agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Dahlia (Yıldız çiçeği) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/7828.htm)

dah-lia 12-10-2012 22:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1030413)
Sayın dah-lia, çiçekleriniz o kadar güzel ki .Dahlia sevginiz bir çok insan gibi bana da çocukluğumun çiçeği olan Dahlia yı yetiştirme hevesi sağladı.Bu bahar Dahlia soğanı ve tohumu alıp ektim.Soğanlı olanlar iri çiçekli ve bodur çıktı.Tahumdan ektiklerim de bodur cins ve küçük çiçekli .Evde olmadığım bir dönem bayaa susuzluk çekmişlerdi.Allah tan kaybetmeden kurtardım onları.Şu anda yeniden canlandılar,iri çiçekli olanlardan birinde tomurcuk var.Bu bir sorun yaratır mı? Bu yumruları saksıdan sökmeden saksıda saklamak istiyorum,doğru olur mü?Tohumdan çıkanların yumrularının küçük olduğunu düşünüyorum.
Bir öneriniz var mı ?

sayın dağçiçeği
çiçek olması nasıl bir sorun yaratacak anlamadım
sökmeden saklamak sizin oralarda münkün olabilir
bildiğim kadarıyla sizin bölgede don olayı yok
dediğim gibiyse saksıda saklayabilirsiniz ölü mevsimde fazla su vermemek kaydı ile

dağçiçeği 13-10-2012 10:48

Sayın Dah-lia ,öncelikle ilginize teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli.Benim söylemek istedigim çiçeklerin dinlenme döneminde canlanıp yeniden tomurcuklanması bitkiyi yorarmı ? Son bir ayda yeniden canlanan bitkim acaba tekrar dinlenme dönemine girebilecek mı ?Teşekkür ederim.

dah-lia 13-10-2012 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dağçiçeği (Mesaj 1031358)
Sayın Dah-lia ,öncelikle ilginize teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler benim için çok değerli.Benim söylemek istedigim çiçeklerin dinlenme döneminde canlanıp yeniden tomurcuklanması bitkiyi yorarmı ? Son bir ayda yeniden canlanan bitkim acaba tekrar dinlenme dönemine girebilecek mı ?Teşekkür ederim.

sayın dağçiçeği
yeniden tomurcuklanması hiç bir sıkıntı vermez en doğal işini yapıyor biyolojik saati kendisini ne zaman durduracağını bilir

dağçiçeği 14-10-2012 09:45

Çok teşekkürler Sayın Dah- lia.İcim rahatladı.Çok severek yetiştiriyorum .Kaybederim diye çok korkmuştum.Bol çiçekli günler diliyorum.

dalya35 30-10-2012 11:10

aşığım bu çiçeğe

sarigoz 30-10-2012 20:15

Sayin Dah-lia,
Kuzeyde bulunuyorum,ve artik havalar sogmaya basladi.Eksi derece olmasa da bol yagis baslamis durumda gibi ve kisin eli kulaginda gibi.Bahcede ekilmis olan Dhalia lari artik bahceden cikarmaliyim mi acaba.Gecen bahar biraz gec ekildigi icin de ciceklenmesi gec oldu ve arada cicekleri var ve ciceklenmeye devam etmekte,tomurcuklari var anlayacaginiz.Onceki senelerden edigindigim bir tecrube,kokleri cok derinde kalmis olanlar vardi,onlari kayip ettim.
Sorum,ciceklenmesine ragmen,artik soganlarini cikarayim mi?Yoksa az daha beklesem mi?
Simdiden tesekkurler..

dah-lia 31-10-2012 08:54

dahliaların söküm zamanı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sarigoz (Mesaj 1039308)
Sayin Dah-lia,
Kuzeyde bulunuyorum,ve artik havalar sogmaya basladi.Eksi derece olmasa da bol yagis baslamis durumda gibi ve kisin eli kulaginda gibi.Bahcede ekilmis olan Dhalia lari artik bahceden cikarmaliyim mi acaba.Gecen bahar biraz gec ekildigi icin de ciceklenmesi gec oldu ve arada cicekleri var ve ciceklenmeye devam etmekte,tomurcuklari var anlayacaginiz.Onceki senelerden edigindigim bir tecrube,kokleri cok derinde kalmis olanlar vardi,onlari kayip ettim.
Sorum,ciceklenmesine ragmen,artik soganlarini cikarayim mi?Yoksa az daha beklesem mi?
Simdiden tesekkurler..

sayın sarigöz
ben kayseride sökümü bitirmek üzereyim
sizde sökümü yapabilirsiniz
söktükten sonra yıkayın ve suyun donmadığı bir yerde saklayın
daha fazla toprakta bekletirseniz
toprağa don düştükten sonra sökerseniz patatesleri çıkarırken bağlantı yerlerinde kırılma çatlama olur

dah-lia 31-10-2012 08:58

son dahlia resimleri

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu seneki dahlia sezonunu bitirdik.
bunlarda en son resimlerim olsunEklenti 342272

Eklenti 342274

adacık 31-10-2012 10:15

Ben de yumruları topraktan çıkarttım. Yumrular bayağı artmıştı kök kısmından zedelemeden ayırma işlemi de yaptım. Seneye tekrar toprakla buluşturmak için serin ve kuru bir yere kaldırdım ama sanırım yumruları topraktan arındırmak için yıkmak gerekiyor.

Faruk68 04-11-2012 21:46

Sn.Dah-lia, ellerinize sağlık..Çok güzel çiçekler yetiştiriyorsunuz..Yumrular konusunda da resimli olarak nasıl çıkartılacağını, çoğaltılacağını, saklanıcağını vs. bizlere anlatırsanız, bence hepimiz çokmemnun olacağız..teşekkürler...

dah-lia 07-11-2012 08:10

dahlia sökümü

1 Eklenti(ler)
yumrunun biraz uzağndan kürekle Eklenti 344291

dah-lia 07-11-2012 08:12

söküm 2

1 Eklenti(ler)
üst kısmını kesiyoruzEklenti 344292

dah-lia 07-11-2012 08:14

söküm 3

1 Eklenti(ler)
söküldükten sonraki haliEklenti 344293

dah-lia 07-11-2012 08:16

yıkama

1 Eklenti(ler)
toprağını yıkama Eklenti 344294

dah-lia 07-11-2012 08:18

yıkama sonrası

1 Eklenti(ler)
Eklenti 344295yıkandıktan sonraki hali

dah-lia 07-11-2012 08:20

kısmi ayırma

1 Eklenti(ler)
kısmi ayırılmış haliEklenti 344296

dah-lia 07-11-2012 08:25

suyunun süzülmesi

1 Eklenti(ler)
yıkandıktan sonra suyunun biraz süzülmesi ve kuruması lazım 2 saat kadar
daha sonra suyun donmadğı serin biryerde saklamak lazımEklenti 344297

k_donmez 07-11-2012 22:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dah-lia (Mesaj 1043867)
yıkandıktan sonra suyunun biraz süzülmesi ve kuruması lazım 2 saat kadar
daha sonra suyun donmadğı serin biryerde saklamak lazımEklenti 344297

Sayın Dahlia,
Görüntüler çok anlaşılır ve öğretici. Teşekkürler. Ben de 3 yıldır bahçemde dahlia bulunduruyorum. İlk iki yıl kuruduktan sonra gazeteye sardım. Küflenmeler oluştu. Kayıplarım oldu. Geçen kış yumruları naylon poşet içine bir avuç perlit koyarak ağzı kapalı poşette sakladım. Baharda filizlenince tekrar diktim. Küflenme ve kayıp problemi yaşamadım. Bilgi olarak eklemek istedim.

hüzünlimanı 08-02-2013 17:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hulusi Karasu (Mesaj 711556)
evet sayın fsuzen doğru yoldasınız gazete kağıdına sardıklarınızı birde karton kutu içine koyup karanlık yerde muhafaza ederseniz daha iyi olur.Selamlar saygılar.

sayın hulusi bey dahlialarınız muhteşem seyre doyulmuyor,banada bahçesinde görüp imrendiğim bi abla kökünden söküp verdi, ama ben onları fazla çiçeğim olsun diye:rolleyes:tanelere ayırıp karton kutuda sakladım. burdan okuduklarıma bakılırsa ayırmamam gerekiyomuş şimdi benim yumrular boşamı gitti acaba?

dilek78 09-03-2013 18:51

1 Eklenti(ler)
yıldız çiçeğı yumrusu bunlar galıba çiçek pazarındakı satacı yumruları koparıp verdı izlediğim videolar ve araştırmalarda yanlış anlamadıyam bu şekılde degildi benım yıldız çiçeğimin yumrusu bu bunlar ekılse işe yararmı yoksa boşunamı umut edıyorumm yardımcı olurmusunuz ekılırse kalın gelen yermı yoksa ınce gelen yermı aşağıya gelecek şekılde ekılecekkk

k_donmez 09-03-2013 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dilek78 (Mesaj 1116687)
yıldız çiçeğı yumrusu bunlar galıba çiçek pazarındakı satacı yumruları koparıp verdı izlediğim videolar ve araştırmalarda yanlış anlamadıyam bu şekılde degildi benım yıldız çiçeğimin yumrusu bu bunlar ekılse işe yararmı yoksa boşunamı umut edıyorumm yardımcı olurmusunuz ekılırse kalın gelen yermı yoksa ınce gelen yermı aşağıya gelecek şekılde ekılecekkk

Sayın Dilek78,
Yumrular bilinçsizce bölünmüş. Bu ayın sonuna kadar serin ve karanlık bir kutuda saklayın. Üzerinde göz kalanlarda sürgünler oluşur. İki veya üç tanesi sürgün verebilir görünüyor. Takip edin . Sürgün oluşanları toprağa dikebilirsiniz. Yeşil sürgün vermezlerse yapacak bir şey yok. Çöpe giderler. :(

dilek78 09-03-2013 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 1116736)
Sayın Dilek78,
Yumrular bilinçsizce bölünmüş. Bu ayın sonuna kadar serin ve karanlık bir kutuda saklayın. Üzerinde göz kalanlarda sürgünler oluşur. İki veya üç tanesi sürgün verebilir görünüyor. Takip edin . Sürgün oluşanları toprağa dikebilirsiniz. Yeşil sürgün vermezlerse yapacak bir şey yok. Çöpe giderler. :(

*** ederım anladım ama gec oldu şimdi bunları poşetemı koyup saklıyayım yoksa bezemı nasıl onerırsınız?

kana06 09-03-2013 20:51

Selamlar ....Benim de farklı bir önerim olacak , içeride yaklaşık 20 c ısıya sahip bir mekanda daha sonra bahçeye aktarabileceğiniz şekilde dikebilirsiniz, kesilmiş ve tabanı delinmiş pet şişeler kullanabilirsiniz, ben mart ayında dikiyorum ısıyı ve nemi algılayınca tomurcuklanma başlıyor, nisanda don tehlikesi geçtiğinde pet içerisinden toprağıyla bahçeye aktarıyorum...nemli kum içerisinde de bekletebilirsiniz 20-24 c ısı yeterli oluyor uyanması için..Kolay gelsin...

dilek78 09-03-2013 21:01

teşekkurler k_donmez ve kana06 dedıklerınızı yapıyım kurtulursa resimlerim sitede ıyı akşamlar

serdarca06 20-03-2013 08:10

dahlilarımı karanlık bi yerde, büyük bi torbanın içinde topragın içine gömdüm. ne donma olmuş ne suları çekilmiş. gayet saglıklı. bilginize. daha öncki deneyimlerimde talaş içerisinde bekletince nem kaybı oluyor kuruyordu **** çürüyordu.

serkan_istanbul 20-03-2013 09:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dilek78 (Mesaj 1116744)
*** ederım anladım ama gec oldu şimdi bunları poşetemı koyup saklıyayım yoksa bezemı nasıl onerırsınız?

şuanda durumları nedir. yumruların. artı poşette deil karton kutu havadar olması gerekli ben kendi adıma ekim yaptığımda kurtuluyorlar. kana06 arkadaşımızın dediğinide yapabilirsiniz inşallah kurtulurlar ben kurtardım. mutlaka yeşeriyolar. çok sulamayın.

fatitoo 20-03-2013 10:21

mERHABALAR,
HEPSİ ÇOK GÜZELLER VE BİLDİĞİM KADARI İLE EMEK İSTEYEN BİR TÜR. BİZİM YAYLADA ÇOK GÜZEL YETİŞİYOR BUNLAR. ANNEM NE KADAR MERAKLI OLSA DA BİR TÜRLÜ YUMRUSUNU BÜYÜTEMEDİ. BU YUMRULARDAN ÖZELLİKLE BÜYÜK OLANLARDAN NASIL TEMİN EDEBİLİRİM BİLEN VAR MI? **** ÇİMLENMİŞ ŞEKLİNİ SATAN VARSA ÇOK İSTERİM ALMAK.ANNEME DE SÜRPRİZ OLUR:)

Sudenur 20-03-2013 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdarca06 (Mesaj 1124000)
dahlilarımı karanlık bi yerde, büyük bi torbanın içinde topragın içine gömdüm. ne donma olmuş ne suları çekilmiş. gayet saglıklı. bilginize. daha öncki deneyimlerimde talaş içerisinde bekletince nem kaybı oluyor kuruyordu **** çürüyordu.

Karanlık bir yer derken nasıl bir yer, depo gibi mi, bahçe içinde kapalı bir ortam mı açıklarsanız sevinirim? :)

serdarca06 22-03-2013 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur (Mesaj 1124110)
Karanlık bir yer derken nasıl bir yer, depo gibi mi, bahçe içinde kapalı bir ortam mı açıklarsanız sevinirim? :)

bahçe içeriisnde eskiden kömürlük olarak kullandıgımız bi yer. patetes çuvalanın içine toprak koydum 40 cm kadar , üzerine rizomları koydum. üstüne 30 cm toprak koydum. üstüne 1 tas su döktüm toprak kuru oldugu için. torbanın agzını sıkı sıkı bagladım. karanlık serin bi yerde kışı geçirdiler. çıkardıgımda hepsi gayet saglıklı idi. hatta filizler çıkmaya başlamış.:p

Sudenur 22-03-2013 20:17

Bir sorum daha olacak müsadenizle.. :o Ne vakit gömeceksiniz soğanları? Aynı iklim kuşağında olduğumuz için soruyorum.. yarı gölgeye gömsem verim alabilir miyim? Teşekkür ederim.. ;)

serdarca06 23-03-2013 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sudenur (Mesaj 1125516)
Bir sorum daha olacak müsadenizle.. :o Ne vakit gömeceksiniz soğanları? Aynı iklim kuşağında olduğumuz için soruyorum.. yarı gölgeye gömsem verim alabilir miyim? Teşekkür ederim.. ;)

nisan yagmurları geçtikten sonra dikim yapacagım. dahliların yanına destek için bi çubuk dikmeyi unutmayınız. yarı gölgedede olur. hatta her ne kadar güneşi sevsede tam güneş gördügü zaman yapraklarında su kaybı oluyor.

sguven 25-04-2013 07:57

Ben de bu çılgınlığa dahil oldum acemi olduğumdan haddimi bilip seradan açmış kocaman olmuşlardan aldım ve getirip yerlerine diktim. Tanesi 7.5 tl çayyolundaki seralarda merak eden olursa :)) ama cinsi budur mu henüz yavru mu bilemedim. Ciddi bir görsel şölen yaşatacağı kuşkusuz ama.. Çok sevgiler

kelebek çalısı 03-05-2013 01:37

1 Eklenti(ler)
Mart ayında ektiğim Dahlia 'Orange Nugget' açıyor...

Eklenti 398864

kelebek çalısı 11-05-2013 20:28

1 Eklenti(ler)
Yine aynı dönemde ektiğim,

Dahlia 'Red Pygmy'.

Eklenti 403027

egülnur 12-05-2013 20:42

Kıbrıs a mı taşınsak acaba :) Sevgili kelebek çalısı bütün çiçeklerde bizden 1-2 ay önden gidiyor maşallah!

dilek58 14-05-2013 09:42

iyi günler bende yıldız çiçeği ekeceğim kısmetse ama saksıya. tohumda soğanlar bitişik. ayırıp mı dikmeliyim. ayıracaksak yumrular arası kaç cm olmalı.bir de 1 ay sonra dikmeyi düşünüyorum tohumlar oda sıcaklığında filesinde bekler zarar görür mü? sulamayı sık mı yapmalıyım. bu sorularıma cevap verirseniz sevinirim. iyi günler.

torkulu 14-05-2013 10:57

1 Eklenti(ler)
dahlianın saksıda bu kadar büyümesi normalmi arkadaşlar? ben biraz daha küçük kalır diyordum. yaprakları uzadıkça uzuyor. tomurcuk da görünmüyor hiç, sanırım daha baya yaprak çıkartcak. yüksekliği 50 cm i geçti şimdiden. yanlamasına da bir o kadar...

hüsnüyusuf 16-05-2013 16:50

Sayın torkulu, yıldız çiçeğiniz güzel gelişmiş. Daha geniş ve derin bir saksıya geçirirseniz çiçek verimi daha iyi olur. Yumrusunu zedelemeden toprağıyla birlikte yeni saksısına aktarırsanız sorun olmaz diye düşünüyorum.

torkulu 28-05-2013 11:34

1 Eklenti(ler)
dahlia nın son hali; boy 80 cm , yatay iki yaprak arası 65 cm oldu.
yaprakları cok uzadı , buna karsı bir çare varmı acaba? zira balkonun yarısını kaplıyor artık. uzun olanları kesmeyi deneyen varmı acaba?
çiçekleri ne zaman görebilirim?

kelebek çalısı 28-05-2013 18:21

4 Eklenti(ler)
Ben bir kaç hafta bahçeden uzaklardaydım ve bu sırada boylanma ve çiçeklenme bakımından oldukça gelişen Dahlia çiçeklerim döndüğümde beni şaşkına çevirdi. Çok güzel ve tahminimden uzun kabul edilebilecek bir çiçeklenme dönemi geçirdikleri ve bu benim ilk tecrübem olduğu için, karşılığında bu başarıyı yakalayabildiğimden dolayı haliyle çok mutlu oldum. ;)

Eklenti 411278

İlk çiçeklenmeye başladıklarındaki kareleri sizlerle paylaşmıştım. Bunlar da son durumları. Soluşmaya başlamış çiçekler bile gözüme güzel geliyor doğrusu. :p

Dahlia 'Red pygmy'

Eklenti 411275

Dahlia 'Orange nugget'

Eklenti 411276

Dahlia 'Golden sceptre'

Eklenti 411277

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025