![]() |
Alıntı:
İnsanlar gerçek durumu bahçedeki halleriyle görünce çok daha inandırıcı oluyor..Bu yüzden ben gerek köydeki, gerek İstanbul'da saksılarımdaki nergislerimin son durumlarını ara ara fotoğraflayıp buraya aktarıyorum..Ki; insanlar kendi nergisleriyle ilgili karşılaştırmayı yapabilsinler.. Bu tür fotoğraflarınızı ara ara rica ediyorum sizden Mevlut Bey.. Bizim için en değerli fotolar bunlar.. Teşekkür ederim. |
Adnan bey bende mümkün olduğu ölçüde resimliyorum.Çünkü gelişimlerini yıl yıl istatistik yapıyorum.Fotoğraflarını bilgisayara atınca program ile yıllık olarak görüyorum.Geçen sene bu zaman nergisler nasılmış hemen görebiliyoum.Bu yıl çok geri durmdayız.Çünkü nergislerin gelişim aşamasında soğuk oldu.Ama 2 gündür hava bir anda 10 derece arttı. Gelişim hızlanacak gibi görünüyor.
|
Sayın Pria zamanında bizdeki nergislere benzettiğim bir nergis fotoğrafını kaydeymiştim. Şimdi onu yükleyemiyorum. O fotoğraftada "minor monarch" yazıyor.
|
Sizdekinin açmasını bekleyelim. Belki lodos etkisiyle gelişimi hızlanır.
|
Alıntı:
Yaprakları Karaburun'lar gibi değil, koyu yeşil.. Çok yavruluyor..Bu yıl 4 adet soğanda 30 dan fazla yavru var.. |
Adnan bey bu yıl erlicherlerin üstüne taş yağmış gibi hala düzelemediler.Bazılarının yapraklarının yarısına kadar sarardığını gördüm ki onlar da karın dışında kalanlardan.Kar korudu yani -18 de Allah korusun hepsi donacaktı.
|
Alıntı:
Bir tane nergisin bile üstüne taş yağmışçasına yerlere yapıştığını, yapraklarının sarardığını göremedim.. Eğer 'Erlicheer'lerin kar üstünde kalan yapraklarının sarardığını iddia ediyorsanız ekili oldukları yerde uzun süre göllenme, su birikintisi olmuş olabilir ama Karaburun nergislerinde bu sararmaların çok daha belirgin ve kuvvetli olması gerekirdi..Çünkü, Karaburun nergisi aşırı soğuklara ve su göllenmesine daha duyarlıdır.. Benim yıllardan beri izlenimim böyledir.. Evvelki yıllarda fidanlığımda Karaburun'ların yapraklarının uç kısımlara doğru yarı yarıya kavrulduklarına tanık oldum ama hiçbir 'erlicheeer'' nergiste en ufak bir sararma görmedim.. Siz ise tam tersini iddia ediyorsunuz..Keşke yakın plan fotolarını ekleseydiniz :( |
Adnan bey bunlar Karaburun türü olanlar, erlicherleri yarın çekip yükleyeyim.Benim dikkatimi çeken karın altında kalanlar sadece zedelenmiş.Ama kuruma yok.Karın dışında bina kenarında olanlar böyle olmuş.Ama onların da tomurcuklarında zarar yok.Sadece dış yapraklarında olmuş.Erlicher de dayanıklı demek istiyorum.Aynı duurn karaburuna olsaydı onlar dayanamazdı.Kuzeyde kalan yerdeki Karaburun türü nergislerimin ilk yaprakları sarardı onlara da zarar gördü.Ayrca karın dışında kalnlar derken benim bina yanlardan çıkmalı o yüzden kenarlara kar yağmıyor.Onu demek istiyorum.Kar çünkü 20 cm yağdı hepsi kara gömülü idi sadece 2-3 sıra 5erli için bu durum söz konusu.Bu deney oldu sonucunu paylaşayım dedim.
|
Alıntı:
Soruyorum çünkü bu yıl havalar oldukça kararsız geçiyor. Zamanlı zamansız çiçek açıyorlar. Örneğin benim bahçedeki ayrı bir yerde bulunan Martinette diğerleri sessizce beklerken çiçekleniverdi. Eğer çok değişik bir çeşidiniz varsa bu herkesi memnun eder. |
Sayın Tabus, balkonumdaki lamba bozuk. Akşam vakti mutfaktan gelen ışık da yeterli olmaz sanırım. Yarın fotoğrafını çeker paylaşırım. Çiçekler her yıl aynı renkte açıyor. Korana dediğiniz kısma ben çanak diyorum sanırım. O bölüm çok açık sarı. Çiçek yaşlandıkça bir de havalar güneşliyse ortasındaki o bölümün rengi biraz açılıyor. (Şimdiye kadar Karaburun ve elimdeki bu nergis dışında nergis yetiştirmediğim için sürekli Karaburunla kıyaslayıp da anlatıyorum) karaburun nergisin taç yaprağı daha kalın yapılı, kırık beyaz gibi. Bahsettiğimiz ise çok açık limon sarıya çalan, daha şeffaf taç yapraklı. Çiçek sapının boyu, yaprak boyu tıpkı karaburun gibi. Yaprakların kıvrık oluşuna bakmayın. Karda donmuş yaprakları çöp poşetine geçirdim ve şekli bozuldu. Bir de Soğuğa dayanıksız. Acele eden üç tomurcuğun kapsülünün içi gelişmesi mümkün olmayan sararmış çiçekle dolu.
|
Bir de çiçek sapı Karaburunda silindirik, bu çeşitte ise çiçek sapında iki tane sırt uzanıyor gibi. Yengemin bahçesinden paylaştığım fotoğraftaki her Şubat tatilinde açmış olurdu. Bu yıl Aydın'a yağmurlar geç yağınca gecikti sanırım.
|
Sn Imay, öncelikle Jargonlarda anlaşırsak aynı dilde konuşuruz.
Ben de korona sözünden hoşlanmıyorum ama ne yazık ki 'botanikçe' konuşmazsak yanlış anlaşılmalar oluyor.Sizden ricam, Sn Dumlupınarın gönderisi No: 2372 resme ve benim 2429 daki ikinci resme bakmanız. Sizin nergis bunun ikisini arasında mı kalıyor? Çiçeğin değil de yapraklarının rengi nasıl, 'tozlu mavimsi yeşil ' mi. Yapraklar düzgün mü yoksa hafifçe büklüm yapıyor mu? ' çiçek sapında iki tane sırt uzanıyor gibi' ifadesi ile, çiçek sapında belirgin bir 'yiv' var mı demek istediniz.. Büyük, çok büyük ihtimalle, sizin nergis evcilleşen (Anadoluda böyle örnek çok fakat ciddi bir araştırma yok) Narcissus tazetta veya alt türüdür. Botanikçiler nergislerin tasnifinde anlaşamıyorlar. Dünyada çok yaygın , en fazla kültürü yapılmış bir çiçek olması ve asıl tip örneğinin yabani olarak görülememesi gibi sebeplerle tasnif işi ticari nergisler ayrı, doğal nergisler ayrı devam edip gidiyor. Konu uzun ve karışık. Eğer sizin nergisin koronası (size göre çanak) pembe renkli ise olagandan çok fazla mutasyona uğramış bir çeşit veya hernasılsa ülkeye girmiş bir üretim diyebilirim. Malum Sn pria'nın Erlicheeri de 1934 yılında Yeni Zelanda bahçelerinde yeni bir tür olarak keşfedilmiş fakat 1954 yılında kayıtlara girmiş. Yine prianın dediğine göre 15-20 yıl kadar önce kendisine bu çiçek verilmiş. Nereden nereye .. Bakarsınız sizin nergis de bilinen beğenilen bir çeşit olabilir. |
Bizdeki nergis bahsettiğiniz mesajlardaki nergislerin ikisine de benzemiyor. Pria'nın 2390 numaralı mesajındaki nergise benziyor. Korona kısmı tamamen uçuk sarı. Taç yapraklarının birkaç ton koyu rengi gibi. Çiçek sapından kesit alınsa oval olur. Sırt diye bahsettiğim kısım çiçek sapında birbirine simetrik, çiçek sapı boyunca uzanan iki belirgin sırt. Yaprak rengi Pria'nın Erlicheer nergisleri gibi küllü olmayan koyu yeşil.
|
4 Eklenti(ler)
Bugün hava sıcaklığı Giresun'da 28 derece idi. Bugünkü sıcakla birlikte erlicheerlerin kapsülleri patladı. Biraz önce çektiğim fotoğrafları yüklemeye çalışayım da sayın pria kızlarını görsün :))
|
2 Eklenti(ler)
Bugünkü sıcakla beraber minicik çiçek sapını uzatmaya çalışan teta a teta. Bu nergis çocukluk yıllarımda o kadar çok vardı ki bahçelerde artık hiçbir yerde görmüyorum. Seneye kendime bir soğan bırakıp diğer soğanları köye götürüp dikeceğim. Zaten çok çabuk çoğalıyor. Geçen yıl marketten almıştım 5 soğanlı bir paketti. Bir soğanını teyzeme bir soğan da gelinimize vermiştim. Söktüğümde o üç soğan o kadar çok çoğalmıştı ki. Bu sene 3 soğan yine arkadaşlarıma vermeme rağmen şu an bana kalan 7-8 soğan. Bu sene söktüğümde 10-12 soğan olur diye düşünüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Bu nergis geçen yıl teyzemden aldığım farklı bir tür. Geçen yıl bana çiçeğini göstermemişti. Teyzemin söylemesine göre biraz nazlı. Öyle her soğandan bir çiçek açmıyormuş. Teyzemde açan çiçeğin fotoğrafını çekmediğime pişmanım ama inşallah bu sene çekmeye çalışacağım.
Çiçekle ilgili aklımda kalanları aktarmaya çalışayım. Beyaza yakın krem renginde ve büyük bir çiçeğe sahip. Şekil olarak irislere benziyor ama irisler kadar büyük değil. Çiçeğin iriliğine nazaran soğanlar çok küçük. Kokusuz olmasına rağmen çiçeğin güzelliği beni cezbettiği için yetiştirmek istemiştim ama naz ediyor. Hayırlısı deyip beklemekten başka çare yok :)) |
1 Eklenti(ler)
Bu saksıdaki nergislerde arkada uzun olanlar geçen yıldan olan golden ducatlar. Geçen yıl çiçek sapları olmasına rağmen maalesef açamadılar. Kapsüller belli bir zamandan sonra yanık gibi olup kuruyup gittiler. Bu senede çiçek açma gibi bir çabaları yok gibi görünüyor. Öndeki kısa olanlarda bu sene mix olarak aldığım sürprizler. Pakette 3 soğan vardı. Şu an üçünün de içinde çiçek kapsüllerini görüyorum ama fotoğraf için biraz daha büyümeleri gerekir.
|
Alıntı:
Şimdi, karaburundan başka nergisiniz yoksa ki onunla karşılaştırmak doğru olaz, o duble formdadır,anlatmanızdan sonuç çıkarmak güç..Hele bir çiçek resmi gelsin, tam olmasa da belli oldu ki, tazetta grubundan.. |
Alıntı:
|
Maalesef yaz gelmiş gibi sayın tabus. Şubat ayında bu kadar sıcaktan çok hoşlanmayız çünkü bu sıcakla fındık ağaçları uyanmaya başlar ve mart ayında oluşan ufak bir don olayıyla tüm fındık ağaçları yanar. Biz normal şartlarda 1-1,5 ton fındık toplarız. Geçen yıl mart sonu nisan başlarındaki bir gecelik don olayından dolayı bu sene topladığımız fındık 3 kilo ancak vardı.
|
Alıntı:
Fotoğraf mı yanıltıcı ama bana garip gelen bir durum var nergislerinizde.. Benim bildiğim 'erlicheer'ler önce çiçek sapını uzatıp geliştirirler ve bu esnada yaprakların gelişimi durur..Yani yaprakların boyu çiçek saplarını pek geçmez..Çiçekler geçtikten sonra da yapraklar hızla büyürler..Sizde tam tersi bir durum var..Yapraklar sanki orman gibi ve çiçek sapları aralarında kaybolmuş gibi.. Sanırım azotu bol bir ortama ekiyorsunuz.. Azotun fazlası şımartmış olabilir yaprakları.. Ayrıca fazla azot çiçeklerin koflaşmasına bile neden olabilir.. Sevindim fotoğraflarınıza.. İyi günlerinizde koklayın nergislerinizi :) |
Teşekkür ediyorum Sayın pria, inşallah hep beraber koklarız çiçeklerimizi.
Fotoğraf yanıltıcı değil, çiçek sapları çıkmadan bile yapraklar bu durumdaydı. Çiçek sapları daha sonra çıktı. Saksılarımı aralık sonu gibi kuzey cepheden güney cepheye getirdim. Sizden 5 adet soğan almıştım. Soğanlardan iki tanesini birer adet arkadaşlarıma vermiştim. Şu an 5 adet çiçek sapı var ve her çiçek sapı olan soğanın etrafında en az iki tane de çiçek sapı çıkarmayan soğanlar mevcut. Yani oldukça çoğaldılar. Daha önce de belirtmiştim sanırım buranın havasından suyundan nergislerimin yaprakları oldukça uzuyor. Toprak karışımım da genelde migrostan aldığım çiçek toprağı ve torf karışımı. iki ayda bir sulandırdığım koyun gübresi suyuyla sulamaya çalışıyorum. Ayda bir de çok az bir miktar sıvı gübre veriyorum. Gübre kullanımında 2 litreye 1 kapak ölçüsü var ama ben 1,5 litreye kapağın 4 te 1 i kadar kullanıyorum. Çok fazla beslenip yan gelip yatmasınlar diye :))) Şunu da unutmadan belirteyim yemek yaparken yıkadığım pirinç, bulgur, mercimek ve buğday sularımı asla dökmüyorum. O suları çiçeklerimi sulamada kullanıyorum. Belki bunların etkisi olabilir. |
5 Eklenti(ler)
Adnan bey erlicherlerimin resmini koyuyorum.Sabah çektim biraz daha düzelmişler gibi.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın Pria, bunlar da benim güzellerim. 3 soğan, 8 çiçek sapı! Patlayan tomurcuklardan ilkinde 11 çiçek saydım ;) Buyrun, sizin bebekler... :D
|
Alıntı:
3 soğanda 8 çiçek sapı süper bir netice..''Erlicheer'lerin en sevdiğim yönü de bu; her zaman çok cömertler..Fiyatlara biraz zam mı yapsam acaba :)) (şaka şaka) Güzel günlerinizin güzel süsü olur inşallah benim kızlarım..:) Saygılar..selamlar sayın maya.. |
Çok teşekkür ederim Sayın Pria. Gönderdiğiniz soğanlar, daha önceden de bahsettiğiniz gibi, gerçekten de çok sağlıklılar. Kazancınız helal, hoş olsun :) Sayenizde geçen sene hayal kırıklığı olan nergis maceram bu sene büyük bir keyifle devam ediyor. Evet yapraklar biraz fazla uzadı ama sağolsunlar çiçeklerini esirgemediler benden. Fırsat bulduğumda daha ayrıntılı fotoğraflarını kendi sayfamda paylaşabilmek dileğiyle... Sevgi ve saygılarımla...
|
Alıntı:
Bence verdiğiniz besin miktarı çok fazla.. İnanın nergisler oldukça kanaatkar çiçeklerdir.. Benim fidanlığın toprağını bir görseniz hayret edersiniz..çok zayıf, aşırı kumsal, besin fakiri bir toprak olmasına rağmen her yıl sadece ekerken soğan tabanına metrekareye 30-40 gram gelecek şekilde 15.15.15 kompoze gübre atarım hepsi bu..Bulursam biraz kemik unu, odun külü serperim..Fırsat bulursam bir de çiçekler geçince tulumbayla deniz yosunu püskürtürüm..Bunlar yetip artıyor.. İstanbul'da saksılarda da aynen böyle yaparım..Çiçekler geçince 15 gün arayla iki kez denizyosunlu su veririm..Denizyosununu bir litre suya br çay kaşığı koyarım.. Çok gübre vermek her zaman iyi sonuç almanıza yetmeyebilir, toprağın normal dengesini bozabilirsiniz :( Hatta fazla azot yüklemesi nedeniyle soğanlarınızda bile koflaşma olabilir.. Saksı harcınıza zaten koyun gübresi koyuyorsunuz, bu yüzden ayrıca 2 ayda bir koyun gübresi suyu vermenize hiç gerek yok..Eğer bir de koyun gübresi tam yanmamışsa tabi ki nergislerinizin yaprakları çılgınca büyürler.. ''golden ducatlar, geçen yıl çiçek sapları olmasına rağmen maalesef açamadılar. Kapsüller belli bir zamandan sonra yanık gibi olup kuruyup gittiler.'' sözlerinizin nedeni bu aşırı gübrelemedendir kanaatindeyim. Ben dostça uyarayım sizi, takdir ve karar sizin.. Eğer benim köyde güzel, tam yanmış koyun gübre verme olanağım olsaydı inanın başka hiçbir gübre vermezdim..yeter artardı.. |
Önerileriniz için çok teşekkür ediyorum sayın pria,
Toprağıma koyun gübresi karıştırmıyorum o kadar çok gübrem yok, sadece arkadaşlarımın getirdiği çok az bir koyun gübresini sulandırıp kullanıyorum. Bu sene sonunda köye her nergis türünden soğanlar götürüp dikeceğim. O zaman bakarız inşallah köyde de bu kadar boy oluyormu çünkü köye sadece yaz aylarında giderim :))) Yani gübresiz kalacaklar :) |
1 Eklenti(ler)
Çok Teşekkürler sayın Pria. Sayenizde böyle güzel bir çeşitle tanıştık. 10 soğandan ilk çiçeğimiz. diğerleri de sırada ve soğanların birçoğunda birden fazla çiçek sapı var. Koyun gübresi,bahçe toprağı biraz da torf. Kimyasal gübre kullanmadım. Eksikliğimiz bu olabilir.
|
Alıntı:
Sizleri mutlu gördükçe ben de mutlu oluyorum.. Sayın ERKEN48..İyi ki kimyasal gübre kullanmamışsınız..Kimyasal gübre ancak zaruret durumunda son çare olarak kullanılır..Yani benim fidanlığımın çok fakir kumlu toprağı gibi bir toprağınız varsa kullanılır.. Yani ya koyun gübresini ya da kimyasal gübreyi tercih edeceksiniz..İkisini birden kullanmak olmaz. Terar yazayım..Saksı harçları için, ağır killi olmayan hafif kumlu iyi bir toprağa torf, yanmış hayvan gübresi karıştırıldığında yeterlidir.. Ekim bakım bilgileri için okuyabilirsiniz: https://yogunkokulukatmerlinergis.wo...2012/08/13/19/ |
5 Eklenti(ler)
Sayın Tabus, sanırım istediğiniz bölümlerin tamamının fotoğrafını çektim.
|
Sayın Milla, sizde de var bu nergisten.
|
Alıntı:
DaffSeek - Detail Page Ne dersiniz? Not: 2192 , 2194 , 2203 gönderilere göz atarsanız iyi olur. |
Alıntı:
Seyahhatte olduğumuz için açtı mı bilmiyorum ama meraktan çatlıyorum. Sizden gelenlerin hepsine işaret koymuştum. Gidince hemen kontrol edip resimlerini sizlerle paylaşacağım. |
Daha önce araştırmaya çalıştığımda Minor Monarch'a çok benzetmiştim. O zaman kaydettiğim fotoğrafı da yükleyemiyorum. Pria'nın zeytinliğinden tomurcukken kesip getirdiği nergisin resmini görünce bizdekinden sandım. Yazdıklarını okuyunca yurtdışından olduğunu öğrendim. Şimdi balkonundakinin açmasını bekliyorum. Sizin bahsettiklerinizde çiçeklrr çok sıkışık açmış ve çiçek rengi krem gibi. Bizdeki limon sarı ve dağınık çiçekli. Pria'nın nergisini bekleyelim.
|
Alıntı:
PaperWhite'nin çiçekleri beyaz, Monarque'ın ise ''pale yellow'' yani soluk sarıdır. Narcissus 'Minor Monarque' (Minor Monarque Daffodil) Ayrıca corona'larının daha belirgin sarılığı da, bu kanatimi kuvvetlendiriyor.. http://www.agaclar.net/forum/1352748-post2442.htm PaperWhite'nin corona'sı da beyazdır veya beyaza çok yakındır. |
1 Eklenti(ler)
İşte daha önce bulduğum kaynaktan aldığım fotoğraf. Üzerinde türü de yazıyor. Hangi kaynaktan kopyaladığımı not almamışım.
|
Alıntı:
''Ayrıca çiçek sapıyla birlikte boyu kaç cm, çiçeğin çapı vs bilgiler olursa. Bir de resimlerde renk yanıltıcı oluyor, koronası tek renk mi, pembe mi yoksa oranj veya sarı m'' ve fakat cevap alamadığım... Ve siz sn Pria, her zaman ki gibi, 20 yılınızı verdiğiniz nergis konusunda, başkasına söz bırakmamak için;''Narcissus Tazetta İtalicus bunlar sayın Imay... 'Minor Monarque' varyetesi de olabilir aynı türün.. Oldukça erkenci bir türdür. http://www.southernbulbs.com/narciss...etta-italicus/ Nereden edindiniz acaba, sorabilir miyim ? ''Fakat bence hala ''minor monarque'' türüne benzetiyorum nergislerinizi.. In Bloom Today – Narcissus italicus | Daffnet.org'' diyorsunuz.. Narcissus X italicus ile Minor monarque zaten aynı kökenden gelme ve çoğu kez aynı isimle satılmaktadırlar. Her ikisi de zaten N. papyraceus den üretilmiştir. Elbette Daffnett'de bulamadığınız için,Narcissus tazetta ssp. italicus 'un, William Welch e göre '''Stars' and 'Straw White'' olarak, Scott Ogden ın kitabına göre ise 'Minor Monarch' olarak isimlendirildiğini de bilmiyorsunuz. Siz fikriniz söylemiştiniz, ben de sorduklarıma tam cevap almasam da Paperwhite ziva öngörüsünü ortaya attım, Sn Imay da zaten benimsememiş olacak ki ''Bizdeki limon sarı ve dağınık çiçekli. Pria'nın nergisini bekleyelim.'' demiş. Ben de bu öneriyi beğenmişim. Buraya kadar nesi yanlış? Ama sn pria illaki son noktayı koyacak. Ben Paperwhite demedim, P.ziva dedim, Paperwhite Zivanın petalleri de beyaz değil,''yellowish white'dir,önce bu yanlışınızı düzeltin. Sizin öngörünüz doğru olabilir, benim öngörüm yanlış çıkabilir,bu benim için hiç önemli değil. Bir birine yakın, aynı kökenli türlerin ayırt edici özellikleri dikkate alınmazsa zaten doğru sonuç çıkmaz. Ben nergis satıcısı değilim. Nergis konusunda çok bilgili olduğumun tesciline de ihtiyacım yok.Nergis yetiştirmeyi, okumayı, bilgiyi paylaşmayı seviyorum. Bu sebeplerle benim amacım tartışma yaratmak değil, değer ifade etmeyen bilgilerimi, sadece isteyenlerle paylaşmaktır. Sn prianın; kendisi dışında kimsenin nergis konusunda bilgi sahibi olmadığı imajını desteklemek için;bundan böyle sn prianın öngörü, fikir beyan ettiği hiç bir konuda DETAYLI görüş bildirmemeye karar verdim. Sn pria, Erlicheerlerinin reklamını yapmaya devam etsin..Ve sn pria bir daha size cevap yazmayacağım, bilesiniz. |
Alıntı:
İlginç, bu resmi bir yerlerden ben de hatırlıyorum.. |
Alıntı:
Bu sene fırsatını bulup paylaşmak istedim. Ya çok sıradan, sözünü etmeye değmeyecek ya da tanınmayan bir tür diye düşündüm. Son gönderdiğim fotoğraf çiçekleri çok sarı görünmesine rağmen en yakın olanı. Biçim olarak ise evet, aynısı. Aynı dili konuşmadığımız konusuna katılıyorum. Benim bitkiler, türler konusunda sizler gibi bilgim yok. Koranayı anladığımı sanıp tarif ettim ama onu da bilememişim demek. Çiçek sapı konusunda da "Karaburunlar neyse bunlar da o kadar." demiştim. Havalar birden ısınırsa, lodos eserse... çiçek sapı kısa kalıyor; yağışlı,ılıman havada uzuyor. Ne desem bilemedim. İlgilendiğiniz için, verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim. Sizin ve diğer ustaların bilgilendirmelerini saygıyla takip ettim şimdiye dek. Sayfalardaki tatsız yazışmalara çok üzülüyorum. Sorduğuma pişman oldum inanın. Tekrardan çok teşekkür ederim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:56. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025