![]() |
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
bahçemde supriz iris, aldığımı hatırlamıyorum. Türünü bilen varsa yazabilirse sevinirim. Teşekkürler... |
Bu iris blue magic'tir
|
2 Eklenti(ler)
İris tomurcukları tam da hıdırellez gününde açtılar. Bir çiçek sapında şu anda dört tomurcuk var. İkisi açtı. Çok güzel bir çiçek. 10 kök civarında oldular ancak sadece biri çiçek verdi. O da en yeni olan sürgündü.
|
1 Eklenti(ler)
Aşağıdaki,iris'i İstanbul civarında buldum
Fotoğraf için numune aldım. Türünü bilen veya bilgisi olan var mı? Eklenti 209456 |
Sayın galanth,
Bu bir 'iris suaveolens' tir. Sarı ve bu rengi bulunmaktadır. Sarı olan rengi oldukça yaygın görülmesine karşılık bu rengi çok daha nadir görülmektedir. Yani çiçeğinize ona göre iyi bakın!! Ayrıca doğal tür olduğu içinde çok güzel tohumda tutuyorlar!! |
Geçen sene pencereden içeri gelen kokuyu takip edince süsenlerin açtığını fark etmiştim. Bu sene çiçeğine burnumu dayasam bile kokusunu alamadım. Acaba havaların serin gitmesi mi kokuyu azaltıyor? Kokulu süseni olan arkadaşlar sizinkilerde durum nasıl?
|
Evet arkadaşlar havanın nemi kokuyu alıyor.O yüzden koku azalıyor.
|
1 Eklenti(ler)
Yeni bir süzen buldum, lacivert olanına ilk defa rasladım. Resimde fazla ışıktan dolayı rengi biraz açık çıkmış, ama görüntüsü aşık ediyor insanı:)
|
Mutlu bey gerçekten müthiş.Rizomlu ise eğer elinizde az ise üretin.Sizden satın alalım.
|
5 Eklenti(ler)
Benim soğanlı süsenlerim de açıyor.
|
3 Eklenti(ler)
Bunlar da yumrulu süsenlerim:
|
hocam100, süsenlerinizin maşallahı var, hepsi de çok güzeller.
2 hafta önce diktiklerim henüz 5-6 santim oldular. Haziran sonu çiçek açarlar sanırım. |
1 Eklenti(ler)
İbrahim bey,
Haklısınız,tohumlar belirdi bile.. İsmet Eklenti 217336 Alıntı:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Apartman bahçemizin çevresi mor süsenler ile çevreli.
|
1 Eklenti(ler)
Buda ancak fotoğrafını çekebildiğim süsenler :(
|
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim süsen de bu yıl iyice coştu.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Sizinkilerden ne haber? Sevgiler. |
3 Eklenti(ler)
Bahcemizin guzellerinden bir iki kare..
|
2 Eklenti(ler)
Bu da bahcemizin susen yolu( ben oyle diyorum)
Hocam,elbette.. |
1 Eklenti(ler)
Son bir kare,yakin cekim
|
iris -SALONIQUE
|
Ömer bey sizin süsenin aynısı sarıgözdeki sanırım.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Mor bölümde de çizgiler daha yoğun. |
Ömer bey haklısınız farklı bir çeşit.Yine de alabilirseniz talibim.
|
Merhabalar,
Heyecanımı hoş görün lütfen. 1 yıl önce aldığım tohumları, soğuk katlama için perlit+vermikulit karışımında, kilitli poşet ile buzdolabında sakladım. 4 ay sonra bir kısmını ektim, netice yok. 6. ncı ayda, kalanları poşetten alıp perlit+lava taşı+vermikulit karışımında salça kutusuna aktardım, üstüne de plastik şişe/mini sera. Biraz evvel, yani başka bir 6 ay sonra, 3 cm. kadar bir şeyler çıktığını farkettim. Kapağını gene kapattım. Lütfen takip etmem gereken yollar konusunda bilgi verirmisiniz? Foto koyacak kadar sabrım yok efendim(Ancak kızım okuldan gelirse...yardımı ile), affedin:)) Hoş görünüze sığınıp, saygılarını sunan heyecanlı bir '' taze baba'' IRIS SIBIRICA MIXED HYBRIDS tüm renkler karışım SİBİRYA SÜSENİ iri çiçekli geliştirilmiş varyete ÇOK YILLIK BİTKİ bir pakette +20 tohum Çimlenme : 3 hafta soğuk uygulama(katlama) gereklidir. 21-45 gün Çiçekler : İris ,süsen ailesinin çok yıllık hibrit varyetesidir. Tüm renkler karışım bu nem sever bitkinin canlı ve parlak renklerini bahçenize taşır. Bitki yerleştikten sonra neredeyse hiç bakım istemez. Geçirgen ,nemli toprakta yaz kış yeşil gelişen bitki, tek değil ancak sezon boyunca sürekli çiçeklenir. Hibrit varyete hem kesme çiçek hem de bordür bitkisi olarak kullanılabilir. Bakım : Kolay. Ekim : İç mekan çimlendirme için yıl boyu, dış mekan doğrudan ekim için sonbahar ortası-sonu İdeal : Çiçek tarhları, saksılar, bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun. |
6 aydır muhafa ettiğim kap ve ortamı;
http://img10.imageshack.us/img10/9338/img0146ys.jpg Şu anki hali; http://img265.imageshack.us/img265/5979/img0149mr.jpg Teşekkür ve saygılarımla lütfen. |
Bina merdivenliğinde, İzmir şartlarında. Bol ışık var, güneş yok. Yeşilliği biraz soluk geldi, üstünü açsam mı? Akvaryum dan azcık su verdim(sitede okumuştum). Çiftlik gübresi ya da kendi yaptığım kompost gübreden veya dışardan aldığım bitki besininden şerbet yapsam?. Balkonda, güneş/gölgeye atma durumum?
Tekrar teşekkürler, Saygılarımla lütfen. |
Sn mrduran., bana göre bazı yanlışlar var. Önce tarifinde 21-45 gün soğuk katlama demiş ama siz 4 ay tutuyorsunuz?!!, Kullandığınız ortam, köklendirme için uygun ama tohum çimlendirmek için uygun olmayabilir, üzerine plastik geçirmek sera ortamı falan yapmaz, sadece havasız bırakır.
Normal de tohum çimlendirmek için: Tohum torfu veya toprağın üzerine tohumları ekip, hafifçe bastırıp üzerlerine tohumu örtecek kadar ince bir kapak toprağı atıp , süzgeç gibi sulayıp havadar bir yerde bırakmak dı. Arada kurumasın diye ıslamak yeterliydi. Her neyse, adı üstünde sibirya süseni, soğuktan zarar görmemesi gerekir diye düşünüyorum. Tohum çimlendirme başlığı size yardımcı olur. Kolay gelsin. |
Teşekkürler efendim.
Saygılarımla lütfen. |
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ilk defa bir irisin ekim ayında açtığını gördüm.Şaşırdım.
|
Dikkat ettiğseniz arkada stenberg lutealar da açmış.Mügeler de solmuş.
|
Maşallah Hocam,
Belkide minnet borcudur emekleriniz karşılığında. Ya da tembel mi nedir? :)) Benim İris Sibirica tohumları 3' ledi. Bahara kadar dayanırlarsa sanırım yaşam şansı bulacaklar inşallah. Saygılarımla lütfen. |
3 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bu bahar, plastik bir boya kovası içinde 4-5 kök iris getirdiler bana. Sanırım iris germanica türünden. Bunlardan ikisinde tomurcuk vardı, açıkçası tomurcukluyken toprağa geçirmeye korktum. Biri 4, diğeri tek çiçek açtı,çiçekler en fazla 4 gün canlı kaldılar. Eklenti 256973 Çiçekler bu kadar kısa ömürlü mü? Çiçekler geçtikten sonra ağustos sonuna kadar bitki yeşil yapraklarını korudu ve sonra sarardı. Ben de yaprakları sürekli kopardım. Eklenti 256974 Ekim ayı ortasında yapraklar tekrar çıkmaya başladı. Son zamanlarda iyice yağmur yediği için şu an toprak sürekli nemli,sulama yapmıyorum. Eklenti 256975 Sorum şu: Yaprakları çıkan bu süsenleri toprağa geçirmek için en uygun zaman nedir acaba? |
Eh, biraz geç kalmışsınız toprağa geçirdikten sonra yapraklarının çıkması lazımdı !!! yine de kökleri dağıtmadan şimdi yapabilirsiniz.
|
5 Eklenti(ler)
Sn.kgursan,cevap için teşekkürler, açıkçası kendime bu konuda pek güvenemediğim için bitkiyi yerinde bıraktım. Seneye dediğinizi yapmaya çalışacağım.
Benim bir sorum daha olacak. İki hafta kadar önce işyerinden bir arkadaşım bana iki paket soğan verdi. "Zambak soğanıymış, benim dikecek yerim yok,sen al" dedi. Ona da bir akrabası vermiş. Kendisine ulaştım ve bana mezarlıklarda dikili olan zambakların soğanından olduğunu söyledi. Bugün evdeyim ve soğanlar aklıma geldi,baktım yeşermeye başlamışlar. Nette süsen soğanı resmi aradım ve bunu buldum. Eklenti 261731 Bendekilerin resimlerini ekliyorum. İki ayrı renk soğan var. Eklenti 261732 Eklenti 261733 İris soğanı olup olmadığından emin olmak istiyorum. Eklenti 261734 Eklenti 261735 |
Hepsi de iris soğanı. Hemen ekmenizi öneririm.
|
Hızlı cevap için teşekkürler.
Ben de mesaj atmak üzereydim, sizdeki soğanlarla aynı mı diye :) Peki soğanlara bakarak kısa boylu mu uzun mu olacaklarını anlayabiliyor musunuz? Direkt toprağa mı dikmeliyim yoksa saksıda da olur mu? Bahçede bir takım değişiklikler yapıyorum, yerlerine şu an karar vermem mümkün değil. |
Soğanlara bakaran bunu anlayamayız.Direkt toprağa ekin saksıda da olabilir.Yaklaşık 7 cm derine ekerseniz bahara güzel çiçeklerini görebilirsiniz.
|
Teşekkürler.Bu durumda saksıya dikmem daha uygun olacak.
Siz süsenlere gübre veriyor musunuz? Saksı harcını bahçemin toprağından ve içinde az miktarda gübre olan siyah topraktan hazırlamayı düşünüyorum. Drenaj için kum eklemeli miyim sizce? Bunları soruyorum çünkü genelde forumda konu başlıklarında herkes çiçeklerin resimlerini ekliyor. "Toprağını şöyle hazırladım, şu şekilde sulama yaptım" vs. gibi bilgilerini veren üye sayısı az. Benim bir çok çiçekteki bilgisizliğim de duruma eklenince ne yapacağımı şaşırıyorum. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025