agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Soğanlı ve Yumrulu Bitkiler (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/)
-   -   Nergis (https://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/3930.htm)

fizban 20-03-2009 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m_eroglu33 (Mesaj 383639)
Sevgili osmann, Zeytinci'ninde söylediği gibi keşke yapraklarını kesmeseydiniz.
Soğanları hemen dikin, ama gelecek yıl çiçek verme ihtimalleri çok az.
Soğanlı bitkilerde(nergis, sümbül, lale, ...) yaprakların sararıncaya kadar koparılmaması gerekir.

Yaprakları kesilince çiçek vermezler mi? Acaba bu yüzden mi benim nergislerim bu sene çiçeklenmediler ? Her gören " soğanlarınız büyümüş" diyor.:mad: Oysa onlar soğan değil çiçeklenmemiş nergislerim!!

Orkun Kırcı 20-03-2009 21:10

Yapraklar kurumadan kesildiğinde bir sonraki yıl için gereken besinleri soğana biriktiremez. Onun için çiçeksiz bir sezon geçirir.

fizban 20-03-2009 21:21

Teşekkür ederim. Peki bu sene hiç topraktan çıkartmasam onları, yazın güneş almayan bir bölümde tutsam, az sulasam?? sizce yine hata mı yapmış olurum.

Zeytinci 20-03-2009 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fizban (Mesaj 383709)
Yaprakları kesilince çiçek vermezler mi? Acaba bu yüzden mi benim nergislerim bu sene çiçeklenmediler ? Her gören " soğanlarınız büyümüş" diyor.:mad: Oysa onlar soğan değil çiçeklenmemiş nergislerim!!

Sn. Fizban,

Soğanlarınız küçük ise o yıl için çiçek yapmayabilir.

Yeterli üşümeyi (soğuklama) yapamamış ise, hep sıcak ortamda ise, çiçek vermeyebilir.

Yaprakları kurumadan kesilirse önümüzdeki yılın çiçeğini oluşturmak için yeterince beslenemeyebilir.

Yaprak vermiyorsa suyunu kes çürümesin. Nergisin çiçek mevsimi geçti/geçiyor.

Zeytinci 20-03-2009 22:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fizban (Mesaj 383728)
Teşekkür ederim. Peki bu sene hiç topraktan çıkartmasam onları, yazın güneş almayan bir bölümde tutsam, az sulasam?? sizce yine hata mı yapmış olurum.

Sökmen zorunlu/şart değildir. Toprağı çok sertleşmiş ise sökülebilir. Soğanı yavru yapar. Yavru yapınca çoğaltma amaçlı söküp yavruyu ayırmak gerekir.

Yazın sulaman gerekmez. Sularsan çürütebilirsin. Erken çiçek açmasını istersen eylülde sulamaya başlarsın.:)

fizban 21-03-2009 08:39

Bunlar geçen sene açmış yavrulamış nergislerim. YAvruları da ayırıp bir güzel kesip (sanırım burada hata yapmışım usül olarak) tüm yaz onları sakladım.Kasım gibi de ektim. Büyüdüler ama çiçeksizler bu sene.. Yaprakda vermiyorlar zaten.

İyi ki söylediniz. Bunları çürütecektim belki de. Hemen dinlenceye çekiyorum eylülde sulanmak üzere.

Sonsuz teşekkürler vakit ayırdığınız için.

Zeytinci 21-03-2009 10:36

Soğanın yavru yapıp yapmadığı, yeşil yapraklı iken anlaşılır. Yeşil yapraklı soğanın yanından gelen ikinci bir yeşil yapraklı varsa bu yavrudur.

Yapraklarının kuruması beklenir. Sulama kesilir.Yazın sökülüp yavru soganlar ana sogan kökünden saçakları ile beraber ayrılır. Eylül/Ekim dikilir ve sulama başlar.

altinediz 21-03-2009 12:41

Benim yetiştirdiğim nergizler.

Narcissus Flower record
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0124.jpg

Narcissus Flower record
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0122.jpg

Narcissus topolino
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0156.jpg

Narcissus Tete a tete
http://www.agaclar.net/galeri/files/21207-100_0136.jpg

Tarihleri önemsemeyin. Hepsi dün çekildi. Fakat fotograf makinesi yeniydi ve tarih ayarını yapmayı unutmuşum. O yüzden makinenin fabrika çıkış tarihi ile görüntilenmektedir resimler.:rolleyes:

Kharel 21-03-2009 12:49

Çok güzeller.

fizban 21-03-2009 13:00

Sevgili Zeytinci,

Size, sizin bir cümlenizle teşekkür etmek istedim.

Evlerinize Nergis kokuları dolsun.

Sibel11 21-03-2009 13:46

Ediz bey acaba dreamlight-beyaz kırmızı türünün fotoğrafları da var mı bir tek onlar daha açmadı ve çok merak ediyorum nasıl olduklarını. :)

altinediz 21-03-2009 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sibel (Mesaj 383967)
Ediz bey acaba dreamlight-beyaz kırmızı türünün fotoğrafları da var mı bir tek onlar daha açmadı ve çok merak ediyorum nasıl olduklarını. :)

Malesef bende de açmadılar sibel hanım. O yüzden eklemedim. Ama açmak üzereler. Bendekiler birkaç güne açarlar sanıyorum. O zaman ekleyeyim inşallah.

Orkun Kırcı 23-03-2009 22:57

Annemin dediğine göre sömestrede memlekette diktiğim soğanların hepsi tomurcuklanmış. Görmek nasip olmadı ama neyse. Birkaçını alıp önümüzdeki sene için burada dikerim artık.

hocam100 28-03-2009 20:54

3 Eklenti(ler)
Bunlar da nergizlerim özellikle son resimdeki kokulu çıktı onun cinsini bilmiyorum, bir sapta 8 çiçek var.

Goncagül 28-03-2009 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 (Mesaj 388779)
Bunlar da nergizlerim özellikle son resimdeki kokulu çıktı onun cinsini bilmiyorum, bir sapta 8 çiçek var.

Hepsi çok güzel maşallah. Son resimdekiler Fulya çiçeği olabilir diye düşünüyorum. Çünkü Fulya çiçeğini de kokulu diye biliyorum. Ayrıca fulya çiçeği türleri nergis türlerine de benziyormuş.

rohlfs 28-03-2009 21:55

1 Eklenti(ler)
Sayın hocam100,

Bu da güzel nergizlerinizden bir tanesi. Uzunca bir süre şiddetli yağışlara dayandı, çok güzel salınıyorlar bahçemde.

Eklenti 69490

hocam100 28-03-2009 22:00

Çok güzel olmuşlar.

mormenekşe 28-03-2009 23:03

nergis

1 Eklenti(ler)
Eklenti 69505Merhaba benim nergisim hala açmadı başta tomurcukları çok sağlıklıydı sonra bozuldu nedenini biliyormusunuz?

Goncagül 28-03-2009 23:09

[QUOTE=mormenekşe;388874]Eklenti 69505Merhaba benim nergisim hala açmadı başta tomurcukları çok sağlıklıydı sonra bozuldu nedenini biliyormusunuz?[/QUOTE

Çok sıcak ortam da durduğundan olabilir. Benim nergislerimin tomurcukları da ev sıcak olduğu için kurudu. Serin ortamı daha çok seviyorlar. Bahçedekiler açmak üzere.

mormenekşe 28-03-2009 23:22

Teşekkür ederim Safranbolu 78 bu açmıycaklar demek mi oluyor :( üzüldüm

Goncagül 28-03-2009 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mormenekşe (Mesaj 388891)

Eğer tomurcuğu tam kurumadı ise açabilir. Fotoğraf çok net değil, o yüzden ben tam anlayamadım kuru değil gibi duruyor. Tomurcuk sap kısmında ve tomurcukta sararma ve cansızlaşma var mı?

Bence sıcak ortamda bırakmayın serin bir yere alın. Benim bahçedekiler tomurcuklu ve soğuk havalardan zarar görmedi. Evde saksı da olanların sıcaktan tomurcukları kurudu. İnşaallah çiçeklerini görürsünüz. Bilgilerim işe yararsa çok sevinirim.

nuzel 29-03-2009 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mormenekşe (Mesaj 388891)

Üzerineki sararmış zarı soymayı deneyin.Ben birisi sararmıştı.Üzerindeki sarı kabuğu soydum.3 gün sonra açtı.

gurcooo 29-03-2009 22:21

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benimkiler. :D

zerrinsrt 29-03-2009 23:22

2 Eklenti(ler)
Benim nergislerim biraz farklı kokusuda yok.

altinediz 30-03-2009 17:34

Narcissus dreamlight
http://www.agaclar.net/galeri/files/...eamlight_2.jpg

Narcissus Flower record ve dreamlight

http://www.agaclar.net/galeri/files/...wer_record.jpg

Büyük olan flower record küçük olan da dreamlight. Bu ikisi çiçek görünüşleri olarak birbirlerine çok benzeselerde aslında görüldüğü gibi farklı türlerdir ve özellikleri de birbirinden farklıdır.

Mesela dreamlight flower recorda göre hem boy olarak hemde çiçek büyüklüğü olarak küçükdür. Ama renkleri çok büyük benzerlikler göstermektedir. Ayrıca ortalarındaki sarı renkli kısımlarda uzunluk olarak farklıdır. Dreamlight çok daha kısadır flower record'a göre.

altinediz 30-03-2009 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sibel (Mesaj 383967)

Sibel hanım dreamlightlar açalı bir kaç gün oldu ama fotograf makinası yanımda olmadığı için fotoğraflarını çekememiştim. Az önce çektim ve hemen ekledim. Sizinkiler ne alemdeler. Açtılar mı acaba?

yurdayılmaz 30-03-2009 18:40

Merhaba uzman akadaşlar benim bir sorum olacak bahceye diktigim nergis soganları tam çiçek açarken boynunu büküp yere düşüyor yaprakları yanlara açıldı çiçeği taşıyamayıp yere düşüyor hepsi öyle oluyor biraz büyüynce acilen ne yapmalıyım lğtfen yardım?

Zeytinci 30-03-2009 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yurdayılmaz (Mesaj 389675)
Merhaba uzman akadaşlar benim bir sorum olacak bahceye diktigim nergis soganları tam çiçek açarken boynunu büküp yere düşüyor yaprakları yanlara açıldı çiçeği taşıyamayıp yere düşüyor hepsi öyle oluyor biraz büyüynce acilen ne yapmalıyım lğtfen yardım?

Sn Yurdayılmaz,

Duvar diplerinde olupta yaprakları ve çiçek sapı fazla boylanan nergislerin çiçeklerini taşıyamayıp yana devrildiği görülür. Nergislerin sap içleri boru gibi boştur. Yaprak ve sap koyu yeşil renkli olur.

Pratik olarak bunun sebebinin fazla korunaklı (duvar dipleri) yerde olmasına ve fazla beslenmiş (azot) ve çok sulanmış olmasına bağlarım.

Nergis bahçelerinde fazla sulanmayan ve bol gübre bulmayan rüzgara, soğuğa açık alanlarda nergis sapları daha kısa ama sap içleri jelimsi şekilde dolu olur. Yaprak ve sap renkleri ise koyu yeşil olmayıp sarımsı yeşildir.

Tavsiyem su verme biraz serin ve güneşli yerde kalsın.:)

Not. Bu bilgi akademik bir bilgi değildir. Gözlemdir. Karar senin.

Penelophe 30-03-2009 19:11

Sorununuzu tam olarak anlamadım. Eğer çiçeklerin büyüklüğünden (ağırlığı taşıyamadığından) boyunlarını büküyorlarsa, soğanlara zarar vermeden, çiçek sapına yakın bir yere çubuk dikip, çiçeği zedelemeden bir ip yardımı ile, çubuğa sabitlemelisiniz. Şimdilik başka çözüm yok.

Sorununuz bu değilse lütfen detay verip fotoğraf ekleyin. Kolay gelsin.

kaju 01-04-2009 18:46

1 Eklenti(ler)
Bu da benim nergisim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025