![]() |
1 Eklenti(ler)
Sayın Nariel ben bundan birkaç ay önce 50-60 tane pembe zıpçıktı soğanı almıştım. Bir kısmını sağa sola dağıttım. Dilerseniz kendime ayırdıklarımdan birkaçını size verebilirim. Ama şöyle bir sorun var. Son günlerde yapraklarında açık yeşil-beyaz lekeler belirdi. Bazı yapraklar da eğri büğrü çıkıyor. Sorunun ne olduğunu bilmiyorum açıkçası. Yapraklarda kuruma veya sararma yok büyümeye devam ediyorlar. Resmini ekliyim belki siz anlarsınız ne olduğunu.
|
Bu başlığa ilk defa tıkladım. Meğer babamın zeytin fidanlarının yanında süs olsun diye baktığı pembe çiçek zıpçıktıymış. Babam çiçeklerinin pek ömürlü olmadığını söylüyor ama güzel görünüyor.
|
Hangisi uygun olur bilmiyorumki. Şimdi sizin soğanlar yapraklandıysa demekki alttanda köklendi. Onları sökmek köklerine zarar vermezmi? Bizim 4 adet guzmanya soğanımız vardı. Bunları 1 saksıya ekmiştik. Aşırı sulamamdan sanırım, toprağın üstü kılcal kurtlarla doldu. Ve biz bunları hem ayıralım hemde kurtlardan kurtaralım diye saksıdan çıkarttık. Ve hepsininde uzun uzun kökleri vardı. Sanırım bu çıkarma işine hiç memnun olmadılar hem büyümeleri durdu, hemde birinin tek yaprağı sarardı soldu. Sizinkininde başına böyle bir durum gelmesin? Ben hiç ekilmedi sandığım için istemiştim. Şimdi saksıdan çıkartmak sorun olursa? Bu konu hakkında bilginiz varmı?
|
Saksıyı tamamen boşaltacağım için köklere zarar vermeden çıkarabilirim soğanları. Fakat yolda kökleri tamamen kurursa ne olur bilemiyorum. Gerçi ben onları ekeli daha bir ay kadar oldu. Yeni yaprak verdiler gibi birşey. Daha çıkaracak yaprakları ve kökleri vardır sanırım. Kargoyla elinize ulaşması 2 günden az sürüyorsa dilerseniz köklerini nemli pamuğa sarıp gönderebilirim. Ama daha uzun sürüyorsa kapalı kutunun içinde nemden zarar görebilirler. Siz karar verin ben uyarım.
|
Arkadaşlar merhaba,
2 hafta kadar önce ablam bir saksı zıpçıktı getirdi. Geldiklerinde çok canlı yaprakları vardı ama şimdi bütün yaprakları sarardı ve kurumaya başladı. Ablamdayken saksı balkonda duruyormuş ama ben soğuklar arttığı için donmasın diye içeri koymuştum. Acaba zıpçıktılarrım ölüyor mu yoksa daha sonra kendini toplayıp tekrar yaprak verir mi? |
Alıntı:
Sevgili Züleyha çiçeğiniz beyaz zıpçıktıysa içeri dahi almanıza gerek yok.Çünkü Hava şartlarından zarar görmeyen bir çiçek.Olaki kırağı vurdu ve yaprakları öldü . Üzülmeyin çünkü baharla tekrar canlanacaktır. Eğer pembe zıpçıktı ise bilmiyorum ama genel olarak soğanlı bitkilerin yaprakları kışın sararır, baharda yenileri çıkar. |
Alıntı:
|
Bu benim çocukluğumda bahçemizde olan çiçek. Hatta tabağımızda da bunun resmi desen olarak kullanılmıştı; çok kıymetli bir çiçek olduğunu sanırdım o nedenle:)
Yıllardır, sadece karşı binadaki teyzede gördüm bu çiçeği, o da vefat etti. Adını bilmediğim için de tarif edemiyordum kimseye. Sonunda bu foruma da bir bakayım deyince tesadüfen rastladım. Sayın Mine beyazın soğanını nereden bulmuştunuz? Bodur saksı denildiğine göre uzun saksıya dikilse olur mu acaba? Derinliği 10 cm civarında olanlardan. |
Zıpçıktı-Yağmur zambağı-Batı rüzgarı çiçeği
İlkbahar **** sonbaharda 2,5 cm derinliğe 7 cm aralıklarla dikilir.Drenajı iyi toprağa dikilmelidir ve günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Yaprağı solunca yaklaşık 10 hafta sulanmaz ve gübrelenmez.Daha sonra toprağı nemli tutularak büyümeye alınır . Türleri: Z.Candida : 5 cm büyüklükte ki beyaz çiçeklerinin iç kısmı biraz pembe lekeli olur.Yaz sonu- sonbaharda açar. Z.Citrina :5 cm büyüklükte kokulu sarı çiçeklidir.Yaz ortası açar. Z.Grandiflora:10 cm.büyüklükte pembe çiçekleri ilkbahar ve yazın açar. http://www.bahçesel.com. |
Dün pazardan 4 adet saksıda zıpçıktı aldım.Satıcı, mor renkte açtığını söyleyince
( mor rengi olduğunu duymamıştım ),araştırmaya başladım.Yukarıda ki bilgilere rastlayınca paylaşmak istedim. Bu arada mor rengine de rastlamadım.Çiçekçim ya renk körü **** bilinmeyen bir cinse sahip oldum:) |
Sevgli nurcanaybay İzmir'de hangi pazardan aldınız. Ben bu çiçeği yıllardır arıyorum bulamadım. Bildirirseniz çok sevinirim.
|
Zıpçıktılarımı bardaklara ektim şimdilik. Çok heyecanlıyım umarım her rengin çiçeklerini görürüm..
|
Tam düşünüyordum ne zaman dikmiştim diye,bir üstekki mesajım sayesinde öğrenmiş oldum:)bugün baktım ki bir tomurcuk var yani tam 1 ayda bence gayet iyi:)
|
Çiçek tomurcuğu mu yaprak mı? Eğer çiçekse benim zıpçıktıları da size göndereyim de hayatları kurtulsun ;)
|
Ooo sayın ninina benimkilerin hepsi yapraklıydı çoktan zaten:))%100 tomurcuk bu..
Siz gönderin bana ben bakarım:p |
Tebrikler Coyote. Benimkiler topraktan daha yeni çıkıyorlar. Ne sıklıkta suluyorsun ve güneş alma durumları nedir? Biraz bilgi verebilir misin?
|
Ben de şaşırdım zıp çıkıverdi vallahi;)
Hepsini tek tek pet bardaklara dikmiştim önce(bir türlü toprak alamamıştım)orada çimlendiler 15 gün falan oldu sonra büyük uzun saksıya diktim 16 tanesini birden. Özel birşey yapmadım sabahları güneş gören kapalı balkondalar. Toprağın üstü kurudukça suladım. 1-2 kere sim organic verdim. Belki toprağındandır Zenfree. Torfa göz kararı perlit ve inşaat kumu karıştırdım. Hepsi bu kadar.. |
Teşekkürler. Ben de sim organic vereyim.
|
Rica ederim. Güzel haberler bekliyorum zıpçıktılardan.
Bu arada ninina84 bu sefer kırmızımsı zıpçıktılar getirtiyor gördünüz mü:confused: |
Sn. Coyote bu sim organic nedir?
|
Evet çok güzeller, ama malesef yerim yok. Sizin aldıklarınızı izlemekle idare edeceğim.:)
|
Sim organic alışveriş bölümünde var.
|
Hemen bakiyim o zaman. Benim zıpçıktılar sinek larvası istilasından sonra toparlanmakta zorlanıyorlar da :(
|
Ben cevap yazana kadar Zenfree yazmış sağolsun. Bir ara yönlendirme nasıl yapılıyor öğrenmem lazım.:)
|
Ben de bilmiyorum hala :) Zıpçıktılarınız açınca resimlerini bekliyoruz.
|
Elbette:)az önce çekeyim dedim ama karanlıkta pek başarılı olmadı. Ne de olsa zıpçıktı yarına bile açabilir değil mi? Açsın hemen eklerim.
|
1 Eklenti(ler)
Açmadan ekleyeyim dedim:)
|
;) hadi bakalım birkaç güne tanışırız kendisiyle.
|
Zıpçıktılar yaprakla birlikte mi çiçek açıyor ? Eğer resimdeki gibi yaprakla birlikte açıyorsa çok iyi, fazla beklememize gerek olmayacak :)
|
Benim bildiğim yaz sonu açarlar ama Sn. Coyote'ninkiler biraz acele etmiş. Yaz sonuna doğru yağmurlardan sonra açtıkları için isimleri Rain(yağmur) Lily'ymiş ;)
|
Şimdi anlaşıldı burada yağmurlar yeni dindi (hoş yağmur hiç bitmiyor burada:))belki de ondan acele etmiştir...
|
Bugün açtı nihayet:D. Pembeymiş,çok şeker en son çocukluğumda görmüştüm zıpçıktı çiçeği. Resmini ekleyeceğim daha sonra..
|
Alıntı:
|
Belki Arizona için geçerlidir o yazdığım ;) Bizim yazlıktaki komşunun zıpçıktıları hep ekim ayında açıyor ama.
|
Galiba açma zamanı ilkbaharla sonbahar, yaz ortasında daha seyrek açıyor.
|
İlkbahar yağmurlar ve sonbahar yağmurları...Mantar gibi.
Olay netleşti :) |
Aslında arada da bol bol sulanıyorlar ama...
|
Benim beyez zıpçıktlarım 3 yıl İstanbul,da apartman bahçesinde yaşadı bir kere bir tek çiçek açtı.
Geçen yza Bodru,ma götürdüm Ağustos ayında öyle bir çiçeklendeki saksıya sığmaz oldu.hava değişimi yaramış olabilir mi? |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Benim zıpçıktılar canavar gibi oldu ama henüz çiçek yok. Burada toplam 5 soğan var, beyaz ve pembe karışık. Sağolsun siteden dostlarımız yollamışlardı ;)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025