![]() |
Benimkiler açmış eve gittim sürpriz oldu bana. Ama boyları uzamamış sıcaklardan olsa gerek. İnşallah çiçeklerini görürsünüz. Yarın eklerim minyatürlerin :D fotosunu...
|
4 Eklenti(ler)
Sonunda fotoları ekliyorum. Üç farklı evrede ters lalelerimin fotosu.
|
Çok güzelmiş nazlı kızlar.... Maşallah....
Benim ters lalemi salyangozlar kütür-kütür mideye indiriyor. Kurtaramıyorum :( |
ters lalede tohum nasıl alınıyor çiçeğin ortasında tohum kesesimi oluyor ters lalenin soğanını birgün otöbüste bir gencin poşetinde gördüm nereden aldığını sordum yüksek ovada dağlarda topladık vanda dedemin mezarı var oraya ekeceğiz dediler zorla rica minnet birtanesini ellerinden alabildim endemik bir çeşit olduğu için çoğaltmak istiyorum ama nasıl tohum alınır bilmiyorum
|
2 Eklenti(ler)
Tohum almak zordur.3yılda 2 yılda bir tohum verebilir.Tohumdan üretmek de sabır işidr.
|
Güzel karışımlı bir toprak hazırlayıp soğanı diktim ama nedense 2 senedir çiçeğini göremedim.
Nerede hata yapıyorum, yaprak çıkarıp çıkarıp, kuruyor, çiçek yok. Saksısı derin ama acaba saksıda olmaz mı? |
Saksıda verimli olmuyor ve de sıcak fazla geliyor.
|
Sadece 2 soğanım var ve bahçede toprak altı zararlılarından korumak içgüdüsüyle saksıda tutuyorum.
Ama yaşadığım yerin iklimi itibarıyla olabilir...Buraya kar yağmaz. Çok az bahar olur ve aşırı sıcaklar bastırır. Bana da kös kös bir tutam yaprağa bakmak kalır. |
Sn.Hocam 100, Ters lalelerimin yaprakları artık soldu. Soğanlarını çıkarmak gerekir mi, toprakta kalmasının sakıncası var mıdır?
|
Toprakta kalabilir saklama imkanı varsa saklamak için çıkarabilirsiniz de.
|
Teşekkür ederim.
Yer değişikliği yapacağım için çıkardım. Dün karton bir koliye koyup, kapağı açık şekilde tam güneş alan yerde biraz kurumaya bıraktım. Soğanlardan çoğu 2'ye ayrılmış. Sarımsak büyüklüğünde yavrulayanlar da olmuş. 4-5 yeşermeyen soğanın böceklenip çürüdüğünü gördüm. (Çok küçük beyaz çok hareketli böcekler) Farklı türü saksılarla toprağa dikmem karışmamaları açısından çok iyi oldu. |
Güneşte fazla bırakmayın çürüyebilir.
|
Tamam, bugün kaldırıyorum. Teşekkür ederim.
|
ebay'den dayanamayıp fritillaria raddeana tohumu sipariş ettim. Ama çiçek açacak boyuta ulaşması yıllar alacak. Tohumdan yetiştirme çabalarımı burdan paylaşacağım.http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:A...jYJY77rGrymeYQ
|
Tebrikler sn .Kharel ,bu güzelliği görünce dayanamadınız galiba ;)
Biz de hocam 100 'den 4 farklı türünün yumrusunu aldık . Plastık sepete koyup üzerine de kumlu toprak ekledim - çürüme riskini bertaraf etmek için . Sepetleri de olduğu gibi bahçeye gömdüm . Geçen gün sepetleri hafifçe oynatmayı denedim , oynatamadım , sanırım köklendiler . Açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum . Çiçeklenme bitince topraktan çıkarıp kuru bir yerde muhafaza etmeyi düşünüyorum . |
Evet dayanamadım Sayın Jezebel :)
Keşke soğanını bulabilseydim ama napalım hiç yoktan iyidir. |
En az 5 yıl sürer! ama olsun değerli şeyler uzun uğraşlar sonunda ortaya çıkar. Eğer saf bir tür değil ise, çiçeklerin hepsi beyazda olmayabilir!:)
Bu Türkiy'de olmayan bir tür! |
Evet Türkiye'de olmadığını biliyorum. Bir de Tulipa tarda tohumu gelecek.
|
Arkadaşlar Urfadan terslale siparişi veren bir yer buldum ama 50 den aşağı gönderim yapmıyorlar :(
|
Ben 4 yıl önce,hem de tanesi 10 tl'den 10 adet terslale almıştım İri,çok güzel soğanlardı..İstanbul/BAUHAUSE'tan almıştım..Niyetim bunları çoğaltabilmekti..
Çanakkale'de fidanlığımda özene bezene ektim;ilk yıl birkaç tanesi çok kısa saplarda çiçek verdiler..Ama Hakkari dağlarındaki vaziyetleri,o güzelim çiçekler gibi değildi.. Öyle böyle derken,onca ihtimam göstermeme rağmen çürüyüp gittiler.. Anladım ki,bu çiçek yüksek rakımlı ve soğuk iklimi seviyor.. Israr etmedim ben de bir daha.. Yani bunlar Ege,Akdeniz ve Marmara bölgeleri iklim koşullarına pek uyum sağlayamıyorlar.. |
Arkadaşlar nerdeyse 15 yıldır bu çiçeği ekerim.Rakımı 900 ün üstünde verimi çok iyi oluyor.Bizde 960 ben çeşitli denemelerle epey çoğalttım.Kesinlikle suyu sevmiyor.Drenajı iyi olmayan topraklarda çürüyor.Üretmek isteyenlere sitede bilgi konusunda epey bilgi yazdım.
|
Merhaba arkadaşlar bende bu gün eminönünde çiçek pazarında dolaşırken birtane terslale soğanı aldım renginin beyaz olduğunu söyledi ilgilenen abi. Lale soğanının boyu ortalama bir elma büyüklüğünde ortası boş sanırım oradan yaprak ve çiçek sapı uzatıcak.Bu laleyi saksıda yetiştirmek istiyorum acaba yüzeye yakınmı ekmeliyım yoksa saksının ortalarına doğru daha derincemi ekmeliyim sizce?
Bu ters lalenin başka renkleride varmı? benim çiçek pazarında gördüklerim turuncu,sarı,beyaz,kırmızı ve siyaha dönük koyu renkli lalelerdi (en azından satan kişiler tezgahlara bu resimleri koymuştu) Ağlayan gelin, terslale ve adıyaman lalesi diye bahsedilenler hep aynı lalenin yöresel başka başka isimlerimi oluyor? |
Bende 2 soğan ektim .Başarı şansımız yüksek değil . 900 rakım üstü deniyor . Deneme amaçlı ektim .Sonuç alırsam paylaşırım .
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
inşallah başarılı oluruzda resimlerinide sergileriz buradan... |
Soğanının rengi beyaz ise çiçeğinin rengi kesin mor çıkacaktır.Çiçeğinin beyaz olanı malesef yok.
|
sn hocam100 yapmayın mor hiç beklediğim bir renk değil doğrusu :p :dilli:
ama olsun oda ayrı bir güzel olucaktır tabi kısmet artık daha soğanı ekmedim bile hele bi ekiyim önce daha birkaç ay var önümüzde görücez bakalım ne renk? |
Bence kırmızı veya turuncudur. Satıcının üzerine koyduğu fotoğraflara bakmayın. Satanlar ise rengini bırak, hangisinin ters lale olduğunu bile bilmiyor. Aslında hepsi aynı türdür ancak hepsinin üzerlerine farklı resimler koyuyorlar. Maksat her renkten satmak!
Yetiştirme konusuna gelince, bende hocam gibi düşünüyorum suyu pek sevmiyor. Soğanın pek fazla ıslanmayacağı ancak köklerin bir şekilde suya veya neme ulaşacak şekilde bir yöntem geliştirmek gerekir. Yükselti ise insan elinin değmediği şartlar için geçerlidir. |
Beyaz dense de krem rengi görünen türler var ...
2 Eklenti(ler)
Hocam 100 görmediyse bana da inandırıcı gelmedi .
Beyaz' a yakın renkleri getirtmek mümkün tabi ki ;) Fritillaria Meleagris Alba Snakes Head Eklenti 183458 Fritillaria bucharica Eklenti 183571 :rolleyes: çok güzeller . |
Fritillaria'nın elbet beyaz türleri mevcut ancak Fritillaria imperalis'in sarı ve turuncu formları mevcut diye biliyorum.
|
Sn .Kharel ,
haklısınız muhtemelen , ben de turuncusu dışında bir rengini henüz görmedim . Fritillaria bucharica ' ya çarpıldım , onu da mı koleksyonuma katsam diyorum . Satılık buldum ( 3 yumru ) da , tanesi 10 liradan fazlaya geliyor , karar veremedim . |
Alıntı:
|
Sanırım soğan almak için geciktik biraz, seneye ağustos sonu ve eylül başı gibi internetten bir sürü değişik doğal soğanlı tür siparişi vereceğim.
|
Sayın Kharel bence ağustos sonuda geç mayıs sonundan itibaren araştırmaya başlamanız gerekir. Aksi halde zaten nadir olanların bir çoğu yok satıyor! Genellikle bu konuda satış yapanlar sipariş listelerini önceden alıyorlar. Ağustosta hatta daha önceden hasatttan sonra siparişleri göndermeye başlıyorlar.
Bana listeler ulaşınca sanada iletirim. ;) Geçen yıl benim sipariş verdiğim kargo temmuz ortasında geldi. Ancak bende geç sipariş verdiğim için bazı soğanlar kalmamıştı! |
Tabi ki neden olmasın. Ben o kadar erken sipariş alacaklarını düşünmemiştim ama tabi pre-order alabilirler. Sonbahar gelene kadar nedense satın almak aklıma gelmedi bu sene ama önümüzdeki yıl inşallah bütün paramı bu işe harcayacağım.
|
Alıntı:
Fiyat 16 T.L . civarında , yumru başı , olarak şekillendi . Bence hayli yüksek bir rakam , geç kalındığını da hesaba katarsak ... Zor bir karar .:( |
Fritillaria bucharica 'Nurek Giant'
1 Eklenti(ler)
Bu güzellik için , düşününce , 15-16 lira büyük bir harcama sayılmaz .
Bence değer :p Eklenti 183569 5 tohuma bile bu parayı verdiğim olmuştur . |
Alıntı:
toprak yüzeyinin yaklaşık 4 parmak kadar altında kalıcak şekilde ektim ardından suladım ve pencerenin dışında bıraktım soğuk iyi gelir düşüncesiyle. Bu arada saksı topragıda gübreli toprak ben ayrıca elimdeki demirsülfattan ve 15 15 15 npk da karıştırdım biraz toprağa. Bakalım inşallah tutarda çiçeklerinide görürüm.. |
Bunlar da benim bahçemden geçen yılki ters lalelerim.
http://www.youtube.com/watch?v=g2atmWVX3Y0 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:52. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025