.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 758516)
Sn.Epsody,

Kendi toprağınızın tuzluluğunu arttırmak kendi bileceğiniz bir şey, isterseniz kürek kürek tuz serpin, kimsenin diyeceği bir şey olamaz. Ancak, başkalarına kendi elleriyle toprağa tuz ilave edilmesini tavsiye etmek doğru değil. Bakın, verdiğiniz örnek üzerinden çıkan hesap ortada ve sonuç küçümsenmemelidir. Böyle şeylerde çok dikkatli olmak gerek.

Topraklarda nacl risk sınırı nedir

Sayın MeyveliTepe, Topraklardaki tuzlanmanın önemine gösterdiğiniz ilgiye teşekkürlerimi sunmakla beraber, bu riskin belirtilmesini bir toprak içindeki risk yaratma oranını vermeden ortaya koymanız kabul edilebilir göremiyorum.

Size göre toprak yoğunluğu içinde nacl 'nin rakamsal bir oranı yokmudur zararlarını açıklaması yönünden, benim bu uygulama içinde aldığım ölçütü internet kaynaklarından 100/.5 baz kabul ederek uygulamaktayım.300mt2 alanda 20 cm toprak derinliğinin kütlesini hesap ederseniz, uyguladığım nacl nin bu toprak kütlesi içindeki yoğunluğuna ulaşırsınız.

Ben bu hesapları kaba olarak yaptığım kabul edersek, yetiştirdiğim bitkiler bu oran içinde risk sınırında görünmedikleri ortaya çıkmaktadır.

Dogasever 23-02-2011 16:13

Sn Epsody

Bu şekilde salamura ilavesini bir veya birkaç defa yaptığınızda belki sizin toprağınızda çok fazla etkisi olmamış olabilir ama bizler tüm Anadolu ve TRakya topraklarını düşünmek zorundayız ve burada verdiğimiz iyi uygulama örneklerinin süreklilik arzedeceğini unutmamalıyız. Sürekli olarak salamura suyu ilavesi, kompost için de kullansanız, toprakta sürekli birikeceği için uzun vadede zarar verecektir. Belki toprağınızda amonyum ve kalsiyum oranları yüksektir ve sodyumun zararlı etkisini bir yere kadar dengeleyebilir ama bence bunu uygulama olarak önermemek sanırım daha doğru olacaktır. Saygı ve sevgilerimle.

epsody 24-02-2011 09:15

Tuzun Organik yapıdaki topraklarda tolere edilebilirliği.

Sayın doğasever, başlığa katılım göstererek samimi paylaşımlarına teşekkür ederim, siz gibi diğer arkadaşlarda tuzun topraklardaki önemine vurgu yapan dikkatlerindeki endişelerinize katılıyorum salamura sularının kompost üzerindeki oksidasyon etkilerini azaltma maksadıyla uyguladığım bu tür yöntemleri uzun süreden beri sizinlede paylaşmıştım.

Hatta bu uygulamalarımın topraklara olan etkisini ortaya konması açısından Epsody'nin geliboludaki bahçesindeki çalışmalar içinde de bahçemde yetiştirdiğim sebze meyve ve diğer bitkilerimin gelişmelerini ortaya koyan paylaşımlarda, bulunmuş güzelliklerin organik atıkların değerlendirme yöntemlerim içinde mütaala ederek bu güzellikleri açıklamaştım.

Salamurda ki tuzun topraklara olan etkilerini yadsıdığım çıkarılmamalı, tuzun bu olumsuz etkilerinin toprağın organik yapısında nasıl tolere edildiğinin sorusu ilede bu uygulamamı paylaşımlarda önermiş oldum.

Hobi maksatlı yaptığımız bu çalışmalar bundan böyle ciddi gözlemlere dayalı yapmamızın gereği içinde olduğumu bilincindeyim, ilk fırsatta bu uygulamalarımı aletlerle destekleme açısından bir Ec ölçer ile bir pH ölçer almak gereğine inanmaktayım.

epsody 25-02-2011 10:03

Kompostun en doğal yöntemi.
 
Arkadaşlar dünyada organik atıkların kompostlaştırılarak kullanılması ile toprakların organik madde ihtiyacı sağlanmaktadır, lakin kompostlaşma çalışmaları da gelişme sağlıyarak yeni yöntemler içinde kompostlaştırmanın önemide ortaya çıkmış olmaktadır.

Bilindiği üzere kompopstun olgunlaştırma sürecinde çeşitli mikro organizmalar devreye girerek işlem tamamlanmaktadır, benim sizlere burada kendi yönetimimin açıklamasında yapacağım.

Arkadaşlar bizler hobi faaliyetli içinde bulunduğumuzu unutmadan uygulamalarımızı en ideal kompost yapmak zorundayız, bazı arkadaşlarımız klasikleşmiş yöntemlerle ticari yaklaşım içinde gördüğümden pratik tutarlı yaklaşımlardan uzaklaşmaktadırlar.

Kompost yapacak malzemelerin devamlılığı sağlanmadığından, atıklarımız öncelikle oksidasyonun etkilerden korumak için önceliklerimiz için ideal bir saklama kabına ihtiyacımız olmaktadır, bu kabın özelliği hava sızdırmaz olmalıdırki malzemelerimiz çürükçül bakterilerin hedefi haline gelerek zararlı oluşumlar meydana getirmesinler hatta bu kaba malzeme ilave edereken katlar arasına etkin mikro organizmalar ilave ederek kompostumuzun aktivasyonunu sağlamanın yanında kompost kabımızın içindeki malzemeleri kabın içindeki havadan izole etmek içinde kap içinde uygun bir örtü ile kapatmamız gerekecektir, tabi bu contalı kapağımıza destek sağlamaktadır.

Arkadaşlar bizim bu yöntemimizin adı havasız soğuk kompost densede biz burada aynı zamanda etkin mikro organizmalarla fermantasyona tabi olarak kompost sürecimiz işlemektedir.

Sizlere burada havasız kompostun olgunlaşmasının tarifinide bir örnekle açıklamak isterim, arkadaşlar nasıl bizler gıdalarımız ileriye dönük saklamak ihtiyacı ile konserve ve turşu yaparken, bu kapların içindeki havayı birşekilde uzaklaştırarak gıdalarımızın bozulmasını sağlıyan oksidasyonun etkilerinden korumaya çalışıyorsak, aynı şekilde toprağımızın gıdası olacak kompostumuzuda oksidasyonun etkilerinden korumalıyız.

Bu konudaki çalışmalarımla ilgilenen arkadaşları paylaşımlara davet ediyorum.

Kirmit 18-03-2011 14:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi epsody (Mesaj 756475)
Arkadaşım çimlerin biraz kurumasını sağlaman kompost oluşumunu dengeye getirecektir, kompostuna ahır gübrelerin ilavesini sağlamakla kompost'un oluşum sürecide aktiflik kazanarak zengin içerikli kompost eldesi sağlanacaktır.

Dalların kömürleşmiş karbonu Kompost'un içeriğindeki karbonla farklı şeyler olduğunu bilmelisin, bahçende oluşan dal artıklarını yakmamanı, bu dalları öğüterek komposta katabilirsin, paylaşımların devamı ile çalışmalarında başarılar dilerim.

Selamlar,
Benim size sormak istediğim bir şey var. Bu dal artıklarının hangi ağaçtan olduğunun bir önemi var mı?. Mesela çam dalları ve yaprakları olabilir mi? Çalılık türü bitkilerin dal ve yaprakları da olabilir mi?

Ayrıca sormak istediğim, bir yerde kompost gübre yapımında, gül dalları, yabani otlar ve bazı hayvanların (kedi, köpek gibi) dışkılarının bu karışımdan uzak olması gerektiğiydi. Bunlar doğru mu, bilgi verirseniz sevinirim?

epsody 18-03-2011 17:53

Bütün organik atıklar toprağı zenginleştirirler.
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kirmit (Mesaj 770185)
Selamlar,
Benim size sormak istediğim bir şey var. Bu dal artıklarının hangi ağaçtan olduğunun bir önemi var mı?. Mesela çam dalları ve yaprakları olabilir mi? Çalılık türü bitkilerin dal ve yaprakları da olabilir mi?

Ayrıca sormak istediğim, bir yerde kompost gübre yapımında, gül dalları, yabani otlar ve bazı hayvanların (kedi, köpek gibi) dışkılarının bu karışımdan uzak olması gerektiğiydi. Bunlar doğru mu, bilgi verirseniz sevinirim?

Arkadaşım Kirmit;

Başlıktaki paylaşımlara katılarak gösterdiğin ilgi paylaşımlara katkı sağlamaktadır, arkadaşım her türlü ağaç yaprakları ve çam ibreleri komposta katılarak organik zenginlik yaratmaktadır, burada dikkat edeceğimiz atıkların kompostumuzun yapısını ne yönde etkileyeceğini bilerek kompostumuzu kullanacağımız bitkilere sunalım, çam dalları ve ibreleri asidik olduklarından kompost içeriğimizin yapısıda asidiklik kazanacağından bu kompostu genel olarak asidik yapı arz eden bitkilere sunalım ki yerinde besleme yapmış olalım.

Gelelim ikinci sorunuza, yabani otlardan kastınızı anlamadım, ama bu otları ben çukurda kompost uygulaması içinde kullanmaktayım, aynı şekilde kedi köpek dışkılarının havalı sıcak kompost yapımında sakıncalar olabilir, çünkü bu dışkılarda patojen bakterilerin varlığı dahada artarak hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.

Benim uygulamalarımda toprak içi olğuğundan bu zararlı patojenleri baskılıyacak birçok toprak canlısının olması endişlere mahal bırakmamaktadır.

Hertürlü organik madde toprak içinde oksidasyonun etkilerinden korunarak, toprak içi canlaların sayesinde fermantasyona tabi olarak yeni bir oluşumun sentezini oluşturarak toprak içindeki organik maddeye dönüşmektedir.

Kirmit 18-03-2011 18:14

Sn. epsody, değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Bahçe yapmayı düşündüğümüz arsada yarı çürümüş ve henüz çürümemiş (budanmış, kesilmiş) bu çalılık ve çam dallarından var. Daha doğrusu çalılıkları biz temizliyoruz keserek. Onları yakmamızı önerseler de topraktaki faydalı böcek, bakteri gibi şeyleri de yok edeceğimizden, yakmak yerine öğüterek gübre yapmayı düşünmüştük. Beni tereddüte düşüren ise, "çam ağacı altında başka türlerden bitkileri pek barındırmaz" diye duymuş olmamdı. Ama belki de bu gölge yapması anlamında söylenmiş olabilir.
Şimdi asidik yapıdaki bitkileri öğrenmek var sırada :) Yok onu da size sormayacağım. Yavaş yavaş okur öğrenirim. Foruma bakıyorum, öğrenecek o kadar çok şey var ki...Emeklerinize sağlık. Tekrar teşekkürler.

epsody 09-05-2011 08:51

Arkadaşımız h.ışık' özel açıklama.
 
Topraklara hizmete sınır konulmaz.
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi h.ışık
Sayın epsody, işleyecek o kadar bahçe yok malesef, balkonda yetiştirmeye çalışıyoruz, bir de balkona kompost çukuru oluşturursak vay halimize.


Arkadaşım h.ışık; Organik atıkları işlemek için büyük bahçe ve toprak sahibi olmaya gerek yok, her kes bu işi bir türlü yapma becerisi içinde olabiliyor, benim yöntemim toprak içinde olarak ele almamın sebebi organik maddenin ayrışım sürecin toprak canlılarını kullanmaktan ziyede olarak iyi bir toprak şartlandırıcı organik madde kazanmak adına olarak yapılmaktadır.

Sizin böyle bir bahçeden ve toprak yapısında mahrum olmanız benim yaptığım yöntemi uygulamaya engel değildir, siz yeterki, mutfağınızdan çıkacak organik maddeleri çöpe gitmekten kurtarayımda değerledireyim deyin, çare üretmek zor değil yeterki siz bu işe gönül verip başlayın.

Balkonunuzda 30-40 litrelik kapaklı plastik bir bidon yeri oluşturun gerisini düşünmeyin, geri dönerek önerilerinizi bekliyor olacağım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025