agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   İstanbul Lalesi (Osmanlı Lalesi) (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4422.htm)

Jezebel 24-01-2011 20:13

5 lale soğanı benim oldu.
Yetiştirip sahip çıkmak lazım. Öz be öz türk olan bir lale'yi İngiltereden almak çok üzücü.

pria 24-01-2011 21:03

Bu konuda benim de bir yazım vardı:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=691

Jezebel 24-01-2011 21:18

Bu yazıları ve birçok başka yazıyı daha önce de okumuştum.
Ispatı zor konular.

kgursan 24-01-2011 23:42

Değerli arkadaşlarım., Bu başlıkta Lale hakkında çok duygusal yaklaşımlar görüyorum. Ama gerçekler duygusallıkla açıklanamaz. Tamam bir dönem Lale en değerli varlık, moda olmuş ve bizden Avrupaya giden bu bitki ise avrupalıları "Lale manyağı" yapmış. aradan 3 asıra yakın bir zaman geçmiş, Türk halkı savaşlar, göçler, açlıklar vs. ile cebelleşerek bu günlere gelmişiz.

Bu süreçte Avrupa ve Amerikada ise bitkiler alanında dev adımlar, bilimsel çalışmalar, ve özellikle ISLAH konusunda büyük mesafeler alınmış ve bir ISLAHÇI HAKLARI konusu kanunlarla korunmuş bu nedenle de ıslah oralarda ilerlemiş, emeğinin karşılığı olunca Bitki ıslahından insanlar paralar kazanmıştır.

Buna karşın Biz neler yapmışız bu 300 yıl boyunca? Koskoca bir hiç. Yukarıda dediğim gibi savaşlar, açlıklar, göçler.
Bu durumda Avrupada yüz yıllardır kullanılan lalelerde bizim hakkımız yoktur. Belki anadoludan götürülmüş birkaç TÜR LALESİ vardır hepsi bu. Kaldı ki Tür laleleri konusunda İran-Türkistan güzergahı daha zengindir. Tulipa turkestanica, T. kofmanniana vb. Ticari tür laleleri bizim doğamızdan değildir.

Diğer taraftan, Çiçek soğanı üretimi, çoğaltması ticari olarak pazarlanması profesyonel bir iştir. Olaya bu açıdan bakan Hollanda (İngiltere, Fransa, Almanya, Amerika vb.) ıslah yolu ile elde edilen çeşitleri tam olarak değerlendirmektedir. Soğan üretiminde sadece soğanı dikip-sökmek yetmez. Soğanın depolanmasını ve programlanmasını da yapmak ve öyle pazarlamak gerekir. Bu da teknik,teknoloji ve araştırmalar gerektirir. Son 20 yılı saymazsanız Türkiye de bunlardan hangisi vardı?

20 yıl öncesine kadar süs bitkilerini LÜX olarak gören düşüncelerle az dövüşmedik !!. Bu durumda Lale(veya çiçek) ıslahı nasıl olacaktı? Tabi ki olmadı. Asya lale lale soğanı üretimi yaptığı zaman dünya kadar zarar etti?

Son olarak Yalova Araştırma Enstitüsü Türkiyenin en büyük GEOFİT bahçesini kuracak. Ciddi bir şekilde kaynak buldular. Demek ki konu anlaşılmış ama zaman gerekiyor.

Son soru: Türkçe yayınlanmış kaç tane Lale veya (Diğer soğanlı türler) hakkında kaç kitap var? Kaç araştırma yapılmış, kaç araştırma makalesi var? Kaç çeşit geliştirilmiş? Ve konu üzerinde UZMANLAŞMIŞ kaç araştırmacı, doç.dr., prof. var. Bu soruların cevabı maalesef tir.

Deştiniz yaramı, iyi günler sizin olsun.

Jezebel 31-01-2011 21:44

Tulipa acuminata

1 Eklenti(ler)
Soğanlar geldi,
birazı yeşermiş yolda, hemen dikmek lazım.
Dilerim birkaçı bari bu yıl açar.

Eklenti 191088

:rolleyes:

Jezebel 31-01-2011 22:34

Lalenin kaynağını herkes için açıklamak istedim:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...:X:RTQ:GB:1123
Satıcı ekili vaziyette Türkiyeye gönderemiyeceğini, ancak dilersem aynı fiyata 5 adet gönderebileceğini söyledi.
Anlaştık ve gördüğünüz gibi satıcı çok dürüst, çok süratli , ayrıca beş yerine altı adet gönderdi.
Saygılar.

Kharel 01-02-2011 01:12

Ne kadar çabuk gelmiş hayırlı olsun :)
çiçek açtıkları günü görmeniz dileğiyle
gerçi bu boyutta kesin açarlar sağlıklı da gözüküyorlar.

Kharel 01-02-2011 01:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 750210)
Lalenin kaynağını herkes için açıklamak istedim:
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...:X:RTQ:GB:1123
Satıcı ekili vaziyette Türkiyeye gönderemiyeceğini, ancak dilersem aynı fiyata 5 adet gönderebileceğini söyledi.
Anlaştık ve gördüğünüz gibi satıcı çok dürüst, çok süratli , ayrıca beş yerine altı adet gönderdi.
Saygılar.

şimdi linki inceledim de normalde zaten UK dışına göndermiyormuş. Aynı fiyata gönderebilmek için mi ekili halde göndermedi acaba?

Jezebel 01-02-2011 02:59

Bu nota rağmen istediğim bir bitkiyse satıcıya mutlaka soruyorum:
"Do you ship this item to Turkey ?"
Bazen "Sory!" diyorlar, bazıları da bu satıcıda olduğu gibi olumlu yanıt veriyorlar.
Bir cümleden oluşan bir mesaj, ne kaybederim, değil mi?
Ama aynı ücrete 3 ekili soğan yerine 6 ekilmemiş soğan aldım.
Bence iyi bir sonuç birçok şeye değer!
Toprak ihracı yasak olabilir;)

Mert DURGUT 01-02-2011 13:55

Merhabalar,
Neden yurt dışından getirttiğiniz öğrenmek isterim.
Ülkemizde üretici firmalar var aslında..

Kharel 01-02-2011 14:34

Ülkemizde yok bu türler.

ibrahim37 01-02-2011 18:58

Sanırım saksıyla göndermek sorun olabileceği için vede aynı zamanda maliyet çok değiştiğinden göndermiyorlar. Birde formalitelerden dolayı bazende gümrüklerde telef oluyorlar. Mesela benim Avustralyadan bir partı tohumlarım bana gelmedi. AB'den gelenlerde ise sorun çıkmadı.
Ayrıca AB içi ve dışı kargo ücretleri çok farklılık gösteriyor.
Soğan sayıları ise soğanların büyüklüğüne göre değiştiği metinde yazıyor zaten!!

Jezebel 01-02-2011 20:19

Ödediğim para 8.80 GBP = 22.4588 TRY .
Ben toprak yerine yumru almaktan memnunum.
Saksıda da olsa hasarsız gelirdi, geçen yıl köklü küpe çeliği getirttik
24 çelikten sadece 1 tanesi azıcık hasarlanmıştı.
Ambalaj konusuna çok önem veriyorlar, yumrular nişastadan mamül köpük ve kağıt zarfta talaş içinde geldi.

Jezebel 11-02-2011 10:18

Lalelerimin biri 8 cm olmak üzere hepsi çıktı.

Jezebel 20-02-2011 16:04

Tulipa acuminata

1 Eklenti(ler)
Açarlar umarım

Eklenti 193555

.

ibrahim37 20-02-2011 19:21

Çok çabuk büyümeye başlamışlar. Ben çok daha erkenden ekmiş olmama rağmen bukadar uzamadılar!

Jezebel 20-02-2011 20:39

İzmir demem yeterli ;)

bettyycim 20-02-2011 21:00

Evet hava sıcaklığı ne kadar önemli bendeki de 5 cm kadar uzadı sadece o kadar ;)

kgursan 22-02-2011 21:08

5 Eklenti(ler)
Bazı tür lalelerinin resimlerini buldum internetten indirdiğim eski dosyalarımda

kgursan 22-02-2011 21:12

5 Eklenti(ler)
devamı

Fatoş 14-04-2011 12:06

3 Eklenti(ler)
Osmanlı lalesinin soğanlarını damadım İzmir Kemeraltı'nda Kızlarağası hanın arkasındaki çiçekçilerden bulup getirmişti, nisan başlarında açmaya başladılar.
Eklenti 203222
Eklenti 203223
Eklenti 203224

SEMRA45 14-04-2011 14:05

[QUOTE=ibrahim37;552319]Halil bey bende tartışmaktan ziyade yeni birşeyler öğrenmeye çalışıyorum.
Bende Muğla Göktepe tarafların bir lale ekliyorum. Bu tür Muğla taraflarında yaygın olarak bulunuyor.
T. orphanidea[/QUO
ben manisalayım manisa akhisarın yüksek dağ kesiminde bu lalelerden tarlamızda çok yetişiyor hatta bizdeki yöresel adı köçek lalesi diye bilinir. çoçukken toplayıp öğretmenlerime verirdim:)

Jezebel 02-04-2012 21:05

2 Eklenti(ler)
Geçen sene geç olmuştu, bu sene açacaklar, iki tanesi gün sayıyor:p

Eklenti 279224

Eklenti 279225

.

Jezebel 08-04-2012 21:53

3 Eklenti(ler)
Açan lalem;)

Eklenti 281038

Eklenti 281039

Eklenti 281040

.

mhrslm 08-04-2012 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 746218)
Tulipa acuminata

Eklenti 189859

Heryerde ve herkesce Türk veya İstanbul lalesi olarak kabul edilmiştir.
Biz umursamazlığımız ve gamsızlığımız nedeniyle bu güzelliğin yok olmasına göz yummuşuz.
Şimdi bize düşen görev bunu bulup yetiştirip yaygınlaştırmak değil mi:confused:

Bunun nadir bulunan bir tür olduğuna emin misiniz! Ben çok sık görüyorum bu lalelerden :)

Jezebel 08-04-2012 22:44

Ben hiç görmemiştim, eh görmemişn bir lalesi olmuş onu da resmedip koymuş.
Siz çok şanslı birisiniz ;)

mhrslm 09-04-2012 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 943156)
Ben hiç görmemiştim, eh görmemişn bir lalesi olmuş onu da resmedip koymuş.
Siz çok şanslı birisiniz ;)

Estağfurullah Sn. Jezebel :) Siz daha önce görmediyseniz vardır o işte bir gariplik ;) belki benim gördüğüm lale bu türden değildir ama daha iki gün önce hıdiv kasrı'nda buna benzer laleler gördüğüme eminim.

Jezebel 09-04-2012 17:47

Mümkündür, Holandalılar lale soğanını bir tek bana değil herkese satıyorlar ;)
Belediye alıp dikmiştir. Ben beledye kadar zengin değilim, 5 soğan aldım, biri açtı.
Mutlu oldum, bu mutluluğumu da arkadaşlarımla paylaştım...

gultar 09-04-2012 18:02

lalelerim

2 Eklenti(ler)
Benim lalelerimden Alaaddin ve Rococo açtı, geçmek üzere. Asya lale'den almıştım. Şimdiye kadar hiçbir laleyi açtıramamıştım. Bunlar bana lale yetiştirme zevki yaşattı,

Ayrıca bilindiği gibi lalelerin vatanı Anadoludur. Minyatürlerde sıkça rastladığımız tür de İstanbul ya da Osmanlı lalesi denen laledir. Yukarıda fotoğrafı bulunan Sn.Jezebel'in eklediği yaprakları uzun zarif laledir. Padişahların kaftanlarında, çinilerde, porselenlerde görebiliriz.

gultar 10-04-2012 09:09

Lalenin batı dillerindeki adı olan tulipa, tülbent, türban anlamına geliyormuş.
İlginç bir bilgi paylaşmak istedim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025