![]() |
2 Eklenti(ler)
Merhabalar. :) Ben de dayanamadım, bu sene Glayöl soğanları aldım fakat bahçem olmadığından saksıda yetiştirdim. Sanırım saksı derinliği ve toprak içeriği (torf kullanmıştım) yetersiz geldi ki yapraklar iyi gelişmesine ve yavru soğanlar vermesine rağmen 5 soğandan sadece 1 tanesi açtı. Zamanı geçince topraktan çıkardım şimdi karanlık bir yerde saklıyorum. Önümüzdeki sene soğanlarımın ziyan olmasını istemiyorum, bu yüzden bir tanıdığımın bahçesine dikeceğim. Bahçe için dikim zamanı Mart ayı itibari ile midir?
|
Alıntı:
|
Glayöl konusunda benim gözlemim su isteğinin fazla olduğu. Tabi toprağının durumuna bağlı. Toprağı kuruduktan sonra sulama yapmak gerekiyor. Daha önce diktiğim kokulu glayöllerin bulunduğu yer biraz eğimli olduğu için biraz sıkıntılı oldu. Gelecek sezon daha iyi su verebileceğim yere dikeceğim. Tabi bitki özelliği gereği de sanırım geç çiçekleniyor.
Kokulu tavuskuşu orkidesi konusunda aşağıdaki linkteki bilgilerden biri şu şekildedir. ( sürekli nemli toprak gerektirir; sulamalar arasında kurumasına izin vermeyin) PlantFiles: Detailed information on Abyssinian Gladiolus, Peacock Orchid, Fragrant Gladiolus, Sword Lily Gladiolus murielae |
5 Eklenti(ler)
Dün gece kar yağınca mecburen soğanları çıkarmak zorunda kaldım. Çoğunun yaprakları henüz kuruyup, sararmamıştı. Benim daha önce farklı yerlerde yetiştirmeye çalıştığım soğanlardan çok daha fazla büyümüşlerdi. Soğanlardan tek filiz çıkaranlar tek soğanlı genellikle bol yavrulu (kralenli) iki filizli olanlar iki soğanlı bir tane de üç soğanlı vardı. Muhtemelen o da üç filiz çıkaran olduğunu düşünüyorum. Şimdi sıkıntı onları kömürlükte saklayıp baharla birlikte tekrar toprakla buluşturmakta. Gelecek yıl bu büyüklükteki soğanlardan muhtemelen daha güzel çiçekler alacağımı düşünüyorum.
Eklenti 527692 Eklenti 527693 Eklenti 527694 Eklenti 527695 Eklenti 527696 |
5 Eklenti(ler)
|
[QUOTE=kgursan;.... asıl mesele gelecek yıl olacaktır. ana soğan çok irileşebilecek standart dışı olacak, yavruları ise sert kabuklu kralen ler ki bunları diktiğinizde (seneye) çimlendirme sorunu yaşayabilirsiniz.
Kolay gelsin[/QUOTE] Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
soğanlar kuru bir yerde kurusun, köklerden ve yapraklardan temizleyin, 5-10 oC cıvarı bir sıcaklıkta bekletin . Dinlensinler, Şubatta daha soğuk 5 oc yere alın , Nisan da dikin. Şubatta kökleri ve sürgünleri uzamaya başlar engellemek için 5 oc sıcaklık uygulanır.
|
Bugün bahçesi olan bir arkadaşa daha önce verdiğim glayölleri gördüm. Sayıları oldukça azalmış ve soğanları küçülmüşler. Hiç topraktan çıkarmıyormuş. Yeri daha iyi olmasına rağmen benim yaptığım bakımın daha doğru olduğu soğan büyüklüğü ve miktarı ile kendini gösterdi.
|
arkadaşlar ben bu sene ilk defa glayöl yetiştireceğim ve glayöl soğanlarını bir markette görerek almıştım. Soğanları 1 ay önce lale soğanlarıyla birlikte toprağa diktim fakat yazılanlardan okudum kadarıyla bu soğanların yaza doğru ekilmesi gerekiyor. Sizce ne yapmalıyım soğanlar şu an topraktan çıkmış ve boy atmış durumdalar.
|
Sayın snoopdog, kıbrısta eğer don olmuyorsa glayöl soğanlarının topraktan çıkarılmasına gerek yoktur. Flizlendikten sonra soğanları sökerseniz, çiçek alma ihtimaliniz sıfıra yaklaşır.
|
Arkadaşlar, bu sene glayöl soğanları ile bir deneme yapmayı planlıyorum. Geçen sene ektiğim iki farklı varyete (biri kırmızı, biri katmerli yavruağzı) bir sürü yavru soğan elde ettim. İki farlı soğanı kesip birbirine aşılamayı planlıyorum. Düşüncem, farklı bir varyete yaratmak. Konuyla ilgili tecrübesi olan arkadaşlar var ise, öneri ve tavsiyelerini rica ediyorum. Örneğin bu yöntemle, yavruağzı renginde ama çiçek kenarları kırmızı olan bir varyete yaratılabilir mi?
|
Cevabınız için teşekkür ederim sayın Eron2014. Havalar çok soğuyunca bazı geceler don oluyor işimiz şansa kaldı demek artık bekleyip göreceğiz o zaman :)
|
Alıntı:
Olmaz. Bu yöntemle varyete yaratılmaz?!. Varyete tohumdan yaratılır ki uzun iştir. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
ilk glayörüm
1 Eklenti(ler)
ilk yıl başarısız olmuştum ama ikinci yıl daha derine ve biraz daha erken dikim yapınca başarılı oldum... Eklenti 528614
|
bu da ikincisi
1 Eklenti(ler)
|
Sayın KGURSAN,
cevabınız için çok teşekkür ederim. Soğanları birbirine yapıştırınca, genetikleri de birbirine bulaşır diye ümid ediyordum. Ben yine de iki yavru soğanla bu denemeyi yapacağım. Bizim deneme biraz Nasreddin Hoca misali olacak, ya tutarsa ama, hani derler ya bir musubet bin nasihatten iyidir. Denemezsem aklımda kalacak. Tohumla varyete yaratınca da hangi varyetenin çıkacağı tamamen şansa mı kalıyor? Ayrıca, anne ve babadan çok farklı varyeteler de çıkabilir öyle değil mi? |
Evet aynen öyle. Hiçbir çocuk anne babasının tıpkısı olmaz, onlara benzer.
|
ben frezya diyerek aldım soganı fakat sanki glayöl gibi çok büyüdü normalde aynı ayile den
|
1 Eklenti(ler)
selam arkadaşlar bence aldıgım sogan glayöl çünkü hem çok uzundu bende boydan kesim dedim belki açar dedim 3 gün geçmedi tomurçuklandı
|
Merhabalar, bugün üç farklı renkte glayöl soğanları aldım. Fakat, ilk denemem olduğu için ne zaman, nasıl dikeceyim ve hanki aralıklarla sulayacağım konusunda hiç bir bilgim yok. Bu konuda bana yardım eden olursa çok mutlu olurum, önceden teşekkür ederim...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bilgilendirdiyiniz için çok minnettarım, sayın kgursan. Ölçü söğütler yeşerinceyse, o zaman, şimdi dikebilirim.
Yalnız, sıra şeklinde değil de, hepsini bir arada küme şeklinde dikmeyi düşünüyorum, o zaman aralıkları nasıl koymalıyım? Buarada Baküden tüm ağaclar net üyelerine selamlar... |
Alıntı:
|
Sayın forumdaşlarım hepinize iyi akşamlar. Yazılanlara şöyle bir baktım ama gördüğüm kadarıyla genelde glayöl soğanları hep bahçeye ekilmiş. Benim bahçem yok. Balkonda büyükçe bir saksıya dikmek istiyorum. Biraz geç kaldım sanırım. Ama geçenler de A 101 den 3 paket glayöl soğanları almıştım. Hepsi kırmızı. Bir türlü elim değmedi dikmeye. 3 pakette 15 tane ceviz büyüklüğünde soğanlar var. Elimde 25 cm çapında 2 tane plastik saksım var. Bunlara paylaştırıp sık sık mı dikeyim yoksa 3 'er 3'er mi? Karar veremedim. Google Görsellerde baktığımda çok sık dikilmiş gibi demet demet duruyor. Çok kök yapan bir bitki midir ilk defa dikeceğim. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Fikirlerinizi bekliyorum.
|
Sevgili yasminq1
http://www.agaclar.net/forum/soganli...ler/9064-2.htm size fikir verebilir sanırım, önemli olan soğan derinliğini ayarlayabilmeniz. |
Alıntı:
Sayın Yenigine, Çok teşekkür ederim. Yarın ilk işim soğanlarımı dikmek olucak. Bayağı güzel fikirler edindim. O kadar para verdim. Toprakla buluşturmak lazım onları hemen, geciktirdikçe günah işliyorum belki! |
Rastgelsin, sevgili yasminq1, bizlerle de paylaşırsınız inşallah!..
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 552553
:rolleyes: Bu Glayölün ne acelesi var acaba, topraktan 2 ay önce başını gösterdi. Bundan başka hiçbir Glayölde çiçeklenme belirtisi daha yok... |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 554685 Eklenti 554686 Bu renk güzelmiş, cinsinden olsa gerek nazlanmadan hemen açıyor, bendekilerin en erkencisi. |
1 Eklenti(ler)
İleride bahçem olursa yetiştireceğim soğanlı bitkilerin en başında gelecektir. Müthiş bir bitki :)
|
1 Eklenti(ler)
Devamı ;)
|
Alıntı:
|
Çok teşekkür ederim laleci kardeşim :) Muhtemelen A101'den aldın sen de. Ben bulabildiğim bütün renklerden almıştım.
|
Evet, A101'den almıştım :D Ben yer sıkıntım olduğu için bir paket alabildim :o
|
1 Eklenti(ler)
Toplam 7 soğan var, bakalım bundan başka hangi renkler çıkacak?
|
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu sene dikmiştik glayölleri son durum böyle.Bir yerde okumuştum 2. senesinde çiçek verir diye Eskişehir şartların da çiçek bekleyelim mi açar mı acaba?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025